Διεθνή
Η διπλή φύση της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας
Brian Cloughley
Στις 12 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε από τον ΟΗΕ ότι ένας Βρετανός δικηγόρος είχε εκλεγεί ως γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να σκεφτεί κανείς για το ICC, λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στο Αφγανιστάν και την Υεμένη, οπότε δεν μπορεί να έχει αρνητκό αντίκτυπο. Αλλά ένα σημαντικό σημείο σε αυτήν τη διεθνή ανάπτυξη είναι ότι το άτομο που εμπλέκεται, ο Karim Khan, ένας λαμπρός υποστηρικτής, αναμενόταν να επιλεγεί με συναίνεση, αλλά όπως σημείωσε η εφημερίδα Guardian του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξε αντίρρηση της τελευταίας στιγμής από το νησιωτικό κράτος του Ινδικού Ωκεανού του Μαυρίκιου που «εστίασε λιγότερο στον Karim ως άτομο, αλλά ότι ορίστηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο Μαυρίκιος εξοργίστηκε ότι οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν για δεύτερη φορά ότι δεν χρειάζεται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων του ΟΗΕ στη διαμάχη σχετικά με την κυριαρχία του στα Νησιά Τσάγκος στον Ινδικό Ωκεανό.
Αυτό είναι ένα παράδειγμα της βρετανικής κυβέρνησης που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όταν θεωρεί ότι οι κώδικες αυτοί είναι περίεργοι, και μια απεικόνιση της ασυνεπούς και ακόμη και υποκριτικής προσέγγισής της στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία και επανήλθε στην Κίνα το 1997. Έκτοτε, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της Βρετανίας και της Κίνας σχετικά με τη διακυβέρνηση της περιοχής. Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι έχει «ηθική δέσμευση» σχετικά με ένα νόμο περί ασφάλειας που εφαρμόζεται στο Χονγκ Κονγκ και σε ομιλία του για την περιοχή στις 29 Ιανουαρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι αυτός και η κυβέρνησή του «υπερασπίζονται την ελευθερία και αυτονομία.”
Την ίδια ημέρα που ο Τζόνσον κήρυττε την αγάπη του για την ελευθερία, το ναυτικό δικαστήριο του Ηνωμένου Έθνους στο Αμβούργο ανακοίνωσε ότι η Βρετανία δεν έχει κυριαρχία επί των Νήσων Τσάγκος. Όπως ανέφερε η βρετανική Guardian, το Δικαστήριο “επέκρινε το Λονδίνο για την παράλειψή του να παραδώσει την περιοχή στον Μαυρίκιο και μετά την ανακοίνωση του διεθνούς δικαστηρίου πέρυσι ότι η συνεχιζόμενη διοίκηση των νησιών του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν “παράνομη “.”
Η μεταχείριση της Βρετανίας στους πρώην κατοίκους των Νήσων Τσάγκος ήταν επαίσχυντη και σε πλήρη αντίθεση με την αυταρχική κριτική της για άλλες χώρες για την υποτιθέμενη άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αλυσίδα Chagos περίπου εξήντα νησίδων βρίσκεται στη μέση του Ινδικού Ωκεανού και αποτελούσε παράδεισο για τους κατοίκους, αλλά, όπως σημειώνεται από το BBC, «Μεταξύ του 1968 και του 1974, η Βρετανία απομάκρυνε βίαια χιλιάδες κατοίκους από τις πατρίδες τους και τους έστειλε περισσότερα από 1.000 μίλια μακριά από τον Μαυρίκιο και τις Σεϋχέλλες, όπου αντιμετώπισαν ακραία φτώχεια και διακρίσεις. ” Υπάρχουν περίπου 3.000 απρόθυμοι κάτοικοι στη Βρετανία και πολλοί από τους νεότερους, που γεννήθηκαν στην εξορία, στερήθηκαν τη βρετανική υπηκοότητα και ζουν με φόβο ότι θα απελαθούν.
Στις 22 Μαΐου 2019, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε 116 προς 6 υπέρ ενός ψηφίσματος που απαιτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσύρει «την αποικιακή του διοίκηση άνευ όρων από το αρχιπέλαγος Τσάγκος» εντός έξι μηνών. Μόνο οι ΗΠΑ, η Ουγγαρία, το Ισραήλ, η Αυστραλία και οι Μαλδίβες υποστήριξαν το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά παρόλο που το αποτέλεσμα ήταν ενδεικτικό της παγκόσμιας γνώμης και καταδικάζει βαθιά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, το ψήφισμα είναι μη δεσμευτικό και θα αγνοηθεί από εκείνους που εμπλέκονται άμεσα – και οι νησιώτες θα παραμείνουν φτωχοί στην εξορία.
Οι άνθρωποι που αρνούνται στους κατοίκους τους τα ανθρώπινα δικαιώματά τους είναι δηλητηριάζουν την διεθνή στάση της Βρετανίας, όπως καθίσταται σαφές σε ένα βρετανικό διπλωματικό δίκτυο του 2009 που αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks (δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βρετανικό ίδρυμα μισεί τον Julian Assange) που δήλωσε ότι η κυβέρνηση ”θα ήθελε την δημιουργία ενός «θαλάσσιου πάρκου» ή «αποθεματικού» που θα παρέχει ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος στους υφάλους και στα νερά του Βρετανικού Ινδικού Ωκεανού. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρώην κάτοικοι θα δυσκολευτούν να διεκδικήσουν το αίτημά τους για επανεγκατάσταση στα νησιά. “
Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ, από την άλλη πλευρά, εκτιμούνται περισσότερο από το Λονδίνο και στις 29 Ιανουαρίου η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ικανοποίηση για την «ιστορική και ηθική δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους λαούς του Χονγκ Κονγκ που έχουν περιορίσει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. ” Εξάλλου, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι επιθυμεί να «υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο».
Τον Νοέμβριο του 2016, οι Financial Times ανέφεραν παράταση της μίσθωσης για τη βάση των ΗΠΑ στον Ντιέγκο Γκαρσία για άλλα είκοσι χρόνια και σημείωσαν ότι «το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας ανέφερε ότι οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν» για λόγους σκοπιμότητας, άμυνας, συμφερόντων ασφαλείας και λόγω του κόστους για τον Βρετανό φορολογούμενο ». Ανακοινώθηκε επίσης ότι οι εκτοπισμένοι Νησιώτες θα λάβουν αποζημίωση 40 εκατομμυρίων λιρών.
Στις 31 Ιανουαρίου αποκαλύφθηκε ότι λιγότερα από 12.000 £ από αυτά τα σαράντα εκατομμύρια έχουν κατευθυνθεί για να βοηθήσουν τους εξόριστους νησιώτες και τις οικογένειές τους. Ο Χένρι Σμιθ, βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή του οποίου υπάρχουν πολλοί Τσαγκόσιοι, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «είναι εξωφρενικό ότι σχεδόν καμία από αυτές τις χρηματοδοτήσεις δεν έχει χρησιμοποιηθεί πραγματικά. . . [είναι] μια άλλη αποτυχία που υπόσχεται το Υπουργείο Εξωτερικών πάνω από μισό αιώνα στην Τσαγκοσιανή κοινότητα ».
Η «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι χείριστη και η μεταχείριση των Νησιωτών είναι απερίφραστα σκληρή και απεχθής. Αλλά η κυβέρνηση και οι βοηθοί τους στο Λονδίνο πιστεύουν ότι είναι τόσο ασήμαντο θέμα που απλώς θα εξαφανιστεί. Όπως και οι νησιώτες.
Δυστυχώς, μάλλον έχουν δίκιο. Και θα δούμε μια ακόμη νίκη έναντι της ηθικής, που θα δείχνει τα διπλά πρότυπα της Βρετανίας στις διεθνείς υποθέσεις.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: antiwar
Διεθνή
Θετικό μομέντουμ για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα
Σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
Σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
Γράφει ο Γαβριήλ Χαρίτος
Πληθαίνουν οι διαρροές ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν σήμερα η λιβανική εφημερίδα Αλ-Αχμπάρ, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χάνταθ και την παναραβική εφημερίδα σαουδαραβικών συμφερόντων Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ, η πρόοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην επιστροφή του Κατάρ στην διαμεσολαβητική διαδικασία, γεγονός που επετεύχθη κατόπιν αμερικανικών πιέσεων και συγκεκριμένα μετά τις επαφές που είχε ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής , τόσο με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου, όσο και τον Καταρινό ομόλογό του, Αλ-Θάνι, πριν από τρεις μέρες, όπως μετέδωσαν ισραηλινά και καταρινά κρατικά ΜΜΕ.
Μάλιστα, οι σημερινές δημοσιογραφικές διαρροές επιβεβαιώνονται με σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Κατάρ και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του , Μοχάμαντ Αλ-Θάνι, ο οποίος, κατά την εισήγησή του στο συνέδριο Doha Forum που διεξάγεται σήμερα στην καταρινή πρωτεύουσα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “έχει διαμορφωθεί ένα θετικό μομέντουμ για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα”.
** Τι αναφέρουν οι δημοσιογραφικές διαρροές
Οι σημερινές δημοσιογραφικές διαρροές που μεταδίδονται από τα αραβικά μέσα συγκλίνουν στο ότι η οργάνωση Χαμάς έχει ήδη αρχίσει την καταγραφή των ισραηλινών ομήρων που βρίσκονται εν ζωή, ενώ συγχρόνως, βρίσκεται σε επαφή με άλλες παλαιστινιακές ομάδες που δρουν στη Γάζα και που κρατούν και εκείνες άλλους ισραηλινούς ομήρους, προκειμένου να καταγραφούν και να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους. Παράλληλα, η Χαμάς έχει ενεργοποιηθεί ώστε να εντοπιστούν τα σημεία όπου έχουν ταφεί προσωρινά οι σοροί ισραηλινών ομήρων.
. .
Αναφορικά στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η εφημερίδα Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ και η λιβανική Αλ-Αχμπάρ αναφέρουν ότι, εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο ισραηλινή αντιπροσωπεία αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών για να επιλυθούν ζητήματα, που μέχρι στιγμής παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων βρίσκεται με ποιον τρόπο και πότε θα πραγματοποιηθεί η μερική απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την Γάζα, δεδομένου ότι η Χαμάς φέρεται να μην απαιτεί πλέον την ολική αποχώρηση του Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα. Η Αλ-Σαρκ Αλ-Άουσατ μάλιστα, επισημαίνει ότι, κατά τις επικείμενες επαφές της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο θα διευκρινιστεί κατά πόσον αντικείμενο της συμφωνίας θα αφορά στο πλαίσιο μίας “προσωρινής εκεχειρίας” διάρκειας μερικών εβδομάδων, ή μίας τελική εκεχειρίας. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η ισραηλινή πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο λήξης του πολέμου κατά το τρέχον στάδιο.
Σημαντική θεωρείται η πρόοδος που φέρεται να έχει σημειωθεί στο ζήτημα των κριτηρίων για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων. Σύμφωνα με την λιβανική εφημερίδα Αλ-Αχμπάρ, οι όμηροι, που έχουν στρατιωτική ιδιότητα, θα απελευθερωθούν από την Χαμάς και όσες άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εμπλέκονται,με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων ισοβιτών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές ασφαλείας, έχοντας καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθεσινά δημοσιεύματα της Αλ-Αχμπάρ, που αναμεταδόθηκαν από τα κρατικά ισραηλινά μέσα, ανέφεραν ότι φέρεται να έχει συμφωνηθεί πως οι γυναίκες όμηροι θα απελευθερωθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας και στη συνέχεια θα δοθεί προτεραιότητα σε άνδρες ομήρους άνω των 50 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας – χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για την τύχη των ομήρων που έχουν και στρατιωτική ιδιότητα.
** Επίσημη σιγή από πλευράς Ισραήλ και Χαμάς
Παρά την πληθώρα των δημοσιογραφικών διαρροών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς δεν έχουν προβεί σε καμία σχετική επίσημη ανακοίνωση. Είναι ενδεικτικό ότι το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως δύο φορές κατά το περασμένο πενθήμερο, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην έκρυθμη κατασταση που επικρατεί στη Συρία και όχι για τους όρους και τις προϋποθέσεις εκεχειρίας στη Γάζα.
Διεθνή
Φόβοι ότι η Ρωσία θα αφανίσει τους στρατούς του NATO
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 6 Δεκεμβρίου 2024.
Το ρεπορτάζ
Στη Δύση αυξάνονται οι φόβοι ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει τον πόλεμο με τη Ρωσία και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εισβάλει στην Ανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, ενώ στρατιωτικοί ηγέτες λένε ότι η Βρετανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένοπλη σύγκρουση το 2027.
Ο στρατηγός Τζέιμς Έβεραρντ, αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των ενωμένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πιστεύει ότι αν η Ρωσία πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ο Πούτιν θα κερδίσει αν χτυπήσει πριν το ΝΑΤΟ αρχίζει να ενισχύει την άμυνά του μέχρι το 2027. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στρατιωτικό αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, οι στρατοί πρέπει να είναι σε θέση να διατηρούν τη μαχητική τους ισχύ, διότι «οι μικροί στρατοί καταστρέφονται στα αρχικά στάδια μιας ένοπλης σύγκρουσης».
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Βετεράνων του Ηνωμένου Βασιλείου Άλιστερ Κάρνς προειδοποίησε ότι ολόκληρος ο βρετανικός στρατός μπορεί να αφανιστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, εάν εμπλακεί σε σύγκρουση με τέτοιο εχθρό όπως η Ρωσία.
Διεθνή
Worthy News: Χριστιανοί σε διασταυρούμενα πυρά
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ
ΛΑΒΗ ΣΦΙΓΞΗΣ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΒΕΒΑΙΟ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra