Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Τα πήλινα πόδια της οικονομίας και το υβριδικό πολίτευμα της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε στις

ΤΟ ΠΑΡΟΝ άρθρο μπορεί να θεωρηθεί σαν συνέχεια άλλων δικών μου άρθρων όπου υποστηρίζω πως η υγιής και σταθερή ανάπτυξη μιας οικονομίας πρώτα από όλα απαιτεί στέρεο δημοκρατικό πολίτευμα.  Οικονομικά μοντέλα που λειτουργούν μέσα από αντιδημοκρατικά πολιτεύματα τελικά καταλήγουν σε αστάθεια. Νόμος απαράβατος.  Πριν από ένα περίπου χρόνο, λάτρης του σχεδίου Ανάν επέμενε με κενά συνθήματα πως θα έπρεπε άρον-άρον να υπογράψουμε την διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ) με την Τουρκία….” προτού να είναι αργά.”  Και συνέχισε: “ξέρεις πού θα βρίσκεται οικονομικά η Τουρκία μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα; ” 
Του απάντησα, “δεν θα εκπλαγώ εάν σε ένα χρόνο καταρρεύσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η οικονομία της Τουρκίας.”   Ο συνομιλητής μου, θιασώτης της Τουρκίας, επλήσθη θυμού, η μορφή του προσώπου του άλλαξε και έχασε την ψυχραιμία του αφού η πρόβλεψή μου του έφερνε τα πάνω κάτω.  
        
Δημοκρατία στην Τουρκία:  
Ο δείκτης δημοκρατικότητας (του Economist Intelligence Unit) κατατάσσει την Τουρκία στην κατηγορία του “υβριδικού πολιτεύματος.”  Η Τουρκία βρίσκεται ένα σκαλί πριν την τελευταία κατηγορία. Δηλαδή, του “αυταρχικού πολιτεύματος” (όπου βρίσκονται η Κούβα, Β. Κορέα και άλλοι.)  Η κατάταξη καθορίζεται, μεταξύ άλλων, από το επίπεδο πολιτικών ελευθεριών της χώρας, το εύρος πολιτικής συμμετοχής και πολιτικής κουλτούρας. Το περιοδικό Economist, παραδοσιακά φιλικό προς την Τουρκία, αναφέρει τα εξής εντυπωσιακά στοιχεία (Economist 2α Φεβρουαρίου, 2013): α.) ένας στους πέντε στρατηγούς, ή σύνολο 400 στρατηγών, βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας, β.) από βομβαρδισμούς του  Σεπτεμβρίου, 2012 σκοτώθηκαν 34 Κούρδοι πολίτες χωρίς καμιά έρευνα, γ.) μέχρι σήμερα ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων δεν είναι υπόλογος στον υπουργό άμυνας, δ.) οι εσωτερικοί κανονισμοί του στρατού, του επιτρέπουν παρεμβάσεις στην πολιτική, ε.) από το 1960 μέχρι σήμερα ο στρατός ανέτρεψε 4 κυβερνήσεις (κατά μέσο όρο, μια ανατροπή κάθε 15 χρόνια ), στ.) σε μια από αυτές της ανατροπές εκτελέστηκαν 50 πολίτες και συνελήφθηκαν 500,000 άλλοι,  πολλοί εκ των οποίων τελικά πέθαναν στις φυλακές και ζ.) κατά τα τελευταία 10 χρόνια 934 νεαροί στρατιώτες αυτοκτόνησαν (ένας κάθε 4-5 μέρες για συνεχή περίοδο δέκα ετών.)  Πολλές από τις οικογένειες των άτυχων νέων υποψιάζονται πως πολλοί από αυτούς έχουν δολοφονηθεί.  Η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί τα παγκόσμια πρωτεία σε ότι αφορά τον αριθμό δημοσιογράφων που βρίσκονται στις φυλακές της.  Όλα τα πιο πάνω από το Economist.  Τώρα ας έλθουμε στο Freedom House που στην έκθεση του για το 2013 κατατάσσει την Τουρκία στην κατηγορία “μερικώς ελεύθερη” και την Κύπρο στην κατηγορία “ελεύθερη” σε ότι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.  Δηλαδή, Τουρκία και δημοκρατία οδεύουν σε αντίθετες κατευθύνσεις.   

Οικονομία της Τουρκίας: 

Βλέποντας τον αυταρχισμό και τα τεράστια δημοκρατικά ελλείμματα της Τουρκίας δεν μας ξαφνιάζει η κατάρρευση της αξίας της Τουρκικής λίρας, με όλους τους κινδύνους που αυτό  συνεπάγεται για μια εισαγωγική χώρα,. Μέσα σε 4 μόνο μέρες ταραχών το χρηματιστήριο σημείωσε κατακόρυφη πτώση και οι περίφημες ξένες επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν.  Τα εταιρικά δάνεια δυσκολεύονται να εξυπηρετηθούν εφόσον 2/5 των συγκεκριμένων δανείων είναι σε ξένο συνάλλαγμα.  Τα πήλινα πόδια πάνω στα οποία στηριζόταν το υποτιθέμενο  οικονομικό θαύμα της Τουρκίας δεν άντεξαν.

Προς ενθάρρυνση όσων εκτίθενται στην προπαγάνδα του τύπου “τρέξτε να παραδοθούμε προτού η Τουρκία μεγαλώσει και άλλο και μας δώσει χειρότερους όρους συνθηκολόγησης” αναφέρω τα εξής: η αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας κατά 4.5% είναι παραπλανητική και δεν εκφράζει την δημοκρατικότητα της χώρας ή την ποιότητα της οικονομίας της.  Τα ουσιώδη πολιτικό- οικονομικά δεδομένα της χώρας προμηνούν συνεχή οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια /κρίση: 1.) η Τουρκία λειτουργεί στα όρια του αυταρχισμού (και με επεκτατικές διαθέσεις.)  Άρα, εξ ορισμού δεν μπορεί να σταθεροποιήσει πολίτευμα και οικονομία εφόσον απουσιάζει η δημοκρατική αρχή.  Αισιόδοξες   προβλέψεις όπως αυτές του  οικονομολόγου Jim O’Neill περί τεράστιας μελλοντικής ανάπτυξης (μέχρι το 2050) των χωρών MINT (Mexico, Indonesia, Nigeria & Turkey) μετριάζονται /αμφισβητούνται από το ΒΒC με το εξής: “βέβαια, το πολιτικό (δηλαδή το δημοκρατικό έλλειμμα!) αποτελεί πρόκληση για την   οικονομία της Τουρκίας” (BBC, 06.01.2014), 2.) Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (εισαγωγές / εξαγωγές σε σχέση με το ΑΕΠ) βρίσκεται στο 7-8% (στο ίδιο ύψος όπως αυτό της Ελλάδας πριν την οικονομική κατάρρευση), 3.) το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Τουρκίας, με τρέχουσες τιμές, βρίσκεται στο  καταθλιπτικό $10,595 (της Κύπρου: $26,389), 4.) η κατανομή εισοδήματος στην Τουρκία είναι η ίδια όπως και του Τουρκμενιστάν (ευνοεί σημαντικά τους πλουσίους) με Gini coefficient 40.3% (πηγή:CIA) ενώ το Gini coefficient της Κύπρου είναι 29%.  (Σημείωση:  όσο πιο ψηλό είναι το Gini coefficient τόσο στρεβλή είναι και η κατανομή πλούτου πράγμα που πολλές φορές αποτελεί προπομπό κοινωνικών προβλημάτων), 5.) ο μέσος όρος ανεργίας τις τελευταίες δεκαετίες στην Τουρκία ήταν 11-12% (στην Κύπρο μόλις 3.2%.)  6.) ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 7.3% (ενώ στην Κύπρο στο πλην 1.3%.), 6.) ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Τουρκία βρίσκεται στο πενιχρό $1,150 (ενώ στη Κύπρο είναι $2,800.) (κύρια πηγή των πιο πάνω στοιχείων: Κεντρικές Τράπεζες Τουρκίας και Κύπρου),  7.) στην Τουρκία το κράτος προσπαθεί να ελέγξει την δικαστική εξουσία ενώ στην Κύπρο η δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα, 8.) στην Τουρκία η δημοκρατικές αρχές παραβιάζονται συνεχώς. Το, «θα σπάσω τα χέρια όσων με υπονομεύουν” του Τούρκου πρωθυπουργού είναι ενδεικτικό της όλης κατάστασης.     

Προς που πάμε;  

 Η οικονομία των αυταρχικών καθεστώτων στο τέλος αποσταθεροποιείται (ή/και καταρρέει) ενώ των δημοκρατικών καθεστώτων, παρά τις κατά καιρούς προσωρινές οικονομικές κρίσεις, στο τέλος αναγεννιέται και επεκτείνεται.  Η αυταρχική και επεκτατική Τουρκία  εισέβαλε βίαια το 1974 και κατάστρεψε την οικονομία της Δημοκρατίας της Κύπρου.  Σαράντα, μόλις, χρόνια μετά βλέπουμε την οικονομία του κατακτητή να βρίσκεται κατά πολύ πίσω αυτής του κατακτημένου (αλλά δημοκρατικού.)   Μέσα από την πιο πάνω εικόνα βλέπω τα δικά μας τεράστια αποθέματα αισιοδοξίας,  πατριωτισμού, σθένους αλλά και αντοχής. Η σημερινή οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να μας φοβίζει γιατί απλά αυτή αποτελεί μια παρέκκλιση στην πορεία μας.  Οι νέες συγκυρίες φαίνεται να είναι βοηθητικές για μας, ιδιαίτερα τα γεωστρατηγικά της ΑΟΖ.  Απλά θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε πως τα πράγματα αλλάζουν υπέρ μας και μετά να διαχειριστούμε σωστά στην πορεία μας προς μια ελεύθερη και δημοκρατική Κύπρο.

*Ο Δρ Άρης Πετάσης, είναι μέλος του Board of Trustees, International Fund, Moscow State Aviation University.

Γενικά θέματα

Ισραήλ και Ιράν πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Βαλλιστικοί πύραυλοι, που χτυπούν κατοικημένες περιοχές, επιθέσεις σε πυρηνικά και ενεργειακές υποδομές, νεκροί στρατηγοί, απειλές για κλείσιμο του πιο στρατηγικού περάσματος στον πλανήτη. Ισραήλ και Ιράν έχουν διαδοχικά περάσει τη μία μετά την άλλη τις κόκκινες γραμμές.

Η κλιμάκωση δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν αποτέλεσμα ετών σκιώδους πολέμου, με επιθέσεις σε βάσεις, πρεσβείες, επιστήμονες και συμμάχους. Αλλά πλέον, η σιωπηλή ένταση έχει μετατραπεί σε μετωπική σύγκρουση με χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου: μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων, μαζικούς θανάτους, και – για πρώτη φορά – στοχευμένα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί πως θα δούμε ισραηλινά αεροσκάφη πάνω από την Τεχεράνη και ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ απαντά πως οι πύλες της κολάσεως άνοιξαν.

Το Ισραήλ χτυπά πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις

Η επιχείρηση «Rising Lion» του ισραηλινού στρατού ξεκίνησε με αιφνιδιαστικά χτυπήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως στο Ισφαχάν και τη Φορντό, αλλά επεκτάθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου χτύπημα στο South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι φλόγες στο συγκρότημα της Φάσης 14, στην επαρχία Μπουσίρ, δεν είναι μόνο πλήγμα για το ιρανικό καθεστώς· είναι προειδοποίηση με παγκόσμια απήχηση, για το πού μπορεί να φτάσει η σύγκρουση. Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν σε νέο ράλι με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, πρόκειται για «τη διάρρηξη ενός άγραφου κανόνα»: μέχρι τώρα, ενεργειακές εγκαταστάσεις – τόσο του Ιράν όσο και του Ισραήλ – παρέμεναν εκτός στόχων.

Majid Asgaripour/WANA via REUTERS

Η απάντηση της Τεχεράνης και ο κίνδυνος διάχυσης

Η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ήταν άμεση. Με την επιχείρηση «True Promise III», εξαπέλυσε δεκάδες βαλλιστικούς πυραύλους και drones κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων. 8 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και δεκάδες αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια.

Τώρα το Ιράν απειλεί να πλήξει και βάσεις χωρών, που στηρίζουν το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Οι δύο τελευταίες, αν και άκρως επικριτικές απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου στη Γάζα, δεν καταδίκασαν την επίθεση στο Ιράν.

Παράλληλα αυξάνονται οι απειλές για το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ. Ο Ιρανός βουλευτής Εσμαΐλ Κοσαρί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο αν συνεχιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις.

Το Ορμούζ ως στρατηγικός εκβιασμός

Το Στενό του Ορμούζ είναι ο στενότερος λαιμός φιάλης της παγκόσμιας ενέργειας: 20% του παγκόσμιου πετρελαίου περνά από εκεί. Κλείσιμό του θα σημάνει έκρηξη των τιμών, παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ και απειλή γενικευμένου πολέμου στον Κόλπο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει στο παρελθόν αφήσει υπονοούμενα για το Ορμούζ, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται έτοιμη να το θέσει πραγματικά στο τραπέζι ως χαρτί στρατηγικού εκβιασμού.

Αν ενεργοποιήσει αυτό το όπλο (που πάντως είναι εξαιρετικά επιζήμιο και για την ίδια) υπολογίζεται ότι θα δούμε τις τιμές του πετρελαίου να εκτινάσσονται στα 130 δολάρια το βαρέλι από περίπου 75 δολάρια σήμερα. Η βενζίνη θα γίνει σε μία τέτοια περίπτωση «είδος πολυτελείας».

Η Ουάσιγκτον εμπλέκεται – έστω και ανεπίσημα

Αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν εξαπολύσει δικά τους πλήγματα κατά του Ιράν, βοηθούν ενεργά στην άμυνα του Ισραήλ: συστοιχίες Patriot, αμερικανικά πολεμικά πλοία και υπερσύγχρονα συστήματα ανίχνευσης έχουν τεθεί σε λειτουργία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προσπαθούσε να κρατήσει διπλωματική ισορροπία, αφού είδε τον Νετανιάχου να τον αγνοεί, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη να μην αποδίδουν, αναγκάστηκε να στηρίξει εκ των υστέρων τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο μετακινεί πλοία, κατασκοπευτικά και πιθανώς βομβαρδιστικά στην περιοχή, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Nimitz ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Βιετνάμ.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Η στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ είναι ισχυρή, αλλά δεν επαρκεί από μόνη της για πλήρη εξουδετέρωση των υπόγειων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τις βόμβες διάτρησης που απαιτούνται για κάτι τέτοιο τις διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ.

Αν ο Τραμπ αποφασίσει να «πάει μέχρι τέλους», τότε η εμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα είναι πια υποστηρικτική – θα είναι καθοριστική. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε μία παγκόσμια σύρραξη.

Μερίδα αναλυτών τονίζει από την άλλη πως εάν ο  Λευκός Οίκος κρατήσει αποστάσεις και αφήσει το Ιράν να πλήξει στόχους σε Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ ή δεξαμενόπλοια, τότε η σύγκρουση θα γίνει και πάλι ανεξέλεγκτη.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

To Hubble μελέτησε τους μεγάλους… σαιξπηρικούς δορυφόρους του Ουρανού

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητική ομάδα αναζήτησε σημάδια αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαγνητικού περιβάλλοντος και των επιφανειών του Ουρανού και των τεσσάρων μεγαλύτερων δορυφόρων του και παρουσιάζει τώρα τα ενδιαφέροντα ευρήματα της.

Σε αντίθεση με τους άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος τα ονομάτα των δορυφόρων του Ουρανού δεν προέρχονται από την ελληνική μυθολογία αλλά από χαρακτήρες στα έργα του Σαίξπηρ.

Το Hublle μελέτησε τους δορυφόρους Άριελ, Ουμβριήλ, Τιτάνια, Όμπερον. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι με βάση τις αλληλεπιδράσεις με τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, οι πλευρές αυτών των παλιρροϊκά κλειδωμένων φεγγαριών που βλέπουν τον πλανήτη θα ήταν φωτεινότερες από τις «πίσω» πλευρές, που θα ήταν πάντα στραμμένες προς τα έξω. Αυτό θα οφειλόταν στο σκούρο χρώμα των πίσω πλευρών τους από φορτισμένα σωματίδια όπως ηλεκτρόνια παγιδευμένα στη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού. Αντ’ αυτού, δεν βρήκαν στοιχεία για σκούρο χρώμα στις πίσω πλευρές των φεγγαριών, αλλά σαφείς ενδείξεις για σκούρο χρώμα στις μπροστινές πλευρές των εξωτερικών φεγγαριών.

πηγή φωτό. (ESO)

«Ο Ουρανός είναι παράξενος, επομένως ήταν πάντα αβέβαιο το πόσο το μαγνητικό πεδίο αλληλεπιδρά στην πραγματικότητα με τους δορυφόρους του. Για αρχή, έχει κλίση 98 μοιρών σε σχέση με την εκλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι ο Ουρανός έχει δραματική κλίση σε σχέση με το τροχιακό επίπεδο των πλανητών. Κυλάει πολύ αργά γύρω από τον Ήλιο στο πλάι του καθώς ολοκληρώνει την τροχιά του, διάρκειας 84 ετών, γύρω από τη Γη. Τη στιγμή της διέλευσης του Voyager 2 (το 1986) η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού είχε κλίση περίπου 59 μοιρών από το τροχιακό επίπεδο των δορυφόρων. Έτσι, υπάρχει μια επιπλέον κλίση στο μαγνητικό πεδίο» λέει ο Δρ. Ρίτσαρντ Καρτράιτ ερευνητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το φαινόμενο

Επειδή ο Ουρανός και οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περιστρέφονται ταχύτερα από ό,τι τα φεγγάρια του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου περνούν συνεχώς από τα φεγγάρια. Εάν η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού αλληλεπιδρά με τα φεγγάρια του, τα φορτισμένα σωματίδια θα πρέπει κατά προτίμηση να χτυπούν την επιφάνεια των πίσω πλευρών.

Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια, καθώς και οι κοσμικές ακτίνες του γαλαξία μας, θα πρέπει να σκουρύνουν τα πίσω ημισφαίρια του Άριελ, του Ούμπριελ, της Τιτάνιας και του Όμπερον και πιθανώς να παράγουν το διοξείδιο του άνθρακα που ανιχνεύεται σε αυτά τα φεγγάρια.

Οι αστρονόμοι ανέμεναν ότι, ειδικά για τα εσωτερικά φεγγάρια Άριελ και Ούμπριελ, τα πίσω ημισφαίρια θα ήταν πιο σκούρα από τις μπροστινές πλευρές σε υπεριώδη και ορατά μήκη κύματος. Αλλά αυτό όπως φαίνεται σύμβαίνει. Αντίθετα, τα μπροστινά και πίσω ημισφαίρια του Άριελ και του Ούμπριελ είναι στην πραγματικότητα πολύ παρόμοια σε φωτεινότητα.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια διαφορά μεταξύ των ημισφαιρίων των δύο εξωτερικών φεγγαριών, της Τιτάνιας και του Όμπερον και όχι των φεγγαριών που περίμεναν. Ακόμα πιο παράξενο, η διαφορά στη φωτεινότητα ήταν το αντίθετο από αυτό που περίμεναν. Τα δύο εξωτερικά φεγγάρια έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια μπροστά σε σύγκριση με τα πίσω ημισφαίριά τους.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η σκόνη από ορισμένους από τους αποκαλούμενους ακανόνιστους» δορυφόρους του Ουρανού καλύπτει τις μπροστινές πλευρές της Τιτανίας και του Όμπερον. Οι ακανόνιστοι δορυφόροι είναι φυσικά σώματα που έχουν μεγάλες, εκκεντρικές και κεκλιμένες τροχιές σε σχέση με το ισημερινό επίπεδο του μητρικού πλανήτη τους.

Οι μικρομετεωρίτες χτυπούν συνεχώς τις επιφάνειες των ακανόνιστων δορυφόρων του Ουρανού, εκτοξεύοντας μικρά κομμάτια υλικού σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Για εκατομμύρια χρόνια, αυτό το σκονισμένο υλικό κινείται προς τα μέσα προς τον Ουρανό και τελικά διασχίζει τις τροχιές της Τιτανίας και του Όμπερον.

Αυτά τα εξωτερικά φεγγάρια σαρώνουν τη σκόνη και την μαζεύουν κυρίως στα μπροστινά ημισφαίρια τους, τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός. Είναι σαν τα έντομα να χτυπούν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας καθώς οδηγείτε σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αυτό το υλικό κάνει την Τιτάνια και τον Όμπερον να έχουν πιο σκούρα και κόκκινα ημισφαίρια.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποκλείσουν την Τουρκία με το πρόγραμμα SAFE με τη χρήση veto;

Eίναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Νικόδημος Καλλιντέρης

O Καθηγητής Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ κ. Μανώλης Περάκης σε σημερινό (15/6) άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» ξεκαθαρίζει με συγκεκριμένο νομικό σκεπτικό ότι δεν έχουν βάση τα όσα τον τελευταίο καιρό θρυλούνται ότι εξασφαλίστηκε από ελληνικής πλευράς πως απαιτείται ομοφωνία για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και τρίτου κράτους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE. Η εκτίμηση αυτή της ελληνικής πλευράς στηρίχθηκε στα άρθρα 212 και 218 της ΣΛΕΕ και στην αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού.

Κατά τον Καθηγητή το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ απονέμει αρμοδιότητα εξωτερικής δράσης στην ΕΕ αλλά δεν ρυθμίζει διαδικαστικά θέματα σύναψης των εν λόγω συμφωνιών όπως η μέθοδος ψηφοφορίας στο Συμβούλιο.

Επιπλέον, η αιτιολογική σκέψη 23 του Κανονισμού SAFE ως τμήμα του προοιμίου του δεν μπορεί να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες. Κι όχι μόνον αυτό αλλά στην εν λόγω σκέψη δεν αναφέρεται ρητά το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ όπως δεν γίνεται καμία μνεία και στις νομοθετικές διατάξεις του Κανονισμού.

Το δε άρθρο 218 της ΣΛΕΕ εισάγει τον κανόνα της ειδικής πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας εκτός αν η συμφωνία έχει αντικείμενο όπως η εξωτερική πολιτική ή η άμυνα, οπότε απαιτείται ομοφωνία.

Όμως, το άρθρο 122 της ΣΛΕΕ που αποτελεί τη νομική βάση του Κανονισμού όπως και το άρθρο 212 της ΣΛΕΕ δεν εντάσσονται στο νομοθετικό πλαίσιο δράσεων ή επιχειρήσεων της ΕΕ σε επίπεδο Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ή της Κοινής Άμυνας και δεν οδηγούν σε ανάγκη ομοφωνίας στο Συμβούλιο κατά τη σύναψη διεθνούς συμφωνίας.

Στις περισσότερες διεθνείς συμφωνίες που σύναψε η ΈΕ βάσει του 212 της ΣΛΕΕ τηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία και όχι η ομοφωνία.

Τέλος, κατά τον Καθηγητή με βάση την έως σήμερα κυριαρχούσα αντίληψη στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι πολύ αμφίβολο αν η Τουρκία θεωρείται απειλή και ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η 10η παράγραφος του άρθρου 16 του Κανονισμού μπορεί να αποτελέσει «πάτημα» για την Ελλάδα ώστε να αποτραπεί η ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις43 λεπτά πριν

Πυρηνικός εφιάλτης και πόλεμος εμπορικών δρόμων

Η Κύπρος στην «περιφέρεια» της «Ρωσικής Καρδιάς της Γης»

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Καμπανάκι για Ελλάδα-Κύπρο! Οδηγούμαστε σε ανασχεδιασμό της περιοχής

Παρέμβαση του Σάββα Καλεντερίδη στον Real Fm

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ζήτημα στα πανηγύρια της Φλώρινας

Τα τελευταία χρόνια στη Φλώρινα έχει αναδειχθεί ένα ευαίσθητο «εθνικής ταυτότητας»

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Αντιθέσεις: Παγκόσμιες Γεωπολιτικές ανακατατάξεις και Πολεμικές Συγκρούσεις, τα όρια των κοινωνιών

Αυτή την Παρασκευή στις “Αντιθέσεις” μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την έννοια “πολιτικό κενό” σε σχέση με τις ραγδαίες γεωπολιτικές-...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Γιατί το Ισραήλ δεν μπόρεσε να εξουδετερώσει τους ιρανικούς πυραύλους

Μια ιστορική αλλαγή συντελείται στη Μέση Ανατολή: για πρώτη φορά από τη γέννησή του, το Κράτος του Ισραήλ εμφανίζεται πραγματικά...

Δημοφιλή