Διεθνή
Πως η μιλιταριστική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των συνόρων της

Garo Paylan
Κωνσταντινούπολη- Μια πομπή αυτοκινήτων γεμάτης με άνδρες που κουνούσαν τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν, κορνάροντας και σφυρίζοντας πέρασαν από την περιοχή Κουμκαπί στην Κωνσταντινούπολης, η οποία φιλοξενεί το Αρμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και πολλές οικογένειες Αρμενίων. Το συλλαλητήριο αυτοκινήτων, στις 28 Σεπτεμβρίου, ήταν μια πρόκληση, μια απειλή που γέμισε την κοινότητά μου, τη μικροσκοπική αρμενική κοινότητα – 60.000 από τα 83 εκατομμύρια – στην Τουρκία με φόβο.
Μετά από μια εδώ και δεκαετίες κατάλληλη εκεχειρία, η σύγκρουση για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ — ενός αποσχισμένου αρμενικού θύλακα στο Αζερμπαϊτζάν — μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας συνεχίστηκε τον περασμένο μήνα, οδηγώντας σε μεγάλη στρατιωτική ανάπτυξη, καταστροφή αμάχων κέντρων και δολοφονίες χιλιάδων θυμάτων. Σε αυτόν τον πόλεμο, η Τουρκία στηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν, με το οποίο μοιράζεται εθνικά ομόλογα, ενώ ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις παγκόσμιες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Έχει υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν με αμυντική τεχνολογία, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μηχανήματα προπαγάνδας, κυρίως διαδικτυακής.
Η στρατηγική αυτή συνάδει με την απόφαση της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν να αυξήσει το στρατιωτικό αποτύπωμα της χώρας μας στο εξωτερικό — Συρία, Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο — για την ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης. Αλλά υπάρχει επίσης άμεση συσχέτιση μεταξύ της επιθυμίας της τουρκικής κυβέρνησης να εμβαθύνει σε συγκρούσεις στο εξωτερικό και του κλεισίματος του δημοκρατικού χώρου στην πατρίδα.
Το έχω δει και βιώσει ο ίδιος, ως Αρμένιος από την Τουρκία και ως μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας την κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ από το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, ή το H.D.P., το οποίο συγκέντρωσε τους Κούρδους, τους αριστερούς, τους περιβαλλοντολόγους, τις φεμινίστριες και τις μειονότητες της χώρας σε αντίθεση με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν, ή το A.K.P. και τον κανόνα του. Η συμμετοχή της Τουρκίας σε περιφερειακές συγκρούσεις έχει προκαλέσει εθνικιστική θέρμη, έχει εξαλείψει το χώρο για τους υποστηρικτές της ειρήνης και της δημοκρατίας και έχει εμβαθύνει το αίσθημα φόβου μεταξύ των μειονοτικών πληθυσμών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα που ελέγχονται από την κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικές καθημερινές εφημερίδες υιοθέτησαν υπερεθνικιστικό τόνο, χαρακτηρίζοντας την Αρμενία εχθρό, μεταδίδοντας και τυπώνοντας εικόνες αρμενικών στόχων που καταστράφηκαν από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ένα μήνα περίπου νωρίτερα, η τουρκική κυβέρνηση συγκρούσθηκε με την Ελλάδα και την Κύπρο για τους ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο. Για μερικές εβδομάδες, η Ελλάδα ήταν ο εχθρός.
Στις 27 Σεπτεμβρίου επέκρινα την πολεμική πολιτική της Τουρκίας στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Twitter, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει να ρίχνει βενζίνη σε αυτή τη φωτιά, καθώς δεν θα υπάρξουν νικητές σε έναν πόλεμο και τόσο ο αρμενικός όσο και ο λαός των Αζέρων θα χάσουν. Προέτρεψα τους συμπατριώτες μου: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για κατάπαυση του πυρός».
Λόγω της αυταρχικής στροφής της χώρας μου, το παρελθόν μου και οι πολιτικές μου τάσεις είναι αρκετές για να με μετατρέψουν σε στόχο. Στις 5 Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Στρατηγικών Υποθέσεων Ευρασίας, ένα εθνικιστικό πρακτορείο, δημοσίευσε μια ολοσέλιδη διαφήμιση για την υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν στη Sabah, μια εφημερίδα με δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν. Υπεγράφη από πρώην και νυν μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου από το Α.Κ.Ρ.
Η διαφήμιση στη Σαμπάχ με κατηγόρησε ότι είμαι υπέρ της Αρμενίας και ότι διαπράττω προδοσία, καλώντας το τουρκικό δικαστικό σώμα και το Κοινοβούλιο να “εκπληρώσουν το καθήκον τους”. Στο σημερινό τουρκικό πολιτικό κλίμα, ακούστηκε σαν μια έκκληση για την άρση της ασυλίας μου — οι βουλευτές στην Τουρκία έχουν ασυλία από τη δίωξη. Ωστόσο, υπέβαλα νομική καταγγελία σχετικά με τους διαφημιστές και συνέχισα να ζητώ ειρήνη στον Καύκασο.
Ως Αρμένιος από την Τουρκία και απόγονος επιζώντων γενοκτονίας, γνωρίζω πολύ καλά το νόημα αυτού του μηνύματος. Το 2007, ο Χραντ Ντινκ, ένας διάσημος και ειλικρινής Αρμένιος δημοσιογράφος από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος επιμελήθηκε την εφημερίδα Agos, δολοφονήθηκε από Τούρκο εθνικιστή σε μια παρόμοια περίοδο αυξημένου εθνικισμού. Ο κ. Ντινκ περιέγραψε κάποτε την αρμενική μειονότητα της Τουρκίας ως «ζώντας με τους τρόμους ενός περιστεριού».
Το σκοτάδι που κατακλύζεται η Τουρκία φαίνεται να διευρύνεται κάθε μέρα. Τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες φίλοι μου από το HDP, συμπεριλαμβανομένου του Ayhan Bilgen, του εκλεγμένου δημάρχου του Kars, στα σύνορα με την Αρμενία, συνελήφθησαν με τρομοκρατικές κατηγορίες, φαινομενικά επειδή διοργάνωσαν διαδηλώσεις στους δρόμους το 2014 σε ολόκληρη τη χώρα . Οι διαμαρτυρίες ήταν μια απάντηση στην αδιαφορία της κυβέρνησης ενόψει της πολιορκίας της συριακής κουρδικής πόλης Kobani από το Ισλαμικό Κράτος.
Οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και εμού, κατηγορούνται για «απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης» με ένα κατηγορητήριο και ένας εισαγγελέας ετοιμάζεται να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να αφαιρέσει την ασυλία μας, η οποία θα επιτρέψει στη συνέχεια στην αστυνομία να μας συλλάβει. Αυτό έγινε ήδη στον Selahattin Demirtas, πρώην συμπρόεδρο του H.D.P., και χιλιάδες άλλους αξιωματούχους που βρίσκονται στη φυλακή. Δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι η πολιτική πρόθεση εδώ είναι να παραλύσει το κόμμα μας – το τρίτο μεγαλύτερο στην Τουρκία – και να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση.
Παρά τις πρόσφατες απειλές, με ενθάρρυναν χιλιάδες άνθρωποι να καλούν, να γράφουν και να συλλέγουν υπογραφές που εκφράζουν την υποστήριξή τους για μένα. Τις προάλλες, κάποιος που καθαρίζει τους δρόμους μου φώναξε, «Ο αναπληρωτής μου, αν σας βγάλει μια μέρα και δεν μπορείτε να μας δείτε, να ξέρετε ότι είμαστε εδώ». Και το κάνω. Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα. Τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο σκοτεινά στην Τουρκία. Πριν από μια δεκαετία, η Τουρκία ήταν μια σχετικά υποσχόμενη δημοκρατία, στο δρόμο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούσε περιφερειακή ειρήνη. Επινόησε την πολιτική «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες», και σε ένα σημείο, ήμασταν ακόμη κοντά στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία.
Ιδρύσαμε το H.D.P. σε αυτήν την ελπιδοφόρα περίοδο το 2012. Η αποστολή μας ήταν να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους και να εισαγάγουμε μια πλουραλιστική φωνή στην ασφυκτική πολιτική σκηνή της χώρας μας. Μπήκα στο Κοινοβούλιο το 2015, ακριβώς έναν αιώνα μετά τον θάνατο του παππού μου στη γενοκτονία των Αρμενίων. Στόχος μου ήταν να βοηθήσω να οικοδομήσω μια δημοκρατία αρκετά ισχυρή και αρκετά μεγάλη, έτσι ώστε οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, οι Αρμένιοι, οι Αλεβίτες, οι μειονότητες και οι γυναίκες να ζήσουν χωρίς φόβο, ως ίσοι πολίτες. Λαχταρούσα και εργάστηκα για τουρκο-αρμενική συμφιλίωση.
Όταν συνάντησα Αρμένιους κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου στο εξωτερικό, υποστήριξα ότι αυτός ο αγώνας για την καρδιά και την ψυχή της Τουρκίας ήταν σημαντικός επειδή μόνο μια δημοκρατική Τουρκία μπορούσε να αντιμετωπίσει το παρελθόν της – και μόνο τότε θα ξεκινήσει η συλλογική μας θεραπεία. Ωστόσο, η Τουρκία έκανε ένα δρόμο προς τον αυταρχισμό μετά το 2015 και τα βασικά μας πολιτικά δικαιώματα παραμένουν σε αναμονή σήμερα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, κάποτε υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους, κατά την τελευταία δεκαετία καθιέρωσε ένα ατομικό καθεστώς, απομακρύνθηκε από τη δημοκρατία και μπήκε σε έναν συνασπισμό με σκληρούς τουρκικούς εθνικιστές. Ακολούθησε μεγαλύτερος μιλιταρισμός.
Ο μαχητικός εθνικισμός και ο αυταρχισμός δεν μπορούν ούτε να λύσουν τα εσωτερικά μας προβλήματα ούτε να βοηθήσουν την περιοχή. Μια καλύτερη επιλογή για τη χώρα μου θα είναι πάντα να αναζητώ περιφερειακή ειρήνη και να καλλιεργώ καλύτερους δεσμούς με τους γείτονές μας. Η Τουρκία πρέπει να ενθαρρύνει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες και να διευκολύνουν τη διαρκή διευθέτηση της διαφωνίας Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Σάββατο, η Ρωσία, η οποία έχει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία και καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, μεσολάβησε κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο χωρών.
Αυτό τονίζει τον ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή και έχει αφήσει την Τουρκία έξω από το διπλωματικό παιχνίδι. Εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να είναι σχετικός, θα πρέπει να σταματήσει να προκαλεί εντάσεις στον Καύκασο και να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας. Αλλά δεν είμαι αφελής, ξέρω ότι μόνο μια δημοκρατική Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής της και να ενεργήσει ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Γι ‘αυτό δεν θα μείνω σιωπηλός ενόψει απειλών και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη δημοκρατία και την ειρήνη στο εξωτερικό.
Garo Paylan is a member of the Turkish Parliament from the People’s Democratic Party.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nytimes

Διεθνή
Εφημερίδα Kommersant: Ο Πούτιν θέλει ο Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει επίσημα και τις τέσσερεις περιοχές που η Μόσχα διεκδικεί ως δικές της εκτός της Κριμαίας, γράφει η ημερήσια εφημερίδα Kommersant.
Η Kommersant, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές που παρίσταντο σε μια ιδιωτική επιχειρηματική συνάντηση με τον Πούτιν χθες Τρίτη, αναφέρει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα τις τέσσερις περιοχές – Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως τμήμα της Ρωσίας μαζί με την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.
Η Ρωσία παρότι προελαύνει στο πεδίο της μάχης, δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές.
Σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί «στο εγγύς μέλλον», η Kommersant γράφει ότι ο Πούτιν θα δεσμευόταν να μην διεκδικήσει την ουκρανική πόλη-λιμάνι Οδησσό και άλλα ουκρανικά εδάφη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, είπε ότι ο Πούτιν και ο Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα αυτό στην τηλεφωνική συνομιλία.
Ωστόσο ο ίδιος επιβεβαίωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ότι ο Πούτιν συζήτησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα μέλη της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ.
Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο, εάν ο Πούτιν έθεσε κατά τη συνάντηση την ιδέα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ των τεσσάρων περιοχών εκτός της Κριμαίας.
Διεθνή
Εκουαδόρ: Εξάγει το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως – Και ζητάει τον στρατό των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να πολεμήσει τα καρτέλ
Η βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις συμμορίες να μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών.

Τη συνδρομή των στρατών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Βραζιλίας στον «πόλεμο» του κατά του οργανωμένου εγκλήματος ζητάει ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ντάνιελ Νομπόα.
Μιλώντας στο BBC ο Νομπόα καλεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να χαρακτηρίσει τις συμμορίες του Εκουαδόρ ως τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως έχει κάνει με ορισμένα μεξικανικά και βενεζουελάνικα καρτέλ. Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Έρικ Πρινς, σύμμαχο του Τραμπ και ιδρυτή της αμφιλεγόμενης ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater, διαβεβαίωσε ότι οι νόμοι του Ισημερινού θα γίνεται σεβαστός.
Η βία έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με τις συμμορίες να μάχονται για τον έλεγχο των διαδρομών διακίνησης ναρκωτικών. Το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης στον κόσμο διακινείται μέσω των λιμανιών του Εκουαδόρ.
Ο Νομπόα είχε και στο παρελθόν δηλώσει ότι επιθυμεί ξένη στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των καρτέλ, αλλά είναι η πρώτη φορά που κατονομάζει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ευρώπη.
Η ασφάλεια αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 13 Απριλίου.
Σκληρή καταστολή
Ο Νομπόα έχει οικοδομήσει την 16μηνη θητεία του σε μια σκληρή καταστολή των συμμοριών, στρατιωτικοποιώντας τους δρόμους και τις φυλακές. Ουσιαστικά ακολουθεί τα βήματα του προέδρου του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε. Ωστόσο, έχει δεχθεί κριτική από όσους θεωρούν τις τακτικές του υπερβολικά αυταρχικές.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο δείκτης ανθρωποκτονιών μειώθηκε κατά περίπου 16% από το 2023 στο 2024, αλλά παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα προηγούμενα χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2025, οι δολοφονίες έφτασαν σε ιστορικό ρεκόρ των 781 μέσα σε έναν μήνα.
«Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες»
Σε συνέντευξή του στο BBC News, ο Νομπόα δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες για να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο».
«Το 70% της κοκαΐνης παγκοσμίως εξάγεται μέσω του Εκουαδόρ. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των διεθνών δυνάμεων».
Επεσήμανε ότι αυτό που ξεκίνησε ως «εγκληματικές συμμορίες» είναι πλέον «διεθνείς ναρκοτρομοκρατικές» οργανώσεις, αποτελούμενες από 14.000 ένοπλους.
Η απόφαση του Τραμπ να χαρακτηρίσει ορισμένα λατινοαμερικανικά καρτέλ ως τρομοκρατικές οργανώσεις έχει δώσει στις αμερικανικές αρχές επιπλέον εξουσίες για την αντιμετώπισή τους.
Ο Νομπόα είπε στο BBC ότι θέλει να κάνει το ίδιο με τις συμμορίες του Εκουαδόρ: «Θα ήμουν χαρούμενος αν χαρακτήριζε τους Los Lobos, Los Choneros, Los Tiguerones ως τρομοκρατικές ομάδες, γιατί αυτό ακριβώς είναι».
Έχει ήδη δώσει εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει συμφωνίες συνεργασίας με «σύμμαχα έθνη» για την υποστήριξη της αστυνομίας και του στρατού του Ισημερινού. Παράλληλα, επιδιώκει την κοινοβουλευτική έγκριση για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να επιτραπεί ξανά η παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη χώρα.
Εκτός από τις συνταγματικές αλλαγές, απαιτείται και η πολιτική βούληση άλλων χωρών για την υλοποίηση αυτής της πρότασης. Η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό είναι δαπανηρή και επικίνδυνη, αλλά υπάρχει προηγούμενο. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν στρατιωτική βάση στον Ισημερινό για αντιναρκωτικές επιχειρήσεις έως το 2009, πριν ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απαγορεύσει την παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Ο Νομπόα θα πρέπει να πείσει ηγέτες όπως ο Τραμπ και αξιωματούχους στην Ευρώπη, όπου καταλήγουν τα ναρκωτικά, ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να σταματήσουν τα καρτέλ και τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι αντιδράσεις για τη συνεργασία με τη Blackwater
Αναφορικά με τη συνεργασία του με τον Έρικ Πρινς, ο Νομπόα δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε έναν ασύμμετρο, αστικό ανταρτοπόλεμο. Έχει την εμπειρία. Συμβουλεύει τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία μας».
Ο Πρινς ίδρυσε τη Blackwater, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες ασφαλείας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ενεπλάκη σε σοβαρά σκάνδαλα. Πούλησε την εταιρεία το 2010.
Τέσσερις εργολάβοι της Blackwater καταδικάστηκαν για τη δολοφονία 14 Ιρακινών πολιτών στη Βαγδάτη το 2007 και αργότερα έλαβαν χάρη από τον Τραμπ το 2020. Όταν ρωτήθηκε αν ο Πρινς θα φέρει μισθοφόρους στη χώρα, ο Νομπόα απάντησε: «Όχι απαραίτητα μισθοφόρους. Μιλάμε για στρατούς. Ειδικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βραζιλία. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για εμάς».
Κάποιοι στη χώρα ανησυχούν για την παρουσία του Πρινς, επικαλούμενοι το παρελθόν του και τους κινδύνους καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Νομπόα δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισημερινού δρουν αναλογικά στην καταπολέμηση του εγκλήματος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ανισορροπία μεταξύ του στρατού του, που αριθμεί 35.000 άτομα, και των 40.000 ενόπλων συμμοριών.
Η εκλογική αναμέτρηση
Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να είναι αμφίρροπος, καθώς στον πρώτο γύρο ο Νομπόα επικράτησε της Λουίσα Γκονσάλες με μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα διαφορά.
Η ραγδαία αύξηση των ανθρωποκτονιών τον Ιανουάριο έχει ενισχύσει τους επικριτές του, που θεωρούν ότι η σκληρή πολιτική του αποτυγχάνει.
Η Γκονσάλες, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, δήλωσε: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2023 θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σε ενάμιση χρόνο. Όχι σε δύο, ούτε σε τρία. Το έκανε; Όχι!».
Ο Νομπόα απαντά ότι η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα, καθώς πρόκειται για διεθνές έγκλημα.
Το Εκουαδόρ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με την ασφάλεια να καθορίζει την τύχη της εκλογικής μάχης.
Διεθνή
Ανησυχητική αύξηση 81% των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία το πρώτο τρίμηνο του 2025 στο Πακιστάν
Αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την παρούσα αποσύνδεση μεταξύ του λαού και των κρατικών θεσμών και έχουν εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους.

Το Πακιστάν υπήρξε μάρτυρας μιας ανησυχητικής αύξησης κατά 81% των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία το πρώτο τρίμηνο του 2025, με 80 τρομοκρατικές επιθέσεις και 218 θανάτους να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024 κατά την οποία η χώρα κατέγραψε 44 περιστατικά τρομοκρατίας και 143 θανάτους.
Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας και αναλυτής, Ιμτιάζ Γκιουλ, μιλώντας στο Business Recorder είπε ότι οι αυτονομιστικές και τρομοκρατικές ομάδες εκμεταλλεύονται την παρούσα αποσύνδεση μεταξύ του λαού και των κρατικών θεσμών και έχουν εντείνει τις ανατρεπτικές δραστηριότητές τους. Η αποσύνδεση σημαίνει ότι ο μηχανισμός κρατικής ασφάλειας έχει χάσει τα μάτια και τα αυτιά των ανθρώπων που είναι τόσο κρίσιμο για τον αγώνα ενός κράτους ενάντια στους εγκληματίες και τους μη κρατικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξε το Business Recorder από την Πύλη Τρομοκρατίας της Νότιας Ασίας (STP) και τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας (GTI), συνολικά 80 περιστατικά τρομοκρατίας καταγράφηκαν από τον Ιανουάριο έως τις 17 Μαρτίου 2025, με τις επαρχίες Khyber Pakhtunkhwa (KPK) και Balochistan να είναι οι επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. λαμβάνοντας υπόψη ότι το ημερολογιακό έτος 2024 καταγράφηκαν 44 περιστατικά που σχετίζονται με τρομοκρατία και 143 δολοφονίες.
Κατά το τρέχον έτος, καταγράφηκε αύξηση των περιστατικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία, με 31 περιστατικά να σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, 38 τον Φεβρουάριο και 11 τον Μάρτιο.
Η πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν στις φυλετικές συνοικίες Khyber Pakhtunkhwa και Balochistan καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στο παρελθόν η FATA και ορισμένες περιοχές έγιναν μάρτυρες 57 επιθέσεων μαχητών, ενώ το Μπαλουχιστάν έγινε μάρτυρας σε περισσότερες από 24 επιθέσεις από την 1η Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Η πλειονότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων πιστεύεται ότι πραγματοποιούνται από τον παράνομο Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP), τις αποσπασμένες ομάδες του και τον Απελευθερωτικό Στρατό του Μπαλουχιστάν (BLA).
Μεταξύ των σημαντικότερων περιστατικών είναι η αεροπειρατεία του τρένου Jaffar Express στις 13 Μαρτίου, όταν το τρένο, που ταξίδευε από την Κουέτα προς την Πεσαβάρ και μετέφερε 440 επιβάτες, δέχθηκε ενέδρα από τους τρομοκράτες της BLA.
Ομοίως, στις 28 Φεβρουαρίου, η Maulana Hamidul Haq Haqqani και έξι άλλοι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στο Darul Uloom Haqqani Akora Khattak στην περιοχή Nowshera.
Μιλώντας με το Business Recorder , ο αμυντικός αναλυτής υποστράτηγος Talat Masood (Retd) προσδιόρισε το Αφγανιστάν ως τη βασική αιτία της τρομοκρατίας στην περιοχή, επισημαίνοντας την παρουσία πολλών μαχητών ομάδων που δρουν από αφγανικό έδαφος.
Υποστήριξε ότι οι Αφγανοί Ταλιμπάν ήταν βασικοί υποστηρικτές αυτών των ρούχων και πρότεινε ότι η Αφγανική Προσωρινή Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) ως μοχλό πίεσης στο Πακιστάν. Δήλωσε περαιτέρω ότι το Αφγανιστάν, στην πραγματικότητα, ενεργεί ως πληρεξούσιος κατά του Πακιστάν.
ΠΗΓΗ: brecorder.com
-
Άμυνα2 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ