Γενικά θέματα
Μετά την Κίνα, επόμενος στόχος των ΗΠΑ, η Ευρώπη

PHILIP BLENKINSOP / REUTERS
Μετά την αύξηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα 200 δισ. δολαρίων που επέβαλε τελικά ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να στρέψει τα πυρά του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και να ανεβάσει τους τόνους με την Ε.Ε. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναγγείλει την απόφασή του για το εάν θα φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων. Προς το παρόν η Ε.Ε., που είναι η μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, παρακολουθεί εξ αποστάσεως την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών. Δεν είναι μια ευχάριστη θέση για μια οικονομία που κινείται σε βραδύτερους ρυθμούς.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει προ πολλού πως δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ κάτω από την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών. Αλλά ο κίνδυνος της φορολόγησης των εισαγωγών αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων από την Ε.Ε. τούς έχει αναγκάσει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ παρέλαβε την έκθεση του υπουργείου Εμπορίου που μελετάει εάν οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων παρουσιάζουν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η τρίμηνη περίοδος που προβλέπεται μέχρι να λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος την απόφασή του λήγει στις 18 Μαΐου. Οι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών προσδοκούν πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρατείνει την προθεσμία για ακόμη έξι μήνες, αν και θα μπορούσε να προχωρήσει στην επιβολή δασμών εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως ο Τραμπ θα αποφασίσει τελικά πως δεν αξίζει τον κόπο να φορολογήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα συνειδητοποιήσει πως η απειλή δασμών στα αυτοκίνητα είναι ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο από την κυριολεκτική φορολόγηση των εισαγωγών, που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία», σχολιάζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διατλαντικές διαπραγματεύσεις. Εάν η Ουάσιγκτον θέσει σε εφαρμογή νέα μέτρα προστατευτισμού εις βάρος της Ε.Ε., τότε οι διαπραγματεύσεις θα παγώσουν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε αντίποινα με δασμούς σε εισαγωγές 20 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ.
Μια απόφαση για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ δεν είναι εύκολη στην Ευρώπη. Η Γερμανία –η οποία αντιπροσωπεύει το 57% των εξαγωγών της Ε.Ε. στις ΗΠΑ– τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης των συνομιλιών, ενώ η Γαλλία διαφωνεί. Ο Γιόχαν Μπέρκεμ, αναλυτής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, πιστεύει πως μια απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα θα δώσει απευθείας ένα τέλος σε αυτές τις διαφωνίες. «Οι θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών μπορεί να διαφέρουν, διότι ορισμένες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι άλλες. Μόλις, όμως, ο Τραμπ υλοποιήσει τις απειλές του, τότε θα έχει εξαντλήσει το βασικό του όπλο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις», τονίζει ο κ. Μπέρκεμ. Βέβαια, η τρέχουσα συγκυρία είναι κρίσιμη για την Ε.Ε. ενόψει των ευρωεκλογών στις 23 με 26 Μαΐου. Παράλληλα, ο κλάδος χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη συνεχίζει να υπόκειται σε αμερικανικούς δασμούς. Τα μέτρα αυτά, που ελήφθησαν από τον Λευκό Οίκο για λόγους εθνικής ασφάλειας, ώθησαν την Ε.Ε. σε αντίποινα εις βάρος των εισαγωγών μοτοσικλετών, ουίσκι και άλλων προϊόντων από τις ΗΠΑ.
Καθημερινή

Γενικά θέματα
«Είτε ειρήνη είτε τραγωδία»: Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν
Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα χτυπήματα «με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα».

Σε δραματικό διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των τριών κύριων πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, στη Νατάνζ, το Ισφαχάν και το Φορντό. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί άμεσα υπέρ της ειρήνης, θα ακολουθήσουν νέα πλήγματα.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επιχείρηση «θεαματική στρατιωτική επιτυχία» και δήλωσε πως «οι βασικές υποδομές εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν εξαλείφθηκαν πλήρως». Υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει πλέον δύο επιλογές: «Ειρήνη ή τραγωδία», και προειδοποίησε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση σε συμφωνία θα οδηγήσει σε νέα χτυπήματα «με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα».
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι στο Φορντό χρησιμοποιήθηκαν έξι βόμβες κατά μπούνκερ, ενώ 30 πύραυλοι Τόμαχοκ έπληξαν τη Νατάνζ και το Ισφαχάν. Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στο Reuters.
Σε ανάρτηση στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: «Πάει το Φορντό», ενώ τόνισε με κεφαλαία: «ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ».
Διπλωματική επαφή ΗΠΑ – Ιράν μετά τα πλήγματα
Σύμφωνα με το CBS News, οι ΗΠΑ προσέγγισαν διπλωματικά την Τεχεράνη, διαβεβαιώνοντας ότι τα πλήγματα ήταν περιορισμένης κλίμακας και δεν αποσκοπούν σε αλλαγή καθεστώτος. Παράλληλα, Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε μέσω του πρακτορείου Tasnim ότι «τμήμα της εγκατάστασης στο Φορντό επλήγη από εχθρικά αεροσκάφη».
Ο Χασάν Αμπεντινί, αναπληρωτής πολιτικός επικεφαλής της κρατικής ιρανικής ραδιοτηλεόρασης, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις είχαν εκκενωθεί προληπτικά και τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου είχαν απομακρυνθεί, αποτρέποντας ραδιενεργή διαρροή.
Πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ
Η απόφαση Τραμπ να πλήξει το Ιράν πριν λήξει η διπλωματική διορία των δύο εβδομάδων που ο ίδιος είχε θέσει, προκάλεσε αντιδράσεις σε Δημοκρατικούς αλλά και ορισμένους Ρεπουμπλικάνους.
Ο Ρεπουμπλικανός Τόμας Μάσι χαρακτήρισε την ενέργεια «αντισυνταγματική», ενώ η Δημοκρατική Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές υποστήριξε ότι πρόκειται για λόγο παραπομπής.
Από την άλλη, ο Ρότζερ Γουίκερ, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, στήριξε την επιχείρηση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.
Ακόμη και υποστηρικτές του Τραμπ από το κίνημα MAGA φάνηκαν επιφυλακτικοί: ο Στιβ Μπάνον ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις για την εμπλοκή, ενώ ο σχολιαστής Τσάρλι Κερκ περιορίστηκε να πει: «Η Αμερική υποστηρίζει τον Πρόεδρο Τραμπ».
Ισραηλινή στήριξη και κατάρρευση της διπλωματίας
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνεχάρη τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του «τολμηρή» και δηλώνοντας πως «η ιστορία θα καταγράψει ότι έδρασε για να αποτρέψει το πιο επικίνδυνο καθεστώς από το να αποκτήσει τα πιο επικίνδυνα όπλα».
Η επίσημη θέση του Ισραήλ αναφέρει ότι η στρατιωτική του εμπλοκή στοχεύει στην αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ενώ η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό.
Οι διπλωματικές προσπάθειες της Δύσης για αποκλιμάκωση απέτυχαν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε την εξέλιξη “επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή” και “άμεση απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια”.
Γενικά θέματα
Λεφτά υπάρχουν, αλλά για λίγους: 15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!
Περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο του παγκόσμιου πλούτου, συγκεντρώνοντας 23,8 εκατομμύρια εκατομμυριούχους το 2024, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της ελβετικής τράπεζας UBS, την οποία παρουσιάζει το CNBC.
Η μελέτη της UBS δείχνει ότι προστέθηκαν περίπου 379.000 νέοι εκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μόλις έτος, δηλαδή περισσότεροι από 1.000 την ημέρα, καταγράφοντας αύξηση 1,5%. Στην ίδια λίστα, η Κίνα κατατάσσεται δεύτερη με 6,3 εκατομμύρια εκατομμυριούχους και ετήσια αύξηση 2,3%, που αντιστοιχεί σε 141.000 νέα μέλη της παγκόσμιας ελίτ. Εντυπωσιακή ποσοστιαία αύξηση παρουσίασε η Τουρκία, όπου ο αριθμός των εκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 8,4%, φτάνοντας τους 87.000.
Δείτε ΕΔΩ την έκθεση της UBS
15 άτομα κατέχουν περιουσία 2,4 τρισ. δολαρίων!
Στην ίδια μελέτη, προκύπτει πως η UBS εκτιμά ότι περίπου 60.000.000 άτομα κατέχουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 226,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων -σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς, 2.860 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 15,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόλις 15 εκατομμυριούχοι -λιγότερο από το 1% αυτής της ομάδας- συγκεντρώνουν 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζέιμς Μαζώ, υπογραμμίζει ότι η συγκέντρωση του πλούτου είναι αισθητή ακόμα και εντός των δισεκατομμυριούχων, αποδίδοντας το φαινόμενο κυρίως στην υπεραπόδοση του τεχνολογικού τομέα και την ανάδειξη μεγάλων επιχειρηματικών μορφών του κλάδου.
Γενικά θέματα
ΥΠΕΞ Ιράν: «Αιώνιες συνέπειες θα έχουν τα σημερινά αμερικανικά πλήγματα»
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του την Κυριακή (22/6) ως «απαράδεκτη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας του την Κυριακή (22/6) ως «απαράδεκτη» και «εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική ενέργεια».
Επιπλέον, σε ανάρτησή του στο Χ, τόνισε ότι όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι «ανήσυχα» λόγω της «σοβαρής παραβίασης του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ».
Η ανάρτηση του ΥΠΕΞ Ιράν
«Οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και της NPT [σ.σ. Συμφωνία περί Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων) επιτιθέμενες στις ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα γεγονότα, σήμερα το πρωί, είναι εξοργιστικά και θα έχουν αιώνιες συνέπειες. Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί για αυτή την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά.
Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τις διατάξεις του που επιτρέπουν μια νόμιμη απάντηση σε περίπτωση αυτοάμυνας, το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών για την υπεράσπιση της κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!