Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο παν-τουρκισμός καταστρέφει την σταθερότητα της Ευρασίας

Δημοσιεύτηκε στις

Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη συμμαχία της με το Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή ως μέρος μιας νεο-οθωμανικής στρατηγικής που συγχωνεύει τα φιλοτουρκικά κράτη της Κεντρικής Ασίας σε έναν αδιάλειπτο χώρο κοινών δραστηριοτήτων, με κοινές ένοπλες δυνάμεις, έγραψε το Σάββατο ο δημοσιογράφος της Λιβύης Alaeddin Saleh.
Οι Κούρδοι της βόρειας Συρίας και οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «βίωσαν τη δυστυχία του τουρκικού εθνικισμού», έγραψε ο Saleh στο Modern Diplocy, τονίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία στο να ανακτήσει το πρώην μεγαλείο της. Αρκετές στρατιωτικές επιδρομές έχουν δώσει στην Τουρκία τον έλεγχο τμημάτων της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της κουρδικής περιοχής Afrin, καθώς και εδάφους που εκτείνεται από το Azaz έως το Al-Bab και το Jarablus.
Σε αυτές τις πρώην κουρδικές περιοχές, οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατηγορούνται για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου. Η Τουρκία επίσης υποστήριξε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν σε έναν αιματηρό πόλεμο έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέρυσι, μετά τον οποίο υπογράφηκε μια ειρηνευτική συμφωνία από τη Μόσχα από τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας. Εκπαιδευμένο και υποστηριζόμενο από τον τουρκικό στρατό, το Αζερμπαϊτζάν εμφανίστηκε ως ο σαφής νικητής της σύγκρουσης.
«Οι διαδικασίες αποσύνθεσης στην Ευρώπη και ο μειωμένος ρόλος των παγκόσμιων δυνάμεων, οι οποίες είχαν προηγουμένως εμποδίσει τις οθωμανικές φιλοδοξίες να υπερβούν τα εθνικά σύνορα, έδωσαν στην Τουρκία ένα πράσινο φως για γεωπολιτική εκδίκηση» δήλωσε ο Saleh.
Αλλά η Άγκυρα επέλεξε αμφίβολες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων της, έγραψε, συμπεριλαμβανομένης της «διάδοσης του πολιτικού Ισλάμ και της ενθάρρυνσης των αυτονομιστικών συναισθημάτων σε χώρες με τουρκικές μειονότητες». Ενώ ο παν-τουρκισμός προηγείται του Ερντογάν, ο Τούρκος ηγέτης είναι ο πρώτος ηγέτης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που το εφαρμόζει σθεναρά με τον πιο ριζοσπαστικό τρόπο, σύμφωνα με τον αναλυτή.
Ο Σάλεχ δήλωσε ότι «η εθνοκάθαρση, η δολοφονία και η απαγωγή Κούρδων επιχειρηματιών και γαιοκτημόνων με σκοπό την επακόλουθη ανακατανομή των περιουσιακών τους στοιχείων στις φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία είναι μία έντονη πραγματικότητα στα κατεχόμενα εδάφη» της βόρειας Συρίας. Εν τω μεταξύ, στο Καραμπάχ, η νίκη του Αζερμπαϊτζάν ήταν «στρατηγικά σημαντική από την άποψη της Τουρκίας που αποκτά άμεση πρόσβαση στην Κασπία Θάλασσα και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας μέσω της Αυτόνομης Περιφέρειας του Ναχίτσεβαν, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και των κύριων εδαφών του Αζερμπαϊτζάν για περαιτέρω επέκταση στις τουρκικές χώρες ” δήλωσε.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: ahvalnews

Διεθνή

Ιράν: Ο Χαμενεΐ απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για τα πυρηνικά, υπόσχεται να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Η πρόταση των ΗΠΑ για μια νέα πυρηνική συμφωνία παρουσιάστηκε στο Ιράν το Σάββατο από το Ομάν, το οποίο μεσολάβησε σε συνομιλίες μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, και του απεσταλμένου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε σήμερα ότι η εγκατάλειψη του εμπλουτισμού ουρανίου ήταν «100%» αντίθετη με τα συμφέροντα της χώρας, απορρίπτοντας ένα κεντρικό αίτημα των ΗΠΑ στις συνομιλίες για την επίλυση μιας δεκαετιών διαμάχης σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης.

Η πρόταση των ΗΠΑ για μια νέα πυρηνική συμφωνία παρουσιάστηκε στο Ιράν το Σάββατο από το Ομάν, το οποίο μεσολάβησε σε συνομιλίες μεταξύ του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, και του απεσταλμένου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ.

Μετά από πέντε γύρους συνομιλιών, παραμένουν αρκετά δύσκολα προς επίλυση ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιμονής του Ιράν να διατηρήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο έδαφός του και της άρνησης της Τεχεράνης να στείλει στο εξωτερικό ολόκληρο το υπάρχον απόθεμα ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού – πιθανής πρώτης ύλης για πυρηνικές βόμβες.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά ζητήματα, δεν είπε τίποτα για τη διακοπή των συνομιλιών, αλλά είπε ότι η πρόταση των ΗΠΑ «αντιφάσκει με την πίστη του έθνους μας στην αυτοδυναμία και την αρχή του «Μπορούμε»».

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου είναι το κλειδί για το πυρηνικό μας πρόγραμμα και οι εχθροί έχουν επικεντρωθεί στον εμπλουτισμό», δήλωσε ο Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του για την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

«Η πρόταση που έχουν παρουσιάσει οι Αμερικανοί είναι 100% αντίθετη με τα συμφέροντά μας… Οι αγενείς και αλαζονικοί ηγέτες της Αμερικής απαιτούν επανειλημμένα να μην έχουμε πυρηνικό πρόγραμμα. Ποιος είσαι εσύ που αποφασίζεις αν το Ιράν πρέπει να εμπλουτίσει ουράνιο;», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη λέει ότι θέλει να τελειοποιήσει την πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς και έχει αρνηθεί εδώ και καιρό τις κατηγορίες των δυτικών δυνάμεων ότι επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Ισχυρές πιέσεις στην Τεχεράνη

Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να απορρίψει την πρόταση των ΗΠΑ ως «μη υλοποιήσιμη» που δεν κατάφερε να μαλακώσει τη στάση της Ουάσινγκτον σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου ή να αντιμετωπίσει τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Ο Τραμπ έχει αναβιώσει την εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» εναντίον της Τεχεράνης από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η οποία περιελάμβανε αυστηρότερες κυρώσεις και απειλές για βομβαρδισμό του Ιράν εάν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν σε συμφωνία.

Ο Τραμπ θέλει να περιορίσει τις δυνατότητες της Τεχεράνης να παράγει πυρηνικά όπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια περιφερειακή κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών και ίσως να απειλήσουν το Ισραήλ. Το κληρικό κατεστημένο του Ιράν, από την πλευρά του, θέλει να απαλλαγεί από τις καταστροφικές κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης του 2015 και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις που έχουν παραλύσει την οικονομία του Ιράν. Το Ιράν απάντησε κλιμακώνοντας τον εμπλουτισμό πολύ πέρα ​​από τα όρια της συμφωνίας.

Το ιερατικό κατεστημένο του Ιράν αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις — ελλείψεις ενέργειας και νερού, πτώση του νομίσματος, απώλειες μεταξύ των περιφερειακών πολιτοφυλακών-συμμάχων σε συγκρούσεις με το Ισραήλ και αυξανόμενους φόβους για ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του — όλες εντείνονται από τη σκληρή στάση του Τραμπ.

Το Ισραήλ, ο βασιλιάς εχθρός του Ιράν, το οποίο θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ως υπαρξιακή απειλή, έχει επανειλημμένα απειλήσει να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί ότι θα απαντήσει σκληρά.

Πηγή: Reuters 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μόνο μετά την ανάλυση των ειρηνευτικών μνημονίων νέος γύρος συνομιλιών με Ουκρανία, λέει το Κρεμλίνο

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν μνημόνια που αποτυπώνουν τις βασικές θέσεις για την επίλυση της κρίσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν αναλυτικά τα ειρηνευτικά σχέδια μνημονίων που αντάλλαξαν κατά τη δεύτερη συνάντησή τους, πριν καθοριστεί η ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Είναι προφανές πως θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να μελετηθούν τα μνημόνια που ανταλλάχθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου TASS. «Μόνον αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα μπορούν οι πλευρές να συμφωνήσουν στους χρονικούς όρους της επόμενης συνάντησης» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου και διήρκεσε περίπου μία ώρα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας, οι δύο αντιπροσωπείες αντάλλαξαν μνημόνια που αποτυπώνουν τις βασικές θέσεις για την επίλυση της κρίσης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Μια ψυχολογική ενέδρα η επιχείρηση “Ιστός της Αράχνης”! Πρόκληση παράνοιας, τριβές και αυξανόμενο εσωτερικό κόστος

Γιατί η Ουκρανία αποκάλυψε τόσες πολλές πληροφορίες για τα πλήγματα στα ρωσικά αεροσκάφη

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Κίεβο δεν συνηθίζει να σχολιάζει τις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων που λαμβάνουν χώρα στο ρωσικό έδαφος. Ωστόσο, πολύ γρήγορα έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την επιχείρηση «Ιστός της Αράχνης», κατά την οποία καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά.

Μάλιστα όχι μόνο ανέλαβε την ευθύνη αλλά δημοσίευσε πολλές πληροφορίες, όπως τον αριθμό των βομβαρδιστικών που έπληξε, την εκτιμώμενη οικονομική ζημιά που προκάλεσαν τα ουκρανικά drones που συμμετείχαν στην επιχείρηση αλλά και πλάνα από τα πλήγματα σε μία από τις ρωσικές βάσεις που τέθηκαν στο στόχαστρο.

Γιατί επομένως τηρήθηκε διαφορετική τακτική αυτή τη φορά; Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κέιζ Γουέστερν Ριζέρβ, Roman Sheremeta, επιχειρεί να απαντήσει σημειώνοντας ότι «η απάντηση αποκαλύπτει πώς ο σύγχρονος πόλεμος ξεπερνά πλέον κατά πολύ το πεδίο της μάχης».

Όπως λέει, το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη και έδωσε πολλές λεπτομέρεις για την επιχείρηση για τους εξής λόγους:

  • Οι Ρώσοι θα το είχαν καταλάβει ούτως ή άλλως. Δορυφορικές εικόνες, διαρροές στα μέσα ενημέρωσης και τοπικα δημοσιεύματα θα είχαν αποκαλύψει την ιστορία. Οπότε είναι καλύτερα να υπάρχει έλεγχος στο αφήγημα.
  • Η ίδια η ανάληψη της ευθύνης είναι αποτέλεσμα στρατηγικής. Η Ουκρανία αποκάλυψε πώς ολοκλήρωσε την επιχείρηση- μεταφέροντας τα drones σε φορτηγά, σε περιοχές που βρίσκονται 5.000 χλμ. μακριά και εκτοξεύοντάς τα εξ’ αποστάσεως κάτω από τη μύτη του εχθρού. Αυτό δεν ήταν απλώς ένα χτύπημα. Ήταν μια ψυχολογική ενέδρα.
  • Πλέον, όλα τα φορτηγά στη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι όπλα. Αντίστοιχα, κάθε οδηγός μπορεί να θεωρηθεί πιθανός σαμποτέρ και κάθε αυτοκινητόδρομος φορέας απειλής. Το αποτέλεσμα; Πρόκληση παράνοιας, τριβές και αυξανόμενο εσωτερικό κόστος.
  • Η Ρωσία θα αναγκαστεί τώρα να:
  1. Επιθεωρεί κάθε ύποπτο φορτηγό
  2. Παρακολουθεί τους δρόμους με στρατιωτικούς πόρους
  3. Μην εμπιστεύεται τους ιδιώτες οδηγούς
  4. Καθυστερεί όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο την πολιτική όσο και τη στρατιωτική

Αυτή η αντίδραση θα επιβαρύνει τις υποδομές, επηρεάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και την εμπιστοσύνη.

«Η Ουκρανία δεν έπληξε απλώς αεροσκάφη, αλλά μετέτρεψε την αβεβαιότητα σε όπλο. Μετέτρεψε την τεράστια επικράτεια της Ρωσίας σε πεδίο αμφιβολίας», σχολιάζει ο καθηγητής προσθέτοντας πως η ουκρανική επιχείρηση είναι ο ασύμμετρος πόλεμος στην καλύτερη εκδοχή του.  «Δεν χρειάζεται να αναμετρηθείς με τον εχθρό σου. Απλά πρέπει να τον κάνεις να φοβάται τη σκιά του.Έτσι κερδίζεις χωρίς καν να ρίξεις την επόμενη βολή», υποστηρίζει.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή15 λεπτά πριν

Ιράν: Ο Χαμενεΐ απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για τα πυρηνικά, υπόσχεται να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου

Η πρόταση των ΗΠΑ για μια νέα πυρηνική συμφωνία παρουσιάστηκε στο Ιράν το Σάββατο από το Ομάν, το οποίο μεσολάβησε...

Αθλητικά46 λεπτά πριν

Προκλητική συνέντευξη Αταμάν στην εφημερίδα Türkiye! “Βρίστε τους όλους, αλλά δεν μπορείτε να βρίσετε την Τουρκία”

«Αν ξανασυμβεί, θα το ξανακάνω» φέρεται να δήλωσε ο Εγκίς Αταμάν.

Άμυνα1 ώρα πριν

ΝΑΤΟ: Εντός του στόχου 5% για αμυντικές δαπάνες η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Όπως αποκαλύπτουν στο Euractiv πέντε διαφορετικές πηγές με γνώση των εσωτερικών διαπραγματεύσεων, το σχέδιο αυτό αναμένεται να τεθεί επί τάπητος...

Διεθνή1 ώρα πριν

Μόνο μετά την ανάλυση των ειρηνευτικών μνημονίων νέος γύρος συνομιλιών με Ουκρανία, λέει το Κρεμλίνο

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Ιουνίου και διήρκεσε περίπου μία ώρα....

Διεθνή2 ώρες πριν

Μια ψυχολογική ενέδρα η επιχείρηση “Ιστός της Αράχνης”! Πρόκληση παράνοιας, τριβές και αυξανόμενο εσωτερικό κόστος

Γιατί η Ουκρανία αποκάλυψε τόσες πολλές πληροφορίες για τα πλήγματα στα ρωσικά αεροσκάφη

Δημοφιλή