Ακολουθήστε μας

Άμυνα

Βίντεο ντοκουμέντο: Τουρκικά πολεμικά πλοία πλέουν ανενόχλητα γύρω από Κω, Κάλυμνο και Νίσυρο

Δημοσιεύτηκε στις

Έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η τουρκική προκλητικότητα στα ελληνικά ύδατα, όπως καταγγέλλουν ερασιτέχνες ψαράδες οι οποίοι κατέγραψαν βίντεο με την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στα νερά της Καλύμνου, της Κω και της Νισύρου.

Στα βίντεο ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Alpha, τα τουρκικά πολεμικά πλοία να κάνουν ελιγμούς ανενόχλητα γύρω από τα ελληνικά νησιά.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί σε τρία διαφορετικά σημεία και δείχνουν το πόσο έχουν αυξηθεί η τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, την ώρα που η ένταση είναι αυξημένη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ψαράδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αναφέρουν ότι τα πλοία πλέουν καθαρά μέσα στα ελληνικά ύδατα.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά πολεμικά σύμφωνα με τους ψαράδες ξεκίνησαν από την περιοχή της Αλικαρνασσού και ακολουθούσαν πορεία ανάμεσα σε Κάλυμνο και Ψέριμο, στη συνέχεια έκαναν κύκλο γύρω από την Κω και κινήθηκαν ανάμεσα στη Νίσυρο και τη νησίδα Γυαλί για να μπουν στη συνέχεια ξανά στα τουρκικά χωρικά ύδατα μετά την εμφάνιση ελληνικών πλοίων.

Δείτε το βίντεο:

Θυμίζουμε ότι παράνομη νέα Navtex εξέδωσε η Τουρκία με την οποία παρατείνεται η παρουσία του Οruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Για μία ακόμα φορά η Αθήνα επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά και απαντάει με αντί-Navtex, όπως κάνει κατά πάγια τακτική.

Συγκεκριμένα, με αναγγελία που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνεται από τη μία πως η τουρκική Navtex έχει εκδοθεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας (σε περιοχή που έχουν αρμοδιότητα οι σταθμοί της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας) και από την άλλη πως αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και για ακόμη μία φορά καλεί τους ναυτιλλόμενους να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H αναγγελία του σταθμού Ηρακλείου στα αγγλικά:

ZCZC HA79
271150 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 502/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA54-1085/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA54-1085/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 012059 UTC SEP 20.
NNNN

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα χειριστή ασύρματων μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Στις 14 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Επιτροπή της Βουλής ο Ατσάλινος Θόλος του Δένδια

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά αποκάλυψε ότι η χώρα μας πρόκειται να δημιουργήσει έναν πλήρη αντιαεροπορικό θόλο, ο οποίος θα καλύπτει την ελληνική επικράτεια σε διάφορα επίπεδα. Δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες, είπε, άλλωστε θα παρουσιαστούν στην Επιτροπή της Βουλής 14 του μηνός και στο ΚΥΣΕΑ στις 5 Δεκεμβρίου.

Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ’ αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε πέρα από τον ηπειρωτικό χώρο. Κι επίσης, πρόσθεσε με νόημα, πως με τον ίδιο τρόπο θα δημιουργήσουμε τη δυνατότητα αποτροπής στο Αιγαίο, με δυνάμεις και πυραύλους από την ξηρά. Το ισχυρό Ναυτικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασκήσει μόνον αυτό το ρόλο ή να μην υπάρχουν οι δυνάμεις από την ξηρά που να μπορούν να διασφαλίσουν την αποτροπή στον θαλάσσιο χώρο, κατέληξε.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Εκνευρισμός στην Τουρκία! Οργή με το “θηρίο” που προγειώθηκε στη Ρόδο και τις προθέσεις των ΗΠΑ στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μαθαίνω ότι ο κ. Ναμίκ Ταν (Namik Tan), παλαιός πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ και κομματικό μέλος του CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) του κεμαλικού κόμματος δηλαδή, εξέφρασε παράπονα στον λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) για το γεγονός ότι τα αεροπλάνα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ δε χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Μάλιστα εμφανίζεται ιδιαίτερα χολωμένος, με αφορμή την προσγείωση καναδικού μεταφορικού αεροσκάφους C-17 GLOBEMASTER III στη Ρόδο πρόσφατα. Δεν πειράζει! Οι επιλογές έχουν και συνέπειες…

Τι ενοχλεί περισσότερο της Άγκυρα

Αυτό όμως που περισσότερο εκνευρίζει την Άγκυρα, είναι ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος έφτασαν σε «ιστορικό αποκορύφωμα» στις διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται για τη δημιουργία μιας αεροπορικής βάσης στην Πάφο και μιας ναυτικής βάσης στο Μαρί, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ανησυχίες της Τουρκίας για περιορισμό της πρόσβασής της στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Intelligence and Security: Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Συλλογή Πληροφοριών

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών με την τεχνητή νοημοσύνη και ποιες δυνατότητες προσφέρει για το μέλλον.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

H τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται, αναλύονται και αξιοποιούνται οι πληροφορίες.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών με την τεχνητή νοημοσύνη και ποιες δυνατότητες προσφέρει για το μέλλον.

Γράφει ο Φίλιππος Χατζής, Intelligence and Security

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αναδειχθεί ως μία από τις πλέον σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, με τη δυναμική της να επηρεάζει κάθε τομέα της κοινωνίας και της οικονομίας. Ειδικότερα, στο πεδίο των υπηρεσιών πληροφοριών, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα εργαλείο που αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται, αναλύονται και αξιοποιούνται οι πληροφορίες. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς η ΤΝ χρησιμοποιείται στις υπηρεσίες πληροφοριών, ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί αυτοί και ποιες δυνατότητες προσφέρει για το μέλλον.

Η Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Σύγχρονη Συλλογή Πληροφοριών

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πρωτοφανείς δυνατότητες στον τομέα της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών. Πλέον, με τη βοήθεια προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και ανάλυσης δεδομένων, οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την ταχύτερη ανίχνευση και πρόβλεψη απειλών.

1. Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analysis)

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ΤΝ είναι η ικανότητά της να επεξεργάζεται μεγάλα σύνολα δεδομένων (Big Data). Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύσουν δεδομένα από διάφορες πηγές, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνίες και δορυφορικές εικόνες, αναζητώντας μοτίβα και ανωμαλίες που μπορούν να αποκαλύψουν πιθανούς κινδύνους ή ύποπτες δραστηριότητες. Η ταχύτητα και η ακρίβεια αυτής της διαδικασίας καθιστούν την ΤΝ εξαιρετικά πολύτιμη για τις υπηρεσίες πληροφοριών, ειδικά σε περιόδους κρίσης όπου ο χρόνος αντίδρασης είναι κρίσιμος.

2. Πρόβλεψη Συμπεριφοράς και Κινδύνων

Η ΤΝ μπορεί να αξιοποιηθεί για την πρόβλεψη συμπεριφορών και πιθανών κινδύνων μέσω της ανάλυσης προτύπων συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια ιστορικών δεδομένων και αλγορίθμων πρόβλεψης, οι υπηρεσίες πληροφοριών μπορούν να εντοπίζουν σημάδια ριζοσπαστικοποίησης ή να προβλέπουν μελλοντικές κινήσεις τρομοκρατικών ομάδων και εγκληματικών οργανώσεων.

3. Ανίχνευση και Πρόληψη Κυβερνοεπιθέσεων

Η κυβερνοκατασκοπεία και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν μια νέα απειλή που οι υπηρεσίες πληροφοριών καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στην ανίχνευση κυβερνοεπιθέσεων μέσω της παρακολούθησης δικτύων και του εντοπισμού ύποπτης δραστηριότητας. Οι αλγόριθμοι αυτοί είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ασυνήθιστες συμπεριφορές στο διαδίκτυο, αποκρυπτογραφώντας και εμποδίζοντας κυβερνοεπιθέσεις πριν αυτές εξελιχθούν σε κρίσιμες καταστάσεις.

Οι Προκλήσεις της Χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Υπηρεσίες Πληροφοριών

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, η χρήση της στον τομέα των πληροφοριών συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις, τόσο τεχνολογικές όσο και ηθικές.

1. Επιτήρηση και Ιδιωτικότητα

Η χρήση ΤΝ για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων εγείρει σοβαρά ζητήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Η συνεχής παρακολούθηση και ανάλυση πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες πηγές μπορεί να οδηγήσει σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής. Η ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

2. Η Ανάγκη για Διαφάνεια και Επεξήγηση

Ένας ακόμη περιορισμός είναι η αδυναμία εξήγησης των αποφάσεων που λαμβάνονται από τους αλγορίθμους ΤΝ. Οι τεχνικές ανάλυσης δεδομένων που χρησιμοποιούνται στη μηχανική μάθηση συχνά είναι περίπλοκες και λειτουργούν ως “μαύρα κουτιά,” γεγονός που δυσχεραίνει την κατανόηση του πώς οι αλγόριθμοι καταλήγουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Αυτή η αδιαφάνεια μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αξιοπιστίας και αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων.

3. Η Αντιμετώπιση των Απειλών της Παραπληροφόρησης

Η ΤΝ μπορεί να βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών να ανιχνεύσουν και να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης, αλλά ταυτόχρονα είναι επίσης ευάλωτη σε αυτήν. Οι τεχνολογίες deepfake και οι πλαστές πληροφορίες αποτελούν μεγάλους κινδύνους για τις υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς καθιστούν δύσκολη την αναγνώριση της αλήθειας από την ψευδή πληροφόρηση.

Το Μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Συλλογή Πληροφοριών

Παρά τις προκλήσεις, το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στη συλλογή πληροφοριών φαίνεται εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Οι καινοτομίες που αναπτύσσονται καθημερινά επιτρέπουν στους αλγορίθμους να γίνονται πιο ακριβείς και αποτελεσματικοί, ενισχύοντας την ικανότητα των υπηρεσιών να ανιχνεύουν και να αποτρέπουν κινδύνους σε πραγματικό χρόνο.

1. Αυτοματοποίηση Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών

Η ΤΝ θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει πλήρως τη διαδικασία συλλογής πληροφοριών, επιτρέποντας την ανάλυση και την παραγωγή εκθέσεων με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτό θα ενισχύσει την ταχύτητα αντίδρασης των υπηρεσιών και θα επιτρέψει την πιο στοχευμένη χρήση των πόρων.

2. Συνεργασία Ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πληροφοριών και την Ιδιωτική Τεχνολογική Βιομηχανία

Οι υπηρεσίες πληροφοριών ήδη συνεργάζονται στενά με την ιδιωτική τεχνολογική βιομηχανία για την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών ΤΝ. Μελλοντικά, αυτή η συνεργασία αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ουσιαστική, με την ανάπτυξη κοινών πλατφορμών για την αντιμετώπιση απειλών όπως η παραπληροφόρηση και οι κυβερνοεπιθέσεις.

3. Ανάπτυξη Αντι-Τεχνολογιών για την Αντιμετώπιση των Deepfakes

Οι υπηρεσίες πληροφοριών ήδη ερευνούν τρόπους ανίχνευσης και καταπολέμησης των deepfakes και άλλων μορφών παραπληροφόρησης. Η ανάπτυξη αλγορίθμων για την ανίχνευση ψευδών εικόνων, βίντεο και πληροφοριών αποτελεί προτεραιότητα και αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον.

Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη συλλογή πληροφοριών, βελτιώνοντας την ικανότητα των υπηρεσιών να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απειλές. Ωστόσο, η χρήση της απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και εποπτεία για την αποφυγή παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής και της δια

φάνειας. Οι τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών θα συνεχίσουν να εξελίσσονται, αλλά η δυναμική και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης υποδηλώνουν ότι το μέλλον αυτού του τομέα είναι λαμπρό. Με σωστή διαχείριση και συνεργασία με την τεχνολογική βιομηχανία, η ΤΝ μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της ειρήνης.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθλητικά20 λεπτά πριν

Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ

1974 Freedom to Cyprus», ήταν το μήνυμα του πανό το οποίο δεν άρεσε στους Τούρκους, οι οποίοι κάλεσαν FIBA να...

Πολιτική51 λεπτά πριν

Κοτζιάς: Χρειάζεται να δυναμώσουν οι φωνές για την Κύπρο και η στήριξη της Ελλάδας

Οι έννοιες Θάρρος, Σθένος, Παρρησία, Ορθολογικός, δίκαιος και βιώσιμος συμβιβασμός, λογική και όχι παραλογισμός, είναι στοιχεία μιας κληρονομιάς μας χιλιάδων...

Πολιτική1 ώρα πριν

Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.

Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29. Ποιοι δεν υπέγραψαν; Εν όψει...

Ενδιαφέροντα2 ώρες πριν

Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο

Ο δορυφόρος LignoSat αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και την εταιρεία Sumitomo Forestry Ο μέγεθος ανθρώπινης παλάμης LignoSat έχει...

Πολιτική2 ώρες πριν

Αυτή είναι η ατζέντα των συνομιλιών Γεραπετρίτη-Φιντάν

Η ατζέντα των συνομιλιών Φιντάν-Γεραπετρίτη, έχει, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» από διπλωματικές πηγές, ως εξής: Η Συζήτηση θα εστιαστεί σε...

Δημοφιλή