Διεθνή
Έκθεση του ΟΗΕ κατηγορεί τον ιδιοκτήτη της Blackwater για πώληση όπλων στα στρατεύματα του Haftar παρακάμπτοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ

Χωριανόπουλος Άγγελος
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί τον ιδρυτή του Blackwater Erik Prince για συμμετοχή σε παραβιάσεις διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, θέτοντας τον στρατιωτικό εργολάβο σε κίνδυνο κυρώσεων, σύμφωνα με το The Diplomat.
Η έκθεση της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί την απαγόρευση της μεταφοράς όπλων στη Λιβύη αναφέρει ότι εταιρείες που ελέγχονται από τον Erik Prince παρείχαν τρία αεροσκάφη στην αποστολή ελικοπτέρων και στρατιωτικού υλικού για να βοηθήσουν τον Ρώσο υποστηριζόμενο πολέμαρχο Χαλίφα Χαφτάρ το 2019.
Ο Erik Prince ενδέχεται να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να διατάξει το πάγωμα των περιουσιακών του στοιχείων ή την απαγόρευση ταξιδιού. Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή της Κίνας, θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο σε τυχόν κυρώσεις εναντίον του.
Σύμφωνα με το The Diplomat, η επικείμενη έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι εταιρείες που ελέγχονται από τον Erik Prince πούλησαν τρία αεροσκάφη σε άτομα που έστειλαν μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν τον Χάφταρ κατά τους πρώτους μήνες της αποτυχημένης επίθεσης του διοικητή στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη.
Η έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ αναφέρει ότι εταιρείες που ελέγχονται από τον Erik Prince πούλησαν τρία αεροσκάφη μέσω μιας σειράς εταιρειών βιτρίνας σε μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, την Lancaster 6, η οποία έστειλε ελικόπτερα και μια ομάδα δυτικών μισθοφόρων στη Λιβύη για να υποστηρίξει τον κ. Χάφταρ.
Ένα από τα αεροπλάνα, ένα Pilatus PC-6, παραδόθηκε στη Λιβύη για χρήση σε επιχειρήσεις αναγνώρισης και πληροφοριών για τις δυνάμεις του Haftar, σύμφωνα με το The Diplomat το οποίο έχει πρόσβαση στην έκθεση. Μια εταιρεία των ΗΠΑ, η TST Humanitarian Surveys, που ελέγχεται από τον Erik Prince μέσω δικηγόρου που εδρεύει στις ΗΠΑ, πούλησε το αεροπλάνο σε άλλη εταιρεία στην Αυστρία που ανήκε εν μέρει στον Erik Prince. Στη συνέχεια το πούλησε στην Lancaster 6 τον Ιούνιο του 2019.
Τα άλλα δύο αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου ενός φορτηγού Antonov An-26 που προοριζόταν για τη μεταφορά ελικοπτέρων, έφτασαν στην Ιορδανία και δεν πέταξαν στη Λιβύη, αλλά εντοπίστηκαν στην έκθεση ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στον Haftar.
Χρησιμοποιώντας χρήματα από μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, η ομάδα έστειλε αργότερα στη Νότια Αφρική τρία ελικόπτερα Aérospatiale Gazelle και τρία ελικόπτερα Super Puma. Τουλάχιστον ένα από τα ελικόπτερα μεταφέρθηκε στη Λιβύη. Τα ελικόπτερα αγοράστηκαν για περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια, μια τιμή πολύ πάνω από την αγοραία αξία τους.
Ο ρόλος στην προσπάθεια των εταιρειών που εδρεύουν στο Ντουμπάι υπογραμμίζει επίσης τους στενούς δεσμούς του Erik Prince με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τον κυβερνήτη τους, τον Πρίγκιπα, Mohammed Bin Zayed. Ο Erik Prince έχει συνδεθεί με μια σειρά από μισθολογικές προσπάθειες εκ μέρους των Εμιράτων, συμπεριλαμβανομένης μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση των Σομαλών πειρατών, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του ΟΗΕ. Ο Erik Prince επισκέφθηκε το Αμπού Ντάμπι τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το The Diplomat.

Αναλύσεις
Η κατάσταση στη Συρία μετά το αιματοκύλισμα και τη συμφωνία Αλ Σαράα-SDF!
Τα πέντε γεγονότα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή

Διεθνή
Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος του Κέλογκ στο Ουκρανικό! Ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;
Ανεπιθύμητος από τη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία; Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ζήτησε να απομακρυνθεί ο Κέλογκ από τοις συνομιλίες

Υπό αμφισβήτηση τίθεται ο ρόλος του Κιθ Κέλογκ στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι ανεπιθύμητος για τους Ρώσους; Τί απαντά το Κρεμλίνο;
Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον απόστρατο στρατηγό Κιθ Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία τον επιφόρτισε με το καθήκον να τερματίσει τις συγκρούσεις μέσα σε 100 μέρες. Η γενική αίσθηση ωστόσο ήταν πως επρόκειτο για μια καταδικασμένη προσπάθεια, τουλάχιστον όσον αφορά το χρονικό περιθώριο.
Σήμερα, με τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου να είναι σε πλήρη εξέλιξη, βλέπουμε τον Κιθ Κέλογκ να απουσιάζει σταθερά από όλες τις σημαντικές συναντήσεις. Αντίθετα βλέπουμε τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Βαλτς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ να βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία.
«Ο ρόλος του Κέλογκ είναι πολύ υπό αμφισβήτηση», όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ στο NatSec Daily. «Υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί επικεφαλής, συν ο Γουίτκοφ, που προσπαθούν να υποδυθούν τον ήρωα για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Κέλογκ χωλαίνει, γεγονός που αυξάνει τη σύγχυση σχετικά με το ποιος κάνει τι».
Η πιο αξιοσημείωτη απουσία του Κέλογκ ήταν από τις διαπραγματεύσεις που φιλοξενήθηκαν στη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, είδαμε ότι επίσης απουσίαζε από την αμερικανική αποστολή που βρέθηκε την Πέμπη στη Μόσχα προκειμένου να παρουσιάσει στη ρωσική ηγεσία την πρόταση των ΗΠΑ για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Η απουσία του από τη Μόσχα αποδόθηκε από το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε Αμερικανό αξιωματούχο και μια άλλη πηγή που έχει γνώση του θέματος, στο γεγονός ότι Ρώσοι αξιωματούχοι μετέφεραν στους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ ότι δεν επιθυμούν να εμπλακεί ο Κέλογκ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη καθώς θεωρείται ότι έχει φιλο-ουκρανικές θέσεις.
Για το θέμα ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Παρασκευή σημειώνοντας ότι θα ήταν «παράλογο» να υπονοηθεί ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ. «Χτίζουμε σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν».
«Όχι, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες για τον αποκλεισμό του Κέλογκ κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας», είπε ο Πεσκόφ. «Είναι δική τους απόφαση ποιον θα διορίσουν. Όχι, δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω καθόλου», τόνισε.
Πηγή: Naftemporiki
Διεθνή
Επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν! Ευκαιρία να τελειώσει ο πόλεμος, λέει ο Αμερικανός πρόεδρος
Η επικοινωνία των δύο ανδρών, όπως ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγινε χθες.

Επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είχε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο.
Αναφερόμενος σε αυτή, υποστήριξε ότι πλέον «έχουμε μία καλή ευκαιρία «να θέσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον απαίσιο πόλεμο».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του «να σώζει τις ζωές των Ουκρανών» στρατιωτών ππου έχουν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών, όπως ο ίδιος ο Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social, έγινε χθες.
Στην ανάρτησή του ο Τραμπ αναφέρει:
«Είχαμε πολύ καλές και παραγωγικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας χθες, και υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα αυτός ο φρικτός, αιματηρός πόλεμος να φτάσει επιτέλους στο τέλος του.
— ΑΛΛΑ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΩΘΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΥΑΛΩΤΗ ΘΕΣΗ.
Ζήτησα αποφασιστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν να σώσει τις ζωές τους. Αυτή θα ήταν μια φρικτή σφαγή, που δεν είχε ξαναδεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Θεός να τους έχει όλους καλά!!!».
Τα μηνύματα Γουίτκοφ
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ συναντήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, στην εν λόγω συνάντηση, ο Πούτιν δήλωσε με έμφαση ότι η στάση του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, αν και «χρειάζεται να γίνει ακόμη δουλειά» και από τις δύο πλευρές.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκαν πρόσθετες πληροφορίες» από τον Γουίτκοφ και ότι ο Πούτιν του έδωσε με τη σειρά του «πληροφορίες και ένα πρόσθετο μήνυμα για τον πρόεδρο Τραμπ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες η Ρωσία συμφωνεί με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μόνο εάν αυτή οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη και εφόσον εξαλειφθούν οι ρίζες της σύγκρουσης. Ουσιαστικά όμως ούτε αποδέχθηκε ούτε απέρριψε την αμερικανική πρόταση.
Πηγή: Naftemporiki
-
Άμυνα1 εβδομάδα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 εβδομάδα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Άγριος τσακωμός Τραμπ-Ζελένσκι! Τινάχτηκε στον αέρα η συμφωνία – «Παίζεις με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Παίζεις με τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο (…) και αυτό που κάνεις είναι πολύ ασεβές προς τη χώρα, αυτή τη χώρα», είπε ο πολύ θυμωμένος ο Ντόναλντ Τραμπ