Ακολουθήστε μας

Ισραήλ

«Χάσαμε τον πόλεμο με τη Χαμάς – Μην μπούμε στη Ράφα» – Τι λένε πρωτοκλασάτοι Ισραηλινοί στρατηγοί

Δημοσιεύτηκε

στις

Παρασημοφορημένοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί προειδοποιούν για την καταστροφή που περιμένει την χώρα τους εάν συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει

Βαγγέλης Γεωργίου

Κάποτε με καμένο πρόσωπο, εν ώρα μάχης, συνέχιζε να διοικεί τα στρατεύματα ακλόνητος. Πολλά χρόνια μετά, προέβλεψε την 7η Οκτωβρίου. Σήμερα, μάλλον έχει βαρύνουσα σημασία όταν παραδέχεται ότι έχασε ήδη τον πόλεμο ο στρατός που κάποτε o ίδιος διοικούσε… ο Ισραηλινός!

Ενώ οι ισραηλινές προθέσεις για εισβολή στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, έχουν γίνει γνωστές ήδη από τον Ιανουάριο, λιγότερο γνωστές είναι οι παρεμβάσεις Ισραηλινών στρατηγών που παραδέχονται, ότι η χώρα τους έχασε τον πόλεμο.

Τη στιγμή που οι Ισραηλινοί ζεσταίνουν τις μηχανές τους για τη Ράφα, ο άνθρωπος που γνωρίζει τους Ισραηλινούς στρατιώτες σαν την παλάμη του κάνει έκκληση να σταματήσουν τώρα τον πόλεμο οι ιθύνοντες συμπατριώτες του καθώς έχει ήδη… χαθεί!

Για τον στρατηγό ε.α. Ιτζακ Μπρικ έναν σκληροτράχηλο βετεράνο του Γιομ Κιπούρ και Συνήγορο του Στρατιώτη στο υπουργείο Άμυνας για 10 χρόνια, η πλήρης καταστροφή της Χαμάς στη Ράφα είναι «το μεγαλύτερο ψέμα στην ιστορία των πολέμων του Ισραήλ που μας λένε οι πολιτικές και στρατιωτικές τάξεις».

«Η εισβολή στη Ράφα ενέχει υψηλό κίνδυνο, μεγαλύτερο από τη  Γάζα… Είναι αδύνατο να διεξαχθεί ένας πόλεμος όπως αυτός»

Σημειώνεται ότι στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, υπηρετώντας ως ταγματάρχης, το άρμα του χτυπήθηκε και τραυματίστηκε και κάηκε σοβαρά στο πρόσωπο. Παρόλα αυτά, αρνήθηκε να εγκαταλείψει συνεχίζοντας να διοικεί αριστοτεχνικά και με εξαιρετικά αποτελεσματικά τη μονάδα του.

Με παρεμβάσεις του στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv ο Ιτζάκ Μπρικ, εξηγεί πως το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τα στρατιωτικά επιτεύγματα μέχρι στιγμής στη Λωρίδα της Γάζας, διότι δεν θα υπάρχουν καλύτερα από αυτά. Προειδοποιεί ότι θα συμβεί το αντίθετο εάν ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις μάχες στη Γάζα.

«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του κοινού πέφτει στη παγίδα και πιστεύει αυτό το απεχθές ψέμα που διαδίδουν παντού για να κερδίσουν χρόνο για την πολιτική και στρατιωτική τους επιβίωση και να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα» αναφέρει με έμφαση.

Ο Μπρικ μάλιστα τον Αύγουστο του 2023 είχε πει προφητικά «δεν προετοιμαστήκαμε για τον δύσκολο πόλεμο που θα είναι εδώ σε λίγους μήνες ή χρόνια», τονίζοντας ότι «Η ικανότητά μας έχει υποστεί ζημιά εδώ και χρόνια. Ο Στρατός δεν είναι έτοιμος για πόλεμο και αυτό εκφράζεται σε βασικά πράγματα».

Καμίας στρατηγικής αξίας η Ράφα

Για την αναγκαιότητα μάλιστα της επίθεσης στη Ράφα ρωτήθηκε και ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Στρατού ε.α. υποστράτηγος Ισραέλ Ζιβ, ο οποίος υποστήριξε μάλιστα ότι για την επίθεση δεν πεπεισμένοι ούτε καν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί.

«Εάν η Ράφα είναι τόσο σημαντική, γιατί δεν εισβάλαμε ήδη. Το κύριο στρατιωτικό πρόβλημα ήταν στη Γάζα, μετά από αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου, προχωρήσαμε προσεκτικά και με περίσσεια δύναμη, αλλά δεν καταφέρουμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο».

Στο ίδιο συντείνει και ο Ιτζάκ Μπρικ: «Αν είχαν στρατηγικό όραμα, θα είχαμε καταλάβει τη Ράφα στην αρχή του πολέμου και θα είχαμε πάρει τον έλεγχο των σηράγγων που διασχίζουν το Σινά στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παρέχει στη Χαμάς τα μέσα πολέμου».

Ο Ζιβ, μάλιστα, έχει υποστηρίξει ότι η Χαμάς προετοιμάζει μια ενέδρα για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την είσοδό τους στη Ράφα. Η Χαμάς εργάζεται σε μια «στρατηγική ενέδρα» για όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αποφασίσουν να εισέλθουν στη Ράφα, είπε ο Ζιβ, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «καταστροφή για το Ισραήλ».

«Η εισβολή στη Ράφα ενέχει υψηλό κίνδυνο, μεγαλύτερο από τη  Γάζα, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ράφα είναι ένα πολύ πυκνοκατοικημένο μέρος και δύσκολο να πολεμήσεις, καθώς και την ευαισθησία των ΗΠΑ και της Αιγύπτου απέναντί του», ο στρατηγός, σύμφωνα με το Al-Mayadeen.

«Είναι αδύνατο να διεξαχθεί ένας πόλεμος όπως αυτός» λέει ο Ζιν. Ο Ισραηλινός Στρατός μπορεί να γνωρίζει, αλλά όπως τονίζει «πόλεμος έχει χαθεί» διότι «δεν έχει στόχους, καμία κατεύθυνση. Εάν συμφωνείτε με τις επιλογές αυτής της κυβέρνησης τότε τα προβλήματα θα συνεχιστούν» προειδοποίησε.

O Γιτζάκ Ζιβ το 2018, μετά την αποστράτευσή του (photo credit: MARC ISRAEL SELLEM).

«Το Ισραήλ πρέπει να κηρύξει το τέλος του πολέμου, έχουμε απομακρύνει τις δυνάμεις από τη Γάζα ούτως ή άλλως, και δεν υπάρχει τρόπος να καταστρέψουμε τη Χαμάς μια για πάντα, και η είσοδος στη Ράφα δεν θα βοηθήσει, αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει» πρόσθεσε ο Μπρίκ.

Ο στρατηγός «προφήτης»

Ο Μπρίκ, ο οποίος υπήρξε και δοικητής στο Στρατιωτικό Κολέγιο του Ισραήλ και βετεράνος τεσσάρων πολέμων έχει υποστηρίξει ότι των τεσσάρων πολέμων του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, ότι ο Ισραηλινός Στρατός ήταν απροετοίμαστος για πόλεμο.

Είχε προβλέψει ότι ο επόμενος πόλεμος θα ήταν στο εσωτερικό μέτωπο και ότι οι πολίτες θα πρέπει να υπερασπιστούν το σπίτι τους. Ο στρατός δεν θα είναι εκεί». Πρόκειται για εξαιρετικά εύστοχες παρατηρήσεις δεδομένων αυτών που ακολούθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Ο Μπρικ άρχισε να αναπτύσσει την κριτική του προσέγγιση απέναντι στο IDF ως Συνηγόρου του Στρατιώτη, μια θέση που κατείχε από το 2008-2018. «Άλλαξα την έννοια της λειτουργίας του Επιτρόπου», έχει πει σε συνέντευξη.

«Ο Σιδερένιος Θόλος δεν θα δώσει απάντηση στον επόμενο περιφερειακό πόλεμο» έχει πει, διότι μπορεί να είναι «εξαιρετικός κατά των πυραύλων της Χαμάς» αλλά θα είναι ανεπαρκής εναντίον μεγάλων βαλλιστικών πυραύλων που θα πετάξουν πάνω από την ατμόσφαιρα και θα φτάνουν σε αποστάσεις 200-300 χιλιομέτρων.

Επίσης, ενώ ο στρατός έδωσε την αίσθηση στον κόσμο ότι θα τους προστάτευε, ωστόσο στον βορρά, η Χεζμπολάχ έχει καταδρομείς που είναι δέκα φορές καλύτεροι επαγγελματίες και εκείνους που διείσδυσαν στους οικισμούς, υποστήριξε.

Ο Ζιβ είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ δίχως την υποστήριξη των συμμάχων και ειδικά των Αμερικανών ίσως να αντέξει λίγους μήνες. «Χωρίς την υποστήριξη από τους συμμάχους μας, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να νικήσουμε τη Χεζμπολάχ στον Βορρά και στρατιωτικά θα χτυπηθούμε, νομίζω ότι ήδη έχουμε έχουμε τραυματιστεί σοβαρά, και το Ισραήλ πρέπει να πάρει μια απόφαση».

Η Χαμάς έχει χιλιάδες μαχητες, οι δικοί μας μειώνονται

Ο Ζιβ, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο 103FM, υποστήριξε ότι μπορεί οι στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς να έχουν καταστραφεί, αλλά εξακολουθούν να διαθέτει χιλιάδες μαχητές.

Σε ερώτηση στο ραδιόφωνο 103FM ην ερώτηση εάν ήταν σωστό να αποσυρθούν τα περισσότερα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού από τη Γάζα, ο Ζιβ απάντησε: «Εάν δεν υπάρχει πολιτική, τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει το IDF; Είμαστε πάνω από πέντε μήνες σε αυτόν τον πόλεμο χωρίς κανένα προβλέψιμο πολιτικό στόχο. Ας πούμε ότι φτάσαμε ως εκεί. Αυτό που συνέβη σε εμάς δεν είναι μόνο η κατάσταση της Χαμάς Η έλλειψη λήψης αποφάσεων από την πλευρά μας είναι το πιο σοβαρό».

Ο Ισραέλ Ζιβ, πριν αποστρατευτεί.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν βρει τον τρόπο να εξαλείψουν την πολιτική κυριαρχία της Χαμάς, έναν κανόνα που επίσης δεν επιτρέπει την εξάλειψη της στρατιωτικής κυριαρχίας της στη Λωρίδα της Γάζας, υποστηρίζει ο Μπρικ.

Στέκονται αβοήθητοι απέναντι στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στους βόρειους οικισμούς, επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατό χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους και την απώλεια των μέσων διαβίωσής τους. Διατηρούν έναν μικροσκοπικό στρατό που μειώθηκε ακόμη και τα τελευταία χρόνια της θητείας τους, και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να επιχειρήσει ταυτόχρονα σε πολλές αρένες.

Οι έφεδροι που μάχονται για πολλούς μήνες δεν έχουν αντικαταστάτες και είναι θέμα χρόνου να μην αντέξουν, αφού πρέπει να συντηρήσουν τις οικογένειές τους και να κρατήσουν τις δουλειές τους, αναφέρει ο Μπροικ.

Το Ιράν δεν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ

Αναφερθείς στη σύγκρουση με το Ιράν ο Μπρίκ τα βάζει και πάλι με την κυβέρνησή του.

«Με όλα αυτά, πρόσφατα αποφάσισαν να προκαλέσουν το Ιράν και να μπουν ευθέως στην εξίσωση του χάους και της σύγχυσης που οδηγούν με ψηλά το χέρι», λέει ο Μπρικ. «Πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν χτυπούν κανέναν στόχο και περιπλέκουν τη χώρα μέχρι να μην έχει διέξοδο από το χάος που δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν, όλα για να διατηρήσουν την κυριαρχία τους».

Εξάλλου για τον ίδιο, «οι Ιρανοί κινούνται προς το ιρανικό πυρηνικό όχι για να καταστρέψουν το Ισραήλ, αλλά για την ισορροπία του τρόμου» έχει επισημάνει ο Μπρικ στο ραδιόφωνο 104,5fm.

Μήπως είναι οι δύο παρασημοφορημένοι μπαρουτοκαπνισμένοι στρατηγοί και εκείνοι αντισημίτες;

 

Ισραήλ

Μήνυμα Νετανιάχου για την 7η Οκτωβρίου: Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε

Δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα στην κρατική τελετή για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια μέρα απερίγραπτης θλίψης για τη χώρα, λέει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μια δήλωση βίντεο στην κρατική τελετή μνήμης, αλλά «δεν νικηθήκαμε». πρόσθεσε.

«Και όπως έχει συμβεί ξανά και ξανά στην ιστορία του Ισραήλ, ακριβώς σε στιγμές δυσκολίας αναδύεται μεγάλη εσωτερική δύναμη».

«Σταθήκαμε μαζί για την υπεράσπιση της χώρας μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας μας», λέει ο Νετανιάχου σε προηχογραφημένο μήνυμα. «Έχουμε κινητοποιήσει τεράστια πνευματική δύναμη. Έχουμε καθορίσει τους στόχους του πολέμου και τους πετυχαίνουμε: ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς. Το να φέρουμε όλους τους ομήρους μας στο σπίτι, ζωντανούς και νεκρούς, είναι μια ιερή αποστολή που δεν θα την αφήσουμε μέχρι να την πετύχουμε, την αποτροπή οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα για το Ισραήλ· και επιστροφή των κατοίκων του νότου και του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Το Ισραήλ μάχεται, λέει ο Νετανιάχου, «για να φέρει φως στον κόσμο, έναν λαό που αγωνίζεται να διαδώσει το καλό και να εξαλείψει το κακό».

«Όσο ο εχθρός απειλεί την ύπαρξή μας και την ειρήνη της χώρας μας, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Όσο υπάρχουν απαγωγείς στη Γάζα — θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε κανένα από αυτά. Δεν θα τα παρατήσω. Όσο οι πολίτες μας δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους με ασφάλεια, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».

Όταν το Ισραήλ νικήσει, λέει ο Νετανιάχου, «όχι μόνο για χάρη μας, αλλά για χάρη των μελλοντικών γενεών και για χάρη όλης της ανθρωπότητας — θα ξαναχτίσουμε τις αναζωογονημένες περιοχές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Κρατώντας τη ρίζα θα ξαναφυτρώσει το δέντρο της ζωής».

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για γενιές το τίμημα της αναβίωσής μας και θα εκφράζει για γενιές το μέγεθος της αποφασιστικότητάς μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», συνεχίζει ο Νετανιάχου.

«Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και μαζί —με τη χάρη του Θεού— θα νικήσουμε».

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατία

Πλέον το γεωπολιτικό αποτύπωμα ενισχύεται και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει ο Μάριος Πουλίκκας

Η “Κυπριακή Δημοκρατία”, όπως ορίζεται από τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* Οι Τούρκοι οικειοθελώς αποχώρησαν το 1964, απέσυραν την Αναγνώριση τους προς αυτήν και έκτοτε όχι μόνο δεν αναίρεσαν την απόφαση τους, αλλά έβαλαν και την ταφόπλακα της συμμετοχής τους στην “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959” (και άρα και στην ύπαρξη της) με την Παράνομη Τουρκική Εισβολή, Εθνοκάθαρση και Κατοχή το 1974.

* Το 1964 και παρόλο που οι Έλληνες κρατούσαμε κυνηγετικά όπλα και οι Τούρκοι σύγχρονα για την εποχή στρατιωτικά τυφέκια, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το ένοπλο πραξικόπημα τους.

* Με το Ψήφισμα 186/64, του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κυπριακή Δημοκρατία ΧΩΡΙΣ τους Τουρκοκύπριους, είναι η ΜΟΝΗ Αναγνωρισμένη Αρχή στο νησί.

* Η “Κυπριακή Δημοκρατία του 1964” με όλες τις (τύπου Απαρτχάιντ) “Δικοινοτικές Πρόνοιες” σε αχρησία, είναι ένα ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Κράτος από αυτό που προνοούσαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου του 1959.

* Έγιναν σκληρές μάχες και η αντιμετώπιση της τουρκανταρσίας δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση.

* Η ψήφιση του 186/64 είναι ίσως η Μεγαλύτερη Διπλωματική ΝΙΚΗ που πετύχαμε ποτέ.

* Σήμερα (αν και εδαφικά κουτσουρεμένη) η “Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”, συνεχίζει να υπάρχει, να αναπτύσσεται και να αποτελεί το καταφύγιο των Ελλήνων της Κύπρου.

* Η πικρία και η απογοήτευση για τις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, ειδικά μετά από έναν τόσο όμορφο αγώνα όπως αυτόν της ΕΟΚΑ, είναι έντονα συναισθήματα που μας πνίγουν όλους. Δεν παύει όμως να ισχύει ότι εκείνη η Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει αντικατασταθεί με κόπους και θυσίες, από την “Ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία του 186/64”.

* ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΝΟΪΚΕΣ

* Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την πλήρη ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ χωρίς υποσημειώσεις. Ούτε ΔΔΟ, ούτε καν “επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία” (που πολλοί προτείνουν, εννοώντας την “Κυπριακή Δημοκρατία των Συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου 1959”). Δεν υπάρχει επιστροφή σε κάτι που ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

* ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και καθολική εφαρμογή της ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ.
Αυτός πρέπει να είναι ο Στόχος.

Με σωστή προσέγγιση μπορεί να επιτευχθεί.

Οι Συγκυρίες είναι ΥΠΕΡ ΜΑΣ.

* Παλαιότερα, οι Αμερικανοί προσπαθούσαν πάντα να κρατούν “ίσες αποστάσεις” με τους Τούρκους για οτιδήποτε αφορούσε στην Κύπρο. Πλέον, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ούτε τυπική συνεννόηση με το κατοχικό καθεστώς για θέματα συμμετοχής της Κύπρου στις επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

* Οι Γερουσιαστές Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman και John Cornyn, συναντήθηκαν το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. 🇨🇾🇺🇸

* Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας όσο και με την παροχή διευκολύνσεων για τον ασφαλή επαναπατρισμό υπηκόων διαφόρων χωρών που εγκαταλείπουν την περιοχή.

* Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες.

Για τέλος, αφήνω τα λόγια του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ: “In Israel, in order to be realist, you must believe in miracles” -David Ben-Gurion

Πόσο ταιριάζουν και στην περίπτωση μας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιράν

Αυτή είναι η κλειστή στρατιωτική ζώνη που επέβαλλε ο Ισραηλινός Στρατός στα σύνορα με τον Λίβανο!

Αυτός ο χάρτης που εκδόθηκε από τους IDF στις 7 Οκτωβρίου 2024, δείχνει μια κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι IDF επέβαλαν μια νέα κλειστή στρατιωτική ζώνη στα σύνορα με τον Λίβανο, στις περιοχές των κοινοτήτων Rosh Hanikra, Shlomi, Hanita, Adamit και Arab al-Aramshe.

Ο στρατός λέει ότι η κίνηση ακολουθεί μια νέα αξιολόγηση δεδομένων των χερσαίων επιχειρήσεων εντός του νότιου Λιβάνου.

Είναι η τέταρτη στενή στρατιωτική ζώνη που επιβάλλεται στα βόρεια σύνορα από τότε που ο IDF ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Το διάταγμα απαγορεύει τους αμάχους από περιοχές όπου επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στο Ισραήλ πέρα ​​από τα σύνορα από χωριά του Λιβάνου όπου ενδέχεται να διεξάγονται μάχες.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ σε περισσότερες λιβανικές συνοριακές κοινότητες.

Έτοιμος για επέμβαση σε παράκτιες περιοχές του Λιβάνου ο Ισραηλινός στρατός

Στην «παράκτια ζώνη» του νότιου Λιβάνου είναι έτοιμος να επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες ή στη θάλασσα της περιοχής αυτής.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα πλήξουν σύντομα τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στην παράκτια ζώνη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού για τον αραβόφωνο πληθυσμό, ο Αβισάι Αντράε, σε ανάρτησή του στο Telegram.

Πυρά της Χεζμπολάχ στο Μαρούν αλ Ρας

Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο Μαρούν αλ Ρας, με «ομοβροντία ρουκετών» καθώς και «μια συγκέντρωση των εχθρικών δυνάμεων στην κοινότητα Μπλίντα, με ρουκέτες και οβίδες». Αργά το απόγευμα ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωση, υποσχέθηκε ότι δεν θα θέτει στο στόχαστρο τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο Μαρούν αλ Ρας, για να προστατεύσει τη ζωή των κυανόκρανων της UNIFIL, της αποστολής του ΟΗΕ που έχει τη βάση της εκεί. Στην ανακοίνωση που έδωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Al Mayadeen ένας από τους διοικητές της οργάνωσης, , κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF

Πάνω από 100 στόχους της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό χτύπησε το Ισραήλ μέσα σε δύο εβδομάδες!

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει χτυπήσει πάνω από 100 τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο IDF λέει ότι οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν αποθήκες όπλων, εργοστάσια κατασκευής όπλων και κέντρα διοίκησης.

Ο στρατός τους τελευταίους μήνες εντόπισε τη Χεζμπολάχ που μεταφέρει όπλα και εξοπλισμό κατασκευής από το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Beqaa στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ γνωστό ως Dahiyeh.

Ο Ισραηλινός Στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ μετακίνησε τα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ να τα βάλει στο στόχαστρο, καθώς μέχρι πρόσφατα, το Ισραήλ απείχε σε μεγάλο βαθμό από επιδρομές στη Βηρυτό. Τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία

Πάνω από1 20 στόχοι της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν τη Δευτέρα (7/10)

Περίπου 100 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ένα μεγάλο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον περισσότερων από 120 στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον IDF.

Τα πλήγματα, που διήρκεσαν μία ώρα, έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ που ανήκουν στο Νότιο Μέτωπο της τρομοκρατικής οργάνωσης, την ελίτ Δύναμη Radwan, το τμήμα πυραύλων και πυραύλων και το τμήμα πληροφοριών, σύμφωνα με τον στρατό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή