Ακολουθήστε μας

Οικονομία

Κόντρες για τα ναύλα στα containers – Τα δύο “στρατόπεδα”

Δημοσιεύτηκε στις

Του Γιώργου Γεωργίου

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε εταιρείες που εισάγουν/εξάγουν containers και σε αυτές που τα μεταφέρουν διά θαλάσσης, στο φόντο της “εκρηκτικής” ανόδου των ναύλων.

Οι πρώτοι εξαπολύουν κατηγορίες για “συμπαιγνίες” και τεχνητή άνοδο των τιμών, με τους δεύτερους να επικαλούνται τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα για τυχόν έξτρα χρεώσεις που επιβάλλουν στη μεταφορά.

Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων Drewry, η μεταφορά ενός container 40 ποδών (ft) στην αγορά spot από τη Σαγκάη έως τη Νέα Υόρκη κόστιζε στις 5 Αυγούστου 13.489 δολάρια, ποσό που είναι αυξημένο κατά 298% σε ετήσια βάση. Το αντίστοιχο κόστος προς το Ρότερνταμ διαμορφωνόταν στα 13.628 δολάρια (+664% σε σχέση με πέρυσι).

Όπως λένε ελληνικές επιχειρήσεις ναυτιλιακού εξοπλισμού στο Capital.gr η εισαγωγή ενός container από την Κίνα κοστίζει πλέον έως και 8.000 ευρώ, όταν πριν την κρίση πλήρωναν περί τα 1.500 ευρώ.

Το αυξημένο μεταφορικό κόστος πιέζει, όπως γίνεται αντιληπτό, βιομηχανίες και εισαγωγείς, οι οποίοι αλλάζουν τη στρατηγική τους, αναζητώντας προμηθευτές εκτός Ασίας, ενώ ορισμένοι μετακυλίουν το κόστος στον καταναλωτή.

Στον αντίποδα, όμως, οι εταιρείες τακτικών γραμμών, οι ναυλωτές, δηλαδή, των πλοίων των εφοπλιστών, μεγεθύνουν τα κέρδη τους. Η κορυφαία εταιρεία του κλάδου, η δανέζικη Maersk κατέγραψε κέρδη ρεκόρ της τάξης των 3,7 δισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι 443 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Στα δικαστήρια
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν νομικές διαμάχες ανάμεσα στα δύο “στρατόπεδα”. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μήνυση που κατέθεσε στις αρχές του μήνα μία μεγάλη αμερικανική εταιρεία επίπλων κατά δύο εκ των κορυφαίων εταιρειών τακτικών γραμμών στον κόσμο, της Cosco και της Mediterranean Shipping Company (MSC).

Η MCS Industries με πελάτες, μεταξύ άλλων, Walmart, Amazon κλπ, κατηγόρησε τους δύο ναυτιλιακούς “γίγαντες” για “άδικη και αδικαιολόγητη εκμετάλλευση των καταναλωτών” και “χειραγώγηση” της αγοράς.

“Οι ναυτιλιακές έλαβαν συγχρόνως παρόμοιες δράσεις αύξησης των τιμών μεταφοράς διά θαλάσσης, με στόχο τη βελτίωση της κερδοφορίας τους εις βάρος των επιχειρήσεων και του κοινού” αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά της MCS.

Όπως εξηγεί, ανάμεσα στις δράσεις που έλαβαν οι ναυτιλιακές ήταν τα “κενά δρομολόγια” (blank sailings), η ακύρωση, δηλαδή, δρομολογίων για τη μείωση της χωρητικότητας, “δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη και άνοδο των τιμών στην αγορά spot”.

Παράλληλα, σύμφωνα με την MCS, Cosco και MSC δεν τήρησαν όρους του συμβολαίου για την προσφερόμενη χωρητικότητα, ωθώντας την εταιρεία στην αγορά spot.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μήνυση, πρόκειται για μία παγκόσμια “συμπαιγνία” μιας και μόλις τρεις συμμαχίες ναυτιλιακών ελέγχουν πάνω από το 90% των κύριων εμπορικών διαδρομών Ανατολής – Δύσης.

Σε μία πρώτη αντίδραση, η MSC, η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή τακτικών γραμμών, δήλωσε σοκαρισμένη από τις “ασαφείς και ατεκμηρίωτες” κατηγορίες, απορρίπτοντας και τα περί “συμπαιγνίας” στις εμπορικές διαδρομές, με το επιχείρημα ότι δεν έχει συνάψει καμία λειτουργική συνεργασία με την Cosco.

Παρέμβαση, πάντως, για την αγορά των containerships έκανε τις τελευταίες ημέρες και η Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, ζητώντας από οκτώ ναυτιλιακές τακτικών γραμμών έγγραφα που να δικαιολογούν τις νέες χρεώσεις που επέβαλαν στις μεταφορές.

Πρόκειται για τις λεγόμενες “congestion surcharges”, τις πρόσθετες χρεώσεις, δηλαδή, που υιοθετήθηκαν πρόσφατα από τους liners λόγω συμφόρησης στα λιμάνια και ανέβασαν το κόστος για τους εισαγωγείς.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τη ναυτιλία τακτικών γραμμών, μετά από την εκτελεστική εντολή που εξέδωσε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τον Ιούλιο, ζητώντας να διερευνηθεί αν οι Αμερικανοί εισαγωγείς αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητα και παράλογα τέλη.

Η αποκλιμάκωση
Η εξομάλυνση της κατάστασης στην εφοδιαστική αναμένεται να μειώσει τα ναύλα και να ελαφρύνει τις εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι άμεσα ορατό.

Οι πρώτες εκτιμήσεις που “έδειχναν” το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πλέον μοιάζουν δύσκολο να εκπληρωθούν. Σήμερα, παράγοντες του κλάδου των logistics λένε ότι τα προβλήματα στις μεταφορές δε θα υποχωρήσουν πριν από την κινέζικη πρωτοχρονιά, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Πάντως η αγορά των containerships αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, παρά τις αυξημένες παραγγελίες πλοίων φέτος. Ο Έλληνας εφοπλιστής και ένας από τους μεγαλύτερος “παίκτες” της αγοράς των containerships, Γιώργος Γιουρούκος προέβλεψε -κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου της Global Ship Lease- ότι ο κλάδος θα είναι ισχυρός τουλάχιστον μέχρι το 2024. Άλλωστε, ήδη αρκετές χρονοναυλώσεις πλοίων αυτού του τύπου κλείνουν για τέσσερα και πέντε χρόνια.

Ο ίδιο αιτιολογεί την άποψή του, δίνοντας έμφαση στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και την περιορισμένη προσφορά πλοίων. Αυτό το τελευταίο το βασίζει στους επερχόμενους “πράσινους” κανονισμούς.

“Η συμμόρφωση με αυτούς” είπε “δε θα έχει μόνο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση του παγκόσμιου στόλου containerships”.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Newmoney: Κρίσιμο καλοκαίρι για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου! Μετέωρη η συνέχεια παρά τη στήριξη της ΕΕ

Έως τον Αύγουστο η Nexans συνεχίζει την κατασκευή, αλλά μετά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις – Ο ΑΔΜΗΕ εντείνει τις πιέσεις για έγκριση δαπανών, ενώ η κυπριακή πλευρά εμφανίζεται απρόθυμη να πληρώσει

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Με κρίσιμο ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο κινείται πλέον το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου, καθώς η Nexans – ανάδοχος του έργου έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει την κατασκευή μέχρι τότε.

Τι θα συμβεί μετά, ουδείς μπορεί να προβλέψει με τον ΑΔΜΗΕ να καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό και να ασκεί πιέσεις για την άμεση ανάκτηση των δαπανών από τις δύο ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα του έργου.

Αρμόδιες πηγές της ΡΑΑΕΥ εξηγούν ότι, προκειμένου να εγκριθεί το επιτρεπόμενο έσοδο των 7,5 εκατ. ευρώ για το καλώδιο, ο ΑΔΜΗΕ όφειλε να καταθέσει στοιχεία για λειτουργικές δαπάνες (opex) και άλλων συναφή έργων κάτι που έγινε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο στόχος τώρα είναι οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης, ώστε η ανάκτηση των δαπανών να ξεκινήσει μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των Ελλήνων καταναλωτών από τον Ιούλιο.

Αισιοδοξία δεν υπάρχει όμως από την κυπριακή πλευρά η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την είσπραξη του εσόδου, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς την έκβαση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορείς να χρηματοδοτείς ένα έργο που δεν ξέρεις αν θα γίνει και πότε.

Στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά με αοριστίες για την υλοποίηση του έργου κάνοντας όμως ένα βήμα χθες στο Λουξεμβούργο στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Μετά από συντονισμένες ενέργειες, πέτυχε την ένταξη ρητής αναφοράς στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. σχετικά με την ανάγκη προστασίας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) – όπως τα διασυνοριακά υποθαλάσσια καλώδια – από παρεμβάσεις και εμπόδια τρίτων χωρών.

Η εξέλιξη αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, ενόψει των τουρκικών ενστάσεων που έχουν ήδη προκαλέσει καθυστέρηση άνω του έτους στο έργο Κρήτης – Κύπρου. Στα ίδια συμπεράσματα, τονίζεται επίσης η ανάγκη για επιτάχυνση της ανάπτυξης στρατηγικών διασυνοριακών υποδομών, ως μέσο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Αθήνα

Και ενώ η Κύπρος δεν σταματά να τηρεί αποστάσεις από το έργο, σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται την Αθήνα για να μιλήσει σε ενεργειακό συνέδριο της εφημερίδας «Καθημερινή» και των Financial Times. Η παρουσία του συμπίπτει χρονικά με την εντεινόμενη πίεση για ξεκαθάρισμα των θέσεων της Λευκωσίας.

Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως διαμηνύεται, προβληματίζεται έντονα για το κατά πόσο είναι συνετό ο ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε τόσο μεγάλο δανεισμό, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει το έργο – ενόψει των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε την δυσκολία του ΑΔΜΗΕ να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα, την στιγμή που οι δανειστές ζητούν έγγραφα που να δείχνουν ότι υπάρχει ανάκτηση εσόδου.

Όπως σημείωσε, για να προχωρήσει το έργο, είναι απαραίτητο να υπάρχει ενεργή ροή πληρωμών από τις ρυθμιστικές αρχές. Διαφορετικά, η χρηματοδότηση είναι πρακτικά αδύνατη και το έργο κινδυνεύει να «παγώσει».

Ήδη, όπως έχει δηλώσει ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα ποσό για το οποίο όμως δεν αποσαφηνίζεται η προέλευση των πόρων. Αν δηλαδή αφορούν ίδια κεφάλαια ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ή συνδυασμό δεδομένου ότι το έργο καλύπτεται εν μέρει από πόρους ύψους 658 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να ανακτηθεί σταδιακά από τις ρυθμιστικές αρχές.

Είναι σαφές πάντως ότι ο Διαχειριστής έχει να αντιμετωπίσει μια δυσχερή κατάσταση για το καλώδιο καθώς αν το έργο ναυαγήσει τότε θα είναι αναγκασμένος να επιστρέψει όλη την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Διαφορετικοί ρυθμοί πληρωμής

Η ΡΑΕΚ έχει δεσμευτεί να καλύψει συνολικά 125 εκατ. ευρώ, καταβάλλοντας 25 εκατ. τον χρόνο από το 2026 και μετά, ενώ το υπόλοιπο ποσό (μέχρι την πλήρη κάλυψη) θα πληρώνεται σταδιακά, αν και όταν τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση.

Αντίθετα, η ΡΑΑΕΥ έχει δεσμευτεί να εγκρίνει την ανάκτηση όλων των αιτιολογημένων δαπανών του έργου κατά τη φάση υλοποίησης, μετακυλίοντας το κόστος στους Έλληνες καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος κάτι που δηλώνει διατεθειμένη να πράξει άμεσα.

Μέχρι στιγμής το μόνο θετικό σινιάλο για την πορεία του έργου, αποτελούν οι πρόσφατες δηλώσεις της γαλλικής Nexans, αναδόχου του καλωδίου. Η διοίκησή της διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν έως τον Αύγουστο του 2025, υπονοώντας ότι μέχρι τότε έχουν εξασφαλιστεί οι πληρωμές από τον ΑΔΜΗΕ. Στελέχη του Διαχειριστή επισημαίνουν ότι έχουν ήδη κατασκευαστεί περίπου 200 χιλιόμετρα καλωδίου, αλλά εάν σταματήσει η χρηματοδότηση, θα διακοπούν και οι εργασίες.

ΠΗΓΗ: Newmoney

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Κρυπτοχάος: Η κρίση της μη ρυθμιζόμενης ψηφιακής χρηματοδότησης στο Πακιστάν Περισσότερες λεπτομέρειες απατών Ρυθμιστικό πλαίσιο άλλων χωρών

Σημαντικοί κίνδυνοι για τους επενδυτές, ιδιαίτερα λόγω της ρυθμιστικής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο Πακιστάν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Πακιστάν υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες κρυπτονομισμάτων με τη World Liberty Financial (WLF) και τη Binance, με στόχο την επέκταση της υποδομής blockchain, την προώθηση της υιοθέτησης stablecoin και την ανάπτυξη αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (DeFi). Παρόλο που αυτές οι συμφωνίες αντικατοπτρίζουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, εισάγουν επίσης σημαντικούς κινδύνους για τους επενδυτές, ιδιαίτερα λόγω της ρυθμιστικής αβεβαιότητας που περιβάλλει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στο Πακιστάν.

Τα κρυπτονομίσματα παραμένουν εξαιρετικά ευμετάβλητα, με ξαφνικές διακυμάνσεις τιμών που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές οικονομικές απώλειες. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια περιπλέκουν περαιτέρω το τοπίο, καθώς η Binance έχει αντιμετωπίσει παγκόσμια κριτική για παραβιάσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος, εγείροντας αμφιβολίες για τα μέτρα συμμόρφωσης και εποπτείας της. Παράλληλα, οι δεσμοί της WLF με πολιτικά πρόσωπα δημιουργούν ανησυχίες για τη διακυβέρνηση και τη διαφάνεια, καθιστώντας δύσκολη την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας αυτών των συμφωνιών.
Η Κεντρική Τράπεζα του Πακιστάν (SBP) έχει στο παρελθόν αποθαρρύνει τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα και, χωρίς ισχυρές νομικές προστασίες, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο παγώματος ή απαγόρευσης λογαριασμών, περιορίζοντας την ικανότητά τους να συμμετέχουν στην αγορά με ασφάλεια.

Η αύξηση των απατών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα στο Πακιστάν έχει στο παρελθόν προκαλέσει κύμα παγώματος τραπεζικών λογαριασμών, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους να αγωνίζονται να κατανοήσουν την αιτία και να βρουν λύσεις. Πολλοί ανυποψίαστοι έμποροι, παρασυρμένοι από φαινομενικά κερδοφόρες συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, εμπλέκονται άθελά τους σε αλυσίδες δόλιων συναλλαγών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες.
Οι απατεώνες λειτουργούν μέσω παραπλανητικών σχεδίων, προσελκύοντας ιδιώτες με προσφορές για αγορά κρυπτονομισμάτων σε υψηλές τιμές, κάνοντας τη συμφωνία να φαίνεται ιδιαίτερα επικερδής. Τα θύματα λαμβάνουν πληρωμή και αγοράζουν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μέσω πλατφορμών peer-to-peer (P2P), μεταφέροντάς τα στους απατεώνες. Ωστόσο, αυτό που αρχικά φαίνεται ως νόμιμη συναλλαγή αποκαλύπτεται γρήγορα, καθώς τα χρήματα που έλαβε το θύμα είχαν κλαπεί από άλλο ανυποψίαστο άτομο. Όταν αναφέρεται η αρχική απάτη, οι αρχές επιβολής του νόμου και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγώνουν όλους τους λογαριασμούς που συνδέονται με την αλυσίδα συναλλαγών, παγιδεύοντας αθώους εμπόρους σε ένα πολύπλοκο νομικό και οικονομικό δίλημμα.

Η ιστορία του Πακιστάν με απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα αυξάνει επίσης τους κινδύνους για τους επενδυτές. Τον Ιανουάριο του 2022, το Πακιστάν υπέστη μία από τις μεγαλύτερες απάτες κρυπτονομισμάτων, με απώλειες ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απάτη, που οργανώθηκε μέσω δόλιων εφαρμογών για κινητά, παρέσυρε ανυποψίαστους ιδιώτες σε επενδυτικά σχέδια κρυπτονομισμάτων, υποσχόμενη υψηλές αποδόσεις. Τα θύματα επένδυσαν ποσά από 100 έως 80.000 δολάρια, με μέσο όρο 2.000 δολάρια ανά άτομο, μόνο για να διαπιστώσουν ότι τα κεφάλαιά τους εξαφανίστηκαν από τη μια μέρα στην άλλη.
Το δόλιο σχέδιο λειτουργούσε προτρέποντας τους επενδυτές να εγγραφούν στη Binance, το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, και να μεταφέρουν τα χρήματά τους από πορτοφόλια Binance σε λογαριασμούς που συνδέονταν με τις παραπλανητικές εφαρμογές. Ωστόσο, στις 20 Δεκεμβρίου 2021, οι αρχές δέχτηκαν πληθώρα παραπόνων από χρήστες που ανέφεραν ότι περίπου δώδεκα εφαρμογές σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν, κλειδώνοντας ουσιαστικά τις επενδύσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι αρχές ανακάλυψαν ότι οι δόλιοι λογαριασμοί συνδέονταν με πολλαπλές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των MCX, HFC, HTFOX, FXCOPY, OKMINI, BB001, AVG86C, BX66, 91fp και TASKTOK, καθεμία με μέσο όρο 5.000 πελάτες. Σε απάντηση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FIA) εξέδωσε επίσημη κλήση στον Hamza Khan, εκπρόσωπο της Binance για το Πακιστάν, καλώντας τον να εμφανιστεί αυτοπροσώπως στις 10 Ιανουαρίου 2022, για να εξηγήσει τη σύνδεση της Binance με τις δόλιες εφαρμογές.
Η υπόθεση ανέδειξε τις ευπάθειες στο τοπίο κρυπτονομισμάτων του Πακιστάν, όπου τα ρυθμιστικά κενά και η έλλειψη εποπτείας επέτρεψαν στους απατεώνες να εκμεταλλευτούν τους επενδυτές. Οι αρχές έχουν από τότε ενισχύσει την εποπτεία στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, αλλά το περιστατικό παραμένει μια έντονη υπενθύμιση των κινδύνων που συνδέονται με τα μη ρυθμιζόμενα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις πρόσφατες συμφωνίες της κυβέρνησης του Πακιστάν με τη Binance, η πλατφόρμα έχει προηγουμένως εμπλακεί σε οικονομικές απάτες στη χώρα. Τον Ιανουάριο του 2022, το Τμήμα Κυβερνοεγκλήματος της FIA (Σιντ) εξέδωσε δελτίο τύπου περιγράφοντας τη συμμετοχή της Binance σε απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, αποκαλύπτοντας ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για μια σειρά από διαδικτυακές επενδυτικές απάτες που μεταμφιέζονταν ως σχήματα Ponzi. Αυτές οι δόλιες επιχειρήσεις παρέσυραν ανυποψίαστους επενδυτές με υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσλάμβαναν επιπλέον πελάτες—μια προσέγγιση χαρακτηριστική των πυραμιδικών σχημάτων.

Η FIA περιέγραψε τη Binance ως το μεγαλύτερο μη ρυθμιζόμενο ανταλλακτήριο εικονικών νομισμάτων, όπου εκατομμύρια δολάρια από Πακιστανούς επενδυτές διοχετεύονταν σε μη επαληθευμένες πλατφόρμες συναλλαγών. Στις 20 Δεκεμβρίου 2021, οι αρχές έλαβαν πολλαπλά παράπονα από ιδιώτες σε όλη τη χώρα που είχαν συνολικά χάσει δισεκατομμύρια ρουπίες ενώ συναλλάσσονταν μέσω ορισμένων εφαρμογών για κινητά που συνδέονταν με τη Binance.
Επί του παρόντος, η κλίμακα του προβλήματος έχει αυξηθεί σημαντικά, με πάνω από 11.000 τραπεζικούς λογαριασμούς να έχουν παγώσει στο Πακιστάν μόνο το 2024, και το 90% των θυμάτων να μην γνωρίζει ότι συμμετείχε σε δόλια συναλλαγή. Η διαδικασία ανάκτησης παραμένει δύσκολη, καθώς μόνο το 15% των παγωμένων λογαριασμών έχει αποκατασταθεί, απαιτώντας από τα άτομα να αποδείξουν νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οι έμποροι που δηλώνουν συναλλαγές κρυπτονομισμάτων συχνά αντιμετωπίζουν μόνιμες απαγορεύσεις λογαριασμών, αποθαρρύνοντάς τους από το να αναφέρουν απάτες και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον τομέα.
Αυτές οι απάτες συνεχίζουν να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας απαραίτητους ισχυρότερους μηχανισμούς πρόληψης της απάτης και ρυθμιστική διαύγεια για την αγορά κρυπτονομισμάτων του Πακιστάν. Η έλλειψη ρυθμιστικής διαύγειας έχει επιτρέψει την εξάπλωση των απατών κρυπτονομισμάτων, εκμεταλλευόμενη νομικά κενά και στοχεύοντας ανυποψίαστους επενδυτές. Χωρίς ισχυρότερη εποπτεία, ενισχυμένους μηχανισμούς ανίχνευσης απάτης και σαφείς νομικές προστασίες, οι απάτες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να διαβρώνουν την οικονομική ασφάλεια, καθιστώντας κρίσιμη μια ολοκληρωμένη ρυθμιστική παρέμβαση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη ψηφιακή χρηματοδότηση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία

Crypto Chaos: Pakistan’s Unregulated Digital Finance Crisis

Cryptocurrencies remain highly volatile, with sudden price fluctuations potentially leading to substantial financial losses for investors.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Pakistan has recently entered into cryptocurrency agreements with World Liberty Financial (WLF) and Binance, aiming to expand blockchain infrastructure, promote stablecoin adoption, and develop decentralized finance (DeFi) services. While these deals reflect growing interest in digital assets, they also introduce significant risks for investors, particularly due to Pakistan’s regulatory uncertainty surrounding crypto transactions.

Cryptocurrencies remain highly volatile, with sudden price fluctuations potentially leading to substantial financial losses for investors. Security concerns further complicate the landscape, as Binance has faced global scrutiny over anti-money laundering violations, raising doubts about its compliance and oversight measures. Meanwhile, WLF’s ties to political figures create concerns about governance and transparency, making it difficult to assess the long-term stability of these agreements.

The State Bank of Pakistan (SBP) has previously discouraged cryptocurrency trading, and without strong legal protections, investors face the possibility of account freezes or bans, limiting their ability to engage in the market securely.

The rise of cryptocurrency-related fraud in Pakistan has in the past triggered a wave of bank account freezes, leaving thousands struggling to understand the cause and find solutions. Many unsuspecting traders, lured by seemingly profitable crypto transactions, unknowingly become entangled in fraudulent transaction chains, resulting in severe financial repercussions.

Scammers operate through deceptive schemes, enticing individuals with offers to buy cryptocurrency at inflated rates, making the deal appear highly rewarding. Victims receive payment and purchase digital assets via peer-to-peer (P2P) platforms, transferring them to the fraudsters. However, what initially seems like a legitimate transaction quickly unravels, as the funds received by the victim were stolen from another unsuspecting individual. When the original fraud is reported, law enforcement and financial institutions block all accounts connected to the transaction chain, trapping innocent traders in a complex legal and financial dilemma.

Pakistan’s history of crypto-related fraud also adds to investor risks. In January 2022, Pakistan witnessed one of its largest cryptocurrency frauds, leaving investors with losses totaling $100 million. The scam, orchestrated through fraudulent mobile applications, lured unsuspecting individuals into crypto investment schemes, promising high returns. Victims invested amounts ranging from $100 to $80,000, with an average of $2,000 per person, only to find their funds vanish overnight.

The fraudulent scheme operated by urging investors to register on Binance, the world’s leading crypto exchange, and transfer their money from Binance wallets to accounts linked to the deceptive applications. However, on December 20, 2021, authorities were flooded with complaints from users reporting that around a dozen apps had suddenly stopped working, effectively locking them out of their investments.

During the investigation, officials discovered that the fraudulent accounts were linked to multiple applications, including MCX, HFC, HTFOX, FXCOPY, OKMINI, BB001, AVG86C, BX66, 91fp, and TASKTOK, each with an average of 5,000 customers. In response, the Federal Investigation Agency (FIA) issued a formal notice to Hamza Khan, Binance’s representative for Pakistan, summoning him to appear in person on January 10, 2022, to explain Binance’s association with the fraudulent apps.

The case highlighted the vulnerabilities in Pakistan’s crypto landscape, where regulatory gaps and lack of oversight have allowed scammers to exploit investors. Authorities have since tightened scrutiny on crypto transactions, but the incident remains a stark reminder of the risks associated with unregulated digital asset.

It is noteworthy that despite the Pakistani government’s recent cryptocurrency agreements with Binance, the platform has previously been implicated in financial fraud within the country. In January 2022, the Federal Investigation Agency (FIA) Cyber Wing (Sindh) issued a press release detailing Binance’s involvement in crypto-related scams, revealing that an investigation had been launched into a series of online investment frauds disguised as Ponzi schemes. These fraudulent operations lured unsuspecting investors with promises of high returns, provided they recruited additional clients—an approach characteristic of pyramid schemes.

The FIA described Binance as the largest unregulated virtual currency exchange, where millions of dollars from Pakistani investors were being funneled into unverified trading platforms. On December 20, 2021, authorities received numerous complaints from individuals across the country who had collectively lost billions of rupees while transacting through certain mobile applications linked to Binance.

Currently the scale of this issue has grown significantly, with over 11,000 bank accounts frozen in Pakistan in 2024 alone, and 90% of victims unaware they were part of a fraudulent transaction. The recovery process remains difficult, as only 15% of frozen accounts have been restored, requiring individuals to prove legitimate business activities. Additionally, traders who declare cryptocurrency transactions often face permanent account bans, discouraging them from reporting fraud and further weakening investor confidence in the sector.

These scams have continued to undermine trust in digital assets, making stronger fraud prevention mechanisms and regulatory clarity essential for Pakistan’s cryptocurrency market. Pakistan’s lack of regulatory clarity has allowed crypto scams to proliferate, exploiting legal loopholes and targeting unsuspecting investors. Without stronger oversight, enhanced fraud detection mechanisms, and clear legal protections, cryptocurrency-related fraud will continue to erode financial security, making comprehensive regulatory intervention crucial to restoring trust in digital finance.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα2 ώρες πριν

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Σύμβολο για τους κοσμοκαλόγερους των Πολεμικών Μοιρών ένα σημείο στον χάρτη: ΑΚΡΑ ΣΙΑΛΜΑΣ ή αλλιώς Ακρωτήριο Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, νότιο...

Αναλύσεις2 ώρες πριν

Γιάννης Μπαλτζώης: Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή! Εν αναμονή της εμπλοκής των ΗΠΑ

Το Ισραήλ ανέλαβε την βρώμικη δουλειά όπως χαρακτηριστικά λέει, κανένα Αραβικό κράτος δεν θέλει γύρω του τρομοκρατικές οργανώσεις

Πολιτική3 ώρες πριν

Βόμβες Καραμανλή και Σαμαρά από το Πολεμικό Μουσείο με έμφαση στα ελληνοτουρκικά!

Σκληρά λόγια από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που κατακεραυνώνουν την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.

Αναλύσεις7 ώρες πριν

Μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης η Τουρκία

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025

Άμυνα7 ώρες πριν

GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά

Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική...

Δημοφιλή