Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ιστορικό συμπόσιο στη Βοστόνη για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Δημοσιεύτηκε στις

  • Φωτογραφικό στιγμιότυπο στο κυβερνείο με τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο
Ένα ιστορικό συμπόσιο διοργάνωσε ο Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» Βοστόνης, στις 20 Μαΐου στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Το συμπόσιο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γιαλτουρίδης, ο οποίος φρόντισε για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης καθώς και για τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών και πολιτικών της Μασαχουσέτης.
Ακολούθησε η υπογραφή και η παρουσίαση της Διακήρυξης της Κοινοπολιτείας της Μασαχουσέτης για τη Γενοκτονία.

Η παρουσίαση έγινε από τον πολιτειακό βουλευτή Paul McMurtry, ενώ παρών ήταν και ο πολιτειακός βουλευτής Jeffrey N. Roy (sponsor of House bill on Genocide education – σπόνσορας του νομοσχεδίου για την εισαγωγή της ιστορίας των γενοκτονιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, που επιτρέπει τη συμπερίληψη και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως μέρος της ιστορίας), καθώς και ο Ελληνοαμερικανός πολιτειακός γερουσιαστής Bruce Tarr. Τo συμπόσιο χαιρέτισε με θερμότατα λόγια ο επίσης Ελληνοαμερικανός βουλευτής της πολιτείας Ted Speliotis, που απέσπασε το θερμό χειροκρότημα όλων.

Η Διακήρυξη
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι ομιλητές, οι οποίοι κατά διαδοχή και θεματολογία ήταν:
  • Η Θία Χάλο, συγγραφέας του βιβλίου Ούτε το όνομά μου, Γενοκτονία και επιβίωση – Μια αληθινή ιστορία του Πόντου, η οποία μίλησε για το ιστορικό υπόβαθρο της Γενοκτονίας, με θέμα «Από τα Βαλκάνια στην Ανατολία: Από τα πογκρόμ στην Γενοκτονία».
  • Ο καθηγητής Ιστορίας δρ Robert Shenk, συγγραφέας του βιβλίου Ο Αμερικανικός Στόλος στη Μαύρη Θάλασσα, ο οποίος αναφέρθηκε στα ημερολόγια των κυβερνητών των αμερικανικών πολεμικών πλοίων που περιπολούσαν στις ακτές του Πόντου από το 1921 έως το 1922 και σε αναφορές και διαμαρτυρίες των Αμερικανών αξιωματούχων.
  • Η ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας Φανούλα Αργυρού (από το Λονδίνο) για το ρόλο των ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Σοβιετικής Ένωσης στη Γενοκτονία, με αναφορές και μαρτυρίες των τουρκικών εγκλημάτων από βρετανικά έγγραφα στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο.
  • Ο δημοσιογράφος δρ Alon Ben-Meir, Αμερικανός ειδικός σε θέματα πολιτικής της Μέσης Ανατολής –αν και ασθένησε και βρισκόταν σε νοσοκομείο, εντούτοις το κείμενό του, για την ψυχολογική διάσταση και τα κίνητρα για τη Γενοκτονία από ιστορική σκοπιά, διαβάστηκε από τον Γιώργο Γιαλτουρίδη.
  • Ο Σταύρος Καλεντερίδης από την Αθήνα, ειδικός σε θέματα Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας, ο οποίος μίλησε για την άρνηση της Τουρκίας για τα εγκλήματά της, καθώς και για το ιστορικό βάρος της προώθησης του θέματος της Γενοκτονίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε ειρηνική συμβίωση.
  • Η Νίνα Γκατζούλη, συνταξιούχος καθηγήτρια Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο New Hampshire και επικεφαλής του προγράμματος Μελετών Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, η οποία μίλησε για τη διαδικασία της Εθνικής Μηχανικής και τα κοινωνικο-δημογραφικά αποτελέσματα της ανταλλαγής πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης.
  • Ο πολιτειακός γερουσιαστής από το Rhode Island Λεωνίδας Ραπτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για αναγνώριση της Γενοκτονίας και ψηφισμάτων σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες (50) και στο Κογκρέσο.

Ο Γ. Γιαλτουρίδης (Δ) παραλαμβάνει τη Διακήρυξη από τον P. McMurtry. Δίπλα τους οι J. N. Roy και T. Speliotis
Το συμπόσιο έκλεισε με ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ του πάνελ και του ακροατηρίου, που συντόνισε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας στο Boston University Lou Ureneck, ο οποίος έγραψε το βιβλίο Τhe Great Fire (Η Μεγάλη Φωτιά) για την καταστροφή της Σμύρνης και στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται στην προσπάθεια Αμερικανών για τη διάσωση θυμάτων της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα. Αξίζει να τονιστεί ότι των διεργασιών του συμποσίου προηγήθηκε μια εκτενής και ενδιαφέρουσα ξενάγηση στο νεοκλασικό κτήριο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, από το προσωπικό του κυβερνείου.

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Πολιτική

Πώς ξέσπασε η καταιγίδα μεταξύ Τραμπ και Μασκ! Η αναφορά στον Επστάιν – Θα μιλήσουν στο τηλέφωνο μετά τον δημόσιο καβγά τους λέει το Politico

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην συμμάχων που εκτυλίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στα social media έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον της αμερικανικής – και όχι μόνο – κοινής γνώμης τις τελευταίες ώρες.Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας Έλον Μασκ έχουν εμπλακεί σε μια σφοδρή δημόσια αντιπαράθεση ανταλλάσσοντας προσβολές και απειλές, που σηματοδοτούν και επίσημα το τέλος της «φιλίας» τους, η οποία έπαιξε πιθανώς σημαντικό ρόλο στην επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου πριν από μερικούς μήνες.

Η σύγκρουση των δύο ισχυρών ανδρών, που αντανακλά την εύθραυστη ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και την επιχειρηματική επιρροή, αποτελεί κλιμάκωση της διαφωνίας τους γύρω από ένα νομοσχέδιο δαπανών των Ρεπουμπλικανών, το οποίο ο Μασκ είχε επικρίνει έντονα τις περασμένες εβδομάδες. Αν και μέχρι πρότινος απέφευγαν τις ευθείες συγκρούσεις, εχθές, Πέμπτη οι δύο άνδρες εγκατέλειψαν κάθε αυτοσυγκράτηση και αντάλλαξαν «σκληρά σχόλια» σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε μία από τις πιο σοκαριστικές στιγμές αυτής της κόντρας, ο Μασκ έγραψε στην πλατφόρμα X ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τους φακέλους του Τζέφρι Έπσταϊν επειδή περιλαμβάνουν το όνομα του ίδιου του προέδρου. Αργότερα κοινοποίησε ανάρτηση που ζητούσε την απομάκρυνση του Τραμπ από τα καθήκοντά του και προειδοποιούσε ότι οι δασμοί του θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

«Ώρα να ρίξουμε τη μεγάλη βόμβα: ο Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνεται στους φακέλους του Επστάιν. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Καλή σου μέρα, DJT!» έγραψε ο Μασκ, λίγη ώρα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να κόψει τις επιδοτήσεις προς τις εταιρείες του, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «εξοικονομούσε δισεκατομμύρια» στην αμερικανική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις των δύο «πρώην φίλων» φαίνεται να αποκαλύπτουν την «εργαλειακή» φύση της σχέσης τους, παρά τους ισχυρισμούς του Λευκού Οίκου περί ιδεολογικής ταύτισης, σχολιάζει ο Guardian για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Η κόντρα στα social media έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων από πολιτικούς και άλλες δημόσιες προσωπικότητες στις ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί στρέφονται κατά του Μασκ αποκαλώντας παιδιάστικη τη στάση του, ενώ θέση πήρε και η δεξιά συγγραφέας Άσλεϊ Σεν Κλερ, μητέρα του 14ου γνωστού παιδιού του Μασκ, η οποία τον έχει μηνύσει για διατροφή. «Πες μου αν θες καμιά συμβουλή χωρισμού», έγραψε σε ανάρτησή της απευθυνόμενη στον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι μετοχές της Tesla κατέρρευσαν σχεδόν κατά 15% το απόγευμα της Πέμπτης, με τη «βουτιά» να συμπίπτει χρονικά με τις δηλώσεις του Τραμπ. Αν και η SpaceX δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, οι μετοχές ανταγωνιστικών εταιρειών εκτοξεύτηκαν.

Πώς ξέσπασε η «καταιγίδα»

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Μασκ επέκρινε το νομοσχέδιο δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σύμφωνα με τις οποίες θα προσθέσει 2,4 τρισ. δολάρια στο έλλειμμα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Οι σκληροί χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούσε ο μεγιστάνας της Τεχνολογίας για το νομοσχέδιο (όπως «αηδιαστικό έκτρωμα») ενόχλησαν έντονα τον Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από το Οβάλ Γραφείο, ενώπιον του καγκελάριου της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. Ειρωνεύτηκε τον μώλωπα που υπήρχε στο πρόσωπο του Μασκ κατά την τελευταία τους συνάντηση, με εκείνον να τον ρωτά γιατί δεν τον κάλυψε. «Έβλεπες έναν άνθρωπο που ήταν πολύ χαρούμενος να στέκεται πίσω από το Οβάλ Γραφείο, ακόμη και με μαυρισμένο μάτι. Του είπα, θες λίγο μέικαπ; Μου λέει, όχι, δεν νομίζω. Ενδιαφέρον», είπε ο Τραμπ. «Είχαμε σπουδαία σχέση με τον Έλον. Δεν ξέρω αν θα έχουμε πια.»

Στη συνέχεια ο Τραμπ πέρασε σε πιο σκληρές επιθέσεις, κατηγορώντας τον Μασκ πως στράφηκε εναντίον του νομοσχεδίου μόνο και μόνο επειδή δεν ευνοεί την Tesla. Ακύρωσε μάλιστα και τον διορισμό του «εκλεκτού» του Μασκ για τη διοίκηση της NASA. «Είμαι πολύ απογοητευμένος από τον Έλον», είπε ο Τραμπ. «Αρχικά δεν είχε κανένα πρόβλημα (με το νομοσχέδιο). Ξαφνικά απέκτησε, και αυτό συνέβη μόνο όταν έμαθε ότι κόβουμε την εντολή για τα ηλεκτρικά οχήματα.»

Ο Μασκ πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. Λίγα λεπτά αφότου οι δηλώσεις του Τραμπ κυκλοφόρησαν στο X, ο Μασκ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι λέει ψέματα και ότι δείχνει αχαριστία, δεδομένου ότι ξόδεψε εκατομμύρια για να τον βοηθήσει να εκλεγεί.

«Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει. Οι Δημοκρατικοί θα είχαν την πλειοψηφία στη Βουλή και η Γερουσία θα ήταν 51-49 υπέρ τους», έγραψε. Και συμπλήρωσε: «Πόση αχαριστία.»

Η αντίληψη πως η συμβολή του Μασκ ήταν καθοριστική για την επανεκλογή του Τραμπ αποτελεί ένα ευαίσθητο ζήτημα για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είχε σπεύσει να δηλώσει στο παρελθόν ότι οι οικονομικές ενισχύσεις του Μασκ δεν έπαιξαν ρόλο στη νίκη του στην Πενσιλβάνια.

Ο Τραμπ απάντησε μέσω Truth Social ότι είχε αποπέμψει τον Μασκ από ρόλο συμβούλου επειδή η παρουσία του στον Λευκό Οίκο είχε αρχίσει να κουράζει. Ο Μασκ ανταπάντησε: «Ένα τόσο προφανές ψέμα. Τόσο θλιβερό.»

Λιγότερο από μισή ώρα αργότερα, ο Μασκ δημοσίευσε το tweet για τον Έπσταϊν, κατηγορώντας εμμέσως τον Τραμπ πως εμπλέκεται με κάποιον τρόπο στο φερόμενο κύκλωμα παιδεραστίας, ίσως σε μια απόπειρα να στρέψει το κοινό του κινήματος MAGA εναντίον του Αμερικανού προέδρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ίδιος ο Μασκ, όσο και ο Τραμπ, είχαν φωτογραφηθεί στο παρελθόν με την Γκισλέιν Μάξγουελ – πρώην σύντροφο του Επστάιν – σε πάρτι το 2014. Η Μάξγουελ καταδικάστηκε το 2021 για τη συμμετοχή της στο κύκλωμα εμπορίας ανηλίκων.

Οι υπαινιγμοί του Μασκ αλλά και οι απειλές του Τραμπ φαίνεται πως βάζουν οριστικό τέλος σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία, που κράτησε περισσότερο απ’ όσο περίμεναν αρκετοί Δημοκρατικοί και κύκλοι γύρω από τον Τραμπ. Ο Μασκ ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υπέρ της εκστρατείας επανεκλογής του Τραμπ μέσω της ειδικά συσταθείσας America PAC, που χρηματοδότησε μεγάλο μέρος της επιχείρησης πόρτα-πόρτα – αν και ο πραγματικός αντίκτυπος αυτής της εκστρατείας παραμένει ασαφής.

Εκτόνωση με τηλεφώνημα

Για «σημάδια συμφιλίωσης» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Έλον Μασκ μετά τον δημόσιο καβγά που είχαν την Πέμπτη, κάνει λόγο το Politico μεταφέροντας την πληροφορία ότι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου κανόνισαν μια τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα των δύο ανδρών.

Ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος μίλησε στο Politico, κράτησε μια «στάση αδιαφορίας» όσον αφορά την κόντρα του με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του.

«Ω, είναι οκ. Πηγαίνει πολύ καλά, δεν ήταν ποτέ καλύτερα» ήταν το σχόλιο του Τραμπ στο Politico ερωτηθείς για τη σύγκρουσή του με τον κάποτε στενό συνεργάτη του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε, παράλληλα, να αλλάξει τη συζήτηση αναφερόμενος στα ποσοστά αποδοχής του λέγοντας «τα ποσοστά έχουν ξεφύγει, είναι τα υψηλότερα ποσοστά που είχα ποτέ».

Κατά το Politico, οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου κανόνισαν το τηλεφώνημα αφού προσπάθησαν να πείσουν τον Τραμπ να κατεβάσει τους τόνους όσον αφορά την δημόσια κριτική του προς τον Μασκ προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

H μάχη για την ψήφο του Αγίου Όρους, το «ιερό» δείπνο Μητσοτάκη και τα κρίσιμα placements

Ποικίλες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει και η πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος. Υποδοχή με τιμές, χαιρετισμοί, συγκίνηση, πνευματικότητα και… υπονοούμενα συνέθεσαν το σκηνικό.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κλίμα…«θρησκευτικής κατάνυξης» στην πολιτική σκηνή της χώρας το τελευταίο διάστημα. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στη Μονή Σινά, αφού η ελληνική αποστολή στο Κάιρο ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα μεν, χωρίς αποτέλεσμα δε.

Αν εξαιρέσει κανείς τις χαμογελαστές φωτογραφίες και τις εκατέρωθεν ευλογίες, επί του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν γράφτηκε ούτε τελεία. Μοναδική δέσμευση, ότι η Μονή θα παραμείνει ελληνορθόδοξη και προσκυνηματική — κάτι που ποτέ δεν αμφισβητήθηκε.

Φανερός δείπνος, φανερά αγκάθια

Το ζήτημα κυριάρχησε και στο πρόσφατο δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα προσκάλεσαν τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην κατοικία τους στον Λυκαβηττό και στο τραπέζι έπεσε και ένα άλλο θέμα, που μας θύμισε άλλες εποχές: Οι νέες ταυτότητες – με τον προσωπικό αριθμό να παραμένει αγκάθι.

Τι ψηφίζει το Άγιο Όρος;

Ποικίλες συζητήσεις έχει πυροδοτήσει και η πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Άγιον Όρος. Υποδοχή με τιμές, χαιρετισμοί, συγκίνηση, πνευματικότητα και… υπονοούμενα συνέθεσαν το σκηνικό. «Πολλοί ρωτούν αν κάνω κόμμα. Και θα συνεχίσουν να ρωτάνε», είπε μεταξύ άλλων με νόημα. Οι γνωρίζοντες διαβάζουν ήδη τα σημάδια: το timing, το κοινό, η ρητορική — όλα παραπέμπουν σε προσκλητήριο προς τα δεξιά του δεξιού χώρου. Εκεί όπου βρίσκονται οι ψηφοφόροι της Ελληνικής Λύσης, της Φωνής Λογικής και της Νίκης.

Η παρουσία Σαμαρά στο Άγιο Όρος μαθαίνουμε ότι θορύβησε ιδιαιτέρως τον Δημήτρη Νατσιό. Δεν είναι κρυφό ότι η πορεία του δασκάλου Θρησκευτικών προς τη Βουλή πέρασε και από τη Χερσόνησο του Άθω, που τον τροφοδότησε με ψήφους.

Ένας κρατήρας στην Ουάσιγκτον

Αυτή δεν είναι ρωγμή. Είναι κρατήρας. Σαν αυτούς που δημιουργεί το Starship στην προσγείωση μετά από δοκιμή.

Ο Έλον Μασκ, μέχρι πρότινος super φίλος, χρηματοδότης, σύμβουλος, πιθανός αντιπρόεδρο , κήρυξε πόλεμο στον Πρόεδρο. «Χωρίς εμένα, ο Τραμπ θα είχε χάσει. Οι Δημοκρατικοί θα είχαν τη Βουλή. Και η Γερουσία θα ήταν 51-49. Δείξτε λίγη ευγνωμοσύνη, γαμώτο». Ή, όπως το είπε πιο λιτά:«Πόση αχαριστία».

Ο Τραμπ, που μέχρι πριν λίγες μέρες τον φώναζε «Elon the Doge King», δεν ήξερε τι τον βρήκε. Αλλά ξέρουμε εμείς: τον βρήκε το νομοσχέδιο-μαμούθ. Ένα τέρας φοροελαφρύνσεων, δαπανών και…χοιρινού (ρουσφέτια με σάλτσα BBQ). Θα προσθέσει τρισεκατομμύρια στο χρέος και μηδέν ψήφους σε όσους το πέρασαν χωρίς να το διαβάσουν.

Ο Μασκ εξαγριώθηκε και άρχισε ξεκίνησε την ψηφιακή εκστρατεία Kill the Bill. Ο Τραμπ απάντησε πως ο Έλον έχει νεύρα γιατί κόπηκαν τα EV credits. Σου λέει, του χάλασα τον κουμπαρά για τα Tesla. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος εξηγούσε τη «δύσκολη φάση» τους στον Γερμανό Καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο Μασκ ανέσυρε παλιά τουίτ του Τραμπ κατά των ελλειμμάτων και αναρωτιόταν: «Πού πήγε αυτός ο τύπος;». (Απάντηση: στο Κογκρέσο, να περάσει νόμους με αλυσοπρίονο.)

Και κάπως έτσι, από bromance φτάσαμε στο Bro Breakup. Πριν μια βδομάδα, ο Τραμπ τον τιμούσε στο Οβάλ Γραφείο και τον αποθέωνε για το Dogecoin. Σήμερα, ο Μασκ έχει φύγει από την κυβέρνηση και η Ουάσινγκτον βλέπει τον πόλεμο live με popcorn στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο για να προλαβαίνουν τις αναρτήσεις σε X και Truth Social.

Τι μένει να δούμε:

  • Αν ο Μασκ ξεκινήσει δικό του κόμμα με ρομπότ και μιμίδια.
  • Αν ο Τραμπ του απαντήσει από το Truth Social με κάτι τύπου «Elon is a tiny loser. Sad!»
  • Και, κυρίως, ποιος θα κάνει την πρώτη μήνυση

Έρχεται ο νέος δείκτης στο Χ.Α.

Πρεμιέρα κάνει στις 23 Ιουνίου ο νέος δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη Μικρή Κεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για τον ATHEX_SCI, ο οποίος θα περιλαμβάνει 20 μετοχές εταιρειών με κοινό χαρακτηριστικό ότι διαθέτουν χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη από τον διάμεσο της κεφαλαιοποίησης όλων των εισηγμένων στην Οργανωμένη Αγορά της Αθήνας.

Με την επενδυτική κοινότητα να περιμένει με ενδιαφέρον την απήχηση του νέου εγχειρήματος, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στη σύνθεση του ATHEX_SCI: Unibios, Mevaco, Loulis Food, Έλαστρον, Παπουτσάνης, AVE, Δάιος, Πετρόπουλος, Interlife, Space, Ευρωσύμβουλοι, Ικτίνος, Flexopack, Revoil, ΕΛΤΟΝ, ΕΛΙΝ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Centric και Δομική Κρήτης

Εξετάζοντας τις μέχρι στιγμής αποδόσεις των παραπάνω εισηγμένων για το 2025, καταλήγουμε στα εξής συμπεράσματα:

α) 13 έχουν θετική μεταβολή μέσα στο 2025, ενώ οι υπόλοιπες επτά παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο, το οποίο φθάνει έως και το -39,2%.

β) μόλις τέσσερις εμφανίζουν καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (+24%), με τις εναπομείνασες 16 να υπο-αποδίδουν έναντι της αγοράς.

Από τα παραπάνω, πάντως, προκύπτει ότι μάλλον θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι…

Έρχονται και placements

«Ζεστή» πάντως παραμένει η ζήτηση για μετοχές ελληνικών εισηγμένων, όπως προκύπτει από τα αρκετά placements που έχουν τελευταία διεκπεραιωθεί με επιτυχία στο Χρηματιστήριο.

Μόνο το προηγούμενο διήμερο, για παράδειγμα, είχαμε μεγάλες αλλαγές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Alumil, οι οποίες αφορούσαν το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της κάθε εισηγμένης.

Όμως, η καλή ημέρα είχε φανεί από αρκετά νωρίτερα, καθώς αντίστοιχες πρωτοβουλίες είχαν αναληφθεί και σε Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, AVAX, Lamda Development, Trade Estates κ.α. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες κινήσεις είναι πιθανό να δούμε και σε άλλες εταιρείες στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε, το πρόσφατο ράλι ανοίγει την όρεξη για πωλήσεις, την ίδια στιγμή που οι μεγάλες προοπτικές ανοίγουν την όρεξη για αγορές.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Καμπανάκι από Φαραντούρη στο Ευρωκοινοβούλιο για την άμυνα και την ασφάλεια!

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όπως τόνισε στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης «η ασφάλεια της Ευρώπης δεν είναι μόνο θέμα όπλων. Είναι, κυρίως θέμα ανθεκτικότητας δικτύων & υποδομών, υδάτων, κλιματικής κρίσης, υγειονομικής προστασίας και ψηφιακής ασφάλειας και συνοχής».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

«Οριζόντιες πολιτικές – σωστός επιμερισμός κόστους – κοινή ευθύνη. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι ένα συλλογικό κεκτημένο που οφείλουμε να θωρακίσουμε, όχι να υπονομεύσουμε με λάθος προτεραιότητες», τόνισε ο έλληνας ευρωβουλευτής.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις22 λεπτά πριν

Δεν κατατέθηκε καμία «πρόταση νόμου» για απευθείας πτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων

Παραπλανητικό τουρκικό δημοσίευμα μεταδόθηκε ανεξέλεγκτα από το ΚΥΠΕ – ξανά αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας.

Άμυνα1 ώρα πριν

Φαραντούρης: «Ασφάλεια δεν είναι μόνο όπλα»

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε «μια ολοκληρωμένη εσωτερική διάσταση της ασφάλειας, που δεν πρέπει να υπολείπεται της εξωτερικής διάστασης».

Πολιτική4 ώρες πριν

Πώς ξέσπασε η καταιγίδα μεταξύ Τραμπ και Μασκ! Η αναφορά στον Επστάιν – Θα μιλήσουν στο τηλέφωνο μετά τον δημόσιο καβγά τους λέει το Politico

Μια πρωτοφανής σύγκρουση μεταξύ δύο πρώην συμμάχων που εκτυλίσσεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο στα social media έχει αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον...

Άμυνα4 ώρες πριν

Τις εγκαταστάσεις της METLEN στο Βόλο επισκέφτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ι εγκαταστάσεις αυτές εξελίσσονται πλέον σε ένα μοναδικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη αμυντικό hub, στο πλαίσιο της μεγάλης επενδυτικής επέκτασης...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Τελειώνει η Ουκρανία!

Κλιμάκωση του πολέμου βλέπει ο απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία

Δημοφιλή