Διεθνή
ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:«ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ-ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ»
Κοινή η προσπάθεια Ποντίων, Αρμενίων και Ασσυρίων.«Όπλο» στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης των γενοκτονιών.
Η έκδοση με τις εισηγήσεις και τα πορίσματα, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή σε ημερίδα και το βιβλίο μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες
«Όπλο» στην προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της ποντιακής, αρμενικής και ασσυριακής γενοκτονίας, χαρακτηρίστηκε η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας «Τρεις γενοκτονίες – μια στρατηγική». Η ημερίδα είχε πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, στις 24 Μαΐου 2008 στην Κομοτηνή και είχε συγκεντρώσει προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Τα πρακτικά της ημερίδας παρουσιάστηκαν την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Μηχανικής στην Κομοτηνή. Για ένα μικρό θαύμα, έκανε λόγο δρ. Αντώνης Παυλίδης, πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου Ποντίων εκπαιδευτικών, μιλώντας για την ημερίδα, αλλά και τα αποτελέσματα αυτής, λέγοντας ότι αποτελεί «χρέος απέναντι σε όλους τους ανθρώπους. Δεν ξεχωρίζουμε δηλαδή κανένα άνθρωπο, δηλαδή δεν είναι θέμα των Ποντίων πιστεύουμε αυτό, ούτε των Αρμενίων, ούτε των Βουλγάρων, ούτε κανενός λαού. Η αναγνώριση είναι ζήτημα όλης της ανθρωπότητας».
Στο βιβλίο που μοιράστηκε σε όλους τους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι χαιρετισμοί εκπροσώπων ποντιακών συλλόγων, οι εισηγήσεις της Θεία Χάλοου, του Θεοφάνη Μαλκίδη, του Ατμάν Σαμπρί και άλλων εκλεκτών ομιλητών και φυσικά τα πορίσματα. Τα πρακτικά εκδόθηκαν στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ενώ παράλληλα υπάρχει μία έκδοση ηλεκτρονική μόνο στην αγγλική γλώσσα η οποία έχει κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα, σε διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια, σε όλο τον κόσμο. «Μόνο έτσι θα πετύχουμε, όταν καταφέρουμε να γνωστοποιήσουμε το αίτημα της αναγνώρισης και στο εξωτερικό», τόνισε η πρόεδρος ποντιακών σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρύσα Μαυρίδου.
Η αναγνώριση της γενοκτονίας, προϋπόθεση για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., λένε εκπρόσωποι των Ποντίων
Χρυσή σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού χαρακτηρίστηκε από τους ομιλητές, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πρακτικών, η αναγνώριση από την Ευρώπη το Σεπτέμβριο του 2006 της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθησε στις 30 Απριλίου του 2009 η Βουλή της νότιας Αυστραλίας η οποία με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και των πολυπολιτισμικών υποθέσεων της νότιας Αυστραλίας, αναγνώρισε ομόφωνα την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι το πρώτο ξένο κοινοβούλιο που αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης της νότιας Αυστραλίας, ήταν ομιλητής φέτος στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. «Πιστεύουμε ότι ξεσηκώνοντας το ελληνικό στοιχείο του απόδημου Ελληνισμού θα επιτύχουμε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από διάφορα κράτη, τόνισε ο Γεώργιος Παρχαρίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και έστειλε μήνυμα προς την γειτονική Τουρκίας, «πρέπει να καταλάβουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι και η Τουρκία ότι οι καλές σχέσεις οι φιλικές μεταξύ των δύο λαών όπως και οι καλές διακρατικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, στηρίζονται μόνο πάνω στην πραγματική αλήθεια. Και η πραγματική αλήθεια είναι ότι οι πρόγονοί τους έχουν πραγματοποιήσει αυτό το έγκλημα της γενοκτονίας το οποίο μένει ατιμώρητο μέχρι σήμερα. Υπάρχει ένα φως στο τούνελ, αυτή η τοποθέτηση που για μένα πρόκειται μία ισχυρή προσωπικότητα πολιτική του πρωθυπουργού σήμερα Ερντογάν, ο οποίος έκανε την ιστορική αυτοκριτική του και δήλωσε ότι, «μήπως κάναμε λάθος που διώχναμε από το κράτος μας όλους τους πολίτες, αυτούς που είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα; Γιατί αυτό πιθανό να ήταν συνέπεια της φασιστικής αντίληψης με την οποία λειτουργούσαμε». Νομίζω αυτό είναι μεγάλη δήλωση, νομίζω ότι η Τουρκία όσο εκδημοκρατικοποιείται ανοίγουν οι ορίζοντες για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ως Παμποντιακή Ομοσπονδία και το συμβούλιο θέσαμε σε όλα τα κόμματα τα ελληνικά, τα κοινοβουλευτικά να πάρουν θέση πάνω στην διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και θέσαμε το απαραίτητο ότι, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει η χώρα στην Ε.Ε.».
Ελληνίδα υπήκοος η συγγραφέας Θέα Χάλοου
Μία ακόμα θετική εξέλιξη της ημερίδας που έχει πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, είναι και η χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας στη παγκοσμίως γνωστή συγγραφέα η Θέα Χάλοου, η οποία την είχε ζητήσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην πόλη μας. Ο πρόεδρος της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ποντιακού Ελληνισμού που ήταν παρών στην ημερίδα της Κομοτηνή απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο της βουλής με το σχετικό αίτημα και όντως στις 19 Μαΐου στην βουλή, έγινε μία μικρή σεμνή τελετή, όπου ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο η χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας τόσο στην Θέα Χάλοου, όσο και στην μητέρα της και εκεί διαβάστηκε απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη στην ημερίδα.
Δήμητρα Συμεωνίδου
ΧΡΟΝΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Διεθνή
Το ερώτημα που απασχολεί όλον τον πλανήτη! Θα εμπλακούν οι ΗΠΑ στη στρατιωτική διένεξη Ισραήλ-Ιράν;
Το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα το χθεσινοβραδινό αίσθημα ρευστότητας της κατάστασης.

Η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις αλλεπάλληλες μεταπτώσεις των δημοσίων δηλώσεων του Προέδρου Τραμπ ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαχειριστούν τη στρατιωτική διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, που συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη με αμείωτη ένταση. Πάντως, η αίσθηση ότι επίκειται μία άμεση αμερικανική εμπλοκή ενισχύθηκε από τη χθεσινή λακωνική ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ που έκανε λόγο για «καθολική παράδοση» του Ιράν. Το γεγονός μάλιστα ότι πριν από τη χθεσινοβραδινή έκτακτη σύσκεψη του Αμερικανού Προέδρου με ανώτατους παράγοντες ασφαλείας προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των Τραμπ και Νετανιάχου προκάλεσε τη βεβαιότητα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ότι στο προεδρικό διάγγελμα που θα ακολουθούσε σε ζωντανή μετάδοση από τον Λευκό Οίκο θα ανακοινωνόταν και επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «μπαίνουν στον πόλεμο».
Παρ’ όλα αυτά, το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να διατηρείται και σήμερα το χθεσινοβραδινό αίσθημα ρευστότητας της κατάστασης.
Ισραηλινή επιχειρηματολογία για στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αναλυτών βρίσκεται η τύχη των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό του κεντρικού Ιράν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θεωρείται πλέον κοινώς παραδεκτό ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει καταφέρει επί μέρους πλήγματα στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Ωστόσο, ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν πλέον ξεκάθαρα ότι η πλήρης καταστροφή του Φορντό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμερικανική συνδρομή. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, οι συγκεκριμένες ιρανικές εγκαταστάσεις φέρονται να έχουν κρίσιμη σημασία για τις φερόμενες επιδιώξεις του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Ένα πρόσθετο στοιχείο, που ενισχύει την ισραηλινή επιχειρηματολογία περί της ανάγκης για μία άμεση αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή είναι η εκτίμηση που δημοσιεύει σήμερα η Wall Street Journal ότι λιγοστεύουν ολοένα περισσότερο τα αποθέματα των πυραύλων αναχαίτισης του ισραηλινού αντιβαλλιστικού συστήματος Arrow – τη στιγμή μάλιστα που πρωταγωνιστεί στην αντιμετώπιση των αλλεπάλληλων ιρανικών πυραυλικών επιθέσεων.
Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί
Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο δυτικό Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή της Τεχεράνης συνεχίζονται με τη συμμετοχή δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών. Συνεχίζονται και οι ιρανικές βαλλιστικές επιθέσεις, αν και το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρατηρείται μειωμένος αριθμός πυραύλων, γεγονός που τα ισραηλινά ΜΜΕ εξηγούν στο ότι ισραηλινά μαχητικά έχουν καταστρέψει ήδη την πλειονότητα των ιρανικών εκτοξευτήρων. Παράλληλα, με σημερινή του ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ισράελ Κατς, ξεκαθάρισε ότι πέρα από τις βιομηχανικές ζώνες του 18ου δημοτικού διαμερίσματος της Τεχεράνης, οι βομβαρδισμοί θα επικεντρωθούν και σε στόχους με ιδιαίτερη συμβολική σημασία για το καθεστώς της Τεχεράνης, προσθέτοντας εμφατικά ότι «έτσι καταρρέουν οι δικτατορίες».
Διεθνή
Επιστροφή του…Σάχη; Το κάλεσμα του Ρεζά Παχλαβί και τα σενάρια για την πτώση του καθεστώτος στο Ιράν και την επόμενη μέρα

Σε ένα δραματικό, βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο X, ο εξόριστος διάδοχος του ιρανικού θρόνου Ρεζά Παχλαβί, διαβεβαίωσε ότι «το ισλαμικό καθεστώς καταρρέει» και κάλεσε τους Ιρανούς να ξεσηκωθούν: «Το μέλλον είναι φωτεινό. Μαζί θα γυρίσουμε σελίδα στην Ιστορία. Τώρα είναι η ώρα να σταθούμε όρθιοι, η ώρα να ανακτήσουμε το Ιράν».
Ο Παχλαβί σχολίασε πως η κατάρρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι μη αναστρέψιμη και προαναγγέλλει σχέδιο 100 ημερών για τη μετάβαση σε ένα νέο δημοκρατικό πολίτευμα, εφόσον πέσει το σημερινό καθεστώς λόγω του πολέμου με το Ισραήλ.
Σε μια σπάνια απευθείας έκκληση, στράφηκε μάλιστα προς τον στρατό, την αστυνομία και τον κρατικό μηχανισμό, λέγοντας: «Μη σταθείτε απέναντι στον ιρανικό λαό για χάρη ενός καθεστώτος που έχει ήδη αρχίσει να πέφτει. Αν σταθείτε στο πλευρό του λαού, θα σώσετε τη ζωή σας και θα συμβάλετε στο μέλλον του Ιράν».
Κατήγγειλε δε τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ως «τρομαγμένο αρουραίο που κρύβεται υπόγεια και έχει χάσει τον έλεγχο» και χαρακτηρίζει την παρούσα φάση ως ιστορική καμπή για την απελευθέρωση του ιρανικού λαού από 46 χρόνια καταπίεσης.
The Islamic Republic has come to its end and is collapsing. What has begun is irreversible. The future is bright, and together we will turn the page of history. Now is the time to stand up; the time to reclaim Iran. May I be with you soon. pic.twitter.com/qrbnDmf8SX
— Reza Pahlavi (@PahlaviReza) June 17, 2025
Το σχέδιο μετάβασης
Θα μπορούσε να είναι απλά ένα μήνυμα ενός Ιρανού εξορίστου. Αλλά ο ίδιος θέλησε να είναι κάτι περισσότερο, αφού παρουσίασε σε αυτό και ένα σχέδιο μετάβασης. Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες για χάος και αποσταθεροποίηση μετά από μια ενδεχόμενη πτώση του καθεστώτος, σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι για τις πρώτες εκατό ημέρες. Δεν θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος. Έχουμε σχέδιο για την ειρηνική μετάβαση και την εγκαθίδρυση εθνικής δημοκρατικής κυβέρνησης».
Ο εξόριστος πρίγκιπας τόνισε πως το νέο Ιράν θα βασίζεται στη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, ενώ τα βασικά σχήματα της αντιπολίτευσης έχουν ήδη συμφωνήσει στην ανάγκη για Συντακτική Συνέλευση που θα αποφασίσει για το τελικό πολίτευμα – είτε συνταγματική μοναρχία είτε δημοκρατία.
Οι φιλοδοξίες του Παχλαβί
Ο Ρεζά Παχλαβί γεννήθηκε το 1960 στην Τεχεράνη. Είναι πρωτότοκος γιος του τελευταίου σάχη του Ιράν, Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί, και της αυτοκράτειρας Φαράχ. Ονομάστηκε διάδοχος το 1967, εκπαιδεύθηκε ως πιλότος στις ΗΠΑ, αλλά η Ισλαμική Επανάσταση του 1979 τον βρήκε στην εξορία, όπου και ζει από τότε.
Στα 20ά του γενέθλια αυτοανακηρύχθηκε Ρεζά Σάχ Β’ – τίτλος που δεν αναγνωρίζει καμία κυβέρνηση. Με τα χρόνια, μετασχημάτισε τη δράση του από βασιλική σε δημοκρατική/αντι-θεοκρατική. Έχει ιδρύσει το Εθνικό Συμβούλιο του Ιράν και καλεί σε ενότητα της διασποράς και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Ο Παχλαβί έχει κάνει εμφανείς προσπάθειες να αναδείξει διεθνώς το πρόσωπό του ως εγγυητή μιας δημοκρατικής μετάβασης. Το 2023 συμμετείχε στην τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Yad Vashem, ενώ το 2024 και 2025 μίλησε σε συνέδρια στο Μόναχο και στην Ουάσιγκτον, προβάλλοντας τη στρατηγική του για την πτώση του καθεστώτος.
Έχει καταθέσει μάλιστα σχέδιο ανατροπής σε 5 άξονες:
- κινητοποίηση εσωτερικών δικτύων,
- ενότητα της ιρανικής διασποράς,
- διεθνής πίεση από τις χώρες G20,
- ρήγμα στον κρατικό μηχανισμό του καθεστώτος,
- προετοιμασία για εκλογές και δημοκρατική σταθεροποίηση.
Διεθνή
Βαρύτατες προειδοποιήσεις από Χαμενεΐ! Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα απαντηθεί με ανεπανόρθωτη ζημιά

Βαρύτατες προειδοποιήσεις κατά των ΗΠΑ από τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μέσω δήλωσης που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας.
Η δήλωση διαβάστηκε από παρουσιαστή, όχι από τον ίδιο τον Χαμενεΐ, και περιλάμβανε ευθείες απειλές για τις συνέπειες ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.
«Κάθε μορφή στρατιωτικής επέμβασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπιστεί αναμφίβολα με ανεπανόρθωτη ζημιά», αναφέρει η δήλωση, σύμφωνα με τη μετάδοση που παρακολούθησε το BBC Persian.
Ο Χαμενεΐ απηύθυνε και προσωπικό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον, λέγοντας: «Οι σοφοί άνθρωποι που γνωρίζουν το Ιράν, τον λαό του και την ιστορία του, δεν απευθύνονται ποτέ σε αυτό το έθνος με τη γλώσσα των απειλών – γιατί οι Ιρανοί δεν είναι λαός που παραδίδεται». Ήταν βεβαίως μία απάντηση στο ωμό τελεσίγραφο του Τραμπ για «παράδοση άνευ όρων».
Το μήνυμα του Ιρανού ηγέτη αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων φημών ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει άμεση στρατιωτική εμπλοκή στο πλευρό του Ισραήλ, το οποίο εδώ και έξι ημέρες ανταλλάσσει πυρά με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στο liveblog της Ναυτεμπορικής.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Απόψεις4 ημέρες πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία