Γενικά θέματα
Γιατί φεύγει ο Νταβούτογλου. Πως επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά
Μια κρίση που ενδημούσε εδώ και καιρό εκδηλώθηκε δημοσίως την Τετάρτη
το βράδυ με τη συνάντηση Ερντογάν- Νταβούτογλου και τη «βελούδινη»
αποχώρηση του τούρκου πρωθυπουργού.
Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP, θα πραγματοποιήσει συνέδριο στις
22 Μαίου για να εκλέξει νέο πρόεδρο. Στις εκλογές αυτές ο Αχμέτ
Νταβούτογλου δεν θα υποβάλει υποψηφιότητα. Συνεπώς, θα αναδειχθεί νέος
πρόεδρος ο οποίος, προφανώς, θα αναλάβει και την πρωθυπουργία.
Ο Νταβούτογλου, στενός συνεργάτης του Ερντογάν, υπήρξε το έμπιστο
πρόσωπο του τούρκου Προέδρου όταν θέλησε από την πρωθυπουργία να
μεταπηδήσει στην Προεδρία.
Όπως ο ίδιος ο Ερντογάν έλεγε κατά καιρούς, αν ήθελε πρωθυπουργό κάποιον που να εφήρμοζε τη δική του πολιτική, θα επέλεγε τον Αμπντουλάχ Γκιούλ πρώην Πρόεδρο της Τουρκίας. Συνεπώς, από τον Νταβούτογλου απαιτούσε υπακοή στην πολιτική του. Ο Νταβούτογλου του την υποσχέθηκε και ανέλαβε την πρωθυπουργία και την προεδρία του AKP. Φαίνεται, όμως, ότι όλες οι απαιτήσεις του Ερντογάν δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Και η ρήξη επήλθε.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥΣ
Από τις πρόσφατες διαφορές που χώριζαν τους δύο άνδρες ήταν το κουρδικό, στο οποίο ο Νταβούτογλου, ως πρωθυπουργός, ήθελε να επαναρχίσει τις συνομιλίες και το θέμα της ελευθερίας έκφρασης. Ο Ερντογάν, σε μια πρωτοφανή, για- υποτίθεται- δημοκρατική χώρα, παρενέβη στη δικαιοσύνη και απαίτησε την φυλάκιση δημοσιογράφων που του άσκησαν κριτική, γεγονός που ενόχλησε ακόμη και τις ΗΠΑ. Ο Νταβούτογλου διαφώνησε μαζί του.
Ένας, ακόμη, λόγος που όξυνε τις σχέσεις των δύο ανδρών ήταν η υποτονική υποστήριξη του Νταβούτογλου στην προσπάθεια του Ερντογάν να μεταφέρει αρμοδιότητες στον Πρόεδρο με την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Επιλογές υπουργών κατά το σχηματισμό της κυβέρνησης, παρεμβάσεις του προέδρου στη σύνθεσή της και στην πολιτική της ήταν, επίσης, αιτίες που προστέθηκαν στο χάσμα που δημιουργήθηκε.
ΟΙ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΕΙΛΙΣΑΝ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ
Δύο, ωστόσο, θα πρέπει να ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι.
Η πρώτη, η προτίμηση που έδειχναν Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες προς τον Νταβούτογλου και την πολιτική του και η απαρέσκεια που εκδήλωναν κατά του Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να το αισθάνθηκε πολύ καλά αυτό κατά την τελευταία επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου μετά βίας στάθηκε δυνατόν να δει, για λίγο, τον αμερικανό πρόεδρο. Πέραν αυτού, όμως, ό Ομπάμα κινήθηκε στο όριο της διπλωματικότητας όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν κάποιες τάσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που με προβληματίζουν … Νομίζω ότι η προσέγγιση που έχουν κάνει στο θέμα του Τύπου είναι μια απο αυτές που θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία σε ένα μονοπάτι πολύ ανησυχητικό». Δεν είναι μυστικό, επίσης, πως στις ΗΠΑ υπάρχουν κέντρα που προτείνουν τη δημόσια ρήξη με τον Ερντογάν και την πολιτική του καθώς, σε μια σειρά θεμάτων, μείζονος σημασίας για την Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά. Διεθνή κέντρα, λοιπόν, που επηρεάζουν την διαμόρφωση πολιτικής επένδυαν, και, προφανώς, θα συνεχίσουν να επενδύουν, ως εναλλακτική λύση, στον Νταβούτογλου και στη συνεργασία του με τον πρώην πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αυτό οπωσδήποτε ήταν υπόψη του Ερντογάν. Η κίνησή του να αποπέμψει τον πρωθυπουργό απέβλεπε στην ανακοπή αυτής της διαμορφούμενης σχέσης.
Η δεύτερη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ρήξης ήταν η ευρωπαϊκή πολιτική του Νταβούτογλου και η εμπιστοσύνη που του έδειχναν οι Βρυξέλλες σε σχέση, πάλι, με τον Ερντογάν. Η πρόταση για κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες, πρόταση με άδηλο μέλλον μετά την απομάκρυνση του Νταβούτογλου, ήταν επιτυχία του τούρκου πρωθυπουργού. Αυτήν την επιτυχία δεν άφησε ο Ερντογάν να την καρπωθεί ο Νταβούτογλου.
Αλλά, με την απομάκρυνση Νταβούτογλου, στερείται και η Ευρώπη ενός αξιόπιστου συνομιλητή με ρεαλιστικές θέσεις, με τον οποίο θα μπορούσε να έρθει σε συνεννόηση. Το προσφυγικό και η συμφωνία που επετεύχθη είναι μετέωρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΟΓΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΞΗ
Σε αντίθεση, λοιπόν, με τον Νταβούτογλου που επεδίωκε μια προσέγγιση με την Ευρώπη, ο Ενρτογάν επιδιώκει τη ρήξη.
Ο τούρκος πρόεδρος δεν έχει καλή γνώση του διεθνούς πεδίου και της άσκησης εξωτερικής πολιτικής. Συμπεριφέρεται στις εξωτερικές σχέσεις όπως και στο εσωτερικό. Του αποδίδουν, μάλιστα, την αντίληψη πως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν δύομιση ηγέτες. Έναν θεωρεί τον Πούτιν. Ως δεύτερο δεν θεωρεί τον Ομπάμα αλλά, τον εαυτό του. Και ως μισό τον Ομπάμα. Αυτή η μεγαλομανία του, μέχρι σήμερα, είχε αποτελέσματα. Από τώρα και στο εξής θα δοκιμαστεί.
Ο Ερντογάν, και η Τουρκία του Ερντογάν, ενόχλησαν. Και μερικούς τους φόβισαν. Στα οράματα του Ερντογάν είναι η περαιτέρω ενίσχυση του τουρκικού στρατού και, μάλιστα, της ναυτικής δύναμης, με την προσθήκη ενός αεροπλανοφόρου το οποίο κατασκευάζεται στα ναυπηγεία της Τούζλα, έξω από την Κωνσταντινούπολη. Χωρίς αμφιβολία, η μέχρι τώρα πορεία του Ενρτογάν ήταν επιτυχής. Είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό. Διότι η πολιτική επιτυχία βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη και η οικονομική ανάπτυξη υπονομεύεται από την πολιτική ρευστότητα.
Ο Ερντογάν έδειξε αρετές σημαντικού ηγέτη αλλά είχε διαμορφώσει μια ομάδα γύρω του που συνέδραμε στο έργο του. Τις σχέσεις του με τα αμερικανικά κέντρα τις διευκόλυνε ο Ιμάμης Γκιουλέν που ζει στην Αμερική και με τον οποίο έχει έρθει σε σφοδρή σύγκρουση. Η μάχη που δίνει με την «παράλληλη δομή», όπως αποκαλείται στην Τουρκία η δομή επιχειρήσεων και επιρροών του Γκιουλέν, είναι, για τον Ερντογάν, ίδιας σπουδαιότητας με τον αγώνα κατά των κούρδων. Στην εξωτερική πολιτική, αλλά και ως εξισορροπιστικό, μετριοπαθή παράγοντα, είχε τον πρώην υπουργό εξωτερικών, πρώην πρωθυπουργό και πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε. Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και τη δυναμική της παρουσία την έδιδε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, του οποίου το βιβλίο «Στρατηγικό βάθος» είναι ευρέως γνωστό. Και αυτός αποστασιοποιείται. Μια σειρά άλλων επιφανών στελεχών του κόμματός του αδρανοποιήθηκαν επίσης. Ο Ερντογάν μένει μόνος με τη νέα γενιά στελεχών του η οποία είναι άδηλο αν και τι μπορεί να του προσφέρει. Πάντως, κοινός τόπος των τούρκων σχολιαστών, μετά τη ρήξη με τον Νταβούτογλου, είναι πως το ρήγμα άνοιξε στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και δεν πρόκειται να κλείσει. Δεν θα κλείσει, πολύ περισσότερο, διότι έχει διαμορφωθεί ένας πόλος πολιτικών στελεχών με τον οποίο η Δύση μπορεί και θέλει να συνδιαλλαγεί και του οποίου οι θέσεις είναι πιο ρεαλιστικές.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Η ρευστότητα αυτή στο εσωτερικό της Τουρκία αλλά, κυρίως, η αποτυχία της μεσανατολικής της πολιτικής έχει, ήδη, τις επιπτώσεις, για τις οποίες γράψαμε και άλλη φορά, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Τουρκία, για να αποφύγει την κρίση στο εσωτερικό της από μια διαφαινόμενη ήττα της πολιτικής της στη Συρία, προκαλεί την Ελλάδα επιδιώκοντας τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Στην ουσία, βρήκε ευκαιρία για να επιδιώξει τη δημιουργία μιας ακόμη «γκρίζας ζώνης» στην περιοχή, αυτήν τη φορά, των Οινουσών. Η αθηναϊκή παθητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα, ακόμη και με εδαφικές απώλειες, αν μια βραχονησίδα θα έχει την τύχη των Ιμίων. Είναι ανησυχητική, από της πλευράς αυτής η περίπτωση του επεισοδίου με τον έλληνα ψαρά στις Οινούσες και την μικρή ένταση που προκλήθηκε. Η τουρκική ακταιωρός που απείλησε τον ψαρά απομακρύνθηκε από την περιοχή, μετά την παρέμβαση ελληνικής κανονιοφόρου, αλλά προς βοήθειά της έσπευσαν τουρκικά πολεμικά. Από την περιοχή απομακρύνθηκαν, σύμφωνα με την ειδησεογραφία, και ο ψαράς και τα πολεμικά Ελλάδας και Τουρκίας. Γιατί; Από πού απομακρύνθηκε η ελληνική κανονιοφόρος; Από τα ελληνικά χωρικά ύδατα;
Ακόμη και οι ΗΠΑ- τις οποίες καλά θα κάνουμε να μην εμπιστευόμαστε στα θέματα του Αιγαίου γιατί οι θέσεις τους, όπως έχουν καταγραφεί διαχρονικά, συγκλίνουν με τις τουρκικές- δείχνουν να ανησυχούν από την προκλητικότητα της Άγκυρας. Η ταυτόχρονη πρόταση που έγινε από τους δύο αμερικανούς πρέσβεις στην Αθήνα και την Άγκυρα προς τα αντίστοιχα υπουργεία εξωτερικών να απομακρυνθούν οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών, να περιπολούν στον Εύξεινο Πόντο και να αφήσουν τον χώρο του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ, είχε, ακριβώς, ως στόχο να αποφευχθεί ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο που θα εξυπηρετούσε, εν τέλει, τη Ρωσία. Η πρόταση απερρίφθη από την Αθήνα αλλά, για να διαφυλαχθεί η εθνική ακεραιότητα κάτι επι πλέον πρέπει να γίνει. Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα επιδιώκει τον έλεγχο του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού ο οποίος διέρχεται από το μέσον, περίπου του αρχιπελάγους.
Πάντως, ένα από τα ρητά που κυριαρχούν στις διεθνείς σχέσεις είναι πως «ο καθένας κρατά αυτά που μπορεί». Η Αθήνα δείχνει αδυναμία να μπορέσει να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Ας αναζητήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα κρατήσουν τη χώρα ακεραία. Ψυχραιμία, ναι. Αλλά, κάπου χρειάζεται και αποφασιστικότητα.
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο