Ακολουθήστε μας

Γενικά θέματα

Oτζαλάν: Αποσύρομαι επειδή δεν μπορώ να βρω συνομιλητές. Εσείς ανακηρύξτε την αυτονομία του Κουρδιστάν!

Δημοσιεύτηκε στις


Κατά την επίσκεψη των δικηγόρων του στη φυλακή του Ιμραλί, όπου κρατείται από το 1999 ο ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, δήλωσε ότι από τα τέλη Μαΐου αποσύρεται και διακόπτει τις προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού.
Μετά τη δήλωσή του αυτή αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των μονάδων του τουρκικού στρατού και των ομάδων των Κούρδων ανταρτών, που είναι εγκατεσπαρμένες στο ένα τέταρτο της τουρκικής επικράτειας. Σημειώνεται ότι μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μετρούν εννέα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Συγκεκριμένα, ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, είπε στους δικηγόρους του τα εξής:
“Αυτό που βιώνουν σήμερα οι Κούρδοι, είναι Γενοκτονία. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουμε αυτήν την παρωδία που γίνεται χωρίς σκοπό και χωρίς όρους. Αποσύρομαι από αυτή τη διαδικασία επειδή δεν μπορώ να βρω συνομιλητές.
Δεν απευθύνω έκκληση πολέμου αλλά ειρήνης. Αυτή η διαδικασία, με τον τρόπο που εξελίσσεται, δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους Κούρδους, ούτε στο KCK, ούτε στο κράτος. Από τούδε και στο εξής υπεύθυνο για την εκπροσώπηση των Κούρδων είναι το KCK, το οποίο θα έχει και την ευθύνη των ενεργειών που θα ακολουθήσουν. Ευθύνη επίσης θα έχουν το BDP αλλά και το ίδιο το κράτος.

Η δολοφονία Κούρδου φοιτητή και οι ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Κούρδων φοιτητών στα Μούγλα
Μοιράζομαι τον πόνο και τη θλίψη με τους συγγενείς του Κούρδου φοιτητή Σερζάν Κουρτ (Şerzan Kurt), που έχασε τη ζωή του στα Μούγλα. Ανάλογες επιθέσεις εναντίον Κούρδων φοιτητών υπάρχουν και στην Τοκάτη. Προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό μας, αυτός είναι ο σκοπός των επιθέσεων αυτών. Αυτές οι επιθέσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν και να συνεχιστούν και πρέπει να λάβουμε αντίμετρα. Αυτές οι επιθέσεις, αυτά τα λυντσαρίσματα είναι σχεδιασμένα, και αποσκοπούν στην κάμψη του αγωνιστικού πνεύματος και του ηθικού της κουρδικής νεολαίας και του λαού μας. Όλοι λένε ότι προετοιμάζονται μαζικές δολοφονίες Κούρδων. Μάλιστα, έτσι είναι. Αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν στους Κούρδους είναι μια πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική γενοκτονία.
Γι’ αυτό έχουν 1500 Κούρδους πολιτικούς στις φυλακές, εκατοντάδες παιδιά, εκατοντάδες γυναίκες φυλακισμένες. Όλες αυτές οι επιθέσεις γίνονται με βάση κεντρικό σχεδιασμό. Οι βιασμοί κοριτσιών στο οικοτροφείο θηλέων του Σιίρτ, οι επιθέσεις διαπόμπευσης και λυνσαρισμάτων Κούρδων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού εναντίον των Κούρδων ανταρτών, ακόμα και οι απαγχονισμοί Κούρδων στο Ιράν, είναι φαινόμενα και πράξεις που εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο.

Δεν μπόρεσα να βρω συνομιλητές
Θα το επαναλάβω για μια άλλη φορά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσω να συμμετέχω σε αυτή τη διαδικασία που είναι χωρίς νόημα και συνεχίζεται χωρίς όρους. Από την 31η Μαΐου αποσύρομαι και δεν συμμετέχω πλέον σε αυτή τη διαδικασία. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αρχίζω έναν πόλεμο. Η υγεία μου και οι συνθήκες κράτησής μου είναι γνωστές. Το να συνεχίσει αυτή διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα ούτε για τους Κούρδους, ούτε για το KCK, ούτε για το ίδιο το κράτος. Από τούδε και στο εξής την ευθύνη των εξελίξεων την έχει το KCK, το BDP και το κράτος.
Εν τέλει, εγώ δεν μπορώ να διευθύνω τη διαδικασία της επίλυσης του Κουρδικού από εδώ που βρίσκομαι και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ας αποφασίσουν οι ίδιοι οι Κούρδοι το δρόμο που θα ακολουθήσουν. Ο Bayık, ο Karayılan, ο Abbas, ο Haydar, είναι ειλικρινείς, αυτοί ανέλαβαν την ηγεσία και την εκπροσώπηση του λαού μας. Έχουν αναλάβει νβαριές ευθυνες. Λόγω της θέσης στην οποία βρίσκομαι, δεν μπορώ να πω τίποτα γι’ αυτούς, ούτε θετικό ούτε αρνητικό.
Διάφοροι ανόητοι, όπως ο Οσμάν (Osman, αδελφός του Άπο, σ.τ.μ.) και ο Μποτάν (Botan), πήραν μαζί τους από μια γυναίκα και εκατομμύρια δολάρια και έφυγαν από την οργάνωση. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η Ευρώπη. Έφυγαν και πήραν μαζί τους χιλιάδες μέλη της οργάνωσης. Απευθύνω έκληση ακόμα και σ’ αυτούς. Ας ζητήσυον συγνώμη και ας επιστρέψουν, γιατί από τούδε και στο εξής δεν θα τους δέχεται ούτε ο ουρανός ούτε η γη.
Από τούδε και στο εξής δεν πρέπει να στηρίζονται σε μένα. Άς αποφασίζουν και ας κάνουν πολιτική μόνοι τους.
Πάντως, σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες και προκύψει συνομιλητής, είμαι έτοιμος να προσφέρων τις υπηρεσίες μου για την εξεύρεση λύσης.

Η επανάστασή μας θα φέρει μεγάλα αποτελέσματα
Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα η ενότητα των Κούρδων. Οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδω στο Ιράν, στην Τουρκία, το Κιρκούκ, την Ερμπίλ, οι σφαγές των Γεζιντίδων, όλα αυτά είναι ενέργειες που εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συμμαχίας Τουρκίας-Ιράν-Συρίας. Στόχος τους είναι όλοι οι Κούρδοι. Για το λόγο αυτό οι Κούρδοι και των τεσσάρων τμημάτων του Κουρδιστάν θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα η κάθε πλευρά τη δική τους εσωτερική ενότητα και στη συνέχεια να επιδιώξουν την πραγματοποίηση του Συνεδρίου Εθνικής Ενότητας στην Ερμπίλ. Αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Η διεθνής κοινή γνώμη, οι διανοούμενοι και οι κύκλοι των Κούρδων δεν θα πρέπει να βλέπουν το Κουρδικό μόνο ως έναν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Η Κουρδική Επανάσταση είναι στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι σαν το Παλαιστινιακό και σαν το Αφγανικό Ζήτημα. Η Κουρδική Επανάσταση θα επηρεάσει τόσο πολύ την ιστορία, όσο τουλάχιστον την επηρέασε η Γαλλική και η Οκτωβριανή Επανάσταση.
Η δική μου πρόταση για τη λύση του Κουρδικού στηρίζεται στην παραχώρηση δημοκρατικής αυτονομίας. Η πρόταση αυτή από τη μια πλευρά εξασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση μέσα στα υφιστάμενα σύνορα και από την άλλη την επιβίωση και την διαφύλαξη της πολιτσμικής μας ιδιαιτερότητας μέσα στο καθεστώς της παγκόσμιας ηγεμονίας.
Η λύση αυτή συμεπριλαμβάνει και και τις αρχές της δημοκρατικής συνομοσπονδίας. Είχα μιλήσει για αυτονομία σε πέντε βασικούς τομείς: Πολιτική, κοινωνικο-πολιτισμική, οικονομία, διπλωματία και ασφάλεια. Αυτό είναι το πλαίσιο.
Η επίλυση του Κουρδικού προβλήματος με βάση την αρχή της δημοκρατικής αυτονομίας θα φωτίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ενώ θα αποτελέσει παράδειγμα και για χώρες όπως ειναι η Ισπανία και η Ιταλία. Οι απόψεις μου σχετικά με το κράτος και τη διοίκηση είναι παράλληλες με αυτές του Γκράμσι. Ενώ ο Μαρξ έκανε δεκτή την έννοια του κράτους-έθνους, εγώ δεν την αποδέχομαι. Η βασική αιτία της κρίσης που βιώνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μοντέλο του κράτους-έθνους που έχει επικρατήσει μεταξύ των μελών της.

Οι Κούρδοι μπορούν να κάνουν τα συντάγματά τους, να ανακηρύξουν την αυτονομία τους και να πάνε σε δικό τους δημοψήφισμα για όλα αυτά
Όσον αφορά το δημοψήφισμα για την αλλαγή του συτνάγματος, οι Κούρδοι δεν πρέπει με τη συμμετοχή τους να νομιμοποιήσουν αυτό το ψευτοσύνταγμα του ΑΚΡ. Αυτό το σύνταγμα είναι ένα βήμα που στην ουσία καλύπτει την πολιτική και πολιτισμική γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη εις βάρος των Κούρδων. Εκτός αυτού, είναι ένα βήμα που παρεμποδίζει την ψήφιση ενός νέου δημοκρατικού συντάγματος στο μέλλον.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις οι Κούρδοι και το BDP μπορούν να κινηθούν εναλλακτικά. Μπορούν να κάνουν τα δικά τους συντάγματα, να ανακηρύξουν τη δημοκρατική τους αυτονομία και να κάνουν το δικό τους δημοψήφισμα για να τα νομιμοποιήσουν. Μπορούν να απευθυνθούν στην ψήφο του λαού και να πουν στη συνέχεια ‘αυτό είναι το δικό μας εναλλακτικό πακέτο λύσης’. Αυτό θα μπορύσε να γίνει και υπό μορφή ευρείας δημοσκόπησης.
Στη συνταγματική μεταρρύθμιση του ΑΚΡ δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά τους Κούρδους. Αυτό που επιδιώκουν μέσα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι ο έλεγχος της δικαιοσύνης και της εξουσίας. Το ΑΚΡ επιχειρεί να ελέγξει την κρατική γραφειοκρατία. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία για εμάς τους Κούρδους αν η δικαιοσύνη ελέγχεται από το CHP ή από το AKP. Για να μην πω ότι είναι δυνατόν η δικαιοσύνη να χειροτερέψει για μας.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε το εξής. Και τα τρία κόμματα εξουσίας, το AKP, το CHP και το MHP, παρά τις μεταξύ τους συγκρούσεις, έχουν συνάψει όλοι μαζί μια φασιστική ολιγαρχική συμμαχία εναντίον των Κούρδων. Σε άλλες περιόδους τέτοιου είδους συμμαχίες δεν κρατούσαν πάνω από ένα χρόνο. Στην προκειμένη περίπτωση η συμμαχία αυτή κρατάει οκτώ ολόκληρα χρόνια. Τώρα, με την αποχώρηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, η συμμαχία αυτή άρχισε να διαλύεται. Όσον αφορά τον νέο ηγέτη του CHP, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά την ώρα δεν θέλω να πω τίποτα. Απλά να υπενθυμίσω ότι προσέλαβε στη γραμματεία του κόμματος τη σύμβουλο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ. Αυτό μπορεί να είναι θετικό μπορεί και όχι. Πάντως, κατά τα φαινόμενα, η τριπλή αντικουρδική συμμαχία διαλύθηκε.

Στο AKP είχε δοθεί αποστολή διάλυσης του Κουρδικού μετώπου

Στην πραγματικότητα το ΓΕΕΘΑ προετοίμασε σχέδια για την ανατροπή του ΑΚΡ όταν αυτό ανέλαβε την εξουσία. Με το τελεσίγραφο της 27ης Απριλίου του 2007, προσπαθησαν να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν. Τη φορά αυτή, όμως, οι ΗΠΑ στήριξαν τον Ερντογάν, ο οποίος, έχοντας πίσω του την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, προχώρησε σε συλλήψεις αξιωματικών, χωρίς να αντιδράσει το ΓΕΕΘΑ. Όλο αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ π΄ροσφεραν κάθε είδους στήριξη στην κυβέρνηση. Τα σχέδια ανατροπής που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο δικαστήριο της Συληβρίας, εφαρμόστηκαν εις βάρος του Οζάλ και του Ερμπακάν, εν γνώσει των ΗΠΑ. Αν τη φορά αυτή δεν παρενέβαιναν οι ΗΠΑ, ο Ερντογάν δεν θα ήταν σήμερα στη θέση του.
Μετά το τελεσίγραφο της 27ης Απριλίου, πργματοποιήθηκε η συνάντηση του Ντολμάμπαχσε, όπου ο Ερντογάν απείλησε ανοικτά τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ότι θα οδηγήσει και τον ίδιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αποτέλεσμα του μεταξύ τους συμβιβασμού ήταν η συμφωνία για την διάλυση του Κουρδιού μετώπου. Με βάση τη συμφωνία εκείνη, οι στρατηγοί δέχτηκαν να μην ανατρέψουν το ΑΚΡ, το οποίο υποσχέθηκε ότι δεν θα παρεμποδίσει τις ενέργειες για την εξουδετέρωση του Κουρδικού μετώπου. Η τριπλή φασιστική συμμαχία εναντίον των Κούρδων συνωμολογήθηκε κάτω απο αυτές τις συνθήκες, έτσι ξεκίνησε και το κήβδηλο άνοιγμα προς τους Κούρδους. Ίσως μέσα στο AKP να υπάρχουν άτομα που είναι καλών προθέσεων απέναντισ τους Κούρδους, όμως αυοτί είναι αδύναμοι.

Ήμουν ο ηγέτης της Κουρδικής Επανάστασης
Από τότε που με φυλάκισαν εδώ και τα προηγούμενα δέκα χρόνια, ήμουν ο ηγέτης της Κουρδικής Επανάστασης. Αυτά τα είκοσι χρόνια το κράτος δεν έκανε κανένα βήμα για την εξεύρεση λύσης. Πιο πριν υπήρχαν συνομιλητές. Ο Οζάλ, ο Ερμπακάν, ήταν ειλικρνείς άνθρωποι, με κάποιο τρόπο έλεγαν ένα ναι ή ένα όχι. Όμως αυτοί δεν είχαν τη στήριξη των ΗΠΑ, όπως την έχει ο Ερντογάν.
Ο Οζάλ ήταν ένας έξυπνος και πρακτικός άνθρωπος. Αν ζούσε ίσως το Κουρδικό να είχε λυθεί. Όμως τον έβγαλαν από τη μέση.
Ο Ερμπακάν μου έστειλε τρεις επιστολές, με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της Συρίας. Ήθελε να βρεθεί λύση, ήταν ειλικρινής, όμως παρεμποδίστηκε.
Και ο Ετζεβίτ ήθελε να άνει κάτι, προσπάθησε να κηρύξει γενική αμνηστία, όμως παρεμπoδίστηκε από τον συνεταίρο του στην κυβέρνηση, τον Μπαχτσελί, ο οποίος με τη στάση του οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ο Μπαχτσελί δεν είναι κάποιος της σειράς, είναι άνθρωπος του ανορθοδόξου πολέμου και της Γκλάντιο.
Ο Ερντογάν, στη συνάντηση του Ντολμάμπαχτσε έκανε υποχωρήσεις και συμφώνησε με αυτές τις δυνάμεις. Δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα και έγινε μέρος του μηχανισμού καταστροφής των Κούρδων.
Εμείς επί οκτώ χρόνια καταβάλαμε προσπάθειες, κάναμε υπομονή περιμένοτνας το ΑΚΡ να λύσει το ζήτημα. Δεν βρήκαμε συνομιλητή, δεν βρίσκουμε συνομιλητή. Τώρα το ΑΚΡ είναι μέρος των δυνάμεων που δεν θέλουν τη λύση του Κουρδικού και το μόνο που το απασχολεί είναι το πώς να μη χάσει ψήφους.

Το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν να κάνουν Γενοκτονία στους Κούρδους
Όπως συνωμολογήθηκε η τριπλή φασιστική συμμαχία εναντίον των Κούρδων στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τον ίδιο τρόπο επιχειρείται σε διεθνές επίπεδο η σύναψη της τριπλής συμμαχίας Τουρκίας-Συρίας-Ιράν εναντίον των Κούρδων. Ο στόχος αυτής της συμμαχίας είναι η Γενοκτονία των Κούρδων. Η συμμαχία αυτή είναι πιο ευρεία. Θα μπορύσαμε να πούμε ότι συμμετέχει σ’ αυτήν και ο Αραβικός Σύνδεσμος, με προεξάρχουσα την Σαουδική Αραβία, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να συμπεριληφθούν στη συμμαχία η Ρωσία και η Κίνα. Εγώ δεν αναφέρομαι έτσι χωρίς βάση σε διαδικασίες που μας οδηγούν στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όμως, από τη δήλωση που έκανε ο Άσαντ στην Κωνσταντινούπολη “για τη λύση του Κουρδικού πρέπει να ληφθούν ως βάση οι διαπραγματεύσεις“, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Συρία αποχώρησε από αυτή τη συμμαχία. Αντιλήφθηκε ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να λύσει το Κουρδικό με πόλεμο και αποσύρθηκε. Όμως, η συμμαχία αυτή μεταξύ Τουρκίας-Ιράν συνεχίζεται. Για την ακρίβεια, η συμφωνία αυτή συνεχίζεται μεταξύ του Ερντογάν και του Αχμαντινετζάν.
Όσον και αν η Τουρκία πήρε υποσχέσεις για την εξουδετέρωση του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ κατά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπους στην Ουάσικτον στις 5 Νοεμβρίου 2007, στην πράξη τα αποτελέσματα γι’ αυτήν ήταν πενιχρά. Και αυτό γιατί η Τουρκία περίμενε να πάρει μαζί της με την υπ[οστήριξη των ΗΠΑ και τον Μπαρζανί. Επειδή όμως και οι ΗΠΑ και οι δυνάμεις του Νοτίου Κουρδιστάν αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση δια των όπλων, η Τουρκία δεν πέτυχε εκείνο που ήθελε.
Σε κάποια φάση η Τουρκία, για να πετύχει το στόχο της, προσπάθησε να πάρει μαζί της ορισμένους Κούρδους του τουρκικού Κουρδιστάν όμως και πάλι δεν κατάφερε τίποτα. Όταν δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα συμφωνα με τα σχέδιά της, η Τουρκία στράφηκε στο Ιράν. Οι επιχειρήσεις που έγιναν ως τώρα, οι απαγχονισμοί Κούρδων στο Ιράν, είναι απότέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Εγώ προειδοποίησα τον κύριο Ταγίπ γι’ αυτό το θέμα, έγραψα επιστολές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους είπα ότι δεν είναι σωστός αυτός ο δρόμος. Όμως ο κύριος Ταγίπ δεν μ’ άκουσε. Εντάξει, είναι πρωθυπουργός και έχει δικαίωμα να μην λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις μου. Απότι φαίνεται όμως από την πορεία των εξελίξεων, πόνταρε σε λάθος άλογο.

Ο Ερντογάν θα αποσυρθεί από τη συμμαχία
Εγώ παρομοιάζω αυτή τη συμμαχία με την τριπλή συμμαχία Γερμανίας-Ιαπωνίας-Ιταλίας, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιταλία αποσύρθηκε από τη συμμαχία, όπως έκανε τώρα η Συρία. Η Ιαπωνία βομβαρδίστηκε με πυρηνική βόμβα. Εκτιμώ ότι ίσως βομβαρδιστεί εντός του έτους και το Ιράν.
Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου, ενώ από τη μια πλευρά έκαναν συμμαχία με το Ιράν και τη Συρία, από την άλλη πλευρά σκοπεύουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Είναι σαν το παραμύθι της γυναίκας που είναι παντρεμένη με δύο άντρες και προσπαθεί να τους κρατήσει ικανοποιημένους και τους δυο. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν να γίνει. Άλλωστε, η διορία που έχουν δώσει στο Ιράν τελειώνει. Δεν νομίζω δε να μπορέσει να αντέξει και να παραμείνει κι άλλο στη συμμαχία αυτή ο Ερντογάν. Ίσως το Ιράν να αντέξει λίγο ακόμα, όμως ο Ερντογάν θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί από τη συμμαχία αυτή μετά από ένα-δύο μήνες. Όπως παραδόθηκε και η Γερμανία μετά το βομβαρδισμό της Ιαπωνίας.

Εφαρμόζεται πολιτισμική γενοκτονία
Τώρα θα ήθελα να πω μερικά πράγματα σχετικά με τη γενοκτονία. Αν η Ιαπωνία δεν είχε στηρίξει τη Γερμανία, η γενοκτονία των Εβραίων δεν θα είχε γίνει. Με το ίδιο σκεπτικό, αν η Γερμανία δεν είχε στηρίξει την Τουρκία, δεν θα είχε διαπραχθεί η γενοκτονία των Αμρενίων. Οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι ήταν πολύ συνειδητοποιημένοι και η γενοκτονία τους μπορύσε να γίνει μόνο με φυσικό τρόπο.
Η Τουρκία συμμάχησε με το Ιράν και συμφώνησαν να διαπράξουν γενοκτονία εναντίον των Κούρδων. Επειδή όμως η φυσική γενοκτονία των Κούρδων δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγω νατικειμενικών δυσκολιών, επιχειρούν να φτάσουν στο στόχο τους με άλλους τρόπους. Έτσι απαγόρευσαν την εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα. Εάν η απαγόρευση της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα δεν είναι πολιτισμική γενοκτονία, τότε τί είναι; Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες η απαγόρευση της εκπαιδευσης στη μητρική γλώσσα είναι καθαρή πολιτισμική γενοκτονία.
Φυσικά αρκετές φορές επιχείρησαν να κάνουν και φυσική γενοκτονία εναντίον των Κούρδων. Η σφαγή της Χαλέπτσε είναι ένα παράδειγμα. Η σφαγή Κούρδων στο τρίγωνο Genç-Hani-Dicle το 1925, οι απαγχονισμοί Κούρδων στο Ιράν, η ρίψη χειροβομβίδας σε παιδιά στο συρματόπλεγμα του στρατοπέδου στο Βαν, είναι τελευτάια παραδείγματα. Όλα αυτά είναι προκλήσεις που προετοιμάζουν ένα περιβάλλον που θα ευνοεί μια φυσική γενοκτονία. Απλά φούσκωσαν το μπαλόνι και έσκασε νωρίς.
Όταν μπήκαν οι άνθρωποι του Σεΐχ Σαΐτ στο Ντιγιαρμπακίρ, κατά τηνομώνυμη επανάσταση, κάποιοι βίασαν δεκάδες γυναίκες Κούρδων και φόρτωσαν τους βιασμούς στους επανασ΄τατες. Μετά από αυτό ο λαός του Ντιγιαρμπακίρ απέσυρε τη στήριξή του από την επανάσταση.
Και η δική μου σύλληψη ήταν μια πρόκληση, που μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κλίματος που θα οδηγούσε στη φυσική γενοκτονία. Το αντιλήφθηκα νωρίς και με τη στάση μου το απέτρεψα.
Και οι βιασμοί νέων ανήλικων κοριτσιών στο οικοτροφείο του Σιίρτ είναι μια προσχεδιασμένη πρόκληση. Όμως, ο λαός μας είναι συνειδητοποιημένος και δεν αντέδρασε σπασμωδικά. Αν ο λαός αντιδρούσε σπασμωδικά και επιχειρούσε να λυντσάρει τους βιαστές, θα τους κατέσφαζαν με τα όπλα. Γι’ αυτό ακριβώς το επαναλαμβάνω: οι βιασμοί σχεδιάστηκαν από το ίδιο το κράτος. Είναι μέρος του ψυχολογικού, του ανορθοδόξου πολέμου που διεξάγει το κράτος εις βάρος των Κούρδων.
Αυτό που βιώνουν σήμερα οι Κούρδοι είναι μια γενοκτονία. Άλλωστε, δεν μας αφήνουν να διατηρήσουμε ούτε τη γλώσσα μας. Όταν ήταν σε εξέλιξη η γενοκτονία των Αρμενίων, είχα συλληφθεί 200 Αρμένιοι πολιτικοί. Τη στιγμή αυτή το τουρκικό κράτος έχει φυλακίσει 1500 Κούρδους πολιτκούς, 4.000 ανήλικα παιδιά και εκατοντάδες γυναίκες, έχουν συλλάβει ακόμα και γυναίκες.

Το KCK θα βγάλει μόνο του τη δική του απόφαση
Εγώ αποσύρομαι από τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης, επειδή δεν υπάρχει συνομιλητής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αν βρεθεί συνομιλητής.Όπως είπα, αποσύρομαι και οι Κούρδοι ας πάρουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους.
Οι οργανώσεις του KCK στην Τουρκία και στα άλλα κομμάτια του Κουρδιστάν, μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις και να συνεχίσουν τον αγώνα τους με βάση τις συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή.
Εγώ ελπίζω να μην γίνουν καταστροφές σε πολίτες και αόπλους. Οι ένοπλες ομάδες που έστειλα στην πατρίδα για να αρχίσουν τον ένοπλο αγώνα το 1984, δεν έκαναν έναν πόλεμο όπως ήλπιζα ότι θα κάνουν. Υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα προς αποφυγή, όπως αυτο του Hogir. Δεν είναι αυτή η δική μου άποψη για τον πόλεμο. Ελπίζω πάντως να μην πεθάνουν πολίτες και άποπλοι.

Το κράτος δεν πρέπει να αγγίξει τις γυναίκες και τα παιδιά των Κούρδων
Και το κράτος πρέπει να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου και να μην αγγίξει τους πολίτες, τις γυναίκες και τα παιδιά των Κούρδων. Και το KCK από την πλευρά του θα πρέπει να σεβαστεί αυτές τις αρχές. Όμως, αν θα τις σεβαστεί ή όχι, αυτό δεν αφορά εμένα, η ευθύνη θα είναι των ιδίων.
Από τούδε και στο εξής το ΡΚΚ μπορεί να συμφωνήσει με το κράτος, να οδηγηθούν σε λύση του Κουρδικού, όπως μπορεί και να αρχίσει τον πόλεμο όπως τη δεκαετία του ’90, οδηγώντας τα πράγματα σε αδιέξοδο χωρίς να πετύχει κάποιο αποτέλεσμα. Μπορεί δε το ΡΚΚ ακόμα και να ηττηθεί, να χάσει τον πόλεμο και να σβήσει από το χάρτη. Αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Αν αρχίσει ο πόλεμος, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα καταλήξει.
Εγώ απευθύνομαι στον Ερντογάν και του επαναλμβάνω και πάλι. Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μεταξύ μας, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση του ΑΚΡ.”

Από τις σημειώσεις της συνάντησης του Οτζαλάν με τους δικηγόρους του την 28η Μαιου 2010.
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: ANF

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Γενικά θέματα

Αναστασιάδης: Θα δημοσιεύσω ποιος ευθύνεται και γιατί διεκόπη το Κραν Μοντανά

«Ήμασταν κάτω από εκβιασμό και θα αποδειχθεί με πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών Άρθρων κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις του κυρίου Τσαβούσογλου με τον κύριο Γκουτέρες» αναφέρει

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την πρόθεση του να δημοσιεύσει ποιος ευθύνεται για το ναυάγιο και τους λόγους που διεκόπη η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά εξέφρασε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στο ΡΙΚ. 

Αρχικά, ερωτηθείς εάν είναι εφικτός ο στόχος να επαναρχίσουν οι συνομιλίες εντός του συμφωνημένου πλαισίου, απάντησε ότι «αν λάβει κανείς υπόψη τις μέχρι στιγμής θέσεις του κ. Τατάρ και της Τουρκίας, θα μπορούσε να λεχθεί ότι μάλλον απαισιοδοξία επικρατεί παρά αισιοδοξία. Όμως ας κάνουμε υπομονή μέχρι τη Δευτέρα Τρίτη. Αυτό που γενικότερα αυτήν την ώρα προβληματίζει είναι η ευρύτερη διεθνής κατάσταση, η μεταβολή κάποιων δεδομένων με την εκλογή του προέδρου Τραμπ. Σήμερα διαπιστώνουμε να αμφισβητείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Να αμφισβητείται η διεθνής έννομη τάξη. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι τουλάχιστον η δική μας πλευρά εκφράζει τις ορθές θέσεις όσον αφορά και τις προϋποθέσεις και τη βούληση για επανέναρξη του διαλόγου από εκεί, από εκεί όπου έχουν διακοπεί στο Κραν Μοντανά».

Σε ερώτηση εάν ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κατά την άτυπη πενταμερή, θα θέσει εντός πλαισίου την Τουρκία, εάν προσπαθήσει να ξεφύγει, είπε ότι «αυτό προσδοκεί ο καθένας. Ο Γενικός Γραμματέας είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών κάθε του πρωτοβουλία να τείνει στην υλοποίηση είτε των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν παρατηρήθηκε μια από πλευράς Γενικού Γραμματέα προσπάθεια μέσα από διπλωματική αβρότητα να χειριστεί τα θέματα, γεγονός, το οποίο δεν βοήθησε ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το Κραν Μοντανά, στο να διανύσουμε ή να καλύψουμε την απόσταση που, όπως και ο ίδιος καταγράφει στην έκθεση της 28ης του Σεπτέμβρη του 17, τη τελευταία απόσταση που ήταν, όπως λέγει το τελευταίο μίλι. Εν πάση περιπτώσει, ελπίζω να είναι πιο αποφασιστικός, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει και η Τουρκία ότι υποχρέωσή της είναι να ακολουθεί το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα όταν ο κ. Ερντογάν κατ επανάληψη παραδίδει μαθήματα εις όσους συμπεριφέρονται κατά ανάλογο τρόπο με εκείνον της Τουρκίας το 1974. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει αποφασιστικότητα από πλευράς Γενικού Γραμματέα, αλλά και η ίδια αποφασιστικότητα από πλευράς Τουρκίας να εξομαλύνει επιτέλους και να φέρει ειρήνη πραγματικά στην περιοχή, υποβοηθώντας και τον εαυτό της».

Σε σχέση με το Ουκρανικό και το Κυπριακό, είπε ότι «ένα είναι εγγυητής να είναι ο εισβολέας, δηλαδή φανταστείτε τη Ρωσία να αναλάμβανε να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και άλλο είναι να ζητάς κάτι που είχαμε προτείνει στο Κραν Μοντανά, τη συμμετοχή ξένων χωρών, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπ όψιν ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα. Πολύ περισσότερο θα ήτο εύλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την ασφάλεια και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Η εμμονή της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά ήταν ότι αν ονειρεύεστε ότι μπορεί ποτέ να καταργηθούν οι εγγυήσεις ή η παρουσία στρατευμάτων, αριθμού στρατευμάτων, ξυπνάτε από το όνειρο. Τι ήταν η ευελιξία τότε; Το βασικό ερώτημα ήταν ότι η Τουρκία εμφανίστηκε ως ευέλικτη. Πού εξαντλείται η ευελιξία της στη μετονομασία της Συνθήκης Εγγυήσεως σε συνθήκη εφαρμογής με μονομερές δικαίωμα επέμβασης; […] Το είχε τονίσει σε δημόσιες δηλώσεις ότι όσοι ονειρεύονται ότι μπορεί να υπάρξει χρόνος τερματισμού, τότε να ξυπνήσουν από το όνειρο. Κάτι ανάλογο είχε πει και στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Επομένως, είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Ουκρανία. Και βεβαίως το απαράδεκτο είναι ότι δυστυχώς η Ουκρανία θα πληρώσει τίμημα από την εισβολή. Δηλαδή φαίνεται ότι η ειρήνη θα επιτευχθεί με κόστος εις βάρος της Ουκρανίας».

Πρόσθεσε ότι «ήδη στις διαπραγματεύσεις, τις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις, είχαμε αποδεχτεί ότι η λύση θα είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ή μια περιφέρεια όπως έχουν εξελιχθεί επί του εδάφους τα πράγματα. Θα είναι η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και η άλλη η ελληνική ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Επομένως, το εδαφικό, δηλαδή το ότι θα είναι σε δυο ξεχωριστές εδαφικές περιφέρειες, αμβλύνεται με την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ελεύθερη εγκατάσταση, διακίνηση, άσκηση επαγγέλματος και ούτω καθεξής. Και βεβαίως με μείωση του όγκου του εδάφους που κατέχει σήμερα η Τουρκία, όπως και την ίδια ώρα επιστροφή σημαντικού αριθμού προσφύγων είτε σε κοινότητες όπου θα επέστρεφαν και θα ζούσαν με τους Τουρκοκυπρίους, είτε σε περιοχές οι οποίες θα επιστρέφονται στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία».

Για την εκλογή Τραμπ είπε ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούνται στρατηγικοί εταίροι και συνεπώς θεωρώ ότι δεν θα ήτο το ίδιο εύκολο όπως με κάποια κράτη, με τα οποία απλούστατα τα υπέρτερα συμφέροντα, δηλαδή η αποκατάσταση σχέσεων Αμερικής Ρωσίας, που για στρατηγικούς λόγους της Αμερικής, της σημερινής κυβέρνησης της Αμερικής, μπορεί να παίρνονται τέτοιες ρηξικέλευθες αποφάσεις, οι οποίες οπωσδήποτε δημιουργούν μια ανησυχία όχι μόνο σε εμάς στην Κύπρο αλλά και στην Ευρώπη. Παρακολουθούμε τι γίνεται και η κάθε μέρα εξαγγελίες δημιουργούν και νέες ανησυχίες».

Επανερχόμενος στο θέμα του Κυπριακού, είπε ότι «έφτασαν στο σημείο να μου λένε ότι εισηγήθηκα δύο κράτη. Η θέση η δική μου, αν θέλετε, ήταν ότι όσο λιγότερες εξουσίες έχει η κεντρική κυβέρνηση, τόσο λιγότερους κινδύνους συγκρούσεων συμφερόντων θα έχουμε, όπως και στο θέμα της πολιτικής ισότητας η μία θετική ψήφος για κάθε απόφαση. Eίπε αυτό δεν συνάδει με την πολιτική ισότητα, αυτό είναι πολιτική ανισότητα, αλλά δεν αρνούμαι τη θετική ψήφο στους Τουρκοκύπριους εάν η πλειοψηφία των υπουργών που θα είναι Ελληνοκύπριοι εισηγηθεί οτιδήποτε που μπορεί να βλάπτει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, εκεί θα πρέπει να έχουν ασπίδα προστασίας. Ποια είναι η ασπίδα προστασίας; Είναι η θετική ψήφος. Δηλαδή, εάν δεν υπάρχει θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση, η οποία να επηρεάζει αρνητικά. Και πάλι θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός. Όμως, όσο λιγότερες εξουσίες, διότι πήγαμε σε μια αυστηρή ισχυρή κεντρική κυβέρνηση, ισχυρή κεντρική κυβέρνηση με τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κράτους».

Ερωτηθείς για το ποιος φταίει για το Κραν Μοντανά, είπε ότι «υπάρχουν τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία διέρρευσα τον Οκτώβρη Νιόβρη του 21, τα οποία δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, αυτούσια δηλαδή, τα οποία δεν διέψευσαν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία εντός των ημερών θα δημοσιεύσω και ποιος ευθύνεται και τους λόγους που διεκόπη. Ήμασταν κάτω από εκβιασμό και θα αποδειχθεί με πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών Άρθρων κατά τις διμερείς διαβουλεύσεις του κυρίου Τσαβούσογλου με τον κύριο Γκουτέρες».

Σε ερώτηση εάν τώρα απέκτησε τα πρακτικά, απάντησε ότι «τα είχα έκτοτε, αλλά ή θα κυβερνούσα ή θα ασχολούμουν με όσους προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να αιτιολογήσουν τη στάση της Τουρκίας. Και λυπούμαι που το λέω, αλλά εφθάσαμεν εις το κατάντημα ό, τι λέει η Τουρκία για κάποιους, για πολύ ελάχιστους, να είναι θετικό και οτιδήποτε εύλογο προβάλλει η ελληνοκυπριακή κοινότητα να θεωρείται παράλογο. Για τα πάντα ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Πιστώνεται η Τουρκία με αδιανόητα καλή πίστη που δεν την επιδεικνύει, που δεν την ψηλαφούμε. Έφτασε κάποιος συγγραφέας να γράφει στο βιβλίο του ότι το θέμα των εγγυήσεων και του μονομερούς δικαιώματος ήταν ήδη λυμένο. Έχω γραπτή εισήγηση του εν λόγω κυρίου, η οποία εστάλη τον Οκτώβρη του 16, προτού μεταβούμε στο Μοντ Πελεράν και εις το οποίον ήτο ένα είδος διαγγέλματος που θα έβαζε κάποιες ιδέες κάτω. Και όταν δείτε τι μου έγραφε για τις εγγυήσεις που δεν είχε αρχίσει ακόμα ο διάλογος για την κατάργησή τους, διερωτάσαι ποιος τον ενημέρωνε για να γνωρίζει τις προθέσεις της Τουρκίας».

Έκανε λόγο για απόλυτα καθαρή συνείδηση. «Αισθάνομαι ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι στον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και τους Τουρκοκύπριους. Μια μη βιώσιμη λύση θα ήταν σε βάρος και των δύο κοινοτήτων. Το έχω πει κατ επανάληψη ότι ή θα γεννάτο ένα βιώσιμο κράτος ή θα είχαμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα από κάποιους ευσεβοποθισμούς, οι οποίοι ουδέποτε μελέτησαν τους στρατηγικούς στόχους, τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας».

Σε σχέση με τη δήλωση του Ανδρέας Μαυρογιάννη ότι «χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακό» στο Κραν Μοντανά, δήλωσε ότι «ο εκβιασμός ήταν από πλευράς Τουρκίας όχι μία, κατ επανάληψη ο κύριος Τσαβούσογλου δήλωσε ότι αυτή είναι η τελευταία σύνοδος. Ή θα πρέπει να αποδεχτούν λέει επί λέξει ή στον Γενικό Γραμματέα τις αξιώσεις των Τουρκοκυπρίων και να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για μετονομασία της Συνθήκης Εγγύησης με μονομερές δικαίωμα σε μετονομασία σε συνθήκη εφαρμογής, δηλαδή θα καλούσαμε τον παραβάτη να επιτηρεί την αποκατάσταση της παράβασης με μονομερές δικαίωμα. […] ήταν αξίωση της Τουρκίας ότι δεν θα συνεχιζόταν (η διάσκεψη) . Θα το δημοσιεύσω εντός των ημερών με δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου και από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών. Παρακολουθώ να γράφεται και επειδή κάποια στιγμή ξέρετε, τώρα που έχω την άνεση του χρόνου, έχω και την ευχέρεια να ασχολούμαι με εκείνα με τα οποία όταν ήμουν στη διακυβέρνηση της χώρας δεν είχα τον χρόνο να ασχοληθώ και έλεγα ας τους να λένε. Ε, τώρα έφτασε η στιγμή να ακουστούν κάποιες αλήθειες και να σταματήσει ο καθένας να λέει ό, τι μπορεί να του προσφέρει η πνευματική του δυνατότητα».

Πηγή: Sigmalive

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Φωτιές άναψε ο Τραμπ! Οι απειλές και οι εκκλήσεις για το Κουρσκ

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολάιν Λέβιτ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Φωτιές άναψε η δημόσια έκκληση Τραμπ στον Πούτιν να «χαρίσει τις ζωές» στους περικυκλωμένους Ουκρανούς του Κουρσκ, ύστερα από την τουλάχιστον μυστήρια επικοινωνία του με τον Ρώσο Πρόεδρο για τη φύση της οποίας ο Λευκός Οίκος προχώρησε σε διευκρινίσεις, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η ανάρτηση Τραμπ.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολάιν Λέβιτ διευκρίνισε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ δεν συνομίλησε ο ίδιος με τον Πούτιν, αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ.

Η σύγχυση προκλήθηκε από την ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επιδοκίμαζε τις συζητήσεις που «είχε χθες» με τον Ρώσο ηγέτη, ενώ σε πρώτο πρόσωπο ανέφερε: «Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να…».

Προβληματισμό για τη στόχευσή του προκάλεσε επίσης ο δημόσιος ισχυρισμός Τραμπ ότι «χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα είναι πλήρως περικυκλωμένα από τον ρωσικό στρατό» στην περιοχή του Κουρσκ, κατάσταση για την οποία μάλιστα ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ έγραψε ότι ζήτησε από τον Πούτιν να «χαρίσει τη ζωή» στους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η είδηση περί περικύκλωσης διαψεύδεται από ουκρανικές πηγές και στρατιωτικούς αναλυτές που την περιγράφουν ως μη ακριβή, καθώς επίσης και από τον Ζελένκσι που παραδέχεται ωστόσο ότι η κατάσταση στο Κουρσκ είναι δύσκολη.

Ζητά παράδοση ο Πούτιν

Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα «θα εγγυηθεί την ασφάλεια των Ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην περιοχή του Κουρσκ, εφόσον παραδοθούν».

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές αρχές πρέπει να δώσουν εντολή στους στρατιώτες τους να καταθέσουν τα όπλα τους.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που παραμένουν στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας θα καταστραφούν «ανελέητα» εάν συνεχίσουν να πολεμούν.

Ο Μεντβέντεφ ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η προσφορά Πούτιν για εγγύησης της ασφάλειάς τους ήταν μια ανθρώπινη χειρονομία, αλλά η ανατροπή για την Ουκρανία ήταν ότι «αν αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα, θα καταστραφούν όλοι μεθοδικά και ανελέητα».

Επιπλέον, είπε ότι οι επόμενες ώρες θα δείξουν ποια επιλογή θα κάνει το Κίεβο.

Η επίμαχη ανάρτηση Τραμπ

Στην ανάρτηση που προκάλεσε τις πυροδότησε του ο Τραμπ ανέφερε:

«Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας χθες, και έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να φτάσει επιτέλους στο τέλος του.

— ΑΛΛΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΘΕΣΗ.

Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να σώσει τις ζωές τους. Αυτή θα ήταν μια φρικτή σφαγή, που δεν θα έχει ξανασυμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!!!».

Τα μηνύματα Γουίτκοφ

Προ της ανάρτησης Τραμπ πάντως, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει πάντως ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην εν λόγω συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και «χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά» και από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και ένα πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και εφόσον εξαλειφθούν οι ρίζες της σύγκρουσης. Ουσιαστικά όμως ούτε αποδέχθηκε ούτε απέρριψε την αμερικανική πρόταση. 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορικη

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Γενικά θέματα

Η επανατοποθέτηση της χώρας, οι διαφοροποιήσεις Δένδια και οι κινήσεις Σαμαρά

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Αν και οι τεκτονικές αλλαγές της ηγεσία Τραμπ διαμορφώνουν ένα διαφορετικό διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με αμηχανία και αναλώνεται σε μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αδυνατώντας να συλλάβει τόσο την μεγάλη διεθνή εικόνα όσο και την μικρότερη εικόνα της χώρας.

Γράφει ο Σπύρος Γκουτζάνης, Ναυτεμπορική

Η ήττα της συλλογικής Δύσης στην Ουκρανία που επισφράγισε η ηγεσία Τραμπ, η αποκήρυξη του δικαιωματισμού και της woke ατζέντας, η επιστροφή σε εθνικές πολιτικές στο μεταναστευτικό, η εγκατάλειψη της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει συνολικότερη αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική με επιστροφή στους υδρογονάνθρακες, διαμορφώνουν ένα νέο διεθνές περιβάλλον που οι απολήξεις του φθάνουν στην εσωτερική πολιτική και επιβάλλουν επανατοποθέτηση της χώρας. Ιδιαίτερη πρόκληση για την Ελλάδα αποτελεί η ενδυνάμωση της Τουρκίας και η ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου που δεν αντιμετωπίζεται με την «υποχωρητική πολιτική» των ήρεμων νερών και επιφέρει την ανάγκη για αλλαγή δόγματος στα ελληνοτουρκικά.

Κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή ο μόνος που άνοιξε την βεντάλια των θεμάτων ήταν ο Αντώνης Σαμαράς -ανεξάρτητα από την συμφωνία ή διαφωνία με τις θέσεις του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε να μιλήσει για την ανάγκη να διατηρηθεί η εσωτερική σταθερότητα σε μία συγκυρία διεθνούς αναταραχής, δίχως να δίνει κατεύθυνση για την χώρα. Η αντιπολίτευση δεν έθεσε καθόλου τα ζητήματα, πέρα από το δυστύχημα των Τεμπών σε όλες τις διαστάσεις του.

Είναι ιδιαίτερα δυσχερής η θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός. Η ταύτιση με την προηγούμενη ηγεσία των ΗΠΑ και οι δημόσιες καταγγελίες περί «τραμπισμού» τον έχουν απομακρύνει από τη νέα ηγεσία. Η προθυμία του να ανακηρύξει ότι είμαστε σε «εμπόλεμη κατάσταση με την Ρωσία», τον έχει κάνει εχθρό της χώρας που τώρα κερδίζει τον πόλεμο. Αλλά ούτε και στην Ευρώπη είναι ανεβασμένες οι μετοχές του. Ο πρωθυπουργός αποκλείστηκε από από τρεις διεθνείς διασκέψεις -Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο- για το Ουκρανικό παρότι η Ελλάδα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Ουκρανίας. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να προβάλλει τις καλές του σχέσεις με τον Ζελένσκι, την ώρα που ο υπουργός των Εξωτερικών του συμφωνεί με την στάση της Ουάσιγκτον για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Η Αριστερά που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι άνευ όρων υπέρ της ειρήνης αναζητά προσχήματα για να στηρίζει την επικίνδυνη πολιτική του Ζελένσκι καταδικάζοντας τον Τραμπ για «φραστικές υπερβολές», παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε καθαρά τον κίνδυνο να εκτραπούν τα πράγματα σε μία πυρηνική αναμέτρηση. Την ίδια ώρα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμυντικής ανεξαρτησίας της Ευρώπης ενώ καταδικάζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών που θα επιφέρει περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους – λες και μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο.

Αποστάσεις Δένδια

Στα δυο θέματα που αποκτούν εμβληματική σημασία, στο Ουκρανικό και στο Συριακό, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και ταλαντευόμενη ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Οι χθεσινές διαφορετικές τοποθετήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Νίκο Δένδια για τις εξελίξεις στην Συρία και τις σφαγές που διαπράττει το νέο ισλαμικό καθεστώτος, δείχνουν ασάφεια της κυβερνητικής γραμμής. Το υπουργείο Εξωτερικών που είχε σπεύσει να χαιρετίσει την πτώση του καθεστώτος Άσαντ δείχνει να είναι πιο κοντά στις Βρυξέλλες που ακόμη και τις σφαγές υποκριτικά τις αποδίδουν στα υπολείμματα του καθεστώτος Άσαντ και όχι στους Ισλαμιστές που καθοδηγούνται από την Τουρκία. Ο Νίκος Δένδιας πάλι ταυτίστηκε με την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο σε απόσταση από την αρχική δήλωση Γεραπετρίτη, ο οποίος ακολούθως έσπευσε να υπαναχωρήσει μετά από επικοινωνία με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Η διάσταση έρχεται σε μία συγκυρία που έχουν ανοίξει όλα τα σενάρια στο κυβερνητικό στρατόπεδο, από την αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω – σενάριο στο οποίο παίζει το όνομα του Νίκου Δένδια ως βασικού δελφίνου- μέχρι τις πρόωρες εκλογές, όταν θα εξαντληθεί το επικοινωνιακό αποτύπωμα του ανασχηματισμού.

Ενώ το νέο διεθνές περιβάλλον επιβάλλει την επανατοποθέτηση της χώρας και αναγκαίες διορθώσεις, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δίνει μάχες οπισθοφυλακών μένοντας στην προηγούμενη κατάσταση, που όμως αποδοκιμάζεται από τους λαούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Τα συλλαλητήρια αλλά και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν μεν κατακόρυφη πτώση της κυβέρνησης αλλά και συνολική δυσαρμονία του πολιτικού συστήματος με το εκλογικό σώμα διαμορφώνοντας συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου.

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αποκτά σημασία, η κινητικότητα του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος μετά την ομιλία του στην Βουλή πήρε σαφή θέση κατά των σφαγών στην Σύρια συνδέοντας τες με την Άγκυρα και χαρακτηρίζοντάς τες «νεο οθωμανικής έμπνευσης». Φήμες και πληροφορίες στα δημοσιογραφικά και πολιτικά παρασκήνια αναφέρουν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός κινείται προς την δημιουργία νέου κόμματος που θα εκφράσει την «όλη Δεξιά παράταξη» την οποία  σταδιακά αφήνει εκτός πολιτικής ομπρέλας η ηγεσία Μητσοτάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι εναρμονισμένος με τις αλλαγές που επιφέρει διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό της χώρας η αλλαγή υποδείγματος από τον Ντόναλντ Τραμπ. Το εάν αυτό είναι αρκετό ή αποτιμηθεί θετικά από την ελληνική κοινωνία είναι άλλης τάξης ζήτημα.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή11 λεπτά πριν

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο-Λαβρόφ για την Ουκρανία

Οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τα επόμενα βήματα μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται...

Αναλύσεις40 λεπτά πριν

Ή όλα ή τίποτα! Με «τρίπλα» ο Πούτιν αποφεύγει την παγίδα του Τραμπ

Πώς ο Ρώσος πρόεδρος διέφυγε της παγίδας που του έστησε ο Τραμπ και τι ζητά ως εγγυήσεις για εκεχειρία.

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Η σφυγμομέτρηση του Κουρσκ, ο Ζελένσκι και ο Αίσωπος

Πήραν οι Ουκρανοί το μάθημά τους για την αποφασιστικότητα του Τραμπ ή ανοίγουν το δρόμο για επιπλέον στρατιωτικές καταστροφές; Πως...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Η Ευρώπη έβαλε στο παιχνίδι την Τουρκία! Η Ελλάδα πού είναι;

Παρέμβαση του Μιχάλη Ψύλου στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής"

Άμυνα4 ώρες πριν

Αυτό είναι το κλειδί για τη χρήση της αποτροπής!

Γιατί η ελληνική αποτροπή κατάντησε πουκάμισο αδειανό

Δημοφιλή