Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Οι προεκτάσεις του τουρκικού πραξικοπήματος

Δημοσιεύτηκε στις

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΑΘΗΝΑΣ, ΗΠΑ, ΕΕ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ

Του Άντη Λοΐζου

Δυστυχώς ο πάντα επίκαιρος Ιούλης του 1974 δεν έχει διδάξει έστω και το ελάχιστο τους ηγέτες της ταλαίπωρης Κύπρου, πολύ δε περισσότερο της «μακράν ευρισκομένης» Ελλάδος
Κοινοβούλιο σε αδράνεια, διακυβέρνηση μέσω διαταγμάτων

Τη νύκτα της 15ης Ιουλίου 2016, ο τουρκικός λαός βίωσε ένα πραξικόπημα στο οποίο ο λοιπός κόσμος ήταν θεατής, χωρίς όμως να έχει σαφή εικόνα της όλης καταστάσεως. Ακόμα και τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η κατάσταση δεν είναι σαφής στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν κυβερνά με διατάγματα και ανορθόδοξα, ενώ από το Σάββατο 15 Ιουλίου μέχρι τις 21 Ιουλίου βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη καλά προστατευόμενος. 

Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν παραμένει στη θέση του σε ένα κλίμα όχι και τόσο σταθερό, λόγω του ότι οι πραξικοπηματίες δεν έχουν πλήρως εξουδετερωθεί και ελέγχουν μονάδες του τουρκικού στόλου και όχι μόνο. Διαφαίνεται ευκρινώς τώρα ότι ο Ερντογάν έγκαιρα επένδυσε στο να κυριαρχήσει στις μυστικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τη στρατοχωροφυλακή της Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος και όχι στρατοκρατούμενο, όπως ήταν επί των Κεμαλιστών.

Παράλληλα, αποδυνάμωνε σταδιακά την ισχύ των στρατιωτικών, περιορίζοντάς τους στα καθαρά στρατιωτικά τους καθήκοντα. Το αστυνομικό κράτος του Ερντογάν αποδεικνύεται περίτρανα ότι ήλεγχε την κατάσταση, από τις έγκαιρα προϋπάρχουσες τού πραξικοπήματος λίστες προγραφών για τους πραξικοπηματίες, τους αντιπάλους του Ερντογάν και τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, περί το ποίοι ήσαν και πώς ενεργούσαν συνωμοτικά.

Νικητές και ηττημένοι

Πολλοί μίλησαν περί του ποίοι ήταν οι νικητές και ποίοι οι ηττημένοι από το πραξικόπημα. Με εξαίρεση τους μουλάδες και τον τουρκικό λαό, όλοι οι άλλοι βγήκαν χαμένοι για τους εξής λόγους:
1. Ο Ερντογάν μπορεί να φαίνεται ως ο νικητής και προσωρινά κυρίαρχος, αλλά σίγουρα υπάρχει μεγάλο ποσοστό αμφισβήτησης και απαξίωσής του στις ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ), τη δικαστική εξουσία και την παιδεία της Τουρκίας. Δεν θα υποκύψουν οι στρατιωτικοί, ενώ πάντα θα υποβόσκει μια απειλή εναντίον του.
2. Οι Τουρκικές ΕΔ οι οποίες, από τη θέση τού υπ’ αριθμόν ένα θεσμού στη συνείδηση του τουρκικού λαού, έχουν τρωθεί και εξευτελίστηκαν σε τέτοιο βαθμό που κανένας δεν το φανταζόταν. Εικόνες εξευτελισμού, όχι μόνον της ανθρώπινης ζωής, είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και εξευτελισμού του ύψιστου θεσμού του στρατού – για τον τουρκικό λαό του «ένδοξου» τουρκικού στρατού. Είδαμε σε όλο της το μεγαλείο την άγρια πρωτόγονη βαρβαρότητα του τουρκικού όχλου, όχι πρωτόγνωρη βαρβαρότητα για εμάς τους Έλληνες, τους Κούρδους, τους Αρμενίους, τους Άραβες και άλλους.
3. Πολύ μεγάλο το πλήγμα και στη δικαστική εξουσία της Τουρκίας, καθώς επίσης και στην παιδεία και μάλιστα την τριτοβάθμια. Ουσιαστικά, αμφότερες τις αναδιοργανώνει εκ βάθρων και κατά τα πρότυπα των ισλαμιστών. Άποψη του γράφοντος είναι ότι η οπισθοδρόμηση στα θέματα παιδείας και δικαιοσύνης θα είναι τόσο μεγάλη, που όχι μόνο τα κριτήρια για ένταξη στην ΕΕ δεν θα πληροί η Τουρκία, αλλά θα πλησιάζει στο να προσομοιάζει με άλλα μουσουλμανικά κράτη της αραβικής χερσονήσου.
4. Τέλος, ο Φετουλάχ Γκιουλέν και οι επιχειρήσεις του στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί και θα υποστούν μεγάλο κόστος για όσο θα κυβερνάται η χώρα από τους Ισλαμιστές. Φυσικά δεν πρέπει να αποκλείεται σε καμιά περίπτωση το ενδεχόμενο ο Φετουλάχ Γκιουλέν να αποτελέσει το κρυφό χαρτί των ΗΠΑ, σε μια ενδεχόμενη περίπτωση αποσταθεροποίησης της Τουρκίας και της ανάγκης εγκατάστασης από αυτούς (ΗΠΑ) ελεγχόμενης δικής τους κυβέρνησης.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Οι τουρκικές ΕΔ, από αυτό το ανεπιτυχές πραξικόπημα, βγήκαν πολύ τραυματισμένες για να μην πω και εξευτελισμένες, κάτι πολύ επικίνδυνο. Είδαμε σκηνές που ούτε κανίβαλοι δεν θα έκαναν. Επικίνδυνο, γιατί όποιος και να ελέγξει την κατάσταση στην Τουρκία και σταθεροποιηθεί στην εξουσία, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα ασχοληθεί σίγουρα με την εξύψωση του ηθικού των ΕΔ της χώρας.
Ένας τρόπος που θα συμβάλει στην εξύψωση του ηθικού θα είναι, ενδεχομένως, η εξεύρεση πιθανού αδύνατου εχθρού, για πραγματοποίηση κάποιας -έστω και μικρής κλίμακας- επιτυχίας θριάμβου των ΕΔ της Τουρκίας. Στο θέμα αυτό Ελλάδα και Κύπρος όχι απλώς πρέπει, αλλά επιβάλλεται ν’ αλλάξουν στάση στην αποδόμηση των ενόπλων δυνάμεών τους, να επανενεργοποιήσουν το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) και να είναι σε εγρήγορση ν’ αντιμετωπίσουν κάποια τουρκική ενέργεια. (Προσωπικά δεν θεωρώ την ελληνική αλλά ούτε και την κυπριακή κυβέρνηση ικανές για κάτι τέτοιο.)
Χαμένοι ενδεχομένως να είναι και οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όταν η Τουρκία με εκβιαστικό τρόπο θα επιδιώξει, ως συνήθως, κάποια ανταλλάγματα που θα είναι αντίθετα με διακηρυγμένες θέσεις αρχ (ΕΕ)τις ΗΠΑ και την ΕΕκατισμτρατιωτικο ών, μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δυστυχώς, η σπουδαία γεωπολιτική θέση της Τουρκίας, καθώς και η επιρροή της σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου θα προκαλέσει πονοκεφάλους στο να πάρουν κάποια πρακτικά μέτρα εναντίον της. Από την άλλη, η Ρωσία θα χειριστεί το θέμα κατά τρόπον όχι συγκρουσιακό, που θα δημιουργεί πρόβλημα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, χωρίς να είναι υπερβολικό να λεχθεί ότι η Ρωσία θα πάρει την «εκδίκησή» της στη στάση των προαναφερθέντων κρατών στην ουκρανική κρίση, υπέρ της Ουκρανίας.

Χαλασμένο τηλέφωνο Ελλάδας-Κύπρου

Τι έγινε όμως στην Ελλάδα και τι στην Κύπρο τη νύκτα της 15ης Ιουλίου 2016. Η Ελλάδα αμέσως κήρυξε κατάσταση επιφυλακής, ενώ η Κύπρος, με την όση απέμεινε Εθνική Φρουρά, αρκέσθηκε στην πραγματοποίηση μιας ενημέρωσης στο ΓΕΕΦ για την όλη κατάσταση. Οι αξιωματικοί και ειδικά αυτοί της Γραμμής Αντιπαρατάξεως, αντί να είναι στις μονάδες τους, βρίσκονταν στα σπίτια τους.
Αμέσως ο γράφων έφερε στη σκέψη του την περίοδο της κρίσης των Ιμίων, όταν η Ελλάδα έκανε μερική επιστράτευση και η Κύπρος πάλι παρακολουθούσε ως θεατής την κατάσταση, χωρίς να προβεί έστω σε επιστράτευση πυρήνων. Από αυτά φαίνεται ξεκάθαρα το επίπεδο συνεργασίας των δύο κρατών στα σοβαρά θέματα άμυνας και ασφάλειας. Δυστυχώς ο πάντα επίκαιρος Ιούλης του 1974 δεν έχει διδάξει έστω και το ελάχιστο τους ηγέτες της ταλαίπωρης Κύπρου, πολύ δε περισσότερο της «μακράν ευρισκομένης» Ελλάδος.
Δεν θα σχολιάσω την πομποδώς εξαγγελθείσα υπό του Προέδρου της Δημοκρατίας σύγκληση του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου, ενός μη θεσμικού αλλά απλώς και μόνο συμβουλευτικού οργάνου. Εδώ είναι η μεγάλη ανάγκη ύπαρξης ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Κύπρο, αυτού του θεσμικού οργάνου που το έχουν όλες οι χώρες, ώστε γρήγορα η κυβέρνηση της Δημοκρατίας να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις και έκτακτες πολιτικοκοινωνικές καταστάσεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία τώρα πρέπει έγκαιρα να προετοιμαστεί για τον χειρισμό θεμάτων που δυνατό να προκύψουν, σε περίπτωση άφιξης στην Κύπρο Τούρκων πραξικοπηματιών, είτε μέσω ψευδοκράτους είτε ως φυγάδες κυνηγημένοι, με πτητικά ή πλωτά μέσα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ν’ αποκλείεται η δημιουργία προβοκάτσιας στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας από πράκτορες της Τουρκίας, για δημιουργία καταστάσεως προς εκτροπή της προσοχής του κόσμου αλλού.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η ΕΕ θα συγκρουστούν άμεσα με την Τουρκία, αν η τελευταία προχωρήσει σε κατάργηση προνοιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαναφορά της θανατικής ποινής και άλλων μέτρων. Ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ από το 1974 η Τουρκία δεν βρέθηκε απομονωμένη ή της υπεβλήθησαν κυρώσεις. Ακόμα και μετά την Τουρκική Εισβολή, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, η τότε Δυτική Γερμανία του Χέλμουτ Κολ κάλυπτε όλες τις ανάγκες της Τουρκίας σε ανταλλακτικά, με την ανοχή των ΗΠΑ.

Η πραγματική εικόνα της γείτονος

Τελειώνοντας, τονίζεται εμφαντικά ότι, ίσως, το σημαντικότερο αυτής της κατάστασης που συνέβη στην Τουρκία είναι ότι ανέδειξε τον τριτοκοσμικό χαρακτήρα της χώρας σε όλη τη μεγαλοπρέπειά του και ότι μάλλον προλειαίνεται το έδαφος για τον Φετουλάχ Γκιουλέν -ή κάποιον του στενού του περιβάλλοντος- να κυβερνήσει την Τουρκία.
Αυτή η χώρα είναι που εισέβαλε και κατέχει το 37 τοις εκατόν της πατρίδας μας, και σε μια πιθανή λύση του κυπριακού προβλήματος απαιτεί να έχει επεμβατικά δικαιώματα, στρατεύματα στην Κύπρο και ουσιαστικά να ελέγχει ολόκληρη τη νήσο, καθιστάμενη ο χωροφύλακας της περιοχής.
Αυτήν τη χώρα η Ελλάδα και η Κύπρος ένθερμα υποστηρίζουν να ενταχθεί στην ΕΕ. Όσες χώρες υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ πρέπει να προβληματιστούν πολύ.
Σημερινή

Γενικά θέματα

Επίθεση με χειροβομβίδα σε στρατόπεδο και αστυνομικό μπλόκο στο Πακιστάν

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Άγνωστοι ένοπλοι πραγματοποίησαν επίθεση με χειροβομβίδα κοντά σε κεντρικό στρατόπεδο πακιστανικών δυνάμεων στο Μαστούνγκ του Βελουχιστάν, ενώ μια ξεχωριστή έκρηξη βόμβας κατέστρεψε ένα αστυνομικό σημείο ελέγχου στην Qila Abdullah το Σάββατο.

Στο Mastung, τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση με χειροβομβίδα προκάλεσε θύματα, αν και ο ακριβής αριθμός παραμένει ασαφής. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή και ξεκίνησαν επιχείρηση έρευνας μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, στο Qila Abdullah, μια τηλεκατευθυνόμενη βόμβα εξερράγη σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν αστυνομικό και καταστρέφοντας ολοσχερώς τη δομή. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μια αποχέτευση κοντά στο σημείο ελέγχου και πυροδοτήθηκε τη νύχτα.

«Ένας από το προσωπικό μας τραυματίστηκε ελαφρά και το σημείο ελέγχου έχει καταστραφεί ολοσχερώς», επιβεβαίωσε ένας αστυνομικός, προσθέτοντας ότι διεξάγονται έρευνες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμία από τις δύο επιθέσεις. Και οι δύο περιοχές σημείωσαν άνοδο σε επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας τους τελευταίους μήνες, με ένοπλες ομάδες των Μπαλόχ να αναλαμβάνουν συχνά την ευθύνη για επιθέσεις σε περιοχές με την πλειοψηφία των Μπαλόχ, ενώ οι επιθέσεις σε περιοχές Παστούν αποδίδονται συχνά σε μαχητές Ταλιμπάν.

ΠΗΓΗ: The Balochistan Post

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Λουτρό αίματος το Πακιστάν! Συγκρούσεις σουνιτών-σιιτών με δεκάδες νεκρούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη ζωή σε ακόμη 13 ανθρώπους  κόστισαν τις προηγούμενες ημέρες οι συγκρούσεις σουνιτών και σιιτών μουσουλμάνων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπως ενημέρωσε χθες Σάββατο τοπικός αξιωματούχος, γεγονός που αύξησε σε 124 τον απολογισμό των θυμάτων των τελευταίων 10 ημερών βίαιων επεισοδίων.

«Υπάρχει ακραία έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και καμιά φυλή δεν θέλει να συμμορφωθεί προς τις κυβερνητικές διαταγές να τερματιστούν οι εχθροπραξίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κυβερνητικός αξιωματούχος στην περιοχή Κουράμ.

Έκανε λόγο για δυο νεκρούς στη σουνιτική πλευρά και άλλους ένδεκα στη σιιτική.

Άλλοι 50 και πλέον άνθρωποι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ακόμη χθες το πρωί.

Το Πακιστάν είναι χώρα όπου ο πληθυσμός αποτελείται κατά τη μεγάλη πλειονότητά του από σουνίτες. Όμως στην περιφέρεια Κουράμ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, η οποία γειτονεύει με το Αφγανιστάν, υπάρχει πολυπληθής σουνιτική κοινότητα.

Ο κύκλος επιθέσεων και αντιποίνων, με ελαφριά και βαριά όπλα, άνοιξε πριν από κάπου δέκα ημέρες, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον δυο οχηματοπομπών οικογενειών σιιτών με αστυνομική συνοδεία.

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν.

Σε αντίποινα, οπλισμένοι σιίτες προχώρησαν σε εφόδους εναντίον σουνιτικών χωριών, πυρπολώντας εκατοντάδες καταστήματα και σπίτια. Σουνίτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ.

Οι φυλές λύνουν τις διαφορές τους με τα όπλα εδώ και δεκαετίες.

Επταήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε από την τοπική κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή, δεν είχε διάρκεια. Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν τη Δευτέρα. Νέα, δεκαήμερη ανακωχή, που ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε την Τετάρτη, επίσης αποδείχθηκε κενό γράμμα.

«Η αστυνομία αναφέρει πως πολύς κόσμος θέλει να φύγει από την περιοχή εξαιτίας των βίαιων επεισοδίων αλλά η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας το καθιστά αδύνατο», εξήγησε ο αξιωματούχος στην Κουράμ.

Επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό των 124 νεκρών, αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας στην Πεσάβαρ, την περιφερειακή πρωτεύουσα, επισήμανε με δυσαρέσκεια πως «κανένα από τα μέτρα που προώθησε η επαρχιακή κυβέρνηση δεν εφαρμόστηκε πλήρως για να αποκατασταθεί η ειρήνη».

«Υπάρχουν φόβοι πως θα έχουμε κι άλλα θύματα», πρόσθεσε μιλώντας επίσης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η αστυνομία γενικά δυσκολεύεται να ελέγξει τη βία στην Κουράμ, μέρος των άλλοτε ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών του Πακιστάν, ώσπου η Χάιμπερ Παχτούνχβα έπαψε να έχει ειδικό καθεστώς το 2018.

Σύμφωνα με τον Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων στην περιοχή αυτή το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου και του Οκτωβρίου.

Η σύγκρουση, που επιτείνεται εξαιτίας της θρησκευτικής διαφοράς, πυροδοτείται συχνά από διενέξεις για τη γαιοκτησία στην ορεινή επαρχία του Πακιστάν.

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Δεν τα λέει καλά ο απεσταλμένος του Τραμπ για το ρωσοουκρανικό

Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σταύρος Καλεντερίδης: Ποιες είναι οι προτάσεις του Κιθ Κέλογκ, του ειδικού απεσταλμένου του Τραμπ για την επίλυση της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Ποιος νίκησε τελικά στον πόλεμο μεταξύ Χεζμπολά και Ισραήλ;

Οι δηλώσεις του τούρκου ΥΠΑΜ που καίνε την κυβέρνηση της ΝΔ.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός7 ώρες πριν

Η νομική φόρμουλα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Ἡ γνωμοδότησις-πιλότος τοῦ ἰταλικοῦ Νομικοῦ Συμβουλίου τοῦ Κράτους καί ἡ «καλή πρακτική» τῆς Unesco

Άμυνα7 ώρες πριν

Δένδιας: “Ξοδεύουμε 3,5% του ΑΕΠ μας επειδή αντιμετωπίζουμε απειλή από γείτονες όπως η Τουρκία”

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο...

Διεθνή8 ώρες πριν

Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία

Υπερψηφίστηκε στη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, με 331 ψήφους. Χρειάζονταν 288...

Διεθνή9 ώρες πριν

«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»! Με αυτό το σύνθημα αποφυλακίστηκς η Ιρανή κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί!

Βγήκε φωνάζοντας το σύνθημα της λαϊκής εξέγερσης στο Ιράν, όπως δήλωσε ο σύζυγός της Ταγκί Ραχμανί.

Ιστορία - Πολιτισμός10 ώρες πριν

Μεγάλη κινητοποίηση στην Κω για τα Διογένεια! Οι επιχειρήσεις του νησιού αγκαλιάζουν για μια ακόμα χρονιά τη διοργάνωση

Η αφίσα των Διογενείων είναι έτοιμη. 50 περίπου τοπικές επιχειρήσεις είναι δίπλα μας ,για να μπορέσουμε για μια ακόμη χρονιά...

Δημοφιλή