Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Ο διαφωτιστής Κοσμάς ο Αιτωλός

Δημοσιεύτηκε στις


Από το βιβλίο «Τα ταξίδια της Φηγού» Τόμος ΙΙ, 2016

Η ελληνική και ξένη βιβλιογραφία προσεγγίζει τον Πάτρο Κοσμά τον Αιτωλό, περισσότερο ως ένα διαφωτιστή, παρά ως κληρικό. Μαθητής του Ευγένιου Βούλγαρη, ενός από τους μεγαλύτερους διανοούμενους στο χώρο-χρόνο της Ηπείρου, είναι αναμφίβολα ο στυλοβάτης του λόγιου και λαϊκού διαφωτισμού ως προς την ελληνική εθνότητα, για την ανύψωση της πνευματικής και μορφωτικής στάθμης των υπόδουλων Ελλήνων. Η μεγαλειώδης αποστολή του Κοσμά του Αιτωλού οφείλεται στον Πατριάρχη Σεραφείμ το Β’
(Ο Πατριάρχης Σεραφείμ ο Β’. γεννήθηκε στο Δέλβινο στις αρχές του 18ου αιώνα σε αριστοκρατική οικογένεια. Πίστευε ότι μόνο η Ρωσία θα συνέβαλε αποτελεσματικά στην απελευθέρωση του Γένους.
 Δεν έκρυβε διόλου τα αισθήματά του και όταν ήταν Πατριάρχης (1757-1761). Η προκλητική του συμπεριφορά προς την Υψηλή Πύλη, ανάγκασε το Σουλτάνο να τον εξορίσει στο Άγιον Όρος. Ούτε, όμως, εδώ ησύχασε. Πρωτοστάτησε στην άτυχη επανάσταση των Ορλόφ και μετά την αποτυχία της κατέφυγε στη Ρωσία, όπου και πέθανε το 1779, την ίδια χρονιά με τον ευνοούμενό του Πάτρο Κοσμά.)

Ο Πάτρο Κοσμάς έβλεπε με διορατικότητα ότι η απαιδευσία των συμπατριωτών του αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον αφανισμό του Γένους. Κατάφερνε με τη φυσιολογική επιδεξιότητα του λόγου του να πύρωνε τις καρδιές των πιστών, να λύγιζε και να έστρεφε με το μέρος του τους σκληρούς αντιπάλους του. Ήξερε να επικοινωνεί άνετα με τις υψηλές επίσημες προσωπικότητες, όπως και με τον απλό Έλληνα και να αντιστάθμιζε στο έργο του τις γενικότερες εξελίξεις και συγκυρίες με τους στόχους του για την αυτογνωσία και αφύπνιση των υπόδουλων Ελλήνων. Είναι ο άνθρωπος, η δύναμη στην πίστη του οποίου, προικισμένη με την πρέπουσα μόρφωση και φιλοπατρία, μετατράπηκε σε απροσπέλαστη δύναμη για την αναχαίτιση αυτοκρατορικών σχεδιασμών κατά των απροστάτευτων ομογενών του. 


Οι διαπιστώσεις στις αλλεπάλληλες περιοδείες του στην Βόρεια και Νότια Ήπειρο, για το μέγεθος της τυραννικής τουρκικής εξουσίας και της καταπίεσης Αλβανών μουσουλμάνων εξουσιαστών, καθώς και το αμείωτο κύμα εξισλαμισμών, που εκείνοι από κοινού υποκινούσαν και υπαγόρευαν, δεν τον αποκάρδιωναν. Δεν τον απογοήτευσε ούτε το γεγονός ότι οι περιοδείες του στην Ήπειρο συνέπεσαν χρονικά με τις τραγικές επιπτώσεις μετά τα Ορλωφικά (1770) (την περίοδο αυτή η Μοσχόπολη δέχτηκε το πρώτο και ουσιαστικό καταστρεπτικό πλήγμα από τους Τούρκους και Αλβανούς μουσουλμάνους), και τον ρωσσοτουρκικό πόλεμο (1768-74). Στις διδαχές του κήρυττε με πάθος ότι «το σχολείο ανοίγει την εκκλησία», όπου «μανθάνομεν τι είναι θεός, τι είναι η Αγία Τριάς, τι είναι ο άγγελος, τι είναι η αρετή, τι είναι δαίμονες, τι είναι η κόλασης». Οι διδαχές του αποτελούσαν «την λαϊκή κοσμοθεωρία της εποχής».

 Ο Πάτρο Κοσμάς μέσα από την ιδιότητα του μοναχού, άνοιξε περισσότερα σχολεία πάρα εκκλησίες, εφόσον μεριμνά του ήταν ώστε κάθε χωριό να είχε το σχολείο του. Άνοιξε σχολεία και εκκλησίες μέσα από την ενθουσιώδη συμμετοχή και χρηματοδότηση των απλών Ελλήνων, οι οποίοι, κυρίως οι γυναίκες, δώριζαν ακόμα τα χρυσαφικά τους και τα οικογενειακά κειμήλια.
 Ο Άγιος Κοσμάς, γράφει ο Κερκυραίος Κόμης Δημήτριος Μαμωνάς, ο οποίος με εντολή του γενικού προνοητή των Ιονίων νήσων da Mar, κατασκόπευε τον Άγιο μόνιμα «έφθασε μέχρι το σημείο, ώστε να κάμη τους Τούρκους βαθμοφόρους να συνεισφέρουν τον οβολόν των υπέρ των αγαθοεργών τούτων ιδρυμάτων». Ακριβώς εδώ έγκειται και η εύνοια που απόσπασε από τον Αλή πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος μετά τον απαγχονισμό του Αγίου έκτισε μοναστήρι στη μνήμη του Έλληνα αγίου, μάλιστα σε εντελώς αρχαιοελληνικό ρυθμό.
Η παρουσία του ήταν μια ακατάπαυτη παραίνεση ελληνικότητας, ηθικών και θρησκευτικών αξιών, μια παρόρμηση για την εσωτερική συνοχή της κλειστής ελληνικής μικροκοινωνίας κατά της τουρκοκρατίας και αλβανοκρατίας. Η παρέμβασή του ήταν αποφασιστική μέχρι ακόμα και την οργάνωση του χώρου των ελληνικών κοινοτήτων, ενισχύοντας την ορθόδοξη ταυτότητά τους. Ο Πάτρο Κοσμάς δίδαξε στην Ήπειρο ώστε τα ελληνικά χωριά να έχουν σχολείο, αλλά και να περιβάλλονται από εκκλησίες και παρεκκλήσια ως αμυντικά θρησκευτικά σχήματα, όπου στην υψηλότερη κορυφή να δεσπόζει ο προφήτης Ηλίας.
Η ισχύ της αγαθοεργίας υπέρ του έθνους του Αγίου Κοσμά μπορεί να διαπιστωθεί μετά την 23η Αυγούστου 1779, μέρα θανάτωσής του, υποκινούμενης από τους Εβραίους της περιοχής του Βερατίου. Ο Πάτρο Κοσμάς δεν μπήκε απλώς στην αθανασία του Αγίου, αλλά έγινε ο ζωντανός μύθος προσανατολισμού της προσωπικής και συλλογικής συμπεριφοράς των σκλαβωμένων Ελλήνων, διέποντας μάλιστα και τους χρόνους των μετέπειτα γενεών.



Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Πολιτική

Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!

Με το μνημόνιο Παπανδρέου, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο παρατεταμένης γενοκτονίας, ασύλληπτης οικονομικής καταστροφής, αλλά κυρίως της μεγαλύτερης μείωσης πληθυσμού από την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Από το 2010 είχαν γίνει γνωστές αλλά είχαν εξαφανιστεί κυριολεκτικά οι σοβαρές ενστάσεις του Στρος Καν για το σχέδιο Παπανδρέου που εντέλει υλοποίησε ο Παπαδήμος. Τότε, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ του έλεγε ρητά στον ολετήρα πρωθυπουργό: «Με αυτά που κάνεις, θα καταστρέψεις το έθνος σου»!

Δικαιώθηκε απόλυτα. Με το μνημόνιο Παπανδρέου, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο παρατεταμένης γενοκτονίας, ασύλληπτης οικονομικής καταστροφής, αλλά κυρίως της μεγαλύτερης μείωσης πληθυσμού από την σύσταση του ελληνικού κράτους.

Με μία μικρή διαφορά: Σήμερα γνωρίζουμε –από το εκπληκτικό βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη για τους απόρρητους φακέλους Καραμανλή– ότι πίσω από την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν το βαθύ κράτος Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν.

Δείτε πού βρίσκεται σήμερα ο Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος στρατολογήθηκε τότε από τον Αλίεφ, με σκοπό να γκρεμίσει την κυβέρνηση Καραμανλή λόγω της πολιτικής των αγωγών. Επηρεάζοντας δυστυχώς την κυβέρνηση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δείτε ποιοι θησαυρίζουν σήμερα από την ακύρωση της πολιτικής των αγωγών, όπου η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν καταστήσει την Ελλάδα, ενεργειακό όμηρο.

Το ότι η σημερινή κυβέρνηση αποθεώνει επισήμως τον Turk stream δείχνει το βάθος του εκμαυλισμού του ελληνικού πολιτικού συστήματος από το τουρκικό βαθύ κράτος.

Η αποκάλυψη από την ΕΣΤΙΑ της Κυριακής

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Τί συζήτησαν Χριστοδουλίδης και Τατάρ; Νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για το θέμα του ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης, όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση τους, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στα 12:30 και διήρκησε γύρω στη μια ώρα και σαρανταπέντε λεπτά και έγινε υπό την αιγίδα του Ειδικού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και «οι δύο ηγέτες πιστεύουν ότι το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης είναι κρίσιμης σημασίας για να προωθηθούν οι επαφές μεταξύ των ανθρώπων των δύο πλευρών, να ενδυναμώσουν τους οικονομικούς δεσμούς και να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη». Αυτές οι προσπάθειες έχουν ως στόχο, αναφέρεται, «να δημιουργήσουν απτά κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα σε όλο το νησί, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και βελτιώνοντας τα βιοποριστικά μέσα, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Αναφέρεται ακόμα ότι με αφορμή τη σημερινή συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων, συζήτησαν επίσης και άλλες ιδέες.

«Πεπεισμένοι ότι το άνοιγμα των νέων σημείων διέλευσης θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος ενόψει της άτυπης διευρυμένης συνάντησης, έδωσαν οδηγίες στον διαπραγματευτή και τον ειδικό αντιπρόσωπο να συνεχίσουν τις συναντήσεις και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες», προστίθεται.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε συνέχεια όσων είχαν συμφωνηθεί κατά το άτυπο δείπνο της 15ης Οκτωβρίου 2024 που παραχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη στον Πρόεδρο και τον Τ/κ ηγέτη.

Δηλώσεις από ΠτΔ

Στη δημοσιοποίηση των οκτώ σημείων που πρότεινε στην τουρκοκυπριακή πλευρά θα προχωρούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αν υπήρχε θετική ανταπόκριση από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ωστόσο, αυτή η ανταπόκριση δεν υπήρξε αφού ο κ. Τατάρ δεν ήταν έτοιμος να αποφασίσει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τον χώρο συνάντησης του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπων του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο και των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, με θέμα τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για την αναφορά του κ. Τατάρ μετά τη συνάντηση, ότι είναι θετικός στο θέμα της Αθηένου και των Λυμπιών και εάν εννοούσε το Πυρόι ή τη Λουρουντζίνα, είπε ότι «υπέβαλα ένα πακέτο προτάσεων με οκτώ σημεία, οκτώ χαρακτηριστικά, που αφορούν οδοφράγματα και άλλες ιδέες που συζήτησα και με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη και ήταν θετικός ο ΓΓ.

Ο κ. Τατάρ απάντησε ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να πάρει αποφάσεις. Ήμουν έτοιμος, αν υπήρχε θετική ανταπόκριση, να προχωρούσαμε σε δημοσιοποίηση και των οκτώ σημείων του πακέτου, σημεία που σχετίζονται μεταξύ τους, δεν υπάρχει επιλογή, δηλαδή διαλέγω ένα από τα οκτώ και προχωρούμε.

Ο κ. Τατάρ ζήτησε χρόνο, δεν ήταν σε θέση σήμερα να λάβει αποφάσεις και να δημοσιοποιηθούν και θα βρεθούμε ξανά όποτε είναι έτοιμος ο κ. Τατάρ».

Ερωτηθείς αν τα οκτώ σημεία αφορούν οδοφράγματα που θα ανοίξουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αναφέρθηκα σε οδοφράγματα αλλά και άλλες ιδέες, τις οποίες συζητήσαμε και στη Νέα Υόρκη με δική μου πρωτοβουλία όταν ήταν το δείπνο, ιδέες στις οποίες ο ΓΓ τοποθετήθηκε θετικά, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον κ. Τατάρ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ένα αφορούσε δίοδο εντός των τειχών για πεζούς και το άλλο μια Επιτροπή Αλήθειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχω υποβάλει πέραν από τα οδοφράγματα που ήμουν έτοιμος, για μια Συμβουλευτική Επιτροπή από την κοινωνία των πολιτών που αφορά το Κυπριακό, είχα εισηγηθεί την Επιτροπή Αλήθειας, είχα εισηγηθεί την Τεχνική Επιτροπή για τη Νεολαία, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση . Αυτά περιλήφθηκαν σήμερα και μέσα στο πακέτο οκτώ συγκεκριμένων προτάσεων που υπέβαλα, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν ήταν σήμερα σε θέση να αποφασίσει και να υπάρξει η οποιαδήποτε δημοσιοποίηση. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τη συζήτηση και μόλις είναι έτοιμος (ο κ. Τατάρ), είμαι έτοιμος να συναντηθούμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι θετικός στο θέμα της Αθηένου και των Λυμπιων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι, δεν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου. Αν ήταν θετικός στο θέμα της Αθηένου θα μπορούσε να υπάρξουν και ανακοινώσεις. Ο κ. Τατάρ, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους του, υπέβαλε κάποιες ιδέες στις οποίες αμέσως τοποθετήθηκα. Για το ένα, ναι, είμαστε έτοιμοι, για το άλλο, ο τρόπος που το παρουσίασε ότι είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – και που αφορούσε την περιοχή των Λυμπιών – ήταν βασικά να μεταφερθεί η συζήτηση από το συγκεκριμένο οδόφραγμα της Αθηένου.

Εμείς υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των κατοίκων της Αθηένου, του Πύργου Τηλλυρίας και των γύρω περιοχών, προτάσεις που ενδιαφέρουν και τους Τουρκοκύπριους , προτάσεις για τις οποίες υπήρξε συμφωνία και στο παρελθόν αλλά όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης είδαμε οπισθοχώρηση από τουρκικής πλευράς, περισσότερες ιδέες που συζητήσαμε με τον ΓΓ και ο ΓΓ ήταν θετικός, οκτώ στο σύνολο τους, ένα πακέτο το οποίο φυσικά δεν ήταν για να επιλέγονται μόνο κάποιες από αυτές, αλλά προϋποθέτει να είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η απάντηση ήταν συγκεκριμένη, ότι δεν ήταν σε θέση σήμερα να αποφασίσει και να κάνουμε ανακοινώσεις και είπα όποτε είστε έτοιμος είμαι εδώ για να συναντηθούμε και πάλι».

Ερωτηθείς αν η νέα συνάντηση τους θα γίνει κατά την παρουσία της Βοηθού ΓΓ των ΗΕ κας Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα είναι έτοιμη η τουρκική πλευρά. Επαναλαμβάνω, είναι προτάσεις συγκεκριμένες, δικές μας, τις οποίες επεξεργαστήκαμε και πολύ συγκεκριμένα ανέφερα στη συζήτηση. Αν υπήρχε θετική ανταπόκριση σήμερα θα μπορούσε να δημοσιοποιηθούν».

Σε ερώτηση αν πέραν των γνωστών σημείων διέλευσης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά περιλαμβάνονται εισηγήσεις και για άλλα οδοφράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «όχι, τα συγκεκριμένα υπάρχουν όπως τα έχετε αναφέρει. Υπάρχουν κάποια άλλα οδοφράγματα που είχαν αναφερθεί από τουρκικής πλευράς για να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων.

Χωρίς να μπορεί να υπάρξει τοποθέτηση για τα συγκεκριμένα, δεν μπορούσε ο κ. Τατάρ να απαντήσει, ζήτησε χρόνο να τα μελετήσει».

Ερωτηθείς αν αυτό το πακέτο είναι «ή όλα ή τίποτα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι ένα πακέτο που, ναι, έχει αυτή τη διάσταση».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η επόμενη συνάντηση θα γίνει αν υπάρχει απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική. Αλλά για να προχωρήσουν τα ΗΕ να καλέσουν νέα συνάντηση – εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο, ακόμη και σήμερα – αν υπήρχε δυνατότητα απόφασης και εκείνη τη στιγμή, θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί».

Πρόσθεσε ότι «και αρνητική να είναι η απάντηση, θεωρώ ότι θα γίνει συνάντηση για να μεταφέρει τις απαντήσεις σε αυτό το πακέτο με τα οκτώ σημεία που εισηγηθήκαμε συγκεκριμένα».

Αποδεχτείτε τη συναίνεση των cookies

Οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα πρότεινε ο Τατάρ

Τη διάνοιξη οδοφράγματος στη Λουρουτζίνα είπε ότι πρότεινε για πρώτη φορά σήμερα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε δηλώσεις στα τούρκικα μετά τη συνάντηση των ηγετών στην οικία του κ. Στιούαρτ, ο κ. Τατάρ είπε ότι υπάρχει μια «σειρά από δυσκολίες στην περιοχή του Πυροϊού. Ανέφερα ότι επιπλέον της Μιας Μηλιάς μπορεί να ανοίξει οδόφραγμα στη Λουρουτζίνα».

Για την πρόταση διόδου στα Κόκκινα ο κ. Τατάρ είπε ότι εκεί είναι στρατιωτική περιοχή και κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ανέφερε επίσης ότι θα έχουν νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και θα συζητήσουν «το θέμα της Πύλας».

Μιλώντας στα αγγλικά κι ερωτηθείς πώς ήταν η συνάντηση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι συζήτησαν εποικοδομητικά. «Νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους μας, πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια, επειδή υπάρχουν 8 εκατομμύρια διελεύσεις ετησίως. Αυτός είναι ένας σημαντικός αριθμός, επομένως είναι ευθύνη μας να κάνουμε τη ζωή αυτών των Τ/κ και Ε/κ πιο εύκολη, είναι μεγάλη ευθύνη. Όλα αυτά τα έχω θέσει στον φίλο μου Νίκο. Πρέπει να κάνουμε κάτι θετικό για να κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη για όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πήγε στη συνάντηση για να συζητήσει για τις διελεύσεις και όχι διόδους τράνζιτ. Τα Κόκκινα, είπε, είναι στρατιωτική περιοχή είναι δύσκολο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Tο ιστορικό «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η Μαρία Ζαχαράκη, Έθνος

Η Συρία παραμένει στο επίκεντρο της τουρκικής δημόσιας συζήτησης, με την ηγεσία της Τουρκίας να συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές για μια μεγάλη επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας από τη μία και τους αναλυτές από την άλλη να αμφισβητούν τη δυνατότητα επίτευξης μιας συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, υπογραμμίζοντας τα σύνθετα εμπόδια που δυσχεραίνουν το διπλωματικό πυροτέχνημα της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρέσβης ε.τ., Σελίμ Κουνεράλπ, σε άρθρο του στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα serbestiyet.com φέρνει στην επιφάνεια ένα ιστορικό αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, που καθιστούν, όπως λέει, αδύνατη -προς το παρόν- τη συμφωνία. Το γεγονός ότι η Συρία δεν έχει αναγνωρίσει την Αντιόχεια ως τουρκικό έδαφος από την προσάρτησή της το 1939, δυσχεραίνει κάθε προσπάθεια οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Φαίνεται απίθανο να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια τέτοια συμφωνία χωρίς την επίλυση αυτού του ζητήματος, καθώς το σημείο που θα ξεκινούν τα εν δυνάμει σύνορα της ΑΟΖ είναι επί του παρόντος αμφισβητούμενα από τη Συρία».

Ακόμα και αν υπάρξει θέληση, ο Κουνεράλπ εμφανίζεται σκεπτικός ότι η νέα συριακή διοίκηση θα το κάνει αυτό άμεσα, διότι θα δημιουργήσει αναμφίβολα υλικό που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της στο εσωτερικό της χώρας.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική5 ώρες πριν

Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!

Με το μνημόνιο Παπανδρέου, η Ελλάδα εισήλθε σε μία περίοδο παρατεταμένης γενοκτονίας, ασύλληπτης οικονομικής καταστροφής, αλλά κυρίως της μεγαλύτερης μείωσης...

Διεθνή6 ώρες πριν

Τέλος στην… παρακμή! Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Τραμπ για να φέρει τις ΗΠΑ ξανά σε… χρυσή εποχή

Μια σειρά εκκωφαντικών μέτρων, για να βάλει τέλος στην «παρακμή» των ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της...

Διεθνή7 ώρες πριν

Μήνυμα στο κανάλι του Λευκού Οίκου στο Youtube! “Η Αμερική επέστρεψε”

Νέο βίντεο με τίτλο “Η Αμερική επέστρεψε” αναρτήθηκε στο επίσημο κανάλι του Λευκού Οίκου στο Youtube. Όλα τα βίντεο της...

Διεθνή7 ώρες πριν

Ο Τραμπ κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Στέλνει τον κόσμο στον Άρη και επαναφέρει τα δύο φύλα

Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2025.

Διεθνή8 ώρες πριν

Associated Press: Το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν τερματίζει συνεργασία με κινεζικό πανεπιστήμιο

Αυτή η απόφαση έρχεται μήνες αφότου πέντε Κινέζοι φοιτητές στο κοινό πρόγραμμα κατηγορήθηκαν για ύποπτες δραστηριότητες κοντά σε στρατιωτικό χώρο...

Δημοφιλή