Ακολουθήστε μας

Πολιτική

Κάποιοι στριφογυρνάνε στους τάφους τους…

Δημοσιεύτηκε στις

Του Θανάση Κ. 

Κάτι η μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων σήμερα, κάτι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21 του χρόνου, κάποιοι βάλθηκαν να «αλλάξουν» την Ιστορία μας! Να την ξαναγράψουν, «αποστειρωμένη» από οποιοδήποτε νόημα…

Ονομάζουν το εγχείρημά τους: «αποφόρτιση από εθνικιστικούς συναισθηματισμούς»!

‘Ή εμβάθυνση στην «επιστημονική ανάγνωση» της Ιστορίας με απαλοιφή των «εθνικιστικών μύθων» που την καθιστούσαν εργαλείο εθνικιστικών πολιτικών…

Στην ουσία δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά:

Είναι αλλοίωση της Ιστορίας και νομιμοποίηση των ισχυρισμών της Τουρκικής προπαγάνδας!

Δεν διώχνουν τους «μύθους» του Ελληνικού εθνικισμού, επανεισάγουν – πέρα από τα τουρκικά σίριαλ – τα μυθεύματα της πιο επιθετικής εθνικιστικής προπαγάνδας της Τουρκίας.

[Στο ζήτημα τη Γενοκτονίας των Ποντίων, δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά…

Γιατί ήταν Γενοκτονία – πώς να το κάνουμε;

Το πιστοποιούν ξένες διπλωματικές πηγές της εποχής και το αποδέχονται πλήρως όλοι οι σύγχρονοι και έγκυροι μελετητές των Γενοκτονιών. Ξένοι όλοι τους

Οπότε το «αφήγημα» αλλάζει κάπως…]

Μας λένε ότι αγριότητες κατά αμάχων ή και «Γενοκτονίες» έκαναν και οι… Επαναστατημένοι Έλληνες κατά των Τούρκων (δυναστών τους) ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα της Επανάστασης του 1821.

Οπότε, τους σφάξαμε εμείς, μας έσφαξαν κι εκείνοι, μήπως είναι ώρα να τα ξεχάσουμε όλα αυτά και να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή φιλίας με την Τουρκία;

Αυτό είναι το «μήνυμα» που ετοιμάζονται να δώσουν στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας. Μερικοί δεν το κρύβουν, μάλιστα…

Ας μιλήσουμε λοιπόν, για τη Σφαγή της Τριπολιτσάς…

Έγινε! Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821…

Και δεν απεκρύβει ποτέ από Ελληνικής πλευράς! Την περιγράφει ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του, σοκαρισμένος κι ο ίδιος.

Αλλά και άλλοι Έλληνες συγγραφείς, όπως ο Σπυρίδων Τρικούπης, ο Φωτάκος και ο Φιλήμων.

Δεν υπάρχει κανένας Ελληνικός «εθνικιστικός μύθος»! Καμία «απόκρυψη»

Εμείς οι παλαιότεροι, την κάναμε και μάθημα στο Λύκειο…

Αλλά μαθαίναμε κι όλα όσα είχαν προηγηθεί. Κι όσα ακολούθησαν

Από τις 30 χιλιάδες του Τουρκικού πληθυσμού στην Τρίπολη (είχαν συγκεντρωθεί απ’ όλη την Πελοπόννησο) σώθηκαν 8 χιλιάδες με κοπιώδεις παρεμβάσεις του ίδιου του Κολοκοτρώνη, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Πετρόμπεη. Οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν…

Την Τρίπολη δεν την κατέλαβε τακτικός στρατός Ελλήνων. Την κατέλαβαν εξοπλισμένος πληθυσμός από ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Ο οποίους είχε δει τους προκρίτους του τις προηγούμενες εβδομάδες να τους κρεμάνε οι Τούρκοι από τα τείχη και να τους δείχνουν στους επαναστατημένους πολιορκητές.

Ήξερε για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλοντα οι όμηροι και για τις θανατώσεις των ομήρων από τους Τούρκους στις φυλακές της πόλης, όσο κρατούσε η πολιορκία.

Είχαν δει τις αδελφές τους, τις γυναίκες και τις κόρες τους, τις προηγούμενες βδομάδες να βιάζονται και να σφαγιάζονται και να καίγονται ζωντανές στα χωριά του Άργους και σε όλο τη διαδρομή που πέρασε ο τουρκικός στρατός που είχε στείλει ο Χουρσίτ από την Ήπειρο για να ενισχύσει την Τριπολιτσά.

Είχαν μάθει και για τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε, αλλά και για τις σφαγές που είχαν ήδη κάνει οι Τούρκοι στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη και στο Αϊβαλί σε βάρος των Ελληνικών πληθυσμών εκεί.

Η σφαγή της Τριπολιτσάς ήταν ένα αιματηρό ξέσπασμα οργής και αντεκδίκησης, από ανθρώπους που είχαν γαλουχηθεί στη φρίκη των Οθωμανών!

Όχι μόνο τους τελευταίους τέσσερις αιώνες….

Τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες!

Από την άλλη πλευρά οι επί κεφαλής των Επαναστατών κατάφεραν τότε να σώσουν και τους Τούρκους αξιωματούχους που παραδόθηκαν και τα χαρέμια. Όλοι αυτοί τη γλίτωσαν. Ενώ πριν ακόμα ξεκινήσει η πολιορκία, ο Κολοκοτρώνης με τον Πλαπούτα είχαν διευκολύνει χιλιάδες τουρκαλβανούς να φύγουν και να σωθούν. Μαζί με τις οικογένειές τους…

  Η σφαγή της Τριπολιτσάς ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Αιματηρό, αποτρόπαιο, αλλά μεμονωμένο.

Τίποτε παρόμοιο δεν είχε προηγηθεί από πλευράς των Ελλήνων επαναστατών. Και τίποτε παρόμοιο δεν ακολούθησε όλα τα επόμενα χρόνια του Αγώνα.

Παντού αλλού, όταν έμπαιναν οι Έλληνες προηγούνταν συμφωνίες παράδοσης που τηρούνταν σε γενικές γραμμές.

Αντίθετα, οι Τούρκοι έκαναν αλλεπάλληλες σφαγές Ελληνικού πληθυσμού. Που δεν είχαν καν την «δικαιολογία» της «λαϊκής οργής». Και τις έκαναν επικεφαλής τακτικών δυνάμεων τις οποίες έλεγχαν απόλυτα. Όχι επαναστατημένου όχλου όπως ήταν οι Έλληνες άτακτοι τους πρώτους μήνες της Επανάστασης.

Η σφαγή της Χίου (1822), η σφαγή των Ψαρών (1824) και η σφαγή που ακολούθησε την έξοδο του Μεσολογγίου (1826), αποδεικνύουν την πολιτική συστηματικής εξόντωσης που είχαν υιοθετήσει επίσημα, από την αρχή ως το τέλος οι Οθωμανικές αρχές.

Όπως είχαν κάνει και πριν 50 χρόνια, μετά την καταστολή των ελληνικών εξεγέρσεων στα Ορλωφικά. Όταν έκαψαν το Μωριά από τη μια άκρη ως την άλλη. (Επί εννιά χρόνια, έκαιγαν, σκότωναν, ερήμωναν και εξανδροπόδιζαν τους Έλληνες κατοίκους στα δουλοπάζαρα της Ανατολής).

Η σφαγές του πληθυσμού ήταν «κανόνας» για τους Οθωμανούς δυνάστες!

Για τους Έλληνες επαναστάτες ήταν μια στιγμή έκρηξης οργής και εκδίκησης. Που δεν είχε καμία συνέχεια.

Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό: Όλα τα τουρκικά «λόμπυ» της εποχής στην Ευρώπη, προέβαλαν ιδιαίτερα τη φρίκη από τη σφαγή της Τρίπολης μετά το Σεπτέμβρη του 1821 Και οι φιλότουρκοι ηγεμόνες της Ευρώπης τότε, δεν έχασαν την ευκαιρία…

Όμως η Κοινή Γνώμη της Ευρώπης κατάλαβε τότε. Και τελικώς στράφηκε υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων. Καθαρά και αποφασιστικά!

Μάλιστα υπάρχουν αναφορές της εποχής, όπου νεαροί Έλληνες φοιτητές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θύμιζαν τις σφαγές που έγιναν από τους Γάλλους σε βάρος Γάλλων κατά τη διάρκεια της δικής τους επανάστασης ιδιαίτερα το 1793 (στην περιοχή Βαλντά στη νοτιοδυτική Γαλλία, στο Παρίσι, τη Λυών, και τη Νάντη), αλλά και τη σφαγή του πληθυσμού της Ιόππης (Γιάφας) από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα το 1799, στη Συρία (σημερινό Ισραήλ).

Κατά τη μαρτυρία του Σπυρίδωνος Τρικούπη:

«Οι Γάλλοι φιλέλληνες αξιωματικοί Μάξιμος Ραιμπώ και Μωρίς Περσά εκδήλωσαν και αυτοί προς τους Έλληνες φοιτητές που είχαν έλθει από το Παρίσι τον αποτροπιασμό τους για τα γεγονότα της Τριπολιτσάς. «Αλλ’ οι νέοι αυτοί», έγραψε ο Ραιμπώ, «είχαν ταξιδέψει, είχαν διαβάσει και για να υπερασπισθούν τους συμπατριώτας των ανεζήτησαν εις τας κατηγόρους σελίδας της ιστορίας πράξεις αναλόγους προς εκείνας». Ο Περσά μας αποκάλυψε τις «κατηγόρους σελίδας» που ανέφεραν οι, ευρισκόμενοι στην Τριπολιτσά, Έλληνες σπουδαστές του εξωτερικού: Του υπενθύμισαν τα γεγονότα της Γαλλίας του 1793. Τι ήταν πράγματι η άλωση της Τριπολιτσάς απέναντι στις σφαγές του Σεπτεμβρίου, στην τραγωδία της Ναντ και στις άλλες αγριότητες της γαλλικής τρομοκρατίας;

Ο Σπυρίδων Τρικούπης, ακόμα απαντά κι ο ίδιος: «υπενθυμίζοντας  την άλωση της Ιόππης από τους Γάλλους του Ναπολέοντα. Όλοι οι κάτοικοί της είχαν κατακρεουργηθεί. Και η σφαγή δεν είχε γίνει από σκλάβους εναντίον τυράννων, αλλά από τακτικό ευρωπαϊκό στρατό με διαταγή του ίδιου του στρατηγού του…».

Αυτή η «συζήτηση» που πάει να ανοίξει τώρα, έγινε ΤΟΤΕ. Ήδη από τότε…

Και έκλεισε! Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν. Ολόκληρος ο κόσμος κατάλαβε. Και δημιουργήθηκε τότε ένα πολύ ισχυρό, φιλελεύθερο και φιλελληνικό πνεύμα παντού.

Αυτά που κατάλαβαν οι ξένοι τότε σε όλη την Ευρώπη, δεν τα καταλαβαίνουν σήμερα – και πάνε να τα αντιστρέψουν – μέσα στην ίδια την Ελλάδα κάποιοι… πώς να τους πώ;

Δεν θέλω να γράψω το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό. Ούτε καν το δεύτερο

Διαλέξτε τέλος πάντων εσείς, και πείτε τους όπως θέλετε….

ΥΓ. Υπάρχει κι ένα τελευταίο: Η Τουρκία, δηλαδή η επίσημη Τουρκία του σήμερα – και υπό το προηγούμενο Κεμαλικό καθεστώς και υπό το σημερινό του ισλαμιστή Ερντογάν – δεν δείχνει καμία διάθεση να τα αφήσει πίσω της όλα αυτά. Αντίθετα, όχι μόνο αρνείται να αποδεχθεί τη Γενοκτονία που έκανε σε βάρος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας αλλά απειλεί να την επαναλάβει και τώρα – στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, εσχάτως και στην Κρήτη!

Δεν μένει στα λόγια μόνο. Το προωθεί με στρατιωτικές προκλήσεις, με σχέδια υβριδικού πολέμου, με διπλωματικά μέσα, με ό,τι μπορεί, τέλος πάντων.

Κι εμείς εδώ τι;

Μιλάμε για… «ελληνοτουρκική φιλία»; Είμαστε σοβαροί;

Γιατί δεν μας λένε ανοικτά, ότι θέλουν να υποταχθούμε πλήρως στην Τουρκία;

Και σε ό,τι αυτή ζητάει…

Να «γιορτάσουμε» τα 200 χρόνια της Επανάστασης ζητώντας… συγγνώμη που τους διώξαμε τότε και παρακαλώντας να περάσουμε πάλι υπό τον Υψηλή Πύλη.

Αυτό μας λένε! Όσοι μας το λένε τέλος πάντων…

Σαν δεν ντρέπονται…

Άντε, γιατί κάποιοι θα στριφογυρνάνε στους τάφους τους!

DailyPost

Πολιτική

Οργή Γιάννη Μάζη: Δια της διολισθήσεως και όχι με υπογραφές γίνονται οι παραχωρήσεις

Ο κ. Μάζης μέσα από την εκπομπή “Γνώση δια λόγου” εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του, για την αφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

Δημοσιεύτηκε

στις

Επικριτικός ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εξωτερικά θέματα με αφορμή το πρόσφατο με τη Μονή Σινά Σινά, το Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Ο κ. Μάζης μέσα από την εκπομπή “Γνώση δια λόγου” εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του, για την αφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Συμπλήρωσε δε, ότι οι παραχωρήσεις στην Τουρκία, γίνονται δια της διολισθήσεως και όχι με υπογραφές, γιατί θα ερχόταν αντιμέτωποι οι αρμόδιοι, με την αντίδραση του λαού, όπως είπε συγκεκριμένα και ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας μας. Κάνουμε εκπτώσεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε κεκτημένα αιώνων, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο – Νέες αρμοδιότητες και πρόσβαση σε δεδομένα

Το Συμβούλιο μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, αποκτώντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο τόσο στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και στην αξιολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων – ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Πλήρως ενισχυμένο και με νέο θεσμικό ρόλο αναμένεται να λειτουργεί το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το Συμβούλιο μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, αποκτώντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο τόσο στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και στην αξιολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων – ειδικά σε προεκλογικές περιόδους.

Πλέον, κάθε πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων θα μπορεί να υποβάλει τα προγράμματά του για ανάλυση και εκτίμηση του δημοσιονομικού τους κόστους από το Συμβούλιο. Οι αξιολογήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται με βάση πρότυπα και μεθοδολογία που θα ορίζονται από το ίδιο το Συμβούλιο, κατόπιν αιτήματος και απόφασης του αρμόδιου κομματικού οργάνου.

Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο αποκτά πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα δημόσιων φορέων όπως η ΑΑΔΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία, ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και πληροφοριακά συστήματα όπως το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με στόχο την τεκμηριωμένη ανάλυση και την ενίσχυση της διαφάνειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορεί να ζητά ακόμα και σύζευξη μικροδεδομένων (ΑΦΜ) πριν την ψευδωνυμοποίηση, για πιο ακριβή ποσοτικοποίηση δημοσιονομικών επιπτώσεων.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει επίσης την αυξημένη ευθύνη του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα υποχρεούται σε λήψη διορθωτικών μέτρων εάν οι προβλέψεις του αποκλίνουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου. Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα ελέγχει τα μακροοικονομικά σενάρια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αξιολογεί τη συμβατότητά τους με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών και θα εξετάζει κάθε νέο ή αναθεωρημένο προϋπολογισμό, με σκοπό την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να αξιολογεί τόσο εκ των προτέρων (ex ante) όσο και εκ των υστέρων (ex post) τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των Πολυετών Προγραμμάτων Δημοσιονομικού Σχεδιασμού.

Ως Ανεξάρτητη Αρχή, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο αποκτά πλήρη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Δεν θα υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικούς ή κρατικούς φορείς, παρά μόνο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό του δεν θα λαμβάνουν οδηγίες από οποιονδήποτε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα και θα απολαμβάνουν πλήρη προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτική

Η Αθήνα και το «ναρκοπέδιο» της Λιβύης

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Έτοιμη να μπει στην «κινούμενη άμμο» της Λιβύης είναι η ελληνική διπλωματία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης σχεδιάζει εντός του Ιουνίου να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη χώρα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, προκειμένου να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα.

Γράφει ο Νίκος Μελέτης, Liberal.gr

Καθώς πρέπει να τηρηθούν λεπτές ισορροπίες στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη, με την ύπαρξη ουσιαστικά δύο κυβερνήσεων, στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο, ώστε η επίσκεψη στην Τρίπολη να συνδυαστεί με επικοινωνία ή ακόμη και με μετάβαση και στην Ανατολική Λιβύη.

Ο προγραμματισμός της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη είχε ξεκινήσει αρκετές εβδομάδες πριν και την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ο Έλληνας πρέσβης στην Τρίπολη, Ν. Γαρίλιδης, είχε συναντηθεί με τον Λίβυο ΥΠΕΞ, με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις αλλά και την προετοιμασία της επίσκεψης.

Τις τελευταίες ημέρες μεσολάβησε η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ για σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την εξέταση του τουρκολιβυκού Μνημονίου, που σήμανε συναγερμό στην Αθήνα και καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την αποκατάσταση των διαύλων με τη Λιβύη σε ανώτερο επίπεδο.

Η Ανατολική Λιβύη και οι δύο ισχυροί άνδρες, ο πρόεδρος της Βουλής Α. Σάλεχ και ο στρατηγός Χαφτάρ, είχαν αποτελέσει τα στηρίγματα της Ελλάδας το 2019 έναντι των τετελεσμένων που προσπάθησε να επιβάλει η Άγκυρα σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Αλ Σαράζ, καθώς απέρριψαν το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο τότε είχε προσφερθεί ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική στήριξη που έδωσε ο Τ. Ερντογάν στην Τρίπολη, ώστε να αποκρούσει την επίθεση του στρατηγού Χαφτάρ.

Έκτοτε η Ανατολική Λιβύη, ειδικά τους τελευταίους μήνες, έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα. Οι Α. Σάλεχ και Χαφτάρ έχουν επισκεφθεί την Άγκυρα, επαναλειτούργησε το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη, ενώ τον Απρίλιο ο γιος του Χαφτάρ, Σαντάμ Χαφτάρ, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων του LNA, έγινε δεκτός από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γ. Γκιουλέρ και συζήτησαν τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Ο άλλος γιος του Χαφτάρ, Μπελκάσιμ, που έχει αναλάβει τον αμφιλεγόμενο Οργανισμό Ανάπλασης και Ανοικοδόμησης, διαχειριζόμενος δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, έχει καλέσει και τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στα υπό υλοποίηση έργα.

Η πρωτοβουλία για εξέταση του τουρκολιβυκού Μνημονίου από τη Βουλή θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μήνυμα τόσο προς την Αθήνα, ώστε να μην εμφανισθεί ότι τοποθετείται υπέρ της νομιμοποίησης της κυβέρνησης της Τρίπολης, όσο και προς την Άγκυρα, παζαρεύοντας ανταλλάγματα με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ή πάντως διατήρησης ισορροπίας σε σχέση με τη στήριξη που προσφέρει στην κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο δεν είχε επικυρωθεί από τη Βουλή (της οποίας, βεβαίως, η θητεία έχει λήξει εδώ και καιρό) ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα για την ακυρότητα του Μνημονίου σε σχέση με την εσωτερική έννομη τάξη, πολύ περισσότερο που και η κυβέρνηση της Τρίπολης το 2019 δεν είχε τη νομιμοποίηση, ώστε να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες.

Ακόμη κι αν τελικά η Βουλή στο Τομπρούκ προχωρήσει στην επικύρωση του Μνημονίου, πρακτικά δεν αλλάζει κάτι, καθώς η ελληνική αντίθεση (την οποία συμμερίζονται και άλλες χώρες της περιοχής με προεξάρχουσα την Αίγυπτο, αλλά και η Κύπρος, το Ισραήλ, η Συρία και φυσικά η ΕΕ) εστιάζεται στις κατάφωρες παραβιάσεις βασικών Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όμως πολιτικά θα είναι ένα αρνητικό μήνυμα εάν η Ανατολική Λιβύη, με την οποία είχε υπάρξει κλίμα ουσιαστικής συνεννόησης με την Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια, στραφεί τελικά προς την πλευρά της Τουρκίας αποδεχόμενη το Μνημόνιο, το οποίο έτσι θα «δεσμεύει» σε έναν βαθμό την όποια κυβέρνηση προκύψει μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης και τη διεξαγωγή εκλογών.

Η επίσκεψη του Γ. Γεραπετρίτη στη Λιβύη εξαρτάται, φυσικά, και από τις συνθήκες ασφαλείας, καθώς στην Τρίπολη συνεχίζουν να κυκλοφορούν παντού οι ένοπλες αντίπαλες ομάδες, αλλά και από τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω του Μπαϊραμιού.

Στην ατζέντα θα βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν μείνει πολύ πίσω, αλλά και το μεταναστευτικό, καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί δραματικά οι ροές από τη Λιβύη με κατεύθυνση την Κρήτη. Στις συναντήσεις του Γ. Γεραπετρίτη, ίσως δοθεί η ευκαιρία να τεθεί και το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, καθώς η λιβυκή πλευρά έχει δεσμευτεί και με επιστολές της στον ΟΗΕ για συνομιλίες με την Ελλάδα, με ορίζοντα την παραπομπή στη Χάγη, εφόσον δεν εξευρεθεί συμφωνημένη λύση.

Η Ελλάδα εφαρμόζει έναντι της Λιβύης τη μέση γραμμή, βάσει των διατάξεων του Νόμου 4001/2011, και σε αυτή στηρίζεται και η χάραξη των οικοπέδων, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί στην ExxonMobil, αλλά και των δύο νοτίως της Κρήτης, για τα οποία έχει δείξει ενδιαφέρον η Chevron.

Η Αθήνα, σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με τη Λιβύη, έχει ως διπλωματικό εργαλείο την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις λιβυκές υποθέσεις, όπου η χώρα μας και ως ευρωπαϊκή και ως γειτονική χώρα της Λιβύης, έχει λόγο. Επίσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία για όλες τις πλευρές στη Λιβύη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ΣΑ του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει και να λάβει αποφάσεις σε σχέση με την έκθεση της απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η οποία προτείνει ένα σχέδιο τεσσάρων εναλλακτικών για την έξοδο της βορειοαφρικανικής χώρας από τη βαθιά κρίση που διαρκεί από το 2011, όταν ανετράπη το καθεστώς Καντάφι.

Η Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), που ξεκίνησε το 2011, παρουσίασε πρόσφατα τέσσερις προτάσεις ως οδικούς χάρτες εξόδου από την κρίση: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα. Πρώτα βουλευτικές, μετά υιοθέτηση Συντάγματος. Πρώτα Σύνταγμα, μετά εκλογές. Σύσταση επιτροπής πολιτικού διαλόγου για θέματα εκλογών και εκτελεστικής εξουσίας.

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι εξαιρετικά εύθραυστη μετά το ξέσπασμα βίας και ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ ομάδων που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη. Οι ένοπλες συγκρούσεις προκάλεσαν ένα κύμα διαδηλώσεων με αίτημα την ανατροπή της κυβέρνησης της Τρίπολης, η οποία είναι προσωρινή αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς, καθώς στη Λιβύη είναι διαδεδομένη η πεποίθηση ότι ο Ντμπεϊμπά σκόπιμα υπονομεύει τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να παραμείνει και να νέμεται την εξουσία.

Ζητά, μάλιστα, να είναι η κυβέρνησή του εκείνη που θα οργανώσει τις εκλογές όταν αυτές γίνουν, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η πλευρά της Ανατολικής Λιβύης.

Οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στην Τρίπολη, αλλά κάθε άλλο παρά επικρατεί κλίμα ασφάλειας, με τις διαφορετικές ένοπλες ομάδες να καραδοκούν. Η πολιτική αστάθεια αλλά και οι ένοπλες συγκρούσεις ομάδων και φατριών έχουν πλήξει και τη σημαντικότερη πηγή εσόδων της Λιβύης, τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς διαταράσσεται η ομαλή εξόρυξη και εξαγωγή του προς τις διεθνείς αγορές.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γενικά θέματα6 λεπτά πριν

Σχέδιο κατάργησης του τεκμαρτού εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζει η κυβέρνηση

Στόχος του σχεδιασμού είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα φορολόγησης βάσει πραγματικών εισοδημάτων, όπως καταγράφονται από τις δηλώσεις και τα...

Πολιτική36 λεπτά πριν

Οργή Γιάννη Μάζη: Δια της διολισθήσεως και όχι με υπογραφές γίνονται οι παραχωρήσεις

Ο κ. Μάζης μέσα από την εκπομπή "Γνώση δια λόγου" εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του, για την αφωνία της Ελληνικής...

Οικονομία1 ώρα πριν

Ανεξάρτητη Αρχή το Δημοσιονομικό Συμβούλιο – Νέες αρμοδιότητες και πρόσβαση σε δεδομένα

Το Συμβούλιο μετεξελίσσεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, αποκτώντας κρίσιμες αρμοδιότητες και αυξημένο ρόλο τόσο στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και...

Ιστορία - Πολιτισμός1 ώρα πριν

Φοβερή ιδέα στην Αλεξανδρούπολη! Μετέτρεψαν ένα παλιό ψυγείο σε δανειστική βιβλιοθήκη

Ο κ.Αθανάσιος Γιαλαμάς, ιδιοκτήτης δανειστικής βιβλιοθήκης , μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για το πως προέκυψε η ιδέα και...

Διεθνή2 ώρες πριν

Νέος ρωσικός βομβαρδισμός στην Ουκρανία – Ένας νεκρός, καταστροφές σε Νικόπολη και Μεζίφσκα

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για την αναβολή προγραμματισμένης ανταλλαγής αιχμαλώτων,...

Δημοφιλή