Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Ολόκληρη η σημερινή ομιλία του προέδρου στη ΝΔ στη Βουλή

Δημοσιεύτηκε

στις

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της σημερινής ομιλίας του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη συζήτηση για τον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου.
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα, μερικά πράγματα πρέπει να τα πούμε με το όνομά τους.
Πρώτα-πρώτα, κάποιες απαντήσεις προς την ίδια την κυβέρνηση: Επαναλαμβάνετε μονότονα ότι η “μόνη λύση είναι το Μεσοπρόθεσμο”, μια που, όπως λέτε, και η Τρόικα και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν δέχονται τις απόψεις μας…

Οι υπεύθυνοι του ΕΛΚ επόμενο είναι, την άποψη της Τρόϊκας να τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Όμως, τους έχει ήδη εμπεδωθεί η αίσθηση, ότι στην υλοποίηση του Μνημονίου υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ στόχων και πραγματικότητας.
Βέβαια περιμένουν. Ελπίζουν η «συνταγή» τελικά να φέρει αποτελέσματα. Εγώ τους είπα – με στοιχεία αδιάσειστα, που πολλές φορές τα έχω πει απ’ αυτό το βήμα: Με αυτή τη θεραπεία «γιατρειά» δεν υπάρχει!
Και λυπάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί σε λίγους πάλι μήνες, και εκείνοι και η Τρόικα και εσείς, θα διαπιστώσετε ότι πράγματι, το «φάρμακο» της συνταγής αυτής χειροτέρεψε την κατάσταση του «ασθενή».
Παρ’ όλα αυτά, η Τρόικα – σας το ξαναείπα – στην τελευταία Έκθεσή της, ήδη αποδέχεται μια σειρά από προτάσεις μας. Όχι, ασφαλώς, τα πάντα. Ούτε και το πιο σημαντικό, τη μείωση των φόρων. Πάντως, όμως, θεωρεί θετική την άποψη της Νέας Δημοκρατίας για τις διαρθρωτικές αλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις, υιοθετεί προτάσεις μας όπως η εργασιακή εφεδρεία, ο μηχανισμός τεκμαρτής φορολόγησης για τους αυτοαπασχολούμενους και συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία για την ανάγκη συμψηφισμού και εξάλειψης των οφειλών του Δημοσίου.
Τώρα, για θυμηθείτε: Πριν 18 μήνες σας λέγαμε για εμπροσθοβαρή εκτέλεση του ΕΣΠΑ: Δηλαδή, να εκταμιεύετε κονδύλια τώρα και να μεταθέσετε την εθνική συμμετοχή μετά από δύο-τρία χρόνια. Δεν το κάνατε. Και τώρα που το κατάλαβε η Ευρώπη, το υιοθετείτε κι εσείς! Αλλά σε πολύ δυσμενέστερες συνθήκες πλέον…
Πριν 12 μήνες, σας είπαμε για τα 50 δισεκατομμύρια που μπορούν να βρεθούν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Το υιοθέτησε τελικά η Τρόικα. Και τότε το υιοθετήσατε κι εσείς…
Και στα φορολογικά, μη προτρέχετε, πάλι θα δικαιωθούμε: Απόδειξη;
Να τι λέει μια άλλη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «Ότι σε χώρα που βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση και υψηλή ανεργία επιβάλλεται μείωση φορολογικών συντελεστών»!
Πάρτε την, να την έχετε…
Επομένως, οι ισχυρισμοί ότι κάθε άποψή μας απορρίπτεται από τους ξένους, είναι ευσεβείς πόθοι του κ. Παπανδρέου.
Κι είναι δυσάρεστο, κ. Παπανδρέου, να γίνεστε «βασιλικότερος του Βασιλέως». Κι είναι απογοητευτικό να ταυτίζεστε απόλυτα με ό,τι προτείνουν οι ξένοι και η Τρόϊκα. Να τα δέχεστε χωρίς αντίσταση. Χωρίς ίχνος διάθεσης για διαπραγμάτευση. Και μετά να επιτίθεστε σε μένα επειδή προσπαθώ, με κάθε τρόπο, να περισώσω ό,τι μπορώ από μια Οικονομία που διαλύεται, από μια κοινωνία που απελπίζεται, κι από ένα λαό, που το μόνο που το έμεινε να διεκδικεί, είναι η Αξιοπρέπειά του.
Εμείς πάντως, κάναμε ολοκληρωμένες προτάσεις. Στην Τρόικα! Γιατί η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται, απλά αποδέχεται.
Συμπέρασμα: Εμείς στην ουσία διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα, για λογαριασμό της Ελλάδας, ένα διαφορετικό δρόμο διεξόδου από την κρίση.
Η κυβέρνηση δεν υπάρχει πουθενά σε όλο αυτό το σκηνικό…
Αλήθεια, η κυβέρνησή σας τι κάνει;
Όταν η Τρόικά συμφωνεί με τις απόψεις μας, τις υιοθετείτε και μας ζητάτε να τις… στηρίξουμε!
Όταν η Τρόικα διαφωνεί, ο κ. Παπανδρέου … πανηγυρίζει γιατί «απορρίπτουν τις προτάσεις μας οι ξένοι»!
Όπως στο τελευταίο σημείο για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών:
Μας είπε η Τρόικα – και επαναλαμβάνει η κυβέρνηση – ότι αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, θα αυξηθεί το έλλειμμα:
Ακούστε: το αντίθετο συνέβη και αυξήθηκε το έλλειμμα! Όχι «θα» συμβεί. Ήδη συνέβη: Αυξήσατε τους φόρους και μειώθηκαν τα φορολογικά έσοδα! Με αποτέλεσμα να αυξηθεί το έλλειμμα…
Δεν το λέμε εμείς, αποδείχθηκε ήδη: Η αύξηση των φόρων ήταν λάθος.
Δεν λέμε, λοιπόν, τίποτε περίεργο: Απλώς, διορθώστε το λάθος!
Αυτό λέμε. Κι αυτό θα εξακολουθήσουμε να λέμε.
Μέχρι να το καταλάβουν. Και μέχρι να τους πείσουμε.
Ποιοι να το καταλάβουν; Ποιους να πείσουμε. Μα την Τρόϊκα φυσικά…
Γιατί η κυβέρνησή σας δεν έχει δική της γνώμη. Ό,τι πεί η Τρόικα!
Εμείς θέλουμε αυτό να αλλάξει.
Για να δυναμώσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας:
Γι’ αυτό ρωτάμε την κυβέρνηση συνεχώς: Αφήστε προς στιγμήν τι λέει η Τρόικα. Εσείς τι λέτε; Η δική σας θέση ποια είναι;
Έχετε τόσο χαμηλό βαθμό αντίστασης που δεν πείθετε κανένα, ούτε καν για εκείνα που θα μπορούσε, ίσως, να πειστεί…
Μη μας λέτε την άποψη της Τρόϊκας. Αυτή την ξέρουμε. Τη δική σας να μας πείτε. Έχετε;
Μη εμφανίζεστε ως «επιτήδειοι ουδέτεροι» ή ως «τρίτοι», «αμέτοχοι παρατηρητές». Εδώ μιλάμε για το πώς θα αποφύγουμε την χρεοκοπία της χώρας μας.
Είπαν μετά κάποιοι, ότι ευτυχώς που η κυβερνητική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή παίρνει την ευθύνη για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο! Το οποίο εμείς οι υπόλοιποι, το καταψηφίζουμε μεν, αλλά κατά βάθος, ευχόμαστε – δήθεν – να …περάσει και δήθεν λυτρωθήκαμε που πέρασε. Δηλαδή… υπολογίσαμε και η χώρα να μην πτωχεύσει και τη φθορά να την πάρει ακέραια το ΠΑΣΟΚ.
Αυτά καταλαβαίνετε, κύριοι του ΠΑΣΟΚ, γιατί μόνον εσείς σκέφτεστε έτσι.
Εμείς δεχθήκαμε να κάνουμε μέχρι και Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Εσείς το αρνηθήκατε στο τέλος.
Γιατί το αρνηθήκατε; Γιατί δεν αντέχετε να μοιραστείτε τις ευθύνες διακυβέρνησης, έστω και σε κρίσιμες ώρες. Δηλαδή, κάνατε πίσω για καθαρά μικροκομματικό όφελος. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Γιατί δεν αντέχετε να διαπραγματευθείτε το Μνημόνιο. Κι αυτό φάνηκε τις μέρες αυτές.
Όταν λέμε εμείς «επαναδιαπραγμάτευση», εννοούμε να περάσουν εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν Επανεκκίνηση της Οικονομίας για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Όταν λέτε εσείς «επαναδιαπραγμάτευση», εννοείτε να πάρουμε τα ελάχιστα εκείνα που μας δίνουν οι ξένοι, όταν διαπιστώνουν πως έκαναν λάθος.
Δεν εννοούμε, λοιπόν, τα ίδια πράγματα. Γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε…
Σας το είπα και χθες: Θεωρούμε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι ένα βήμα ακόμα στο λάθος δρόμο. Ένα βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στη χρεοκοπία.
Εμείς θα κληθούμε να διαχειριστούμε τα αδιέξοδά σας!
Σε τι θα ’πρεπε εμείς να χαιρόμαστε που πέρασε το μεσοπρόθεσμο Που μας βάζετε πιο βαθιά σε αδιέξοδο;
Ρωτήστε τους εαυτούς σας: Πιστεύετε σοβαρά ό,τι το Μεσοπρόθεσμο θα μας βγάλει από το πρόβλημα που δεν μας έβγαλε το Μνημόνιο; Το πιστεύετε;
Εδώ δικοί σας βουλευτές, απ’ αυτούς που ψήφισαν ΝΑΙ χθες, το είπαν καθαρά ότι δεν βγαίνει! Όχι ένας και δύο. Οι μισοί και πάνω…
Μην ασχολείστε, λοιπόν, αν «λυτρωθήκαμε» εμείς. Ρωτήστε τους δικούς σας. Εκείνοι ευχαριστήθηκαν που πέρασε; Το πιστεύουν αυτό;
Μα, αν δεν το πιστεύουν, όπως δημόσια πλέον λένε, πώς να το ευχαριστηθούν;
Κι αν δεν το ευχαριστήθηκαν εκείνοι που το ψήφισαν, γιατί να χαρούμε εμείς, που ήμασταν εξ αρχής αντίθετοι και το καταψηφίσαμε;
Επομένως, να ξέρετε: ότι εγώ και μόνος «και μετά πολλών» και χωρίς εσάς και μαζί σας, θα εξακολουθώ να δίνω τη μάχη για να αλλάξει η λάθος πολιτική.
Και να αρνούμαι πεισματικά τη διαιώνιση ενός λάθους.
Γιατί όταν συνεχίζεται κάτι αποδεδειγμένα εσφαλμένο, δεν μένει ίδια η κατάσταση. Χειροτερεύει!
Κι όσο αργούμε να διορθώσουμε το λάθος, τόσο δυσκολότερα μπορεί να διορθωθεί. Κι όσα περισσότερα λάθη προσθέτουμε, τόσο πιο δύσκολα να επανέλθουμε στο σωστό δρόμο αργότερα.
Αυτός είναι ο λόγος της διαφωνίας μας. Λόγος ουσίας.
Κι αυτά τα επιχειρήματα ακούγονται πλέον στην Ευρώπη. Όλο και περισσότερο, απ’ όλο και περισσότερους. Ακούγονται και εισακούγονται…
Τρίτον, ακούμε τώρα να μας… «απειλείτε», ότι θα φέρετε τη νέα δανειακή Σύμβαση, το λεγόμενο Μνημόνιο-ΙΙ, με 180 ψήφους. Μάλιστα υπουργός της Κυβέρνησής σας είπε ότι η ψήφιση με 180 δεν απαιτείται από το Σύνταγμα, αλλά θα το κάνετε για να πιέσετε την Αντιπολίτευση. Δηλαδή για να την εκβιάσετε….
Μην κουράζεστε. Σας το λέμε ξεκάθαρα και σας το λέμε από τώρα, για να κάνετε τους λογαριασμούς σας. Εμείς, αν δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά η κατεύθυνση της Πολιτικής, θα το καταψηφίσουμε και τότε.
Και με 180 και με 250 και με… 300 να το φέρετε!
Το καταλάβατε;
Αν έχουν γίνει αλλαγές, αν έχει επιτραπεί στην Ελλάδα να αναπνεύσει και στην Οικονομία να ανακάμψει, θα το ψηφίσουμε ακόμα και ως απλό νόμο να το φέρετε. Τόσο απλό.
Βέβαια εγώ βγάζω ένα συμπέρασμα ακούγοντας για 180: Ότι ετοιμάζεστε να αποδράσετε μέσα από πρόωρες εκλογές! Γιατί γνωρίζετε άριστα τη θέση μας από ανύποπτο χρόνο: εκβιασμούς δεν δεχόμαστε.
Εκτός αν εκείνο που δεν σας άφησαν οι δικοί σας να κάνετε, δηλαδή να παραιτηθείτε πριν λίγες μέρες, τώρα θέλετε να το κάνετε, ζητώντας 180.
Μα καλά, τέτοια μανία παραίτησής έχετε;
Για να σοβαρευτούμε: Με βάση το Σύνταγμα, 180 ψήφοι απαιτούνται μόνο στην περίπτωση εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Έχετε συνομολογήσει τέτοιο πράγμα;
Αν τώρα μας λέτε «ξεχάστε το Σύνταγμα, το κάνουμε με πολιτικά κριτήρια», αυτό δεν αναιρεί τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης. Γιατί το πόσες ψήφοι χρειάζονται για να περάσει ένας Νόμος, το καθορίζει το Σύνταγμα κι όχι η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Επί πλέον, εισάγετε ξαφνικά τον εκβιασμό, ως έννοια θεμιτή στο Εθνικό μας Δίκαιο. Γιατί, αλίμονο αν δεχθεί το Κοινοβούλιο ότι η πλειοψηφία μπορεί να καθορίζει κάθε φορά, σύμφωνα με τις σκοπιμότητες και τους εκβιασμούς της, τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την υπερψήφιση των νόμων.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εισάγετε στην πραγματικότητα ένα νέο εθιμικό και απολύτως αντισυνταγματικό επί πλέον λόγο πρόωρης διάλυσης της Βουλής. Αντιλαμβάνεστε που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Σε μόνιμη πολιτική αστάθεια και εκτροπή.
Στις δημοκρατίες, τέτοιοι εκβιασμοί σε βάρος του Κοινοβουλίου και του λαού, αποτελούν αποκρουστικές συμπεριφορές. Και τέτοιους εκβιασμούς, η Νέα Δημοκρατία δεν δέχεται…
Ακούμε, μάλιστα, χθες και σήμερα, ότι ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασίες για να προετοιμάσει το δημοψήφισμα. Τις απόψεις μας, σας τις είπαμε προχθές από αυτό το βήμα. Εδώ η κοινωνία βράζει και σεις διαβουλεύεστε για το πώς θα διοργανώσετε περαιτέρω διαβουλεύσεις; Το «σύνδρομο της Αντουανέτας», το έχετε ακούσει; Ο κόσμος φωνάζει για ψωμί κι εσείς διαβουλεύεστε για το παντεσπάνι….
Τέταρτον, συνεπείς με αυτά που λέμε, εμείς θα ψηφίσουμε ορισμένα κρίσιμα άρθρα του Εφαρμοστικού Νόμου. Γιατί είναι πράγματα που εμείς προτείναμε. Και γιατί μας ενδιαφέρει – το καταλαβαίνει ο καθένας γιατί μας ενδιαφέρει -να προχωρήσουν.
Ξέρετε, ήδη, ποια ψηφίζουμε: Το κεφάλαιο για την περιστολή της σπατάλης. Που συμπίπτει σε πολλά με τη δική μας πρόταση. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει από πέρσι: Το χτύπημα της σπατάλης! Όχι να επιβάλετε τις θυσίες μόνο στους πιο αδύναμους, με οριζόντιες περικοπές…
Επίσης στις αποκρατικοποιήσεις. Στις οποίες θα είμαστε ιδιαίτερα υποστηρικτικοί, αν οι τελικές αποφάσεις ληφθούν με διαφάνεια και με σεβασμό στην επενδυτική διάσταση. Όχι με μόνο κίνητρο τον εισπρακτικό πανικό. Και σε καμιά περίπτωση, βέβαια, το ξεπούλημα.
Την αξιοποίηση της περιουσίας, που υπήρξε δική μας πρόταση, την ψηφίζουμε έτσι κι αλλιώς.
Δηλαδή, ψηφίζουμε στα βασικά και στα κρίσιμα.
Ασφαλώς δεν θα στηρίξουμε τη νέα φορο-επιδρομή! Εμείς, όπως γνωρίζετε, πιστεύουμε ότι από την πλευρά των εσόδων χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όχι περαιτέρω «ξεζούμισμα» όσων ήδη πληρώνουν. Μόνο που διεύρυνση της βάσης δεν θα γίνει, και η φοροδιαφυγή δεν θα αντιμετωπιστεί, αν δεν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Κι εκεί, όπως ξέρετε, βρίσκεται η μεγάλη διαφωνία μας.
Πέμπτον, και μια που μίλησα για συναίνεση, να σας πώς κι αυτό: Αν σας ενδιαφέρει ειλικρινά και δεν το λέτε για να κοροϊδεύετε, μια συμβουλή: Σταματήστε το παραμύθι ότι φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση για όσα πληρώνει σήμερα ο τόπος. Εμείς σε τέτοιες στιγμές αποφεύγουμε να σας θυμίζουμε ότι εσείς είστε οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές του τεράστιου χρέους. Εσείς το φτιάξατε τη δεκαετία του 80. Εσείς εμποδίζατε κάθε προσπάθεια για συμμάζεμα όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση. Εσείς μιλάγατε συνεχώς για «αναδιανομή»… δανεικών – ποτέ για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.
Και τώρα έχετε φτάσει να αναδιανέμετε, φόρους, αδικίες, θυσίες και οδύνες.
Εσείς προστατεύατε κάποιες θρασύτατες συντεχνίες. Που σήμερα μπλοκάρουν τα πάντα…
Σταματήστε, λοιπόν, το παραμύθι ότι η Νέα Δημοκρατία αύξησε το χρέος στην τελευταία διακυβέρνησή της κατά 125 δισεκατομμύρια μέσα σε 5 χρόνια! Γιατί θα σας επαναλαμβάνω συνεχώς, μέχρι να το εμπεδώσετε, ότι απ’ αυτά τα 125 δισεκατομμύρια που της χρεώνετε, τα περισσότερα αφορούν αναχρηματοδότηση χρέους που βρήκε – χρέους δικού σας – τόκους από χρέος που βρήκε, που εσείς της αφήσατε, υποχρεώσεις που εσείς είχατε αναλάβει για πληρωμές εξοπλιστικών, Ασφαλιστικών Ταμείων και υγείας, και που οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τελικά πλήρωσαν.
Μόνο 7 από τα 125 δισεκατομμύρια, σε πέντε χρόνια, αφορούν την καθαρή προσθήκη χρέους από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και μεσολάβησε και μια παγκόσμια κρίση…
Αν θέλετε, λοιπόν, κλίμα συναίνεσης ή έστω εθνικής συνεννόησης, σταματήστε αυτό το παραμύθι. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα εγώ, με την ίδια ακριβώς λογική – μη τη δική σας μικροκομματική λογική – ότι στους 20 μήνες που κυβερνάτε, δανειστήκατε πάνω από 100 δισεκατομμύρια;
Γιατί τόσα δανειστήκατε μαζί με την αναχρηματοδότηση χρέους.
Θα ήταν δίκαιο αυτό;
Και μη με αναγκάζετε, κάθε τόσο, να σας θυμίζω ότι εσείς ήσασταν που μετατρέψατε ένα πρόβλημα χρέους σε κρίση δανεισμού. Ότι επί των ημερών σας και εξ αιτίας της πολιτικής σας ανέβηκαν τα spreads και μας πέταξαν από τις αγορές…
Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό: Αυτές τις μέρες υπήρχε κόσμος – εκατοντάδες χιλιάδες λαού – στις πλατείες, με πρόθεση να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά. Κρατώντας ελληνικές σημαίες και βγάζοντας την ψυχή του και τις αγωνίες του, όχι τα κομματικά πάθη του.
Αυτές τις ειρηνικές διαμαρτυρίες τις αμαύρωσαν ελάχιστοι, μερικές δεκάδες «γνωστοί-άγνωστοι» κουκουλοφόροι.
Και η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προστατέψει το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, από τις ασχήμιες μιας χούφτας ατόμων, που δεν τολμούν να δείξουν το πρόσωπό τους. Ίσως γιατί δεν έχουν πρόσωπο.
Δεν θα τους χαρακτηρίσω. Αλλά εσείς κι εδώ αποτύχατε!
Γιατί είναι δική σας ευθύνη η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και η ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας. Είναι καθήκον σας η προστασία και της Ασφαλείας και της Ελευθερίας των πολιτών. Κι εσείς αποτύχατε πανηγυρικά και στα δύο!
Και να μη μιλήσω – καλύτερα να μη μιλήσω – για πολύ περίεργες σκηνές που είδαμε στις τηλεοράσεις μας. Που μυρίζουν κάτι χειρότερο από απλή ανικανότητα. Μυρίζουν παρακράτος.
Αυτή την ώρα δε θέλω να πω τίποτε περισσότερο, Όμως εσείς και ο αρμόδιος υπουργός σας, πρέπει να δώσετε, εδώ στη Βουλή, απαντήσεις για όσα έγιναν χθες.
Γιατί, αν δεν μπορείτε να ελέγξετε μικρές ομάδων ελάχιστων κουκουλοφόρων, πώς θα ελέγξετε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας; Πώς θα διαπραγματευθείτε με τους δανειστές μας καλύτερους όρους;
Θα σας πω το ηπιότερο που μπορεί να σας πει κανείς.
Και ίσως το χειρότερο που μπορεί να ακούσει ένας πολιτικός:
Είστε, τελικά, λίγοι!
Πολύ λίγοι…
Ο λαός το έχει αντιληφθεί ήδη. Και εσείς θα το καταλάβετε στις εκλογές! »
NAFTEMPORIKI

Γενικά θέματα

Δυσοίωνα μηνύματα για τη λειψυδρία! Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις – Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Νερό: Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει SOS για την ξηρασία παγκοσμίως λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και άλλων σημαντικών παραγόντων. 

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια

Οι έντονες ξηρασίες και οι ακραίες πλημμύρες, που όσο περνάει ο καιρός γίνονται και περισσότερες, αποτελούν μια «πρόγευση» των επερχόμενων εξελίξεων, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο ακανόνιστο τον κύκλο του νερού, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Τα ποτάμια κατέγραψαν πέρυσι ένα επίπεδο ξηρασίας άνευ προηγουμένου εδώ και 33 χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ, WMO, OMM), μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, το νερό μας δίνει μια πρόγευση των επερχόμενων εξελίξεων», εκφράζει την ανησυχία της σε ανακοίνωση η γενική γραμματέας του ΠΜΟ Σελέστ Σάουλο. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται: παρακολουθούμε ένα παροξυσμό ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών, που επιβαρύνουν πολύ τις ζωές, τα οικοσυστήματα και τις οικονομίες», παρατηρεί.

Αντιμέτωποι με δυσμενείς καταστάσεις

Καθώς η χρονιά 2023 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, οι αυξημένες θερμοκρασίες και η γενικευμένη εξασθένηση των βροχοπτώσεων συνέβαλαν σε παρατεταμένες ξηρασίες.

Οι πλημμύρες ωστόσο πολλαπλασιάστηκαν: τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα ευνοήθηκαν όχι μόνο από φυσικούς κλιματικούς παράγοντες, κυρίως τη μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο στα μέσα του 2023, αλλά επίσης από την ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή, αναφέρει ο ΠΜΟ.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας επιτάχυνε τον υδρολογικό κύκλο, ο οποίος έγινε επίσης πιο ακανόνιστος και λιγότερο προβλέψιμος», εξηγεί η Σάουλο.

Οι συνέπειες είναι πολλαπλές: «Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα που μπορεί να περιέχει περισσότερη υγρασία, η άνοδος της θερμοκρασίας του κλίματος αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων» ενώ «παραλλήλως η επιτάχυνση της εξάτμισης και της ξήρανσης των εδαφών επιδεινώνει τις ξηρασίες».

Κατά συνέπεια, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις, όπου το νερό είναι είτε υπερβολικά άφθονο είτε ανεπαρκές».

Αυτή τη στιγμή 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανεπαρκή πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο και ο αριθμός τους αναμένεται ότι μέχρι το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η έκθεση δείχνει ότι τα ύδατα περίπου του 50% των ποταμών του πλανήτη ήταν πέρυσι λιγότερα από το κανονικό.

Οι παγετώνες βρίσκονται επίσης στη γραμμή του μετώπου της ανόδου της θερμοκρασίας του κλίματος: σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για την περίοδο από το Σεπτέμβριο 2022 ως τον Αύγουστο 2023, έχασαν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, απώλεια που είναι η χειρότερη σε 50 χρόνια παρατηρήσεων.

«Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Εντούτοις δεν λαμβάνουμε τα επείγοντα μέτρα που επιβάλλονται», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η γενική γραμματέας του ΠΜΟ.

Συναγερμός για να προστατευθούν ζωές

Ο οργανισμός ζητάει να κηρυχθεί από νωρίς συναγερμός για όλους ώστε να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που συνδέονται με το νερό και καλεί να βελτιωθούν οι γνώσεις και ο διαμοιρασμός των δεδομένων για τις πηγές νερού.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα, αν δεν μετρήσουμε την έκτασή του», υπογραμμίζει η Σάουλο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Γιάννος Χαραλαμπίδης στη Σημερινή: Μήλον της Έριδος η Κύπρος για την ασφάλεια Τουρκίας – Ισραήλ

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Η Μέση Ανατολή είναι στις φλόγες και, μετά την επίθεση των Ιρανών με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάρος του Ισραήλ, ξεκίνησε επίθεση των Ισραηλινών στον Βόρειο Λίβανο, ενώ αναμένονται και τα αντίποινα σε βάρος της Τεχεράνης.

Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης

Τα «Ταϊφούν» περιπολούν για την ασφάλεια του Ισραήλ και αναχαιτίζουν πυραύλους του Ιράν από τον τουρκικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Αλεξανδρέττας και στη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ

Τουρκία και Ακρωτήρι

Η Τουρκία επιχαίρει από την κατατριβή του Ισραήλ και του Ιράν. Μπορεί μεν ο Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου, αλλά συνεργάζεται με τους Βρετανούς και δη με τα μαχητικά «Ταϊφούν», που επιχειρούν από τις Βάσεις Ακρωτηρίου και:

1) Περιπολούν από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας εντός του τουρκικού εναέριου χώρου, με την άδεια της Άγκυρας, προς τη Συρία, όπου υπάρχουν στόχοι της Χεζμπολάχ, καθώς και προς το Ιράκ. 2) Συμμετέχουν στις αναχαιτίσεις των ιρανικών πυραύλων και drones στις επιθέσεις, που δέχεται το Ισραήλ από το Ιράν και συλλέγουν πληροφορίες. 3) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει για τη συνεργασία των Βάσεων με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όταν ενεργούν τα «Ταϊφούν» είτε για επιτήρηση είτε για να προστατεύσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Ισραήλ. Ή για να στραφούν σε βάρος της Χεζμπολάχ.

Τόσο οι Βάσεις Ακρωτηρίου όσο και του Αγίου Νικολάου είναι στρατηγικής σημασίας, διότι από τις μεν πρώτες, εκτός των άλλων, ενεργούν ακόμη τα θρυλικά κατασκοπευτικά U2 ως συμπληρωματικά των δορυφόρων, στις δε δεύτερες υπάρχει το Έχελον ως κέντρο συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος, λόγω Βάσεων, τελεί υπό καθεστώς απειλής. Χωρίς να διαθέτει αξιόπιστη εναέρια αποτροπή, αφού οι ρωσικοί TOR-M1 και BUK μερικώς μπορούν να επιχειρήσουν. Ακόμη και αν στραφούν για ν’ αποκρούσουν την ιρανική απειλή ή αυτήν της Χεσμπολάχ, δεν θα μπορούν να καλύπτουν την όποια τουρκική επί της οποίας είναι προσαρμοσμένα τα συστήματα αυτά. Λόγω του κενού που υπάρχει στην αεράμυνα είχε κλείσει η αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος BARAK με πυραύλους 35, 70 και 150 χιλιομέτρων. Η κυπριακή Κυβέρνηση αγόρασε το BARAK με πυραύλους των 70 χιλιομέτρων. Με τον πόλεμο στη Γάζα και στον Λίβανο, η παράδοση του συστήματος δεν είναι βέβαιο εάν θα καθυστερήσει ή όχι. Ούτως ή άλλως, η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την άρση του εμπάργκο στο στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ θα ήταν δυνατό να ζητήσει ακόμη και «Πάτριοτ» ή άλλα σχετικά οπλικά συστήματα αεράμυνας από ευρωπαϊκά κράτη. Επί του παρόντος, τόσο η αεράμυνα των Βάσεων όσο και της Κύπρου ολόκληρης στηρίζεται στον πολεμικό στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που βρίσκονται στ’ ανοιχτά της Κύπρου. Ως εκ τούτου, θα ήταν μέγα πλήγμα εάν επέτρεπαν ή στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν να κτυπήσει τις Βρετανικές Βάσεις. Εκ των πραγμάτων, η Κύπρος λόγω Βάσεων καλύπτεται, όπως είχαμε ήδη γράψει από την αρχή της κρίσης, κάτω από την Ατσάλινη Αεράμυνα των ΗΠΑ.

Το μήλον της Έριδος

Η Τουρκία δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις συγκρούσεις στη Γάζα και στον Λίβανο, όμως υπάρχει μια πολεμική ρητορική που εγείρει το εξής ερώτημα: Μπορεί ή όχι η Τουρκία να κτυπήσει το Ισραήλ, όπως αρχικά απειλούσε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος, όμως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, εμφανίζεται ως να τελεί υπό την απειλή του «σιωνιστικού επεκτατισμού», όπως ισχυρίζεται;

Σε αυτό το παιχνίδι, η Κύπρος καθίσταται γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό μήλον της Έριδος, αφού:

1) Αποτελεί το νότιο τμήμα της νήσου, τη μοναδική έξοδο, που διαθέτει το Ισραήλ, λόγω της έλλειψης στρατηγικού βάθους, που είναι περικυκλωμένο από τους Άραβες και την Τουρκία. Άρα ο άξονας προς τη Σούδα μέσω Κύπρου είναι ζωτικός χώρος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τις ΗΠΑ και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους τους. Απόδειξη τούτου συνιστά η συγκέντρωση του 6ου στόλου ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

2) Αποτελεί ασπίδα και εμφανίζεται ως το αβύθιστο για την Τουρκία αεροπλανοφόρο, καθώς και αναπόσπαστο τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

3) Αποτελεί ασπίδα για την Τουρκία από επιθέσεις που θα ήταν δυνατό να δεχτεί μέσω Κύπρου, εξ ου και η άρνησή της να δεχθεί την παρουσία ελληνικού στρατού και οι διαμαρτυρίες για την όποια στρατιωτική συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ. Είναι όμως και για το Ισραήλ ασπίδα.

Γιατί;

Διότι, ουδόλως θα ήθελε το Ισραήλ:

Α) Να πέσει η Κύπρος στον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας και δη μέσω μιας ομοσπονδιακής ή συνομοσπονδιακής λύσης, με τον πλήρη γεωπολιτικό έλεγχο του νησιού από την Άγκυρα.

Β) Να εγκατασταθούν στην Κύπρο τουρκικά πυραυλικά συστήματα, που θα στοχεύουν το Ισραήλ.

Τα πλεονεκτήματα του Ισραήλ

Το ερώτημα εάν μπορεί να κτυπήσει και να κάνει πόλεμο η Τουρκία με το Ισραήλ απαντάται ως εξής: Η Άγκυρα έχει τη δυνατότητα: 1) Να διενεργήσει επίθεση με την αεροπορία της ή με τη συσσώρευση στόλου. 2) Να κτυπήσει με πυραύλους και δη «Ταϊφούν» με βεληνεκές της τάξης των 600 χιλιομέτρων, όταν αυτά θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα (αυτά εισήλθαν ήδη σε γραμμή παραγωγής από τον Μάιο του 2023 ).

Όμως η οποιαδήποτε τουρκική επίθεση: Α) Βρίσκεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, που θέτουν υπό την προστασία τους και τον 6ο Στόλο το Ισραήλ, οπότε δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία μια τέτοια δράση. Β) Οτιδήποτε διενεργηθεί από αέρος, είτε είναι από μαχητικά είτε από πυραυλικά συστήματα, θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς από το Ισραήλ είτε με τους arrow και με το “iron dome” είτε με τα πλοία των συμμαχικών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ, καθώς και με την ισραηλινή αεροπορία, η οποία υπερτερεί της τουρκικής.

Πύραυλοι και Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ υπερέχει στην αεροπορία και στα πυραυλικά συστήματα. Στην αεροπορία, εκτός των F-15 και F-16, διαθέτει και τα F-35, οπότε μπορεί να δράσει αναλόγως και με βάθος πυρός. Συν του ότι: i) Τα ισραηλινά F-35 είναι τα μόνα των οποίων οι υπολογιστές και λοιπά συστήματα δεν βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ. ii) Η Τουρκία έχει πρόβλημα με την αεράμυνά της επί του παρόντος. Εξ ου και η αγορά των S-400, χωρίς όμως να παρέχει πλήρη κάλυψη, καθώς και η απόφαση που λήφθηκε στις 6.8.2024 για την κατασκευή του τουρκικού “iron dome”. iii) Το Ισραήλ διαθέτει αριθμό επιθετικών πυραύλων μέσου και μακρούς βεληνεκούς, από τους LORA με βεληνεκές 280 χιλιόμετρα ώς τους Jericho – 3 (Ιεριχώ) με βεληνεκές μεταξύ των 4,800 χλμ και 6,500 χιλιομέτρων. iv) Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι το Ισραήλ υπερέχει στους τομείς του κυβερνοχώρου και της Τεχνητής Νοημοσύνης (πάσης φύσεως drones).

Ζώνες ασφαλείας και περιφερειακές δυνάμεις

Υπό αυτές τις συνθήκες και λαμβανομένου υπόψη ότι οι δυο χώρες δεν έχουν σύνορα, το πλεονέκτημα ανήκει στο Ισραήλ. Και όχι στην Τουρκία, η οποία στηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ, διότι θέλει την κατατριβή του Ισραήλ. Η Άγκυρα βολεύεται από το οπλοστάσιο και δη τους πυραύλους της Χεζμπολάχ, των οποίων το βεληνεκές καλύπτει και την Κύπρο. Εξ ου και οι απειλές του μ. Χασάν Νασράλα, ότι η Κύπρος ήταν εν δυνάμει στόχος λόγω των στρατιωτικών της σχέσεων με το Ισραήλ. Ήταν μια απειλή «made in Turkey», στη λογική του “proxy war”. Η εξουδετέρωση του οπλοστασίου της Χεσμπολάχ από το Ισραήλ είναι προς όφελος της Κύπρου, αλλά όχι προς όφελος του Ιράν και της Τουρκίας, η οποία δεν θέλει την εδραίωση του Ισραήλ στην περιοχή και την εξάλειψη των τρομοκρατικών απειλών. Δεν θα ήθελε να δει ούτε τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, διότι η κατατριβή των δυο χωρών, που συνιστούν περιφερειακές δυνάμεις, είναι για ευνόητους λόγους προς όφελος της Άγκυρας, η οποία εδραιώνεται και στην περιοχή της Συρίας, χωρίς ταυτοχρόνως να επιθυμεί τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στον Βόρειο Λίβανο. Πώς όμως θα ασκήσει κριτική στο Ισραήλ, όταν κατέχει την Κύπρο και όταν έχει ήδη υπό κατοχή τμήμα της Συρίας στη λογική της ζώνης ασφαλείας;

Οι θαλάσσιες οδοί…

Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή από τη Μαρμαρίδα ώς την Αλεξανδρέττα στην πρακτική της τουρκικής λίμνης ως τμήμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με μια σειρά από ναυτικές και αεροπορικές Βάσεις στα παράλιά της (Ντάλαμα, Μερσίνα, Άδανα, κ.λπ) και την Κύπρο ως αβύθιστο αεροπλανοφόρο. Η Καρπασία και η Αμμόχωστος έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις θαλάσσιες οδούς και δη εκείνες προς την Αλεξανδρέττα, που προτού καταλήξουν εκεί αποκλίνουν προς Ισραήλ, Λίβανο και Συρία. Η Τουρκία θα ήθελε να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και μέσω Συρίας, ενώ, ταυτοχρόνως, ουδόλως θα επιθυμούσε τη ζώνη ασφαλείας του Ισραήλ, διότι διευρύνει τον έλεγχο παράλιων περιοχών και ενισχύει τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού προς την Αλεξανδρέττα. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Ερντογάν εμφανίζεται ως να είναι απειλούμενος από το Ισραήλ, λόγω της εισόδου του στον Λίβανο. Η Τουρκία επιδιώκει τον έλεγχο των θαλασσίων οδών από και προς το Σουέζ και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επεκτείνει τη λεγόμενη ΑΟΖ του ψευδοκράτους προς τις νότιες θάλασσες, καθώς και προς τη γραμμή Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος, όπου βρίσκονται οι πύλες του Αιγαίου.

 

χαρτης 1 .jpg

 

Ο χάρτης δείχνει τα θαλάσσια δρομολόγια από το Σουέζ προς διάφορες κατευθύνσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είτε προς Κύπρο είτε προς Αιγαίο είτε προς άλλες χώρες της περιοχής και δη προς την Αλεξανδρέττα. Η Τουρκία στοχεύει στον πλήρη έλεγχο των οδών αυτών. Θεωρεί την Κύπρο δεδομένη και σημαντικό τον έλεγχο των πυλών του Αιγαίου, όπως και της Κύπρου καθώς και της Καρπασίας. Πολύ, δε, θα ήθελε η Τουρκία να βγει μέσω Συρίας στη θάλασσα. Καθόλου δεν επιθυμούσε τη δημιουργία κουρδικής περιοχής με πρόσβαση στη θάλασσα. Στην παρούσα φάση η Άγκυρα δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση του Ισραήλ στην περιοχή και δη μέσω της αύξησης ενός παράλιου τμήματος του Λιβάνου, που θα εμπίπτει σε αυτό που ονομάζει ζώνη ασφαλείας με βάθος ώς 50 χιλιόμετρα.

 

Maritime Map 03 ΟΚΤ 2024.jpg

 

Ο χάρτης αποτυπώνει τη νέα διάταξη των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων και των λοιπών συμμαχικών στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, στα στενά του Ορμούζ, στην Ερυθρά θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ των πραγμάτων, οι Βρετανικές Βάσεις είναι εν δυνάμει στόχος για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Και, λόγω των κενών της κυπριακής αεράμυνας, ο στόλος των ΗΠΑ είναι αυτός που προσφέρει ατσάλινο θόλο για την αναχαίτιση ενδεχόμενης επίθεσης είτε με πυραύλους είτε με drones.

 

XARTHS 1.jpg

 

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει τη ζώνη ασφαλείας που επιδιώκει να δημιουργήσει στον Λίβανο για να περιορίσει την απειλή της Χεζμπολάχ. Πρόκειται για τα όρια που τελούν κάτω από τον έλεγχο της UNIFIL, η οποία, όμως, αδυνατεί να βάλει χαλινάρι στη Χεζμπολάχ. Οι εντολές της UNIFIL από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο να βοηθήσουν: α) στην κατάπαυση του πυρός, στην επιστροφή των Λιβανέζων στα σπίτια τους που είχαν αναγκαστεί να φύγουν λόγω εχθροπραξιών και β) τον νόμιμο στρατό του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών και όχι να επιτρέπει την κυριαρχία της Χεζμπολάχ.

 

FLIGHT RADAR.jpg

 

Οι δυο φωτογραφίες, ημερομηνίας 2/10/2024 από το flightradar24, απεικονίζουν πώς ο Ερντογάν, ενώ από τη μια πυροβολεί φραστικά το Ισραήλ, στην πράξη κάνει πλάτες στις Βρετανικές Βάσεις, που βρίσκονται στην Κύπρο, των οποίων τα αεροσκάφη (Eurofighter Typhoon) αναλαμβάνουν την ασφάλεια της περιοχής, επιχειρώντας από τον τουρκικό εναέριο χώρο για την αναχαίτιση ιρανικών πυραύλων. Μάλιστα, η δεύτερη δείχνει πώς βρετανικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού (KC2 Voyager) βρίσκεται εντός του τουρκικού εναέριου χώρου. Για ποιο λόγο άραγε;

 

*Δρ των Διεθνών Σχέσεων

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Reuters: Το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για χτυπήμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ! Η αποτροπή χτυπήματος στην Ελλάδα

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Την υπόθεση της απόπειρας τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2023 επαναφέρει με νέο δημοσίευμά του το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σε ένα αναλυτικό ρεπορτάζ περιγράφει το πώς το Ιράν προσλαμβάνει τρομοκράτες για πλήγματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στα τέλη του περσινού Μαρτίου ύστερα από συνεργασία της ΕΥΠ με τη Μοσάντ είχαν συλληφθεί δύο Πακιστανοί, που φέρεται να σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο- συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Υπήρχε μάλιστα η πληροφορία ότι οι δύο άνδρες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ για κάθε νεκρό, γι’ αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα.

«Καθώς η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ εντείνεται, η Τεχεράνη ταράζει τη Δύση με ένα κύμα απόπειρων χτυπημάτων και απαγωγών εναντίον στόχων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν αναφέρει μια απότομη αύξηση τέτοιων συνωμοσιών που συνδέονται με την Ισλαμική Δημοκρατία. Από το 2020, υπήρξαν τουλάχιστον 33 απόπειρες δολοφονίας ή απαγωγής στη Δύση, στις οποίες οι τοπικές ή ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι συνδέεται με το Ιράν, διαπίστωσε το Reuters εξετάζοντας δικαστικά έγγραφα και επίσημες ανακοινώσεις.

Μεταξύ των πρόσφατων φερόμενων στόχων: ένα κτίριο που στεγάζει ένα εβραϊκό κέντρο και ένα εστιατόριο kosher στο κέντρο της Αθήνας. Από το κρησφύγετό του στο Ιράν, ένας Πακιστανός ονόματι Σαγιέντ Φαχάρ Αμπάς στρατολόγησε έναν παλιό γνώριμο που ζούσε στην Ελλάδα και τον οδήγησε να επιτεθεί στον χώρο, ισχυρίζονται οι ερευνητές σε έγγραφα που υποβλήθηκαν στις δικαστικές αρχές της υπόθεσης και τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του Reuters. Ο Αμπάς είπε στην επαφή του ότι εργαζόταν για μια ομάδα που θα πλήρωνε περίπου 15.000 ευρώ ανά φόνο.

Σε μια ανταλλαγή WhatsApp τον Ιανουάριο του 2023 που περιγράφεται λεπτομερώς στα έγγραφα, οι δύο άνδρες συζήτησαν εάν θα χρησιμοποιήσουν εκρηκτικά ή εμπρησμό στην επίθεση. Ο Αμπάς τόνισε την ανάγκη παροχής αποδείξεων για απώλειες μετά το πλήγμα. «Υπάρχουν μυστικές υπηρεσίες», είπε, χωρίς να κατονομάσει. «Κάντε τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο».

Τα έγγραφα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως περιλαμβάνουν εκατοντάδες σελίδες αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής έρευνας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων μαρτύρων, αστυνομικών καταθέσεων και λεπτομερειών μηνυμάτων WhatsApp.

Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τον Σιέντ Ιρτάζα Χάιντερ και έναν άλλο Πακιστανό πέρυσι, λέγοντας ότι η αστυνομία βοήθησε στην εξάρθρωση ενός τρομοκρατικού δικτύου που κατευθυνόταν από το εξωτερικό και είχε σκοπό να προκαλέσει «ανθρώπινη απώλεια». Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία. Αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Χάιντερ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από την προφυλάκιση αυτή την άνοιξη με περιορισμούς, λέει ότι είναι αθώος. Σε συνέντευξή του, ο 28χρονος είπε στο Reuters ότι έστειλε στον Αμπάς εικόνες του κτιρίου αλλά εμπόδισε σκόπιμα να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε επίθεση, ελπίζοντας να πληρωθεί χωρίς να βλάψει κανέναν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ινφογνώμων

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή