Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αρμενική νίκη έναντι στη γενοκτονία της μνήμης που επιβάλλει η Τουρκία

Δημοσιεύτηκε στις

Απαράδεκτη η στάση της ηγεσίας των Τ/κ που κλείνει τα μάτια για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αγνοώντας τους Αρμένιους συμπατριώτες μας
Μάριος Πούλλαδος
Η29η Οκτωβρίου 2019 θα παραμείνει στην Ιστορία ως η ημέρα κατά την οποία, επί Προεδρίας Τραμπ, η υπερδύναμη του πλανήτη Αμερική αποκατέστησε και δικαίωσε, έστω και συμβολικά με ένα ψήφισμα, τη μνήμη 1,5 εκατομμυρίου γενοκτονημένων Αρμενίων από τους Οθωμανούς και του Νεότουρκους του Κεμάλ το 1915. Το ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που πέρασε με μια σπάνια συντριπτική πλειοψηφία 405 ψήφων υπέρ έναντι 11 κατά, υπήρξε ένα γερό χαστούκι κατά της Άγκυρας, στην οποία έχει σταλεί το μήνυμα ότι η γενοκτονία της ιστορικής μνήμης δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή.

Αυτό που δυστυχώς αποσιωπήθηκε, αλλά έχει εξίσου ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, είναι πως το σχετικό ψήφισμα 296 ξεκινά με τη αναγνώριση ότι η Τουρκία είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων, των Μαρωνιτών, των Συρίων, των Χαλδαίων και άλλων χριστιανικών λαών, παραθέτοντας μάλιστα την εκστρατεία του τότε πρέσβη στην Τουρκία, Χένρι Μόργκενθο, κατά της εξόντωσης της Αρμενίων. Η ημερομηνία κατά την οποία πέρασε το σχετικό ψήφισμα έχει ακόμη πιο ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στις 29 Οκτωβρίου η Τουρκία γιορτάζει την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2013, που θεμελιώθηκε πάνω στους γενοκτονημένους χριστιανικούς λαούς από τους Οθωμανούς και το Κίνημα των Νεοτούρκων του Μουσταφά Κεμάλ.

Το ιστορικό στις ΗΠΑ
Το American Community Survey εκτιμά ότι σήμερα περίπου μισό εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν αρμενική καταγωγή, αλλά αρκετοί οργανισμοί έχουν επικρίνει αυτό το ποσοστό και ισχυρίζονται ότι ο αρμενικός πληθυσμός στις ΗΠΑ είναι μεταξύ 1,5 και 2 εκατομμυρίων. Η τελευταία φορά που το Κογκρέσο διατύπωσε ψήφισμα που αναγνωρίζει τη σφαγή του 1915 ως γενοκτονία ήταν το 1984. Ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου είχε προωθήσει το συγκεκριμένο ψήφισμα αρκετές φορές έκτοτε, η ηγεσία της Βουλής ποτέ δεν το έφερε στο τραπέζι μέχρι σήμερα. Η αναγνώριση αρμενικής γενοκτονίας από τη Βουλή, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Adam Schiff, έρχεται τη στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δοκιμάζονται σε πολλαπλά επίπεδα. «Το σενάριο έχει αλλάξει δραματικά από τότε που η Τουρκία πήγε στη Συρία και πιστεύω ότι ο αποφασιστικός παράγοντας ήταν ότι η Τουρκία έχασε μεγάλη υποστήριξη από τα μέλη του Κογκρέσου», δήλωσε στο Αl Monirot ο κ. Judy Chu, D-Calif ο εισηγητής για το ψήφισμα. Κανένας Αμερικανός Πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» για να περιγράψει τις μαζικές σφαγές των Τούρκων από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν. Όταν το 2005 ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Έβαν στην Αρμενία δήλωσε ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα», ανακλήθηκε και εξαναγκάστηκε σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Η δήλωση της αλήθειας θεωρήθηκε ως πράξη μη συμμόρφωσης με την επίσημη Αμερικανική Πολιτική, η οποία επεδίωκε τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Τουρκία.
Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία στην προεκλογική εκστρατείας του 2008 – και όμως απέφυγε να το πράξει, φοβούμενος την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Άγκυρα άσκησε επιθετικό λόμπινγκ για να μην περάσει το ψήφισμα, χωρίς, ωστόσο, να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τους New York Times, έδωσαν περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα και σχεδόν το ίδιο ποσό τα δύο πρώτα χρόνια της προεδρίας του Τραμπ.
Τουρκικές απειλές και ασέβεια των Τ/κ
Η ενόχληση της Άγκυρας ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής και έντονη, ώστε ο Αμερικανός πρέσβης κλήθηκε για εξηγήσεις και ο Ερντογάν έθεσε εν αμφιβόλω την επικείμενη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα απαντήσουν στην αναγνώριση γενοκτονίας με την αναστολή των προσοδοφόρων οικονομικών δεσμών με τις αμερικανικές εταιρείες, μειώνοντας συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και έφτασαν στο σημείο να μιλούν για παρεμπόδιση της παροχής βοήθειας των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Τούρκος Πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι η ιστορία τους είναι γεμάτη με κηλίδες γενοκτονίας και σκλαβιάς και, ως εκ τούτου, δεν έχει το δικαίωμα ούτε να μιλάει ούτε να κάνει μαθήματα στην Τουρκία. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε και επίσημη καταδίκη του ψηφίσματος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την οποία στήριξαν ομόφωνα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και η αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).
Αυτό που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τη Λευκωσία είναι πως στο πλευρό της Άγκυρας έσπευσε να σταθεί και το «υπουργείο εξωτερικών» στα κατεχόμενα, που καταδίκασε το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής κάνοντας λόγο για «άδικη και μεροληπτική απόφαση», η οποία περιπλέκει τις σχέσεις των ΗΠΑ-Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε η πρώτη χώρα που έφερε το ζήτημα της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1965 και η δεύτερη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία το 1975. Η στάση της ηγεσίας των Τ/κ για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προσβάλλει τους Αρμένιους συμπατριώτες μας, με τους οποίους θα κληθούν να συμβιώσουν στην υποτιθέμενη λύση που επιδιώκουν.
Θεοχάρους: Νίκη του Δικαίου κατά του ολοκληρωτισμού
Η Πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους, η οποία διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την Αρμενία, σε δηλώσεις της στη «Σημερινή» χαρακτήρισε το ψήφισμα «ακόμη νίκη του Δικαίου επί της τυφλής βίας και του Ολοκληρωτισμού». Όπως δήλωσε, οι Αρμένιοι με την επιχείρηση «Νέμεσις» τιμώρησαν τους επικεφαλής των φυσικών αυτουργών της σφαγής και με συνεχείς πολιτικούς αγώνες διατηρούσαν πάντοτε στο προσκήνιο το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών στην Τουρκία και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. «Ο αγώνας των Αρμενίων έχει επιτύχει να διατηρεί άσβεστες τις μνήμες των φρικαλεοτήτων και να δίνει το δικαίωμα στους απογόνους των θυμάτων και των επιζησάντων να διεκδικούν με νομικά μέσα τις περιουσίες τους στη Δυτική Αρμενία και στην υπόλοιπη Μικρά Ασία», δήλωσε η κ. Θεοχάρους, τονίζοντας, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με τους Αρμενίους οι Έλληνες έθαψαν το ζήτημα των Γενοκτονιών στα συρτάρια των ελληνικών Υπουργείων και έφθασαν στο σημείο Έλληνες εκπαιδευτικοί να χαρακτηρίζουν τις σφαγές ως συνωστισμό στην παραλία της Σμύρνης. «Θεωρείται εθνικισμός η διδασκαλία των εγκλημάτων των Τούρκων και επιδιώκεται η “επαναπροσέγγιση” των δύο λαών μέσα από τη διαγραφή καταγεγραμμένων σελίδων της Ιστορίας. Κανείς όμως δεν διανοήθηκε ποτέ να ζητήσει από τους Εβραίους να διαγράψουν το ολοκαύτωμα από τα μαθήματα των παιδιών τους ή από τους Αρμενίους να μην αγωνίζονται για τη δικαίωση του Λαού τους», τόνισε.
Η Ομάρ και ο ξάδελφος του Ερντογάν
Στις ΗΠΑ επικρατεί σάλος για το γεγονός ότι ο συμπρόεδρος μιας Τουρκο-Αμερικανικής Ομάδας συμφερόντων (ΤΑSC), Χαλίλ Μουτλού, που διατηρεί στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, συνέβαλε με ποσό 1.500 δολαρίων τον περασμένο μήνα στην εκστρατεία της Ιλχάν Ομάρ των Δημοκρατικών, η οποία τάχθηκε κατά του ψηφίσματος για τη γενοκτονία. Η ίδια κατηγορούσε την Ινδία για καταπίεση στο Κασμίρ, ωστόσο ήταν η μόνη από τους Δημοκρατικούς που ψήφισε εναντίον της επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας για αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Το Σώμα ψήφισε υπέρ του μέτρου με 403 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Η Ομάρ και ο ακτιβιστής Χαλίλ Μουτλού φωτογραφήθηκαν μαζί σε μια εκδήλωση της οργάνωσης TASC, η οποία εδώ και χρόνια διεξάγει εκστρατείες δημοσίων σχέσεων για την υποστήριξη των τουρκικών κυβερνητικών πολιτικών αλλά και του ίδιου του Πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μουτλού, ο οποίος όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι ξάδερφος του Ερντογάν, είναι συμπρόεδρος του TASC. Η ομάδα διεξήγαγε επίσης εκδηλώσεις έξω από τον Λευκό Οίκο καταδικάζοντας τους Κούρδους της Συρίας ως τρομοκράτες, θέση που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Μουτλού οργάνωσε επίσης συλλαλητήρια διαμαρτυρίας με την TASC έξω από το σπίτι τού εξόριστου ιμάμη Φετγκιουλάχ Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια.
Το «μυστικό όπλο» των Αρμενίων
Μια από τις πιο διάσημες τηλεπερσόνες παγκοσμίως, η Κιμ Καρντάσιαν, συνέβαλε και αυτή με τον δικό της τρόπο στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ. «Ήταν μια τεράστια νίκη για τον Αρμενικό λαό όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία!», έγραψε στο instagram η Καρντάσιαν, που ανέβασε φωτογραφία με τα 4 παιδιά της στην Αρμενία. Επισκεπτόμενη τον Λευκό Οίκο προ μηνών, η Κιμ είχε κάνει δηλώσεις για την αναγκαιότητα να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία. Η ίδια είχε αναλάβει πρωτοβουλία και είχε απευθύνει επιστολές σε Αμερικανούς βουλευτές αλλά και στον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, για να τους ευαισθητοποιήσει γύρω από το θέμα. Ήδη από τις 9 Απριλίου, η Αμερικανίδα βουλευτής Τζάκι Σπάιερ, από το κόμμα των Δημοκρατικών, σε ομιλία της κατά την διάρκεια εκδήλωσης των Αρμενίων στο Καπιτώλιο, τόνισε πως οι Αρμένιοι είχαν ένα «μυστικό όπλο» για να πείσουν τον Τραμπ να προωθήσει το ζήτημα. «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να κάνουμε tweet στην Κιμ Καρντάσιαν -σοβαρά- για να της ζητήσουμε από την πλευρά μας να απευθυνθεί στον Αμερικανό Πρόεδρο προκειμένου να ληφθεί δράση», δήλωσε η Σπάιερ.
Σημερινή

Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".

Διεθνή

Εφημερίδα Kommersant: Ο Πούτιν θέλει ο Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της εκτός της Κριμαίας, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.

Η Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στην τηλεφωνική συνομιλία.

Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.

Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Εκουαδόρ: Εξάγει το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως – Και ζητάει τον στρατό των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να πολεμήσει τα καρτέλ

Η βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις συμμορίες να μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τη συνδρομή των στρατών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Βραζιλίας στον «πόλεμο» του κατά του οργανωμένου εγκλήματος ζητάει ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντάνιελ Νομπόα.

Μιλώντας στο BBC ο Νομπόα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να χαρακτηρίσει τις συμμορίες του Εκουαδόρ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως έχει κάνει με ορισμένα μεξικανικά και βενεζουελάνικα καρτέλ. Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Έρικ Πρινς, σύμμαχο του Τραμπ και ιδρυτή της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater, διαβεβαίωσε ότι οι νόμοι του Ισημερινού θα γίνεται σεβαστός.

Η βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις συμμορίες να μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών. Το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης στον κόσμο διακινείται μέσω των λιμανιών του Εκουαδόρ.

Ο Νομπόα είχε και στο παρελθόν δηλώσει ότι επιθυμεί ξένη στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των καρτέλ, αλλά είναι η πρώτη φορά που κατονομάζει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ευρώπη.

Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 13 Απριλίου.

Σκληρή καταστολή

Ο Νομπόα έχει οικοδομήσει την 16μηνη θητεία του σε μια σκληρή καταστολή των συμμοριών, στρατιωτικοποιώντας τους δρόμους και τις φυλακές. Ουσιαστικά ακολουθεί τα βήματα του προέδρου του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε. Ωστόσο, έχει δεχθεί κριτική από όσους θεωρούν τις τακτικές του υπερβολικά αυταρχικές.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο δείκτης ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά περίπου 16% από το 2023 στο 2024, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2025, οι δολοφονίες έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ των 781 μέσα σε έναν μήνα.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες»

Σε συνέντευξή του στο BBC News, ο Νομπόα δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες για να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

«Το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως εξάγεται μέσω του Εκουαδόρ. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων».

Επεσήμανε ότι αυτό που ξεκίνησε ως «εγκληματικές συμμορίες» είναι πλέον «διεθνείς ναρκοτρομοκρατικές» οργανώσεις, αποτελούμενες από 14.000 ένοπλους.

Η απόφαση του Τραμπ να χαρακτηρίσει ορισμένα λατινοαμερικανικά καρτέλ ως τρομοκρατικές οργανώσεις έχει δώσει στις αμερικανικές αρχές επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπισή τους.

Ο Νομπόα είπε στο BBC ότι θέλει να κάνει το ίδιο με τις συμμορίες του Εκουαδόρ: «Θα ήμουν χαρούμενος αν χαρακτήριζε τους Los Lobos, Los Choneros, Los Tiguerones ως τρομοκρατικές ομάδες, γιατί αυτό ακριβώς είναι».

Έχει ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με «σύμμαχα έθνη» για την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού του Ισημερινού. Παράλληλα, επιδιώκει την κοινοβουλευτική έγκριση για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να επιτραπεί ξανά η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.

Εκτός από τις συνταγματικές αλλαγές, απαιτείται και η πολιτική βούληση άλλων χωρών για την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό είναι δαπανηρή και επικίνδυνη, αλλά υπάρχει προηγούμενο. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτική βάση στον Ισημερινό για αντιναρκωτικές επιχειρήσεις έως το 2009, πριν ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απαγορεύσει την παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Ο Νομπόα θα πρέπει να πείσει ηγέτες όπως ο Τραμπ και αξιωματούχους στην Ευρώπη, όπου καταλήγουν τα ναρκωτικά, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σταματήσουν τα καρτέλ και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Οι αντιδράσεις για τη συνεργασία με τη Blackwater

Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Έρικ Πρινς, ο Νομπόα δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε έναν ασύμμετρο, αστικό ανταρτοπόλεμο. Έχει την εμπειρία. Συμβουλεύει τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία μας».

Ο Πρινς ίδρυσε τη Blackwater, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ενεπλάκη σε σοβαρά σκάνδαλα. Πούλησε την εταιρεία το 2010.

Τέσσερις εργολάβοι της Blackwater καταδικάστηκαν για τη δολοφονία 14 Ιρακινών πολιτών στη Βαγδάτη το 2007 και αργότερα έλαβαν χάρη από τον Τραμπ το 2020. Όταν ρωτήθηκε αν ο Πρινς θα φέρει μισθοφόρους στη χώρα, ο Νομπόα απάντησε: «Όχι απαραίτητα μισθοφόρους. Μιλάμε για στρατούς. Ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βραζιλία. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για εμάς».

Κάποιοι στη χώρα ανησυχούν για την παρουσία του Πρινς, επικαλούμενοι το παρελθόν του και τους κινδύνους καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νομπόα δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού δρουν αναλογικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του στρατού του, που αριθμεί 35.000 άτομα, και των 40.000 ενόπλων συμμοριών.

Η εκλογική αναμέτρηση

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να είναι αμφίρροπος, καθώς στον πρώτο γύρο ο Νομπόα επικράτησε της Λουίσα Γκονσάλες με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά.

Η ραγδαία αύξηση των ανθρωποκτονιών τον Ιανουάριο έχει ενισχύσει τους επικριτές του, που θεωρούν ότι η σκληρή πολιτική του αποτυγχάνει.

Η Γκονσάλες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, δήλωσε: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2023 θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σε ενάμιση χρόνο. Όχι σε δύο, ούτε σε τρία. Το έκανε; Όχι!».

Ο Νομπόα απαντά ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για διεθνές έγκλημα.

Το Εκουαδόρ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ασφάλεια να καθορίζει την τύχη της εκλογικής μάχης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανησυχητική αύξηση 81% των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία το πρώτο τρίμηνο του 2025 στο Πακιστάν

Αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την παρούσα αποσύνδεση μεταξύ του λαού και των κρατικών θεσμών και έχουν εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πακιστάν υπήρξε μάρτυρας μιας ανησυχητικής αύξησης κατά 81% των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία το πρώτο τρίμηνο του 2025, με 80 τρομοκρατικές επιθέσεις και 218 θανάτους να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024 κατά την οποία η χώρα κατέγραψε 44 περιστατικά τρομοκρατίας και 143 θανάτους.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και αναλυτής, Ιμτιάζ Γκιουλ, μιλώντας στο Business Recorder είπε ότι οι αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την παρούσα αποσύνδεση μεταξύ του λαού και των κρατικών θεσμών και έχουν εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους. Η αποσύνδεση σημαίνει ότι ο μηχανισμός κρατικής ασφάλειας έχει χάσει τα μάτια και τα αυτιά των ανθρώπων που είναι τόσο κρίσιμο για τον αγώνα ενός κράτους ενάντια στους εγκληματίες και τους μη κρατικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το Business Recorder από την Πύλη Τρομοκρατίας της Νότιας Ασίας (STP) και τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας (GTI), συνολικά 80 περιστατικά τρομοκρατίας καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τις 17 Μαρτίου 2025, με τις επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa (KPK) και Balochistan να είναι οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. λαμβάνοντας υπόψη ότι το ημερολογιακό έτος 2024 καταγράφηκαν 44 περιστατικά που σχετίζονται με τρομοκρατία και 143 δολοφονίες.

Κατά το τρέχον έτος, καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, με 31 περιστατικά να σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, 38 τον Φεβρουάριο και 11 τον Μάρτιο.

Η πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν στις φυλετικές συνοικίες Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στο παρελθόν η FATA και ορισμένες περιοχές έγιναν μάρτυρες 57 επιθέσεων μαχητών, ενώ το Μπαλουχιστάν έγινε μάρτυρας σε περισσότερες από 24 επιθέσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Η πλειονότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων πιστεύεται ότι πραγματοποιούνται από τον παράνομο Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), τις αποσπασμένες ομάδες του και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Μπαλουχιστάν (BLA).

Μεταξύ των σημαντικότερων περιστατικών είναι η αεροπειρατεία του τρένου Jaffar Express στις 13 Μαρτίου, όταν το τρένο, που ταξίδευε από την Κουέτα προς την Πεσαβάρ και μετέφερε 440 επιβάτες, δέχθηκε ενέδρα από τους τρομοκράτες της BLA.

Ομοίως, στις 28 Φεβρουαρίου, η Maulana Hamidul Haq Haqqani και έξι άλλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Darul Uloom Haqqani Akora Khattak στην περιοχή Nowshera.

Μιλώντας με το Business Recorder , ο αμυντικός αναλυτής υποστράτηγος Talat Masood (Retd) προσδιόρισε το Αφγανιστάν ως τη βασική αιτία της τρομοκρατίας στην περιοχή, επισημαίνοντας την παρουσία πολλών μαχητών ομάδων που δρουν από αφγανικό έδαφος.

Υποστήριξε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν ήταν βασικοί υποστηρικτές αυτών των ρούχων και πρότεινε ότι η Αφγανική Προσωρινή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) ως μοχλό πίεσης στο Πακιστάν. Δήλωσε περαιτέρω ότι το Αφγανιστάν, στην πραγματικότητα, ενεργεί ως πληρεξούσιος κατά του Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: brecorder.com

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός14 λεπτά πριν

Η Thea Halo επιστρέφει το νέο βιβλίο “ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ – Ο θεμέλιος λίθος της σύγχρονης Τουρκίας”

Καταδεικνύει ότι τα εγκλήματα της γενοκτονίας εις βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) θεμελίωσαν το...

Άμυνα8 ώρες πριν

Ανοικτή πόρτα στην Τουρκία υπό προϋποθέσεις για συνεργασία στον επανεξοπλισμό της Ε.Ε.

Η Επιτροπή για την "Λευκή Βίβλο" αφήνει ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασίες με τρίτες χώρες.

Αναλύσεις9 ώρες πριν

Πυρηνική έκρηξη στο Διάστημα και επίθεση της Ρωσίας στις ειρηνευτικές δυνάμεις: Η ομάδα του ΝΑΤΟ που εξετάζει τρόπους αντίδρασης σε ακραία σενάρια

Τα σενάρια αυτά μπορεί να ακούγονται από ακραία έως απίθανα αλλά σε ένα κόσμο γεμάτο αβεβαιότητα και εντάσεις το ΝΑΤΟ...

Αθλητικά9 ώρες πριν

SOS! Η Τουρκία αναζητεί φόρμουλα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους μέσω του Αθλητισμού

Γίνονται προσπάθειες όπως οι ομοσπονδίες και οι αθλητές του ψευδοκράτους πάρουν τη θέση τους στη διεθνή σκηνή

Άμυνα10 ώρες πριν

Περί αποστολής ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία

Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιχειρήσεων στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη

Δημοφιλή