Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η Γαλλία παραιτείται από το «Ελευθερία ή Θάνατος»

Δημοσιεύτηκε στις

Το 1793, πολύ πριν το «Liberté, Égalité, Fraternité» γίνει το σύνθημα της Γαλλικής Δημοκρατίας, αυτή η αφίσα επιβεβαίωνε ότι αυτά τα τρία ιδεώδη αξίζουν περισσότερο από τη ζωή μας.

Η Γαλλία είναι αυτή η παράξενη χώρα που δεν σταμάτησε να συνεργάζεται με διάφορους εισβολείς πριν εξεγερθεί στην αρχή δειλά, μετά πάντα γενναία. Χωρίς να σκεφτεί σήμερα, μόλις εγκατέλειψε το σύνθημα των προγόνων της, το οποίο αναμφίβολα θα ξαναβρεί σύντομα με δόξα.
Όλα τα πολιτικά καθεστώτα, όποια κι αν είναι, δεν έχουν άλλη αποστολή παρά να προστατεύουν τους υπηκόους τους ή πολίτες τους από επιθέσεις που οι δεύτεροι δεν μπορούν να προστατευτούν. Μπορούν να περιορίσουν τις ελευθερίες τους, ενώ ορισμένα καθεστώτα πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερο από άλλα.
Ο Βρετανός Thomas Hobbes παραδεχόταν όλα τα εγκλήματα του κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι προστάτευε τους υπηκόους του από τις συνέπειες του εμφυλίου πολέμου τις οποίες είχε βιώσει. Ο Γάλλος Montesquieu οραματίστηκε μηχανισμούς για τον έλεγχο του κρατικού λόγου (raison d’État). Μαζί του, όλοι οι οικοδόμοι των σύγχρονων καθεστώτων θεωρούν τις ελευθερίες ως τον ύστατο στόχο των δημοκρατιών.
Κατά τη διάρκεια θανατηφόρων επιδημιών, ορισμένα καθεστώτα θεωρούσαν απαραίτητο να περιορίσουν, ακόμη και να στερήσουν την ελευθερία, σε ένα κομμάτι του λαού τους. Ήταν αποδεκτό, μέχρι την επιδημία Covid-19, ότι οι δημοκρατίες μπορούν κατ ’εξαίρεση να περιορίσουν τα δικαιώματα των μολυσμένων ατόμων, ή ύποπτων ότι έχουν μολυνθεί, προκειμένου να προστατεύσουν τους υγιείς ανθρώπους. Από τώρα και στο εξής, είναι πλέον αναγνωρισμένο ότι μπορούν επίσης να περιορίσουν τις ελευθερίες των τελευταίων, ή ακόμη και να θέτουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό τους σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Αυτό το νέο πρότυπο δεν συζητήθηκε ποτέ δημοκρατικά. Επιβλήθηκε επειγόντως από τις κυβερνήσεις και έγινε αποδεκτό από τον λαό τους ως μικρότερο κακό. Με αυτόν τον τρόπο, άλλαξαν έστω και προσωρινά το πολιτικό καθεστώτος, δεδομένου ότι στη δημοκρατία οι πολιτικές αποφάσεις δεν είναι νόμιμες παρά μόνο εάν έχουν συζητηθεί σε αντιπροσωπευτικές συνελεύσεις. Με την ορμή τους, τα έκτακτα καθεστώτα εργάζονται τώρα για να σχεδιάσουν υποχρεωτικά προστατευτικά μέτρα, καθώς και εφαρμογές για κινητές συσκευές που μπορούν να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για την παρουσία ενός μολυσμένου άτομου κοντά τους . Δεν πρόκειται για αποκαλυπτική φαντασία, αλλά για τη πραγματικότητα που ζούμε. Αυτή η εξέλιξη βασίζεται αποκλειστικά σε δύο πηγές πληροφοριών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Neil Ferguson στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τον καθηγητή Anthony Fauci στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επιδημία Covid-19 αναμένεται να σκοτώσει συνολικά τουλάχιστον 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κατεγράφησαν μέχρι τώρα 170.000, ήτοι 300 φορές λιγότεροι.
Ο φόβος των επιδημιών είναι γραμμένος μέσα μας. Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες εποχές, σε ορισμένες τοποθεσίες, εξαφάνισαν πολιτισμούς. Γνωρίζουμε επίσης ότι η πρόοδος της ιατρικής δεν θα μας βοηθήσει καθόλου στην αντιμετώπιση νέων ιών, ακριβώς επειδή , δεν είναι ακόμη σε θέση να τους μελετήσει. Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι οι χειρότερες ιογενείς επιδημίες, όπως η ευλογιά στην Αμερική, δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν πολιτισμούς. Τα προκολομβιανά κράτη καταστράφηκαν επειδή η ευλογιά βοήθησε τους κατακτητές να το κάνουν. Η πανώλη, αυτή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα ή η μαύρη πανούκλα του 14ου αιώνα, είναι βακτηριακές ασθένειες που μπορούν να καταπολεμηθούν από την υγιεινή και να ξεπεραστούν με αντιβιοτικά.
Από την αρχή των σύγχρονων δημοκρατιών, ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν, ο οποίος ήταν ένας από τους Ιδρυτές Πατέρες των Ηνωμένων Πολιτειών και «αδελφός» του Βολταίρου, έθεσε: «Εκείνοι που θα αποκηρύξουν την βασική Ελευθερία, για να αγοράσουν λίγη προσωρινή ασφάλεια, δεν αξίζουν ούτε την Ελευθερία, ούτε την Ασφάλεια » (“Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety”), ένα απόφθεγμα που αναμφίβολα ισχύει και για τις επιδημίες.
Πρέπει να το αναγνωρίσουμε: οι κατ ’οίκον περιορισμοί υγιών πληθυσμών «για το καλό τους» είναι ασυμβίβαστοι με το δημοκρατικό ιδεώδες. Δεν πρόκειται για θλίψη για ορισμένες οπισθοδρομήσεις της δημοκρατίας μας, για παράδειγμα ενώπιο της τρομοκρατίας. Επηρέαζαν μόνο μερικούς από εμάς και δεν ενοχλούσαν τους πολλούς. Αλλά να σημειωθεί ότι μόλις θέσαμε, προσωρινά τουλάχιστον, τέλος στη δημοκρατία ταυτόχρονα σε πολλές χώρες. Μια απόφαση που μας αγγίζει όλους και μας φυλακίζει στο σπίτι μας για αόριστο χρονικό διάστημα.
Να αντιπαραβάλουμε τον καλό μας πρόεδρο Μακρόν που προστατεύει την Υγεία των συμπολιτών του με τον κακό πρόεδρο Τραμπ που ευνοεί την Οικονομία δεν είναι παρά μόνο ένα παραπέτασμα καπνού. Η πραγματικότητα είναι ότι μόλις εγκαταλείψαμε την Ελευθερία μας.
Δεν ήταν ούτε μια οικονομική κρίση ούτε ένας πόλεμος που προκάλεσαν αυτή την αναστάτωση. Η Covid-19 είναι μια πολύ λιγότερο θανατηφόρα επιδημία από πολλές προηγούμενες. Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ το 1968-70 σκότωσε περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ενώ το AIDS, σε 40 χρόνια, σκότωσε περισσότερο από 32 εκατομμύρια άτομα. Αυτοί οι ιοί δεν άλλαξαν τίποτα πολιτικά μιλώντας. Είναι επομένως πιθανό ότι η πολιτική μας αντίδραση στην τρέχουσα επιδημία αντικατοπτρίζει μια προαπαιτούμενη εξέλιξη σε αυτήν την πραγματικότητα.
Ο γενικευμένος κατ’ οίκον περιορισμός δικαιολογήθηκε σε όλες τις χώρες που τον εφαρμόζουν ως απάντηση στην ευθραυστότητα του νοσοκομειακού συστήματος. Ακόμα κι αν είναι ψευδές, η χρήση αυτού του επιχειρήματος καταδεικνύει ότι θεωρούμε την Υγεία μας πιο σημαντική από την Ελευθερία μας, ενώ οι πρόγονοί μας πάντοτε υποστήριζαν ότι οι Ζωές τους ήταν λιγότερο σημαντικές από την Ελευθερία τους.
Αναστέλλοντας τη δημοκρατία μέχρι νεωτέρας, σταματήσαμε να ακολουθούμε τα βήματα των ηρώων μας.

Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά

Πηγή Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)

 | ΔΑΜΑΣΚΟΣ (ΣΥΡΙΑ)  

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Ελληνικό παρακράτος υπό τουρκική επιρροή;

Η προειδοποίηση του Κώστα Γρίβα για Τουρκία και το πολιτικό αίνιγμα της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια σειρά από δηλώσεις-σεισμό έκανε ο Δρ. Κώστας Γρίβας στην εκπομπή «Έλληνες Παντού», φέρνοντας στο προσκήνιο όχι μόνο τα γεωπολιτικά διλήμματα της εποχής μας, αλλά και εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το πού πραγματικά βαδίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Η παρέμβασή του, λίγες μόνο ημέρες μετά την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ–Ιράν, φανερώνει μια θεώρηση που δεν διστάζει να μιλήσει για «γεωπολιτικό εφιάλτη», υπονομευμένες στρατηγικές και… τουρκικό παρακράτος με επιρροή εντός του ελληνικού κρατικού μηχανισμού.

Ο Γρίβας αναδεικνύει τον κίνδυνο ενός ενδεχόμενου γεωπολιτικού εγκλωβισμού του Ισραήλ, σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να επικρατήσει στον ενεργειακό και στρατηγικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί, η Άγκυρα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ιδιότυπο «γαλάζιο έδαφος» στο οποίο κάθε ενεργειακή ή στρατιωτική δραστηριότητα θα περνά αναγκαστικά από την έγκρισή της.

«Το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με άλλη χώρα, ειδικά με μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία. Όμως, αν εγκλωβιστεί και αναγκάζεται να παίρνει άδεια από την Άγκυρα για στρατηγικά του συμφέροντα, τότε αυτό θα είναι ένας απόλυτος γεωπολιτικός εφιάλτης», τόνισε.

Ελλάδα, Ισραήλ, ΗΠΑ: Η ευκαιρία για τριγωνική συμμαχία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας γεωπολιτικός βλέπει «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την ελληνική διπλωματία. Η στρατηγική συγκυρία είναι μοναδική, υποστηρίζει, για την εδραίωση μιας ισχυρής τριγωνικής σχέσης μεταξύ Ουάσινγκτον, Ιερουσαλήμ και Αθήνας. Μια τέτοια συνεργασία όχι μόνο θα λειτουργούσε αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική, αλλά θα ενίσχυε και τη θέση της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του δυτικού γεωστρατηγικού συστήματος.

Ωστόσο, το ερώτημα που θέτει είναι καίριο και ανησυχητικό: Θέλει η Ελλάδα κάτι τέτοιο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Καλυβιώτης: Αντίσταση ή Φινλανδοποίηση

Ο Ραφαήλ Καλυβιώτης αναλύει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε

στις

Η κυβέρνηση φαίνεται να βάζει φρένο στο φιλόδοξο σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο που δεν είναι απλώς καλώδια στη θάλασσα, αλλά πυλώνας ενεργειακής ανεξαρτησίας και στρατηγικής ισχύος για Ελλάδα και Κύπρο. Πριν λίγο καιρό, οι υπουργοί έταζαν άμεσες έρευνες και γρήγορη πρόοδο. Τώρα; Μια θολή υπόσχεση ότι «θα γίνει όταν έρθει η ώρα». Αυτή η ξαφνική στροφή δεν είναι απλή καθυστέρηση – είναι πολιτική επιλογή που μυρίζει υποχώρηση. Και η σιωπή για τους λόγους; Εκκωφαντική.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, πετάει τη μπάλα στην εξέδρα: «Θα προχωρήσουμε στον κατάλληλο χρόνο», λέει, λες και η στρατηγική περιμένει τις ιδανικές συνθήκες. Πού πήγε η βιασύνη που διατυμπάνιζαν; Τι άλλαξε; Οι ψίθυροι λένε ότι το ΚΥΣΕΑ συζήτησε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, ζυγιάζοντας αν θα προηγηθεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ή οι έρευνες για το καλώδιο. Αλλά η αναβολή από μόνη της μιλάει: η κυβέρνηση διστάζει. Και το ερώτημα καίει: Μήπως η Τουρκία κρύβεται πίσω από αυτό;

Η Άγκυρα δεν κρύβεται. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας βροντοφώναξαν ότι το έργο δεν περνά χωρίς τη δική τους σφραγίδα, γιατί –λένε– αγγίζει «δικές τους» θάλασσες. Αυτή η αλαζονεία δεν είναι καινούργια. Εδώ και χρόνια, η Τουρκία ονειρεύεται Ελλάδα και Κύπρο σαν υποτελείς, πιέζοντας με απειλές και εκφοβισμό. Αν η Αθήνα λυγίσει τώρα, είναι σαν να παραδέχεται ότι η Άγκυρα κρατά το τιμόνι στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν, όμως, η Ελλάδα σπρώξει το έργο μπροστά, θα στείλει μήνυμα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδειά σου».

Θα είναι νίκη για την ενεργειακή αυτονομία και την αξιοπρέπεια Ελλάδας-Κύπρου. Ο Πρωθυπουργός έχει την μπάλα στα πόδια του. Θα παίξει για το εθνικό συμφέρον ή θα αφήσει την Τουρκία να σκοράρει; Η σιωπή δεν κρύβει – αποκαλύπτει. Και η ιστορία δεν συγχωρεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο!

Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννης Εγκολφόπουλος: Γιατί φοβούνται την Τουρκία! Οι Τούρκοι όταν τους πας κόντρα υποχωρούν. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος. Γιατί παίρνουμε τόσα όπλα αν είμαστε υποχωρητικοί; Θα είναι τεράστια αποτυχία αν δεν γίνει το καλώδιο.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολιτική14 λεπτά πριν

Η Τουρκία εκπονεί σχέδια για τη Γαλάζια Πατρίδα! Milliyet: “Επιλογή η μέση γραμμή του Αιγαίου, το μισό πέλαγος θα περιλαμβάνει την τουρκική πλευρά”

Ετοιμάστηκε επιστημονικός χάρτης που σχεδιάζει τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Πολιτική33 λεπτά πριν

Ανακοινώθηκε ο ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός

Για πρώτη φορά αποτυπώνονται σε επίσημο κείμενο της ΕΕ τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Ο χάρτης που...

Ιστορία - Πολιτισμός4 ώρες πριν

Στο σφυρί 86 επιστολές του Νίκου Καζαντζάκη και ένα σημειωματάριο του Φώτη Κόντογλου

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29  και την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 5:30 μ.μ. στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία κοινού.

Ενδιαφέροντα9 ώρες πριν

Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές...

Διεθνή10 ώρες πριν

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν στο G7 δήλωση – καταδίκη για τη ρωσική επίθεση στο Σούμι

Οι ΗΠΑ μπλόκαραν καταδικαστική δήλωση της G7 για την ρωσική επίθεση στο Σούμι, επειδή θέλουν να διατηρήσουν σε καλό κλίμα...

Δημοφιλή