Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Η Οικονομία, η Οικονομική κρίση και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας

Δημοσιεύτηκε στις

του Γιώργου Μουρουζίδη, ταξιάχου ε.α.

Ενώ η κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, καθημερινά κορυφώνεται η αγωνία και το ενδιαφέρον του ΥΠΕΘΑ να εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια, ώστε και το αξιόμαχο των ΕΔ να διατηρηθεί, αλλά και να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών. Η ένταση την οποία η Άγκυρα αναπτύσσει την περίοδο αυτή, μόνο φιλολογική αξία έχει για τις  Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, οι οποίες από το 1974 έχουν ήδη διαγνώσει τον κίνδυνο της επεκτατικής στρατηγικής της Τουρκίας σε βάρος του ελληνισμού. Η τουρκική επιθετικότητα αποτέλεσε για την Ελλάδα και την αιτία πανάκριβων εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία συχνά στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν ψηλά στις θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης των στρατιωτικών προμηθειών.
Σήμερα που τα ταμειακά διαθέσιμα συνεχώς μειώνονται, αναφύεται επιτακτικότερο από ποτέ το ερώτημα, εάν θα μπορούσαν οι Ε.Δ να προβούν στην  ΄΄παραγωγή΄΄  οικονομίας από το εσωτερικό τους. Εάν θα μπορούσαν δηλαδή, με απλά εκσυγχρονιστικά, μεταρρυθμιστικά και κυρίως λογικά μέτρα, σε θέματα ΄΄χαμηλής πολιτικής΄΄ του καθημερινού τρόπου λειτουργίας τους, να περιορίσουν τις δαπάνες τους ώστε να εξοικονομηθούν  πιστώσεις για την υπηρεσία.
Μέσα  στον συντηρητισμό και στην χαώδη γραφειοκρατία, μοιάζει λίγο σουρεαλιστικό να πιστεύει κανείς, πως θα μπορούσε εύκολα ο στρατός να περιορίσει το λειτουργικό του κόστος, χωρίς προηγουμένως να θεσπιστούν οικονομοτεχνικά κριτήρια, τα οποία θα υποχρεώσουν  τις διοικήσεις όλων των επιπέδων, στην αναζήτηση τρόπων και μεθόδων οικονομικότερης λειτουργίας των μονάδων και των σχηματισμών.
Το 2010  στο πλαίσιο του προγράμματος FMS, δηλαδή των προμηθειών  από τον αμερικανι-κό στρατό, εντοπίσθηκε υπερκοστολογημένη σύμβαση  με το ποσό των 11 εκατομμυρίων δολαρίων περίπου, δηλαδή σε μια σύμβαση πληρώθηκαν 11 εκατομμύρια δολάρια παραπάνω στον Αμερικανικό Στρατό. Το λάθος όμως αυτό ουδέποτε διερευνήθηκε, κατά συνέπεια ουδέποτε αναζητήθηκαν τα αίτια του. Το τραγικότερο δεν είναι ότι ο Ελληνικός Στρατός πλήρωσε 11 εκ δολάρια παραπάνω, αλλά κυρίως ότι τα πλήρωσε κατόπιν υποδείξεως της Αμερικανικής πλευράς, χωρίς να προβεί προηγουμένως σε έλεγχο του ποσού της οφειλής του για την συγκεκριμένη σύμβαση. Ανάλογες συμβάσεις εκτιμάται πως είχε το Ναυτικό και η Αεροπορία, χωρίς όμως καμία συνεργασία μεταξύ των κλάδων, δυστυχώς ούτε και στο θέμα των προμηθειών ακόμα και από το εξωτερικό.
Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα παραδείγματα, αλλά το παρόν κείμενο δεν έχει ούτε τον χώρο, αλλά ούτε και την πρόθεση αυτή. Λεπτομέρειες για τα οικονομικά στοιχεία των FMS στο http://www.dsca.mil/resources/dsca-historical-facts-book-fiscal-year-series
Το προαναφερόμενο γεγονός σαφώς και δεν είναι ενδεικτικό της αντίληψης, με την οποία αντιμετωπίζονται τα οικονομικά της υπηρεσίας, αποτελεί όμως ένα θέμα για προβληματισμό αναφορικά με την διασφάλιση και την ορθή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, της οποίας με ικανοποίηση άκουσα (έστω και καθυστερημένα) τις προθέσεις για εξοικονόμηση πιστώσεων, οφείλει να αναζητήσει πρωτίστως τεχνοκρατικούς τρόπους περιορισμού των δαπανών. Δεν μπορεί να στηρίζεται στις ΄΄πολεμικές΄΄ εμπειρίες και αποφάσεις των στρατηγών (11 αντιστράτηγους δεν ξέρω αν έχουν οι Αμερικανοί), οι οποίες δεν υπόκεινται σε καμία οικονομοτεχνική θεώρηση αλλά ούτε και σε ενδεχόμενη μελλοντική  λογοδοσία. Χρήσιμο επίσης θα ήταν να αφουγκραστεί τα χαμηλόβαθμα στελέχη που αποτελούν τα σπλάχνα του στρατού, αυτά που έχουν αποσυνδέσει την υπηρεσία από τα ΄΄αξιώματα’’ και κατά συνέπεια δεν θα θυσιάσουν την αλήθεια στο βωμό της προσωπικής τους ανέλιξης. Ρόλο στο θέμα αυτό θα μπορούσαν να έχουν και οι ενώσεις αποστράτων, με την προϋπόθεση να ξεπεράσουν τις ιδεοληψίες του ‘’ένδοξου’’ παρελθόντος τους ή ακόμα και οι θεσμοθετημένες πλέον ενώσεις στρατιωτικών εφόσον βέβαια δεν διολισθήσουν σε συντεχνιακές λογικές.
Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες πολύ απλές σκέψεις, από τις δεκάδες που υπάρχουν μεταξύ των στελεχών, για την εξοικονόμηση πιστώσεων.
–  Εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των διαχειρίσεων των μονάδων, οι οποίες λειτουργούν με ‘’διάτρητο’’ για την εποχή μας γραφειοκρατικό τρόπο, στα πρότυπα της δεκαετίας του 60.
– Πλήρη και αμφίδρομη εκμετάλλευση όλων των κινήσεων, με προγραμματισμό και συντονισμό κατά σχηματισμό ή φρουρά και ενιαίο συντονισμό των οχημάτων μεγάλης μεταφορικής ικανότητας. Ας σταθεί κάποιος σ ένα σημείο της διαδρομής Αθήνας – Αλεξανδρούπολης και ας ελέγξει πόσες κινήσεις θα μπορούσαν να συνδυαστούν.
– Yλοποίηση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακής αποδοτικότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης απορριμμάτων και θέσπιση πλαφόν χρήσης κάθε μορφής πόρων και ενέργειας.
– Κατάργηση του Διακλαδικού Κανονισμού Αλληλογραφίας και νέα τυποποίηση στα πρότυπα σύγχρονων στρατών. http://www.onalert.gr/stories/grafiokratia-sto-strateyma/47561
–  Τροποποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των ΚΑΑΥ και των Λεσχών, με την ανάθεση της λειτουργίας τους σε ιδιώτες. Το θέμα αυτό έχει και ηθική διάσταση, καμία ελληνίδα μητέρα δεν θα αισθάνεται υπερήφανη που ο γιός της υπηρέτησε ως σερβιτόρος , άλλωστε τέτοια ειδικότητα δεν προβλέπεται.
– Πλήρη εξορθολογισμό της διάθεσης στρατιωτικών τμημάτων σε εορτές και τελετές κάθε είδους, τοπικές, θρησκευτικές, τοπικές.
–  Αποκατάσταση της  αρχαιότητας των στελεχών, με βάση το ημερολογιακό έτος     πρόσκτησης βαθμού (σε συνάρτηση χρόνων και εμπειρίας) και όχι την προέλευση και την ειδικότητα.  Δηλαδή  ένας αξιωματικός σήμερα, που ασχολείται με υλικά, εφόδια, κινήσεις, συντήρηση, πιστώσεις, οικονομικούς ελέγχους και επιθεωρήσεις, κλπ…, είναι νεώτερος από τους ομοιόβαθμούς του των όπλων, ανεξάρτητα από το χρόνο απόκτησης του βαθμού. Το θέμα αυτό μόνο προσκόμματα δημιουργεί στη λειτουργία της Διοικητικής Μέριμνας, αφού τα εξειδικευμένα στελέχη της είναι υποχρεωμένα να λογοδοτούν και να ελέγχονται από συναδέλφους τους που δεν γνωρίζουν από Διοικητική Μέριμνα. Παλαιότερα ο έλεγχος του στρατεύματος   ΄΄ έπρεπε ΄΄   να είναι συγκεντρωμένος σε λίγα και έμπιστα  στελέχη, σήμερα οι ανάγκες απαιτούν ο έλεγχος της κάθε υπηρεσίας, να διενεργείται από  τα πλέον εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη.
– Κoστολόγηση όλων των αποφάσεων και υλοποίησή τους βάσει οικονομοτεχνικών κριτηρίων.
–  Διασύνδεση  των σχολείων εφαρμογής   με συναφείς πανεπιστημιακές  σχολές  στα  πεδία  της οικονομίας, της έρευνας και της εφαρμοσμένης τεχνολογίας .
 -Το ουσιαστικότερο ζήτημα για την επίτευξη οικονομίας, αυτό της αναδιοργάνωσης,  λιμνάζει, ενώ η χώρα βουλιάζει, καθώς προσκρούει στα κομματικά συμφέροντα, δηλαδή σε λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο ΄΄παροπλισμός΄΄ αυτής της ιδέας, την οποία και η νυν πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εξήγγειλε αμέσως μετά τις εκλογές.
Το 2016 η χώρα διέθεσε για αμυντικές δαπάνες 5,83 δισεκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 2,4 % του ΑΕΠ της. Το ποσοστό αυτό εάν αληθεύει, είναι το πρώτο στην Ευρώπη και το δεύτερο στο ΝΑΤΟ, με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ερευνήτρια του Βruegel, Justine Feliu  (http://bruegel.org/2016/11/trump-nato-and-european-defence-spending/ ).
 Η ανάγκη και η κοινωνική απαίτηση για αλλαγές στο επίπεδο της οργάνωσης των λειτουργιών του κράτους στα πρότυπα των προηγμένων χωρών και εν προκειμένω του στρατού είναι έργο πρώτης προτεραιότητας, για το μέλλον και την ύπαρξη της Ελλάδας. Ο στρατός οφείλει να ξεπεράσει τα στερεότυπα του και να το ανταποδώσει στον δοκιμαζόμενο λαό και το ελληνικό έθνος.

Γενικά θέματα

Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής και οι άμεσες επιπτώσεις στον Ελληνισμό

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Στις 26/01/24 γράφαμε: Η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής προ των πυλών(;). Στο εν λόγω άρθρο εξηγήθηκε ότι: “η απομείωση του «στρατιωτικού αποτυπώματος» των Αμερικανών από την ευρύτερη περιοχή [της Μ. Ανατολής] συμπεριλαμβανομένου και του Αφγανιστάν, δεν γίνεται τυχαία και έχει σχεδιαστεί βάσει της νέας παγκόσμιας Υψηλής Στρατηγικής των ΗΠΑ.”
Εκεί αναφέρθηκε επίσης ότι: “Σε […] σχόλιό μας (19/01/24) το οποίο προηγήθηκε, εξηγήθηκε από πού προέρχεται η ιδέα της «βαλκανιοποίησης» της Μέσης Ανατολής και συσχετίστηκε με το σχέδιο «Oded Yinon» αλλά και ένα δημοσίευμα στο επίσημο περιοδικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων υπό τον τίτλο «Blood borders» -δημοσιεύτηκε το 2006- όπου και παρουσιάστηκε ο Χάρτης-1. Πρόκειται ουσιαστικά για προαναγγελία προσπάθειας αλλαγής συνόρων σε μια περιοχή υψηλού ενεργειακού ενδιαφέροντος, στην οποία ούτως ή άλλως ακόμη και ιστορικά διεξάγονται βίαιες συγκρούσεις. Μάλιστα το «Blood borders» και η «βαλκανιοποίηση» της Μέσης Ανατολής ενδέχεται να σχετίζεται με άλλο σχέδιο που εκπονηθεί από την νεοσυντηρητική κυβέρνηση George W. Bush και παρουσιάστηκε μια δεκαετία νωρίτερα, το 1996 υπό τον τίτλο: «A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm». Συντάχθηκε υπό την καθοδήγηση της «Ομάδας εργασίας για μία νέα ισραηλινή στρατηγική για το έτος 2000» για τον τότε ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και πρότεινε ανοικτά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν (η οποία ήρθε επτά χρόνια αργότερα, το 2003), καθώς επίσης και τον πόλεμο στην Συρία (ξεκίνησε το 2011).”
Εάν οι προβλέψεις που αναλύονται στο από τις 19/01/24 σχόλιό μας επιβεβαιωθούν -και μέχρι στιγμής, αυτό συμβαίνει- τότε: “Εκτός από τη «βαλκανιοποίηση» του Ιράκ, το σχέδιο «Oded Yinon» θα επιφέρει διχοτόμηση στον Λίβανο, την Αίγυπτο και την Συρία”. Η τραγικότερη διαπίστωση όμως από τις τεκτονικές αλλαγές στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι ότι (σύμφωνα με τον Χάρτη-4 που παρατίθεται σε προηγούμενη ανάλυσή μας και την μετατοπισμένη της γραμμής υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων) η πιθανή αποχώρηση των Αμερικανών από την Συρία (ο Ντ. Τραμπ από τον Νοέμβριο του 2024 το άφησε να διαρρεύσει) εκτός του Ιράκ, σημαίνει ότι αμφότερες μένουν εκτός «νυμφώνος» Rimland και ότι η Κύπρος διχοτομείται (βλ. λεπτομέρειες ανάλυσης). Το έναυσμα σε όλα αυτά ήταν τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (1 και 2)…
Η Κυπριακή Δημοκρατία (χωρίς τα κατεχόμενα και μερικώς αποστρατιωτικοποιημένη) περνάει στον έλεγχο των ΗΠΑ/δυτικών δυνάμενων ενώ μετατρέπεται σε σκληρό σύνορο υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις Χριστοδουλίδη για την σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και η πιθανή θεσμοθέτηση “ειδικής σχέσης” της ΚΔ με συγκεκριμένες χώρες του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ-Γαλλία και Βρετανία υπό προϋποθέσεις) και όπως άλλωστε υπαινίχθηκε και ο διευθυντής του γραφείου τύπου Χριστοδουλίδη δηλώνοντας: “το να είμαστε όμως σε θέση να ανταποκριθούμε σε επίπεδο απαιτήσεων όσον αφορά πρωτόκολλα εκπαίδευσης, εξοπλισμού, σε επίπεδο ΝΑΤΟ συνεπάγεται σημαντική αναβάθμιση”. Αυτή η “ειδική σχέση” με τις συνακόλουθες αίολες εγγυήσεις ασφαλείας -εφόσον δεν μιλάμε για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ– θα αποτελέσει το “χάπι” για την αποδοχή της τουρκοβρετανικής εμπνεύσεως ΔΔΟ -που ήδη δρομολογείται (1 και 2)- η οποία παγιώνει τα διχοτομικά σχέδια και υποβιβάζει την ΚΔ από κυρίαρχο διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος σε δορυφόρο της Τουρκίας
Χάρτης-2: Ι. Θ. Μάζης, Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα Νέο Εθνικό Αμυντικό Δόγμα, Παπαζήσης, 2006, σ.47
Και για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς, αναλυτές επισημαίνουν ότι: “οι θαλάσσιες δυνάμεις προβάλλουν ισχύ στον οριζόντιο άξονα (Χάρτης-2) με την Κρήτη να αποτελεί τον πολεμικό ναύσταθμο που συμπληρώνει Γιβραλτάρ και Μάλτα” ενώ η Κύπρος καθίσταται καίριο σημείο ελέγχου. Το συμπέρασμα για τον Ελληνισμό εν συνόλω είναι ότι: “αποτελεί τον ανασχετικό παράγοντα εναντίον της Τουρκίας, βάση γεωγραφίας και διάταξης δυνάμεων”. Το παρόν βήμα από το 2019 έγραφε σχετικά με το “τόξο Κρήτης-Κύπρου-Κουρδιστάν” το οποίο δημιουργεί μια ενιαία “ομπρέλα/ανάχωμα” στην Τουρκική νέο-οθωμανική επεκτατικότητα.
Η εγκατάσταση του ισραηλινού Iron Dome αρχικά στην Κύπρο, εν συνεχεία στην Κρήτη (μαζί με ραντάρ) καθώς και η de jure ανακήρυξη του Μεγάλου Κουρδιστάν οσονούπω, συναποτελούν τις επιμέρους ψηφίδες του ίδιου σχεδίου το οποίο βάζει τον Ελληνισμό στο μάτι του κυκλώνα των εξελίξεων στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή..

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Παγίδα θανάτου στη Γλυφάδα! Δύο συλλήψεις Τούρκων για το μακελειό σε κατάστημα με δύο θύματα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε προσαγωγές δύο Τούρκων προχώρησε η αστυνομία για το αιματηρό επεισόδιο στην Άνω Γλυφάδα, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον εκτελεστή και τον συνεργό του, τους οποίους οι Αρχές κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν μέσα από βιντεοληπτικό υλικό.

Στο πλαίσιο των ερευνών, αναζητούνται δύο ακόμα άτομα. Οι δύο συλληφθέντες, τουρκικής καταγωγής 22 και 26 ετών, ήρθαν στη χώρα μας τον περασμένο καλοκαίρι, ενώ τα θύματα της δολοφονικής ενέδρας δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Το σημείο της δολοφονίας παραμένει αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω στην οδό Τενέδου βρέθηκε ένα όπλο και ένα μπουφάν.

Οι Αρχές περισυνέλλεξαν περισσότερους από 20 κάλυκες στο σημείο.

Το χρονικό του μακελειού
Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί όταν δύο τουλάχιστον ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε κατάστημα στην Άνω Γλυφάδα και άνοιξαν πυρ σε 3 άνδρες τουρκικής καταγωγής.

Τα θύματα στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν, βγήκαν από το μαγαζί και άρχισαν να τρέχουν. Οι δράστες δεν υπολόγισαν τίποτα, τους ακολούθησαν και αποτελείωσαν το δολοφονικό τους έργο.

Δύο άνδρες τουρκικής καταγωγής έπεσαν νεκροί, ενώ ο τρίτος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Εδώ δουλεύαμε και ακούσαμε ξαφνικά μπαμ μπουμ και μετά καταλάβαμε ότι πέσανε πολλές πιστολιές και πήγαμε εκεί. Εγώ είδα αυτόν που ήταν ζωντανός, ήρθε το ασθενοφόρο και τον πήρε. Ένας ζούσε μόνο», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

«Φέρων διαμπερές τραύμα στην αριστερή κοιλιακή χώρα από πυροβόλο όπλο. Άμεσα έγιναν εξετάσεις και εισήχθη για χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σταθερή εκτός κινδύνου», δήλωσε ο Αιμίλιος Βουγιουκλάκης, διοικητής Ασκληπιείου Βούλας.

Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν σε έναν πολυσύχναστο δρόμο στη Γλυφάδα, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς. Δύο γυναίκες σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Μπήκαν στο φαρμακείο, λίγο πριν ο πιστολέρο σκοτώσει ένα από τα θύματά του.

«Βροχή» οι σφαίρες δίπλα σε νηπιαγωγείο
Οι σκηνές αυτές, εκτυλίχθηκαν σε απόσταση αναπνοής από νηπιαγωγείο της περιοχής. Η παιδαγωγός, λειτουργώντας με απόλυτη ψυχραιμία, ζήτησε από τα μικρά παιδιά να πέσουν στο έδαφος, λέγοντάς τους ότι αυτά που ακούγονταν ήταν πυροτεχνήματα για να μην τα πανικοβάλει.

«Τα παιδιά ξάπλωσαν κάτω να μην τα πάρει καμιά σφαίρα γιατί ήταν μεσοτοιχία με το νηπιαγωγείο.

Δεν υπολογίσανε τίποτα ρίχνανε σε αυτοκίνητα, ρίχνανε στο σουπερμάρκετ, σκοτώσανε μπροστά στην πόρτα και δίπλα ήταν το ταμείο με τις υπαλλήλους», είπε αυτόπτης μάρτυρας.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Τελευταίες εξελίξεις από Συρία όπως μεταφέρει το BBC

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύριοι αντάρτες λένε ότι ο πρόεδρος Άσαντ τράπηκε σε φυγή καθώς δηλώνουν ότι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό

Περίληψη

Οι ανταρτικές δυνάμεις στη Δαμασκό κηρύσσουν την πρωτεύουσα «ελεύθερη» από τον μακροχρόνιο ηγεμόνα Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρονται
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άσαντ έχει φύγει από τη Δαμασκό με αεροπλάνο για άγνωστο προορισμό
Πυροβολισμοί έχουν αναφερθεί στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού, καθώς οι αντάρτες που αντιτίθενται στην κυριαρχία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζουν την αστραπιαία επίθεσή τους σε ολόκληρη τη χώρα
Μη επαληθευμένα πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι χιλιάδες κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί από τη διαβόητη φυλακή Saydnaya – όπου οι αντίπαλοι του Άσαντ βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν
Η προέλαση των ανταρτών στη Δαμασκό έρχεται αφότου δήλωσαν ότι είχαν «απελευθερώσει πλήρως» την πόλη Χομς
ελεύθερη»

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρακολουθεί τα «έκτακτα γεγονότα» στη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Θα σας φέρουμε περισσότερες αντιδράσεις για τις εξελίξεις στη Συρία καθώς τις λαμβάνουμε.

Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα

Οι κάτοικοι στη Δαμασκό εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα τις τελευταίες ώρες.
«Για πρώτη φορά, υπάρχει ένα αληθινό αίσθημα ελευθερίας», μου λέει ένας κάτοικος.
«Είναι ένα συναίσθημα που δεν είχαμε ξαναζήσει και μας εκπλήσσει», λέει.
Του ζητήθηκε να παραμείνει ανώνυμος για λόγους ασφαλείας.
Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ορισμένους κατοίκους στο κέντρο της Δαμασκού να πανηγυρίζουν την πτώση της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Οι δρόμοι έξω είναι γεμάτοι γιορτές. Στην κεντρική πλατεία Umayyad, ο κόσμος γιορτάζει με έναν τόσο ειρηνικό τρόπο. Πυροβολούν πυροτεχνήματα. Ναι, ακούμε κάποιους πυροβολισμούς, αλλά είναι κυρίως πυροτεχνήματα», σημειώνει.
“Αυτό που νιώθουμε μοιάζει πραγματικά με αυτό που νιώσαμε κατά τη διάρκεια της επανάστασης όταν ξεκίνησε το 2011. Αυτή είναι η συνέχεια ενός ονείρου που είχε
Σημειώνει ότι όλοι δυσπιστούν ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς έντονες μάχες ή δολοφονίες. Ωστόσο, σημειώνει, υπάρχουν ανησυχίες και φόβοι για το μέλλον και το τι επιφυλάσσει.
Ωστόσο, νιώθει ότι σήμερα δεν είναι μέρα για ανησυχία.
«Σήμερα, όλος ο συριακός λαός θα γιορτάσει μόνο. Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το αύριο. Θέλουμε μόνο να γιορτάσουμε τώρα».

Ο πρωθυπουργός «έτοιμος να συνεργαστεί» με την ηγεσία που έχει επιλέξει ο λαός

Ο πρωθυπουργός της Συρίας λέει ότι παραμένει στη Δαμασκό και ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει για να κάνει ό,τι είναι καλύτερο για τον λαό.
Σε ομιλία που μεταδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μοχάμεντ Γκάζι αλ Τζαλάλι είπε επίσης ότι η Συρία «μπορεί να είναι μια κανονική χώρα που οικοδομεί καλές σχέσεις με τους γείτονές της και τον κόσμο».
Εκατομμύρια Σύροι που είχαν εκτοπιστεί βίαια έξω από τη χώρα έχουν μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να γιορτάσουν το τέλος της μακράς κυριαρχίας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.
«Θεέ μου, δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Φαντάζομαι τη μέρα που θα γυρίσω πίσω», γράφει η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Rima Flihan στη σελίδα της στο Facebook.
Η Συρία γνώρισε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η οργάνωση υπολογίζει ότι περίπου 6,6 εκατομμύρια Σύροι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από το 2011.
«Πόσο μοναχικό είναι αυτό το αίσθημα ευτυχίας όταν είμαστε όλοι διασκορπισμένοι [σε όλο τον κόσμο]», δημοσίευσε ένας χρήστης στο Facebook.
Καθώς συνεχίζονται οι ενημερώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Δεκεμβρίου, πολλοί λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν.
«Πώς κοιμάται κανείς, όταν το έθνος του απελευθερώνεται», λέει ένας χρήστης.
Οι περισσότεροι έχουν εκφράσει τη δυσπιστία τους για τον γρήγορο ρυθμό των γεγονότων.
Καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έφτασαν στη Δαμασκό, πολλοί χρήστες δημοσίευσαν βίντεο με τους εαυτούς τους να πανηγυρίζουν και να χύνουν δάκρυα χαράς.
Πολλοί πανηγύρισαν ιδιαίτερα όταν κυκλοφόρησαν είδηση ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατέλαβαν τη διαβόητη φυλακή Saydnaya κοντά στη Δαμασκό και απελευθέρωσαν δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνταν εκεί. «Αυτή είναι η μέρα που όλοι περιμέναμε», γράφει ένας χρήστης.
«Η Συρία είναι πλέον για τους Σύρους», λέει ένας άλλος.

Η Δαμασκός είναι ασφαλής, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Συρίας, Hadi al-Bahra, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό οργανισμό Al-Arabiya ότι το καθεστώς Άσαντ έπεσε και ότι μια «σκοτεινή εποχή στην ιστορία της Συρίας έχει περάσει».
Η Μπαχρά -η οποία ηγείται του Εθνικού Συνασπισμού της Συριακής Επανάστασης και των Δυνάμεων της Αντιπολίτευσης- τόνισε στο κοινό ότι η κατάσταση στη Δαμασκό είναι ασφαλής.
«Στους λαούς μας όλων των αιρέσεων και θρησκειών, εφόσον δεν σηκώνετε τα όπλα εναντίον οποιουδήποτε άλλου πολίτη και όσο μένετε στα σπίτια σας, είστε ασφαλείς», έγραψε στο X.
“Δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις εκδίκησης ή αντιποίνων, ούτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αξιοπρέπεια των ανθρώπων θα γίνει σεβαστή και η αξιοπρέπειά τους θα διαφυλαχθεί”.

Οι αντάρτες λένε ότι θα βγουν στην τηλεόραση σύντομα

Η ανταρτική ομάδα HTS πρόκειται να μεταδώσει σύντομα το πρώτο της μήνυμα στο κοινό στη συριακή τηλεόραση.
Η ομάδα δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή ότι έπαιρνε τον έλεγχο των κεντρικών γραφείων του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στη Δαμασκό για να μεταδώσει την ανακοίνωση της νίκης της.
Η επίσημη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης σταμάτησε μετά την είσοδο των ανταρτών στην πρωτεύουσα.
Ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον έλεγχο των δημόσιων ιδρυμάτων προς το παρόν, λένε οι αντάρτες
Οι ανταρτικές δυνάμεις έχουν κάνει αρκετές νέες ανακοινώσεις για την κατάσταση στη Συρία, τώρα που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Ο ηγέτης της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ανακοίνωσε στο Telegram ότι απαγορεύεται στις στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη να πλησιάζουν «δημόσιους θεσμούς» στη Δαμασκό.
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι προσθέτει ότι αυτοί οι θεσμοί «θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη του πρώην πρωθυπουργού έως ότου παραδοθούν επίσημα».

Μένει να δούμε πώς συντονίζονται οι ομάδες ανταρτών, λέει ο ειδικός στη Μέση Ανατολή

Νωρίτερα ακούσαμε τη Natasha Hall, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, η οποία είπε ότι πιστεύει ότι είμαστε μάρτυρες του τέλους του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η δυναμική μέσα στις δυνάμεις των ανταρτών που φαίνεται ότι έδιωξαν τον Πρόεδρο Άσαντ, ο Χολ είπε ότι η ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ηγήθηκε της επίθεσης και είναι η «πιο πειθαρχημένη και ισχυρή» από όλες τις ομάδες. εμπλεγμένος.
Λέει επίσης ότι φαίνεται να είναι οι πιο ανεξάρτητες από ξένες δυνάμεις, με άλλες ανταρτικές φατρίες να λειτουργούν υπό την επιρροή της Τουρκίας.
«Μένει να δούμε πώς θα πάει ο συντονισμός μεταξύ αυτών των ομάδων, ειδικά των ομάδων που λειτουργούν από Κούρδους στα βορειοανατολικά».
Υπάρχει βαθιά ριζωμένη εχθρότητα μεταξύ του τουρκικού κράτους και των Κούρδων, που είναι ανιθαγενείς.
Οι δυνάμεις των ανταρτών ανακήρυξαν τη Συρία «ελεύθερη», λέγοντας ότι ο «τύραννος» πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έφυγε.
Είναι το τέλος μιας σκοτεινής εποχής και η αρχή μιας νέας, λέει η HTS στο Telegram.
Άνθρωποι που εκτοπίστηκαν ή φυλακίστηκαν από τη μισό αιώνα βασιλείας του καθεστώτος Άσαντ μπορούν τώρα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λένε οι αντάρτες.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις15 λεπτά πριν

Τι θα πάρει η Τουρκία από τη Συρία;

O ρόλος της Τουρκίας που εποφθαλμιά την κατοχή εδαφών στη Συρία και την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αναλύσεις44 λεπτά πριν

“Πειραγμένα” τα ζάρια στη Συρία! Χορογραφία με καλοπληρωμένο σκηνοθέτη

Στη Συρία το παιχνίδι είναι πιο εντυπωσιακό αλλά τα ζάρια φάνηκαν «πειραγμένα», ο ίδιος ο Άσαντ, σαν «έτοιμος από καιρό»....

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Φρουροί του Μεγάλου Ισραήλ οι τζιχαντιστές-τρομοκράτες

Οι αποδείξεις πως το NATO και οι Ισραηλινοί παρείχαν όπλα, χρήματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους τρομοκράτες της αλ Νούσρα και...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Νάρκες: Ένα διαχρονικό πρόβλημα για τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία

Οι καταστροφικές συνέπειες των ναρκών κατά προσωπικού

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Θα μείνει ενωμένη ή θα διαμελιστεί η Συρία;

Θα καταφέρει να μείνει ενωμένη η Συρία; Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο διαμελισμός της αποτελεί πιθανότατο σενάριο.

Δημοφιλή