Διεθνή
Λόρδος David Frost για Κύπρο «Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση»
Ο λόρδος Ντέιβιντ Φροστ είναι ένας από τους “νεκροθάφτες” της Κυπριακής Δημοκρατίας
γράφει η Φανούλα Αργυρού*
Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 η βρετανική Mail της Κυριακής, αποκάλυψε ότι ο αρμόδιος διαπραγματευτής για το Brexit, λόρδος Ντέιβιντ Φροστ είχε δώσει προ ημερών παραίτηση στον Βρετανό Πρωθυπουργό λόγω διαφωνιών με την πολιτική του τελευταίου. Το βράδυ της ίδιας μέρας δημοσιοποιήθηκε και η απάντηση του Πρωθυπουργού εκφράζοντας την λύπη του για την απόφαση του αξιωματούχου του.
Ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει άμεση σχέση με την Κύπρο.
Ο εν λόγω αξιωματούχος, γεννηθείς το 1965, αφού πέρασε από το Nottingham High School, το St. John’s College Oxford, όπου πήρε το ΜΑ του στα Γαλλικά και την Ιστορία, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Φόρεϊν Όφις το 1987. Πολύ σύντομα διορίστηκε στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, όπου έμαθε Ελληνικά και ήταν υπεύθυνος για το κυπριακό πρόβλημα. Το 1993 μετατέθηκε στις Βρυξέλλες, ως μέλος της Αντιπροσωπίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ…
Στις 9 Αυγούστου 1990, λοιπόν, καθώς υπηρετούσε στην Λευκωσία, και παρόλο του νεαρού της ηλικίας του, ο Ντέιβιντ Φρόστ (D. G. H. Frost) έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξαρτήτων ομόσπονδων κρατών με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»).
«Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε τότε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φρόστ.
Ας θυμηθούμε ότι λίγο αργότερα μας σέρβιραν ένα «σχέδιο» μέσω του τότε ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι λεγόμενο «Ιδέες Γκάλι». Αμφότεροι τότε Γλ. Κληρίδης και Γ. Μάτσης (ΔΗΣΥ) δήλωσαν ότι ήταν αγγλικής προελεύσεως. Και γνωμάτευση – ελέω προεδρικών εκλογών – από τρεις συνταγματολόγους που κάλεσε ο Γλ. Κληρίδης – ότι ήταν «Συνομοσπονδία».
Βέβαια ο νεαρός τότε Ντέιβιντ Φρόστ έκτισε τις προτάσεις του με βάση προηγούμενες εκθέσεις, μελέτες και πολιτική του Φόρειν ΄Οφις για «λύση» του Κυπριακού. Και εξηγώ:
Όπως έγραψα σε πολλά άρθρα μου και στα βιβλία μου, με γνώση των μελετών μου στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, οι Βρετανοί είχαν ετοιμάσει σχέδια για ανασύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δύο συνιστώντα κράτη» από τις 3.1.1964. Σχεδιαστής και επικεφαλής τότε του Τμήματος Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις ο Sir Crispin Tickell, (Σερ Κρίσπιν Τίκκελ).
Το 1987 η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων αποφάσισε λύση Συνομοσπονδίας.
Πριν τις συνομοσπονδιακές βρετανικές «Ιδέες Γκάλι» προηγήθηκε το διαβόητο ψήφισμα 649/90 του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγραψαν οι Βρετανοί και δέχθηκε δίχως εξουσιοδότηση από το λαό ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Και ποίος ήταν τότε ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ ; OSir Crispin Tickell! Ο οποίος το 1964 ήταν υπεύθυνος στο Φόρειν ΄Οφις για την προετοιμασία ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δύο ομόσπονδα συνιστώντα κράτη »!
Ο Sir Crispin Tickell ενόσω στο Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις τον ίδιο χρόνο (1964) ετοίμασε και μακροπρόθεσμο σχέδιο με τίτλο «Το Μέλλον της Κύπρου».Με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1964με την υπογραφή του. Βλέποντας 10 χρόνια μπροστά, για λύση γεωγραφικής ομοσπονδίας όπως ζητούσαν έκτοτε οι Τούρκοι βάση των σχεδιασμών Δρ. Νιχάτ Ερίμ… Το σχέδιο αναφερόταν σε τρείς πιθανές λύσεις με εδαφικό διαχωρισμό. Διχοτόμηση μέσω διπλής ΄Ενωσης, διχοτόμηση μέσω ομοσπονδίας – συνομοσπονδίας ίσως, με ειδικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα ή ομοσπονδία χωρίζοντας τη νήσο σε καντόνια, ένα ή δυο εκ των οποίων να ήταν τουρκικά..
Στο στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Φόρειν ΄Οφις περιλαμβανόντουσαν και πρόνοιες για την χρησιμοποίηση του 6ουαμερικανικού στόλου και του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, για να εμποδίσουν τα ελληνικά πλοία από το να διασχίσουν το Αιγαίο εις βοήθεια της Κύπρου… Και κατέληγε ο Σερ Κρίσπιν Τίκκελ:
«…Οι εισηγήσεις για τις πιο πάνω διάφορες επιλογές δράσης, θα πάρουν χρόνο μέχρι να φέρουν αποτελέσματα. Από μια άποψη τουλάχιστον ο χρόνος είναι με το μέρος μας στο νησί. Ότι και να συμβεί είναι σίγουρο ότι η σημερινή μετακίνηση πληθυσμού θα συνεχιστεί με τους Tούρκους να μαζεύονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. ΄Οσο πιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο πιο ενδεικτική και αποδεκτή θα είναι η λύση του είδους…»
Την σκυτάλη από τον Σερ Κρίσπιν Τίκκελ στον ΟΗΕ πήρε ο αντικαταστάτης του, γνωστός πλέον Σερ Ντέιβιντ Χάνει. Και προχώρησε με το ψήφισμα 750/92 …
Στις 28 Ιανουαρίου 1999ο Sir Crispin Tickell έδωσε συνέντευξη στο Churchill College, Cambridge, στην οποίαν αποκάλυψε πολλά για τον ρόλο και την υπηρεσία του στη βρετανική πολιτική και διπλωματία. Μίλησε για τους σχεδιασμούς που έκαναν στο τμήμα σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις και είπε, μεταξύ άλλων: «Γράφαμε μακροπρόθεσμα έγγραφα πολιτικής. Π.χ. γράψαμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση… με την Κούβα… Ήμουν γραμματέας της ομάδας εργασίας για το Υπουργικό για τη διαμόρφωση του κόσμου 10 χρόνια μπροστά…»
Οι αποκαλυπτικές προτάσεις Frostτου 1990, μας επιβεβαίωσαν την διαχρονική συνέχεια των βρετανικών σχεδιασμών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και το πώς και γιατί χρησιμοποιούνται εσαεί οι Αμερικανοί ως υποχείριοι των σχεδιασμών τους…
Σήμερα, και οι τρείς βρετανοί συγγραφείς του Φόρειν ΄Οφις για το «Μέλλον της Κύπρου» βρίσκονται εν ζωή.
*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος
Σχετικό άρθρα Φ.Α.
«Ο Sir Crispin Tickell, ‘Το Μέλλον της Κύπρου’, το Διζωνικό 649/90 και ο Sir David Hannay» Σημερινή 8.9.2019
«Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση» Σημερινή 26.1.2020
«Ο αρχιδιαπραγμευτής του Brexit 2020 είναι ο ίδιος ο σχεδιαστής των «Ιδεών Γκάλι» 1990» Σημερινή 2.2.2020
«Η πολιτική ισότητα του κ. Stephen Lillie ήταν βρετανική φόρμουλα από το 1956» Σημερινή 22.11.2020
«Δύο κράτη – χαλαρή ομοσπονδία με βρετανική βοήθεια»Σημερινή 17 και 20.1.2021
ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 25/12/2021
Διεθνή
Το καλό και το κακό σενάριο για Συρία από το BBC! Τα τουρκικά σχέδια αναπαράγονται από το ρωσικό TASS
Μπορούν οι αντάρτες να βοηθήσουν να επιτευχθεί σταθερότητα;
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Το γεγονός, ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS “παίζει” τα πέντε σενάρια που προωθεί η τουρκική εφημερίδα Sabah, τα οποία παρουσιάσαμε σε σχετικό άρθρο για την πτώση της Δαμασκού λέει πολλά για τη συμβολή του τουρκικού παράγοντα στην κατάρρευση της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ σε μερικές ημέρες, αλλά και για τα σχέδια που θέλει να εφαρμόσει η Άγκυρα την επόμενη μέρα. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Συρία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της, αυτά της ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπενθυμίζεται, ότι το Χαλέπι που κατακτήθηκε μέσα σε τρεις μέρες από τον ξέσπασμα της σύγκρουσης στις 27 Νοεμβρίου 2024 βρίσκεται εντός του εθνικού όρκου… |
Διεθνή
Συρία στο μοντέλο του Ιράκ! Ποιους στηρίζει το Ισραήλ
Η “επόμενη μέρα” της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ
– Η εξέγερση των σουνιτών ανταρτών κατά του καθεστώτος Άσαντ δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντιθέτως, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η Ρωσία “άφησε” το καθεστώς Άσαντ να καταρρεύσει σχεδόν αμαχητί
– Η “επόμενη μέρα” της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ
– Το Ισραήλ υπολογίζει στην επιρροή των Κούρδων και των Δρούζων της Συρίας. Το νέο πλαίσιο περιφερειακής πολιτικής του Ισραήλ επικεντρώνεται στην ενίσχυση των διαύλων με τις μειονότητες της ευρείας Μέσης Ανατολής.
————————-
Η επικράτηση των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δραστική ανακατάταξη στον τρόπο διακυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και κατά πάσα πιθανότητα, την εφαρμογή ενός ομοσπονδιακού μοντέλου, κατά το παράδειγμα του σημερινού Ιράκ, σύμφωνα με την εκτίμηση του επισκέπτη καθηγητή διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γαβριήλ Χαρίτου, που φιλοξενήθηκε στην ειδησεογραφική εκπομπή NewsRoom του ERTNEWS με τους δημοσιογράφους Μάκηκ Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη.
** Τα πρώτα μηνύματα των ανταρτών προς το εξωτερικό
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι Σύροι αντάρτες δείχνουν να επιδιώκουν να καθησυχάσουν την διεθνή κοινότητα, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι κατά την έναρξη της εξέγερσής τους κατά του καθεστώτος Άσαντ έλαβαν συγχαρητήρια μηνύματα από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φάντι Αλ-Μπάχρα, ένας από τους ηγέτες των ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι εκπρόσωποι της οργάνωσής του θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ηγέτες όλων ανεξαιρέτως των αραβικών κρατών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε ο κ. Χαρίτος, ότι στις πρώτες εκπομπές της κρατικής συριακής τηλεόρασης αφότου τέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν επιβλήθηκαν στις γυναίκες δημοσιογράφους και εκφωνήτριες ο ισλαμικός κώδικας ενδυμασίας – γεγονός που προφανώς επιδιώκει να στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς, κυρίως στην φυσιογνωμία που επιδιώκει να υιοθετήσει ή να αποδείξει το νέο καθεστώς, που έχει αρχίσει να εδραιώνεται.
** Έκπληξη αποτελεί η εγκατάλειψη του Άσαντ από τη Ρωσία
Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Συρία θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη, ο Γαβριήλ Χαρίτος διευκρίνισε ότι ήταν προβλέψιμο πως κάποια στιγμή η ισλαμιστική αντιπολίτευση θα επεδίωκε αργά ή γρήγορα να διεκδικήσει με τα όπλα την εξουσία. Ωστόσο, το στοιχείο που πράγματι προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι, όπως τελικά αποδείχθηκε, η Ρωσία αποφάσισε να εγκαταλείψει όχι μόνο το καθεστώς Άσαντ, αλλά ίσως και τη Συρία. Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η Ρωσία ενθάρρυνε τον Άσαντ να αποδεχθεί το στάτους κβο που επεδίωκε η Τουρκία, βάσει του οποίου ο τουρκικός στρατός θα παρέμενε στα συριακά εδάφη που είχε καταλάβει. Επειδή όμως ο Άσαντ ήταν απρόθυμος να προβεί σε έναν τέτοιον συμβιβασμό, απαιτώντας την πλήρη αποχώρηση του τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφός του, τότε η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει το δικό της ‘πράσινο φως’ στις ανταρτικές οργανώσεις να καταλάβουν την εξουσία. Έτσι, σήμερα στην Τουρκία «πολλοί αξιωματούχοι χαμογελούν» όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι στο Ισραήλ είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το νέο συριακό καθεστώς εξυπηρετεί τα τουρκικά περιφερειακά συμφέροντα.
** Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους και τους Δρούζους
Περιγράφοντας την ισραηλινή θεώρηση της κατάστασης, ο Γαβριήλ Χαρίτος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του νεοτοποθετηθέντος Υπουργού Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, τόνισε ότι οι φυσικοί σύμμαχοι του Ισραήλ στην περιοχή είναι οι μειονότητες και μιλώντας για την περίπτωση της Συρίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους Κούρδους και τους Δρούζους. Μάλιστα, ήδη χθες έγινε γνωστό ότι ηγετικά στελέχη των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας ήρθαν σε επαφή με ισραηλινούς κρατικούς αξιωματούχους ζητώντας ισραηλινή στήριξη σε περίπτωση σύγκρουσής τους με τους τζιχαντιστές αντάρτες. Ανάλογες κινήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ λέγεται ότι έχουν σημειωθεί στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας με την κοινότητα των Δρούζων στην νότια Συρία.
Ως προς την κατάσταση επί του εδάφους, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι ήδη από χθες το βράδυ, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι στην συριακή πλευρά κατά μήκος ολόκληρης της οριογραμμής Ισραήλ-Συρίας στα Υψώματα του Γκολάν, ελέγχεται εκ ολοκλήρου από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Παράλληλα όμως, και με αφορμή χθεσινοβραδινό ένοπλο επεισόδιο, κατά το οποίο οι Σύροι αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο της μόνιμης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στην νεκρή ζώνη, με αποτέλεσμα από σήμερα το πρωί, όλη η νεκρή ζώνη να βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.
Διεθνή
Σύροι αντικαθεστωτικοί κηρύσσουν «νέα εποχή» μετά την «φυγή» του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα
Περίληψη
Οι αντάρτες κηρύσσουν το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στη Συρία
Ο Μπάιντεν παρακολουθεί «εξαιρετικά γεγονότα» στη Συρία, λέει ο Λευκός Οίκος
Ο αρχηγός των ανταρτών της Συρίας διατάζει τις δυνάμεις να μην πλησιάζουν τα ιδρύματα της Δαμασκού
Ο Σύρος πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε ηγεσία επιλεγεί από τον λαό
Οι αντάρτες λένε στους Σύρους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρια”
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναχώρησε από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό
Η Χεζμπολάχ αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Χομς, στα περίχωρα της Δαμασκού
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra