Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Πότε θα σταματήσει η αδιέξοδη πολιτική και οι εκκλήσεις για να “τελειώνουμε” με την Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις

Η επιμονήτου Προέδρου της Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για το «κλείσιμο» του Κυπριακού μας υποψιάζει και μας φοβίζει πολύ. Από τη στιγμή που οι απέναντι θέτουν τα όρια τους -και απέδειξαν ότι δεν υποχωρούν, αφού όλο κερδίζουν- γιατί πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να τους «συναντήσουν» στο έδαφος του.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Ομολογώ πως με έχει μπερδέψει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επιμονή του στη φιλοτουρκική «λύση»-διάλυση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υπό την πίεση του απαράδεκτου μπούλιγκ του δεξιού Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του «κομμουνιστικού» ΑΚΕΛ, αλλά και της Αθηναϊκής Ελίτ έγινε διζωνικότερος των Διζωνιστών, σε σημείο που να προκαλούνται απορίες και για τον στόχο.

Ποιος είναι; Απλά η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων; Για ποιο λόγο; Για να επιβεβαιωθεί ότι οι ελληνικές θέσεις δεν συναντώνται πουθενά με τις τουρκικές; Μα το γνωρίζουν και τα νήπια…

Για να δείξουμε ότι είμαστε τα καλά παιδιά; Μα το κάνουμε 50 πέτρινα χρόνια και το μόνο που καταφέραμε είναι να αποενοχοποιήσουμε την κατοχική Τουρκία και να αυτοενοχοποιηθούμε, ότι ευθυνόμαστε για την κατοχή της Πατρίδας μας. Ναι, τέτοιους μεγάλους …θριάμβους πετύχαμε ακολουθώντας την ίδια αδιέξοδη πολιτική των «καλών παιδιών».

  • Οι Τούρκοι, και στην Άγκυρα και στα κατεχόμενα, δηλώνουν καθημερινά ότι συζητούν μόνο την απαράδεκτη και διχοτομική λύση των «δύο κρατών». Οπότε, για να δεχθούν να προσέλθουν σε διάλογο θα είναι στο τραπέζι και η πρόταση τους. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Όσο και να αναλύσαμε το θέμα, και με φιλικούς προς το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ανθρώπους, δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε την στρατηγική πίσω από το εγχείρημα και πως θα βοηθηθεί ο στόχος της απελευθέρωσης, μία λέξη που αντικαταστάθηκε από την επανένωση και την οποία χρησιμοποιεί κατά κόρον η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, δεξιά και αριστερά.

Και δεν είναι μόνο αυτή τη λέξη που πίεσε η πολιτική και οικονομική Ελίτ της Λευκωσίας να ξεχάσουμε. Η εισβολή έγινε τουρκική «στρατιωτική επέμβαση» ή «επιχείρηση» και η κατοχή «τουρκική παρουσία» στην Κύπρο. Το είπαμε πολλές φορές. Σε άλλους χώρους θα κρύβονταν από τους πολίτες, στην Κύπρο έχουν το θράσος να πηγαίνουν στα μνημόσυνα των υπερασπιστών της Πατρίδας και να ρίχνουν μαύρο δάκρυ.

Εκτός του κ. Χριστοδουλίδη, ένας άλλος πολιτικός που συχνά-πυκνά ομιλεί με βεβαιότητα για την επανάληψη των συνομιλιών είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μας εκπλήσσει η επιμονή του, αν και όπως καταλάβαμε βρίσκεται σε επαφή με τη Λευκωσία για να επιτύχουν μία πρόσκληση από τον ΟΗΕ για συνάντηση των “ενδιαφερομένων μερών” στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού. Όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο Αντόνιο Γκουτέρες βολιδοσκόπησε τον ίδιο και τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ για μία τριμερή συνάντηση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αποδέχθηκε, ο δε Τατάρ απέρριψε κάθε σκέψη για συνάντηση χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αυτό βασικά απαιτούν οι Αττίλες. Στην Αθήνα και στη Λευκωσία δεν θα βάλουν μυαλό. Νέα πολιτική είναι που απαιτείται. Όχι νέες υποχωρήσεις.

Βέβαια, εάν κλείσει το θέμα της Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης πιστεύει πως θα εξαφανιστεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Ένα κάποιο «δίκιο», τρόπος του λέγειν, το έχει… Αλλά θα απογοητευθεί. Την Κύπρο την έχουν στο χέρι, έτσι κι αλλιώς οι Τούρκοι. Το Αιγαίο απαιτούν και τη Θράκη και δεν μπορεί ο Έλληνας υπουργός να μην το γνωρίζει.

Συνομιλεί με τον Χακάν Φιντάν και ουδείς πιστεύει ότι δεν τα έχει συζητήσει όλα, μα όλα… Ο κ. Γεραπετρίτης, άρα και ο Πρωθυπουργός, ξέρουν από πρώτο χέρι τις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι τις συζητούν, στο στιλ «πάρε-δώσε». Αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι η κάθε πλευρά γνωρίζει τα όρια υποχώρησης της άλλης.

  • Οι Τούρκοι έχουν κόκκινες γραμμές και το φωνάζουν. Η Ελλάδα επίσης έχει κόκκινες γραμμές, και το λέει. Οπότε τι βιάζονται να κλείσουν το Κυπριακό, νομίζοντας ότι η όπως-όπως επίλυση του θα βελτιώσει και τις πιθανότητες διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ας ασχοληθούν με τα οικονομικά και τα εμπορικά θέματα που είναι ανώδυνα και τα γνωρίζουν καλύτερα.

Η επιμονή, λοιπόν, του Προέδρου της Κύπρου και του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για το «κλείσιμο» του Κυπριακού μας υποψιάζει και μας φοβίζει πολύ. Από τη στιγμή που οι απέναντι θέτουν τα όρια τους -και απέδειξαν ότι δεν υποχωρούν, αφού όλο κερδίζουν- γιατί πρέπει η Λευκωσία και η Αθήνα να τους «συναντήσουν» στο έδαφος του. Και εννοώ στο πλαίσιο της λύσης που θέτουν ανυποχώρητα και που διχοτομεί για πάντα την Κύπρο.

Τι είναι αυτό που τους κάνει στη Λευκωσία και στην Αθήνα να πιστεύουν ότι είναι εφικτή η ΔΔΟ, που επίσης εξασφαλίζει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, περιμένοντας τη λύση-διάλυση, ας κάνουν τα κουμάντα τους, και η Κύπρος και η Ελλάδα, διότι στην πολύ πιθανή περίπτωση της επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ο Ερντογάν θα λάβει μέρος και θα χρησιμοποιήσει παράπονα το έδαφος της κατεχόμενης Κύπρου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Πικρή γεύση στους ομογενείς μας που ασχολούνται πραγματικά με τα εθνικά θέματα άφησε ο (απαράδεκτος) τρόπος υποδοχής του γνωστού Ελπιδοφόρου από τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο και την πρόεδρο της Βουλής. Και καλά η κ. Αννίτα δεν καταλαβαίνει και πολλά πράγματα. Αλλά ο κ. Χριστοδουλίδης; Ο κ. Γεώργιος;

Πληροφορήθηκα ότι όχι μόνο γνώριζαν για τη θέση της Αθήνας απέναντι στον Ελπιδοφόρο, αλλά και τους ζητήθηκε με ευγένεια να προσέξουν να μην χρησιμοποιηθούν στα παιγνίδια του Αρχιεπισκόπου εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξαν λάθος και απ’ εδώ και πέρα όταν θέλουν βοήθεια στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, θα ακούνε τη φράση «πηγαίνετε στον Ελπιδοφόρο» ή στον Κυριάκο (όχι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας)!!!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Δεν καταλαβαίνω όσους αντιδρούν στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων (fake news) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, αλλά και (μερικές φορές) στα κλασσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το ψεύδος πρέπει να το καταπολεμούμε πρώτοι απ’ όλους οι δημοσιογράφοι. Αυτό που πρέπει να φροντίσουμε να προστατευθεί, πέραν της αλήθειας, είναι η προστασία των πηγών μας, εφόσον είναι δοκιμασμένες και δεν μας έχουν παραπλανήσει. Τα fake news, ο τσαρλατανισμός και η ασύστολη εκτόξευση ψεύτικων ισχυρισμών από ανώνυμους πρέπει να καταπολεμηθούν. Τελεία και παύλα.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ανασφάλεια και φόβος στη Γερμανία! Σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια

Η τραγωδία στο Μαγδεμβούργο είναι μια δραματική υπενθύμιση για την ανάγκη πρόληψης και την ισορροπία ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Δημοσιεύτηκε

στις

Το τραγικό συμβάν στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των γερμανικών αρχών. Ο 50χρονος δράστης, αν και γνωστός στις αρχές για τις απειλές και τις ακραίες απόψεις του, φαίνεται ότι δεν είχε χαρακτηριστεί ως άμεση απειλή, γεγονός που οδήγησε σε μια τραγωδία με πέντε θύματα και πάνω από 200 τραυματίες.

Η τραγωδία στο Μαγδεμβούργο είναι μια δραματική υπενθύμιση για την ανάγκη πρόληψης και την ισορροπία ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Γράφει ο Χρήστος Μουρτζούκος

Την Παρασκευή το απόγευμα στο Μαγδεμβούργο, ένας 50χρονος Σαουδάραβας γιατρός σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες, προκαλώντας σοκ στη Γερμανία. Η είδηση ​​αυτή έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια, την παρακολούθηση δυνητικά επικίνδυνων ατόμων και την αποτελεσματικότητα της προστασίας των πολιτών από ακραίους ισλαμιστές.

Το περιστατικό αυτό υπογραμμίζει τα κενά ασφαλείας και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν οι αρχές, ακόμα και από την Σαουδική Αραβία για τον δράστη, δεν ελήφθησαν επαρκή μέτρα για την αποτροπή μιας επίθεσης τέτοιας κλίμακας. Επιπροσθέτως, η τοποθέτηση του δράστη σε ευαίσθητη επαγγελματική θέση, όπως αυτή του γιατρού, προκαλεί την ανησυχία για την αξιολόγηση της επικινδυνότητάς του.

Οι συνέπειες αυτών των επιλογών, έχουν αντίκτυπο, πολιτικό και κοινωνικό στην Γερμανία και με έντονη πίεση στις γερμανικές αρχές για αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας. Πιθανές αλλαγές μπορούν να περιλαμβάνουν τη βελτίωση της παρακολούθησης των διαδικτυακών απειλών, την ενίσχυση των ελέγχων στις δημόσιες εκδηλώσεις και την συνεργασία μεταξύ τοπικών και ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά και διακρατικών συνεργασιών σε θέματα δημόσιας ασφάλειας.

Η τραγωδία είναι μια δραματική υπενθύμιση για την ανάγκη πρόληψης και την ισορροπία ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

Ειδικότερα:

  • Η έλλειψη πλήρους αποκλεισμού της περιοχής, όπως αναφέρθηκε από ειδικούς, επέτρεψε στον δράστη να προχωρήσει ανενόχλητος.
  • Η παράθεση των απειλών του στο διαδίκτυο και οι προηγούμενες ενδείξεις επικινδυνότητας υπογραμμίζουν τις αδυναμίες, παρά τα νομοθετήματα.
  • Τον Αύγουστο, σε μια ανάρτησή του, φέρεται να έγραψε: «Αν η Γερμανία θέλει να μας σκοτώσει, θα τους σφάξουμε, θα πεθάνουμε ή θα πάμε με περηφάνια στη φυλακή».
  • Οι πολιτικές διαμάχες γύρω από την ενίσχυση των νόμων περί ασφάλειας και οι περιορισμένες εξουσίες των αρχών ασφαλείας έχουν επίσης έρθει στο προσκήνιο

Το προφίλ και τα κίνητρα του δράστη

Το προφίλ του δράστη, οι προηγούμενες απειλές του, καθώς και η αποτυχία των αρχών να αξιολογήσουν σωστά τον κίνδυνο που αποτελούσε, συνθέτουν μια ανησυχητική εικόνα. Τον «υποτίμησαν», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος σε αναρτήσεις του είχε απειλήσει να σκοτώσει ακόμη και την πρώην καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Η χρήση του αυτοκινήτου για επίθεση σε δημόσιους χώρους μετά και το ανάλογο περιστατικό του 2016 εγείρει αρκετά ερωτήματα.

Τα κίνητρά του παραμένουν ασαφείς, παρόλο που έχει συλληφθεί σχεδόν αμέσως μετά το συμβάν, δεν έχουμε πληροφορίες για το τι έχει πει και για ποιο λόγο έχει κάνει αυτήν την αποτρόπαια πράξη. Ο  εισαγγελέα Χορστ Νόπενς είπε ότι ο δράστης φαίνεται να είχε δυσαρέσκεια για τη μεταχείριση των προσφύγων στη Γερμανία. Είναι πραγματικά όμως αυτά τα κίνητρα;

Η Γερμανία βρίσκεται σε πολιτική αναταραχή, με την κοινή γνώμη και τις πολιτικές δυνάμεις να πιέζουν για άμεσες αλλαγές που θα θωρακίσουν την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, η τραγωδία προκαλεί βαθιά συναισθήματα λύπης, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, που αποτελεί σύμβολο ελπίδας και ειρήνης.

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του το Σάββατο. «Τρομερό και τραγικό συμβάν». «Τι τρομερή πράξη είναι να τραυματίζεις και να σκοτώνεις τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί με τέτοια βιαιότητα». «Αυτό πηγαίνει βαθιά στην καρδιά», είπε ο Καγκελάριος. «Θα είμαστε και πρέπει να σταθούμε μαζί εδώ».

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας βλέπουν ελλείψεις

Το αν η ανάλυση των περαστικών μπαίνει στην ουσία του προβλήματος είναι άλλο θέμα. Αλλά, οι ανησυχίες είναι σίγουρα σύμφωνες με την αξιολόγηση των ειδικών. Και όχι μόνο αυτό, ο οδηγός προφανώς οδήγησε 400 μέτρα μέσα στο πλήθος με μεγάλη ταχύτητα, ολόκληρη η περιοχή θα έπρεπε να αποκλειστεί για να μην μπορεί να περάσει τίποτα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

The Fall of Assad: Domestic, Regional and Systemic Shockwaves

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

The dramatic downfall of the Assad regime — overrun by the Islamist militia Tahrir al-Sham, an offshoot of the al-Nusra Front — was an unexpected turn of events. The speed with which it unraveled under fire like a house of cards was also a major surprise. The Syrian government seemed resilient enough to withstand the simultaneous challenge of internal antagonists and external pressures, until it was not. Such an episode can be regarded as a textbook example of what is known in the field of strategic intelligence as a ‘black swan,’ an occurrence difficult to anticipate whose shockwaves carry profound game-changing ramifications. Such regime change in Syria also represents a Pandora box which can eventually emit seismic ripples with unforeseen outcomes, engulfing both the leading protagonists and those operating behind the scenes.

Moreover, it happened in an environment in which systemic anarchy is running amok in a way not seen in generations. This reality is reflected in the outbreak of hostilities, simmering military tensions, heightened great power rivalries, political upheaval and the escalation of existing wars in various pivotal corners of the planet. The burial of the so-called ‘rules-based order’ has brought an era in which power is the only valid currency of the realm. The zeitgeist of world history points again towards the direction of violence, struggle, and chaos. From a long-range perspective, such tragedy is business as usual, but such rampant turmoil is a rude awakening for those whose worldview was influenced by the overoptimistic and misplaced expectations that flourished in the early post-Cold War era. The dust is not yet settling in the Syrian wasteland, but an assessment of Assad’s downfall is needed to clarify the implications and aftermath, as well as to determine in what ways it changes the balance of power locally, across the region and on a global scale.

In a way similar to Dante’s metaphorical vision of hell, the Syrian civil war that erupted in 2011 has operated like a concentric conflict which involves a series of juxtaposed confrontations. In the immediate local sphere, the secular strongman rule of the Assad regime had been contested by an opposition integrated mostly by Wahhabi militias. In the larger Middle Eastern theatre of engagement, regional players had been interfering through proxies, covert operations or direct interventions. And in the most consequential dimension of this flashpoint, the world’s major powers have been mobilizing their pieces to alter the balance of power in the global chessboard of strategic geopolitics.

 

Forces of Entropy on the Domestic Front

Henry Kissinger is reputed to have remarked that — with the exception of historically organic polities like Egypt, Iran, and Israel — the rest of Middle Eastern ‘states’ are little more than tribes with flags. Syria can arguably be classified as an example of such artificial states. Although it had a background as a prosperous Roman, Byzantine, and Ottoman province, modern Syria is a result of the Sykes-Picot agreement. Under the terms of the agreement, negotiated in secret, the British and the French enacted the redistribution of spheres of influence following the demise of the Ottoman Empire in War World I. The treaty ushered in a Syrian state born of an uneasy amalgam of heterogenous groups with few common denominators — incorporating Sunni Arabs, Shiites, Alawites, Christians, Druze, Kurds and Turks, amongst others — that do not conceal their contempt for one another as a result of ancient animosities that constantly resurface.

The regime built after the coup d’état carried out by Hafez Al-Assad in 1971 brought to power a coalition of Alawites (who dominated the higher echelons of the military, intelligence and national security apparatus) and a wealthy Sunni merchant class. This arrangement relied on the secular ideology of Ba’athist Arab nationalism to justify its existence.  However, the rural Sunni underclass resented the rule of the Alawites, regarded as heretics for aspects of their beliefs that deviate from hardline interpretations of Sharia law.

The tyrannical government of the elder Assad and the clannish inclination of the Alawites did not help either. In turn, the founding father of the Assad dynasty thought that the masses of Sunni peasants were bloodthirsty barbarians that could only understand the language of force. The Salafists — affiliated with branches of the Muslim Brotherhood — intermittently challenged what they saw as a Godless regime in bed with foreign Marxists (Syria was a de facto Soviet partner during the Cold War), but their uprisings were crushed with the full coercive power of the state more than once. Despite its economic mismanagement and questionable political legitimacy, the regime proved to be resilient. Yet, the unnatural despotic rule of a minority elite over a majority whose numbers are vastly superior is frail in any polity.

 

End of the Assad Era

Political discontent, regional unrest throughout the MENA region, and worsening economic hardship at home triggered another attempt to bring down the regime in 2011, now under the control of Bashar Assad, the heir to the throne. Thanks to the supportive deployment of hard power provided by Russia, Iran, and Hezbollah, the Syrian government managed to prevail in an uphill battle, though its weakened position was not strong enough to impose a Carthaginian peace.

Early opportunities ultimately slipped away: Assad’s victories on the battlefield were not accompanied by a comprehensive upgrade of military preparedness. Nor did the regime restore its battered legitimacy through improvements in economic prosperity, law enforcement, internal order, effective governance, or political solutions. With its war chest badly depleted, the Syrian government also lacked the money to fund an ambitious reconstruction program. Yet, the regime’s temporary position of relative strength at home and the prospect of disengaging it from Tehran’s strategic orbit through diplomatic negotiations were encouraging its rehabilitation across the Arab world.

In this present historical moment, opposition forces — bolstered by fighters from close and remote corners of the Muslim world — saw a window of opportunity worth seizing upon, realizing that the Russians, Iranians, and Hezbollah were in no position to protect Assad if hostilities were reignited. Demoralized and underpaid, the Syrian Arab Army did not put much of a fight. In fact, there was not even a last stand. The resolve and morale of the rebels proved to be far stronger. In a matter of days, Damascus was overrun by Assad’s enemies and he had no choice but to flee or risk facing a fate similar to Colonel Gadhafi or Saddam Hussein. In the psychological domain, the collapse of the Assad regime in Syria — the last stronghold of Ba’athism — is also significant because sounds the death knell of this ideology as a result of its multiple political, military and economic failures.

It is unknown if the Syrian state will survive or fall apart through its fragmentation into lesser statelets, each with its own strategic orientation and geopolitical alignments. The regime was already dysfunctional, but it had averted its collapse. The rebels that have taken over have promised to moderate their positions and accommodate the needs of heterogeneous communities, but — considering the accumulation of revanchist sentiments and the involvement of various incompatible geopolitical interests — sectarian conflict is likely to persist. The rebels were able to defeat a regime that had become a shadow of its former self as a result of a prolonged attrition, but their material readiness and political capital to pacify and then unify a country (far larger than Lebanon) that has become increasingly unruly are questionable, to put it charitably. Sectarian bloodletting, tribal disputes, militant agitation and warlordism will probably continue for a foreseeable future and maybe even intensify. In this regard, Syria’s fate will likely be no different than those of Lebanon and Libya. The residual remnants of what is left of post-Assad Syria will go either to the strongest or to the last man standing.

 

A Reshuffled Middle Eastern Chessboard

The second layer of the Syrian civil war features the intervention of three regional powers that aspire for a higher geopolitical position. Driven by revival of the Persian imperial tradition — and facilitated by clumsy US military interventions in Afghanistan and Iraq — Iran has sought to assert itself as the leading hegemon in the Greater Middle East. Through a constellation of proxies and clients (many of which embrace Shiite millenarism), Iran has nurtured the rise of an ‘Axis of Resistance’ under its tutelage. Syria was absorbed by the gravitational pull of the Iranians as a gateway to reach the Mediterranean, encircle both Saudi Arabia and Israel, instigate regime change in Arab states aligned with the West (such as the Gulf petro-monarchies and Jordan) and establish supply lines to bolster the operational capabilities of the Lebanese Shiite militia Hezbollah. Since October 2023, the rivalry between Israel and Iran-led regional bloc has become increasingly violent. Jerusalem and Tehran have clashed in secondary battlespaces and they have even exchanged fire in a direct way more than once in a tense security competition over escalation dominance.  The spillover of this confrontation has been felt with particular ferocity in Syria. The mobilization of Iranian assets and proxies has been met with Israeli airstrikes against Iranian facilities and personnel. Israel has hit Hezbollah with targeted assassinations and highly unconventional attacks.

For Iran, the fall of Assad is a major setback. Without Iranian suzerainty over Syria, Tehran’s ability to influence the Levant is severely compromised. After the demise of the Syrian regime and the debilitating impact of Israeli attacks against the Islamic Republic’s regional partners, the Iranian dream to establish a Shiite Crescent is vanishing unless the pendulum moves in a another direction before it is too late. Even worse for the Ayatollahs, the triumphal proliferation of Salafism means trouble closer to home (in Iraq) and even in Iran itself. Another implication is the loss of reputational prestige for the Iranians as reliable security guarantors of their partners. Unsurprisingly, an Iran that feels cornered by enemies will likely conclude that it has no choice but to double down on the pursuit of nuclear weapons rather than to make concessions, let alone capitulate. In addition, the ‘loss’ of Syria shatters the Iranian project to build pipelines that can deliver natural gas to European consumer markets.

The Israelis on the other hand maintained an ambivalent view of the Assad regime. They rejected its close ties to Hezbollah and they made sure to express such disapproval in an outspoken way through frequent airstrikes and a discreet support for Syrian rebels, notwithstanding their connections to transnational Sunni jihadism. Even though Israeli jets threateningly buzzed the Presidential palace in Damascus in order to demonstrate military superiority, Jerusalem was careful not to topple the Syrian government. After all, Assad was much more focused on his internal enemies than quixotic crusades against Zionism. From the Israeli perspective, it was better to have a weak and predictable Syria as a neighbor rather than face the problematic uncertainty of the unknown.

This explains why — as soon as Assad was gone — Israel decimated much of Syria’s defense infrastructure, including fighters, radar facilities, naval bases, airfields, tanks, military factories and heavy weaponry such as missiles. With these attacks, Israel ensures that — regardless of who is in charge in Damascus — Syria cannot pose any meaningful threat any time soon. As a result, the new Syrian government will inherit downgraded military capabilities. Moreover, the Israel Defense Forces (IDF) mobilized troops in order to capture Mount Hermon and the Syrian side of the Golan Heights. The point of such intervention is not to take a sides in Syria’s domestic political situation, but to increase Isarel’s military buffer zones in order to gain further strategic depth and to acquire more territorial Lebensraum for the Israeli state. Israeli government spokesmen claim that this presence is temporary but — considering current geopolitical trajectories, existing facts on the ground, and the hawkish Messianic profile of the Netanyahu administration — those statements are hardly credible.

Finally, Turkey is perhaps the clearest winner in the wake of Assad’s departure. Turkey is often accused by both Western and Eastern powers of duplicitous behavior. Yet, such accusations miss the point that the Turks are only aligned with their own interests. Under the leadership of aggressive statesmen like Recep Tayyip Erdoğan and spymaster Hakan Fidan, Turkey has —through a steady clandestine support for Islamist militias — sought to dismantle the territorial integrity of the Syrian state in order to carve out an outpost to project influence in the Levant, strengthen the prestige of its influence throughout the Sunni world and, perhaps more importantly, develop an offensive spearhead from which Kurdish attempts to create an independent state can be pre-emptively undermined, by military force if necessary. These policy objectives would be accomplished with either the establishment of a Turkish satrapy in Northern Syria or an outright annexation. In other words, for Ankara this intervention responds to both offensive and defensive strategic rationales, especially considering the ongoing reassertion of Turkey as an emerging neo-Ottoman great power. Not unlike their Iranian counterparts, the Turks have mastered the tricky art of deploying non-state forces to do their bidding. In this quest for a higher hierarchical status, Turkey is willing to steamroll and backstab anybody that stands in the way, as well as to forge Faustian pacts.

In a nutshell, whereas the Iranian grip on war-torn Syria recedes, the pieces of the Syrian state will be exposed to the predation of regional powers interested in furthering their relative gains as much as possible. Such is the norm rather than the exception in a zero-sum world in which there is never a shortage of actors trying to take advantage of chaos whenever it breaks out.

 

Syria in the Great Game

The Levant is a magnet that has attracted the interests of extra-regional great powers — including both maritime and telluric heavyweights — since the dawn of recorded history. As a corridor for conquering armies and as a crossroads of trade networks, the Eastern flank of the Mediterranean has always been coveted by outsiders as a result of its pivotal strategic and commercial importance for Greater Eurasia. Therefore, it is hardly surprising that today’s major powers are involved in this unfolding drama.

For the United States, the overthrow of Assad by militant jihadist fighters has contrasting implications. First, the chaos that has unleashed puts US foreign policy in an awkward position with regard to its regional Kurdish allies. On the other hand, it represents a wild card with the potential to fuel Islamist unrest in West Asia and beyond. After all, it seems highly unlikely that such a tectonic shift will give birth to a stable state underpinned by the constitutional principles of Athenian democracy as an anchor of stability. However, there are also substantive benefits for US national interest. In fact, as General Wesley Clark once warned, neoconservative hardliners in the Pentagon intended to target Syria — along with other Middle Eastern states which rejected key tenets of US-ed unipolarity — as a candidate for regime change during the Bush administration. Furthermore, as a  declassified intelligence document has shown, US national security agencies acknowledge Western support for rebel fighters in Syria. As the lesser of two evils, the document foresees that the eventual rise of a “Salafist principality” there would weaken the Syrian regime as a gateway for Iranian regional expansionism. It must be borne in mind that American support for transnational Wahabi agitation is an overarching pattern that responds to an interest in destabilizing the peripheries of strategic competitors such as Russia, China and Iran. It remains to be seen if such inertial course of action will be followed by the second Trump administration, especially considering the staunch opposition of some of its members, who regard said interventionism as reckless and potentially counterproductive, as it could backfire with terrorist threats or the conformation of an anti-US axial Eurasian coalition.

For the Russian Federation, the sudden disintegration of the Assad regime is bad news. Moscow had invested a lot of manpower, money and resources — including both regular military forces and Wagner Group mercenaries — in the defense of the previous Syrian regime. For the Russians, a foothold in the Middle East conferred influence as a key diplomatic power broker and the image of a great power capable of projecting power beyond the post-Soviet ‘near abroad’ in order to protect a regional ally, even if that meant challenging the ‘collective West.’ With Syria as a logistical platform, the Russians could carry out expeditionary operations in the Mediterranean, North Africa, and the Sahel. Yet, as a result to their commitment to the Ukraine War and their focus on contested political crises in Transcaucasia, the Russians lacked the bandwidth to protect Assad once more. For the time being, the Russians have managed to preserve their naval facility in Tartus and the Khmeimim airbase, in close proximity to Latakia, but the credibility of the Kremlin’s security guarantees for its strategic partners has been damaged. States with close defense ties to Russia will have to reassess the pertinence and scale of such collaboration. A symbol of Russia’s resurgence as a great power has been wrecked by a bunch of irregular militias. With some luck, Russia can aspire to assume a smaller regional role as the strategic patron of a hypothetical Alawite enclave. Such compensation may perhaps be achieved through transactional negotiations with both the Turks and the Israelis. Moreover, the military and political victory of Salafist fighters over a regime backed by Moscow since the Cold War era can trigger the activation of Islamist-inspired insurgencies or terrorist acts either in Russia proper or in post-Soviet Central Asian republics close to Russian borders.

Finally, China is not directly threatened by the forces behind the ouster of the Syrian government and it is shielded by distance from the conflict’s turmoil. Beijing had classified Ba’athist Syria as a strategic partner for economic and diplomatic reasons (including the attractiveness of its Mediterranean ports), a perception that was reciprocated. Hence, the abrupt end of the Assad regime is also problematic for the ‘Middle Kingdom’ in terms of national security and economic statecraft. Such an event can operate as an incendiary catalyst that emboldens the forces of transnational jihadism, including militant groups that operate in the mostly Muslim province of Xinjiang. The ensuing agitation and the accumulation of combat expertise by battle-hardened Islamist networks can also fuel trouble in countries in which Chinese overseas investment projects are present, such as Pakistan or Afghanistan, or whose territory is instrumental for the operational success of Chinese-led geoeconomic projects, like the states of post-Soviet Central Asia. Beijing had enlisted Syrian participation in the Belt and Road Initiative back in 2022. Now, despite the uncertainty of the incoming transitional period, the Chinese are seemingly preparing to play the long game and pragmatically leverage the carrot of economic incentives to do business and to get a slice of the cake in the new Syria or in what is left of it, no matter who calls the shots.

 

Looking Ahead

Perhaps the most troubling and dangerous takeaway about the Syrian forever war is not the fact that a transitional dream may very well lead to a nightmarish spiral of chaos and bloodshed. The most instructive lesson of this case is that what Syria has undergone can be mirrored in other contentious flashpoints or frozen conflicts. In the conflicts fought in the age of interconnectedness and systemic geopolitical confrontations, the evolving behavior of relatively minor crises is — more often than not — interwoven with both the regional balance of power and even the structure of polarity within the international system. In contemporary security environments, local tribal vendettas can easily be engulfed by the vortex of both regional rivalries and even great power strategic competition.

Source: Geopolitical Monitor

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Οι Κούρδοι πήραν φαλάγγι τους μισθοφόρους της Τουρκίας (23-12-2024)

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

1. Η απάντηση της Ελλάδας στην Τουρκία στην πιθανή απόπειρα οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Συρία
2. Χειμαρρώδης συνέντευξη του Μάικλ Ρούμπιν για τη Συρία και την Τουρκία 35:30
3. Ο Σενέρ Λεβέντ περιγράφει το δράμα των χριστιανών και των αλεβιτών στη Συρία – Οι Κούρδοι των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας πήραν φαλάγγι τους μισθοφόρους της Τουρκίας

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενδιαφέροντα6 ώρες πριν

Επί γης Ειρήνη! Χριστούγεννα και ο “λησμονημένος” αδελφός

Χριστούγεννα, μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας. Εορτάζουμε την γέννηση του ενανθρωπήσαντος Κυρίου. Ο νους μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν,...

Διεθνή6 ώρες πριν

BBC: Οι Χριστιανοί της Συρίας δηλώνουν πως θα αντισταθούν σε εναντίον τους επιθέσεις! Αντιδράσεις για το κάψιμο χριστουγεννιάτικου δένδρου

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στη Συρία για το κάψιμο ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, προκαλώντας εκκλήσεις προς τις νέες ισλαμικές αρχές να λάβουν...

Διεθνή7 ώρες πριν

The New Arab: Οι Χριστιανοί της Συρίας βρίσκονται μεταξύ ελπίδας και φόβου για το μέλλον

Καθώς η Συρία εισέρχεται σε ένα νέο κεφάλαιο, οι Χριστιανοί ελπίζουν ότι οι υποσχέσεις του HTS για ένταξη θα οδηγησουν...

Διεθνή8 ώρες πριν

Καταστροφές και ανασφάλεια στη Συρία!

Οι ελλείψεις καυσίμων επηρεάζουν βασικές δραστηριότητες όπως οι μεταφορές και η άρδευση στη γεωργία. Στην επαρχία του Χαλεπίου, έξι δημόσια...

Άμυνα9 ώρες πριν

Defence Post: Ο βρετανικός στρατός δοκιμάζει όπλο ραδιοκυμάτων «Drone Killer» που κοστίζει μόλις 12 δολάρια ανά βολή

Το ενεργειακό όπλο κατευθυνόμενης με ραδιοσυχνότητες. Ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος των επιχειρήσεων κατά των drones, ο βρετανικός στρατός δοκίμασε...

Δημοφιλή