Αναλύσεις
Κράτος που εχθρεύεται τη χαρά


Constitution of America, We the People.
Δεν όρισαν τυχαία οι Αμερικάνοι στο Σύνταγμά τους, ως βασικό σκοπό του κράτους, την ευημερία των πολιτών, ατομική και οικογενειακή (…promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity…).
Η ευτυχία κάθε ανθρώπου, με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει, είναι ο πυρήνας της φιλελεύθερης σκέψης, αλλά και της λειτουργίας της Οικονομίας: ο ένας είναι ευτυχισμένος σε ένα ράντζο στην Αριζόνα, ο άλλος σε ένα γραφείο ουρανοξύστη στο Μανχάταν, ο τρίτος σε ένα σκάφος που έχει για σπίτι κι ο τέταρτος σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο με το οποίο γυρνάει τον κόσμο.
Του Θάνου Τζήμερου
Μπορεί η Αμερική, εδώ και καιρό, να έχει πάψει να λειτουργεί ως πρότυπο φιλελεύθερου οικονομικά κράτους, όμως έχει διατηρήσει, ως πολιτισμική της αξία, τον σεβασμό στην ευτυχία και τη χαρά. Και όλοι ξέρουν πως το να ζεις με τον τρόπο που θες, κινεί ολόκληρους τομείς της αγοράς.
Στο Οθωμανοσοβιετιστάν, που μια βάσκανος μοίρα μάς όρισε να γεννηθούμε, τα πράγματα είναι αλλιώς: το κράτος θα σου πει πώς θα ζεις και με ποια πράγματα επιτρέπεται να χαίρεσαι. Όσα δεν εγκρίνει η κυβέρνηση, απαγορεύονται. Κι επειδή πρέπει να κρατάν και τα προσχήματα του Δυτικού κόσμου, δεν τα απαγορεύουν ευθέως. Απλώς τα τσακίζουν στη φορολογία, θεωρώντας τα πολυτελή. This is Sparta! Αν σου βαστάει, πάρ’ τα.
Δεν έχουμε συζητήσει, όσο θα έπρεπε, την ουσία αυτής της αντίληψης, ίσως γιατί γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μαζί της. Όμως πρόκειται για τον ορισμό του φασισμού. Τι σημαίνει πολυτέλεια; Ποιος την ορίζει; Υπάρχει ας πούμε μία πανεθνική προκρούστεια κλίνη επιθυμιών και δαπανών που καθορίζει το επιτρεπόμενο ύψος κάθε επιλογής του πολίτη και ό,τι το ξεπερνάει τσεκουρώνεται με τον βαρύν πέλεκυν του Υπουργού Οικονομικών; Ο καθένας μας φορολογείται για τα εισοδήματά του με άμεσο φόρο. Για ό,τι αγοράζουμε φορολογούμαστε και με έμμεσο. Εκεί θα έπρεπε να τελειώνει η σχέση του κράτους με την τσέπη μου – και πολύ κράτησε. Με ποιο ηθικό και νομικό δικαίωμα, το κράτος βάζει κι άλλο φόρο – καπέλο σε κάποιες προτιμήσεις μου, θεωρώντας τες πολυτελείς και επιπλέον τεκμήριο για συγκεκριμένο ύψος δαπανών που αν δεν το έχω δηλώσει ως εισόδημα πάει να πει ότι το έκρυψα;
Το 2018, όπως μας ενημερώνει η Α.Α.Δ.Ε., 1.929.180 φορολογούμενοι λόγω τεκμηρίων, φορολογήθηκαν για ποσό μεγαλύτερο από αυτό που δήλωσαν. Το επιπλέον τεκμαρτό, δηλαδή φανταστικό εισόδημα ήταν 6,7 δισ. ευρώ και πλήρωσαν στο κράτος – ληστή 150 περίπου εκατ. ευρώ επιπλέον φόρο. Θα νομίζετε ότι οι περισσότεροι ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες που δουλεύουν με μαύρα! Αμ, δε! Η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν μισθωτοί!
Μετά οι συνταξιούχοι και τρίτοι οι εισοδηματίες! Όλοι, νεόπτωχοι της κρίσης που βρέθηκαν με είδη “πολυτελείας” αγορασμένα προ κρίσης και δεν θέλουν να τα “σκοτώσουν”. Είναι αυτό καραμπινάτη κρατική ληστεία, ναι ή όχι; Δεν το έχουμε πει όσο θα έπρεπε. Καιρός να να το πούμε. Και για να μην θεωρητικολογώ, εκθέτω 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογικού φασισμού, παραλογισμού αλλά και δημοσιονομικής ανοησίας. Θα εξηγήσω γιατί.
για τη συνέχεια The President

Αναλύσεις
Πρόβατο επί σφαγή ο Ελληνισμός
Παρέμβαση του διευθυντή της εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ” Μανώλη Κοττάκη στο Ράδιο 984 και τον Γιώργο Σαχίνη

Μανώλης Κοττάκης: Μεγάλος εμπαιγμός με τη Μονή Σινά. Η Αίγυπτος δεν μας σέβεται, η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει το δημοσίευμα της Corriere della Serra. Στη Λιβύη ο Χαφτάρ στρέφεται προς Τουρκία. Έχουμε χάσει τα αβγά και τα πασχάλια. Θέλουμε να πετάξουμε τη χώρα μας σαν σαβούρα στη θάλασσα. Πρόβατο επί σφαγή ο ελληνισμός. Στην πατρίδα μας αγαπάμε το ψέμα. Η παραμυθία είναι κάτι που αγαπά το πολιτικό κατεστημένο.
Ο διευθυντής της εφημερίδας “Εστία” , αρθρογράφος και συγγραφέας, Μανώλης Κοττάκης , μιλώντας σήμερα στον 98.4 περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο το πώς κατά την γνώμη του η σημερινή Ελλάδα από τον τρόπο άσκησης των πολιτικών της σε διεθνές αλλά και εσωτερικό επίπεδο, απομειώνεται ως αξία και εύρος παρεμβάσεων .
Από την εξέλιξη της υπόθεσης με την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, έως τις εξελίξεις με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και την βούληση του ηγέτη στην Ανατολική Λιβύη στρατάρχη Χαφτάρ από εκεί που το απέρριπτε να το εξετάσεις προς έγκριση, μέχρι τις εσωτερικές εξελίξεις με τα Τέμπη , τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμη και τον Προσωπικό Αριθμό, ο Μανώλης Κοττάκης, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα ως ευημερία υπάρχει μόνο στο προσωπικό αφήγημα του κυβερνήτη της.
Την ίδια ώρα που ακόμη και σε επίπεδο συμμάχων η χώρα μας εμφανίζεται μειωμένης βαρύτητας, η κυβέρνηση όπως λέει είτε σε ρόλο παρατηρητή, είτε σε ρόλο διαστροφής της πραγματικότητας, οδηγεί τις καταστάσεις σε διαρκείς ήττες, έοντας απλά ένα ιστορικό προνόμιο, αυτό της πλήρους ανυπαρξίας αντιπολίτευσης από το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα.
Αναλύσεις
Αδιέξοδο σε Σινά και Λιβύη!
Παρέμβαση του στρατηγικού αναλυτή Σάββα Καλεντερίδη στο Rthess 94,5

Σάββας Καλεντερίδης: Θα πληρώσουμε ακριβά αυτά που συμβαίνουν για την Ελλάδα το ένα μετά τον άλλο.
Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να είσαι μπροστά από τα γεγονότα και όχι να τρέχει πίσω από αυτά, τονίζει ο Σάββας Καλεντερίδης εν μέσω πληροφοριών ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης εξετάζει την προοπτική κύρωσης του τουρκολυβικού μνημονίου για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.
Η ιδιαίτερη σημασία του μνημονίου για την Ελλάδα είναι ότι οριοθετεί ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη αγνοώντας πλήρως την επήρεια των ελληνικών νησιών, ακόμα και της Κρήτης, στη χάραξη ζωνών στην περιοχή.
Το τουρκολυβικό μνημόνιο είχε υπογραφεί το 2019 από τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης. Της λιβυκής κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, διότι ο έτερος ισχυρός πόλος εξουσίας στης Λιβύης, η Βουλή των Αντιπροσώπων με πρόεδρο τον Ακίλα Σάλεχ, που εδρεύει στα ανατολικά της χώρας, στο Τομπρούκ, δεν κύρωσε το μνημόνιο. Στα ανατολικά της Λιβύης είναι ισχυρή η παρουσία και η εξουσία του στρατηγού Καλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής και ο οποίος επίσης δεν στήριξε τη συμφωνία.
Η Αθήνα αξιοποίούσε την μη κύρωση του μνημονίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την ακυρότητά του.
Φαίνεται, ωστόσο, ότι τα δεδομένα αλλάζουν και ότι η Αγκυρα έχει καταφέρει να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας και πρόσβαση στον πόλο εξουσίας που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη.
Στα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης δημοσιεύθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής για την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Αναφερόμενος στις αρνητικές εξελίξεις με την Μονή Σινά ο κ. Σάββας Καλεντερίδης σημειώνει ότι: «Η συμπεριφορά του κράτους της Αιγύπτου αδικεί την ίδια την Αίγυπτο..Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις και ένα προσύμφωνο με το οποίοο αναγνωρισόταν η ιδιοκτησία της μονής και όλα τα ιστορικά της δικαιώματα, όμως η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και δεν υπογράφει τη συμφωνία. Και έρχεται η απόφαση του εφετείου, μαθαίνω ότι δεν υπάρχει ανώτατο δικαστήριο για να προσφύγει η Μονή…αυτό δένει και τα χέρια της κυβέρνησης….βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο, μακάρι η επίσκεψη Γεραπετρίτη να έχει ένα αποτέλαμ αλλά το θεωρώ πολύ δύσκολο».
Αναλύσεις
Κώστας Βενιζέλος στη Hellas Journal: Δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία! Μέχρι παρεξηγήσεως αποθεώνει την Τουρκία ο Αμερικανός πρέσβης
Την συνέκρινε με την Ελλάδα και την Κύπρο, δικαιολόγησε την προμήθεια των S-400 και χαρακτήρισε “παράλογο” που δεν είναι στην Ε.Ε.!!!

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ* – Λευκωσία
Δεν απέχουν και πολύ από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, που εκφράζει τον θαυμασμό του προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο λόγος για το νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τομ Μπαράκ, ο οποίος εξυμνεί την κατοχική Τουρκία. Έμπλεξε το εγκώμιο της και μάλιστα συγκρίνοντας την με άλλες χώρες, περιλαμβανόμενες της Ελλάδος και της Κύπρου.
Ο Τομ Μπάρακ, λοιπόν, «φρέσκος» στο νέο του πόστο, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ανέφερε ότι «η Τουρκία τα καταφέρνει απίστευτα καλά». Για να προσθέσει «ότι ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και όλες τις χώρες της περιοχής, η Τουρκία πλοηγείται με επιτυχία που εκπλήσσει».
Επιχείρησε δε να εξηγήσει τον αναβαθμισμένο ρόλο της Άγκυρας, ώστε να… επιβεβαιωθούν τα όσα ισχυρίσθηκε.
Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: ¨Μέγιστη ανοησία να μην δέχεται η ΕΕ τον καλύτερο αμυντικό της σύμμαχο την Τουρκία¨… pic.twitter.com/aVm6858UHE
— Κοσμάς Καραΐσκος (@TourkikaNea) June 3, 2025
Για το Ουκρανικό είπε: «Νομίζω ότι η Τουρκία έχει να παίξει έναν βασικό ρόλο. Όλοι αυτοί οι παράλογοι πόλεμοι είναι μια καταστροφή για όλους μας. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει παραδοσιακά συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Αυτό της επιτρέπει να εγκαθιδρύσει έναν σημαντικό διάλογο».
- Ο ρόλος του επιτηδείου ουδέτερου, που δεν υιοθέτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θεωρείται από τον Αμερικανό διπλωμάτη πλεονέκτημα και προσόν! Δηλαδή, οι υπόλοιπες χώρες, που υιοθέτησαν με κόστος τις κυρώσεις έχουν ξεγελαστεί;
Για τους S-400 ο Αμερικανός πρέσβης λίγο-πολύ δικαιολόγησε την Τουρκία για την αγορά αυτή:
«Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα. Ναι, σωστά… Η Τουρκική Δημοκρατία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος το 2015. Το 2016, έγινε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν και η Τουρκική Δημοκρατία χρειαζόταν πυραύλους αεράμυνας. Εκείνη την εποχή, ήθελε να αγοράσει πυραύλους Patriot. Το Κογκρέσο τη δυσκόλεψε στο να αποκτήσει πυραύλους Patriot. Στράφηκε στη Ρωσία. Αυτό, φυσικά, προκάλεσε σύγχυση σε όλους. Διότι το ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι θα την προστάτευε από τη Ρωσία. Ωστόσο ποτέ δεν χρησιμοποίησε τους S-400, ούτε καν τους έβγαλε από το κουτί».
Κοντολογίς, με όσα αναφέρει, φταίει το κογκρέσο που «ανάγκασε» τους Τούρκους να στραφούν προς τη Ρωσία!
Ατζέντης της Άγκυρας
Περαιτέρω, λειτουργώντας ως ατζέντης της Άγκυρας, ο Αμερικανός πρέσβης έσπευσε να κατηγορήσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή, όπως ανέφερε, ενώ είναι πολύτιμος σύμμαχος στον τομέα της άμυνας ( σ.σ. η Τουρκία) δεν έχει γίνει ακόμα δεκτός στην Ένωση. Χαρακτηρίζει δε τούτο «παράλογο γεγονός».
- Μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ επιχειρεί με τα «καλά λόγια» να… περάσει καλά στο πόστο του. Αλλά τα όσα είπε χαρακτηρίζονται από υπερβολή και έχουν τον χαρακτήρα καλοπιάσματος.
- Δεν το πράττουν τούτο οι Τούρκοι για τους Αμερικανούς, αλλά το αντίθετο. Κι αυτό πρέπει να σημειωθεί.
Ένας πρέσβης έχει προφανώς όρια όταν εξυμνεί τη χώρα, στην οποία είναι διαπιστευμένος. Διαφορετικά παρεξηγείται. Βέβαια ο Μπαράκ λειτουργεί κατόπιν οδηγιών. Ακούει τι λέγει και ο Πρόεδρος του, ο Ντόναλντ Τραμπ.
Η Τουρκία, ανέφερε, μπορεί να καταστεί πιο ισχυρή στην περιοχή ενώ χαρακτηρίζει «πρότυπο» το καθεστώς, που συλλαμβάνει πολιτικούς αντιπάλους, μια χώρα που είναι επεκτατική και κατέχει εδάφη ξένων κρατών, όπως είναι η Κύπρος.
«Έχετε ήπια ισχύ στον Κόλπο, έχετε σκληρή ισχύ εδώ, έχετε τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Έχετε έναν πληθυσμό που αποτελεί πρότυπο μετριοπαθούς Ισλάμ και κοσμικότητας».
Κι όλα αυτά λέγονται για την Τουρκία. Αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική7 ημέρες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα4 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή4 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!