Διεθνή
Αλ. Μαλλιάς: Ανοιχτή επιστολή προς τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών
Αλέξανδρος Μαλλιάς
Η Γερμανία η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, δεν επιθυμεί να αντιμετωπίσει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση υψηλής ή ακόμα και χαμηλής εντάσεως. Ισορροπεί μεταξύ της ιδιότητας της ως προεξέχον μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συμφερόντων που έχει, λόγω ειδικών σχέσεων, με την Τουρκία.
Επ’ αφορμή της επίσκεψης του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την προσπάθεια έναρξης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο πρέσβης ε.τ. Αλέξανδρος Μαλλιά απευθύνεται στον γερμανό διπλωμάτη, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα.
1. Χαιρετίζουμε όπως επιβάλλεται την παρουσία στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα. Δεν έχουμε αντιληφθεί αν ενεργείτε υπό την ιδιότητα της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή εξ ονόματος της πανίσχυρης συμμάχου, εταίρου και φίλης χώρας της Γερμανίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστορία των σχέσεων μας τα τελευταία 100 χρόνια δεν ακολουθεί παράλληλους δρόμους αλλά τέμνεται. Συχνά. Κάποιες από τις τομές αυτές έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, οικοδομήθηκε ακριβώς για να μην ξαναζήσουμε τις στιγμές αυτές. «Ποτέ ξανά». Ούτε εσείς, ούτε η Γαλλία ούτε εμείς.
2. Ευτυχείς είμαστε που η Γερμανία και η Γαλλία οι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να κυριολεκτώ ο Καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ και ο Πρόεδρος Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, αποφάσισαν να ανέβουν στον Όλυμπο. Πιασμένοι χέρι –χέρι με τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή. Γνωρίζουμε ότι συχνά έκτοτε διερωτάστε αν τελικά κάνατε λάθος. Συχνά και κάποιοι εδώ στην Ελλάδα συχνά έχουν τα ίδια διλήμματα. Τα ζήσαμε με τον πιο δραματικό και οδυνηρό τρόπο το καλοκαίρι του 2015. Οι χειρότερες στιγμές στη πορεία ενός ευρωπαϊστή. Από το 2012 άλλωστε προωθούσατε συστηματικά την ιδέα-πρόταση για το «εθελοντικό» GREXIT. Είχατε μάλιστα κοστολογήσει τη δήθεν εκούσια αποστέρηση της «ευρωπαϊκής» μας ταυτότητας. Κάμποσα δις. Ευτυχώς τελικά, χάρις στην ωριμότητα και φιλοπατρία στην Ελλάδα συγκεκριμένων πολιτικών και κομμάτων,- τωρινοί συνομιλητές σας στην Αθήνα – καταφέραμε να ξεπεράσουμε με επώδυνο συμβιβασμό το αυθαίρετο και διχαστικό τότε δίλημμα «εντός ή εκτός Ευρώπης».
3. Ερώτησα αφελώς αν ενεργείτε υπό την ιδιότητα της Προεδρίας της Ένωσης ή ως Επικεφαλής της διπλωματίας μιας πανίσχυρης στην Ευρώπη χώρας η οποία απεχθάνεται τον χαρακτηρισμό της ως «ηγεμονικής». Θυμάμαι καμιά φορά με κάποια νοσταλγία τις Διακηρύξεις του Καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ και του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ το 1990 όταν ολοκληρώθηκε ομαλά, πολύ γρήγορα και άνευ αντιστάσεως η ιστορική επανένωση της Γερμανίας: «Η Γερμανία δεν θα γίνει ο ηγεμόνας της Ευρώπης. Η Γερμανία νιώθει ισχυρή μέσα σε μία ισχυρή Ευρώπη».
Αν έτσι έχουν τα πράγματα σήμερα τότε επιτρέψτε μου με όλο τον προσήκοντα σεβασμό να διερωτηθούμε:
– Προωθεί η Γερμανική Προεδρία erga omnes, urbi et orbi-λυπούμαι που προσφεύγω σε γλώσσα Βατικανού αλλά δεν έχω πρόχειρη την αντίστοιχη διατύπωση των Θέσεων του Λουθήρου –την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι το Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο για τις Θαλάσσιες Ζώνες της 28ης Νοεμβρίου 2019 είναι «άκυρο και ανυπόστατο» (nul and void) όπως έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της Ένωσης;
-Ας αφήσω κατά μέρος τις θέσεις που διατυπώνουν κορυφαίοι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ στις εμπιστευτικές συνομιλίες σας στις Βρυξέλλες ,στο Βερολίνο, στην Άγκυρα στο Fort Bregancon και στην Aθήνα. Δεν μπορώ να επικαλεστώ με σοβαρότητα και πειστικότητα κάτι που ίσως είναι γνωστό αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων – από λεπτότητα δεν τους κατονομάζω – ενισχύουν ή κατά τη γνώμη σας αποδυναμώνουν την Ένωση και την περί «αλληλεγγύης κλπ» κοινή θέση της για Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις επιθετικές κατά δύο Εταίρων ενέργειες της Τουρκίας; Χρησιμοποιώ τον ακριβή αυτό όρο αντί του παλιομοδίτικου απειλητικές. Οι δημόσιες θέσεις του Βερολίνου – πιστέψτε με τις παρακολουθώ με ευλάβεια καθημερινά -εν τέλει ενισχύουν ή υπονομεύουν όχι την Ελλάδα μόνο αλλά και την πολύπαθη «κοινή εξωτερική πολιτική…»; Κατά τη γνώμη σας σήμερα ποια θέση λαμβάνουν σοβαρότερα «τρίτοι» όπως η Άγκυρα και γιατί όχι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα κλπ; Την κοινή θέση των Βρυξελλών σε χαμηλό κοινό παρονομαστή ή την Γερμανική; Γνωρίζετε καλύτερα από μας την απάντηση.
– Δεν σας είναι άγνωστο. Η Ελλάδα και η Κύπρος –εταίροι σας στην Ένωση-από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν αποδοθεί σε μία μεγάλη διπλωματική προσπάθεια να μειώσουν την εμβέλεια, και να αποδυναμώσουν την ισχύ των δύο Τουρκο-Λιβυκών Συμφωνιών. Σε αυτό κατέτειναν και κατατείνουν οι διπλωματικές μας ενέργειες, πρωτοβουλίες και κινήσεις. Απειλούν την εδαφική μας ολοκλήρωση και προσβάλλουν την κυριαρχία και την άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Διαφεύγει μάλλον ότι το Τ/Λ Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, και την επιβολή της Συμφωνία περί Θαλασσίων Ζωνών με κοινές (Λιβύης και Τουρκίας ) στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το Άρθρο IV είναι σαφές.
-Και όμως. Δυστυχώς. Η Γερμανική Κυβέρνηση-έξη μήνες προ της ανάληψης της Προεδρίας της Ένωσης φρόντισε εξ αρχής να αποδυναμώσει την κοινή θέση και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα την διαπραγματευτική και διπλωματική θέση της Ελλάδος έναντι της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Λιβύης. Κατά τρόπο που δεν επιδέχεται σοβαροφανείς εξηγήσεις. Τον Ιανουάριο του 2020 απέκλεισε την Ελλάδα από την κρίσιμη και σημαντική Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Παρούσα όμως με κύριο και καταλυτικό ρόλο η Τουρκία. Αντιδράτε όμως τώρα που καταφέραμε να υπογράψουμε Συμφωνία με την Αίγυπτο. Αλήθεια τι συμπέρασμα βγάζουμε;
– Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της εμπλοκής της Γαλλίας και της παροχής «ομπρέλας ασφάλειας» στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αν μια χώρα σήμερα στην Ευρώπη θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται την σημασία της «Ασφάλειας» αυτή είναι η Γερμανία. Διότι η Γερμανία δικαίως ανησυχεί για την πλήρη αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ –και ειδικότερα των Άρθρων 4 και 5 του Χάρτη του- επί Προεδρίας του κυρίου Ντόναλντ Τραμπ. Ο όρος «αλληλεγγύη» του Άρθρου 5 είναι πλέον διακοσμητικός. Το χάσμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου ποτέ δεν ήταν βαθύτερο μετά το 1990. Δύσκολα κάποιος κριτής θα μπορούσε να κατηγορήσει την Γερμανία για την εξέλιξη αυτή. Σε επίπεδο πανευρωπαϊκής ασφάλειας ορθά αισθάνεται αποδυναμωμένη έναντι της ρωσικής άρκτου και «αδειασμένη» από την Ουάσινγκτον.
-Η Γερμανία βρήκε την λύση στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και κυρίως των σχέσεων της με τις ΗΠΑ.Η ιστορική – άγνωστη σε πολλούς εδώ στη Ελλάδα – Γαλλο –Γερμανική Συνθήκη του Άαχεν ( Aix La Chapelle) της 22ας Ιανουαρίου 2019 ( Πρόεδρος Μακρόν-Καγκελάριος Μέρκελ) -στην πραγματικότητα επέκτεινε και στην Γερμανία τη πυρηνική ομπρέλα αποτροπής και ασφάλειας που διέθετε αποκλειστικά η Γαλλία. Παραμένει η μόνη χώρα της Ε.Ε. που είναι πυρηνική δύναμη. Με τη Συνθήκη του Άαχεν όμως καλύπτει και την Γερμανία. Πολλά λέγει η σύντομη αυτή φράση από του Άρθρου 4:
“… se prêtent aide et assistance par tous les moyens dont ils disposent, y compris la force armée, en cas d’agression armée contre leurs territoires. .. »
Να γιατί υποστηρίζω ότι θα περιμέναμε να μας καταλαβαίνετε καλύτερα. Το ΝΑΤΟ δεν μας καλύπτει από την σταθερή στρατιωτική απειλή που είναι η Τουρκία. Δεν θεώρησε καν χρήσιμο να κάνει διαβουλεύσεις βάσει του Άρθρου 4. Άρα η Γαλλία δείχνει την αλληλεγγύη της έναντι των εταίρων της στην Ένωση Ελλάδος και Κύπρου όπως ακριβώς – καίτοι με διαφορετικά μέσα και έναντι άλλης απειλής – πράττει και με τη Γερμανία. Και όμως και αυτό σας ενοχλεί.
4. Δεν γνωρίζω αν η μεσολαβητική προσπάθεια σας θα ευδοκιμήσει. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι στη διπλωματία δεν μετρούν οι προθέσεις αλλά τα αποτελέσματα. Εύχομαι η συνέχεια να διαψεύσει συγκεκριμένες δυσάρεστες αποχρώσεις των προθέσεων. Η πολιτικής της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας εφόσον στηρίζεται και εμπνέεται από τις κοινές θέσεις και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου, δεν μειώνει αλλά ενισχύει την εμβέλεια και τη πειθώ του Βερολίνου. Σήμερα και αύριο. Έναντι των εταίρων της, έναντι της Αγκύρας και τέλος έναντι οποιουδήποτε άλλου.-
* O κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι Πρέσβης Ε.Τ.
liberal.gr
Διεθνή
Διάγγελμα Μπάιντεν μετά την ήττα της Χάρις! Δεσμεύτηκε στον Μπάιντεν ομαλή μετάβαση της νέας εξουσίας
Διάγγελμα πραγματοποίησε ο Τζο Μπάιντεν στπμ Λευκό Οίκο, στην πρώτη του ομιλία μετά την ήττα της Κάμαλα Χάρις στις αμερικανικές εκλογές.
Ο Μπάιντεν μίλησε από το Rose Garden του Λευκού Οίκου για τα αποτελέσματα των εκλογών και τη μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, κάτι που δεν έγινε όταν είχε επικρατήσει του Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια.
Καθώς κατευθυνόταν προς το βήμα, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλοι παρευρισκόμενοι υπάλληλοι, με την εγγονή του στην πρώτη σειρά, του επιφύλαξαν θερμό χειροκρότημα. Ο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας την Κάμαλα Χάρις για την προεκλογική της καμπάνια, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να νιώθει περήφανη για το έργο της.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τόνισε την υποχρέωσή του να διασφαλίσει μια “ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας”, αποδεχόμενος την απόφαση των ψηφοφόρων.
«Δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις»
«Για κάποιους ανθρώπους είναι η ώρα της νίκης και για άλλους η ώρα της απώλειας. Μία χώρα επιλέγει το ένα ή το άλλο. Αποδεχόμαστε την επιλογή που κάνει η χώρα”, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι “δεν μπορείς να αγαπάς τη χώρα σου μόνο όταν κερδίζεις. Δεν μπορείς να αγαπάς τον γείτονά σου μόνο όταν συμφωνείς».
Στη συνέχεια επανέλαβε ότι «θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου», τονίζοντας ότι θα κάνει το καθήκον του ως πρόεδρος.
“Ήταν μια ιστορική προεδρία. Αφήνουμε πίσω μας την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Τώρα έχουμε 74 ημέρες για να ολοκληρώσουμε τη θητεία, τη δική μας θητεία, ας κάνουμε κάθε μέρα να μετράει”, είπε κλείνοντας ενώ χαρακτήρισε “αναπόφευκτα” τα πισωγυρίσματα και “ασυγχώρητη” την εγκατάλειψη. “Χάσαμε αυτή τη μάχη, η Αμερική των ονείρων σας σας καλεί να ξανασηκωθείτε”, πρόσθεσε.
Ο ίδιος δήλωσε πως είναι περήφανος που συνεργάστηκε με το υπουργικό συμβούλιο και την ομάδα του, υπογράμμισε όμως πρέπει να διατηρήσουμε την πίστη μας. “Θα είμαστε εντάξει, αλλά πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι”.
Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:
Διεθνή
Σε φάση εσωστρέφειας η Γερμανία! Πως οδηγήθηκε σε διάλυση η κυβέρνηση Σολτς
Σε φάση εσωστρέφειας εισέρχεται από σήμερα -και επισήμως- η Γερμανία, μετά την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ταυτόχρονα με τον εκλογικό θρίαμβο του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την 15η Ιανουαρίου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για λάβει ή όχι η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από την Bundestag (την κάτω Βουλή).
Το πιθανότερο είναι οι βουλευτές να ανοίξουν τον δρόμο για εκλογές ως το τέλος Μαρτίου.
Μέχρι τότε, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και οι Πράσινοι θα εξακολουθήσουν να συγκυβερνούν ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με την ανοχή πιθανότατα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), προκειμένου έως το τέλος του έτους να εγκριθούν κρίσιμα νομοσχέδια για το συνταξιοδοτικό και για τη στήριξη της βιομηχανίας.
Για τον σκοπό αυτό, ο καγκελάριος θα συναντηθεί σήμερα με τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ως τώρα φρόντισε να αποφύγει να σχολιάσει δημόσια τις εξελίξεις.
«Ακατανόητος εγωισμός»
Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο καγκελάριος Σολτς επέρριψε την ευθύνη για την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού στον αρχηγό του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, καταλογίζοντάς του «ακατανόητους εγωισμούς» και «μικρόψυχες μικροκομματικές τακτικές».
«Διέρρηξε πολλές φορές την εμπιστοσύνη μου, ακύρωσε αυθαίρετα την συμφωνία για τον προϋπολογισμό (…) Δεν υπάρχει βάση εμπιστοσύνης για περαιτέρω συνεργασία, συνεπώς δεν είναι δυνατή η σοβαρή κυβερνητική εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος στην ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία του.
Νωρίτερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ο αρχηγός του FDP εισηγήθηκε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι το οποίο απέρριψε ο καγκελάριος. Στις αιτιάσεις του κ. Λίντνερ περί αδυναμίας συνεννόησης των κυβερνητικών εταίρων, ο Όλαφ Σολτς απάντησε με την αποπομπή του από το υπουργείο Οικονομικών, η οποία συνεπάγεται προφανώς και την αποχώρηση του FDP από την κυβέρνηση.
Λίγες ώρες αργότερα, από το FDP ανακοινώθηκε πριν από λίγο η αποχώρηση από την κυβέρνηση και των υπολοίπων υπουργών του κόμματος: του Φόλκερ Βίσινγκ από το υπουργείο Μεταφορών, του Μάρκο Μπούσμαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και της Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ από το υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Λίντνερ από την πλευρά του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι κατέθεσε προτάσεις για οικονομική ανάκαμψη, οι οποίες, όπως τόνισε, δεν έγιναν δεκτές ούτε καν ως βάση για διαβούλευση από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους. «Από την προσεκτικά προετοιμασμένη δήλωση του καγκελαρίου απόψε καταλάβαμε γιατί», δήλωσε ο αρχηγός του FDP, κατηγορώντας τον Όλαφ Σολτς για προσχεδιασμένη συμπεριφορά.
Στην κατηγορία του κ. Σολτς ότι ο κ. Λίντνερ ζητούσε περικοπές συντάξεων και φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους, ο αποπεμφθείς πλέον υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι ακόμη και απόψε ο καγκελάριος του ζήτησε επιτακτικά την άρση του «φρένου χρέους» για λόγους «έκτακτης ανάγκης», κάτι με το οποίο, όπως είπε, δεν μπορούσε να συμφωνήσει. Ο Όλαφ Σολτς επεδίωκε, είπε, για την συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας, την ενεργοποίηση του κανόνα «έκτακτης ανάγκης», η οποία δικαιολογεί τον επιπλέον έκτακτο δανεισμό του κράτους. Ο Κρίστιαν Λίντνερ υποστήριξε ακόμη ότι πρότεινε την συντεταγμένη από κοινού πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που απέρριψε ο καγκελάριος.
«Δυστυχώς, ο Όλαφ Σολτς έδειξε ότι δεν έχει τη δύναμη να δώσει στη χώρα μας νέα αρχή», τόνισε ο κ. Λίντνερ και πρόσθεσε ότι αυτό θα πρέπει να το κάνει νέα κυβέρνηση.
Η αποψινή κατάληξη είχε προεξοφληθεί από πολιτικούς, αναλυτές και ΜΜΕ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, καθώς κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ των μέχρι χθες κυβερνητικών εταίρων.
Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Κρίστιαν Λίντνερ κατέθεσε κείμενο θέσεων, με το οποίο απαιτούσε την άμεση αναστολή της πολιτικής για το κλίμα και την σχεδόν εκ βάθρων αναθεώρηση της συνολικής οικονομικής στρατηγικής της κυβέρνησης, αφήνοντας να εννοηθεί πως από την αποδοχή των προτάσεών του θα κρινόταν η παραμονή του FDP στην κυβέρνηση.
Πώς αντέδρασαν τα ΜΜΕ της χώρας
Για «δύσκολο αποχωρισμό» έκανε λόγο σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι «στο τέλος μιας ημέρας γεμάτης γεγονότα, ο Όλαφ Σολτς αποπέμπει τον υπουργό Οικονομικών του, καθώς η σχέση του με τον πρόεδρο του FDP είναι εμφανώς τόσο διαλυμένη που η κοινή πορεία έχει τελειώσει έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια».
«Το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού είναι καλή είδηση για την Γερμανία», έκρινε η Süddeutsche Zeitung επισημαίνοντας ότι «οι κυβερνώντες αντιμετώπισαν ο ένας τον άλλον με περιφρόνηση». Θα διεξαχθούν νέες εκλογές την άνοιξη και στη συνέχεια θα μπορέσει να υπάρξει αναδιοργάνωση, διαβεβαίωσε η εφημερίδα.
Το Der Spiegel σημείωσε τον νέο, «μαχητικό» τόνο που υιοθέτησε ο καγκελάριος, τόσο στις ανακοινώσεις του, όσο και εσωτερικά, κατά την συνάντησή του αργότερα με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Πολλοί βουλευτές τον χαρακτήρισαν μαχητικό και άνετο. Ο καγκελάριος προέτρεψε τους βουλευτές να συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και πειθαρχία», εξήγησε το περιοδικό.
«Αυτή η πτώση είναι λογική συνέπεια» των αμερικανικών εκλογών, εκτίμησε, σε διαφορετικό ύφος, το Focus εξηγώντας ότι «το μήνυμα από αυτό το διπλό χτύπημα λέει ότι η δύναμη της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ παρέσυρε τον γερμανικό συνασπισμό και η αστοχία του κυβερνητικού συνασπισμού αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιτυχία του Τραμπ». Ο κόσμος στην Γερμανία «είχε από καιρό χορτάσει από τη συμμαχία αυτών των ανισοτήτων, των ερωτευμένων με τα επιχειρήματα και των εμμονικών με την ηθική. Ποτέ άλλοτε ομοσπονδιακός καγκελάριος δεν κατάφερε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη που του δόθηκε με τόσο διαρκή τρόπο μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», έκρινε το Focus περιγράφοντας τον Όλαφ Σολτς με όρους όπως «αποκομμένος» και «αποξενωμένος από την πραγματικότητα», καθώς «αρνείται πεισματικά και αλαζονικά την προσωπική του ευθύνη για την δική του πολιτική αποτυχία».
«Ο Όλαφ Σολτς δεν απέτυχε εξαιτίας του Κρίστιαν Λίντνερ, αλλά κυρίως λόγω του Όλαφ Σολτς», κρίνει το περιοδικό.
«Ο Σολτς τελειώνει τον κυβερνητικό συνασπισμό με κρότο και ακολουθεί η λασπομαχία», σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο ntv τονίζοντας πως οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο καγκελάριος εναντίον του κ. Λίντνερ «είναι άνευ προηγουμένου, ειδικά για τον κατά τα άλλα μάλλον συγκρατημένο σοσιαλδημοκράτη και είναι πιθανό να σημαίνουν την αρχή μιας λασπολογίας που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Γερμανία στο τέλος μιας κυβερνητικής συμμαχίας».
«Επιτέλους τέλος!», συνοψίζει η Bild θυμίζοντας ότι επί μήνες ο συνασπισμός του Όλαφ Σολτς «κρατούσε τη χώρα σε αγωνία -αλλά μόνο υπό την έννοια των καβγάδων και της δυσαρέσκειας» και σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε σε καμία περίπτωση στο πραγματικό της καθήκον, να οδηγήσει την Γερμανία έξω από την κρίση. «Αντιθέτως: τα κόμματα της συγκυβέρνησης οδήγησαν την χώρα ακόμη πιο βαθιά σε ένα χάος μέσω της γκρίνιας και των συνεχών αλληλοκατηγοριών». Στο τέλος ο Κρίστιαν Λίντνερ, συνεχίζει η ταμπλόιντ, «μάζεψε το απαραίτητο θάρρος ώστε να τελειώσει το κόκκινο-κίτρινο-πράσινο δράμα. Άνοιξε τον δρόμο για μια νέα αρχή και έκανε αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών απαιτούσε εδώ και καιρό από τα φανάρια: τράβηξε την πρίζα». Από τη μια είναι κατανοητό ότι ο κ. Σολτς επιτίθεται πλέον τόσο έντονα στον κ. Λίντνερ. Άλλωστε ο συνασπισμός είναι ιστορία. Και ο καγκελάριος Σολτς επίσης, υποστήριξε η εφημερίδα.
Η Handelsblatt εκτίμησε στο σχόλιό της ότι «η συνεπής πορεία του Λίντνερ προς νέες εκλογές αξίζει σεβασμού» και ότι ο Όλαφ Σολτς και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη για ανασυγκρότηση ή νέες εκλογές, έτσι ο Λίντνερ ανέλαβε δράση πράττοντας το σωστό την κατάλληλη στιγμή. «Θα θέλαμε σχεδόν να πούμε: Respect, κύριε Λίντνερ, το να διακινδυνεύει κανείς τη θέση του για να παραμείνει πιστός στον εαυτό του δεν συμβαίνει συχνά στην πολιτική», συμπλήρωσε η οικονομική εφημερίδα.
«Καθυστερημένη απελευθέρωση»
Καθυστερημένη «απελευθέρωση» της Γερμανίας χαρακτήρισαν την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Αλίς Βάιντελ και Τίνο Χρουπάλα.
«Η συμμαχία του SPD, των Πρασίνων και του FDP οδήγησε την χώρα στην οικονομική άβυσσο. Έπειτα από μήνες αδράνειας και αμέτρητες συνεδρίες ψυχοθεραπείας και ομφαλοσκόπησης, χρειαζόμαστε τώρα μια θεμελιώδη πολιτική επανεκκίνηση, προκειμένου να οδηγήσουμε την οικονομία και ολόκληρη την χώρα στην έξοδο από αυτή την σοβαρή κρίση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της ιδεολογικά καθοδηγούμενης πολιτικής του SPD, των Πρασίνων και του FDP», υποστήριξαν στην ανακοίνωσή τους και πρόσθεσαν ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «πρέπει να προσφέρει στην χώρα την τελευταία υπηρεσία του και να ζητήσει αμέσως ψήφο εμπιστοσύνης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διεθνή
Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία! Διαλύεται η κυβέρνηση Σολτς
Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της στη Deutsche Welle η Δήμητρα Κυρανούδη, το βράδυ της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2024 μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.
https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
10 ώρες πριν10 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση
Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.
Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.
Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.
Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.
Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.
Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.
https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
11 ώρες πριν11 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση
Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.
Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.
Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.
Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.
Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.
Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.
Σολτς, Λίντνερ, ΧάμπεκΣολτς, Λίντνερ, Χάμπεκ
Το τέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησηςΕικόνα: Mike Schmidt/IMAGO
Η κίνηση αυτή ενδέχεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το πράσινο φως για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, όπως είπε ο καγκελάριος, θα συμπλεύσει με τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας από τους ΠρασίνουςΡόμπερτ Χάμπεκ.
Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση και προς τον μεγάλο αντίπαλό του, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για στήριξη σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως είπε, ο καγκελάριος με δύο πολέμους στα σύνορα της Ευρώπης και κλυδωνισμούς στην οικονομία. Όπως ανέφερε η ανάγκη επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος ήταν επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Κρίσιμος αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος καλείται να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ ήδη έχει συνομιλήσει με τον καγκελάριο και τα μέλη της συγκυβέρνησης.
Λίντνερ: Ο Σολτς ενορχήστρωσε τη ρήξη
Την ίδια ώρα και οι εξελίξεις στο στρατηγείο των Φιλελευθέρων είναι καταιγιστικές, με την ομάδα υπουργών του κόμματος να αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη για το τέλος της συγκυβέρνησης στον καγκελάριο, λέγοντας ότι εκείνος «ενορχήστρωσε» ουσιαστικά τη σημερινή ρήξη.
Για τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του κανόνα του χρεόφρενου, δηλαδή της μη ανάληψης νέων χρεών, ήταν αδύνατο να γίνουν υποχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανέφερε ο Λίντνερ.
Μάλιστα είπε ότι ο καγκελάριος του ζήτησε, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, την αναστολή και πάλι του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, κάτι που ο ίδιος αδυνατούσε να αποδεχθεί ως υπ. Οικονομικών. «Οι ιδέες του Σολτς είναι τετριμμένες και μη φιλόδοξες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πράσινοι: Μένουμε στην κυβέρνηση
https://p.dw.com/p/4mijk
ΠολιτικηΓερμανια
Ο Σολτς απέπεμψε τον Λίντνερ και ζητά ψήφο εμπιστοσύνης
Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο
11 ώρες πριν11 ώρες πριν
Ο τρικομματικός συνασπισμός διαλύεται. Ο καγκελάριος απέπεμψε τον υπ. Οικονομικών Λίντνερ. Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέσα Ιανουαρίου. Ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο.
https://p.dw.com/p/4mijk
Η καγκελαρία στο Βερολίνο
Oλονύχτιες διεργασίες στην καγκελαρίαΕικόνα: Kay Nietfeld/dpa/picture alliance
Διαφημιση
Ανταπόκριση από το Βερολίνο
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο, μετά την αποτυχία των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης να βρουν κοινή πλεύση ενόψει της ψήφισης του γερμανικού προϋπολογισμού λιτότητας με καταληκτική προθεσμία για συμφωνία τη 14η Νοεμβρίου.
Το βράδυ της Τετάρτης μετά από κρίσιμες διαπραγματεύσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων στην καγκελαρία ο καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε την αποπομπή του Φιλελεύθερου υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την συγκυβέρνηση.
Νωρίτερα ο Κρίστιαν Λίντνερ είχε ζητήσει προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, κάτι που απέρριψε ο Όλαφ Σολτς εξαιτίας της κρίσιμης και επικίνδυνης γεωπολιτικής κατάστασης μετά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και δεδομένης της κρίσης στη γερμανική οικονομία.
Όλαφ ΣολτςΌλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία το βράδυ της ΤετάρτηςΕικόνα: ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images
Ως αποτέλεσμα αποφάσισε να τον οδηγήσει σε έξοδο από την κυβέρνηση. Η κρίση στους κόλπους της συγκυβέρνησης κορυφώθηκε με το 18σελιδο έγγραφο Λίντνερ για τον οικονομικό μετασχηματισμό της Γερμανίας, που αποτελούσε ουσιαστικά το «μανιφέστο» εξόδου από την κυβέρνηση.
Ο καγκελάριος Σολτς, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από την καγκελαρία, επέρριψε στον Κρίστιαν Λίντνερ ανευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, τακτικισμούς και πελατειακές πρακτικές. «Η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπό του είχε διαρραγεί», ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.
Μέσα Ιανουαρίου ψήφος εμπιστοσύνης
Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον καγκελάριο είναι τα εξής: Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ψηφιστούν στην ομοσπονδιακή βουλή ο προϋπολογισμός και σειρά νομοσχεδίων υπό τον συντονισμό, αρχικά τουλάχιστον, μιας κυβέρνησης μειοψηφίας Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων, δηλαδή των δύο κομμάτων που παραμένουν εντός του συνασπισμού.
Στα μέσα Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 15.01. ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ενώπιον της Μπούντεσταγκ, σύμφωνα με όσα ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.
Σολτς, Λίντνερ, ΧάμπεκΣολτς, Λίντνερ, Χάμπεκ
Το τέλος της τρικομματικής συγκυβέρνησηςΕικόνα: Mike Schmidt/IMAGO
Η κίνηση αυτή ενδέχεται όπως όλα δείχνουν να δώσει το πράσινο φως για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές πιθανώς τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές εντός 60 ημερών. Μέχρι τότε, όπως είπε ο καγκελάριος, θα συμπλεύσει με τον αντικαγκελάριο και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας από τους ΠρασίνουςΡόμπερτ Χάμπεκ.
Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση και προς τον μεγάλο αντίπαλό του, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς για στήριξη σε κρίσιμα θέματα ασφάλειας και άμυνας, δεδομένης της διεθνούς κατάστασης.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή», όπως είπε, ο καγκελάριος με δύο πολέμους στα σύνορα της Ευρώπης και κλυδωνισμούς στην οικονομία. Όπως ανέφερε η ανάγκη επίκλησης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης βάσει του Συντάγματος ήταν επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση όμως είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει το έργο της μέχρι την ψήφο εμπιστοσύνης και την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Κρίσιμος αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος καλείται να διασφαλίσει την ενότητα της χώρας. Αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Φρίντριχ Μερτς, ενώ ήδη έχει συνομιλήσει με τον καγκελάριο και τα μέλη της συγκυβέρνησης.
Διαφημιση
Λίντνερ: Ο Σολτς ενορχήστρωσε τη ρήξη
Την ίδια ώρα και οι εξελίξεις στο στρατηγείο των Φιλελευθέρων είναι καταιγιστικές, με την ομάδα υπουργών του κόμματος να αποχωρεί επίσης από την κυβέρνηση.
Κρίστιαν ΛίντνερΚρίστιαν Λίντνερ
O Κρίστιαν Λίντνερ στη γερμανική βουλήΕικόνα: JOHN MACDOUGALL/AFP
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, σε δηλώσεις του, επέρριψε όλη την ευθύνη για το τέλος της συγκυβέρνησης στον καγκελάριο, λέγοντας ότι εκείνος «ενορχήστρωσε» ουσιαστικά τη σημερινή ρήξη.
Για τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του κανόνα του χρεόφρενου, δηλαδή της μη ανάληψης νέων χρεών, ήταν αδύνατο να γίνουν υποχωρήσεις για τον προϋπολογισμό του 2025, όπως ανέφερε ο Λίντνερ.
Μάλιστα είπε ότι ο καγκελάριος του ζήτησε, λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, την αναστολή και πάλι του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, κάτι που ο ίδιος αδυνατούσε να αποδεχθεί ως υπ. Οικονομικών. «Οι ιδέες του Σολτς είναι τετριμμένες και μη φιλόδοξες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πράσινοι: Μένουμε στην κυβέρνηση
Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα ΜπέρμποκΡόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ
Χάμπεκ και Μπέρμποκ μαζί έξω από την καγκελαρίαΕικόνα: Markus Schreiber/AP Photo/picture alliance
«Λογική» χαρακτήρισε την απόφαση του Όλαφ Σολτς ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, τονίζοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Από την πλευρά της η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επίσης από τους Πρασίνους, δήλωσε έχοντας στο πλευρό της τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι το κόμμα της θα παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη. «Δεν είναι μια καλή μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου δικτύου ARD, το 53% των Γερμανών ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Πολλά κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν τώρα επίσπευση της ψήφου εμπιστοσύνης και άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Κρίσιμη είναι η αυριανή συνεδρίαση της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών υπό τον Φρίντριχ Μερτς στη γερμανική βουλή για την αποτίμηση της απόφασης Σολτς και για τις επόμενες κινήσεις του. Θα πουν «ναι» σε μια άτυπη κυβέρνηση ανοχής μέχρι τον Μάρτιο ή θα ζητήσουν πρόωρες εκλογές εδώ και τώρα; Ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάρκους Ζέντερ ζητά πρόωρες εκλογές τώρα και διαμηνύει: «Η συγκυβέρνηση του ‘φωτεινού σηματοδότη’ αποτελεί ιστορία».3
-
Γενικά θέματα3 εβδομάδες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 ημέρα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video1 μήνα πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921