Διεθνή
Στα δύσκολα η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

ΤΗΣ ΡΑΛΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Η επιθυμία της Γαλλίας να επιστρέψει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, 43 χρόνια μετά την αποχώρησή της, μεταφράζεται από την Άγκυρα σε αποκόμιση πολιτικών οφελών για την ενταξιακή της πορεία, στην οποία το Παρίσι φέρνει τις πλέον σφοδρές αντιρρήσεις.
Η πολυπλοκότητα του ρόλου της Τουρκίας στη βορειοατλαντική συμμαχία ενισχύεται ή επιδεινώνεται και από την αναμενόμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Θα επαναληφθεί, άραγε, το σκηνικό του Μαρτίου του 2003, όταν η Τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν έδωσε άδεια χρήσης του τουρκικού εδάφους για τις αμερικανικές δυνάμεις να εισβάλλουν στο…Ιράκ;
ΝΑΤΟ, Τουρκία, Γαλλία
Το 1966 ο Στρατηγός ντε Γκολ, με μια επιστολή του στον Αμερικάνο Πρόεδρο Τζόνσον, δήλωνε τη διάθεση της Γαλλίας ν’ αυτονομηθεί στον τομέα των πυρηνικών κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου. Σήμερα, η πολιτική κατεύθυνση της Γαλλίας έχει αλλάξει άρδην, με το Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ να έχουν συμφωνήσει όπως η πλήρης επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ συμπέσει με την εορταστική σύνοδο της Συμμαχίας τον προσεχή Απρίλιο για τα 60 χρόνια του Οργανισμού, στην οποία θα παρευρεθεί και ο νεοεκλεγείς Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Κύριο εμπόδιο σε αυτή την κίνηση είναι η Τουρκία, η οποία ναι μεν δεν έχει νόμιμο δικαίωμα να ασκήσει βέτο, όμως διερευνά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς μπορεί να αποκομίσει οφέλη, κυρίως όσον αφορά στην άρση του γαλλικού βέτο σε κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τον ενισχυμένο ρόλο της σε κοινές επιχειρήσεις ευρωπαϊκών σωμάτων ασφάλειας με το ΝΑΤΟ, την προώθηση του αγωγού Nabucco κ.ά. Ο Σαρκοζί φέρεται να έχει ζητήσει διακριτικά από την κυβέρνηση Ομπάμα να μεσολαβήσει προς την Άγκυρα και το θέμα απασχόλησε τις συναντήσεις του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή με Τούρκους αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα στην τουρκική πρωτεύουσα.
Η Τουρκία αξιολογεί αναλυτικά την επιθυμία της Γαλλίας να επιστρέψει στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αλί Μπαμπατζάν, που, όμως, δεν έδωσε ένα ξεκάθαρο σήμα για τη στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα. Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία, αν και δεν ανήκει στη στρατιωτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, ήδη παίρνει μέρος σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, είπε: «Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα οι Γάλλοι θα παρουσιάσουν τη μέθοδο για την επιστροφή». Επισήμανε δε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις μέσα στη συμμαχία για το αν θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την επιστροφή της Γαλλίας.
Από την άλλη, και εν μέσω έντονης προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία ενόψει δημοτικών εκλογών, η αντιπολίτευση τηρεί πιο σκληρή στάση. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε να γίνει σωστός χειρισμός της πλεονεκτικής θέσης της Τουρκίας, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης τόνισε ότι η τελική στάση της Άγκυρας πρέπει να κριθεί ανάλογα με τη συμπεριφορά του Παρισιού και το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας σημείωσε ότι, εάν χρειαστεί, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το βέτο (το οποίο δεν υπάρχει).
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Μιλιέτ» Σεμίχ Ιντίζ, εάν ο Ερντογάν δεν κατορθώσει να κερδίσει την άρση του γαλλικού βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., θα έχει να αντιμετωπίσει έντονες εσωτερικές αντιδράσεις. Ωστόσο, σημειώνει, το θέμα έχει και μιαν άλλη οπτική διάσταση, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει πως η πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της επανένταξης της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος, αλλά και πως η συμμαχία έχει ανάγκη τις επιχειρησιακές δυνατότητες του γαλλικού στρατού.
Διαμάχη για το στρατιώτη
Τουρκία και Γαλλία έχουν άλλη μια «αντιπαλότητα». Και οι δύο καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε από τη Χαμάς. Ενώ η Τουρκία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος Γερουσιαστής Μαρινί, με εντολή μάλιστα του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί, πραγματοποίησε συχνές επισκέψεις στη Συρία, όπου συναντήθηκε και με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Μεσάλ. Το ενδιαφέρον της Γαλλίας πηγάζει από το γεγονός ότι η οικογένεια του αιχμάλωτου στρατιώτη έχει γαλλική υπηκοότητα. Η γαλλική πρωτοβουλία χαλάει, όμως, την εικόνα του μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή, που προσπαθεί να εδραιώσει η Τουρκία.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν προκαλεί και η σκέψη μόνο η Τουρκική Εθνοσυνέλευση να απορρίψει ενδεχόμενο αίτημα των ΗΠΑ να χρησιμοποιηθεί η βάση Ιντσιρλίκ, αλλά και η μεθόριος Τουρκίας – Ιράκ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη δεύτερη, όπως θέλει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα. Έχοντας κατά νουν την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, το επίμαχο για την Τουρκία ψήφισμα για την αρμενική γενοκτονία που εκκρεμεί στο αμερικανικό Κογκρέσο και το γεγονός ότι κύριος στρατηγικός σύμμαχος των Αμερικανών στην περιοχή είναι οι Ισραηλινοί, οι σχέσεις με τους οποίους έχουν διαταραχθεί μετά το επεισόδιο στο Νταβός, η τουρκική κυβέρνηση τρέχει να προλάβει.
Λίγο πριν από την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ στην Άγκυρα (ταξίδι που είχε αναβληθεί μετά το Νταβός), ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και διαπραγματευτής με την Ε.Ε., συναντήθηκε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Ο Μπαγίς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., θέμα στο οποίο δεν έκανε, όμως, καμία αναφορά ο Αμερικανός Πρέσβης.
Ο Μίτσελ, κατά την παραμονή του στην Άγκυρα, είχε συνάντηση με όλη την ηγεσία της Τουρκίας. Μετά την ωριαία συνάντηση με τον Πρόεδρο Γκιουλ, ο Αμερικανός απεσταλμένος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τις απόψεις και την υποστήριξη της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με άρθρο του Μετέ Τσουμπουκτσού στην εφημερίδα «Ρεφεράνς», στο χαρτοφυλάκιο του Τζορτζ Μίτσελ περιλαμβάνονταν η αποστολή στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, η χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ κατά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, το θέμα του Ιράν και οι σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς που ενοχλούν το Τελ Αβίβ. Ο Τσουμπουκτσού αναφέρει ότι, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι το αρμενικό ψήφισμα δεν πρόκειται να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο, οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν αυτόν το μοχλό πίεσης μέχρι τέλους. Εκτιμά δε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες στους Αμερικανούς κατά την αποχώρηση των δυνάμεών τους από το Ιράκ, σημειώνοντας ότι εναλλακτική λύση για την Ουάσινγκτον είναι το νέο αεροδρόμιο που έχει κατασκευασθεί στο Ερμπίλ, στην αυτόνομη περιοχή των Κούρδων, κάτι που βεβαίως δεν χαροποιεί την Άγκυρα.
Ο Τούρκος αρθρογράφος αναφέρει, επίσης, ότι το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ βλέπει τώρα τον ηγετικό ρόλο στο στρατόπεδο των Σουνιτών στη Μέση Ανατολή, κατάλληλο για τη Σαουδική Αραβία και η Τουρκία «θα πρέπει να αρκεστεί σε δεύτερο ρόλο».
ΝΑΤΟ και Εργκενεκόν
ΣΤΟ μεταξύ, ένας Τούρκος πρώην Εισαγγελέας, ο Γκιουλτεκίν Αβτζί, δήλωσε στην εφημερίδα «Ζαμάν» ότι το ΝΑΤΟ κατέχει τα ονόματα των ιδρυτών της παρακρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν στην Τουρκία. Την παρομοίασε, μάλιστα, με την Γκλάντιο που, όπως είπε, ιδρύθηκε στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, για ν’ αντιμετωπίσει τυχόν κομμουνιστική δράση. Τέτοιου είδους οργανώσεις, πρόσθεσε, σύμφωνα και με την πρακτική του ΝΑΤΟ, σχηματίζονταν σε επίπεδο στρατηγών. Σε πολλές περιπτώσεις, συνέχισε, αυτές οι οργανώσεις, που είχαν τότε μεγάλη δύναμη, έβγαιναν εκτός ελέγχου και στρατολογούσαν και πολίτες.
Οι πληροφορίες, σημείωσε ο Αβτζί, κρατούνταν σε αρχεία στην Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, τα οποία -είπε- εάν το ΝΑΤΟ ήθελε, θα μπορούσε να είχε δώσει στην τουρκική δικαιοσύνη που εξετάζει την υπόθεση Εργκενεκόν. Υποστήριξε δε ότι «αυτές οι παράνομες δομές στην Τουρκία έχουν σχέση με μασονικούς συνδέσμους και άτομα», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μασονική στοά Ρ2 στην Ιταλία και τη σχέση της με την Γκλάντιο. Εάν το ΝΑΤΟ έδιδε τις πληροφορίες, κατέληξε, θα ήταν σημαντική βοήθεια στη διερεύνηση της υπόθεσης Εργκενεκόν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Διεθνή
Bloomberg: Αποικιοκρατική συμφωνία επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ με την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ πιέζουν για έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, αποκτώντας βέτο σε οποιονδήποτε δυνητικό ρόλο των άλλων συμμάχων του Κιέβου και υπονομεύοντας την προσπάθειά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποικιοκρατική συμφωνία έναντι του Κιέβου επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ σύμφωνα με προσχέδιό της που φέρνει στο φως το πρακτορείο Bloomberg.
Οι ΗΠΑ πιέζουν για έλεγχο όλων των σημαντικών μελλοντικών επενδύσεων σε υποδομές και ορυκτά στην Ουκρανία, αποκτώντας βέτο σε οποιονδήποτε δυνητικό ρόλο των άλλων συμμάχων του Κιέβου και υπονομεύοντας την προσπάθειά του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί το «δικαίωμα της πρώτης προσφοράς» σε επενδύσεις σε όλα τα έργα υποδομής και φυσικών πόρων στο πλαίσιο μιας αναθεωρημένης συμφωνίας εταιρικής σχέσης με την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου που έλαβε το Bloomberg News.
Εάν γίνει αποδεκτή, η «συμφωνία εταιρικής σχέσης» θα δώσει τεράστια ισχύ στις ΗΠΑ για τον έλεγχο των επενδύσεων στην Ουκρανία σε έργα που περιλαμβάνουν δρόμους και σιδηρόδρομους, λιμάνια, ορυχεία, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και εξόρυξη κρίσιμων ορυκτών. Θα αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου επέκταση της οικονομικής επιρροής των ΗΠΑ στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης σε έκταση μετά τη Ρωσία, ακριβώς τη στιγμή που επιχειρεί να ευθυγραμμιστεί με την ΕΕ.
Η συμφωνία θα χορηγούσε στις ΗΠΑ «πρώτη αξίωση» για τα κέρδη που μεταφέρονται σε ένα ειδικό επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης που θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον. Είναι σημαντικό επίσης ότι το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τα «υλικά και οικονομικά οφέλη» που παρέχονται στην Ουκρανία από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 ως «συνεισφορά» τους σε αυτό το ταμείο.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα υποχρεώσει την Ουκρανία να πληρώσει για όλη τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ που παρέχεται από την έναρξη του πολέμου προτού το Κίεβο λάβει οποιοδήποτε έσοδο από το ταμείο εταιρικής σχέσης.
Οι ΗΠΑ παρέδωσαν μια αναθεωρημένη συμφωνία σε αξιωματούχους στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού τα σχέδια για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υπογράψει μια προηγούμενη συμφωνία κατέρρευσαν μετά από μια τεταμένη αντιπαράθεση στο Οβάλ Γραφείο με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «κινείται πέρα από την προηγουμένως διαπραγματευθείσα συμφωνία που καλύπτει τα κρίσιμα ορυκτά στην Ουκρανία».
Οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και το τελικό προσχέδιο ενδέχεται να περιέχει αναθεωρήσεις των όρων. Η Ουκρανία πιθανότατα θα απαντήσει στο έγγραφο των ΗΠΑ με τις δικές της τροποποιήσεις αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο Bloomberg News άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Η πλήρης συμφωνία που προτάθηκε από τις ΗΠΑ απαιτεί «λεπτομερή μελέτη» και οι όροι αλλάζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είπε ο Ζελένσκι σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, μετά τη σύνοδο κορυφής του Παρισιού με ευρωπαίους ηγέτες. Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι επετεύχθη συμφωνία, «υποστηρίζουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, δεν θέλουμε να δώσουμε ούτε ένα μήνυμα που μπορεί να ωθήσει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία», διευκρίνισε.
Σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του εγγράφου, η US International Development Finance Corporation (DFC) θα ελέγχει το επενδυτικό ταμείο διορίζοντας τρία από τα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και κατέχοντας μια «χρυσή μετοχή» που θα της δίνει ειδικά δικαιώματα ψήφου για να μπλοκάρει ορισμένες αποφάσεις. Η Ουκρανία θα τοποθετεί τα άλλα δύο μέλη και θα εμποδίζεται να παρέμβει στην καθημερινή διαχείριση του ταμείου.
Η κυβέρνηση του Κιέβου θα πρέπει να τοποθετήσει το 50% των κερδών της από όλους τους νέους φυσικούς πόρους και έργα υποδομής στο ταμείο. Οι ΗΠΑ θα έχουν το δικαίωμα σε όλο το κέρδος συν 4% ετήσια απόδοση μέχρι να ανακτηθεί η επένδυσή τους, αναφέρει το προσχέδιο.
Η Ουκρανία θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει όλα τα έργα στο ταμείο για αξιολόγηση «το συντομότερο δυνατό», με το DFC να κερδίζει θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο ή να εποπτεύει όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα. Το Κίεβο θα απαγορεύεται να προσφέρει έργα που απορρίφθηκαν σε άλλα μέρη με «υλικά καλύτερους» όρους για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει το δικαίωμα να αγοράσει τα μέταλλα, τα ορυκτά και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ουκρανίας πριν από άλλα μέρη με εμπορικούς όρους, ανεξάρτητα αν το ταμείο χρηματοδοτεί το έργο.
Η συμφωνία, η οποία δεν έχει κάποιο χρονικό όριο, απαγορεύει επίσης στο Κίεβο να πουλά κρίσιμα ορυκτά σε χώρες που είναι «στρατηγικοί ανταγωνιστές» των ΗΠΑ.
Διεθνή
Είναι αυτό δημοκρατία; Απελάθηκε από την Τουρκία ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν
Κρατήθηκε για 17 ώρες πριν του επιδοθεί γραπτή ειδοποίηση ότι απελαύνεται, με την αιτιολογία ότι «αποτελούσε απειλή για τη δημόσια τάξη».

Ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν, απελάθηκε από την Τουρκία την Πέμπτη 27 Μαρτίου, μετά τη σύλληψή του στην Κωνσταντινούπολη την προηγούμενη μέρα, όπως μετέδωσε ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Ο Λόουεν κάλυπτε τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρεμ Ιμάμογλου, την περασμένη εβδομάδα.
Συνελήφθη την Τετάρτη από τις τουρκικές αρχές ενώ βρισκόταν στο ξενοδοχείο του στην Κωνσταντινούπολη. Κρατήθηκε για 17 ώρες πριν του επιδοθεί γραπτή ειδοποίηση ότι απελαύνεται, με την αιτιολογία ότι «αποτελούσε απειλή για τη δημόσια τάξη».
«Η κράτηση και η απέλασή μου από τη χώρα όπου έζησα για πέντε χρόνια και για την οποία τρέφω τέτοια στοργή ήταν εξαιρετικά οδυνηρή. Η ελευθερία του τύπου και η αμερόληπτη δημοσιογραφία είναι θεμελιώδεις αρχές για κάθε δημοκρατία».
Το BBC αντέδρασε άμεσα, με την επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα, Deborah Turness, να χαρακτηρίζει το περιστατικό «εξαιρετικά ανησυχητικό».
«Ο Μαρκ είναι ένας πολύ έμπειρος ανταποκριτής με βαθιά γνώση της Τουρκίας και κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια μεταχείριση επειδή κάνει τη δουλειά του» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το BBC θα προβεί σε διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές, διατηρώντας τη δέσμευσή του για αμερόληπτη κάλυψη των γεγονότων στην Τουρκία.
Πηγή: skai.gr
Διεθνή
Global Research: Οι τρομοκράτες παίρνουν τον έλεγχο στο Βελουχιστάν
Το Πακιστάν πρέπει να δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτή την επαρχία

Στην κλιμακούμενη αστάθεια στο Βελουχιστάν του Πακιστάν, η οποία αποδίδεται στην αδράνεια του κράτους και την αυξανόμενη κυριαρχία τρομοκρατικών ομάδων αναφέρεται η Δήμητρα Στάικου σε άρθρο της στο Global Research. Στο κείμενο αναφέρονται πρόσφατα περιστατικά, όπως η έκρηξη βόμβας στις 16 Μαρτίου 2025 στο Νόσκι, η οποία σκότωσε πέντε αξιωματικούς ασφαλείας, και η πειραία σε τρένο λίγες μέρες νωρίτερα, με την ευθύνη να αποδίδεται στον Απελευθερωτικό Στρατό του Βελουχιστάν (BLA). Το άρθρο υποστηρίζει ότι η περιοχή, πλούσια σε πόρους αλλά φτωχή και υποανάπτυκτη, έχει γίνει καταφύγιο τρομοκρατών λόγω της αδιαφορίας του κράτους και της εκμετάλλευσης των φυσικών της πηγών από την κεντρική κυβέρνηση. Επισημαίνει συν τοις άλλοις τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για την έλλειψη βασικών υπηρεσιών και τις εξαφανίσεις ακτιβιστών, ένα φαινόμενο που τροφοδοτεί τη ριζοσπαστικοποίηση. Το άρθρο κατηγορεί το Πακιστάν ότι αποδίδει τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η Ινδία, ενώ παραβλέπει τις δικές του αποτυχίες. Επίσης προτείνει διάλογο με τους ηγέτες του Μπαλουχιστάν και τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:
Στις 16 Μαρτίου 2025, έκρηξη βόμβας κοντά σε λεωφορείο που μετέφερε δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Noshki της επαρχίας Βελουχιστάν του Πακιστάν σκότωσε τουλάχιστον πέντε αστυνομικούς και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές. Η επίθεση έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το θανατηφόρο περιστατικό αεροπειρατείας τρένου στη νοτιοδυτική επαρχία.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Βελουχιστάν (BLA) ανέλαβε την ευθύνη την Κυριακή για την επίθεση στην περιοχή Noshki του Βελουχιστάν. Αυτή η αυτονομιστική τρομοκρατική ομάδα, γνωστή για τις τρομοκρατικές της δραστηριότητες με στόχο την επιβολή του Ισλάμ, βρισκόταν επίσης πίσω από την αεροπειρατεία τρένου που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους.
Ο αστυνομικός Ζαφάρ Ζαμανάνι είπε ότι η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε άλλο ένα κοντινό λεωφορείο. Οι νεκροί και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο. Ο υπουργός Επικρατείας του Βελουχιστάν, Sarfaraz Bugti , καταδίκασε την επίθεση και εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες ζωών.
«Όσοι παίζουν με την ειρήνη του Βελουχιστάν θα έχουν τραγικό τέλος», δήλωσε ο Μπούγκτι σε επίσημη δήλωση Τύπου.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Shahbaz Sharif , καταδίκασε επίσης την επίθεση, η οποία πραγματοποιείται καθώς το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση ασφαλείας στις συνοριακές του περιοχές με το Αφγανιστάν. Ο Kamal Haider, δημοσιογράφος του Al Jazeera, δήλωσε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μια συνοδεία τουλάχιστον οκτώ λεωφορείων που μετέφεραν προσωπικό ασφαλείας από το Noski στο Taftan, κοντά στα σύνορα με το Ιράν. «Πρώτα, υπήρξε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και μετά μια έκρηξη πυροβολισμών από τους επιτιθέμενους». Τοπικές πηγές λένε ότι φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε.
Το περιστατικό έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ενέδρα της BLA στο Jaffar Express, όπου κράτησαν ομήρους περίπου 400 άτομα και σκότωσαν 26 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας ξεκινήσουν επιχείρηση και σκοτώσουν και τους 33 επιτιθέμενους. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει δει μια αύξηση των επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται από το TTP, το οποίο είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένο με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Πέρυσι, υπήρχαν περισσότεροι από 1.500 θάνατοι στη χώρα εξαιτίας αυτών των επιθέσεων. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στις επιθέσεις.
Τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον στρατό της τρομοκρατικής οργάνωσης BLA που πραγματοποιεί συνεχώς επιθέσεις στο Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό;
Το Πακιστάν, που εμπλέκεται σε ψευδή προπαγάνδα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η αεροπειρατεία τρένου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε από «τρομοκράτες» που επικοινωνούσαν με «χειριστές στο Αφγανιστάν», ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ινδία ήταν ο εγκέφαλος πίσω από αυτήν. Ωστόσο, για να φτάσουμε στην αλήθεια, πρέπει να κάνουμε μια πιο ουσιαστική ανάγνωση της τεταμένης κατάστασης στο Βελουχιστάν, το οποίο, λόγω των ελαττωματικών πολιτικών του Πακιστάν, λειτουργεί ως καταφύγιο για τρομοκράτες που προκαλούν τρόμο στις γύρω περιοχές.
Αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της εμπλοκής της Κίνας στο Πακιστάν, καθώς η Κίνα το χρησιμοποιεί για να προωθήσει τα οικονομικά της συμφέροντα μέσω της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI). Το Πακιστάν υπήρξε σημαντικός οικονομικός και εμπορικός κόμβος στην προσπάθεια της Κίνας να κυριαρχήσει στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω του BRI.
Ενώ η συνεργασία μεταξύ Κίνας και Πακιστάν θα μπορούσε να ωφελήσει τις οικονομίες και των δύο χωρών, τελικά, το Πακιστάν, ως το ασθενέστερο μέλος της εξίσωσης, έγινε πιόνι στην επεκτατική πολιτική της Κίνας χωρίς να λαμβάνει αντίστοιχα οικονομικά οφέλη ως χώρα. Παρόμοια κατάσταση βίωσαν και άλλες χώρες σε κρίση, όπως η Ελλάδα το 2011, που σταδιακά πούλησε τα λιμάνια της στους Κινέζους, αλλά τελικά μόνο η κινεζική πλευρά επωφελήθηκε από αυτή τη συμφωνία και όχι η ελληνική.
Η κατάσταση στο Βελουχιστάν, το οποίο έχει γίνει προπύργιο για τους ισλαμιστές τρομοκράτες, είναι σε μεγάλο βαθμό μια απάντηση από τους δυσαρεστημένους κατοίκους του στη συνεχή κρατική αδιαφορία που νιώθουν. Ζώντας στη φτώχεια και χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι το πιο γόνιμο πρωτογενές υλικό για να ριζοσπαστικοποιηθούν από τους φανατικούς ισλαμιστές τρομοκράτες του BLA.
Οι συνθήκες διαβίωσης στο Βελουχιστάν είναι τόσο άθλιες που το αδιέξοδο που βιώνει ο λαός μετατρέπεται εύκολα σε φανατισμό. Παρά το γεγονός ότι είναι η πιο πλούσια σε πόρους επαρχία του Πακιστάν, ο φυσικός πλούτος του Βελουχιστάν αξιοποιείται κυρίως προς όφελος της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων επαρχιών, αφήνοντας τον τοπικό πληθυσμό να στερείται βασικών υπηρεσιών. Η επίμονη πρακτική των εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, με στόχο ακτιβιστές, φοιτητές και πολίτες Μπαλόχ, έχει προκαλέσει την καταδίκη των διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή η συστηματική καταπίεση έχει εντείνει το αίσθημα αδικίας μεταξύ των Μπαλόχ. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές ενέργειες κατά του πληθυσμού των Μπαλώχ, συμπεριλαμβανομένων των αδιάκριτων δολοφονιών και των σοβαρών βομβαρδισμών, έχουν οδηγήσει πολλούς στην περιοχή προς την ένοπλη αντίσταση. Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τη στρατιωτική δύναμη, αντί του διαλόγου, απλώς επιδείνωσε την πικρία και την αναταραχή.
Ειδικά όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών, η αστυνομία συχνά αρνείται να καταγράψει περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών ενώ η κοινωνία των πολιτών στο Πακιστάν παραμένει αδιάφορη. Από την άλλη, φεμινιστικά κινήματα στη χώρα, όπως το γνωστό Aurat March, σπάνια αναγνωρίζουν τους μοναδικούς αγώνες των γυναικών του Μπαλόχ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Ενότητας Baloch (BYC), το κορυφαίο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στο Βελουχιστάν, ξεχωρίζει από τα κυρίαρχα φεμινιστικά κινήματα στο Πακιστάν.
Αυτό που πρέπει να συμβεί στο Βελουχιστάν, προκειμένου να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας και της τρομοκρατίας, είναι να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βελουχιστάν, καθώς και οι αναγκαστικές εξαφανίσεις και οι εξωδικαστικές εκτελέσεις. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ του κράτους και των ηγετών των Βελουχιστάν, ώστε να ξεκινήσει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον λαό του Βελουχιστάν.
Ενώ η πακιστανική κυβέρνηση προσπαθεί συχνά να μετατοπίσει την ευθύνη για τις ελλείψεις της, η κρίση στο Βελουχιστάν αναμφίβολα πηγάζει από τις λανθασμένες πολιτικές της. Εάν το κράτος στοχεύει πραγματικά να αποκαταστήσει τη σταθερότητα, πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη έναντι των στρατιωτικών λύσεων. Χωρίς τέτοιες μεταρρυθμίσεις, το Πακιστάν θα συνεχίσει να παλεύει με μια αποσταθεροποιητική κρίση στο Βελουχιστάν. Ο γλωσσολόγος Noam Chomsky δήλωσε, “Όλοι ανησυχούν για την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Λοιπόν, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος. Σταματήστε να συμμετέχετε σε αυτόν.” Για να εφαρμόσει αυτό το ρητό, το Πακιστάν πρέπει να δώσει την απαραίτητη σημασία σε αυτή την επαρχία.
-
Αναλύσεις5 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!