Ακολουθήστε μας

Ουκρανία

Η Φινλανδία βλέπει αυξανόμενες απειλές στις υποθαλάσσιες υποδομές στη Βαλτική Θάλασσα

Δημοσιεύτηκε

στις

Φινλανδία και Εσθονία υπέγραψαν συμφωνία για την αύξηση της ασφάλειας των κοινών υποθαλάσσιων υποδομών τους

Η Φινλανδία έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενες απειλές στις υποθαλάσσιες υποδομές στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλίματος της σκανδιναβικής αυτής χώρας Κάι Μικάνεν.

Η Φινλανδία και η Εσθονία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για την αύξηση της ασφάλειας των κοινών υποθαλάσσιων υποδομών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν καλώδια τηλεπικοινωνιών και ρεύματος καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector, ο οποίος υπέστη ζημιές πριν από ένα χρόνο.

Η φινλανδική αστυνομία εξακολουθεί να ερευνά το περιστατικό του αγωγού ενώ η αστυνομία της Εσθονίας ηγείται της έρευνας για τη ζημιά που υπέστησαν ταυτόχρονα οι υποθαλάσσιες τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις

Η αστυνομία στις δύο χώρες δεν έχει ακόμη δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της.

“Κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρήσαμε ξεκάθαρα ότι αυξάνονται δυστυχώς οι απειλές για την ασφάλεια των διαύλων μεταφοράς ενέργειας, ειδικά στον υποθαλάσσιο χώρο του Φινλανδικού Κόλπου και συνολικά στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας”, είπε ο Μικάνεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σημαίνει ότι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν και την τεχνική παρακολούθηση, τις περιπολίες και τις δυνατότητες αποκατάστασης των υποθαλάσσιων υποδομών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Video

Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024

Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00

Συνέχεια ανάγνωσης

Video

Οι Ουκρανοί υποχωρούν! Η Ρωσία κατέλαβε το Βούλενταρ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Πώς κατάφεραν οι Ρώσοι να εισέλθουν στην κομβική πόλη, πιέζοντας προς το Ποκρόφσκ.

Νέες αποκαλύψεις για την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε ισραηλινές βάσεις. Σύγκριση των στρατιωτικών δυνάμεων Ιράν και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΗΠΑ

Βικτόρια Νούλαντ: ΗΠΑ και Βρετανία απέτρεψαν ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πίεσαν την Ουκρανία να απορρίψει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, τον Απρίλιο του 2022, λίγο μετά την ρωσική εισβολή, αποκάλυψε η Αμερικανίδα πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μιχαίλ Ζιγκάρ, υποστήριξε ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε η Ρωσία για να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, θα είχαν αφήσει μια αποστρατικοποιημένη Ουκρανία.

Η Νούλαντ που εργάστηκε υπό τις κυβερνήσεις Μπους, Ομπάμα και Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία βρισκόταν στο τραπέζι τον Απρίλιο του 2022, αλλά είπε ότι «πολλοί άνθρωποι και ίσως ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν πολύ καχύποπτοι, κόντευαν να πέσουν σε μια παγίδα».

 

ADVERTISING

«Οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού πάει αυτό το πράγμα», είπε η Νούλαντ. «Έγινε σαφές για εμάς, για τους Βρετανούς, αλλά και για άλλους, ότι η πρόταση περιλάμβανε όρια στους ακριβείς τύπους οπλικών συστημάτων που θα μπορούσε να έχει η Ουκρανία, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικά ουδέτερη ως στρατιωτική δύναμη».

Από την άλλη πλευρά, «δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί στη Ρωσία», είπε η Νούλαντ. «Δεν ζητήθηκε από τη Ρωσία να αποσυρθεί, δεν απαιτήθηκε να έχει τους ίδιους περιορισμούς στον στρατό της απέναντι στην Ουκρανία». «Αν ο Πούτιν μπορούσε να πάρει αυτή την εντελώς ουδέτερη αποστρατικοποιημένη Ουκρανία για τίποτα», είπε η Νούλαντ, «γιατί να μην το έκανε;»

Η Νούλαντ παραιτήθηκε πριν λίγους μήνες από τη θέση της ως υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή