Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής και συνεργάτης του Τραμπ, μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν.
Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκράχαμ, που έδωσε το «παρών» στη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, φέρεται, στη συνέχεια, να μπλόκαρε το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων που είχε εγκρίνει τον Οκτώβριο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.
Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ζήτησε συγκατάθεση προκειμένου να περάσει το ψήφισμα που θα παρείχε «επίσημη αναγνώριση και υπενθύμιση» της γενοκτονίας των Αρμενίων.
«Η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αντικατοπτρίζει την ειλικρινή καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, των εθνοτικών εκκαθαρίσεων και της γενοκτονίας. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στα θύματα γενοκτονίας των Αρμενίων», δήλωσε.
Ωστόσο, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ διαφώνησε με το να περάσει το ψήφισμα στη Γερουσία, δηλώνοντας ότι οι γερουσιαστές δεν πρέπει «να ωραιοποιήσουν την ιστορία ή να επιχειρήσουν να την ξαναγράψουν», όπως μετέδωσε το thehill.com.
Με βάση τους κανόνες της Γερουσίας, οποιοσδήποτε γερουσιαστής μπορεί να ζητήσει συγκατάθεση για να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα, αλλά οποιοσδήποτε γερουσιαστής μπορεί να επίσης να το μπλοκάρει.
Σημειώνεται ότι η διαφωνία του Γκράχαμ ήρθε μερικές ώρες αφότου παρευρέθηκε μαζί με μερικούς ακόμη γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.
«Μόλις συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρόεδρο Τραμπ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Συρία λόγω της στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας. Ελπίζω ότι η Τουρκία και η Αρμενία θα μπορέσουν σύντομα να συναντηθούν και να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα», πρόσθεσε, μιλώντας στη Γερουσία.
Ο Γκράχαμ πρόσθεσε ότι αντιτίθεται «όχι εξαιτίας του παρελθόντος αλλά λόγω του μέλλοντος».
Τι είπε ο Ερντογάν για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι το αμερικανικό ψήφισμα ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.
«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ερντογάν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πρόσθεσε ότι το ζήτημα της σφαγής των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και διαμήνυσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά της αρχεία σε όποιον ενδιαφέρεται.
Αργότερα, ο Ερντογάν επανήλθε στο ζήτημα, δηλώνοντας σε ΜΜΕ ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν «επονείδιστη» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».
Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου με 405 ψήφους υπέρ και 11 κατά.
Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".
Κούρκουλας για το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία! Παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα και βεβαίως για την περιοχή μας», υπογραμμίζει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Για το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour, με τη Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Εμένα αυτό που με ανησυχεί περισσότερό είναι ότι αν επικρατήσει η πρόταση Τραμπ θα δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για όλα τα ανοιχτά διεθνή θέματα και βεβαίως για την περιοχή μας, που έχει αρκετά ανοικτά προβλήματα», ανάφερε ο κ. Κούρκουλας.
«Η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει το να αντισταθεί σε μια παράνομη εισβολή επί 3 χρόνια. Αυτό συνέβαλλε στην διαμόρφωση μιας έντονης εθνικής ταυτότητας. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για ήττα της Ουκρανίας», δήλωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πολεμικό μέτωπο.
Δημιουργείται «κακό προηγούμενο»
Όσον αφορά την συμφωνία Τραμπ και τα μέτωπα που ανοίγει, ο Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε ότι «αυτό μπορεί να ανοίξει την όρεξη σε όλους τους αναθεωρητές», όπως την Τουρκία και να δημιουργήσει διάφορα ζητήματα, ειδικά στην Ελλάδα, καθώς «μια ξεδιάντροπη αποδοχή της βίας θα δημιουργήσει ένα πολύ κακό προηγούμενο».
Για τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Ο Πρόεδρος Τραμπ παραβιάζει ξεδιάντροπα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου όχι μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας», επισημαίνοντας τις απειλές Τραμπ σε Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά.
«Μιλάμε για το τέλος της Δύσης και για το τέλος της πολυμερούς διπλωματίας η οποία εν μέρει εξασφάλισε κάποια σχετική ειρήνη τα τελευταία 80 χρόνια», δήλωσε.
Ο Tyson Barker πρώην υπάλληλος του αμερικανικού state department αμφισβήτησε εάν η Ουκρανία διαθέτει επαρκή αποθέματα μετάλλων σπάνιων γαιών για να καλύψει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόνισε η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Ο Tyson Barker σημείωσε ότι η Ουκρανία έχει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιθίου και γραφίτη, αλλά οι όγκοι τους δεν είναι σημαντικοί σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι πληροφορίες στις οποίες βασίζεται η αμερικανική κυβέρνηση είναι ξεπερασμένες και οι μεγάλες εταιρείες δεν ενδιαφέρονται για τα έργα λόγω της έλλειψης εμπορικού οφέλους.
Η El Mundo αποκαλεί την πιθανή συμφωνία «εκβιασμό εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών», τονίζοντας τον μη ρεαλιστικό της χαρακτήρα.
«Κανείς δεν ξέρει αν η Ουκρανία θα έχει αρκετούς πόρους.
Ακόμα και τα υπάρχοντα αποθέματα έχουν κάποια αξία, είπε ο Tyson Barker.
Στις 20 Απριλίου, ο Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας Konstantin Bondarenko δήλωσε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα μέταλλα σπάνιων γαιών απειλεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Η ουκρανική κυβέρνηση δημοσίευσε το κείμενο ενός μνημονίου που επιβεβαιώνει την πρόθεση των αρχών της χώρας και των Ηνωμένων Πολιτειών να συνάψουν συμφωνία για τα μέταλλα σπάνιων γαιών.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι από το 2022, η Ουάσιγκτον παρέχει στο Κίεβο «σημαντική υλική υποστήριξη».
Στις 12 Απριλίου, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Keith Kellogg, δήλωσε ότι η αξία των ορυκτών αποθεμάτων της Ουκρανίας είναι… άγνωστη.
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 22 Απριλίου 2025
Τα θέματα της εκπομπής
1. Οι επιτροπές οριοθέτησης των συνόρων Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις ακόλουθες φάσεις οριοθέτησης | 00:20
2. Το Σύνταγμα της Αρμενίας δεν περιέχει εδαφικές απαιτήσεις για το Αζερμπαϊτζάν | 00:58
3. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρουσίασε την έννοια του σχεδίου «Σταυροδρόμι Ειρήνης» | 02:32
4. Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας Αρμενίας-Ελλάδας | 03:58
5. Οι παρατηρητές της ΕΕ στην Αρμενία ενημερώθηκαν για τις συνέπειες των βομβαρδισμών από μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν προς το χωριό Χοζναβάρ | 04:31
6. Δημόσιες εξηγήσεις ζητά το Αρμενικό Υπουργείο Άμυνας για τους βομβαρδισμούς του Αζερμπαϊτζάν| 05:28
7. Τα ονόματα των Λέμκιν και ντου Φουρνέ θα εμφανιστούν στον Τοίχο Μνήμης του Τσιτσερνακαμπέρντ | 06:05
Ο ουκρανικός στρατός λέει πως έπληξε εργοστάσιο κατασκευής drone στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν
Σε ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγράφεται η στιγμή της κατάρριψης drone στην περιοχή Γελαμπούγκα (σ.σ. ή Αλάμπουγκα στην ταταρική γλώσσα).
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι έπληξαν εργοστάσιο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην τοποθεσία Γελαμπούγκα, στη ρωσική δημοκρατία του Ταταρστάν, σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.000 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Ουκρανίας.
«Επί του παρόντος είναι γνωστό ότι υπέστη ζημιές η γραμμή τελικής συναρμολόγησης των UAV», αναφέρει ο ουκρανικός στρατός σε ενημέρωση μέσω Telegram, επισημαίνοντας πως η εγκατάσταση είχε δυνατότητα κατασκευής 300 μη επανδρωμένων αεροσκαφών ημερησίως.
Σε ερασιτεχνικά βίντεο που μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης καταγράφεται η στιγμή της κατάρριψης drone στην περιοχή Γελαμπούγκα (σ.σ. ή Αλάμπουγκα στην ταταρική γλώσσα).
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις ρωσικές αρχές σχετικά με την επίθεση.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφερθεί σε ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων drones, ζητώντας από την αμυντική βιομηχανία να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγή της.