Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι είμαστε ανίκητοι – Δείτε γιατί!

Δημοσιεύτηκε στις

Σάββας Καλεντερίδης

Την Κυριακή 19 Μαΐου όλοι οι Έλληνες συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μαύρη 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Φέτος τα ΜΜΕ –και ειδικά η τηλεόραση– αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο ζήτημα, και η επέτειος αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για να ενημερωθεί καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα ο κόσμος για τα διαδραματισθέντα από το 1914 μέχρι το 1923 στην Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, τότε που έχασαν τη ζωή τους πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες, προτού αποφασιστεί η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών.
Όμως ειδικά φέτος είδαμε εκατοντάδες ή και χιλιάδες διανοούμενους, καλλιτέχνες, συγγραφείς ή και απλούς πολίτες να δραστηριοποιούνται και να κάνουν έρευνες για το θέμα, να παράγουν ντοκιμαντέρ και ταινίες και να γράφουν κείμενα για τη Γενοκτονία και το Ποντιακό Ζήτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κοινωνία των πολιτών, στην Ελλάδα αλλά και στις ελληνικές κοινότητες στο εξωτερικό, με την ευκαιρία των 100 χρόνων, αφυπνίστηκε και έφερε το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφενός μεν να εξαφανιστούν οι κύκλοι της άρνησης, της αμφισβήτησης και της υπονόμευσης, αφετέρου να διαφανεί η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου για το θέμα, κάτι που αν και ζητούμενο, συνήθως είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί στην πατρίδα μας.
Είδαμε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα να βγάζουν ανακοινώσεις για το θέμα, και τους αρχηγούς των κομμάτων να δηλώνουν ότι θα εργαστούν για τη διεθνοποίηση και την αναγνώριση της Γενοκτονίας από ξένα κοινοβούλια.
Εξαιρετικής σημασίας και ειδικού συμβολισμού ήταν η ανάγνωση του χαιρετισμού που απέστειλε ειδικά για την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη, και των προέδρων του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου, της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της Ρούλας Ελευθεριάδου που εκπροσώπησε το ΚΚΕ στην εκδήλωση «Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη», στο Ηρώδειο. Την παράσταση διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ποτέ άλλοτε, από το 1994 που ψηφίστηκε ο νόμος N. 2193/1994, με τον οποίο αναγνωρίστηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δεν βρέθηκαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Ελλάδας σε μια εκδήλωση για τη Γενοκτονία.
Η εικόνα αυτή της εθνικής ενότητας για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και τις ανακοινώσεις που έκαναν όλα τα κόμματα για το θέμα, δίνουν την εντύπωση της δημιουργίας ενός εθνικού μετώπου το οποίο θα επιδιώξει τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης από ξένα κοινοβούλια, με τελικό στόχο την αναγνώριση από την ίδια την Τουρκία.
Καθοριστικής σημασίας για τη συγκρότηση του εθνικού μετώπου είναι και το κεντρικό σύνθημα που επικράτησε στις επετειακές εκδηλώσεις, που ήταν «Δεν σπέρνουμε το μίσος ανάμεσα στους λαούς, διεκδικούμε τη δικαίωση – Αγωνιζόμαστε για την διεθνοποίηση-αναγνώριση, επειδή διεκδικούμε την ειρήνη».
Αν και υπάρχουν και οι δύσπιστοι, που θεωρούν ότι η στάση των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών στο θέμα καθορίστηκε από τις σημερινές εκλογές, θεωρώ ότι το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και οι πολιτικοί έδειξαν ωριμότητα (πράγμα σπάνιο) για το θέμα της Γενοκτονίας, γιατί αντιλήφθηκαν ίσως για πρώτη φορά το μέγεθος του ζητήματος, που είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει στην ηθική αλλά και πολιτική αναγέννηση του συστήματος που αυτοκαταστρέφεται στη μιζέρια της μικροπολιτικής και της εξουσιομανίας.
Θα πρέπει δε να θυμόμαστε όλοι μας ότι οι ανά τον κόσμο ελληνικές κοινότητες, με τους εθνοτοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και την Εκκλησία, αποτελούν το ισχυρότερο λόμπι παγκοσμίως, το οποίο όμως μένει αναξιοποίητο γιατί δεν υπάρχει η σχετική οργάνωση και η ένταξή του σε ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο επίσης δεν υπάρχει.
Ας ελπίσουμε ότι το εθνικό μέτωπο που είδαμε να δημιουργείται τη 19η Μαΐου 2019 δεν θα διαρραγεί τους επόμενους μήνες και χρόνια, και ότι το εθνικό κέντρο, σε συνεργασία με τις ανά τον κόσμο ελληνικές κοινότητες, θα εργαστεί για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης από ξένα κοινοβούλια.
Αν το πετύχουμε αυτό, θα ακολουθήσει η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την αναγνώριση και από την ίδια την Τουρκία.
Αν και είναι σε εξέλιξη συνομιλίες του Ερντογάν με τον Οτζαλάν δι’ αντιπροσώπων, για να εξασφαλιστεί η στήριξη των Κούρδων ψηφοφόρων στον υποψήφιο του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ στις εκλογές της 23ης Ιουνίου για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, είδαμε τον Κούρδο βουλευτή του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Τουμά Τσελίκ να δηλώνει:
«Στέκω με σεβασμό και μνημονεύω τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μπορούμε να οικοδομήσουμε την ειρήνη και να εξασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη όταν αναμετρηθούμε με το παρελθόν».
Οι Κούρδοι στην Τουρκία είναι περίπου 20 εκατομμύρια και οι αλεβίτες άλλοι τόσοι. Αυτοί είναι οι εν δυνάμει σύμμαχοί μας στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, για «να οικοδομήσουμε την ειρήνη και να εξασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη», όπως είχε το θάρρος να δηλώσει ο Κούρδος βουλευτής.
Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο αγώνας για τη διεθνοποίηση και αναγνώριση θα προσδώσει ηθικό και πολιτικό βάρος στην Ελλάδα, και η αναγνώριση από την Τουρκία θα αποτελέσει το ασφαλέστερο θεμέλιο για την οικοδόμηση της ειρήνης ακόμα και της φιλίας με τους λαούς της Ανατολίας.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το δόγμα «σφάξε με πασά μου ν’ αγιάσω», που έχει ενστερνιστεί από το 1923, και αποφασίζει επιτέλους να σηκωθεί όρθια για να αναμετρηθεί με τον εαυτό της και με την ίδια την ιστορία.
Τα πράγματα είναι πραγματικά πολύ εύκολα.
Με μια προϋπόθεση.
Να διατηρηθεί το εθνικό μέτωπο και να ανακαλύψουμε επιτέλους τον στρατηγικό σχεδιασμό, οι βασικές γραμμές του οποίου αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο.
Καλό αγώνα, Έλληνες.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα κυριακάτικη δημοκρατία και στο Pontos-news

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Αναλύσεις

Το Ιράν σε οριακό σημείο! Το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε αυτήν την ήδη εύθραυστη περιοχή. Η στρατηγική θέση του Ιράν έχει επιδεινωθεί δραματικά, και οι ισραηλινές φιλοδοξίες έχουν μετατοπιστεί από προληπτικές ενέργειες στην καταστροφή του καθεστώτος.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Brussels Morning

Μέχρι το μέσο του 2025, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αντιμετωπίζει μια ιστορική κρίση. Μετά την κατάρρευση της περιφερειακής της επιρροής – του λεγόμενου Άξονα της Αντίστασης – το Ιράν έχει πλέον εισέλθει σε άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ, με τη στρατηγική του εμβάθυνση να υποχωρεί σε όλα τα μέτωπα. Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η εξόντωση της Χαμάς στον Πόλεμο της Γάζας, η συστηματική αποδυνάμωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ και η υποχώρηση των σιιτικών πολιτοφυλακών του Ιράκ από ενεργές επιχειρήσεις έχουν αφήσει το Ιράν όλο και πιο απομονωμένο. Αυτή η γεωπολιτική απομόνωση ενισχύθηκε από τις προληπτικές επιθέσεις του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2024, οι οποίες υποβάθμισαν τα συστήματα αεράμυνας του Ιράν και αποκάλυψαν την ευαλωτότητα κρίσιμων πυρηνικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στις 13 Ιουνίου 2025, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας αεροπορική εκστρατεία με στόχο τον αχρήστευση του πυρηνικού προγράμματος και της στρατιωτικής δομής διοίκησης του Ιράν. Οι στόχοι περιλάμβαναν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, έδρες της IRGC, εκτοξευτές πυραύλων, στρατιωτική υποδομή και ενεργειακές εγκαταστάσεις. Η επιχείρηση ακολούθησε την αποχαρακτηρισμένη αναφορά πληροφοριών του IDF, που επικαλείται δεδομένα της IAEA, υποδεικνύοντας ότι το Ιράν είχε φτάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» στην πυρηνοποίηση.

Σε αντίποινα, το Ιράν εξαπέλυσε κύματα επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους κυρίως σε πολιτικούς στόχους του Ισραήλ. Ωστόσο, το Ισραήλ διατήρησε την αεροπορική υπεροχή, αποδομώντας συστηματικά κρίσιμη υποδομή και δολοφονώντας ανώτερους αξιωματούχους της IRGC.

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ρητά ότι ο στόχος του πολέμου είναι η πτώση του ισλαμικού καθεστώτος, το οποίο συνεχίζει να ορκίζεται την καταστροφή του ισραηλινού κράτους.

Αντοχή του Συστήματος και Επαναστατική Κληρονομιά

Παρά τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές αναποδιές, το πολιτικό σύστημα του Ιράν δεν ανατρέπεται εύκολα. Η Επανάσταση του 1979 – αν και αρχικά ένας ευρύς αντι-Σάχ συνεταιρισμός – καταλήφθηκε τελικά από το ισλαμιστικό όραμα του Αγιατολάχ Χομεϊνί. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός θεοκρατικού κράτους υπό ισλαμιστικές αρχές, όπου η κληρική εξουσία υπερισχύει των δημοκρατικών θεσμών. Κλειδί για την αντοχή του καθεστώτος είναι η επαναστατική του ταυτότητα, ριζωμένη στην θυσία και την αντίσταση. Η ελίτ που κυβερνά, πολλοί από τους οποίους είναι βετεράνοι του Ιράν-Ιράκ Πολέμου, λειτουργεί μέσα σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο που αγιοποιεί το μαρτύριο και θεωρεί την αντίσταση ως θρησκευτικό καθήκον. Αυτή η ψυχολογική και ηθική ακαμψία καθιστά το καθεστώς τόσο ανθεκτικό όσο και επικίνδυνο υπό υπαρξιακή απειλή.

Επιπλέον, ενώ οι αστικές περιοχές μπορεί να φιλοξενούν μεταρρυθμιστικές ή αντι-καθεστωτικές τάσεις, το καθεστώς διατηρεί σημαντική υποστήριξη στις αγροτικές περιοχές, ενισχυμένη από δίκτυα χορηγιών, ιδεολογική εκπαίδευση και οικονομική εξάρτηση. Οι δυτικοί παρατηρητές συχνά υποτιμούν αυτή την βαθιά ριζωμένη πίστη.

Ταυτόχρονα, η γεωγραφία του Ιράν, η δημογραφική συνοχή (πάνω από 90% Σιίτες) και οι χαλαρές εθνοτικές ταυτότητες μεταξύ των περισσότερων ομάδων – με εξαιρέσεις τους Κούρδους και τους Μπαλούχ – το καθιστούν μια θεμελιωδώς διαφορετική περίπτωση από το Ιράκ ή τη Συρία. Η εσωτερική αποσύνθεση δεν επιτυγχάνεται εύκολα. Αν και το Ισραήλ μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αφηγήσεις αποσχιστικότητας, ο εσωτερικός αποσχιστισμός παραμένει οριακός και δεν διαθέτει κρίσιμη μάζα. Οι Αζέροι είναι η μεγαλύτερη μειονότητα στο Ιράν (~15-25%), αποτελώντας πλειοψηφία στις βόρειες επαρχίες της χώρας. Είναι σε μεγάλο βαθμό ενσωματωμένοι στο καθεστώς, ενώ η θρησκευτική τους πίστη υπερισχύει της εθνοτικής ταυτότητας και των εθνικιστικών φιλοδοξιών. Ο ίδιος ο Ανώτατος Ηγέτης Χαμενεΐ έχει αζεριανές ρίζες. Το πιο σημαντικό, η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά (IRGC) δεν είναι απλώς μια στρατιωτική δύναμη – αν και ισχυρή εντός του Ιράν. Είναι μια οικονομική αυτοκρατορία και ιδεολογικό στήριγμα. Ακόμα κι αν η κληρική εξουσία αποδυναμωθεί, μια στρατιωτικοποιημένη κρατική δομή θα μπορούσε να διατηρήσει τη συστημική συνέχεια υπό νέα αυταρχική ηγεσία.

Ωστόσο, παρά την ανθεκτικότητά του, το καθεστώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες εσωτερικές προκλήσεις. Η αστική νεολαία, που αποτελεί πάνω από 60% του πληθυσμού του Ιράν, εκφράζει απογοήτευση για την οικονομική στασιμότητα και τους κοινωνικούς περιορισμούς, όπως φάνηκε στις διαδηλώσεις του 2022 για τη Μάσα Αμινί. Ταυτόχρονα, η οικονομική δυσπραγία – 40% πληθωρισμός, 12% ανεργία και διαταραγμένες εξαγωγές πετρελαίου – μπορεί να απειλήσει ακόμα και την πίστη των αγροτικών περιοχών.

Πιθανά Σενάρια

Μια νηφάλια πρόβλεψη πρέπει να εξετάσει όχι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και τους μηχανισμούς αλλαγής. Μπορούν να εξεταστούν διάφορα σενάρια, καθένα από τα οποία αντλείται από σύγχρονους δείκτες και δομική ανάλυση:

Α. Πλήρης Κατάρρευση του Καθεστώτος και Κενό Εξουσίας

Αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα από την ισραηλινή ηγεσία. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, είναι απίθανο στο σύντομο διάστημα λόγω της συνοχής του καθεστώτος, του ελέγχου της IRGC και της απουσίας ενιαίας αντιπολίτευσης. Ένα κενό θα μπορούσε να πυροδοτήσει εξέγερση, οικονομική κατάρρευση ή ακόμα και διακρατικό πόλεμο. Περιφερειακοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ισραήλ, μπορεί να κινηθούν γρήγορα για να γεμίσουν το κενό. Μια μεταβατική κυβέρνηση μπορεί να προκύψει, πιθανώς κοσμική και διεθνώς εποπτευόμενη. Μια άλλη επιλογή είναι η επανεγκατάσταση του Σάχ με τη στήριξη της Δύσης. Ωστόσο, όπως δείχνει η ιστορία, η ξαφνική αλλαγή καθεστώτος σπάνια καταλήγει σε δημοκρατία ή σταθερότητα.

Β. Ιδεολογική Αναστροφή ή Εσωτερική Πολιτική Σύγκρουση

Μια μακροπρόθεσμη πιθανότητα περιλαμβάνει μια εσωτερική ιδεολογική ρήξη, όπου ισλαμιστικές-μεταρρυθμιστικές, εθνικιστικές ή ακόμα και κοσμικές κινήσεις αναδύονται ως αντίβαρα στην θεοκρατική εξουσία. Η πιο ειρηνική και πρακτική επιλογή είναι μια διαχειριζόμενη μετάβαση υπό την ηγεσία μετριοπαθών δυνάμεων εντός του καθεστώτος – ιδιαίτερα πρακτικών κληρικών και τεχνοκρατών. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγούσε τελικά σε εσωτερική αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποσπασματική διακυβέρνηση, ειδικά αν αποστατήσουν στρατιωτικές ή επαρχιακές ελίτ. Αυτό μπορεί να θυμίζει την κρίση διπλής εξουσίας του 1920 στην αποσυνθέτουσα Οθωμανική Τουρκία (Κωνσταντινούπολη έναντι Άγκυρας). Η IRGC παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτό το σενάριο.

Γ. Στρατιωτική Αυταρχία υπό την Ηγεσία της IRGC

Ένα πιθανό αποτέλεσμα είναι η στρατιωτικοποίηση του καθεστώτος, με την απομάκρυνση της κληρικής εξουσίας υπέρ των σκληροπυρηνικών της IRGC. Το καθεστώς θα επιβιώσει στη δομή του αλλά θα χάσει τη θρησκευτική του νομιμοποίηση. Το αποτέλεσμα θα θυμίζει άλλα αυταρχικά συστήματα όπου ο στρατός εδραιώνει την εξουσία στο όνομα της εθνικής σταθερότητας.
Δ. Μεταρρυθμιστική Μετάβαση ή Διεθνώς Μεσιτευμένη Συμφωνία
Λιγότερο πιθανό, αλλά όχι αδύνατο, είναι μια σταδιακή διαδικασία μεταρρυθμίσεων – πυροδοτημένη από διαπραγμάτευση της ελίτ ή μαζική κινητοποίηση. Αυτό θα απαιτούσε είτε εσωτερική συναίνεση είτε εξωτερική πίεση με αξιόπιστες κίνητρα και εγγυήσεις ασφαλείας. Ωστόσο, το τρέχον κλίμα πολέμου καθιστά τέτοια λύση απομακρυσμένη.
Ομοσπονδοποίηση ή Βαλκανιοποίηση
Παρόλο που είναι απίθανο, παρατεταμένη αστάθεια θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν προς αποκέντρωση ή ακόμα και αποσύνθεση. Μακροπρόθεσμες εθνοτικές εντάσεις μπορεί να αναδυθούν, ειδικά αν επιδεινωθούν από εξωτερική ανάμειξη. Ο κουρδικός αποσχιστισμός ή οι ταραχές των Μπαλούχ θα μπορούσαν να ξεσπάσουν. Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι χαμηλές. Η γεωγραφία του Ιράν λειτουργεί ως φρούριο, με τα σύνορά του περικυκλωμένα από βουνά και ερήμους. Οι περισσότερες μειονότητες είναι πολιτιστικά περσοποιημένες ή πιστές στο ιρανικό κράτος. Ακόμα και οι κλήσεις για ομοσπονδισμό είναι πολιτικά ταμπού, θεωρούμενες ως προάγγελοι εθνικής διάσπασης.

Χειρότερο σενάριο; Μια διάσπαση τύπου Γιουγκοσλαβίας. Αλλά εκτός από μαζικό πόλεμο ή κατάρρευση του κράτους, η εσωτερική συνοχή του Ιράν καθιστά αυτό το σενάριο απομακρυσμένο.

Συμπεράσματα

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε αυτήν την ήδη εύθραυστη περιοχή. Η στρατηγική θέση του Ιράν έχει επιδεινωθεί δραματικά, και οι ισραηλινές φιλοδοξίες έχουν μετατοπιστεί από προληπτικές ενέργειες στην καταστροφή του καθεστώτος.

Ωστόσο, η εσωτερική συνοχή, η γεωγραφική αντοχή και η στρατιωτική εδραίωση του Ιράν προσφέρουν φράγματα κατά της ξαφνικής κατάρρευσης. Είναι κρίσιμο να κατανοηθεί ότι οι περισσότερες από αυτές τις μεταμορφώσεις δεν μπορούν να συμβούν ρεαλιστικά χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα των πρόσφατων εξελίξεων, υπάρχει μικρή διάθεση για πλήρης κλίμακας παρέμβαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, είναι απίθανο να εξαπολύσουν πόλεμο αλλαγής καθεστώτος. Το αμερικανικό κοινό εξακολουθεί να συνέρχεται από την κληρονομιά του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Το Ισραήλ, αν και ικανό για ακριβή πλήγματα, δεν διαθέτει τη στρατιωτική ή πολιτική ικανότητα να εισβάλει και να ανοικοδομήσει το Ιράν. Ακόμα και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – παρά τον παραδοσιακό τους ανταγωνισμό με την Τεχεράνη – φοβούνται τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της ολικής ιρανικής κατάρρευσης.

Συνοπτικά: η αλλαγή καθεστώτος μέσω βίας είναι εφικτή αλλά μη βιώσιμη χωρίς μακροπρόθεσμη, πολυεθνική δέσμευση. Και σήμερα, κανένας παγκόσμιος δρώντας δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει αυτό το τίμημα. Αν το καθεστώς επιβιώσει, μπορεί να το κάνει σε μεταμορφωμένη, στρατιωτικοποιημένη ή ιδεολογικά αποσπασματική μορφή. Αλλά αυτή η επιβίωση έρχεται με το κόστος της νομιμοποίησης, της οικονομικής καταστροφής και περαιτέρω απομόνωσης.
Είτε η Ισλαμική Δημοκρατία πέσει είτε μεταλλαχθεί, το αποτέλεσμα θα αναδιαμορφώσει την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων. Ήδη το έχει κάνει με την κατάρρευση της «πρωτεύουσας αυτοκρατορίας» του Ιράν.
Το σίγουρο είναι ότι η Μέση Ανατολή δεν θα επιστρέψει στην προ-2025 κατάσταση.

Αυτός είναι ο φόβος της Τουρκίας!

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Τι θέλουν οι μουλάδες; Θάνατο και καταστροφή. Και οι ελίτ μας ; Δεν βλέπουν τίποτα!

Τυφλωμένες από μεταμοντέρνες ψευδαισθήσεις, πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ίσοι. Παραμένοντας σιωπηλές, οι ελίτ έχουν γίνει προ πολλού μέρος του Κακού.

Δημοσιεύτηκε

στις

Του Leon de Winter, Die Welt

Μετάφραση: Μπάμπης Γ. Πετράκης

Δεν νιώθω καμία ανάγκη για ναρκισσιστικό διανοουμενισμό. Αλλά μερικές φορές χρειάζεται να θυμίζουμε ταινίες που έχουν χαθεί στην πλημμύρα κινούμενων εικόνων που μας παρέχουν καθημερινά οι υπηρεσίες streaming. Ποιος παρακολουθεί τον “Αντρέι Ρουμπλιόφ” αυτές τις μέρες, το μνημειώδες έργο του Ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι ; Η ταινία διάρκειας άνω των τριών ωρών προβλήθηκε μία φορά το 1966, σε μια ειδική προβολή για τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης – αλλά εκείνη την εποχή δεν επιτράπηκε στο ευρύ κοινό.

Αυτή η ταινία είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αριστουργήματα στην ήδη εντυπωσιακή ιστορία της δυτικής τέχνης. Σε οκτώ κεφάλαια, ο Ταρκόφσκι απεικονίζει επεισόδια από τη ζωή του αγιογράφου Ρουμπλιόφ, ο οποίος έζησε από το 1360 έως το 1430.

Θεωρείται ο σημαντικότερος ζωγράφος ορθόδοξων χριστιανικών εικόνων και τοιχογραφιών. Ένα από αυτά τα κεφάλαια έχει τίτλο «Η Επιδρομή».

Η πόλη του Βλαντιμίρ δέχεται επίθεση από μια μεγάλη ορδή ιππέων, μεταξύ των οποίων και Τάταροι. Οι κάτοικοι καταφεύγουν στην εκκλησία όπου κρέμονται οι πίνακες του Ρουμπλιόφ και ικετεύουν για σωτηρία. Αλλά οι Τάταροι είναι ασταμάτητοι. Εισβάλλουν στην πόλη και την εκκλησία και επιδίδονται σε μια βάρβαρη φρενίτιδα δολοφονιών και βιασμών. Όλα όσα έχουν αξία γίνονται στάχτη. Ο Ρουμπλιόφ, επίσης, κρύβεται στην εκκλησία – και είναι ένας από τους λίγους επιζώντες.

Πώς απεικόνισε ο Ταρκόφσκι τους Τάταρους ; Ως εκφραστικούς, σχεδόν υπερβολικά σίγουρους νέους άνδρες, οι οποίοι, ακόμη και πριν από την επίθεση, προσβλέπουν με χαρά αυτό που τους περιμένει : δολοφονίες, βιασμοί και φωτιά, μια ολοκληρωτική παράδοση στην αιμοδιψία και την έκσταση. Είναι εχθρικοί στη σιωπή και την εσωτερικότητα του Ρουμπλιόφ. Στο μίσος τους για το όμορφο, το εύθραυστο, το ευγενικό, οι παρορμήσεις τους ξεσπούν – τυφλά και χωρίς σκέψη.

Είδα την ταινία για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας των είκοσι. Μόνο δεκαετίες αργότερα συνειδητοποίησα τι μου είχε δείξει στην πραγματικότητα ο Ταρκόφσκι : το κακό. Την επιθυμία να αποανθρωποποιήσει τους ανθρώπους, να τους υποβιβάσει σε αντικείμενα που θα κυβερνώνται μέσω βίας, πόνου και καταστροφής. Ο Ταρκόφσκι με έκανε να ορίσω το κακό – πέρα από κάθε μεταφυσική αφαίρεση, ως κάτι απτό : την ικανότητα να βλέπεις τον Άλλο μόνο ως ένα μέσο χωρίς δικαιώματα για την προσωπική σου ευχαρίστηση.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, είδα ξανά τις ορδές των Τατάρων. Επέστρεψαν : οι βιαστές, οι αιμοδιψείς – ελεύθεροι από ηθικούς περιορισμούς, αποκομμένοι από πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, απαλλαγμένοι από το βάρος ενός δίκαιου Θεού. Οι τρομοκράτες που διέσχισαν τα σύνορα στο Ισραήλ ένιωσαν ενδυναμωμένοι από τον προφήτη τους, ο οποίος είχε διατάξει αποκεφαλισμούς και βιασμούς. Κινηματογράφησαν τις πράξεις τους και έδειξαν στον κόσμο : Δεν γνωρίζουμε ταμπού όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία να ατιμάσουμε, να ακρωτηριάσουμε και να σκοτώσουμε Εβραίους. Με την επιστροφή τους, έγιναν δεκτοί ως ήρωες από τους κατοίκους της Γάζας – αδέρφια, ξαδέρφια, γονείς, θείους, θείες.

Σαφώς, δεν είχαν παραβιάσει κανένα ταμπού – επειδή δεν υπήρχε κανένα εκεί. Όπως και με τους Τατάρους του Ταρκόφσκι, η κτηνώδης σκληρότητα σκηνοθετήθηκε σαν μια αρχαϊκή τελετουργία. Οι ισλαμιστές δολοφόνοι δεν υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Η οργιαστική βία γιορτάζεται και ανταμείβεται. Όποιος πέσει σε αυτήν – πιστεύουν – ανεβαίνει απευθείας στον θρόνο του Αλλάχ.
Δεν υπάρχει αντικειμενικός λόγος για τους σιίτες ηγέτες στην Τεχεράνη να πολεμούν το Ισραήλ. Τα κράτη δεν έχουν μεταξύ τους κοινά σύνορα, οικονομικό ανταγωνισμό, γεωπολιτική αντιπαλότητα. Εκτός από τα θρησκευτικά-ιδεολογικά κίνητρα, απουσιάζει οποιοδήποτε λογικό μέτρο για αυτό το μίσος.

Καταστροφή με λαγνεία

Τι συμβαίνει λοιπόν στο μυαλό των μουλάδων ; Βλέπουν τη γη των Εβραίων όπως οι Τάταροι βλέπουν τις εκκλησίες του Βλαντιμίρ: Στην γήινη ομορφιά των λίθων και των ζωγραφικών έργων, αναγνωρίζουν τη ριζική άρνηση της δικής τους κοσμοθεωρίας – μιας κοσμοθεωρίας που δεν ανέχεται τέτοια τέχνη. Επομένως, αυτά τα έργα πρέπει να καταστραφούν – όπως στην ταινία του Ταρκόφσκι, στην οποία οι εικόνες του Ρουμπλιόφ θεωρούνται απλώς καύσιμο.

Αυτή η καταστροφή δεν συμβαίνει νηφάλια, αλλά με λαγνεία. Είναι η σεξουαλική εκφόρτιση, η εκστατική εμπειρία της απελευθέρωσης από τις δυτικές αξίες. Και οι γυναίκες πληρώνουν πάντα το υψηλότερο τίμημα – επειδή σε αυτήν την κουλτούρα συχνά εμφανίζονται μόνο ως σεξουαλικοποιημένα αντικείμενα.

Αυτό που μας έδειξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 δεν ήταν απλώς βία – ήταν μια τελετουργία ισλαμιστικής περιφρόνησης για τη δυτική κουλτούρα. Οι Εβραίοι θυσιάστηκαν ανοιχτά στα ένστικτά τους. Οι αφέντες τους στην Τεχεράνη είναι εξίσου ανοιχτοί : Κρεμούν ανθρώπους από γερανούς οικοδομών σε δημόσιες πλατείες και το κοινό απολαμβάνει το θέαμα της αγωνίας τους. Το κακό υπάρχει. Και το βλέπουμε στα πρόσωπα των ηγεμόνων της Γάζας – και εκείνων στην Τεχεράνη.

Αλλά οι δυτικές ελίτ -τόσο πολιτισμικά όσο και πολιτικά- είναι τυφλές. Τυφλωμένες από μεταμοντέρνες ψευδαισθήσεις, πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ίσοι, ότι όλοι οι άνθρωποι αγωνίζονται για τα ίδια ιδανικά με τους Δυτικούς. Αν ίσχυε αυτό, η Γάζα θα είχε μετατραπεί σε μια δεύτερη Σιγκαπούρη από το 2005 – από την αποχώρηση του Ισραήλ. Και στο Ιράν, δεν θα υπήρχαν φυλακές όπου οι αντιφρονούσες γυναίκες βασανίζονται και βιάζονται πριν τα σώματά τους επιστραφούν στις οικογένειές τους έναντι αμοιβής.

Οι ελίτ μας σκέφτονται με κοινωνικοοικονομικούς όρους – όπως όλοι στο φωτισμένο περιβάλλον τους. Αλλά δεν είναι σε θέση να κοιτάξουν στις άβυσσους του Ισλαμισμού.

Σε έναν ισλαμιστικό κόσμο, τίποτα αξίας δεν επιβιώνει. Το 2001 -ακόμα και πριν από την 11η Σεπτεμβρίου- οι πιστοί κατέστρεψαν τα υπέροχα αγάλματα του Βούδα της Μπαμιγιάν. Αυτή η πράξη από μόνη της παραμένει μια αιώνια κηλίδα στην ανθρωπότητα.

Στον Ισλαμισμό, το κακό παίρνει τη μορφή συλλογικής ψύχωσης.

Τι θέλουν οι μουλάδες; Θάνατο και καταστροφή. Και οι ελίτ μας; Δεν βλέπουν τίποτα. Μένοντας σιωπηλές, έχουν γίνει προ πολλού μέρος του κακού.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ο Ερντογάν είναι ο Χαμενεΐ του αύριο

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τρίτης 17 Ιουνίου 2025

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Τρίτης 17 Ιουνίου 2025

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή30 λεπτά πριν

CNN: Και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

Η αποστολή του USS Ford στον επιχειρησιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Διοίκησης είχε προγραμματιστεί ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους.

Άμυνα60 λεπτά πριν

Τα αμερικανικά φαντάσματα! Τί είναι «bunker buster» που μπορούν να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό

Πρόκειται για τα βομβαρδιστικά stealth, που εδρεύουν στην αεροπορική βάση Γουάιτμαν στο Μιζούρι, τα οποία είναι ικανά να ρίχνουν μια...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Το Ιράν σε οριακό σημείο! Το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να σηματοδοτήσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση σε αυτήν την ήδη εύθραυστη περιοχή. Η στρατηγική θέση του Ιράν...

Πολιτική2 ώρες πριν

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει στρατιωτικά σε ενδεχόμενη Νατοϊκή επιχείρηση» για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Μόνον οι ΗΠΑ μπορούν να φέρουν στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη, ας ελπίσουμε να μην υπάρξει περαιτέρω...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Τι θέλουν οι μουλάδες; Θάνατο και καταστροφή. Και οι ελίτ μας ; Δεν βλέπουν τίποτα!

Τυφλωμένες από μεταμοντέρνες ψευδαισθήσεις, πιστεύουν ότι όλοι οι πολιτισμοί είναι ίσοι. Παραμένοντας σιωπηλές, οι ελίτ έχουν γίνει προ πολλού μέρος...

Δημοφιλή