Ακολουθήστε μας

AI

Φεντερίκο Καράσκο: Μεγάλες πλάνες

Δημοσιεύτηκε

στις

Φεντερίκο Καράσκο: Ισχυρότερο εργαλείο προπαγάνδας την τελευταία εποχή το Tik Tok. Βλέπει τις τάσεις και προωθεί περιεχόμενο αν σου αρέσει κάτι ή αν μισείς κάτι έντονα. Αν είσαι δημοκρατικός σου στέλνει περιεχόμενο για να μισήσεις τον Τραμπ. Κυβερνοασφάλεια, Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν γίνει μία ψηφιακή σούπα. Υπερπληθώρα ψεύτικων πληροφοριών, τις οποίες ο πολίτης δεν θα μπορεί να κατανοήσει αν είναι ψέμα ή αλήθεια. Ο πολίτης πρέπει να είναι εκπαιδευμένος. Θα βρεθούμε σε μεγάλες πλάνες.

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από επιχειρηματικούς «κολοσσούς» για τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημοσιεύτηκε

στις

Τι αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times

Πάνω από τις μισές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ θεωρούν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως δυνητικό κίνδυνο για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η αναδυόμενη τεχνολογία θα μπορούσε να επιφέρει ένα σαρωτικό βιομηχανικό μετασχηματισμό.

Συνολικά, το 56% των εταιρειών του Fortune 500 χαρακτήρισαν την Τεχνητή Νοημοσύνη ως «παράγοντα κινδύνου» στις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα της Arize AI, μιας ερευνητικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τις δημόσιες ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρήσεων.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί εντυπωσιακό άλμα από το μόλις 9% του 2022. Αντίθετα, μόνο 33 εταιρείες από τις 108 που συζήτησαν ειδικά τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη – τεχνολογία ικανή να δημιουργεί κείμενο που μοιάζει να έχει συνταχθεί από άνθρωπο και ρεαλιστικές εικόνες – την είδαν ως ευκαιρία. Τα δυνητικά οφέλη περιλαμβάνουν αποδοτικότητα κόστους, λειτουργικά οφέλη και επιτάχυνση της καινοτομίας, ανέφεραν οι εν λόγω όμιλοι στις ετήσιες εκθέσεις τους. Από την άλλη πλευρά, πάνω από τα 2/3 αυτής της ομάδας προσδιόρισαν τη γενεσιουργό Τεχνητή Νοημοσύνη ως κίνδυνο.

Οι γνωστοποιήσεις καταδεικνύουν ότι ο αντίκτυπος της γενεσιουργού ΤΝ είναι ήδη αισθητός σε μια σειρά κλάδων και στην πλειονότητα των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ. Η τεχνολογία προγνωστικής μηχανικής μάθησης έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία δύο χρόνια, από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το δημοφιλές chatbot ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022.

Έκτοτε, οι εταιρείες Big Tech έχουν επενδύσει δεκάδες δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και εκατοντάδες startups έχουν ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται το θετικό momentum που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες. Οι εταιρείες του Fortune 500, μεταξύ των κινδύνων του AI που αναφέρουν στις φετινές οικονομικές τους εκθέσεις, περιλαμβάνουν και την αύξηση του ανταγωνισμού, καθώς τα διοικητικά συμβούλια φοβούνται ότι μπορεί να μην καταφέρουν να ακολουθήσουν τους ανταγωνιστές που εκμεταλλεύονται καλύτερα την τεχνολογία.

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν ζητήματα φήμης ή επιχειρησιακά ζητήματα, όπως το να παγιδευτούν σε ηθικές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της ΤΝ στα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση και την ιδιωτική ζωή. Ορισμένοι κλάδοι ανησυχούν περισσότερο από άλλους για την ΤΝ.

Πάνω από το 90% των μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας δήλωσαν ότι τα ταχέως αναπτυσσόμενα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελούν επιχειρηματικό κίνδυνο φέτος. Την ίδια δήλωση έκανε και το 86% των ομίλων λογισμικού και τεχνολογίας.

Πάνω από τα 2/3 των εταιρειών τηλεπικοινωνιών του Fortune 500 και περισσότερες από τις μισές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, λιανικού εμπορίου, καταναλωτικών και αεροδιαστημικών εταιρειών απηύθυναν την ίδια προειδοποίηση στους επενδυτές.

Πηγή: liberal.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

Κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις στο Πακιστάν λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων! Η ανεργία ωθεί τους νέους στον εξτρεμισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η ανεργία και η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους νέους προς τον εξτρεμισμό.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το Πακιστάν έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη ριζοσπαστικοποίηση και την τρομοκρατία. Περιπτώσεις χρηματοδότησης τρομοκρατίας, εκπαίδευσης μαχητών και φιλοξενίας γνωστών τρομοκρατών έχουν τραβήξει την παγκόσμια προσοχή. Σε απάντηση, η διεθνής κοινότητα έχει επιβάλει διάφορες κυρώσεις και πρωτόκολλα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο Πακιστάν, το οποίο αντιμετωπίζει οικονομική αστάθεια λόγω κακών μακροοικονομικών αποφάσεων από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Καθώς η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση του Πακιστάν συνεχίζει να επιδεινώνεται, υπάρχουν αρκετά πιεστικά ζητήματα που απαιτούν διεθνή προσοχή. Το κυριότερο μεταξύ αυτών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης σε ένα μεγάλο τμήμα του πακιστανικού πληθυσμού.

Η τρέχουσα κατάσταση του ανθρώπινου κεφαλαίου του Πακιστάν

Ο σημερινός πληθυσμός του Πακιστάν εκτιμάται ότι είναι περίπου 240 εκατομμύρια. Από αυτά, περίπου το 40% είναι αναλφάβητοι και το ποσοστό ανεργίας έχει ανέλθει στο 9,6%. Η έκθεση Future of Jobs 2023 τόνισε ότι το Πακιστάν έχει μια από τις πιο αρνητικές προοπτικές παγκοσμίως όσον αφορά την ανάπτυξη ταλέντων, με μόνο το 45% των συμμετεχόντων να αισθάνεται αισιόδοξος για τη μελλοντική ανάπτυξη ταλέντων. Επιπλέον, η σταθερότητα δεξιοτήτων του Πακιστάν βρίσκεται στο 44%, κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 56%.

Με την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων, εκτιμάται ότι το 17% των θέσεων εργασίας στο Πακιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η κατασκευή και η εξυπηρέτηση πελατών. Αυτή η αλλαγή θέτει σημαντικές προκλήσεις για ένα εργατικό δυναμικό που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χειρωνακτική εργασία.

Η κατάσταση για τα παιδιά στο Πακιστάν είναι εξίσου ανησυχητική. Υπάρχουν περίπου 86 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 14 ετών, που αποτελούν περίπου το 36% του πληθυσμού. Υπολογίζεται ότι 22,8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-16 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο, αντιπροσωπεύοντας το 44% αυτής της ηλικιακής ομάδας. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση Κατάστασης της Εκπαίδευσης του 2021 (ASER), το Πακιστάν έχει ποσοστό μαθησιακής φτώχειας 77%, που σημαίνει ότι τα περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν απλό κείμενο μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Η Ανασκόπηση Ανθρώπινου Κεφαλαίου του Πακιστάν της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτει δείκτη ανθρώπινου κεφαλαίου (HCI) 0,41 για το Πακιστάν, υποδεικνύοντας ότι ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα είναι μόνο το 41% ​​όσο παραγωγικό θα μπορούσε να είναι με πλήρη εκπαίδευση και πλήρη υγεία. Πολλά παιδιά λαμβάνουν εκπαίδευση από ανεξέλεγκτα Madrasas, τα οποία συχνά διδάσκουν απαρχαιωμένα και εσφαλμένα υλικά, επιδεινώνοντας την κρίση του ανθρώπινου κεφαλαίου.

The Grim Future Outlook

Πάνω από 50 εκατομμύρια άτομα στο Πακιστάν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ένα ζοφερό μέλλον. Το τρέχον και το επερχόμενο εργατικό δυναμικό είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένο για να χειριστεί τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που απειλούν να καταστήσουν πολλές δεξιότητες απαρχαιωμένες. Ο αυτοματισμός, ιδιαίτερα στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι πιθανό να εκτοπίσει πολλές θέσεις εργασίας, δημιουργώντας ένα σημαντικό χάσμα δεξιοτήτων.

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης εκτείνεται πέρα ​​από την μετατόπιση εργασίας. Επίσης, αμφισβητεί την ποιότητα της εργασίας και τους ηθικούς λόγους, διαιωνίζοντας δυνητικά την προκατάληψη και επηρεάζοντας την ιδιωτική ζωή και την αυτονομία των εργαζομένων. Αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε πυκνοκατοικημένες χώρες όπως το Πακιστάν, όπου πολλά άτομα βασίζονται σε ξεπερασμένες δεξιότητες.

Η σύνδεση μεταξύ ανεργίας και ριζοσπαστικοποίησης

Η ανεργία και η ανεπαρκής εκπαίδευση είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τους νέους προς τον εξτρεμισμό. Το Σχέδιο Δράσης VE του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα σημειώνει ότι η έλλειψη κοινωνικοοικονομικών ευκαιριών τροφοδοτεί τη στέρηση του δικαιώματος, ωθώντας τα άτομα προς τη ριζοσπαστικοποίηση και τη βίαιη τρομοκρατία. Για παράδειγμα, εξτρεμιστικές ομάδες όπως το ISIL προσφέρουν οικονομικά κίνητρα για να προσελκύσουν ανειδίκευτους, άνεργους, αν και οι πραγματικές πληρωμές είναι συχνά αμελητέες.

Μια έκθεση του 2016 από το Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (CTC) στο West Point διαπίστωσε ότι πολλοί ξένοι μαχητές του Daesh ήταν σχετικά καλά μορφωμένοι αλλά προηγουμένως κατείχαν θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Η εμπλοκή άνεργων γυναικών νέων στην τρομοκρατία έχει επίσης επισημανθεί ως αναδυόμενη τάση.

Στο Πακιστάν, η αναστάτωση που προκαλείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση γίνεται σημαντικός παράγοντας ριζοσπαστικοποίησης. Οι επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan έχουν δει πρωτοφανή επίπεδα βίας που συνδέεται με την τρομοκρατία, τα οποία επιδεινώνονται από τις οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Συμπέρασμα

Η αύξηση της ανεργίας και του αναλφαβητισμού στο Πακιστάν, που επιδεινώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αυτοματοποίηση, παρουσιάζει σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Ενώ υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν την ανεργία λόγω διαταραχής της τεχνητής νοημοσύνης άμεσα με τη ριζοσπαστικοποίηση, η μετατόπιση της εργασίας τροφοδοτεί την απαξίωση και τη ριζοσπαστικοποίηση, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η τάση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω από την ανεπαρκή εκπαιδευτική υποδομή και τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής παρακολούθησης μέσω μηχανισμών όπως οι λίστες της FATF και να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το Πακιστάν είναι αναπτυξιακή και υπό στενή επίβλεψη. Επιπλέον, η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή ριζοσπαστικών και εξτρεμιστικών διδασκαλιών σε ανεξέλεγκτα ιδρύματα, διασφαλίζοντας έτσι ένα πιο σταθερό και ευημερούν μέλλον για το Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: Khaama Press

Συνέχεια ανάγνωσης

AI

South China Morning Post: Αυξημένο κόστος αξιολόγησης στην ΕΕ για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας εν μέσω των νέων κανόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ήδη αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι στοχεύουν στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από τη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη υψηλού κινδύνου
Οι νόμοι αντικατοπτρίζουν την παγκόσμια κούρσα για την κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω της έκρηξης στις υπηρεσίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) από τότε που το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 .
Οι πρώτοι ολοκληρωμένοι κανόνες τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον κόσμο , οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την 1η Αυγούστου, αναμένεται να αυξήσουν το κόστος αξιολόγησης και συμμόρφωσης για τις κινεζικές τεχνολογικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ. σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.
Ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης , ο οποίος εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάιο μετά την ψήφισή του σε νόμο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο, στοχεύει στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας από τη λεγόμενη τεχνητή νοημοσύνη υψηλού κινδύνου , ενισχύοντας παράλληλα την καινοτομία και καθιερώνοντας την Ευρώπη ως ηγέτη στην τεχνολογία .

Ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ήδη αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο και χρήμα για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της ΕΕ, ενώ αντιμετωπίζουν το φάσμα της υπερβολικής ρύθμισης που ενδέχεται να εμποδίζει την καινοτομία.

Η Dayta AI με έδρα το Χονγκ Κονγκ , η οποία παρέχει λογισμικό αναλυτικών στοιχείων λιανικής σε όλο τον κόσμο, αναμένει ότι οι απαιτήσεις συμμόρφωσης και αξιολόγησης του κανονισμού της ΕΕ θα αυξήσουν το κόστος έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α)και δοκιμών» για την εταιρεία κατά περίπου 20% έως 40 ανά cent, δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Patrick Tu. Επισήμανε ότι οι υψηλότερες δαπάνες θα καλύπτουν «πρόσθετη τεκμηρίωση, ελέγχους και [ορισμένα] τεχνολογικά μέτρα».
Ένα συναρπαστικό σύνθημα που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη που εμφανίζεται στο περίπτερο της Google στην εμπορική έκθεση Hannover Messe 2024 στη Γερμανία στις 22 Απριλίου 2024. Φωτογραφία: Bloomberg
Η ψήφιση και η εφαρμογή των νέων κανόνων της ΕΕ αντικατοπτρίζει την παγκόσμια κούρσα για την κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω της έκρηξης στις υπηρεσίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) από τότε που το OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 . Το GenAI αναφέρεται σε αλγόριθμους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέου περιεχομένου – συμπεριλαμβανομένου ήχου, κώδικα, εικόνων, κειμένου, προσομοιώσεων και βίντεο – σε απάντηση σύντομων προτροπών.
Ο νόμος AI θεσπίζει υποχρεώσεις για την τεχνολογία με βάση τους πιθανούς κινδύνους και το επίπεδο επιπτώσεών της.

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μπορεί να δίνουν στους ανθρώπους την εντύπωση ότι έχουν υπερβολική ρύθμιση», δήλωσε ο Tanguy Van Overstraeten, συνεργάτης της Linklaters και επικεφαλής του ομίλου τεχνολογίας, μέσων και τηλεπικοινωνιών (TMT) της δικηγορικής εταιρείας στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο. «Αυτό που προσπαθεί να κάνει η ΕΕ με τον νόμο AI είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης».

Ο νόμος AI θεσπίζει υποχρεώσεις για την τεχνολογία με βάση τους πιθανούς κινδύνους και το επίπεδο επιπτώσεών της. Ο κανονισμός αποτελείται από 12 βασικούς τίτλους που καλύπτουν απαγορευμένες πρακτικές, συστήματα υψηλού κινδύνου και υποχρεώσεις διαφάνειας στη διακυβέρνηση, παρακολούθηση μετά τη διάθεση στην αγορά, ανταλλαγή πληροφοριών και εποπτεία της αγοράς.

Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες απαγόρευσης ορισμένων πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης υπόκειται σε διοικητικά πρόστιμα ύψους έως 35 εκατομμυρίων ευρώ

Ο κανονισμός θα απαιτεί επίσης από τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τα λεγόμενα ρυθμιστικά sandboxes και πραγματικές δοκιμές σε εθνικό επίπεδο. Οι κανόνες, ωστόσο, δεν ισχύουν για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων τους, τα οποία αναπτύσσονται ειδικά και τίθενται σε λειτουργία με αποκλειστικό σκοπό την επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοστάτησε στον παγκόσμιο αγώνα για την κατασκευή προστατευτικών κιγκλιδωμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Φωτογραφία: Shutterstock

Εάν οι εταιρείες «θέλουν να δοκιμάσουν [μια εφαρμογή AI] στην πραγματική ζωή, μπορούν να επωφεληθούν από το λεγόμενο sandbox που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούν να δοκιμάσουν το σύστημα εντός συγκεκριμένων ορίων», δήλωσε ο Van Overstraeten της Linklaters.

Η μη συμμόρφωση με τους κανόνες απαγόρευσης ορισμένων πρακτικών τεχνητής νοημοσύνης υπόκειται σε διοικητικά πρόστιμα ύψους έως 35 εκατομμυρίων ευρώ (38 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) ή έως και 7 τοις εκατό του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της παραβατικής εταιρείας σε όλο τον κόσμο για το προηγούμενο οικονομικό έτος, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο.

Ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης παρέχει «μια ολοκληρωμένη προσέγγιση εστιασμένη στα δικαιώματα των χρηστών» που «επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση προσωπικών δεδομένων

Ο Tu της Dayta AI είπε ότι οι εντολές της ΕΕ που αφορούν «την ποιότητα, τη συνάφεια και την αντιπροσωπευτικότητα των δεδομένων εκπαίδευσης θα απαιτήσουν από εμάς να είμαστε ακόμη πιο επιμελείς στην επιλογή των πηγών δεδομένων μας».

«Αυτή η εστίαση στην ποιότητα των δεδομένων θα βελτιώσει τελικά την απόδοση και τη δικαιοσύνη της λύσης μας», πρόσθεσε.

Ο Tu είπε ότι ο νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης παρέχει «μια ολοκληρωμένη προσέγγιση εστιασμένη στα δικαιώματα των χρηστών» που «επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση προσωπικών δεδομένων». Συγκριτικά, «οι κανόνες στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στην επίτευξη της τεχνολογικής προόδου και στην ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης», είπε.

Στις 15 Αυγούστου πέρυσι, το Πεκίνο εφάρμοσε νέους κανονισμούς GenAI . Ορίζει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών GenAI πρέπει «να τηρούν τις βασικές σοσιαλιστικές αξίες» και να μην δημιουργούν περιεχόμενο που «υποκινεί την ανατροπή της κρατικής εξουσίας και την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και συμφέροντα, βλάπτει την εικόνα της χώρας, υποκινεί την απόσχιση από η χώρα, υπονομεύει την εθνική ενότητα και την κοινωνική σταθερότητα, προωθεί την τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό, το εθνικό μίσος και τις εθνοτικές διακρίσεις, τη βία, την αισχρότητα και την πορνογραφία».

Γενικότερα, τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και τα chatbot δεν θα πρέπει να δημιουργούν “ψευδείς και επιβλαβείς πληροφορίες”.

«Οι κινεζικοί κανονισμοί απαιτούν από τις εταιρείες και τα προϊόντα να τηρούν τις σοσιαλιστικές αξίες και να διασφαλίζουν ότι τα αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης τους δεν εκλαμβάνονται ως επιβλαβή για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο συνεργάτης της Linklaters στη Σαγκάη, Alex Roberts, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του ομίλου China TMT της εταιρείας. «Για πολυεθνικές εταιρείες που δεν έχουν μεγαλώσει με αυτές τις έννοιες, αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση μεταξύ των υπευθύνων συμμόρφωσης».

Πρόσθεσε ότι ο κανονισμός της Κίνας μέχρι στιγμής εστιάζει μόνο στο GenAI και «θεωρείται περισσότερο ως ένα κρατικό ή κυβερνητικό εγχειρίδιο κανόνων», ενώ ο νόμος AI της ΕΕ «εστιάζει στα δικαιώματα των χρηστών».

Ωστόσο, ο Roberts περιέγραψε τις βασικές αρχές των κανονισμών τεχνητής νοημοσύνης της ΕΕ και της Κίνας ως «πολύ παρόμοιες». Αυτό αναφέρεται στη «διαφάνεια με τους πελάτες, στην προστασία των δεδομένων, στην υπευθυνότητα στα ενδιαφερόμενα μέρη και στην παροχή οδηγιών και καθοδήγησης για το προϊόν».

Οι περιεκτικοί κανόνες τεχνητής νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Αυγούστου, πρόκειται να χρησιμεύσουν ως σχέδιο για τον κόσμο εν μέσω ώθησης από έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνήσεων να ρυθμίσουν την τεχνολογία. Φωτογραφία: Shutterstock
Το Πεκίνο πίεσε επίσης να θεσπίσει έναν ολοκληρωμένο νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη . Το Κρατικό Συμβούλιο, το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας, κατέγραψε αυτή την πρωτοβουλία στα ετήσια νομοθετικά του σχέδια για το 2023 και το 2024. Ωστόσο, δεν έχει προταθεί ακόμη σχέδιο νόμου.
Άλλες δικαιοδοσίες στην Ασία εργάζονται επίσης για κανονισμούς τεχνητής νοημοσύνης. Η Νότια Κορέα , για παράδειγμα, πέρυσι συνέταξε τον «Νόμο για την Προώθηση της Βιομηχανίας της Τεχνητής Νοημοσύνης και το πλαίσιο για τη δημιουργία αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης». Αυτός ο προτεινόμενος κανονισμός βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση.

«Βλέπουμε τώρα κάποιες κυβερνήσεις στην περιοχή [Ασίας-Ειρηνικού] να παίρνουν μεγάλα κομμάτια από τον κανονισμό της ΕΕ για τα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς εργάζονται για τη δική τους νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Roberts της Linklaters. «Οι επιχειρήσεις μπορούν σίγουρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν πίεση στους ενδιαφερόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για να επιτύχουν περισσότερη αρμονία και συνέπεια στους κανόνες διασταυρούμενης αγοράς».

ΠΗΓΗ: South China Morning Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή