Διεθνή
Bloomberg: Γιατί ο Ερντογάν έφυγε “σαν τον κλέφτη” από τη συνάντηση με τον Πούτιν

Του Bobby Ghosh
Μετά τους θριαμβικούς τόνους, η ψυχρολουσία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε όσο πιο αθόρυβα γινόταν μετά τη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπήρξε καν επίσημη δήλωση σχετικά τις συζητήσεις τους στο Σότσι.
Η “διακριτική” μορφή την οποία έλαβε η αναχώρησή του ήταν διπλά περίεργη. Ο Ερντογάν δεν είναι άνθρωπος που θα έχανε την ευκαιρία να επιδείξει τη διεθνή του θέση – και η συγκεκριμένη είχε προαναγγελθεί ως η πιο σημαντική συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών τα τελευταία χρόνια.
Αποσύνδεση
Η σύνοδος του Σότσι επρόκειτο να αντιπροσωπεύσει το επόμενο βήμα στην αποσύνδεση της Τουρκίας από μια συμμαχία που σιγά-σιγά ξεφτίζει με τις ΗΠΑ και προς μια εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Πριν από το ταξίδι του στην πόλη – παραθεριστικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο Ερντογάν είχε μιλήσει ανοιχτά για την έλλειψη “χημείας” του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και γενικότερα για τους κλυδωνιζόμενους δεσμούς μεταξύ των χωρών τους. “Δεν μπορώ να πω ειλικρινά ότι υπάρχει μια υγιής κατάσταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις”, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ταυτόχρονα, μίλησε για τους στενούς δεσμούς μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Αν και ο ίδιος και ο Πούτιν πάντα διατηρούσαν τις διαφωνίες τους σε κάποια πράγματα – όπως η καταπάτηση από πλευράς Τουρκίας της ρωσικής σφαίρας επιρροής στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν και η εμπλοκή της Ρωσίας με τα τουρκικά συμφέροντα σε Συρία και Λιβύη – συνήθως οι δύο άνδρες έβαζαν σειρά και έλυναν τις διαφορές τους στο Σότσι. “Σαφώς και θα πάρουμε μια σημαντική απόφαση για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας”, είχε πει πρόσφατα ο Ερντογάν.
Απόφαση… μηδέν
Κρίνοντας ωστόσο από την περίεργη στάση και των δύο μερών μετά τη σύνοδο κορυφής, δεν λήφθηκε καμία σημαντική απόφαση.
Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συναντήθηκαν με παρόντες μόνον τους μεταφραστές τους. Οι συζητήσεις τους διήρκεσαν τρεις ώρες, διάρκεια όχι υπερβολικά μεγάλη αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον χρόνο που αφιερώθηκε στη μετάφραση. Ο Πούτιν περιέγραψε τη συνομιλία τους ως “χρήσιμη” και ο Ερντογάν την χαρακτήρισε “παραγωγική”.
Σε μετάφραση από τη διπλωματική γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι δεν επιτεύχθηκε τίποτε ουσιαστικό σε αυτήν.
Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Πούτιν. Ο Ρώσος έχει ήδη πάρει τα περισσότερα από εκείνα που θέλει από τον Τούρκο. Υπό τον Ερντογάν, η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τις κύριες απειλές από την άποψη της ασφάλειας για τη Μόσχα και γίνεται όλο και πιο εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η τουρκική οικονομία λειτουργεί με ρωσικό φυσικό αέριο. Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας βασίζεται όλο και περισσότερο στους Ρώσους επισκέπτες.
Κατά την πτήση της επιστροφής στην Τουρκία, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί διακαώς να αγοράσει περισσότερο ρωσικό στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων πλοίων, πολεμικών αεροσκαφών και υποβρυχίων, καθώς και δύο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να αποκτήσει ένα δεύτερο σύστημα πυραυλικής αεράμυνας S-400, το οποίο θα αποξενώσει περαιτέρω τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και θα προσκαλέσει επί της ουσίας την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων.
Ιντλίμπ και αέριο
Όλα αυτά είναι μουσική για τα αφτιά του Πούτιν. Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν έλαβε τίποτε από τον Ρώσο πρόεδρο όσον αφορά τις δύο πιο άμεσες και ζωτικής σημασίας “αγωνίες” της Άγκυρας – τις κινήσεις της Μόσχας στη Συρία και την τιμή του φυσικού αερίου. Η Τουρκία έχει ανησυχήσει από την πρόσφατη κλιμάκωση μιας κοινής επίθεσης Ρωσίας-Άσαντ στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των Σύρων ανταρτών οι οποίοι υποστηρίζονται από τους Τούρκους.
Η συριακή επαρχία, στα σύνορα με την Τουρκία, φιλοξενεί 4 εκατομμύρια ανθρώπους και η κυβέρνηση Ερντογάν φοβάται ένα νέο κύμα προσφύγων που θα εγκαταλείπουν την περιοχή λόγω των μαχών. Η Τουρκία φιλοξενεί ήδη τη μεγαλύτερη συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο – πάνω από 3,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για την παρουσία τόσο πολλών ξένων υπηκόων στο έδαφός της αποτελεί πολιτική ευθύνη και “αχίλλειο πτέρνα” για τον Ερντογάν, του οποίου η δημοφιλία έχει ήδη μειωθεί εντός Τουρκίας από την ευρεία δυσαρέσκεια για την κατάσταση της οικονομίας.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η Τουρκία διαπραγματεύεται την προμήθεια 8 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τη ρωσική Gazprom σε μια εποχή που οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα χάρη στη ζήτηση από πλευράς Κίνας. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Άγκυρα επιθυμεί να κλείσει νέα συμβόλαια και ήλπιζε ότι η προσέγγιση του Ερντογάν στον Πούτιν θα αποφέρει ευνοϊκούς όρους.
Εκεί που τον θέλει
Στο Σότσι, ωστόσο, ο Πούτιν προσέφερε μόνον ασαφείς κοινοτοπίες σχετικά με την “αρκετά επιτυχημένη” τουρκο-ρωσική συνεργασία στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ δεν έδωσε καμία υπόσχεση για το Ιντλίμπ.
Ομοίως, ψέλλισε ότι η Τουρκία μπορεί να αισθάνεται “απόλυτα σίγουρη και σταθερή” όσον αφορά την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, ωστόσο δεν παρείχε καμία διαβεβαίωση για την τιμολόγησή του.
Καθώς καίει τις γέφυρες του με τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν ήλπιζε σε κάτι περισσότερο από απλές φιλοφρονήσεις από τον Πούτιν. Η συνάντησή τους, ωστόσο, έδειξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει τον Τούρκο ομόλογό του στη θέση που τον θέλει.
Δεν είναι περίεργο που ο Ερντογάν έφυγε σαν τον κλέφτη από το Σότσι.
ΠΗΓΗ: capital.gr

Διεθνή
Ιράν προς ΗΠΑ: «Προδοσία της διπλωματίας» μετά τις ισραηλινές επιθέσεις
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, στον απόηχο του άνευ προηγουμένου κύματος ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν τις τελευταίες ημέρες.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Τεχεράνη μπορεί πλέον να εμπιστευτεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, στον απόηχο του άνευ προηγουμένου κύματος ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC, αμέσως μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας, ο Αραγτσί άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θεωρεί πως η Ουάσινγκτον ίσως χρησιμοποίησε τη ρητορική των διαπραγματεύσεων ως πρόσχημα για να καλύψει την προετοιμασία των ισραηλινών επιθέσεων.
«Δεν γνωρίζουμε πώς μπορούμε πλέον να τους εμπιστευθούμε. Αυτό που έκαναν συνιστά, ουσιαστικά, προδοσία της διπλωματίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός της προθεσμίας των δύο εβδομάδων που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ απάντησε πως εναπόκειται στην αμερικανική πλευρά να αποδείξει τη βούλησή της για ειρηνική λύση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις όσο συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις.
Ο Αραγτσί σημείωσε ακόμη ότι οι βομβαρδισμοί πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν θα εξαλείψουν την επιστημονική τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η χώρα του.
«Ας υποθέσουμε ότι καταστρέφουν μία ή δύο εγκαταστάσεις. Εμείς μπορούμε να τις ξαναχτίσουμε – διαθέτουμε τη γνώση και την τεχνολογία», ανέφερε.
Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να εμπλακούν άμεσα στις ισραηλινές επιθέσεις, ο Αραγτσί διαμήνυσε πως το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει.
«Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν εκατέρωθεν πλήγματα. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις απειλές του Ισραήλ κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο υπουργός δήλωσε:
«Μια απόπειρα δολοφονίας του θα συνιστούσε το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσαν να διαπράξουν. Και δεν θα μπορέσουν να το πετύχουν».
Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί απειλητικές τις δηλώσεις του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Χαμενεΐ αλλά δεν σκοπεύουν να τον στοχοποιήσουν – «τουλάχιστον όχι προς το παρόν» – ο Αραγτσί απάντησε ότι τις θεωρεί κυρίως προσβλητικές.
«Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος μιας υποτιθέμενης υπερδύναμης εκφράζεται με τέτοιο τρόπο», σχολίασε.
Τέλος, υπερασπίστηκε το κυριαρχικό δικαίωμα του Ιράν να διατηρεί πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ενέργειας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα εγκατάλειψης του εμπλουτισμού ουρανίου.
«Το έχω πει πολλές φορές στον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ: κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Είναι επίτευγμα των επιστημόνων μας και ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας», κατέληξε.
Διεθνή
Ανατρέπεται η αφήγηση; Τραμπ και Γκάμπαρντ διαφωνούν για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο από την ίδια την Γκάμπαρντ, λέγοντας απλά: «Κάνει λάθος».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Διευθύντρια των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ, έκανε λάθος όταν υποστήριξε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο του Μόρισταουν, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών, που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο από την ίδια την Γκάμπαρντ, λέγοντας απλά: «Κάνει λάθος».
Η Γκάμπαρντ είχε τότε δηλώσει στο Κογκρέσο πως «η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών συνεχίζει να εκτιμά ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο».
Ωστόσο, σε νεότερη ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter) την Παρασκευή, η Γκάμπαρντ αναθεώρησε τη θέση της: «Η Αμερική διαθέτει πληροφορίες ότι το Ιράν είναι σε θέση να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο εντός εβδομάδων ή μηνών, αν το επιλέξει. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι ξεκάθαρος πως δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο – και συμφωνώ μαζί του».
Η ίδια κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι παραποίησαν την αρχική της κατάθεση, παρουσιάζοντάς τη «εκτός πλαισίου» για να δημιουργήσουν τεχνητές αντιπαραθέσεις.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε πως ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει εντός δύο εβδομάδων εάν οι ΗΠΑ θα αναμειχθούν ενεργά στη σύγκρουση Ιράν–Ισραήλ.
Παράλληλα, πηγή με γνώση των εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ανέφερε στο Reuters ότι η αξιολόγηση του Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικό όπλο, παραμένει σε ισχύ. Η ίδια πηγή εκτίμησε πως η Τεχεράνη θα χρειαστεί έως και τρία χρόνια για να αναπτύξει πυρηνική κεφαλή ικανή για επιχειρησιακή χρήση.
Ο πρώην επιθεωρητής πυρηνικών όπλων του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Ολμπράιτ, αμφισβήτησε επίσης τη νέα δήλωση της Γκάμπαρντ, εκτιμώντας ότι για μια στοιχειώδη «πυρηνική συσκευή» το Ιράν θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι μήνες, και ένα έως δύο χρόνια για όπλο κατάλληλο για πυραυλική χρήση.
Η Γκάμπαρντ, γνωστή υποστηρίκτρια του Τραμπ, έχει επανειλημμένως επικρίνει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ενστερνιζόμενη θεωρίες περί «βαθέος κράτους» που υπονομεύει την προεδρία του.
Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε επανειλημμένα συγκρουστεί με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ειδικά για την εκτίμησή τους πως η Ρωσία επενέβη υπέρ του στις εκλογές του 2016 – ισχυρισμό που είχε τότε απορρίψει, αποδεχόμενος τις διαψεύσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διεθνή
ΟΗΕ: Ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και με στήριξη κρατών-μελών, για να εξετάσει τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω των συνεχών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας και με στήριξη κρατών-μελών, για να εξετάσει τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης λόγω των συνεχών ρωσικών επιθέσεων με πυραύλους και drones.
Ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντζα, έκανε λόγο για «αδιάκοπες, μεγάλης κλίμακας» επιδρομές σε πόλεις, με την πιο φονική να σημειώνεται στο Κίεβο στις 16–17 Ιουνίου, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 28 άμαχοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 130. Παράλληλα, περιοχές όπως η Οδησσός, η Ζαπορίζια και το Τσερνίχιβ δέχθηκαν επιθέσεις με πάνω από 428 drones και πυραύλους.
Μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2025, τα θύματα μεταξύ των αμάχων ξεπέρασαν τις 5.100, σημειώνοντας αύξηση 47% σε σχέση με το 2024. Η Διευθύντρια Επιχειρήσεων του OCHA, Έντεμ Γουοσόρνου, επεσήμανε πως το 20% της ουκρανικής επικράτειας είναι μολυσμένο με νάρκες ή μη εκραγέντα πυρομαχικά, χαρακτηρίζοντας την Ουκρανία ως τη «βαρύτερα μολυσμένη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Ουκρανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Αντρίι Μέλνικ, περιέγραψε το προσωπικό κόστος του πολέμου, μιλώντας για τις επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές και τον συνεχή φόβο των πολιτών. Ζήτησε από τα μέλη του ΣΑ να αναλογιστούν πώς θα αντιδρούσαν αν οι δικές τους οικογένειες βρίσκονταν σε αντίστοιχο κίνδυνο.
Η Αμερικανίδα πρέσβης Ντόροθι Σέι κατήγγειλε τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου και τόνισε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και Αμερικανός πολίτης. Κατηγόρησε επίσης το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξή τους στη ρωσική πολεμική μηχανή, μέσω προμήθειας drones, πυρομαχικών και στρατιωτικής βοήθειας.
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ευάγγελος Σέκερης, καταδίκασε απερίφραστα τις ρωσικές επιθέσεις και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καλώντας σε άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και δίκαιη ειρήνη. Εξήρε, επίσης, το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και ζήτησε πλήρη πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας από Γκιουρντενίζ! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Απόψεις1 εβδομάδα πριν
Γι’αυτό οι Τούρκοι τρέμουν το μένος του Ισραήλ! Η προφητεία του μέντορα του Ερντογάν που “στοιχειώνει” την Άγκυρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ανατροπή στην ανατροπή! Ο Σίσι βάζει τα πράγματα στη θέση τους για το Σινά – Καμία προσβολή της μοναδικής και ιερής θρησκευτικής θέσης της Μονής -Δεν αλλάζει πουθενά το καθεστώς
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία
-
Διεθνή3 μήνες πριν
Με την ουρά στα σκέλια! Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιθυμεί καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Το 20% της αεροπορικής ισχύος του Πακιστάν διέλυσε σε ένα βράδυ η Ινδία!