Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Λόρδος David Frost για Κύπρο «Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση»

Δημοσιεύτηκε στις

Ο λόρδος Ντέιβιντ Φροστ είναι ένας από τους “νεκροθάφτες” της Κυπριακής Δημοκρατίας

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 η βρετανική Mail της Κυριακής,  αποκάλυψε ότι ο αρμόδιος διαπραγματευτής για το Brexit,  λόρδος Ντέιβιντ Φροστ είχε  δώσει προ ημερών παραίτηση στον Βρετανό Πρωθυπουργό λόγω διαφωνιών με την πολιτική του τελευταίου.   Το βράδυ της ίδιας μέρας δημοσιοποιήθηκε και η απάντηση του Πρωθυπουργού εκφράζοντας την λύπη του για την απόφαση του αξιωματούχου του.

Ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι έχει άμεση σχέση με την Κύπρο.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, γεννηθείς το 1965, αφού πέρασε από το Nottingham High School, το St. John’s College Oxford, όπου πήρε το ΜΑ του στα Γαλλικά και την Ιστορία, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Φόρεϊν Όφις το 1987. Πολύ σύντομα διορίστηκε στη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, όπου έμαθε Ελληνικά και ήταν υπεύθυνος για το κυπριακό πρόβλημα. Το 1993 μετατέθηκε στις Βρυξέλλες, ως μέλος της Αντιπροσωπίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ…

Lord David Frost γεννηθείς 1965

Στις 9 Αυγούστου 1990, λοιπόν, καθώς υπηρετούσε στην Λευκωσία,  και παρόλο του νεαρού της ηλικίας του, ο Ντέιβιντ Φρόστ (D. G. H. Frost) έστειλε στο Λονδίνο μια μακροσκελή έκθεση με εισηγήσεις/προτάσεις για λύση του Κυπριακού. Έβρισκε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση που ανταποκρινόταν στα βρετανικά κριτήρια ήταν μια εικονική νομιμοποίηση του στάτους κβο που μπορούσε να πάρει τη μορφή δύο σχεδόν ανεξαρτήτων ομόσπονδων κρατών με μία τίποτα περισσότερο από κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση (παρά μια πραγματική αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»).

«Αυτή η πολιτική συνοψίζεται στο να τεθούν περισσότερες πιέσεις πάνω στους Ελληνοκύπριους να δεχθούν μια λύση που θεωρούν απαράδεκτη. Αυτό θα ενοχλήσει βραχυπρόθεσμα τις σχέσεις μας μαζί τους, γι’ αυτό θα χρειαστούμε διεθνή κάλυψη για να το καταφέρουμε. Αυτό θα γίνει είτε με ανανέωση της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ είτε με το να τον ενθαρρύνουμε να απομακρυνθεί για μια πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τις ΗΠΑ. Ίσως να χρειαζόμαστε να ρισκάρουμε βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος για χάρη μακροπρόθεσμης σταθερότητας…», έγραψε τότε, μεταξύ άλλων, ο κ. Φρόστ.

Μία από τις σελίδες των προτάσεων Ντέιβιντ Φρόστ 1990

Η τελευταία σελίδα των προτάσεων Ντέιβιντ Φρόστ 1990 για πιέσεις εναντίον των Ελληνοκυπρίων…

Ας θυμηθούμε ότι λίγο  αργότερα μας σέρβιραν ένα «σχέδιο» μέσω του τότε  ΓΓ του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι λεγόμενο «Ιδέες Γκάλι». Αμφότεροι τότε Γλ. Κληρίδης και Γ. Μάτσης (ΔΗΣΥ) δήλωσαν ότι ήταν αγγλικής προελεύσεως. Και γνωμάτευση – ελέω προεδρικών εκλογών – από τρεις συνταγματολόγους που κάλεσε ο Γλ. Κληρίδης – ότι ήταν «Συνομοσπονδία».

Βέβαια ο νεαρός τότε Ντέιβιντ Φρόστ έκτισε τις προτάσεις του με  βάση προηγούμενες εκθέσεις, μελέτες και πολιτική του Φόρειν ΄Οφις για «λύση» του Κυπριακού. Και εξηγώ:

Όπως έγραψα σε πολλά άρθρα μου και στα βιβλία μου, με γνώση των μελετών μου στο Βρετανικό Εθνικό Αρχείο, οι Βρετανοί είχαν ετοιμάσει σχέδια για ανασύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δύο συνιστώντα κράτη» από τις 3.1.1964. Σχεδιαστής και επικεφαλής τότε του Τμήματος Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις ο  Sir Crispin Tickell, (Σερ Κρίσπιν Τίκκελ).

Το 1987 η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων αποφάσισε λύση Συνομοσπονδίας.

Πριν τις συνομοσπονδιακές  βρετανικές «Ιδέες Γκάλι» προηγήθηκε το διαβόητο ψήφισμα 649/90 του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγραψαν οι Βρετανοί και δέχθηκε δίχως εξουσιοδότηση από το λαό ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Και ποίος ήταν τότε ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ ; OSir Crispin Tickell!  Ο οποίος το 1964 ήταν υπεύθυνος στο Φόρειν ΄Οφις για την προετοιμασία ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «δύο ομόσπονδα συνιστώντα κράτη »!

Sir Crispin Tickell γεννηθείς το 1930

Ο Sir Crispin Tickell ενόσω στο Τμήμα Σχεδιασμού του Φόρειν ΄Οφις τον ίδιο χρόνο (1964)  ετοίμασε και μακροπρόθεσμο σχέδιο με τίτλο «Το Μέλλον της Κύπρου».Με ημερομηνία 14 Φεβρουαρίου 1964με την υπογραφή του.  Βλέποντας 10 χρόνια μπροστά, για λύση γεωγραφικής ομοσπονδίας όπως ζητούσαν έκτοτε οι Τούρκοι βάση των σχεδιασμών Δρ. Νιχάτ Ερίμ… Το σχέδιο αναφερόταν σε τρείς πιθανές λύσεις με εδαφικό διαχωρισμό. Διχοτόμηση μέσω διπλής ΄Ενωσης, διχοτόμηση μέσω ομοσπονδίας – συνομοσπονδίας ίσως, με ειδικές σχέσεις με την Ελλάδα και την  Τουρκία αντίστοιχα ή ομοσπονδία χωρίζοντας τη νήσο σε καντόνια, ένα ή δυο εκ των οποίων να ήταν τουρκικά..

Στο στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Φόρειν ΄Οφις περιλαμβανόντουσαν  και πρόνοιες για την χρησιμοποίηση  του 6ουαμερικανικού στόλου και του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, για να εμποδίσουν τα ελληνικά πλοία από το να διασχίσουν το Αιγαίο εις βοήθεια της Κύπρου… Και κατέληγε ο Σερ Κρίσπιν Τίκκελ:

 «…Οι εισηγήσεις για τις πιο πάνω διάφορες επιλογές δράσης, θα πάρουν χρόνο μέχρι  να φέρουν αποτελέσματα. Από μια άποψη τουλάχιστον ο χρόνος είναι με το μέρος μας στο νησί. Ότι και να συμβεί είναι σίγουρο ότι η σημερινή μετακίνηση πληθυσμού θα συνεχιστεί με τους Tούρκους να μαζεύονται στη βόρεια πλευρά του νησιού. ΄Οσο πιο πολύ επιτυγχάνεται αυτό, τόσο πιο ενδεικτική και αποδεκτή θα είναι η λύση του είδους…»

Την σκυτάλη από τον Σερ Κρίσπιν Τίκκελ στον ΟΗΕ  πήρε ο αντικαταστάτης του, γνωστός πλέον Σερ Ντέιβιντ Χάνει. Και προχώρησε με το ψήφισμα 750/92 …

Lord David Hannay γεννηθείς το 1935

Στις 28 Ιανουαρίου 1999ο Sir Crispin Tickell έδωσε συνέντευξη στο Churchill College, Cambridge, στην οποίαν αποκάλυψε πολλά για τον ρόλο και την υπηρεσία του στη βρετανική πολιτική και διπλωματία. Μίλησε για τους σχεδιασμούς που έκαναν στο τμήμα σχεδιασμού του Φόρεϊν Όφις και είπε, μεταξύ άλλων: «Γράφαμε μακροπρόθεσμα έγγραφα πολιτικής. Π.χ. γράψαμε για τις μελλοντικές μας σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση… με την Κούβα… Ήμουν γραμματέας της ομάδας εργασίας για το Υπουργικό για τη διαμόρφωση του κόσμου 10 χρόνια μπροστά…»

Οι αποκαλυπτικές προτάσεις Frostτου 1990, μας επιβεβαίωσαν  την διαχρονική συνέχεια των βρετανικών σχεδιασμών εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως επίσης και το πώς και γιατί  χρησιμοποιούνται εσαεί οι Αμερικανοί ως υποχείριοι  των σχεδιασμών τους…

Σήμερα, και οι  τρείς βρετανοί συγγραφείς του Φόρειν ΄Οφις για το «Μέλλον της Κύπρου»  βρίσκονται εν ζωή.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Σχετικό άρθρα Φ.Α.

«Ο Sir Crispin Tickell, ‘Το Μέλλον της Κύπρου’, το Διζωνικό 649/90 και ο Sir David Hannay» Σημερινή 8.9.2019

«Δύο ανεξάρτητα ομόσπονδα κράτη με μια κατ’ όνομα κεντρική κυβέρνηση»  Σημερινή 26.1.2020

«Ο αρχιδιαπραγμευτής του Brexit  2020 είναι ο ίδιος ο σχεδιαστής των «Ιδεών Γκάλι» 1990»  Σημερινή 2.2.2020

«Η πολιτική ισότητα του κ. Stephen Lillie ήταν βρετανική φόρμουλα από το 1956» Σημερινή  22.11.2020

«Δύο κράτη – χαλαρή ομοσπονδία με βρετανική βοήθεια»Σημερινή 17 και  20.1.2021

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 25/12/2021

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το καλό και το κακό σενάριο για Συρία από το BBC! Τα τουρκικά σχέδια αναπαράγονται από το ρωσικό TASS

Δημοσιεύτηκε

στις

Έγραφα χτες πως η Συρία είναι μια χώρα με έκτασή  185.180 τ.χλμ. και πληθυσμό 24.673.000 κατοίκων.Έτσι εκτιμούν οι τεχνοκρατες των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές του 2024.
Διοικητικα είναι χωρισμενη σε δώδεκα κυβερνεια.Ηδη προ της επιθεσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ των ανταρτων ητο χωρισμενη σε ζωνες επιρροης και διοικησης με κορυφαια την μεγάλη έκταση Διοικησης της Κυβερνήσης ΑΣΣΑΝΤ.
Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομαδες είναι μόνον η αρχή μιας κατά την εκτιμήσην μας νέας εποχής με την χώρα χωρισμενη σε καντονια επιρροης άλλων υπερδυναμεων και με ζωνες ασφαλείας γειτνιαζοντων κρατών.
Σήμερα μετά τις ειδήσεις της φύγης του ΑΣΣΑΝΤ αναμεναμε αφού καταγραψαμε τα γεγονότα όπως τα απεστειλε το BBC και το FRANCE24   την ανάλυση του Τζερεμυ ΜΠΟΟΥΕΝ ενός από τους βαθυτερους γνωστές της Μεσης Ανατολης.Τελικα προ ολιγου προχωρησε σε μια πολύ ευστοχη πρώτη  αναγνωση των γεγονοτων :”

Μπορούν οι αντάρτες να βοηθήσουν να επιτευχθεί σταθερότητα;

Του Jeremy Bowen.
Είναι μια σεισμική στιγμή στην περιοχή. Προηγήθηκε ο πατέρας του Άσαντ και η οικογένειά του αντιμετώπισε τη Συρία ως ιδιωτική τους επιχείρηση – τώρα έχουν φύγει.
Επειδή η Συρία βρίσκεται σε μια τόσο στρατηγική θέση στην καρδιά της περιοχής, αυτό που συμβαίνει στη Συρία επηρεάζει όλους τους γείτονές της και, κατ’ επέκταση, τον ευρύτερο κόσμο.
Το ερώτημα τώρα είναι εάν αυτοί οι αντάρτες μπορούν να είναι συνετοί – μπορούν να προσπαθήσουν να προωθήσουν τη σταθερότητα;
Είπαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει εκδίκηση εναντίον μειονοτικών ομάδων, αλλά ας δούμε τι θα συμβεί γιατί αυτό που μόλις περιέγραψα είναι το καλό σενάριο.
Το κακό σενάριο είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι το 2011 και του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ μετά το 2003, που ήταν χρόνια βασανιστηρίων, αιματοχυσίας και εμφυλίου πολέμου.
Το είχαν ήδη στη Συρία. ίσως έχουν χορτάσει και θέλουν να μετακομίσουν σε ένα καλύτερο μέρος.
Μετά από χρόνια δικτατορίας, όταν αυτό τελειώσει, δεν ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί όσον αφορά τους ανθρώπους που ίσως θέλουν να εκδικηθούν ή ομάδες που θέλουν να πάρουν την εξουσία – αυτή είναι μια πραγματικά ασταθής περίοδος που έρχεται.”

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Το ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Ταςς αρμοδιοι του οποίου γνωριζουν μέσω του Υπουργου Λαβροφ τι προεκυψε στις συζητήσεις και ενδιάμεσες συμφωνιες στην Ντοχα ανάμεσα σε Ιραν,ΡΩΣΣΙΑ ,Τουρκία και μια σειρά άλλων συμβαλλομενων και παρατηρητων αναφερει σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση τους:” Η αλλαγή εξουσίας στη Συρία μπορεί να ακολουθηθεί από την εφαρμογή πολλών σεναρίων για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της διάσπασης και της διάλυσης της αραβικής χώρας, ανέφερε η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah.
Προηγούμενες πληροφορίες ανέφεραν ότι μαχητές τρομοκρατικών σχηματισμών εισήλθαν στη Δαμασκό τα ξημερώματα της Κυριακής. Το Al Jazeera ανέφερε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εγκαταλείψει το κέντρο της πόλης. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Συρίας Μοχάμαντ Γκάζι αλ Τζαλάλι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μεταφέρει την εξουσία στη δημοκρατία με ειρηνικό τρόπο.
Το πρώτο σενάριο πιθανών εξελίξεων στη Συρία υποδηλώνει τη δημιουργία μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ Άσαντ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Συρίας ως συμμαχίας της αντιπολίτευσης με διάφορες φατρίες και ιδεολογικές διαφορές. Αν και μια τέτοια επιλογή δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς θα επιτρέψει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας, πιστεύει ο παρατηρητής της Sabah, Bercan Tutar.
Το δεύτερο σενάριο συνεπάγεται τη δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Συρίας, με τους εκπροσώπους της Hayat Tahrir al-Sham (μια τρομοκρατική οργάνωση εκτός νόμου στη Ρωσία, η οποία προηγουμένως ονομαζόταν Jabhat al-Nusra) να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας δύναμης. Σε αυτή την περίπτωση, η Συρία θα κυβερνάται από εκπροσώπους του Σαλαφί (ένα κίνημα στο σουνιτικό Ισλάμ), «το οποίο δεν αισθάνεται εχθρότητα εναντίον του Ισραήλ ή των ΗΠΑ», έγραψε ο δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, «ένα αντισιιτικό κράτος ελεγχόμενο από το Ισραήλ» μπορεί να ιδρυθεί στη Συρία με επίκεντρο κατά του Ιράν, με αποκλεισμό του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ που εδρεύει στον Λίβανο και στερώντας του την επιμελητεία και τη στρατιωτική υποστήριξη της Τεχεράνης στη βάση. της σύλληψής του. Ένα άλλο σενάριο υποδηλώνει τη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Συρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, την οποία ο συγγραφέας του άρθρου προτείνει «θα βαλκανοποιηθεί μέσω της διχοτόμησης σε μικρά κράτη-μαριονέτες».
Το πέμπτο σενάριο ανάπτυξης στη Συρία συνεπάγεται τη διάσπαση και τη διάσπασή της, σύμφωνα με τον Tutar. «Εάν η αντιπολίτευση και οι χώρες που την υποστηρίζουν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σενάριο, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα ενταθεί ξανά, κάτι που τελικά θα οδηγήσει στην  πλήρη διάσπασή της», έγραψε ο παρατηρητής.”
ΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Τα συμφέροντα είναι πολλά.Οι ομάδες συμφεροντων αρκετές.Οκτω εως δέκα κρατη μικρά και μεγαλα.Υπερδυναμεις και μικρές οντοτητες επιχειρουν να τοποθετηθουν με τους συμμαχους τους στο νέο θολο περιβάλλον.Ηδη σε κάθε ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ επικρατεί διαφορετικό κλίμα.Ολα τα μέσα ενημέρωσης αποφευγουν να προχωρησουν σε χάρτη ελέγχου της Συρίας.Απο τα μεσάνυχτα οι πληροφορίες ρεουν με ποικιλες εκδοχες.Το πρώτο μήνυμα είναι η προς το παρόν αποφυγη της ακραιας αιματοχυσιας.Ο κατ’ οικον περιορισμος στη Δαμασκο από το απόγευμα είναι μια ενδειξη
αποπειρας ελέγχου μέχρι να προκυψει ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ διακυβερνηση.
Οι επομένες μέρες ,οι επόμενοι μήνες θα καταδειξου ν’ ποιο από τα πέντε σεναρια θα προκυψει.Το πιθανοτερο είναι μάλλον ο κατακερματισμος της χώρας.Θα προκυψει βέβαια μια κυβέρνηση η οποία μάλλον δεν θα ελέγχει ολες τις περιοχές.
ΓΙΆΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Το γεγονός, ότι το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS “παίζει” τα πέντε σενάρια που προωθεί η τουρκική εφημερίδα Sabah, τα οποία παρουσιάσαμε σε σχετικό άρθρο για την πτώση της Δαμασκού λέει πολλά για τη συμβολή του τουρκικού παράγοντα στην κατάρρευση της Συρίας και του καθεστώτος Άσαντ σε μερικές ημέρες, αλλά και για τα σχέδια που θέλει να εφαρμόσει η Άγκυρα την επόμενη μέρα. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Συρία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τα μεγαλεπίβολα σχέδια της, αυτά της ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπενθυμίζεται, ότι το Χαλέπι που κατακτήθηκε μέσα σε τρεις μέρες από τον ξέσπασμα της σύγκρουσης στις 27 Νοεμβρίου 2024 βρίσκεται εντός του εθνικού όρκου…
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Συρία στο μοντέλο του Ιράκ! Ποιους στηρίζει το Ισραήλ

Η “επόμενη μέρα” της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

– Η εξέγερση των σουνιτών ανταρτών κατά του καθεστώτος Άσαντ δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντιθέτως, έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι η Ρωσία “άφησε” το καθεστώς Άσαντ να καταρρεύσει σχεδόν αμαχητί
– Η “επόμενη μέρα” της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ
– Το Ισραήλ υπολογίζει στην επιρροή των Κούρδων και των Δρούζων της Συρίας. Το νέο πλαίσιο περιφερειακής πολιτικής του Ισραήλ επικεντρώνεται στην ενίσχυση των διαύλων με τις μειονότητες της ευρείας Μέσης Ανατολής.
————————-

Η επικράτηση των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία δραστική ανακατάταξη στον τρόπο διακυβέρνησης στο εσωτερικό της χώρας και κατά πάσα πιθανότητα, την εφαρμογή ενός ομοσπονδιακού μοντέλου, κατά το παράδειγμα του σημερινού Ιράκ, σύμφωνα με την εκτίμηση του επισκέπτη καθηγητή διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γαβριήλ Χαρίτου, που φιλοξενήθηκε στην ειδησεογραφική εκπομπή NewsRoom του ERTNEWS με τους δημοσιογράφους Μάκηκ Προβατά και Μαριλένα Γεραντώνη.

** Τα πρώτα μηνύματα των ανταρτών προς το εξωτερικό

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτο, οι Σύροι αντάρτες δείχνουν να επιδιώκουν να καθησυχάσουν την διεθνή κοινότητα, επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι κατά την έναρξη της εξέγερσής τους κατά του καθεστώτος Άσαντ έλαβαν συγχαρητήρια μηνύματα από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φάντι Αλ-Μπάχρα, ένας από τους ηγέτες των ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζεται από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι εκπρόσωποι της οργάνωσής του θέλουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ηγέτες όλων ανεξαιρέτως των αραβικών κρατών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε ο κ. Χαρίτος, ότι στις πρώτες εκπομπές της κρατικής συριακής τηλεόρασης αφότου τέθηκε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν επιβλήθηκαν στις γυναίκες δημοσιογράφους και εκφωνήτριες ο ισλαμικός κώδικας ενδυμασίας – γεγονός που προφανώς επιδιώκει να στείλει πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς, κυρίως στην φυσιογνωμία που επιδιώκει να υιοθετήσει ή να αποδείξει το νέο καθεστώς, που έχει αρχίσει να εδραιώνεται.

** Έκπληξη αποτελεί η εγκατάλειψη του Άσαντ από τη Ρωσία

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στη Συρία θα πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη, ο Γαβριήλ Χαρίτος διευκρίνισε ότι ήταν προβλέψιμο πως κάποια στιγμή η ισλαμιστική αντιπολίτευση θα επεδίωκε αργά ή γρήγορα να διεκδικήσει με τα όπλα την εξουσία. Ωστόσο, το στοιχείο που πράγματι προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι, όπως τελικά αποδείχθηκε, η Ρωσία αποφάσισε να εγκαταλείψει όχι μόνο το καθεστώς Άσαντ, αλλά ίσως και τη Συρία. Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Χαρίτος επεσήμανε ότι η Ρωσία ενθάρρυνε τον Άσαντ να αποδεχθεί το στάτους κβο που επεδίωκε η Τουρκία, βάσει του οποίου ο τουρκικός στρατός θα παρέμενε στα συριακά εδάφη που είχε καταλάβει. Επειδή όμως ο Άσαντ ήταν απρόθυμος να προβεί σε έναν τέτοιον συμβιβασμό, απαιτώντας την πλήρη αποχώρηση του τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφός του, τότε η Άγκυρα αποφάσισε να δώσει το δικό της ‘πράσινο φως’ στις ανταρτικές οργανώσεις να καταλάβουν την εξουσία. Έτσι, σήμερα στην Τουρκία «πολλοί αξιωματούχοι χαμογελούν» όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι στο Ισραήλ είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι το νέο συριακό καθεστώς εξυπηρετεί τα τουρκικά περιφερειακά συμφέροντα.

** Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους και τους Δρούζους

Περιγράφοντας την ισραηλινή θεώρηση της κατάστασης, ο Γαβριήλ Χαρίτος αναφέρθηκε στην πρόσφατη ομιλία του νεοτοποθετηθέντος Υπουργού Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, τόνισε ότι οι φυσικοί σύμμαχοι του Ισραήλ στην περιοχή είναι οι μειονότητες και μιλώντας για την περίπτωση της Συρίας, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους Κούρδους και τους Δρούζους. Μάλιστα, ήδη χθες έγινε γνωστό ότι ηγετικά στελέχη των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας ήρθαν σε επαφή με ισραηλινούς κρατικούς αξιωματούχους ζητώντας ισραηλινή στήριξη σε περίπτωση σύγκρουσής τους με τους τζιχαντιστές αντάρτες. Ανάλογες κινήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ λέγεται ότι έχουν σημειωθεί στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τους ήδη υπάρχοντες διαύλους επικοινωνίας με την κοινότητα των Δρούζων στην νότια Συρία.

Ως προς την κατάσταση επί του εδάφους, ο κ. Χαρίτος ανέφερε ότι ήδη από χθες το βράδυ, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι στην συριακή πλευρά κατά μήκος ολόκληρης της οριογραμμής Ισραήλ-Συρίας στα Υψώματα του Γκολάν, ελέγχεται εκ ολοκλήρου από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Παράλληλα όμως, και με αφορμή χθεσινοβραδινό ένοπλο επεισόδιο, κατά το οποίο οι Σύροι αντάρτες επιτέθηκαν σε φυλάκιο της μόνιμης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στην νεκρή ζώνη, με αποτέλεσμα από σήμερα το πρωί, όλη η νεκρή ζώνη να βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σύροι αντικαθεστωτικοί κηρύσσουν «νέα εποχή» μετά την «φυγή» του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη χώρα

Δημοσιεύτηκε

στις

Οι Σύροι αντάρτες δήλωσαν την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα, καλώντας τους πολίτες στο εξωτερικό να επιστρέψουν σε μια «ελεύθερη Συρία» και λέγοντας ότι η Δαμασκός είναι απαλλαγμένη από τον «τύραννο». Ακολουθήστε το live blog μας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Περίληψη

Ο επικεφαλής ενός παρατηρητή του πολέμου της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ έφυγε από τη χώρα για μια άγνωστη τοποθεσία, φυγαδεύοντας μπροστά από τους αντάρτες που είπαν ότι είχαν εισέλθει στη Δαμασκό μετά από μια εκπληκτική προέλαση σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αναφερόμενη αποχώρηση του προέδρου έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η ισλαμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ξεκίνησε την εκστρατεία της αμφισβητώντας περισσότερες από πέντε δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.
Ο Πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να «συνεργαστεί» με οποιαδήποτε ηγεσία επιλέξει ο λαός και για οποιαδήποτε διαδικασία παράδοσης
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Συρίας με έδρα την Τουρκία λέει ότι θα συναντηθούν με παγκόσμιους ηγετες για να συμφωνήσουν στο επόμενο στάδιο
Ο επικεφαλής της κύριας ομάδας αντιπολίτευσης της Συρίας στο εξωτερικό, Hadi al-Bahra, δήλωσε στο Al Jazeera Mubasher TV την Κυριακή ότι θα συναντηθούν με αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη για να συμφωνήσουν στο επόμενο στάδιο για το
χώρα.

Οι αντάρτες κηρύσσουν το τέλος της κυριαρχίας του Άσαντ στη Συρία

Οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών δήλωσαν ότι κατέλαβαν τη Δαμασκό σε μια αστραπιαία επίθεση την Κυριακή, αφήνοντας τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε φυγή και τερματίζοντας πέντε δεκαετίες κυριαρχίας του Μπάαθ στη Συρία.
Κάτοικοι στη συριακή πρωτεύουσα εθεάθησαν να ζητωκραυγάζουν στους δρόμους της Δαμασκού, καθώς οι αντάρτικες φατρίες προανήγγειλαν την αποχώρηση του «τύραννου» Άσαντ και «κηρύσσουν την πόλη της Δαμασκού ελεύθερη».
Η αναφερόμενη αποχώρηση του προέδρου έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες από τότε που η ισλαμιστική ομάδα Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ξεκίνησε την εκστρατεία της αμφισβητώντας περισσότερες από πέντε δεκαετίες διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.
«Μετά από 50 χρόνια καταπίεσης υπό την κυριαρχία Μπάαθ και 13 χρόνια εγκλημάτων και τυραννίας και (αναγκαστικού) εκτοπισμού… ανακοινώνουμε σήμερα το τέλος αυτής της σκοτεινής περιόδου και την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Συρία», δήλωσαν οι αντάρτες Τηλεγράφημα.

Ο Μπάιντεν παρακολουθεί «εξαιρετικά γεγονότα» στη Συρία, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του παρακολουθούν τα «έκτακτα γεγονότα στη Συρία» βρίσκονται σε επαφή με περιφερειακούς εταίρους, δήλωσε ο Λευκός Οίκος το Σάββατο. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η ομάδα του παρακολουθούν στενά τα έκτακτα γεγονότα στη Συρία και παραμένουν σε συνεχή επαφή με
περιφερειακούς εταίρους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο αρχηγός των ανταρτών της Συρίας διατάζει τις δυνάμεις να μην πλησιάζουν τα ιδρύματα της Δαμασκού

Ο ηγέτης της συριακής ανταρτικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, διέταξε τις δυνάμεις την Κυριακή να μην πλησιάσουν επίσημα ιδρύματα στη Δαμασκό, λέγοντας ότι θα παραμείνουν υπό τον πρωθυπουργό μέχρι να παραδοθούν «επίσημα».
«Σε όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη της Δαμασκού, απαγορεύεται αυστηρά να πλησιάζουν δημόσια ιδρύματα, τα οποία θα παραμείνουν υπό την επίβλεψη του πρώην πρωθυπουργού έως ότου παραδοθούν επίσημα», είπε ο Τζολάνι σε δήλωση στο Telegram, χρησιμοποιώντας το πραγματικό του ονόμασε τον Ahmed al-Sharaa αντί για το nom de guerre του και πρόσθεσε: «Απαγορεύεται να πυροβολείς στον αέρα».

Ο Σύρος πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με οποιαδήποτε ηγεσία επιλεγεί από τον λαό

Ο Πρωθυπουργός της Συρίας Μοχάμεντ αλ Τζαλάλι δήλωσε την Κυριακή ότι είναι έτοιμος να «συνεργαστεί» με οποιαδήποτε ηγεσία επιλεγεί από τον λαό και για οποιαδήποτε διαδικασία παράδοσης, αφού οι αντάρτες είπαν ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα.
“Αυτή η χώρα μπορεί να είναι μια κανονική χώρα που χτίζει καλές σχέσεις με τους γείτονές της και τον κόσμο… αλλά αυτό το θέμα εξαρτάται από οποιαδήποτε ηγεσία επιλεγεί από τον συριακό λαό. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί της (αυτή την ηγεσία) και να προσφέρουμε ό,τι είναι δυνατό εγκαταστάσεις», είπε ο Τζαλάλι σε ομιλία που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Οι αντάρτες λένε στους Σύρους στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην «ελεύθερη Συρια”

Η αντιπολίτευση που εδρεύει στη Συρία λέει ότι η Δαμασκό είναι τώρα «χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ»
Ο επικεφαλής της κύριας ομάδας αντιπολίτευσης της Συρίας στο εξωτερικό, Χάντι αλ-Μπάχρα Σύριαν δήλωσε την Κυριακή ότι η Δαμασκός είναι πλέον «χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ».
Ο Άσαντ πέταξε από τη Δαμασκό για άγνωστο προορισμό την Κυριακή, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, καθώς οι αντάρτες είπαν ότι εισήλθαν στην πρωτεύουσα χωρίς κανένα σημάδι ανάπτυξης του στρατού.
Χιλιάδες με αυτοκίνητα και με τα πόδια συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία στη Δαμασκό κουνώντας και φωνάζοντας «Ελευθερία», είπαν αυτόπτες μάρτυρες
Σύροι αντάρτες λένε ότι μπήκαν στη Δαμασκό καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αναφέρουν ήχους πυροβολισμών
Σύροι αντάρτες δήλωσαν νωρίς την Κυριακή ότι μπήκαν στη Δαμασκό, περιορίζοντας μια εκπληκτική προέλαση σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ανέφεραν ήχους πυροβολισμών και εκρήξεων.
Δεν υπήρξε άμεση επίσημη δήλωση από τη συριακή κυβέρνηση. Το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM μετέδωσε ότι το αεροδρόμιο της Δαμασκού εκκενώθηκε και όλες οι πτήσεις σταμάτησαν.
Οι αντάρτες ανακοίνωσαν επίσης ότι μπήκαν στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή Saydnaya βόρεια της πρωτεύουσας και «απελευθέρωσαν τους κρατούμενους μας» εκεί.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αναχώρησε από τη Δαμασκό προς άγνωστο προορισμό

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο και έφυγε από τη Δαμασκό για άγνωστο προορισμό την Κυριακή, δήλωσαν στο Reuters δύο ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, καθώς οι αντάρτες είπαν ότι μπήκαν στην πρωτεύουσα χωρίς κανένα σημάδι ανάπτυξης του στρατού.
Αντάρτες της Συρίας, λένε οι παρατηρητές ότι ανοίγουν οι πύλες στη διαβόητη φυλακή Sednaya της Δαμασκού
Οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών δήλωσαν την Κυριακή ότι εισέβαλαν σε μια διαβόητη φυλακή της Δαμασκού, ανακοινώνοντας μέσω Telegram το «τέλος της εποχής της τυραννίας στη φυλακή Sednaya».
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία δήλωσε ότι «οι πόρτες της διαβόητης φυλακής «Σεντνάγια», γνωστής ως «σφαγείο ανθρώπων», έχουν ανοίξει για χιλιάδες κρατούμενους που φυλακίστηκαν από τον μηχανισμό ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του καθεστώτος».
Το Monitor αναφέρει ότι ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έφυγαν από το αεροδρόμιο της Δαμασκού
Ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Δαμασκού, δήλωσε ένας παρατηρητής πολέμου την Κυριακή, αφού οι αντάρτες υποσχέθηκαν να πραγματοποιήσουν την αστραπιαία επίθεσή τους στην πρωτεύουσα.
Πηγές από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία ανέφεραν ότι αξιωματικοί και στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων αποχώρησαν από το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, καθώς κάτοικοι της πρωτεύουσας είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσαν πυροβολισμούς στην πόλη.

Η Χεζμπολάχ αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Χομς, στα περίχωρα της Δαμασκού

Η Χεζμπολάχ αποσύρει τις δυνάμεις της από τα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού και την περιοχή της Χομς, δήλωσε μια πηγή κοντά στη λιβανέζικη οργάνωση την Κυριακή, καθώς ο σύμμαχός τους Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ αντιμετωπίζει μια επίθεση ανταρτών.
Η ομάδα “έχει δώσει εντολή στους μαχητές της τις τελευταίες ώρες να αποσυρθούν από την περιοχή της Χομς, με κάποιους να κατευθύνονται προς τη Λατάκεια (στη Συρία) και άλλους προς την περιοχή Ερμέλ στον Λίβανο”, είπε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι “οι μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν επίσης εκκενωθεί θέσεις γύρω από τη Δαμασκό».
Έντονοι ήχοι πυροβολισμών ακούστηκαν στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού, δήλωσαν δύο κάτοικοι την Κυριακή καθώς οι αντάρτες βαδίζουν προς την πρωτεύουσα.
Δεν έγινε αμέσως σαφές πού ήταν η πηγή του πυροβολισμού, είπαν δύο κάτοικοι που ζουν σε μια κατοικημένη περιοχή κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι αντάρτες της Συρίας λένε ότι οι δυνάμεις τους ελέγχουν τη Χομς και τη Δαμασκό
Οι αντάρτες υπό την ηγεσία των ισλαμιστών ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Χομς, στο δρόμο προς τη Δαμασκό, όπου η συριακή κυβέρνηση δήλωσε ότι στήνει έναν αδιαπέραστο κλοιό ασφαλείας.
Το υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε νωρίτερα ότι οι αντάρτες είχαν εισέλθει στη Χομς, περιγράφοντας την κατάσταση εκεί ως «ασφαλή και σταθερή».
Ωστόσο, ο αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), Αχμέντ αλ-Σαράα, είπε ότι ο έλεγχός τους στη Χομς σηματοδότησε ένα «ιστορικό γεγονός που θα διακρίνει μεταξύ αλήθειας και ψεύδους».
Η κατάληψη της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, θα κόψει την έδρα της εξουσίας στην πρωτεύουσα Δαμασκό από τις ακτές της Μεσογείου, ένα βασικό προπύργιο της φυλής Άσαντ που κυβερνά τη Συρία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Ο Χασάν Αμπντέλ Γκάνι, ηγετικός διοικητής του συνασπισμού των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών, είπε ότι οι επιχειρήσεις της ομάδας “συνεχίζονται για την πλήρη απελευθέρωση της υπαίθρου της Δαμασκού”.
Οι κυριότερες χθεσινές εξελίξεις:
Ένας ηγετικός διοικητής του συνασπισμού ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών της Συρίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στην τρίτη πόλη της χώρας Χομς και απελευθέρωσαν περισσότερους από 3.500 κρατούμενους από την κεντρική της φυλακή.
Το Κατάρ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας μια πολιτική λύση στη Συρία. Η δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μετά τη συνάντησή τους στη Ντόχα, ανέφερε ότι η κρίση στη Συρία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια.
Η πολωνική πρεσβεία στη Συρία συνέστησε σε όλους τους Πολωνούς πολίτες στη Συρία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι τα στρατεύματά του βοηθούν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο ελεγχόμενο από τη Συρία τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν στην απόκρουση μιας επίθεσης «ενόπλων ατόμων».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις12 λεπτά πριν

«Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε»…

γράφει η Φανούλα Αργυρού* «Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε»… Η φράση χρεώνεται στον Κολοκοτρώνη και ότι την...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Κορυφώνεται το δράμα στη Συρία! Αίμα και δάκρυα τις επόμενες ώρες και ημέρες

Μια νέα περίοδος αρχίζει για τη Συρία. Για μεγάλο διάστημα θα είναι τραγική για τον πληθυσμό.

Διεθνή2 ώρες πριν

Το καλό και το κακό σενάριο για Συρία από το BBC! Τα τουρκικά σχέδια αναπαράγονται από το ρωσικό TASS

Έγραφα χτες πως η Συρία είναι μια χώρα με έκτασή  185.180 τ.χλμ. και πληθυσμό 24.673.000 κατοίκων.Έτσι εκτιμούν οι τεχνοκρατες των...

Διεθνή2 ώρες πριν

Συρία στο μοντέλο του Ιράκ! Ποιους στηρίζει το Ισραήλ

Η "επόμενη μέρα" της Συρίας θα θυμίζει τη σημερινή εικόνα του ομοσπονδιακού Ιράκ

Άμυνα2 ώρες πριν

Pete Hegseth: Ο υποψήφιος υπουργός του Τραμπ αμφισβητεί ανοιχτά τη συμμετοχή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

Η κριτική του δεν περιορίζεται στην Τουρκία ως χώρα, αλλά επεκτείνεται και στον ίδιο τον πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Δημοφιλή