Διεθνή
Γερμανικό «άνοιγμα» στην BRIC
Ομως, η στάση της καγκελαρίου προκαλεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό. «Είναι επιτακτική η ανάγκη για την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις όχι μόνο προς τους συμμάχους, αλλά και στην κοινή γνώμη, για την πυξίδα η οποία καθορίζει την πορεία της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής», έγραφε την Τετάρτη η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Die Zeit, στην ιστοσελίδα της. «Το γεγονός ότι, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, η Γερμανία απομακρύνθηκε από τις θεμελιώδεις αρχές μισού αιώνα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας έχει, από πολιτική άποψη, πολύ μεγαλύτερη διάσταση από την -αναμφίβολα σημαντική- ταλάντευση της κυβέρνησης στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας», σημείωνε από την πλευρά του το Der Spiegel.
Δύο σενάρια
Πώς ερμηνεύεται, άραγε, αυτή η στροφή; Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι τα βασικά σενάρια είναι δύο: Πρώτον, το Βερολίνο δεν έχει κανένα λόγο να εκχωρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους Γάλλους, δίνοντάς τους λευκή επιταγή για να διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που τους έχει βάλει κυριολεκτικά τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι στο ζήτημα της «οικονομικής διακυβέρνησης» της Ε.Ε. Δεύτερον, η Γερμανία θέλησε με τη στάση της να στείλει ένα μήνυμα προς τις νέες δυνάμεις που αναδύονται παγκοσμίως: Οτι αναγνωρίζει τα νέα δεδομένα και δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει ακόμη και τις παραδοσιακές της συμμαχίες προκειμένου να συμπορεύεται μαζί τους -φυσικά, με το αζημίωτο.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εκτός της Γερμανίας, λευκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας ψήφισαν οι εκπρόσωποι της Κίνας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Βραζιλίας. Δηλαδή, των τεσσάρων χωρών που συγκροτούν την περίφημη ομάδα BRIC…http://www.imerisia.gr
Διεθνή
Πλήγματα της Χεζμπολάχ στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ
Ρουκέτες στο κέντρο του Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ στις 6 Νοεμβρίου, προκαλώντας ζημιές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στην πόλη του Τελ Αβίβ.
Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η επίθεση με πυραύλους είχε στόχο τη βάση Tsarfil, η οποία φιλοξενεί πολλές στρατιωτικές σχολές εκπαίδευσης, κοντά στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Η ομάδα σημείωσε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Επιχειρήσεων Khaybar, μια εκστρατεία εκδίκησης που ξεκίνησε από την ομάδα μετά τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι περίπου δέκα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, με τους περισσότερους από αυτούς να αναχαιτίζονται από την αεράμυνα.
Ωστόσο, ο στρατός παραδέχτηκε ότι τουλάχιστον ένας από τους πύραυλους έπληξε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Αναφέρθηκαν καθυστερήσεις και διακοπές στο αεροδρόμιο μετά την επίθεση. Ωστόσο, η Αρχή Αεροδρομίων του Ισραήλ δήλωσε ότι το αεροδρόμιο ήταν «ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά για αφίξεις και αναχωρήσεις».
Συντρίμμια από αναχαιτισμένο πύραυλο έπληξαν επίσης ένα άδειο σταθμευμένο αυτοκίνητο στην κοντινή περιοχή Ra’anana χωρίς να προκληθούν θύματα.
Η επίθεση σημειώθηκε στο Arba’in του Nasrallah, την σαράντα μέρα μετά τον θάνατο σε ισραηλινό χτύπημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού.
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ ξέσπασε μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, με την ομάδα να εξαπολύει επιθέσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα. Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στον Λίβανο ξεκινώντας από τις 17 Σεπτεμβρίου και στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση στη χώρα.
Η σύγκρουση έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε 40 θανάτους αμάχων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και σε τουλάχιστον 61 στρατιώτες και αξιωματικούς ασφαλείας. Από την πλευρά του Λιβάνου, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 500 μέλη της Χεζμπολάχ.
Διεθνή
DW: Το μήνυμα Νετανιάχου προς ΗΠΑ με την αποπομπή Γκάλαντ
Eκτιμάται ότι, ο Νετανιάχου ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο εξής τα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων οφείλουν να μην τον παρακάμπτουν.
Η χρονική σύμπτωση της αποπομπής του Γκάλαντ με τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία.
Eκτιμάται ότι, ο Νετανιάχου ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο εξής τα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων οφείλουν να μην τον παρακάμπτουν.
Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος, Deutsche Welle
Δεν ήταν τυχαία σύμπτωση η παύση του Iσραηλινού υπ. Άμυνας με την διενέργεια των εκλογών στις ΗΠΑ. Κατηγορίες Γκάλαντ κατά Νετανιάχου για προώθηση προσωπικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Ενώ η διεθνής ειδησεογραφία χθες βράδυ ήταν επικεντρωμένη στη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρωθυπουργικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ έδωσε στη δημοσιότητα μία λακωνική επιστολή, υπογεγραμμένη από τον Βενιαμίν Νετανιάχου, που ενημέρωνε τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ότι παύεται από τα καθήκοντά του. Με μία πρόσθετη, εξίσου σύντομη, ανακοίνωση, διευκρινιζόταν ότι η πρωθυπουργική απόφαση οφείλεται στη συνεχιζόμενη «διάσταση απόψεων» μεταξύ των δύο πολιτικών.
Λίγο αργότερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ίδιος ο Γιοάβ Γκάλαντ ήταν πιο συγκεκριμένος. Οι πολιτικοί τόνοι ανέβηκαν, όταν δήλωσε πως οι πραγματικοί λόγοι αποπομπής του από την κυβέρνηση ήταν η επιμονή του να δοθεί προτεραιότητα στην απελευθέρωση των ομήρων, να επιβληθεί η στρατολόγηση όλων ανεξαιρέτως των στρατευσίμων πολιτών – συμπεριλαμβανομένων και των Υπερορθόδοξων Εβραίων, αλλά κυρίως, στο αίτημά του να συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή, που θα αποδώσει ευθύνες στα πρόσωπα που δεν εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους για την αποτροπή και επιτυχή αντιμετώπιση της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Προτού καν ολοκληρώσει ο Γκάλαντ το συναισθηματικά φορτισμένο του διάγγελμα, ομάδες της αντιπολίτευσης που εκφράζουν, μεταξύ άλλων, και τις θέσεις των συγγενών των ομήρων, κάλεσαν τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί. Οι κεντρικοί δρόμοι του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και άλλων πόλεων της χώρας δεν άργησαν να γεμίσουν με διαδηλωτές που απαιτούσαν την επιστροφή του Γκάλαντ στην κυβέρνηση, κατηγορώντας παράλληλα τον Νετανιάχου ότι, για προσωπικά πολιτικά οφέλη, εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων, υποστηρίζοντας ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισε να απομακρύνει τον δημοφιλή υπουργό Άμυνας.
Οι «δύσκολες» σχέσεις Νετανιάχου-Γκάλαντ
Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη αποτέλεσε το αποκορύφωμα των δύσκολων διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των Νετανιάχου και Γκάλαντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γκάλαντ παύθηκε από τα καθήκοντά του. Στις 26 Μαρτίου 2023, με αφορμή δημόσιες δηλώσεις του με τις οποίες επέκρινε την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσαν ακραίες φωνές της κυβέρνησης, ο Γκάλαντ παύθηκε από τον Νετανιάχου, ενόσω ο δεύτερος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Το γεγονός αυτό πυροδότησε και πάλι οργισμένες μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας τον Νετανιάχου να άρει την απόφασή του λίγες μέρες αργότερα.
Από την έναρξη του πολέμου οι σχέσεις των Νετανιάχου-Γκάλαντ δεν βελτιώθηκαν. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσαν οι επανειλημμένες διαφωνίες της διακυβέρνησης Μπάιντεν ως προς την διαχείριση του πολέμου εκ μέρους της ισραηλινής πλευράς. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, τα τοπικά ΜΜΕ διέρρευσαν έντονες συνομιλίες που είχαν κατά καιρούς ανταλλάξει ο Γκάλαντ με τον Νετανιάχου και με πολλούς άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Αυτές αφορούσαν τόσο την πορεία των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα, όσο και το ζήτημα της διατήρησης ή μη της απαλλαγής για στράτευση των Υπερορθόδοξων Εβραίων, παρά τις ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων
Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι φιλικοί προς το περιβάλλον Νετανιάχου άρχισαν να διαρρέουν ότι κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Γκάλαντ προωθούσε τη δική του ατζέντα και όχι τις απόψεις της κυβέρνησης. Η βαθειά δυσπιστία προς τον Γκάλαντ εκδηλώθηκε ξεκάθαρα όταν ο Νετανιάχου του απαγόρευσε να μεταβεί μόνος του στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις.
Η χρονική σύμπτωση της αποπομπής του Γκάλαντ με τις προεδρικές εκλογές στην Αμερική δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία. Βασίμως εκτιμάται ότι, με αυτόν τον άκομψο τρόπο ο Νετανιάχου προτού ακόμα καταστεί ξεκάθαρο ποιος θα ήταν ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, ήθελε να καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι στο εξής τα αμερικανικά κέντρα λήψεως αποφάσεων οφείλουν να μην τον παρακάμπτουν.
Διεθνή
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή! Η Χεζμπολάχ συνεχίζει τα χτυπήματα – Αεροπορικές επιδρομές από Ισραήλ
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στη βάση Maali Golani με ρουκέτες.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινό στρατιωτικό εργοστάσιο βόρεια της Χάιφα με ρουκέτες.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στον Ντόβεφ με ρουκέτες.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στη Ζαρίτ με drones αυτοκτονίας.
- Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Σαφέντ με ρουκέτες.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Ainatha.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Kfarshoba.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Tayri.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Σεμπάα.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Khiam.
- Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή Nabatieh.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στη Μαρκάμπα.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Aita al-Shaab.
- Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην Αιταρούν.
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Αθλητικά7 ώρες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever