Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Επικίνδυνα παιγνίδια στο Αιγαίο: «Λευκή επιταγή» δίνει η Αθήνα στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύτηκε στις

Φωτογραφία Αρχείου: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti

Φωτογραφία Αρχείου: Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea Bonetti
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
Λευκή επιταγή στο ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο Αιγαίο και ρόλο άτυπου διαμεσολαβητή στον έμμεσο πλέον διάλογο επί των τουρκικών εκδικήσεων εις βάρος τη χώρας μας προσφέρει η απόφαση της Αθήνας να δεχθεί το γερμανικό τελεσίγραφο και να υποβάλλει από κοινού αίτημα με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ για ανάληψη της διαχείρισης του μεταναστευτικού. 

Χωρίς να έχει παρουσιάσει συγκριμένα στοιχεία ότι έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο πολιτικό και νομικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, η κυβέρνηση έσπευσε υπό τις απειλές του Βερολίνου και της Βιέννης για έξοδο από την Σενγκεν, να ικανοποιήσει την απαίτηση τους για «ελληνοτουρκική» συνδιαχείριση του μεταναστευτικού υπό την εποπτεία του ΝΑΤΟ. Παρακ’αμπτοντας έτσι την άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί την απευθείας συνδιαχείριση με τις κοινές περιπολίες άλλα και ικανοποιώντας την Τουρκία που πλέον φέρνει πιο κοντά το ΝΑΤΟ στην εμπλοκή του στην συριακή κρίση (όπου η ίδια βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου λογω των Κούρδων και της Ρωσίας) και συγχρόνως αποκτά λόγο ως μέλος του ΝΑΤΟ, που δεν διέθετε μέχρι τώρα στις επιχειρήσεις της «ευρωπαϊκής» FRONTEX.

Η αβλεψία και η προχειρότητα με την οποία χειρίζεται μείζονος σημασίας εθνικά θέματα η κυβέρνηση είχαν σαν αποτέλεσμα να παραπεμφθεί πλέον στις αρμόδιες Επιτροπές του ΝΑΤΟ το πλαίσιο της εμπλοκής της Ναυτικής Δύναμης στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων διακινητών, με την προσφορά κυρίως πληροφοριών και παρακολούθησης της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών.
Με τον τρόπο αυτό όμως ουσιαστικά παραπέμπεται στις επιτροπές τεχνοκρατών του ΝΑΤΟ μια άτυπη ελληνοτουρκική «διαπραγμάτευση» επί των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, καθώς η υλοποίηση της νατοϊκής αποστολής άπτεται ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία.
Η κυβέρνηση αποκρύπτει την όποια συμφωνία έχει υπάρξει ώστε να μην αποκαλυφθεί, εάν πράγματι έχει καταγραφεί επαρκές πλαίσιο για την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ..
Γιατί φυσικά η όποια αναφορά στην ελληνοτουρκική επιστολή, σε «περιορισμό της δράσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αντίστοιχα στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της κάθε χώρας» και η «αναγνώριση των αρμόδιων Κέντρων συντονισμού της Έρευνας και Διάσωσης» ή ακόμη και ότι «ο καθορισμός της περιοχής που θα επιχειρούν οι τουρκικές και ελληνικές δυνάμεις στο πλαίσιο της νατοϊκής δύναμης θα καθορίζονται από τον (Γερμανό) διοικητή της», κάθε άλλο πάρα διασκεδάζουν τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται.
Το Αιγαίο για σειρά ετών αποτελεί σχεδόν αποκλεισμένη περιοχή για το ΝΑΤΟ, καθώς ο σχεδιασμός ασκήσεων που πρέπει να έχουν έγκριση και της Αθήνας και της Άγκυρας προσέκρουε στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση και ο Πάνος Καμμένος οφείλουν άμεσα να ενημερώσουν πως διασφαλίζονται, με την πρόσκληση που από κοινού απηύθηναν με την Τουρκία προς το ΝΑΤΟ, τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα:
  • Εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ν.μ. ,θα είναι ο Γερμανός διοικητής της νατοϊκής δύναμης που θα αποφασίζει για το ποιος θα κινείται στην ζώνη μεταξύ 6 και 10 μιλίων; Αυτό όμως ουσιαστικά θα συνιστά απεμπόληση ελληνικής κυριαρχίας… Σε διαφορετικό σενάριο: θα υποβάλλουν τα πτητικά μέσα της νατοϊκής δύναμης σχέδια πτήσης κατά την διέλευση τους στην περιοχή μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων;
  • Εφόσον συμφωνα με τα λεγόμενα του Υπουργού Αμυνας, γίνονται σεβαστές οι αρμοδιότητες για Έρευνα και Διάσωση, γιατί η Αγκυρα ακόμη και με αφορμή την τραγική απώλεια των τριών αξιωματικών αμφισβήτησε αυτήν την ελληνική αρμοδιότητα ακόμη και για το μέσο του Αιγαίου; Και εφόσον τελικά επιμείνει στην παγία αυτή αξίωση της, ποιος θα καθορίζει την Έρευνα και Διάσωση σε περιοχές πέραν της ζώνης των 6 ν.μ. από τα ελληνικά νησιά και σε όλη την περιοχή εντος του FIR Αθηνών;Στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας στο πλαίσιο της Νατοϊκής αποστολής, σημαίνει ότι βάσει του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, τα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε νησίδες όπως τα Ίμια, ή σε τέτοιες περιπτώσεις θα αποφασίζει κατά περίπτωση ο Γερμανός υποναύαρχος; (νομιμοποιώντας ουσιαστικά την τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας;).Για να είχε το οποιοδήποτε νόημα αυτή η απολύτως προβληματική ελληνοτουρκική συμφωνία υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και της Αγγελα Μέρκελ, θα έπρεπε τουλάχιστον να υπήρχε ρητή δέσμευση της Τουρκίας για επανεισδοχή όλων των μεταναστών που με οποιοδήποτε τρόπο έχουν φύγει από το έδαφος της και έχουν περάσει στην Ελλάδα. Αλλά τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται να είναι καν στις προθέσεις του κ. Ερντογαν.
    Καθώς η αποστολή του ΝΑΤΟ δεν αφορά Έρευνα και Διάσωση πάρα την παροχή πληροφοριών και αναγνώριση, επιτήρηση και εποπτεία της περιοχής η αναφορά ότι θα επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι διασώζονται αφορά τις εξαιρέσεις, όταν τα νατοϊκά σκάφη θα υποχρεώνονται από τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές να περισυλλέξουν κάποια βάρκα μεταναστών.
    Η εξέλιξη με την ελληνοτουρκική κοινή πρόσκληση στο ΝΑΤΟ για να αναλάβει δράση στο Αιγαίο έχει πολλές γκρίζες ζώνες τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει αμέσως να ξεδιαλύνει και να ενημερώσει πλήρως τόσο την Βουλή όσο και τον ελληνικό λαό.
    Πρόκειται για ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και τα περί …. απορρήτων του κ. Καμμένου είναι απλές υπεκφυγές.
  • Πηγή: Ιστοσελίδα Μιχάλη Ιγνατίου

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις60 λεπτά πριν

Το διαβολικό σχέδιο των Άγγλων στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο

Οι αποδείξεις πως πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκονταν και βρίσκονται οι Άγγλοι.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Ζητείται λύση στο επώδυνο βίωμα του κυπριακού Ελληνισμού

Κανείς δε συνειδητοποιεί ότι, για να εφαρμοστεί η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, βασική προϋπόθεση θα είναι...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Βασίλης Φούσκας: Προδοσία και ατολμία!

Σπάει το αφήγημα!

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Καλοστημένη παγίδα για την Τουρκία στη Συρία

Προκλήθηκαν οι Τούρκοι στην Συρία; Τι προοπτικές ανοίγονται και που οδηγούν αυτές; 

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Γέφυρα ιστορίας, επιστήμης και κοινωνίας! «Φόρουμ Γενοκτονιών» για την ανάδειξη της σημασίας διατήρησης της μνήμης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 12:00 στο θέατρο του Ελευθερίου-Κορδελιού «Μίκης Θεοδωράκης». Διοργανώνεται από το Σωματείο...

Δημοφιλή