Διεθνή
Το προμελετημένο σχέδιο Ντούγκιν – Λαβρόφ για παράδοση του Ναγκόρνο Καραμπάχ

Του Fuad Muxtarlı από το Άρδην τ. 119 που κυκλοφορεί σε περίπτερα και βιβλιοπωλεία
Πολλοί Έλληνες ένιωσαν έκπληξη στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ όταν η Ρωσία, παρότι συνδεδεμένη με στρατιωτική συμμαχία με την Αρμενία έμεινε άφωνη καθώς, οι δυνάμεις των Αζέρων σε συνεργασία με την Τουρκία επιτέθηκαν στους Αρμένιους. Η έκπληξη έγινε ενόχληση από την συμφωνία ανακωχής που ανάγκασε η Ρωσία την Αρμενία να υπογράψει. Η συμφωνία αναφέρει ότι η δημοκρατία του Αρτσάχ χάνει την ζώνη ασφαλείας γύρω από τα εδάφη της και ότι θα αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις για την τήρηση της ανακωχής. Η πλευρά του Αζέρου προέδρου, Αλίεφ ισχυρίζεται ότι συμφωνήθηκε στις δυνάμεις τήρησης της ανακωχής θα συμπεριληφθούν και τουρκικές δυνάμεις! Αν συμβεί αυτό θα έχουμε την πλήρη επιστροφή της Τουρκίας στην περιοχή του Καυκάσου και οι Αρμένιοι θα επιστρέψουν στον εφιάλτη των αρχών του περασμένου αιώνα.
Η συνέντευξη του Αλεξάντερ Ντούγκιν στον Αζέρο δημοσιογράφο Φουαντ Μουχτάρχ σε ανύποπτο χρόνο, τον Απρίλιο του 2019, ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε περισσότερα για την στάση της Ρωσίας. Να σημειώσουμε πάντως πως ο Ντούγκιν στον Ευρασιατικό του σχεδιασμό δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο των Αζέρων, τόσο για τη στρατηγική τους θέση, όσο και γιατί αποτελούν έναν ισχυρό σύνδεσμο τόσο με την Τουρκία, ως Τουρκόφωνοι, όσο και το Ιράν ως σιίτες. Γι’ αυτό και οι επισκέψεις του στο Μπακού είναι ιδιαίτερα συχνές. Το σχέδιο Πούτιν – Λαβρόφ, όπως παρουσιάζεται από τον Ντούγκιν, δηλαδή να αναγκαστούν οι Αρμένιοι να απελευθέρωσουν πέντε από τις επτά κατεχόμενες περιοχές της ζώνης ασφαλείας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται πλήρως.
Άρδην

O ειδικός σύμβουλος του Κρεμλίνου και ηγέτης του Διεθνούς Ευρασιατικού Κινήματος, Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος συχνά προβάλλεται ως σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Πούτιν πιστεύει πως «το σχέδιο του Λαβρόφ για το Καραμπάχ δεν είναι κάτι νέο. Οι θέσεις που συζητήθηκαν σήμερα στις διαπραγματεύσεις είχαν τεθεί στα δύο μέρη ήδη πριν από αρκετά χρόνια».
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, υποστηρίζεται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Αρμενία θα πρέπει να απελευθερώσει πέντε από τις επτά κατεχόμενες περιοχές, και μετά θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα εντελώς νέο μοντέλο σχέσης. Διατηρείται η οικονομική ένταξη της Αρμενίας, ενώ ο αζερικός πληθυσμός του Καραμπάχ επιστρέφει στη γη του.
«Τώρα και οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση αντιπαράθεσης, δεν υπάρχουν ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για το Καραμπάχ και ο πόλεμος συνεχίζεται. Από τη μία πλευρά, η Ρωσία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, και από την άλλη, συνεργάζεται με την Αρμενία. Στο πλαίσιο των ταχέως αναπτυσσόμενων σχέσεων Αζερμπαϊτζάν-Ρωσίας, η στρατιωτική αντιπαράθεση δεν είναι επωφελής για τη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η αντιπαράθεση ωφελεί βραχυπρόθεσμα μόνο την Αρμενία, αλλά και εκεί δεν υπάρχουν προοπτικές.
Καθώς καμία χώρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην Αρμενία, ούτε την ανεξαρτησία της «Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», λέει ο Ντούγκιν. Η Αρμενία δεν έχει βρει ούτε θα βρει καμία τέτοια συμμαχική χώρα ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή. Παρόμοιες εθνοκαθάρσεις έχουν πραγματοποιηθεί και αλλού στον κόσμο, νέες περιοχές κατακτήθηκαν, στις οποίες δημιουργήθηκαν νέα κράτη. Ένα παράδειγμα είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία. Εκείνη την εποχή, ορισμένα κράτη υπερασπίστηκαν τους Κροάτες που διεξήγαγαν εθνοκάθαρση εναντίον των Σέρβων. Ωστόσο, πίσω τους ήταν μια τεράστια δύναμη. Μαζί με το ΝΑΤΟ, η φιλοδυτική ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης που κατέρρεε υπερασπίστηκε τους Κροάτες και οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου αναγνώρισαν το κράτος που δημιουργήθηκε στη ζώνη των συγκρούσεων».
Σύμφωνα με τον ειδικό και θιασώτη της Ευρασίας, εάν η Ρωσία υποστήριζε την Αρμενία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ή εάν η Δύση υποστήριζε την εθνοκάθαρση και τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα κατεχόμενα εδάφη, όπως στο Κοσσυφοπέδιο, τότε η κατάσταση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, ο Ντούγκιν σημειώνει ότι, η Αρμενία επεξέτεινε την κατοχή πέρα από τα σύνορα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να αποκτήσει πλεονέκτημα στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της σύγκρουσης:
«Αυτές οι περιοχές, ισχυρίζονται ότι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τη διεθνή κοινότητα. Για την Αρμενία, το πλεονέκτημα ήταν ότι κάποτε το Αζερμπαϊτζάν ήταν ενεργό μέλος της GUAM (Συμφωνία Γεωργίας, Ουκρανίας,Αζερμπαϊτζάν Μολδαβίας). Η Αρμενία ήλπιζε ότι η Ρωσία θα υποβαθμίσει τις σχέσεις της με το Αζερμπαϊτζάν, όπως έγινε με τη Γεωργία και την Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγούσε τη Μόσχα να αλλάξει τη θέση της για το Καραμπάχ. Αλλά αυτό το σχέδιο δεν λειτούργησε στο Καραμπάχ, όπως στην περίπτωση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και η διεθνής θέση του Αζερμπαϊτζάν ενισχύθηκε χάρις στις επιτυχημένες πολιτικές του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ, ο οποίος κυβερνά άψογα τη χώρα. Ενίσχυσε τη θέση του, άρχισε να δημιουργεί ένα επιτυχημένο κοινωνικό σύστημα, έγινε επιτυχημένος ηγέτης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ηγέτες της Αρμενίας άλλαζαν, και ο καθένας από αυτούς έφευγε από την εξουσία αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο. Παρόλο που η Αρμενία διαμαρτύρονταν για τις θέσεις του Κρεμλίνου όλα αυτά τα χρόνια, στην πραγματικότητα ζούσε εις βάρος της Ρωσίας, και δεν δίσταζε να την εκβιάσει. Εξαρτάται απόλυτα από εμάς, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό.»
Κατά τη γνώμη του Ντούγκιν, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αζερμπαϊτζάν είναι προς το παρόν πιο λογικές και συνεπείς, διότι οι θέσεις του Πούτιν και του Αλίγιεφ σε πολλά θέματα συμπίπτουν. Και αυτό δεν συμβαίνει επειδή είναι φίλοι, αλλά λόγω των ορθολογικών προσεγγίσεων, προσθέτει ο Ντούγκιν.
«Ο Αλίγιεφ και ο Πούτιν είναι πολιτικοί άνδρες της πράξης και όχι της ρητορείας. Έτσι, τα μέρη συγκλίνουν στρατηγικά στο όνομα των εθνικών συμφερόντων, χωρίς να ασκούν πίεση μεταξύ τους. Πριν από λίγο καιρό, πραγματοποιήσαμε ένα συνέδριο λόγω του γεγονότος ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ο κύριος στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο. Επιπλέον, το συνέδριο αυτό πραγματοποιήθηκε στο Καραμπάχ. Η επιλογή του χώρου των συνεδριάσεων, φυσικά, ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Με αυτό τον τρόπο, η Ρωσία έδειξε ανοιχτά την επιθυμία να έρθει πιο κοντά στο Αζερμπαϊτζάν », σημειώνει ο Ντούγκιν.
Σύμφωνα με τον Ντούγκιν, παρά την επιθυμία του Ερεβάν να προσεγγίσει τις Βρυξέλλες, η Δύση δεν στηρίζει την Αρμενία, επειδή παραμένει στρατιωτικός σύμμαχος της Ρωσίας.
«Και εμείς όμως, παρά τη στρατιωτική συμμαχία, δεν στεκόμαστε πίσω από την Αρμενία και δεν την υποστηρίζουμε σε τέτοιο βαθμό ώστε να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η υποστήριξή μας προς την Αρμενία μειώνεται σταδιακά. Η Ρωσία από την εποχή του Γέλτσιν έχει αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και μέχρι σήμερα την υποστηρίζει. Αν κάποτε ήταν μόνο μια ονομαστική αναγνώριση, σήμερα, αυτή είναι δεν είναι μόνο de jure, αλλά και de facto. Ταυτόχρονα, η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της εγγυητή της ασφάλειας της αρμενικής κοινότητας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την ελεύθερη και ασφαλή ζωή των κατοίκων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», πιστεύει.
«Συνειδητοποιούμε ότι ο μισός πληθυσμός του Καραμπάχ είναι Αζέροι, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους ως αποτέλεσμα της εθνοκάθαρσης, και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Αλλά δεν θέλουμε να συμβεί αυτό με στρατιωτικά μέσα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τους Αρμένιους, των οποίων είμαστε οι εγγυητές. Ως εκ τούτου, είμαστε υποστηρικτές μιας ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης και θεωρούμε ευκολότερη την επιλογή της επιστροφής σε πέντε περιοχές», δήλωσε ο Ντούγκιν.
Δεν θεωρούμε κάτι τέτοιο παραχώρηση από την Αρμενία. Μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία που εντάχθηκαν στη διαδικασία, η Ρωσία θα παράσχει βοήθεια για την οικονομική ανάπτυξη της Αρμενίας. Ο αποκλεισμός θα αρθεί, τα σύνορα με την Τουρκία θα ανοίξουν, όλες οι χώρες της περιοχής θα υποστηρίξουν τον διακανονισμό. Η Αρμενία θα συμμετάσχει ενεργά στις περιφερειακές διαδικασίες. Η Αρμενία θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη ως αντάλλαγμα για την επιστροφή των πέντε περιοχών στο Αζερμπαϊτζάν».
Μιλώντας για το αν υπάρχουν σημεία στο σχέδιο του Λαβρόφ για τη Σούσα και το Λάσιν, τα οποία κατέλαβε η Αρμενία τον Μάιο του 1992, ο Ντούγκιν σημειώνει: «Λέμε ανοιχτά ότι αυτές οι περιοχές ανήκουν στο Αζερμπαϊτζάν. Αλλά επειδή είναι ο διάδρομος μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας, είναι ζωτικής σημασίας για τους τελευταίους. Μετά την επιστροφή των πέντε περιοχών, ενδέχεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο πληθυσμός που ζει εκεί πρέπει να λαμβάνει διαβατήρια και να μπορεί να κινείται ελεύθερα. Η Ρωσία έχει σχέδια σχετικά και με αυτό το ζήτημα. Η Ρωσία, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και άλλες χώρες της ΚΑΚ, θέλει να εκκινήσει εκ νέου η ζωή στο Καραμπάχ. Αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί με δωρεές από τη διασπορά. Υπάρχει ανάγκη να γίνει πολλή δημιουργική δουλειά εκεί. Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη διαδικασία.
Σε τελική ανάλυση, οι Αζέροι υπέστησαν μεγάλη ζημιά και κατά την επιστροφή τους, μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να κινείται κανείς αργά, μελετώντας όλες τις λεπτομέρειες. Πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε να βγουν κερδισμένες όλες οι πλευρές. Το σχέδιο του Λαβρόφ θα κλείσει το ζήτημα μια για πάντα – το Καραμπάχ δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση ούτε ανεξάρτητο κράτος ούτε μέρος της Αρμενίας.
Ο ιδεολόγος του Κρεμλίνου πιστεύει ότι σήμερα η ισορροπία δυνάμεων γύρω από το Καραμπάχ έχει αλλάξει και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες για την επίλυση της σύγκρουσης. Και το σχέδιο Λαβρόφ έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτήν την περίοδο:
«Από όσο γνωρίζω, πολλοί άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν θεωρούν αυτό το σχέδιο επιβλαβές. Οι Αζέροι λένε αφελώς ότι «ο Λαβρόφ είναι Αρμένιος», προσπαθώντας να υπονομεύσουν την εφαρμογή του σχεδίου. Αλλά ο Σεργκέι Λαβρόφ είναι πολιτικός, κοιτάζει τι συμβαίνει, με βάση την πραγματικότητα. Επιπλέον, αυτό δεν είναι προσωπικό σχέδιο του Λαβρόφ. Είναι σχέδιο της χώρας μας – της Ρωσίας.
Μια τέτοια διευθέτηση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ είναι συνεκτική, και λαμβάνει υπόψιν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε την πολιτική προσέγγισης με το Αζερμπαϊτζάν και τη συμμαχία με την Αρμενία. Οι Αρμένιοι μάταια προσπαθούν να παρουσιάσουν τις φιλικές τους σχέσεις με τη Ρωσία ως ανταγωνιστικές προς το Αζερμπαϊτζάν. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο, και τώρα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για αυτό. Ομοίως, είναι λάθος να εκλαμβάνεται η προσέγγιση Μπακού και Μόσχας σε αντι-αρμενικό πλαίσιο. Είναι επωφελές για τη Ρωσία να πλησιάσει το Αζερμπαϊτζάν χωρίς να χαλάσει τις σχέσεις της με την Αρμενία».
Πηγή: strati.az 22 Απριλίου 2019 Μετάφραση: Δημήτρης Παπαμιχαήλ
ardin-rixi.gr

Διεθνή
Τραμπ: Βάζει Πεζοναύτες κατά των αναρχικών στο Λος Άντζελες

Το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν αστειεύεται όταν πρόκειται για την επιβολή του νόμου. Σχεδόν 4.700 στρατιώτες της Εθνοφρουράς και Πεζοναυτών έχουν κατακλύσει την πόλη, έτοιμοι να συντρίψουν τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τις επιχειρήσεις της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE). Οι επιδρομές της ICE, που στοχεύουν παράνομους μετανάστες, προκάλεσαν την οργή αριστερών ακτιβιστών και αναρχικών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές, λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας.
Η απόφαση του Τραμπ να στείλει επιπλέον 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς και 700 Πεζοναύτες τη Δευτέρα το βράδυ ήταν μια ηχηρή απάντηση στους ταραξίες. «Δεν θα επιτρέψουμε σε στασιαστές να καταστρέψουν τις πόλεις μας. Η Αμερική είναι χώρα νόμου και τάξης!» δήλωσε ο Πρόεδρος σε μια ανάρτηση που έκανε τον κόσμο να παραμιλάει. Και πώς να μην το κάνει; Ο Τραμπ, πιστός στις υποσχέσεις του, δείχνει ότι η ασφάλεια των Αμερικανών είναι πάνω από τις κραυγές των woke φιλελεύθερων.
Ο Νιούσομ κλαίγεται, ο Τραμπ δρα
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, ο γνωστός …………
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ NEWSFIRE.GR
Διεθνή
Le Figaro: Πολιτικό αδιέξοδο για τις Βρυξέλλες! Σε ισλαμική Βενεζουέλα μετατρέπεται το Βέλγιο
Ένα χρόνο μετά τις γενικές εκλογές στο Βέλγιο, οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να μην διαθέτουν περιφερειακή κυβέρνηση. Ο επίτιμος Βέλγος γερουσιαστής Alain Destexe θεωρεί ότι αυτό το θεσμικό αδιέξοδο είναι συνέπεια της άνευ προηγουμένου δημογραφικής αλλοίωσης.

Μετά τις γενικές εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, οι Βρυξέλλες έχουν βυθιστεί σε ένα θεσμικό αδιέξοδο. Ο σχηματισμός μιας νέας περιφερειακής κυβέρνησης φαίνεται αδύνατος. Τα μέσα ενημέρωσης δυσκολεύονται να ονοματίσουν τη βασική αιτία του αδιεξόδου : μια δημογραφική αλλοίωση χωρίς προηγούμενο στη Δυτική Ευρώπη.
Γράφει ο Alain Destexhe, Le Figaro
Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργίου Πετράκης
Στις τελευταίες εκλογές, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα (MR – κεντροδεξιά) αναδείχθηκε νικητής, αλλά λόγω του αναλογικού συστήματος, η αριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στο διογκωμένο περιφερειακό κοινοβούλιο (89 βουλευτές για 1,2 εκατομμύριο κατοίκους). Μετά από ένα χρόνο άκαρπων προσπαθειών, το MR δεν κατάφερε να σχηματίσει συνασπισμό. Τώρα εναπόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Για να σχηματίσει πλειοψηφία, το PS εξαρτάται από την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος (PTB), των Πρασίνων – οι οποίοι συνετρίβησαν στις εκλογές – και της Ομάδας Fouad Ahidar, ενός νέου ισλαμιστικού κόμματος που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, χώρισε τους άνδρες από τις γυναίκες με μια κουρτίνα στις συγκεντρώσεις.
Από τη δεκαετία του 2000, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) έχει μετατραπεί σε ένα κοινοτικό κόμμα, που εκπροσωπεί κυρίως τους μαροκινούς και τουρκικούς πληθυσμούς των Βρυξελλών. Αυτή η στρατηγική του επέτρεψε να διατηρήσει την προεδρία μιας κάποτε φιλελεύθερης περιοχής για δύο δεκαετίες. Τώρα, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από το PTB (Politika Turco) και την εμφάνιση ισλαμιστικών κινημάτων, στα οποία είχε προσφέρει πρόσφορο έδαφος.
Υπό την πίεση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων του, το PS έχει υποχωρήσει σχεδόν σε όλα : τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στη διοίκηση, τα γεύματα χαλάλ στις σχολικές καφετέριες, την τελετουργική σφαγή και τον απροκάλυπτο αντισημιτισμό. Η Γάζα έχει γίνει ένα πανταχού παρόν ζήτημα στο περιφερειακό κοινοβούλιο, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει καμία δικαιοδοσία επί του θέματος.
Η κοινή διαχείριση του PS και των Πρασίνων έχει οδηγήσει την περιοχή σχεδόν σε πτώχευση. Το χρέος έχει εκραγεί υπό την επίδραση του αχαλίνωτου νεποτισμού και των μαζικών επιδοτήσεων σε δορυφορικές ενώσεις των κυβερνώντων κομμάτων. Ένα πρόσφατο φαινόμενο, οι Βρυξέλλες βίωσαν 90 περιστατικά πυροβολισμών στους δρόμους το 2024 (9 θάνατοι), κατατάσσοντάς τες πλέον μαζί με τη Μασσαλία και τη Νάπολη στις 3 πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Η αστυνομία, χωρισμένη σε έξι ζώνες, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Χάρη στον διεθνή της ρόλο, οι Βρυξέλλες απολαμβάνουν το τρίτο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των πρωτευουσών της ΕΕ, αλλά κατατάσσονται 245ες από τις 281 περιφέρειες όσον αφορά την ανεργία !
Θεσμικά, το σύστημα των Βρυξελλών, με την καφκική πολυπλοκότητα, επιβάλλει διπλή πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο – η μία στη γαλλόφωνη γλωσσική ομάδα και η άλλη στην ολλανδόφωνη ομάδα. Ωστόσο, τα φλαμανδικά κόμματα δεν θέλουν να συμμαχήσουν με τους κομμουνιστές και τους ισλαμιστές. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο του Βελγίου, όπως και στη Βαλλονία και τη Φλάνδρα, σχηματίστηκαν συνεκτικές κεντροδεξιές πολιτικές πλειοψηφίες μετά τις εκλογές του 2024. Στις Βρυξέλλες, ο συμβιβασμός έχει καταστεί απίθανος, με τις αντιφάσεις να γίνονται πολύ έντονες, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που θέλουν να εντάξουν το Ισλάμ στη δημόσια σφαίρα και εκείνων που εξακολουθούν να το απορρίπτουν.
Παρά την απουσία μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης, οι οκτώ (!) υπουργοί και γραμματείς του κράτους που παραιτήθηκαν παρέμειναν στα καθήκοντά τους για ένα χρόνο, διατηρώντας τους μισθούς, τα γραφεία και τα επίσημα αυτοκίνητά τους. Χωρίς πλειοψηφία, τα 89 μέλη του περιφερειακού κοινοβουλίου είναι επίσης προσωρινά άνεργα – εκτός από την ψηφοφορία για ψηφίσματα κατά του Ισραήλ.
Ο πληθυσμός είναι πλέον πολύ κατακερματισμένος σε θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες (ειδικά ξένους) για να μπορεί να σχηματίσει ένα πολιτικό σώμα. Οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν πλέον με την υπόλοιπη χώρα.
Μόνο το 23% των κατοίκων της εξακολουθεί να είναι βελγικής καταγωγής και το 61% είναι μη ευρωπαϊκής καταγωγής. Το μέλλον είναι προαποφασισμένο : στα δημόσια σχολεία, το μάθημα των μουσουλμανικών θρησκευτικών είναι μακράν το πιο δημοφιλές.
Η μεταναστευτική πίεση παραμένει έντονη επειδή η περιοχή θέλει να εμφανίζεται ως φιλόξενη. Το 2024, το Βέλγιο έλαβε τις μισές αιτήσεις ασύλου που υπέβαλαν Παλαιστίνιοι στην Ευρώπη. Η πρόσφατα δημοσιευμένη γαλλική έκθεση για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σημειώνει ότι «τουλάχιστον πέντε δήμοι στη μητροπολιτική περιοχή των Βρυξελλών (…) παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά κατακτημένων εδαφών, όπου ο κοινωνικός έλεγχος των ισλαμιστών επί του πληθυσμού φαίνεται σχεδόν πλήρης». Μία διαπίστωση που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποσιωπούν.
Οι Βρυξέλλες μετατρέπονται σε ένα είδος ισλαμικής Βενεζουέλας, συνδυάζοντας τον πελατειακό σοσιαλισμό, την εκτός τόπου και χρόνου οικολογία και τις ολοένα και πιο παρεμβατικές θρησκευτικές απαιτήσεις. Όλα αυτά με φόντο την εξαθλίωση και την έξοδο των μεσαίων τάξεων.
Οι Βρυξέλλες, που για καιρό αποτελούσαν βιτρίνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα της δομικής κατάρρευσης: μπλοκαρισμένα θεσμικά όργανα, δημόσια οικονομικά στο χείλος της κατάρρευσης, μαζική ανεργία, υπερφορτωμένες δημόσιες υπηρεσίες (μεταφορές, σχολεία, νοσοκομεία), χρόνια ανασφάλεια και συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση.
Διεθνή
Εφτακόσιους πεζοναύτες και χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς κατεβάζει ο Τραμ στο Λος Άντζελες
Το μέτρο προκάλεσε οργή και σύγχυση σε πολλούς, ιδίως διαδηλωτές, αλλά και πολιτικούς των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον πρόεδρο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Εκατοντάδες πεζοναύτες, χιλιάδες μέλη της εθνοφρουράς: ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε κατά τρόπο άνευ προηγουμένου χθες Δευτέρα στα επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στο Λος Άντζελες, λαμβάνοντας μέτρα που κατήγγειλαν, χαρακτηρίζοντας εντελώς δυσανάλογα και παράνομα, αντίπαλοι του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ.
Έπειτα από αρκετές ημέρες αναμετρήσεων, ενίοτε βίαιων, ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές που αντιτίθενται στην πολιτική σκληρής καταστολής της παράτυπης μετανάστευσης, ο 78χρονος αρχηγός του κράτους έλαβε χθες την εξαιρετικά ασυνήθιστη απόφαση να αναπτύξει εντός αμερικανικής επικράτειας 700 μέλη των πεζοναυτών.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, διέταξε κατόπιν να κινητοποιηθούν ακόμη 2.000 μέλη της εθνοφρουράς, σώματος που θεωρητικά αποτελεί εφεδρεία. Θα προστεθούν στα 2.100 που είχε ήδη διατάξει ο αρχηγός του κράτους να αναπτυχθούν στη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική μεγαλούπολη.
Το μέτρο προκάλεσε οργή και σύγχυση σε πολλούς, ιδίως διαδηλωτές, αλλά και πολιτικούς των Δημοκρατικών, που κατηγορούν τον πρόεδρο πως ρίχνει λάδι στη φωτιά.
Η Κέλι Ντίμερ, 47χρονη διαδηλώτρια, κατήγγειλε την «αλλόκοτη» απόφαση να αναπτυχθεί ο αμερικανικός στρατός εναντίον πολιτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. «Υποτίθεται πως μας προστατεύουν, αλλά (…) τους στέλνουν να μας επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας πως πλέον οι ΗΠΑ «δεν είναι δημοκρατία».
‘We had no choice’
US President Donald Trump says ‘We did the right thing’ by deploying the National Guard, America’s reserve force, to help with the protests in Los Angeles.https://t.co/A4tTrgp9vq
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/5oTGRCY1sR
— Sky News (@SkyNews) June 9, 2025
Γκάβιν Νιούσομ: «Διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου»
Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Γκάβιν Νιούσομ, που έχει ήδη προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της ανάπτυξης της εθνοφρουράς, έκρινε πως η ανάπτυξη των πεζοναυτών το μόνο που θα εκπληρώσει είναι η «διεστραμμένη φαντασίωση ενός δικτατορικού προέδρου».
Ο κυβερνήτης Νιούσομ επέκρινε επίσης την αναγγελθείσα αποστολή 2.000 επιπλέον εφέδρων, ενώ οι πρώτοι δεν έχουν καν λάβει όπως τόνισε ούτε νερό, ούτε τροφή. «Έχουν αναπτυχθεί 300, οι υπόλοιποι περιμένουν, αναξιοποίητοι, σε ομοσπονδιακά κτίρια, χωρίς διαταγές», ανέφερε ο κ. Νιούσομ μέσω X. «Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τη δημόσια ασφάλεια, αφορά το χάιδεμα του εγώ ενός επικίνδυνου προέδρου», εξεμάνη.
Ξεκάθαρα αποφασισμένος να σκληρύνει τον τόνο, ο Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Truth Social απευθυνόμενος σε αυτούς που χαρακτήρισε συμμετέχοντες σε «ανταρσία», «πληρωμένους» μάλιστα: «αν φτύνουν, θα χτυπάμε, και σας υπόσχομαι πως θα χτυπάμε πιο σκληρά από ποτέ».
Μέλη της εθνοφρουράς με στρατιωτικές στολές, εφοδιασμένοι με ρόπαλα και ασπίδες αντιμετώπισης ταραχών, αναπτύχθηκαν χθες μπροστά σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης της πόλης. Απέναντί τους, διαδηλωτές φώναζαν «γουρούνια, γυρίστε σπίτια σας!».
Ολοένα πιο ογκώδες πλήθος συνέκλινε στο κέντρο του Λος Άντζελες, όπου αστυνομικοί χώριζαν τους διαδηλωτές από ομοσπονδιακούς πράκτορες. Κουφάρια απανθρακωμένων αυτοκινήτων είναι σπαρμένα στους δρόμους, απομεινάρια των ταραχών που οδήγησαν σε 56 συλλήψεις μέσα σε δυο ημέρες.
Ιδιοκτήτρια μικρού εμπορικού καταστήματος, που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμη, δήλωσε στο AFP πως τάσσεται υπέρ της σκληρής αντιμετώπισης των ταραχών από πλευράς ομοσπονδιακών αρχών. «Είναι απαραίτητη για να σταματήσουν οι βανδαλισμοί», είπε καθώς η πρόσοψη του καταστήματός της ήταν γεμάτη γκραφίτι.
Την Παρασκευή, διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τις βίαιες συλλήψεις μεταναστών από την ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία αρμόδια για την επιβολή του νόμου ως προς τη μετανάστευση (ICE). «Είδα τον πατέρα μου καθώς του περνούσαν χειροπέδες», ήταν εμπειρία «πολύ τραυματική», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Χουλιάν, που δήλωσε γιος του Μάριο Ρομέρο, συλληφθέντα από την ICE.
Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Ρομπ Μπόντα ανακοίνωσε χθες πως προσφεύγει εναντίον του προέδρου Τραμπ στη δικαιοσύνη, κρίνοντας πως η απόφασή του να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά δίχως έγκριση του κυβερνήτη της πολιτείας «παραβιάζει» το Σύνταγμα.
Δήμαρχος του Λος Άντζελες: Χρησιμοποιούν την πόλη ως πεδίο για πειραματισμούς
Η Δημοκρατική δήμαρχος του Λος Άντζελες Κάρεν Μπας διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως η περίμετρος των επεισοδίων δεν εκτείνεται παρά σε «μερικές οδούς» του κέντρου. Η Μπας κατηγόρησε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την πόλη της ως «δοκιμαστικό πεδίο» για την ανάληψη ελέγχου από τις τοπικές και πολιτειακές αρχές, χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση απολύτως αδικαιολόγητη.
Σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «το Λος Άντζελες χρησιμοποιείται ως πεδίο δοκιμής για το τι συμβαίνει όταν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρεμβαίνει και αφαιρεί την εξουσία από την πολιτεία ή την τοπική αυτοδιοίκηση», προσθέτοντας ότι η ίδια διαφωνεί με τη χρήση της πόλης «για πειραματισμούς». «Ξέρετε τι κάνουν η Εθνοφρουρά; Φυλάνε δύο κτίρια… αυτό κάνουν. Και τώρα χρειάζονται και πεζοναύτες από πάνω;» σημείωσε η Μπας, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι ο Τραμπ συνεχάρη την Εθνοφρουρά για την αποκατάσταση της τάξης, προτού καν φτάσουν στην πόλη. Τόνισε ότι η πόλη ήταν ήρεμη πριν ξεκινήσουν οι εφόδοι της ICE την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας πως «το χάος ξεκίνησε από την Ουάσιγκτον» και ότι «τίποτα δεν δικαιολογούσε τις εφόδους».
«Δεν δικαιολογούσαν οι ταραχές μια τόσο μεγάλη παρέμβαση»
Αν κανείς πιστέψει τον Ντόναλντ Τραμπ, η καλιφορνέζικη μητρόπολη επρόκειτο να «σβηστεί από τον χάρτη» αν δεν έδινε διαταγή να αναπτυχθεί η εθνοφρουρά. Εκδοχή που αντέκρουσε ο εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες Νέιθαν Χόκμαν.
«Δεν διαπιστώσαμε ταραχές μεγάλου εύρους, που θα απαιτούσαν 2.000 εθνοφρουρούς και 500 ή 700 επιπλέον στρατιώτες», αντέταξε στο τηλεοπτικό δίκτυο NewsNation.
Ο κυβερνήτης Νιούσομ, δυνητικός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2028, συγκαταλέγεται στους αγαπημένους στόχους του Ρεπουμπλικάνου προέδρου, που πέταξε χθες πως θα ήταν «σούπερ» αν συλλαμβανόταν ο Δημοκρατικός.
Ο άνθρωπος στον οποίο ανέθεσε την εκτέλεση του προγράμματός του για μαζικές απελάσεις μεταναστών, ο Τομ Χόμαν, διαβεβαίωσε χθες πως η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει «καμιά πρόθεση» να συλλάβει τον κυβερνήτη, διαβεβαιώνοντας πως το προεδρικό σχόλιο αφαιρέθηκε από το «πλαίσιό του» και παρερμηνεύθηκε.
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!