Οικονομική Κρίση
Συριζαίοι με γραβάτα Νο2…
Αρκετοί περιμένουν πως ο νέος πτωχευτικός νόμος είναι ικανός να καθαρίσει την “Κόπρο Του Αυγεία” που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική οικονομία και να πυροδοτήσει ένα μακροπρόθεσμο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον π.χ. παρουσιάζει το σχέδιο για τη δημιουργία ενός φορέα υπό την εποπτεία και την εγγύηση του υπερχρεωμένου μας κράτους που θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν πτώχευση και θα τα διαχειρίζεται για 12 έτη.
Σε ένα πρόσφατο ρεπορτάζ του συνάδελφου Τάσου Δασόπουλου στο Capital.gr για τις παρατηρήσεις των θεσμών σε σχέση με την πορεία των δημοσίων οικονομικών μας αναφέρει: “Εκτός όμως από τις εγγυήσεις του προγράμματος “Ηρακλής”, τα στελέχη της Eurostat εντόπισαν και άλλο “κρυφό χρέος”.
Στην εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα προβλέπεται ως γνωστό η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ακινήτων.
Ο φορέας αυτός θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα των νοικοκυριών που δηλώνουν πτώχευση και θα τα διαχειρίζεται για 12 έτη.
Στο διάστημα αυτό τα νοικοκυριά που αποδίδουν το σπίτι τους, θα μπορούν να το χρησιμοποιούν, πληρώνοντας ένα ενοίκιο το οποίο μπορεί σε επιπτώσεις αποδεδειγμένης οικονομικής ένδειας να επιδοτείται από το κράτος.
Χωρίς να έχουν γνώση για το νομικό καθεστώς του νέου φορέα, τα στελέχη της Eurostat έκαναν την παρατήρηση ότι ο φορέας θα πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Κατά συνέπεια, τα χρήματα που θα δίνονται για να εξαγοραστούν τα ακίνητα όσων πτωχεύουν, θα πρέπει να εγγράφονται στο έλλειμμα και κατ’ επέκταση και το χρέος.
Εδώ, η απάντηση είναι πιο απλή και θα δοθεί οριστικά με το νομοσχέδιο για την σύσταση και την λειτουργία του φορέα, που θα κατατεθεί μέσα στο μήνα στην Βουλή.
Στο κείμενο του νόμου, θα ξεκαθαρίζεται σαφώς ότι την πλειοψηφία του φορέα θα έχουν ιδιώτες επενδυτές και η εταιρία θα έχει δραστηριότητα διαχείρισης ακινήτων.
Άρα εκτός από δαπάνες, θα έχει και έσοδα. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ενημερώθηκαν σχετικά κατά τον έλεγχο και απέσυραν και αυτήν τους την παρατήρηση…”
Βλέπε: Πώς η Ελλάδα γλύτωσε αύξηση του χρέους τουλάχιστον 23 δισ. ευρώ
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο ίδιος π.χ. αγόρασα ένα σπίτι με τραπεζικό δάνειο μεγαλύτερο από τις μελλοντικές μου δυνατότητες εξυπηρέτησης του χρέους.
Είτε γιατί δεν υπολόγισα αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά μου και δεν μπορώ να αποπληρώσω το χρέος προς την τράπεζα.
Την ευθύνη για την αδυναμία να αποπληρώσω το χρέος θα είχα ο ίδιος που άπλωσα τα πόδια πιο πέρα από εκεί που φτάνει το πάπλωμα αλλά και η τράπεζα που δεν υπολόγισε σωστά το ρίσκο…
Σε μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς το κόστος αυτής της αλόγιστης πράξης θα κατέβαλε η τράπεζα αλλά και εγώ. Η τράπεζα θα έκανε κατάσχεση στο σπίτι κάνοντάς μου έξωση και θα προσπαθούσε να καλύψει τις όποιες απώλειες βγάζοντας το ακίνητο σε πλειστηριασμό.
Και ο ίδιος και η τράπεζα θα μαθαίναμε να είμαστε πιο προσεκτικοί στο μέλλον, αλλά κανένας άλλος δεν θα καλούνταν να πληρώσει τα “σπασμένα” των λανθασμένων αυτών επιλογών.
Τι μας λέει ο νέος πτωχευτικός κώδικας;
Πως η τράπεζα και εγώ θα βρίσκουμε έναν πρόθυμο αγοραστή των συνεπειών των λάθος επιλογών μας.
Η τράπεζα θα εισπράττει από το κράτος, δηλαδή τον φορολογούμενο, χρήματα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να τα εξασφαλίσει από την ελεύθερη αγορά ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.
Για τη συνέχεια Capital
Οικονομική Κρίση
Ποιος πληρώνει για τη μείωση του χρέους…
Μπορεί το ελληνικό χρέος τον τελευταίο χρόνο να ξεπέρασε τα 404 δισ. ευρώ από 365 δισ. ευρώ το 2019, αλλά η εξέλιξή του είναι θετική, καθώς ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat λοιπόν, το ελληνικό χρέος το 2022 μειώθηκε στο 171,% του ΑΕΠ όχι τόσο λόγω του ισχνού πλεονάσματος 0,1% έναντι προβλέψεων για έλλειμμα -1,6% αλλά λόγω της ισχυρής αύξησης του ΑΕΠ και του ακόμη ισχυρότερου πληθωρισμού.
Όπως είπαμε, το χρέος έχει σημασία ως ποσοστό του ΑΕΠ και όχι ως απόλυτος αριθμός… Είναι διαφορετικό π.χ. να έχει χρέος 100 χιλ. ευρώ κάποιος που έχει εισόδημα 100 χιλ. και πληρώνει τόκους 5-6 χιλ. ευρώ το χρόνο και κάποιος άλλος που έχει εισόδημα 10 χιλ. ευρώ και πληρώνει το ίδιο κόστος εξυπηρέτησης… Ο δεύτερος τελεί υπό χρεοκοπία γιατί τα 4-5 χιλιάρικα που του απομένουν δεν φτάνουν για να ζήσει…
Ο πληθωρισμός λοιπόν το 2022 έκλεισε στο 9,6% και το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 5,9% έναντι αύξησης 8,4% που είχε εμφανίσει το 2021.
Καθώς η μεταβολή του ΑΕΠ υπολογίζεται σε αποπληθωρισμένες τιμές, η μεταβολή του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός αθροίζουν μαζί για το 2022 μια μεταβολή 9,6% + 5,9% ίση με 15,5%.
Αυτή είναι περίπου και η μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια των ευρωπαϊκών θεσμών με επιτόκιο περί το 1,5%.
Τουτέστιν ενώ το χρέος αυξήθηκε με 1,5% περίπου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με πολλαπλάσιο ρυθμό και ο πληθωρισμός μείωσε την αγοραστική δύναμη στην οικονομία κατά 9,6%…
Όπως οι μη αδαείς γνωρίζουν όμως στο σύμπαν που ζούμε δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα. Τούτο σημαίνει πως όταν υπάρχει μείωση χρέους κάποιος την πληρώνει.
Ας πάρουμε τα πράγματα την αρχή.
Ο κλασικός και προφανέστερος τρόπος να μειωθεί το δημόσιο χρέος είναι να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου ή να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να δημιουργηθεί πλεόνασμα με το οποίο θα αποπληρωθεί μέρος του αυτού…
Τουτέστιν, κάποιος που χρωστάει πρέπει να ξοδεύει λιγότερα για να πληρώνει το χρέος.
Αυτός είναι ο “ορθόδοξος” τρόπος…
Ένας άλλος τρόπος είναι να αυξηθεί το ΑΕΠ ταχύτερα από χρέος οπότε θα περισσέψουν λεφτά για την αποπληρωμή του χωρίς να χρειαστεί να μειωθούν οι δαπάνες. Ένας τρίτος τρόπος είναι η διάβρωση του χρέους μέσω του υψηλού πληθωρισμού.
Στην περίπτωση αυτή οι άνθρωποι δεν υπόκεινται μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων ή φορολόγηση των καταθέσεων αλλά μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Μείωση της αγοραστική δύναμης σημαίνει πως κάποιος που παίρνει μεροκάματο π.χ. 50 ευρώ την ημέρα, με αυτά σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα πεντόλιτρο ελαιόλαδο, ενώ το 2019 αγόραζε περίπου 2. Τα στοιχεία αυτά είναι πραγματικά από την αγορά.
Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου είναι του μεγέθους που περιγράφουμε αλλά ένα σημαντικό μέρος της οφείλεται στην μείωση της παραγωγής στη Μεσόγειο φέτος και το υπόλοιπο στον υψηλό πληθωρισμό που συνεχίζεται απτόητος στα τρόφιμα.
Από τον υψηλό πληθωρισμό του 2022 έχασαν όλοι. Έχασαν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι καταθέτες και οι περισσότερες οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών…
Για τη συνέχεια Capital
Video
Γιώργος Αδαλής: Κάποιοι έχουν βγει για κυνήγι
Γιώργος Αδαλής: Κάποιοι έχουν βγει για κυνήγι
Ο οικονομέτρης – αναλυτής Γιώργος Αδαλής, εξηγεί γιατί τα επιφαινόμενα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ιδίως της Ευρώπης με αιχμή την Ελβετία και την Γερμανία, έχουν στη κορυφή των ζητημάτων τους το ενεργειακό, την απεξάρτηση από την Ρωσία και την σχέση με τα κεφάλαια και την εμπλοκή με ρωσικές εταιρίες, την ώρα που η πολιτική των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, δεν φανερώνει διάθεση για ουσιαστικές παρεμβάσεις στις αλυσιδωτές κρίσεις.
Ο Γιώργος Αδαλής, παραθέτει θεατές αλλά και αθέατες πλευρές της κρίσης , διαφοροποιεί την προσέγγιση του για το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ και τι στην Ευρώπη, ενώ επιμένει ότι το κρισιακό σπιράλ θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμη με πολλά μπρός και πίσω .
Ελλάδα
Το χρονικό από την ένταξη στα μνημόνια έως την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία
Το χρονικό της καταστροφής της Ελλάδας από ανεύθυνους (;) πολιτικούς
Του Θάνου Τσίρου
thtsiros@naftemporiki.gr
Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας είναι γεγονός. Από αύριο, ξεκινά μια νέα περίοδος για την Ελλάδα κατά την οποία η χώρα δεν θα υπόκειται σε τριμηνιαίους ελέγχους από τους θεσμούς όπως συμβαίνει ουσιαστικά από το 2010 μέχρι σήμερα. Αξίζει όμως να θυμηθούμε τα όσα περάσαμε για να φθάσουμε εδώ.
Η μνημονιακή περιπέτεια της Ελλάδας, αν και τυπικά ξεκίνησε το 2010, είχε τις ρίζες της παλαιότερα, καθώς από το 2008 είχε ξεκινήσει η δραματική επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας, με βασικότερους το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και το εξωτερικό έλλειμμα.
2 Σεπτεμβρίου 2009:
Υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής εξαγγέλλει πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009,
τις οποίες κερδίζει το ΠΑΣΟΚ.
20 Οκτωβρίου 2009:
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοινώνει στο ECOFIN ότι το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί, ως
ποσοστό του ΑΕΠ, στο 12,5% αντί του 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
22 Οκτωβρίου 2009:
Ο οίκος Fitch υποβαθμίζει την Ελλάδα από το επίπεδο A στο Α- και ακολούθησε μπαράζ υποβαθμίσεων στο επόμενο διάστημα από όλους τους οίκους.
Μάρτιος 2010:
Επισκεπτόμενος την Αθήνα, ο επίτροπος Όλι Ρεν εύχεται στους Έλληνες «καλό κουράγιο», υπονοώντας το τι θα ακολουθήσει.
23 Απρίλιου 2010:
Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, από το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοινώνει την
προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.
2 Μαΐου 2010:
Ανακοινώθηκε το πρώτο από τα μεγάλα πακέτα μέτρων του μνημονίου, ύψους 20 δισ. ευρώ, για το 2010 και 10 δισ.
ευρώ για τα επόμενα χρόνια.
6 Μαΐου 2010: Ψηφίζεται από τη Βουλή το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για τα
μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
8 Μαΐου 2010:
Υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση (το πρώτο μνημόνιο) μεταξύ Ελλάδας και κρατών μελών της Ε.Ε. για δάνειο ύψους 80 δισ. ευρώ.
Η τρόικα στο Μαξίμου – Τόμσεν – Μαζούχ – Μορς
10 Μαΐου 2010:
Υπογράφηκε η αντίστοιχη σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ για δάνειο ύψους 30 δισ. ευρώ.
31 Οκτωβρίου 2011:
Ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα νέα μέτρα που ζητούν οι δα ειστές. Προκαλούνται ισχυρές αντιδράσεις και ανοίγει ο δρόμος για κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
11 Νοεμβρίου 2011:
Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, την οποία στηρίζουν ΠΑΚΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ.
12 Φεβρουαρίου 2012:
Η Βουλή ψήφισε με 199 ΝΑΙ το 2ο μνημόνιο, το οποίο προκαλεί νέες εσωκομματικές τριβές και διαγραφές βουλευτών.
9 Μαρτίου 2012:
Ολοκληρώθηκε το PSI, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να φτάνει το 95,7%, να «κουρεύεται» χρέος 106 δισ. ευρώ, αλλά
το τελικό όφελος να είναι μόνο 53 δισ. ευρώ και να μη λύνεται το πρόβλημα του χρέους.
17 Ιουνίου 2012:
Διεξάγονται οι εκλογές οι οποίες οδήγησαν τελικά σε δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο Αντώνης Σαμαράς ορκίζεται o πρωθυπουργός.
Φθινόπωρο 2014:
Η τρόικα ζητούσε πρόσθετα μέτρα από την κυβέρνηση, η οποία αρνείτο να τα λάβει και υπήρξε ρήξη.
Ιανουάριος 2015:
Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν άντεξε στις πιέσεις και προσέφυγε στις κάλπες, που ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, που
σχημάτισε κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η τρόικα πίεζε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και υπήρξε μεγάλη ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση.
28 Ιουνίου 2015:
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την επιβολή capital controls, εξαγγέλλει δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη των προτάσεων μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε το Eurogroup.
5 Ιουλίου 2015:
Πραγματοποιείται δημοψήφισμα, με το 61% να ψηφίζει ΟΧΙ.
8 Ιουλίου 2015:
Οι ελληνικές αρχές ζητούν πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
12/13 Ιουλίου 2015:
Σε μια μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε περισσότερο από 17 ώρες, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία επί της αρχής για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, δηλαδή το τρίτο μνημόνιο.
20 Αυγούστου 2018:
Λήγει το τρίτο μνημόνιο και η Ελλάδα εξέρχεται της μνημονιακής εποπτείας και εισέρχεται στη «μεταμνημονιακή εποπτεία», η οποία θα διαρκέσει έως σήμερα, 20 Αυγούστου 2022.
Ναυτεμπορικής
-
Video3 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Εθνική Άμυνα6 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Γαλλία5 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Ιστορία5 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Video7 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ιράν6 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video7 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Video2 ημέρες πριν
Δεν θα μας… κουνιούνταν οι Τούρκοι σήμερα!