Πολιτική
Διπλωματικές πηγές: Πάγια θέση της Ελλάδας το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ξεκάθαρα: Δικαίωμά μας τα 12 ναυτικά μίλια
Τι σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στα τουρκικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «υπαναχώρηση της Ελλάδας» στο θέμα των 12 ναυτικών μιλίων, με αφορμή δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη
Πάγια θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητώς από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), αναφέρουν διπλωματικές πηγές με αφορμή τουρκικά δημοσιεύματα που «πιάστηκαν» από δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη και «ανακάλυψαν» την «παραίτηση της Ελλάδας από την αξίωση για 12 μίλια στα χωρικά ύδατα».
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha τις προηγούμενες μέρες, ο Χρήστος Ροζάκης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δέχεται «ίσως» τα 10 ναυτικά μίλα ως αιγιαλίτιδα ζώνη.
«Η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αναθερμάνει τον διάλογο με την Τουρκία» δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Χρήστος Ροζάκης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.9 Alpha, ο κ. Ροζάκης αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, για αναθέρμανση του διαλόγου με την Τουρκία, καταθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις, όπως η αποδοχή επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως δίνει το δικαίωμα το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως ανέφερε, οι διερευνητικές επαφές έχουν ως βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
«Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια, όμως η τουρκική πλευρά επιμένει σταθερά και προκλητικά να μην ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, το Σάββατο τα τουρκικά μέσα έκαναν λόγο για «υποχώρηση της Ελλάδας». Συγκεκριμένα, το A Haber ανέφερε:
«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από την αξίωση για 12 μίλια χωρικών υδάτων» και συνέχισε «Η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια. Ο ισχυρισμός έγινε από τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Χρήστο Ροζάκη. Ο Ροζάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα είχε αποδεχθεί τη φόρμουλα των 10 μιλίων, παραιτούμενη από το αίτημα των 12 μιλίων»
Ανάλογο δημοσίευμα υπήρχε και στο τουρκικό Star με τίτλο:
«Η Ελλάδα παραιτήθηκε από το αίτημά της για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Πολιτική
Η σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και το χρονοδιάγραμμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Ο χάρτης που αποτυπώνει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών, τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, σε συνέχεια των κυβερνητικών αποφάσεων για τη συγκρότηση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο.
Όπως σημειώνει, η εξέλιξη αυτή κλείνει μία εκκρεμότητα και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας. Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπασταύρου συνδέει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με το ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων που εκδήλωσε πρόσφατα η αμερικανική Chevron, σημειώνοντας ότι οι έρευνες αυτές μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν στις θαλάσσιες ζώνες που καθορίζονται τώρα.
Αναλύει επίσης τη στρατηγική για τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στην Ε.Ε. για άρση στρεβλώσεων, στην εσωτερική αγορά για αντιμετώπιση ζητημάτων όπως οι ρευματοκλοπές και στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.
Επιπλέον προαναγγέλλει λελογισμένη παρέμβαση για την καταβολή ενισχύσεων σε 1 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο την κάλυψη του αυξημένου κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου 2024 με Φεβρουάριο 2025.
Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου:
Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσατε τον νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, και υπογράψατε την Υπουργική Απόφαση που περιλαμβάνει τον Χάρτη. Tι σημαίνει αυτό στην πράξη;
Με την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ορίζουμε τις χρήσεις των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας. Αποτυπώνουμε, δηλαδή, με λεπτομέρεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την τουριστική ανάπτυξη, την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και την ιχθυοκαλλιέργεια στις θάλασσές μας. Και αυτή η χαρτογράφηση γίνεται πάντοτε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Για τη χώρα μας, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά, είναι μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που δρομολογήσαμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν προτεραιότητά μας στο Υπουργείο να τον προχωρήσουμε άμεσα, όπως και έγινε. Ο χάρτης αυτός, που θα μας συνοδεύει, κλείνει μία εκκρεμότητα και αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας μας. Είμαι υπερήφανος που η Υπουργική Απόφαση που υπέγραψα περιλαμβάνει έναν χάρτη, ο οποίος αποτυπώνει για πρώτη φορά σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με πλήρη επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Επίσης, με αυτόν τον χάρτη, για πρώτη φορά, η Ελληνική Πολιτεία οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της, σε όλο το εύρος της δικαιοδοσίας μας, υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις και ασκώντας τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτή είναι και η γεωπολιτική σημασία της στρατηγικής μας.
Σχετίζεται αυτή η εξέλιξη με την αποδοχή ενδιαφέροντος από τη Chevron; Πώς θα προχωρήσετε στο εξής στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες; Πότε θα πρέπει να περιμένουμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση από τους αναδόχους;
Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας κρίνεται στο πεδίο, πρέπει να μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Οφείλουμε να κινούμαστε με ταχύτητα και να υλοποιούμε με συνέπεια την κυβερνητική δέσμευση για μία Ελλάδα πιο δυνατή. Οι δύο θεματικές που αναφέρετε σχετίζονται άμεσα: ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός απεικονίζει τις θαλάσσιες ζώνες, όπου θα αναπτυχθούν μεταξύ άλλων και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, και έτσι προφανώς αφορά και τη σημαντική εξέλιξη που είχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες με τη Chevron. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ενός παγκόσμιου πετρελαϊκού κολοσσού αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα και στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ουσιαστικά, η χώρα μας απολαμβάνει διεθνή αξιοπιστία, όχι μόνο στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της, αλλά και των Αμερικανών συμμάχων της. Ως προς το χρονοδιάγραμμα, είναι το συντομότερο δυνατό και ακολουθείται κατά γράμμα: ολοκληρώσαμε ήδη δύο Υπουργικές Αποφάσεις και προχωρούμε με την τρίτη Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί για 90 ημέρες στην ευρωπαϊκή εφημερίδα. Πρόθεσή μας είναι ο διαγωνισμός να διενεργηθεί εντός του 2025 και να ξεκινήσουν οι απαραίτητες σεισμικές έρευνες το 2026. Προκειμένου να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε σχέση με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, προγραμματίζουμε συνάντηση τις επόμενες εβδομάδες στο Χιούστον των ΗΠΑ.
Μιλώντας για ενέργεια, το κύριο θέμα που και εσείς αναδείξατε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ είναι η συγκράτηση των τιμών της ενέργειας. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που εξετάζετε σε αυτήν την κατεύθυνση;
Το κόστος ενέργειας -ας μην κρυβόμαστε- αποτελεί έναν βραχνά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και στην Κυβέρνηση το γνωρίζουμε αυτό. Η τιμή του ρεύματος, ωστόσο, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, καθώς είναι ευθέως ανάλογη με τις πολιτικές της Ευρώπης, με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής, καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του Μαρτίου, για παράδειγμα, αποτυπώθηκε σε μειωμένες τιμές που είδαν οι πολίτες στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου, αλλά η τιμή του Μαΐου δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Στην Κυβέρνηση μεριμνούμε ώστε να μειώνεται η όποια αρνητική εξωγενής επίδραση, διεκδικώντας από την Ευρώπη πολιτικές που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων και τη μείωση των τιμών, προς όφελος των πολιτών. Ταυτόχρονα εφαρμόζουμε κι εμείς στην πράξη πολιτικές μείωσης κόστους, όπως η προσπάθεια επίλυσης τεχνικών απωλειών, η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και η εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της ρευματοκλοπής. Ιδιαίτερα, στεκόμαστε δίπλα στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς έχουμε ακόμα υψηλά ποσοστά ενεργειακής ένδειας και θέλουμε να εξαντλήσουμε τα μέτρα πολιτικής για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Η ενέργεια είναι βέβαια γεωστρατηγικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα ασφάλειας, αυτονομίας, σταθερότητας, και κυρίως καθημερινότητας.
Παραμένει σε εκκρεμότητα η καταβολή ενισχύσεων για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πότε αναμένονται εξελίξεις;
Θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα το μέτρο που αφορά τις επιδοτήσεις επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μικρομεσαίες. Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκε τους μήνες Δεκέμβριο 2024 – Φεβρουάριο 2025. Οι δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις θα πλησιάσουν το 1 εκατομμύριο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στήριξε πρώτα τους οικιακούς καταναλωτές, το καλοκαίρι του 2024, οι οποίοι αντιμετώπισαν μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος σε σχέση με τις επιχειρήσεις. Στη συνέχεια, όταν το κόστος αυξήθηκε μεσοσταθμικά και για τις επιχειρήσεις, λάβαμε την απόφαση να ενισχύσουμε και τους επαγγελματίες καταναλωτές ρεύματος. Η Πολιτεία παρεμβαίνει όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να στηρίζει δίκαια και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το Πάσχα επίκειται πτώση της ζήτησης σε ρεύμα, προβλέπετε κίνδυνο για το σύστημα;
Είναι γεγονός ότι την πασχαλινή περίοδο έχουν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια σημαντικές ανισορροπίες μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια στο σύστημα. Η παραγωγή, κυρίως από ανανεώσιμες πηγές, είναι αυξημένη, ενώ το Πάσχα η ζήτηση μειώνεται, πόσο μάλλον φέτος που συμπίπτει με το Καθολικό και αναμένεται να μειωθούν και οι εξαγωγές μας προς την Ευρώπη. Προς αποφυγή πιθανών κινδύνων, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει εντατικά συναντήσεις με τους συναρμόδιους φορείς και παραμένουμε σε ετοιμότητα. Στις δοκιμές που διενεργήσαμε με τη ΡΑΑΕΥ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ παρατηρήσαμε ευρύτατα ποσοστά συμμόρφωσης -πάνω από 90%- από τους παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εργαζόμαστε μαζί με τον επιχειρηματικό κόσμο για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, για όσους -λίγους- επιμένουν να αγνοούν τους νόμους, προφανώς δεν υπάρχει άλλη περίοδος χάριτος ούτε και ανοχή. Γι’ αυτό και αυστηροποιήσαμε περαιτέρω με νομοθετική ρύθμιση το υφιστάμενο πλαίσιο το οποίο και θα εφαρμόσουμε παραδειγματικά. Με αφορμή αυτήν τη συνέντευξη, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά όσα στελέχη των φορέων παραμένουν σε επιφυλακή, ακόμη και τις Άγιες αυτές ημέρες του Πάσχα, προκειμένου όλοι οι υπόλοιποι να μπορέσουμε να περάσουμε αυτές τις γιορτές της Ορθοδοξίας και της παράδοσής μας με τις οικογένειες και τους δικούς μας, ανεμπόδιστα και χωρίς απρόοπτα. Εύχομαι καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλες και όλους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική
Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο – Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα
Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020

Το Προεδρικό Διάταγμα λαμβάνει υπόψη τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας – Ιταλίας του 2020
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».
Το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025, την ημέρα που ανακοινώθηκε και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε μία ημέρα αργότερα.
Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός είναι μια σημαντική στρατηγική τομή στη χωροταξική οργάνωση της χώρας, καθώς για πρώτη φορά η Πολιτεία καθορίζει και αποτυπώνει σε χάρτες τις χρήσεις και τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν σε όλο το εύρος των θαλάσσιων ζωνών, ασκώντας παράλληλα τα δικαιώματά της όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Οδηγία 2014/89/ΕΕ.
Η απόφαση στηρίζεται στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το 2020, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2021. Επίσης, βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό προβλέπεται από τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα ήδη από το 1995.
Η ΑΟΖ που ανακηρύσσεται δεν περιλαμβάνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (δηλαδή τα χωρικά ύδατα), το εύρος της οποίας έχει καθοριστεί από τον νόμο του 2021. Ωστόσο, εντός της ΑΟΖ η Ελλάδα αποκτά πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, ενεργειακών αποθεμάτων και την έρευνα.
Το διάταγμα προβλέπει επίσης ότι η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει αντίστοιχα δικαιώματα και σε άλλες περιοχές των ακτών της, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας.
Η ανακήρυξη της ΑΟΖ στο Ιόνιο αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην άσκηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού.
Το Προεδρικό Διάταγμα
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4716/2020 «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους» (Α΄ 163),η οποία τέθηκε διεθνώς σε ισχύ στις 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 αυτής, β) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995 «Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης» (Α΄ 136), καθώς και του άρθρου δεύτερου του ως άνω νόμου.
2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Το γεγονός ότι οι διατάξεις του παρόντος δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – «Μίτος».
4. Την 46/2025 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
1. Ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
2. Η θαλάσσια περιοχή της παρ. 1 ορίζεται από γραμμές, οι οποίες συνδέουν τα εξής σημεία, όπως αυτά καθορίζονται στο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς «WGS-84»:
3. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύσσεται με την παρ. 1 δεν περιλαμβάνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το εύρος της οποίας καθορίστηκε με τον ν. 4767/2021 (Α΄ 9).
4. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ανακηρυσσόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995.
Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982.
Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εξωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και στον Υπουργό Εξωτερικών και στους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς την εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.
Απόψεις
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος!
Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί.

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Η ανακοίνωση απο την κυβέρνηση των ορίων των θαλάσσιων πάρκων ήταν μια θετική ενέργεια. Ήταν αυτό που οι σχολιαστές της πολιτικής της της ζητούσαν να κάνει εδώ και καιρό και δεν το έκανε. Ο προφανής λόγος ήταν ότι ανησηχούσε για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση αγνοούσε την ελληνική κοινή γνώμη η οποία, επίσης, την πίεζε προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορούσε, όμως, να αγνοήσει την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε εδώ και καιρό απο τα κράτη μέλη να υποβάλουν τα όρια των θαλασσίων πάρκων τους. Το έκαναν όλες οι χώρες εκτός της Ελλάδος.
Και εδώ ο λόγος ήταν προφανής. Η κυβέρνηση των Αθηνών φοβόταν τις αντιδράσεις της Άγκυρας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήγε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ε.Ε. και το Δικαστήριο καταδίκασε την χώρα και της ζήτησε να συμμορφωθεί ως 27 Απριλίου. Αν δεν συμμορφωνόταν η Αθήνα, η Επιτροπή θα ξαναπήγαινε την Ελλάδα στο Δικαστήριο και αυτήν την φορά θα έπεφτε και πέλεκυς.
Αυτή είναι η ιστορία του θέματος για το οποίο απο χθές η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστές της πανηγυρίζουν. Γιατί; Επειδή αναγκάστηκαν απο την ΕΕ να προβούν σε μια κίνηση εθνικού συμφέροντος; Επειδή προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση κάτω απο την πίεση της ΕΕ την οποία επίσης επικαλούνται για την ενέργειά τους προς την Τουρκία; Ουσιαστικά την ανάγκην φιλοτιμίαν εποίησαν.
Αυτά ως προς την ιστορία του θέματος.
Για τα απο εδώ και πέρα υπάρχουν τα εξής:
1.-Είναι εμφανής η αδυναμία της Ελλάδας να ασκήσει πολιτική προάσπισης την δικαιωμάτων της. Η αδυναμία αυτή πρέπει να καλυφθεί. Και καλύπτεται μόνο αν ισχυροποιηθεί το στράτευμα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει πόλεμος. Σημαίνει μη πόλεμος. Ο νοών νοείτω.
2.-Τα όρια των Θαλάσσιων Πάρκων είναι αυτά που θα αναμέναμε με βάση το ΔΔ και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αλλά αυτά δεν είναι ΑΟΖ. Πρέπει να διακηρυχθούν και ως ΑΟΖ και να κληθούν οι χώρες που ενδιαφέρονται να συζητήσουν με την Ελλάδα. Επειδή θα διακηρυχθούν δεν σημαίνει ότι θα γίνουν και ΑΟΖ. ΑΟΖ θα γίνουν όταν υπάρξει συμφωνία.
3.-Να διακηρυχθούν, λοιπόν, τα όρια και να κληθούν Τουρκία και Κύπρος σε συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
4.-Η θέση της κυβέρνησης για συνυποσχετικό είναι ξεπερασμένη. Στο συνυποσχετικό εκείνο που θα συζητούσαν Αθήνα και Άγκυρα ήταν αν τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
(Ουσιαστικά η Τουρκία θα έβαζε ένα σωρό άλλα πράγματα). Αυτήν την στιγμή με την ανακοίνωση των ορίων των Θαλάσσιων Πάρκων η Ελλάδα πήρε σαφή θέση στο θέμα αυτό. Αυτα τα όρια με αυτήν την θέση θα συζητήσει με την Τουρκία. Όχι αν τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τεχνικές συνομιλίες για τα όρια της ΑΟΖ θα κάνει.
Οι εξελίξεις ξεπέρασαν το συνυποσχετικό.
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον