Ακολουθήστε μας

Αναλύσεις

Η πολιτική εξουσία του Facebook

Δημοσιεύτηκε στις

Libra: In Zuck we trust (William Joel / The Verge)

Στο παγκόσμιο υποσυνείδητο, το Facebook φέρεται να είναι ένα υπεύθυνο κοινωνικό δίκτυο που επιτρέπει σε όλους να συνδέονται εμπιστευτικά ενώ λογοκρίνονται μηνύματα που παραβιάζουν τους τοπικούς νόμους. Στην πράξη, είναι αρκετά διαφορετικό. Το Facebook συλλέγει πληροφορίες για εσάς για την NSA, λογοκρίνει τις απόψεις σας και εκδίδει το νόμισμά του. Σε λίγους μήνες, αυτή η εταιρεία έχει γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια πολιτική.

ΤΟ FACEBOOK ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Ο κύριος πολιτικός παίκτης στο Διαδίκτυο είναι το κοινωνικό δίκτυο Facebook. Την 1η Ιανουαρίου 2021, είχε 2,85 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και 1,88 δισεκατομμύρια καθημερινά ενεργούς χρήστες παγκοσμίως. Το κοινωνικό δίκτυο λογοκρίνει τακτικά μηνύματα που περιλαμβάνουν φωτογραφίες γυμνών ή σεξουαλικών δραστηριοτήτων, παρενοχλήσεις, ρητορική μίσους, πλαστογραφία, ανεπιθύμητη αλληλογραφία, τρομοκρατική προπαγάνδα ή βία μέσω τεχνητή νοημοσύνη ιδιαίτερα προσεγγιστική και άδικη. Κλείνει λογαριασμούς που θεωρεί επικίνδυνους, είτε επειδή έχουν λογοκριθεί αρκετές φορές, είτε επειδή συνδέονται με εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Facebook είναι μια τεράστια εταιρεία που περιλαμβάνει τα Instagram, Facebook Messenger, WhatsApp, Oculus, Workplace, Portal, Novi. Απασχολεί πάνω από 60.000 άτομα.

ΤΟ FACEBOOK ΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ

Το Facebook εκδίδει τώρα το δικό του νόμισμα σαν να είναι κράτος, το Λίμπρα (Libra). Υποστηρίζεται από ένα καλάθι νομισμάτων που αποτελείται από 50% δολάρια, 14% γιεν, 11% λίρες στέρλινγκ και 7% δολάρια Σιγκαπούρης [1].

Γινόμενο μια τράπεζα της οποίας το νόμισμα γίνεται σταδιακά αποδεκτό από ιστότοπους πωλήσεων στο Διαδίκτυο, το Facebook χτίζει μια παράλληλη οικονομία, τόσο εικονική όσο και παγκόσμια, μεγαλύτερη από την οικονομία πολλών κρατών.

ΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ ΤΟΥ

Το Facebook καλεί τους χρήστες του να εντοπίσουν λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του. Ανοίγει ένα φάκελο για κάθε πληροφοριοδότη του και τους σημειώνει [2].

Το Facebook, το οποίο ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει ισότιμα κάθε χρήστη, έχει δημιουργήσει κρυφά μια λίστα 5,8 εκατομμυρίων VIP για τους οποίους οι κανόνες του δεν ισχύουν. Μόνοι εκείνοι μπορούν να πουν τα πάντα και να τα δείχνουν όλα [3].

CAMBRIDGE ANALYTICA ΚΑΙ Η NSA

Τα προσωπικά δεδομένα τουλάχιστον 87 εκατομμυρίων χρηστών στοχοποιήθηκαν και απομακρύνθηκαν από τη βρετανική εταιρεία Cambridge analytica (του δισεκατομμυριούχου Robert Mercer και του Steve Bannon) και τη καναδική θυγατρική της, AggregateIQ [4]. Χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον:

  •  για την εκλογή του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi το 2014 [5],
  •  για 44 τοπικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2014,
  •  για τον Mauricio Macri στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή,
  •  για τον Nigel Farage στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Και ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ επίσης το 2016, διαδοχικά για

  • τον Μπεν Κάρσον,
  •  τον Τεντ Κρουζ [6],
  •  και τέλος για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον διευθυντή της εκστρατείας του … τον Στιβ Μπάνον.

Σύμφωνα με το The Observer, η Cambridge analytica απασχολούσε πολυάριθμες προσωπικότητες από το βρετανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα και τις υπηρεσίες προπαγάνδας του MI6 [7]. Ίσως αυτά να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου: ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι το Facebook έχει ενταχθεί στο άκρως απόρρητο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης PRISM που επιτρέπει στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα όλων των πελατών της. Αλλά τίποτα δεν έχει διαρρεύσει για τη χρήση τους από την NSA.

Σύμφωνα με τον Newton Lee, πρώην ερευνητή στο Institute for Defense Analyzes, το δίκτυο PRISM είναι το πρότυπο του σχεδίου Ολική Επίγνωση των Πληροφοριών (Total Information Awareness, TIA) που είχε αναπτύξει ο ναύαρχος John Poindexter υπό τον Donald Rumsfeld στο πλαίσιο του DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency ) [8]

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το 2011, το Facebook, κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ, λογοκρίνει τους λογαριασμούς που καλούσαν για εξέγερση στα παλαιστινιακά εδάφη

Το 2012, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανέλαβε προσωπική δέσμευση στον νομπελίστα Ειρήνης, Σιμόν Πέρεζ. Επέβλεψε τη δημιουργία και την προώθηση της επίσημης σελίδας του Ισραηλινού προέδρου και δημιούργησε μια βίντεο εκστρατεία με τίτλο «Be my friend for Peace», στην οποία εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή ακόμα και η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ’της Αγγλίας.

Το 2015, το Facebook κήρυξε την Χεζμπολάχ και τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία «τρομοκρατικές οργανώσεις». Έκλεισε τους λογαριασμούς πολλών τηλεοπτικών καναλιών, όπως το Al-Mayadeen (τότε η πιο δημοφιλή ειδησεογραφική τηλεόραση στον αραβικό κόσμο), τη Sama και τη Dunia (δύο δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί της Συρίας) και την Ikhbariya (ένα ιδιωτικό συριακό κανάλι). Ταυτόχρονα, έθεσε εκπαιδευτές στη διάθεση των τζιχαντιστών που πολεμούσαν την Συριακή Αραβική Δημοκρατία.

Σχετικά με αυτό το θέμα, το Facebook δεν λογοκρίνει όλα τα μηνύματα μίσους ή βίας. Έτσι, ενθαρρύνει τον λογαριασμό των αντιπάλων στη Συρία που συλλέγουν πληροφορίες (όνομα, διεύθυνση, φωτογραφία) για τους Σύρους εθνικιστές για να μπορέσουν να τους δολοφονήσουν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Το 2010, η Nature δημοσίευσε μια μελέτη με θέμα «Ένα πείραμα κοινωνικής επιρροής και πολιτικής κινητοποίησης σε 61 εκατομμύρια ανθρώπους» [9]. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας δείχνουν ότι τα πολιτικά μηνύματα στο Facebook κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ είχαν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στους χρήστες των κοινωνικών δικτύων, αλλά και στους φίλους τους, ακόμη και στους φίλους των φίλων τους.

Το 2014, το Facebook πραγματοποίησε, χωρίς να το γνωρίζουν οι συνδρομητές του, μια μελέτη με θέμα «Η πειραματική επίδειξη ενός φαινομένου συναισθηματικής μετάδοσης μεγάλης κλίμακας μέσω των κοινωνικών δικτύων» [10].

Το 2018, το Facebook καθιέρωσε μια εταιρική σχέση με το Atlantic Council, μια επιδραστική δεαμενή σκέψης που επιχορηγείται από το ΝΑΤΟ για να «προωθήσει την ηγεσία και τη δέσμευση των ΗΠΑ στον κόσμο, με τους συμμάχους τους». Ο συγκεκριμένος στόχος της εταιρικής σχέσης είναι να διασφαλιστεί «η σωστή χρήση του Facebook σε εκλογές σε όλο τον κόσμο, παρακολουθώντας τη παραπληροφόρηση και τη ξένη παρέμβαση, βοηθώντας στην εκπαίδευση των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών» [11].

Τελικά, το 2020, το Facebook θα εμπλακεί με την αποικιοκρατική πολιτική στην Αφρική με το σχέδιο του για υποβρύχιο καλώδιο που θα περικυκλώνει την ήπειρο, 2Africa. Αυτό το δίκτυο θα συνδέσει τους κύριους λιμένες, αλλά δεν θα διεισδύσει στην ενδοχώρα [12]. Πρόκειται για την εξυπηρέτηση μόνο των ελίτ που συμμετέχουν στη λεηλασία της ηπείρου και στην αποστολή του πλούτου της προς τη Δύση.

Διεθνώς, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Facebook είναι ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Νικ Κλεγκ. Ήταν αναπληρωτής του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Στο μεταξύ, στο Facebook France ηγείται ο Λοράν Σόλι, πρώην διευθυντής του προσωπικού του προέδρου Σαρκοζί, και ύστερα Νο2 του ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού TF1 . Είναι σύζυγος της Caroline Roux, δημοσιογράφου σταρ του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού France2 .

Το Facebook δεν είναι ούτε στην υπηρεσία των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων. Είναι μια εταιρεία που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της «Αμερικανικής Αυτοκρατορίας» χρησιμοποιώντας τόσο τις γνώσεις της για τους χρήστες της όσο και τα συναισθήματα που διαδίδει μεταξύ τους.

Από αυτή την άποψη, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι το 2017, ο Mark Zuckerberg σκέφτηκε να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς να χρειάζεται να εκλεγεί. Είχε συγκροτήσει μια ομάδα εκστρατείας πριν τα παρατήσει. Το σχέδιό του ήταν να στηριχτεί στο Δημοκρατικό Κόμμα για να παραπέμψει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια να έρθει πιο κοντά με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, έτσι ώστε να του δώσει τη θέση του όταν θα γινόταν αυτόματα πρόεδρος και τέλος να στηριχτεί στους Ρεπουμπλικάνους για να να παραιτηθεί ο Πενς και να γίνει ο ίδιος πρόεδρος. [13].

Πολιτική δράση

Το 2008, ο υποψήφιος Μπαράκ Ομπάμα βασίστηκε στον πρώην εκπρόσωπο του Facebook Chris Hughes, διευθυντή του My.BarackObama.com (MyBO) και σχεδιαστή της διαδικτυακής επιχείρησης του Obama’s Online Operation (OOO), για να προσεγγίσει και να κινητοποιήσει πέντε εκατομμύρια ψηφοφόρους μέσω Facebook [14].

Το 2010, το Facebook λογοκρίνει τα Wikileaks, την ένωση που αποκάλυψε τις πρακτικές του Πενταγώνου και ως εκ τούτου υπονόμευσε την «Αμερικανική Αυτοκρατορία».

Το 2010-11, η πλατφόρμα, επίσημα υποστηριζόμενη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, εξερράγη κατά τη διάρκεια της «Αραβικής Άνοιξης» στην «Μεγάλη Μέση Ανατολή».

Το 2018, το Facebook απαγόρευσε το διακυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι TeleSur , που συγκέντρωνε τότε την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Κούβα, τον Ισημερινό, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα.

Το 2020, το Facebook κλείνει λογαριασμούς που συνδέονται με τον γαλλικό στρατό στην Κεντρική Αφρική και το Μάλι. Ο τελευταίος ηγούταν μιας εκστρατείας που δεν ταίριαζε με αυτήν του Πενταγώνου.

Το 2021, το Facebook κλείνει τους λογαριασμούς των προέδρων σε ενέργεια της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι και των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

TO FACEBOOK ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

Μια βρετανική ένωση, το Full Fact, δημιούργησε έναν συνασπισμό μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αφενός και, αφετέρου, των γιγάντων των πληροφοριών (Facebook, αλλά και Twitter, Alphabet και Reuters), προκειμένου να πολεμήσουν κατά της παραπληροφόρησης στο αγγλόφωνο Δίκτυο.

Το Facebook δεν περιορίζεται μόνο στο να καταπολεμήσει τα Fake News. Μόλις δημιούργησε ένα πρόγραμμα, « News Innovation », για την υποστήριξη του γραπτού τύπου. Έχει ήδη αναπτυχθεί στον Καναδά, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Υπέγραψε συμβόλαιο αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων εστιάζοντας σε μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τον Justin Trudeau στον Καναδά ή είναι εχθρικά στους Alberto Fernandez και Cristina Fernández de Kirchner στην Αργεντινή και στον Jair Bolsonaro στη Βραζιλία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΚΑΙ TO FACEBOOK

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί – πριν από τον λαό – για την άνοδο του Facebook, το οποίο βλέπει ως αντίπαλο. Η εταιρεία καθορίζει τα σύνορά της, λειτουργεί αστυνομία και δικαιοσύνη στο δίκτυό της, εκδίδει το δικό της νόμισμα. Βεβαίως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην υπηρεσία του Πενταγώνου, αλλά δεν διαθέτει στρατό για να μετατραπεί σε κράτος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν εισήγαγε την πληροφοριοδότρια France Haugen στη Wall Street Journal , στη συνέχεια στη Γερουσία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επιβλαβής επιρροή του Facebook σε ορισμένα παιδιά. Είναι ένας τρόπος να βάλουν το κοινωνικό δίκτυο στη θέση του χωρίς να θέσουν τα πολιτικά ζητήματα που μόλις απαριθμήσαμε.

Το μόνο άτομο που σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητεί την πολιτική επιρροή των ψηφιακών κολοσσών είναι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Μόλις υπέβαλε καταγγελία στο Twitter, το οποίο αποσύνδεσε τον λογαριασμό του ενώ ήταν ακόμη εν ενέργεια πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο κ. Τραμπ βασίζεται στις εκμυστηρεύσεις ορισμένων Δημοκρατικών γερουσιαστών που καμάρωναν ότι είχαν ασκήσει πιέσεις στο Twitter. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι αυτή η λογοκρισία δεν είναι εμπορική απόφαση, αλλά πολιτική, και ότι παραβιάζει την 1η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ για τον Ελεύθερο Λόγο. Οι δικηγόροι του καρφώνουν πιο πέρα: Το Twitter δεν λογοκρίνε ποτέ τα βίαια σχόλια. Φιλοξενεί λογαριασμό της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

.
Μετάφραση  Κριστιάν Άκκυριά
Πηγή  Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα)
.
[1] «Fed’s Brainard: Facebook’s Libra faces ’core set’ of regulatory hurdles», Reuters Staff, Reuters, December 18, 2019.
[2] Facebook is rating the trustworthiness of its users on a scale from zero to 1”, Elizabeth Dwoskin, The Washington Post, August 21, 2018.
[3] « Facebook Documents Reveal Secret Elite Exempt From Its Rules, Jeff Horwitz», The Wall Street Journal, September 14, 2021.
[4] Mindf*ck: Cambridge Analytica and the Plot to Break America, Christopher Wylie, Randon House (2019). Targeted: The Cambridge Analytica Whistleblower’s Inside Story of How Big Data, Trump, and Facebook Broke Democracy and How It Can Happen Again, Brittany Kaiser, Harper (2019).
[5] « Comment une cellule secrète de Facebook manipule les opinions publiques», par Shelley Kasli, Traduction Jean-Marc Chicot, Great Game India (Inde) , Réseau Voltaire, 28 décembre 2017.
[6] Ted Cruz PSYOP”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 9 février 2016.
[7] «The great British Brexit robbery: how our democracy was hijacked», Carole Cadwalladr, The Observer, May 7, 2017.
[8] « L’œil du Pentagone», par Thierry Meyssan, Réseau Voltaire, 18 novembre 2002. Facebook Nation: Total Information Awareness, Newton Lee, Springer (2012).
[9] «A 61-million-person experiment in social influence and political mobilization», Robert M. Bond, Christopher J. Fariss, Jason J. Jones, Adam D. I. Kramer, Cameron Marlow, Jaime E. Settle & James H. Fowler, Nature 489, p. 295–298 (2012). doi:10.1038/nature11421.
[10] Experimental evidence of massive-scale emotional contagion through social networks”, Adam D. I. Kramer, Jamie E. Guillory & Jeffrey T. Hancock, Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNSA), Vol 111, #24, July 17, 2014.
[11] «Announcing New Election Partnership With the Atlantic Council», Katie Harbath, Facebook, May 17, 2018. «U.S. think tank’s tiny lab helps Facebook battle fake social media», Joseph Menn, Reuters, August 7, 2018. «Facebook’s partnership with the Atlantic Council», Kevin Reed, World Socialist Web Site, September 8, 2018
[12] « Facebook encercle l’Afrique», par Manlio Dinucci, Traduction Marie-Ange Patrizio, Il Manifesto (Italie) , Réseau Voltaire, 16 juin 2020.
[13] « Mark Zuckerberg possible futur président des États-Unis », Réseau Voltaire, 3 août 2017.
[14] «The Reason for the Obama Victory: It’s the Internet, Stupid», Betsy Schiffman, Wired, July 11, 2008. «Obama’s Wide Web», Jose Antonio Varga, The Washington Post, August 20, 2008. «How Chris Hughes Helped Launch Facebook and the Barack Obama Campaign», Ellen McGirt, Fast Company, January 4, 2001.
Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Δόξα του 1821

 Η γεωγραφία των θαλασσών είναι αυτή που διαμορφώνει τη μοίρα των εθνών.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γράφει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κρινιώ Καλογερίδου

 Η αναγγελία σαρκώσεως του Θεανθρώπου Χριστού από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία  και τα χρόνια της Νεότερης Ιστορίας μας με επίκεντρο τον 19ο αιώνα, έρχονται πιο κοντά τούτες της μέρες της Άνοιξης με αφορμή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης (25η Μαρτίου 1821), η οποία αποτελεί φωτεινό μετέωρο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

  Φωτεινό μετέωρο του δεκαετούς σκληρού αγώνα απελευθέρωσης των επαναστατημένων Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό, στο διάβα των 400 χρόνων Τουρκοκρατίας (1453-1821), που έγιναν 500 για το μη απελευθερωμένο κομμάτι της πατρίδας μας (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, νησιά).

  Του αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων οι οποίοι – στα χρόνια υποταγής τους στον Τούρκο κατακτητή –  είχαν υποστεί ταπεινώσεις σκληρής σκλαβιάς, βίαιο εξισλαμισμό, παιδομάζωμα, αρπαγές, σφαγές, βαριά φορολογία και αναγκαστική ναυτολογία.

   Παρά την μαρτυρική ζωή όμως που πέρασαν, κατόρθωσαν να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, να μην αλλαξοπιστήσουν  (πλην των θυμάτων παιδομαζώματος που δέχθηκαν  εξαναγκασμό) και να μη χάσουν τη γλώσσα τους, την ελληνική γλώσσα.

  Κατόρθωσαν να διατηρήσουν ηρωικό πνεύμα, διάθεση για αυτοθυσία και αυταπάρνηση στο όνομα της σκλαβωμένης Ελλάδας. Να διατηρήσουν, προπάντων, υψηλό φρόνημα που γεννούσε Κολοκοτρώνηδες, Παπαφλέσσες, Καραϊσκάκηδες. Μποτσαραίους και Διάκους στην ξηρά, και στη θάλασσα Μιαούληδες, Κανάρηδες και Μπουμπουλίνες, κατά τα πρότυπα των Μαραθωνομάχων (490 π Χ) και Σαλαμινομάχων /(480 π Χ), οι οποίοι κατανίκησαν τον περσικό στρατό και στόλο στους κλασικούς χρόνους (βλ. Περσικοί Πόλεμοι), αν και οι δυνάμεις του εχθρού υπερτερούσαν αριθμητικά έναντι των αρχαίων προγόνων μας.

   Οι ήρωες της ναυτοσύνης του 1821 κατόρθωσαν με τα πυρπολικά τους να αναδείξουν κάτι από τη δύναμη της αρχαίας κληρονομιάς τους, συνεχιστής της οποίας είναι σήμερα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ως δύναμη υπεράσπισης της θαλάσσιας επικράτειας των συνόρων μας και γεωπολιτικός πυλώνας ισχύος με έμβλημα (στο θυρεό) τη φράση του Θουκυδίδη δια στόματος Περικλή (Θουκυδίδης: Ἱστορίαι).: “Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος” (”Μεγάλη είναι η δύναμη του κράτους που ελέγχει την θάλασσα»).

 Η γεωγραφία των θαλασσών, άλλωστε, είναι αυτή που διαμορφώνει τη μοίρα των εθνών. Πολύ περισσότερο όταν η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων για την απόκτηση ναυτικής ισχύος. Κι αυτό της δίνει το δικαίωμα να είναι συνεχιστής της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής παρουσίας στις θάλασσες της Μεσογείου.

   Παρουσίας που ήταν εμφανής και στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, έστω κι αν η δυναμική των τουρκικών πλοίων ήταν χαώδης, αφού οι δικοί μας δρούσαν με πυρπολικά και μ’ αυτά τορπίλιζαν  τουρκικές ναυαρχίδες (πυρπολικά με κυβερνήτη τον Παπανικολή, τον Ψαριανό Καλαφάτη, τον Κανάρη κλπ).

  Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες μαχητές-επαναστάτες  και ναύαρχοι στην ξηρά και τη θάλασσα δεν ένιωθαν φοβικά, γιατί είχαν υψηλό φρόνημα και μεγάλη πίστη. Πίστη στην κιβωτό του έθνους Ορθόδοξη Εκκλησία μας, όταν ξέσπασε η εθνικοαπελευθερωτική εξέγερσή τους το 1821.

  Τροφοδότες  του φρονήματος και της πίστης τους ήταν το ελληνορθόδοξο πνεύμα που διαπερνούσε τα πάντα. Από το ”Κρυφό σχολειό” και την Εκκλησία ως τους δασκάλους του Γένους (Κοσμά Αιτωλό, Ρήγα Φερραίο Άνθιμο Γαζή, Αδαμάντιο Κοραή, Ευγένιο Βούλγαρη, Κωνσταντίνο Κούμα, Οικονόμο τον εξ Οικονόμων κλπ). οι οποίοι πότισαν με το αίμα τους τον σπόρο ελευθερίας που έσπειραν.

   Έγιναν, στην ουσία, φάροι της ακατάλυτης ψυχής των Ελλήνων και της ελληνικής αρετής διαιωνίζοντας την ένδοξη παράδοση του 1821. Τη σύζευξη αμφοτέρων είχε εγκιβωτίσει στο όραμά του το Πολεμικό Ναυτικό τα επόμενα χρόνια τόσο κατά τους Βαλκανικούς, όσο και κατά τους Παγκοσμίους Πολέμους, όπου η συμβολή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας ήταν μεγάλη.

   Ήταν μεγάλη και άνοιξε δρόμο θριαμβικά για την εποποιία του 1940-’41, το απαύγασμα της οποίας υπερίπταται ως όραμα πάνω απ’ τον σύγχρονο ελληνικό Στόλο στα χρόνια μας. Τον Στόλο που προσπαθεί να αποκαταστήσει εξοπλιστικά και επιχειρησιακά – κατά την τελευταία πενταετία – την οκτάχρονη καθήλωσή του επί μνημονίων (2010-’18) λόγω δυσμενών οικονομικών συγκυριών.

   Προσπαθεί να αποκαταστήσει την χαμένη ”ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο” λόγω της εξοπλιστικής αυτάρκειας στην οποία κατατείνει  η Τουρκία. Αυτάρκειας που της επιτρέπει να κατασκευάζει με δική της τεχνογνωσία πάνω από το 60% των εξοπλισμών της, τη στιγμή που η Ελλάδα βλέπει σαν βάρος την ΕΑΒ και την ΕΛΒΟ, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εθνική μας Άμυνα, αν δεν τις απαξίωναν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στις ξένες αγορές.

  Ωστόσο η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και σ’ αυτήν την περίπτωση. Το προσάναμμα της φλόγας της το άναψαν οι ελληνικές κανονιοφόροι που είναι ενταγμένες στη Διοίκηση Κανονιοφόρων η οποία συστάθηκε το 2002 και υπάγεται στο Αρχηγείο του Στόλου μας. Σηματωρός της ελπίδας αυτής είναι το ”εθνικό πλοίο”. Το φιλόδοξο όνειρο κατασκευής ενός λειτουργικού συστήματος βγαλμένου από ελληνικά χέρια και συναρμολογημένου με εγχώρια μέσα.

   Ήδη το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και κατασκευή εγχώριου Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (ΣΔΜ) – αξίας 1,4 εκατ. ευρώ σε χρονοδιάγραμμα 18 μηνών – το οποίο θα συνθέτει στοιχεία από τους αισθητήρες του υπό αναβάθμιση σκάφους του ΠΝ, για να ελέγχονται τα όπλα του.

   Σημειωτέον ότι, σε πρώτη φάση, θα υπάρχει συνεργασία με το υπό ανάπτυξη υποσύστημα επίλυσης προβλήματος διεύθυνσης βολής του ΠΝ με στόχο την αναβάθμιση των κανονιοφόρων κλάσης κλάσης Osprey-55 (βλ. ”Αρματολός” και ”Ναυμάχος”).

   Όπερ σημαίνει ότι – βάσει του συστήματος αυτού – θα μπορεί να επιτυγχάνεται ο ”αυτοματισμός ενεργειών και λειτουργιών εντοπισμού, αναγνώρισης και προσβολής με πυροβόλο”, ενώ θα διασφαλιστεί η διασύνδεση που απαιτείται σε κάθε αναβαθμισμένο πλοίο, ώστε να λαμβάνονται στοιχεία στόχων από αισθητήρες και να γίνεται  γνωστή η τακτική εικόνα του σκάφους, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα ανταλλαγής της με άλλες μονάδες του στόλου για επιχειρησιακούς λόγους.

   Εικόνα που θα αντικατοπτρίζει την αναβάθμιση του πλοίου σε επίπεδο εκτέλεσης επιχειρήσεων (αναγνώρισης και δικτυοκεντρικών), υποστήριξης επιχειρήσεων ξηράς, έρευνας και διάσωσης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, εμπλοκής και ελέγχου όπλων, αναγνώρισης στόχων ανεξαρτήτως συνθηκών φωτισμού.

   Θα είναι μια καλή αρχή για τη δημιουργία (μακροπρόθεσμα) ενός ελληνικού ενοποιημένου, δικτυοκεντρικού και διαλειτουργικού συστήματος (σ.σ: τα υπάρχοντα συστήματα μάχης του ΠΝ είναι ξένης προέλευσης: TACTICOS, SETIS). Συστήματος το οποίο θα μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο κατασκευασμένου από ελληνικά χέρια πλοίου επιτρέποντας την αποτελεσματική διαχείριση των δεδομένων από αισθητήρες, οπλικά συστήματα και επικοινωνιακά μέσα, είτε σε τοπικό επίπεδο (μονάδα επιφανείας, φερ’ ειπείν), είτε ως κομμάτι ενός ευρύτερου ναυτικού, αλλά και διακλαδικού δικτύου.

   Προ το παρόν, ωστόσο – πέραν των διασφαλισθέντων 3 γαλλικών φρεγατών FDI Belharra, και τη δυνητική απόκτηση αριθμού ιταλικών φρεγατών FREMM κλάσης Bergamin 12ετίας που συζητάμε στη θέση των παλαιών ελληνικών “S” (αν και άμεσο ζητούμενο είναι η απόκτηση 4ης Belharra) –  ”τρέχει” ο εκσυγχρονισμός τεσσάρων υποβρυχίων ”214”  κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.

 ”Τρέχει” και η απόκτηση καινούργιων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, την απόκτηση των οποίων θα ανακοινώσει στις 27 Μαρτίου από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός, με την υπόμνηση ότι – έστω και καθυστερημένα – θα έρθουν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας – αρχές του καλοκαιριού – οι 44 τορπίλες βαρέως τύπου που είχαμε παραγγείλει και περιμέναμε.

   Ας σημειωθεί ότι υπό συζήτηση είναι η αγορά καινούργιων Μονάδων Επιφανείας για το ΠΝ, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομικό περιθώριο γι’ αυτό λόγω της ”Λευκής Βίβλου” της ΕΕ για την άμυνα και τα εξοπλιστικά (βλ. ρήτρα διαφυγής για αύξηση των αμυντικών δαπανών χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατών-μελών της).

  Περιθώριο που, στη δική μας περίπτωση, αναμένεται να οριστικοποιηθεί τον Ιούνιο και αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για να μπει το Πολεμικό Ναυτικό στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας, χωρίς να πάψει να παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος των φρεγατών Constellation από τις ΗΠΑ, αν και είναι πανάκριβες αυτές και προϋποθέτουν τεράστια καθυστέρηση έναντι των έτοιμων FREMM.

   Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, ότι το καλοκαίρι του 2023 η διαχειρίστρια εταιρεία NAFS των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου είχε υπογράψει – για λογαριασμό του ΥΠΑΜ – σύμβαση (που ”τρέχει” ήδη) με τον  γερμανικό κολοσσό ThyssenKrupp Marine Systems για την αναβάθμιση των ικανοτήτων τεσσάρων ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ 200 (”Υδρα”, ”Σπέτσαι”, ”Ψαρά” και ”Σαλαμίς”).

  Σημειωτέον, ότι η θυγατρική του εν λόγω κολοσσού (η ThyssenKrupp Marine Systems, Howaldtswerke-Deutsche Werft, δηλαδή) ήταν αυτή που ανέλαβε να αναβαθμίσει τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης 214 (”Παπανικολής”, ”Πιπίνος”, ”Ματρώζος” και ”Κατσώνης”).

   Πλοίων αντάξιων όχι μόνο των θρυλικών πυρπολικών και των άλλων που  συμμετείχαν στον κατά θάλασσα αγώνα της Απελευθέρωσης του 1821 (βλ. πλοία Ύδρας, Σπετσών, Ψαρών, Σάμου), αλλά και των εμπορικών και πολεμικών τα οποία έλαβαν μέρος στον πόλεμο του 1940, όπου πρώτευσαν τα υποβρύχια γράφοντας ναυτικό έπος με τα κατορθώματά τους και συνδέοντας την ιστορία τους με την αθάνατη Δόξα του Εικοσιένα!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Θυμηθείτε τα αστεία που έλεγαν στην Ελλάδα για Ερντογάν! Τον αποκαλούσαν Παπανδρέου της Τουρκίας

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση “ΣΙΓΜΑ”

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Γιάννος Χαραλαμπίδης: Τί θα πει τώρα η Ευρώπη στον Ερντογάν; Θα τους απαντήσει “μου λέτε εμένα στο σπίτι μου πως να αντιμετωπίσω τη διαφθορά”, όταν η Ευρώπη έχει το προηγούμενο με την Ουκρανία; Εν τω μεταξύ οι Κεμαλιστές είναι πιο σκληροί από τους Ισλαμιστές. Θυμηθείτε, ότι θέλουν περισσότερα νησιά στο Αιγαίο. Θυμηθείτε ότι στην ΕΡΤ αναφέρθηκε αφελώς ο Ερντογάν ως ο Παπανδρέου της Τουρκίας που θα φέρει τις λύσεις, πολεμώντας τις ανισότητες. Ο Ερντογάν θέλει να τελειώσει από τώρα με τον μεγάλο αντίπαλό του τον Ιμάμογλου.

Συνέχεια ανάγνωσης

Αναλύσεις

Προκόπης Παυλόπουλος: “Θρασύδειλη χώρα η Τουρκία με Ερντογάν! Δεν θα τολμήσει να κάνει θερμό επεισόδιο”

Συνέντευξη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας στον Real Fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις ήπιες αντιδράσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Άμυνας και για τα νομικά ζητήματα του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε ό,τι αφορά την τραγωδία των Τεμπών μίλησε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ακαδημαϊκός και Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κΠροκόπης Παυλόπουλος στους κ.κ. Νίκο Χατζηνικολάου, Κάτια Μακρή και Αντώνη Δελλατόλα από την συχνότητα του Realfm 97,8.

Ι. Προκαταρκτικώς, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδας, του Εμμανουήλ Καραλή και στην συγκλονιστική προσπάθεια του Μίλτου Τεντόγλου, τονίζοντας ότι «διδάσκουν την νέα γενιά με το παράδειγμά τους». Και πρέπει να συνεχίσουν έτσι χωρίς να τους βαρύνουν οι δικές μας «αμαρτίες», αφού «οι παλιότεροι δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να υποθηκεύουμε με τα λάθη μας το μέλλον της νέας γενιάς. Επιπλέον, διδάσκουν τι θα πει αριστεία στην πράξη ενώ πολλοί σήμερα την φαλκιδεύουν, βαφτίζοντας ως αρίστους τους μέτριους ιδίως μέσα από κομματικούς “σωλήνες”. Έτσι όμως δεν επικρατούν οι άριστοι αλλά εντείνεται η επικυριαρχία των μετρίων».

ΙΙ. Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Πρέπει να μας προβληματίσει πολύ αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία. Και είναι η πολλοστή φορά που συμβαίνει. Αν παρατηρήσουμε την Τουρκία από το 1923, όταν δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ ως ανεξάρτητο κράτος, θα διαπιστώσουμε ότι σε αυτόν τον αιώνα- πέρασε ένας αιώνας και κάτι παραπάνω- είναι ένα κράτος που ουδέποτε κυβερνήθηκε υπό πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είχε συγκεκαλυμμένες δικτατορίες ή και απροκάλυπτες δικτατορίες. Ιδίως μετά το 2017, όταν πλέον αναθεώρησε δημοψηφισματικώς το Σύνταγμα ο Ερντογάν και επέβαλε το προεδρικό σύστημα, έως σήμερα στην ουσία εκεί ισχύει μία συγκεκαλυμμένη και τώρα πια απροκάλυπτη δικτατορία. Το βλέπουμε αυτό και σήμερα με τον Εκρέμ Ιμάμογλου». Και πρόσθεσε: «Αλλά το μεγάλο ζήτημα συνίσταται στο εξής: Είναι δυνατόν η Δύση, η Ε.Ε., εμείς οι Έλληνες ως Δύση και ως Ε.Ε., να υποχωρούμε μπροστά σε τέτοια φαινόμενα, δήθεν στο όνομα των καλών σχέσεων, και να δεχόμαστε ότι θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επίσκεψη εκεί χωρίς να επισημάνει τα υφιστάμενα μείζονα θέματα δημοκρατίας; Πρέπει λοιπόν ως Έλληνες που έχουμε τόσο δοκιμαστεί από την έλλειψη δημοκρατίας στο παρελθόν, να την υπερασπιστούμε, πρέπει δε να το κάνει και η Ε.Ε. Και πρέπει να το κάνουμε εμείς γιατί αν περιμένουμε από τις ΗΠΑ, με το δόγμα Τραμπ America First (σ.σ. πρώτα η Αμερική) και αυτόν τον οικονομισμό που δεν έχει όρια, τότε δεν πρόκειται να φτάσουμε πουθενά. Είναι αποστολή κατ’ εξοχήν της Ε.Ε. να υπερασπισθεί την δημοκρατία και να βάλει την Τουρκία στην θέση της».   Και ο κ. Παυλόπουλος συνέχισε: «Η Τουρκία στην εποχή του Ερντογάν είναι μία θρασύδειλη χώρα. Κάνει τέτοιου είδους κινήσεις “εκεί που την παίρνει” για να το πω έτσι, εκεί που η ίδια θεωρεί ότι είναι δυνατόν να το πράξει γιατί δεν θα έχει αντιδράσεις». Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να αναβληθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Απρίλιο στην Άγκυρα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε πως «θεωρώ ότι αν πραγματοποιηθεί- γιατί αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός- η επίσκεψη είναι αδύνατον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος να μείνει σιωπηλός απέναντι στον Ερντογάν μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν εκεί. Θεωρώ επίσης ότι δια της διπλωματικής οδού θα πρέπει να λεχθεί –το τονίζω, δεν υποκαθιστώ τον κ. Μητσοτάκη ούτε φιλοδοξώ να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά λέω ποια θα ήταν κατά την γνώμη μου η σωστή πορεία- στον Ερντογάν: «Να έρθω; Βεβαίως να έρθω αλλά δεν μπορώ να μην τα θέσω αυτά τα θέματα». Και να κάνει έτσι την Τουρκία να είναι εκείνη που θα το ακυρώσει. Διότι είναι αδύνατον ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χώρας μέλους της Ε.Ε., με αυτού του είδους την κατάσταση προσβολής βασικών θεσμών και αρχών της δημοκρατίας, να πάει εκεί και να πει “δεν συμβαίνει τίποτα”», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.

III. Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις στρατηγικές μας σχέσεις με ΗΠΑ.

Αναφορικά με το εάν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στις Eλληνοαμερικανικές σχέσεις υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «είναι πολύτιμος σύμμαχος η Ελλάδα, και ο Τραμπ γνωρίζει -και το γνωρίζει καλά- ότι η Ελλάδα, ιδίως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι η μόνη δημοκρατική και ισχυρή σταθερά. Αλλά πρέπει και εμείς να υπερασπισθούμε τον ρόλο μας, να δείξουμε ότι δεν υποχωρούμε σε καμία περίπτωση». Και πρόσθεσε: «Ας κάνει ό,τι θέλει (σ.σ. ο Τραμπ) με τα οικονομικά συμφέροντα που έχει στην Τουρκία. Ας συμπεριφέρεται όπως θέλει, αλλά σε ό,τι αφορά την στρατηγική σχέση και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, το τονίζω, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι σημαντικά. Γι’ αυτό δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποχωρούμε θεωρώντας ότι οι δήθεν προνομιακές σχέσεις του Τραμπ με τον Ερντογάν, ΗΠΑ και Τουρκίας, αυτή την στιγμή, τάχα θα έχουν αρνητική επίπτωση πάνω στην Ελλάδα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

IV. Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα

Για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα ο κ. Παυλόπουλος απάντησε:

«Είναι αδιανόητο και μόνο να σκεφτόμαστε ότι η Ε.Ε. δημιουργεί τώρα πια την Ευρωπαϊκή Άμυνα και σε αυτό καλεί την Τουρκία να μετάσχει. Είναι κατάπτωση της Ευρώπης αν συμβεί κάτι τέτοιο. Για να μας δώσει τι η Τουρκία; Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αυτά τα οποία διαθέτει η Τουρκία ως οπλικά συστήματα, όποια παράγει, να ξέρετε ότι μπροστά σε αυτά που μπορεί να παράξει η Ε.Ε. είναι αστεία. Είναι προσβολή για την Ε.Ε. να μιλάμε περί συμμετοχής της Τουρκίας σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς ως προς το μέλλον της και να σκεφτόμαστε επίσης ότι είναι δυνατόν η Τουρκία – αυτή η αντιδημοκρατική Τουρκία αυτή η διεθνώς αναξιόπιστη Τουρκία – να έχει λόγο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα», υπογράμμισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

V. Μπορούμε να επικαλεσθούμε την συνδρομή της Ε.Γ. για τα Εθνικά μας θέματα

«Αν μπορούμε να επικαλεσθούμε – βγάζω έξω τις ΗΠΑ, βγάζω έξω το ΝΑΤΟ- την Ε.Ε. επ’ αυτού απαντώ ναι, μπορούμε να την επικαλεσθούμε. Και είναι υποχρεωμένη να συνδράμει την Ελλάδα. Γιατί εδώ μιλάμε για έδαφος, θάλασσα, αέρα που είναι και έδαφος, θάλασσα και αέρας και της Ε.Ε. Όταν μιλάμε παραδείγματος χάριν για Υφαλοκρηπίδα, όταν μιλάμε για Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ας μην ξεχνάμε ότι αυτά είναι και Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ε.Ε. Ας το καταλάβουν και οι εταίροι μας ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει σε αυτό το σημείο να μην υποχωρήσει, υποχρεούται η Ε.Ε. να βοηθήσει. Επιπροσθέτως θα το πω ευθέως: Δεν μπορεί να έχει ο κόσμος φόβο για μια Τουρκία, η οποία σε ό,τι αφορά τα θέματα αυτά δεν θα τολμήσει να έχει τέτοια αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα. Το τονίζω, δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει θερμό επεισόδιο. Η υπεροχή μας, ιδίως στη θάλασσα και στον αέρα, είναι τέτοια σήμερα -και θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον- ώστε δεν τολμάει η Τουρκία» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

VI. Οι οικονομικές επιπτώσεις της Ευρωπαϊκής Άμυνας

Ως προς το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων για τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ ενόψει της Ευρωπαϊκής Άμυνας ο κ. Παυλόπουλος προτείνει τα εξής: «Το οικονομικό βάρος θα είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να το αναλάβουμε, και δη συλλογικώς, λόγω της τεράστιας σημασίας της Ευρωπαϊκής Άμυνας για το μέλλον της Ε.Ε. Όμως τούτο πρέπει να γίνει χωρίς να υπάρχει διακινδύνευση ως προς την οικονομική υπόσταση και την κοινωνική συνοχή των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι η λεγόμενη “ρήτρα διαφυγής”, ήτοι ο μη υπολογισμός του αντίστοιχου δανεισμού των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. μόνο στο έλλειμμά τους δεν αρκεί. Και τούτο διότι η νομοτελειακή αύξηση του χρέους είναι εκείνη η οποία επιφέρει την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνσή του (π.χ. τοκοχρεωλύσια κ.ά.). Επομένως πρέπει, κατά το πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης, να θεσμοθετηθεί ειδικό ευρωομόλογο για την Ευρωπαϊκή Άμυνα. Με άλλες λέξεις πρέπει η Ε.Ε. να διασφαλίσει, με δική της εγγύηση, τον όλο δανεισμό για την ολοκληρωμένη οργάνωση και την διασφάλιση της μελλοντικής ισχύος της Ευρωπαϊκής Άμυνας».

VII. Η ορθή εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στο ερώτημα ως προς την εφαρμογή του Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης των υπουργών για την τραγωδία των Τεμπών. Και αφού υπενθύμισε ότι έχει ήδη λάβει δημοσίως θέση επ’ αυτού κατέληξε: «Υπάρχουν δύο μείζονα ζητήματα επ’ αυτού, το ζήτημα της παραγραφής και το ζήτημα των εργασιών της λεγόμενης “προανακριτικής”. Ως προς το πρώτο, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019 -δηλαδή για όσα αδικήματα τυχόν τελέσθηκαν μετά το 2019- και με δεδομένο ότι καταργήθηκε εφεξής η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86, ισχύει η κοινή παραγραφή, δίχως να έχει σημασία η έως σήμερα μη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών εν προκειμένω, αφού εν πάση περιπτώσει το Σύνταγμα υπερισχύει του κοινού νόμου. Ως προς το δεύτερο, η παρ. 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος κάνει λόγο όχι για “προανακριτική” -κακώς λέγεται από πολλούς- αλλά για ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής. Άρα η Επιτροπή που συγκροτήθηκε πρέπει, κατά το Σύνταγμα και την εκτελεστική του νομοθεσία, να κάνει προκαταρκτική εξέταση. Αυτή δε πρέπει να είναι κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη και πλήρης, και όχι ατελής και προσχηματική. Διότι αν συμβεί το τελευταίο, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το Δικαστικό Συμβούλιο που θα κληρωθεί στην συνέχεια να κρίνει ότι δεν τηρήθηκε προηγουμένως από την Βουλή νομίμως και επαρκώς η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, με όλες τις εντεύθεν έννομες συνέπειες.»

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορία - Πολιτισμός2 ώρες πριν

Οι αγώνες για τη δόξα του Μεσολογγίου! Η ηρωική έξοδος

Το παράδειγμα του Μεσολογγίου, αναζωπύρωσε το πατριωτικό σθένος. Καταλάγιασε την εθνοφθόρο διχόνοια που είχε παραλύσει την ιερή προσπάθεια . Ανόρθωσε...

Άμυνα2 ώρες πριν

Το Πολεμικό Ναυτικό και η Δόξα του 1821

 Η γεωγραφία των θαλασσών είναι αυτή που διαμορφώνει τη μοίρα των εθνών.

Ιστορία - Πολιτισμός3 ώρες πριν

Η πιο γιγαντιαία και τολμηρή συνωμοσία στην ιστορία των επιχειρήσεων

Στα τέλη του 1871, μια εταιρεία γεννιέται στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, με ένα φιλόδοξο – αλλά και άκρως ύποπτο –...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Θυμηθείτε τα αστεία που έλεγαν στην Ελλάδα για Ερντογάν! Τον αποκαλούσαν Παπανδρέου της Τουρκίας

Παρέμβαση του Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γιάννου Χαραλαμπίδη στην τηλεόραση "ΣΙΓΜΑ"

Πολιτική3 ώρες πριν

25η Μαρτίου: «Ισχυροί δεσμοί Ελλάδας – ΗΠΑ», τονίζει ο Μάρκο Ρούμπιο

Ο κ. Ρούμπιο κάνει αναφορά στην «ισχυρή οικονομική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνα», λέγοντας ότι οι...

Δημοφιλή