Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο αγωγός EastMed και τα νέα διεθνή συμφραζόμενα

Δημοσιεύτηκε στις

2.1.2020. Οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης και του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ, κατά την τελετή υπογραφής της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό East Med. Φωτ. INTIME NEWS

Το σχέδιο του αγωγού EastMed ήταν συνεπώς εξαρχής πρωτίστως πολιτικού χαρακτήρα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Τον Μάιο του 2020 η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε (ν. 4687/2020), πανηγυρικά, με ευρύτατη πλειοψηφία, τη διακυβερνητική συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για ένα σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, για τον γνωστό αγωγό EastMed. Παραδόξως τη συμφωνία υπέγραψαν μόνο οι τρεις πρώτες χώρες. Το όνομα της Ιταλίας παρέμεινε στο κείμενο, αλλά η υπογραφή δεν τέθηκε. Δηλώθηκε απλώς με επιστολή η εκ μέρους της στήριξη του σχεδίου.

Την ίδια περίοδο αρκετοί μπέρδευαν τον αγωγό EastMed με τον νόμο που εισηγήθηκαν στην αμερικανική Γερουσία οι γερουσιαστές Μενέντες και Ρούμπιο, την EastMed Act (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019) ή με τον διεθνή οργανισμό EastMed Gas Forum, στον οποίο μετέχουν οκτώ (προς το παρόν) χώρες της περιοχής.

Την περίοδο 2012-2015 σε συνεργασία με τον Γιάννη Μανιάτη προσπαθήσαμε να τεκμηριώσουμε και να προωθήσουμε το σχέδιο του αγωγού γνωρίζοντας το προφανές, ότι ένα έργο τέτοιας κλίμακας μπορεί να υιοθετηθεί, να χρηματοδοτηθεί, να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μόνο αν είναι εφικτό και βιώσιμο τεχνικά και οικονομικά αλλά και αν είναι αποδεκτό πολιτικά από τους κρίσιμους παίκτες. Ηταν συνεπώς δεδομένο εξαρχής ότι ένα τέτοιο σχέδιο συνδέεται αφενός μεν με την οριοθέτηση και αξιοποίηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, αφετέρου δε με την προβολή των αναγκών των ευρωπαϊκών αγορών σε φυσικό αέριο τα επόμενα περίπου τριάντα χρόνια, άρα με την πρόβλεψη για το σχήμα και τον ρυθμό της πράσινης μετάβασης και τον ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου υπό την πίεση της κλιματικής κρίσης. Το σχέδιο του αγωγού EastMed ήταν συνεπώς εξαρχής πρωτίστως πολιτικού χαρακτήρα.

Το επιμύθιο άλλωστε όλων των παρεμβάσεών μου ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων αυτών ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, και ιδίως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι ότι ο χρόνος τείνει να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει την οικονομική και πολιτική σημασία των ορυκτών καυσίμων ως φυσικού και άρα οικονομικού και πολιτικού αντικειμένου. Συνεπώς, 47 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση δεν μπορούμε να έχουμε την ίδια άνετη αίσθηση του χρόνου και για τα επόμενα 47.

Πρέπει επειγόντως να ξανασκεφτούμε το στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι κινήσεις μας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εχει άρα μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτή στην Ελλάδα η θέση της αμερικανικής διοίκησης, που δηλώθηκε με διάφορους τρόπους την προηγούμενη εβδομάδα, ότι δεν στηρίζει (πολιτικά προφανώς, αλλά αυτό συνιστά και μήνυμα προς την αγορά) το σχέδιο του αγωγού EastMed, ενώ αποδίδει πολιτική σημασία στην ενεργειακή συνεργασία της με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Στο πλαίσιο όμως αυτής της συνεργασίας στρέφει την προσοχή της στην ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου με την Κρήτη και την ελληνική ηπειρωτική χώρα (EuroAfrica interconnector) και στην ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ευρωπαϊκά δίκτυα (EuroAsia interconnector). Αυτά τα σχέδια θεωρεί ότι είναι ζωτικά και προετοιμάζουν την περιοχή για την καθαρή ενεργειακή μετάβαση. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στις διασυνδέσεις θα παράγεται (στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό και ασφαλές στις εκτός Ευρώπης περιοχές εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής) βέβαια από ανανεώσιμες πηγές και σε πολύ μεγάλο βαθμό από φυσικό αέριο, αλλά προφανώς νέες υποδομές, όπως ο αγωγός EastMed, δεν υποστηρίζονται. Aρα ενισχύονται οι υποδομές που αφορούν υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο είτε υφιστάμενοι αγωγοί και οι χώρες προέλευσης (π.χ. Ρωσία) και όδευσης (π.χ. Τουρκία).

Αν αποδειχθεί, όπως είναι πολύ πιθανό, ότι αρκεί μια παρόμοια πολιτική τοποθέτηση της αμερικανικής διοίκησης για να εγκαταλειφθεί πρακτικά από τις χώρες που έχουν υπογράψει σχετική διακρατική συμφωνία ένα σχέδιο όπως ο αγωγός EastMed, που τελεί υπό μελέτη με επιλογή και χρηματοδότηση της Ε.Ε., τότε πρέπει επειγόντως να ξανασκεφτούμε ποιο ακριβώς είναι το στρατηγικό πλαίσιο στο οποίο τοποθετούνται οι κινήσεις μας στο πιο ευαίσθητο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής που είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, βασικό κεφάλαιο των οποίων είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Πρέπει επίσης να ξανασκεφτούμε αν έχουν υπολογιστεί πλήρως και σε βάθος όλες οι παράμετροι της πράσινης μετάβασης στη χώρα μας και ο τρόπος με τον οποίο εντάσσεται η χρήση του φυσικού αερίου στη μακρά μεταβατική περίοδο. Oταν λέω τρόπος, εννοώ κυρίως ασφάλεια και επάρκεια εφοδιασμού, διαθεσιμότητα των αναγκαίων υποδομών και διακύμανση τιμών.
Υπάρχει βέβαια πάντα η εύκολη απάντηση ότι τέτοια σχέδια κρίνονται από την αγορά με επιχειρηματικά κριτήρια. Κατά τη λογική αυτή θα έπρεπε όμως να δεχθούμε ότι π.χ. η κοινοπραξία με κορμό την Total και την ExxonMobil μπορεί, όπως ήδη φαίνεται, να «παγώσει» τις έρευνες στα τεμάχια νότια και δυτικά της Κρήτης για τα οποία έχουν συναφθεί με την Ελληνική Δημοκρατία συμβάσεις παραχώρησης. Πρόκειται, θυμίζω, για περιοχές με υψηλή πιθανότητα ύπαρξης πολύ σημαντικών κοιτασμάτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Ελπίζω να είναι προφανές ότι η απόφαση για το πώς θα διαμορφωθεί η σχέση μας με τους φυσικούς αυτούς πόρους βεβαίως λαμβάνει υπόψη της τη στάση της αγοράς και των μεγάλων διεθνών εταιρειών, είναι όμως μια βαριά απόφαση εθνικού χαρακτήρα. Μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί με ρεαλιστικά κριτήρια. Αλλά να ληφθεί, όχι να αφεθεί ο χρόνος να γλιστρήσει και η αδράνεια να εκλαμβάνεται ως δραστήρια πολιτική. Οι πρόσφατες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά, ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται ή μάλλον εκτινάσσεται η τιμή του φυσικού αερίου για λόγους εν πολλοίς διεθνοπολιτικούς, καθιστούν απολύτως προφανή τη στενή σχέση εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής. Ούτως ή άλλως και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στο οποίο αναφερόμαστε συνεχώς, ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό ενεργειακού χαρακτήρα ζητήματα.

Είχα διατυπώσει («Καθημερινή» της Κυριακής 2.1.2022) τη σκέψη ότι οι διεθνείς εξελίξεις που αναδιατάσσουν τον παγκόσμιο χάρτη και διαμορφώνουν ουσιαστικά ξανά τις σφαίρες επιρροής και στην ευρύτερη Ευρώπη, μπορεί να καταστήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και το Kυπριακό ζητήματα παρακολουθηματικού χαρακτήρα, με τον ρόλο των άμεσα ενδιαφερομένων χωρών να μειώνεται επειδή καθοριστικό θα είναι το υπερκείμενο επίπεδο, όπως οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, που επικαθορίζουν και τις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, και εντέλει οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Οι νέοι αυτοί συσχετισμοί καθορίζουν και τα περιθώρια ευελιξίας των περιφερειακών παικτών. Iσως το ζήτημα του αγωγού EastMed να είναι μια πρώτη πρακτική ένδειξη για τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος διεθνών σχέσεων σε πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο. Εμείς πάντως οφείλουμε να αναζητήσουμε και να διαβάσουμε σωστά όλα τα συμφραζόμενα στο πεδίο τόσο της εξωτερικής όσο και της ενεργειακής πολιτικής.

* Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είναι πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρώην υπουργός Ανάπτυξης (και Ενέργειας).

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας από τη “συμμαχία των προθύμων”

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε ως συμμαχία των προθύμων, στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ώστε να βοηθήσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τους αιθέρες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Κιρ Στάρμερ.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

    • Σχέδια προκειμένου να συνδράμει την ασφάλεια της Ουκρανίας «στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα», σε περίπτωση που επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, πρόκειται να καταρτίσει η αποκαλούμενη «συμμαχία των προθύμων», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ με περίπου 25 ηγέτες άλλων χωρών, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε ως συμμαχία των προθύμων, στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ώστε να βοηθήσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας στην ξηρά, τη θάλασσα και τους αιθέρες», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κ. Στάρμερ.

Συνεδριάζουν την Πέμπτη οι στρατιωτικοί ηγέτες των δυτικών χωρών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσουν στη Βρετανία οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των συμμαχικών χωρών για να συγκεκριμενοποιήσουν τα σχέδια διαφύλαξης της ειρήνης, εφόσον υπάρξει μια εκεχειρία με τη Μόσχα.

Το «ναι μεν, αλλά» της Ρωσίας «δεν αρκεί» και όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν να ασκήσουν συλλογική πίεση στη Μόσχα, ώστε να αποδεχθεί την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, πρόσθεσε.

«Πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ»

Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να επιδιώκει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, ο κ. Στάρμερ είπε ότι τα σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας μετά την εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

«Η θέση μας για τις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Ήμουν σαφής ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Μιλάμε με τις ΗΠΑ σε καθημερινή βάση», είπε, σημειώνοντας ότι ο σύμβουλός του για θέματα εθνικής ασφάλειας επέστρεψε σήμερα από την Ουάσιγκτον.

«Σαφείς θέσεις» ζητεί ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στους δυτικούς συμμάχους της χώρας του ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν «μια ξεκάθαρη θέση για τις εγγυήσεις ασφαλείας», επιμένοντας ότι μια ενδεχόμενη ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να σταθμεύει στο ουκρανικό έδαφος.

«Αυτή είναι η εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία και για την Ευρώπη», ανέφερε σε ανάρτησή του, δημοσιεύοντας και μια φωτογραφία του από την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε.

Πιέσεις στη Ρωσία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι «στηρίζει μια εκεχειρία που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

«Η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο», τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά την τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία που συγκάλεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Η Ρωσία πρέπει να δείξει την πολιτική βούληση να τερματίσει τον πόλεμο. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται σε θέση ισχύος στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στην ενίσχυση της Ουκρανίας και την αποτελεσματικότητα της ‘Αμυνάς της μέσα από την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, για να επιτύχει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σημείωσε ο κ. Κόστα σε ανάρτησή του.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ντικ Σχόοφ σημείωσε ότι είναι σημαντικό «να ασκηθούν πιέσεις» στη Ρωσία για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε από την πλευρά της ότι η χώρα της θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους και τους άλλους Δυτικούς εταίρους της, καθώς και με τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν σκοπεύει να συμμετέχει σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική δύναμη που θα σταλεί στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Χριστιανοί λένε απεγνωσμένα στον Τραμπ “κάνε κάτι”

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η φωνή της Αρμενίας – Παρουσιάζει η Λιάνα Μανουκιάν
Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας
Ενημέρωση στις 13 Μαρτίου 2025

Τα θέματα του δελτίου

1. Η Αρμενία είναι πλήρως έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία | 00:20

2. Οι σχέσεις Αρμενίας-Ολλανδίας εισέρχονται σε νέο στάδιο – υπογράφηκε δήλωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης | 01:35

3. Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών: Η υπογραφή του εγγράφου στρατηγικής εταιρικής σχέσης επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας προς την Αρμενία | 02:40

4. Η Ολλανδία και η ΕΕ συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα των Αρμενίων κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν | 04:05

5. Χριστιανοί ηγέτες κάλεσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει επειγόντως δράση για την απελευθέρωση 24 χριστιανών ομήρων που κρατούνται στο Αζερμπαϊτζάν | 05:28

6. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας ενημέρωσε για τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Αρμένιο ομόλογό του | 08:05

7. Καμία δίκη στο Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ελεύθερη ή δίκαιη, ιδίως κατά των Αρμενίων | 08:40

8. Το 8ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκινά στο Ερεβάν | 09:56

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Το Κουρσκ αποδεικνύεται μεγάλο στοίχημα των Ουκρανών που αποδείχθηκε επώδυνο λάθος! Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν άλλους δύο οικισμούς – Ο Ζελένσκι λέει ότι η μάχη του Κιέβου συνεχίζεται

Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις ανακαταναλαμβάνουν πολλές περιοχές τον έλεγχο των οποίων είχαν μέχρι τώρα οι δυνάμεις του Κιέβου, με πιο σημαντική κατάκτηση αυτή της πόλης Σούτζα. Η τελευταία πρόοδος αφορά τα χωριά Ρουμπανσίνα και Ζαολεσένκα, τα οποία ανακατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Όταν οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην ρωσική περιοχή του Κουρσκ τον Αύγουστο του 2024 θεωρήθηκε μια τολμηρή κίνηση από το Κίεβο, ένα μεγάλο στοίχημα που είχε στόχο να ενισχύσει την διαπραγματευτική ισχύ της Ουκρανίας σε πιθανές, μελλοντικές, συζητήσεις με την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Σήμερα και ενώ είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με το Κίεβο να έχει ήδη πει «ναι» στην αμερικανική πρόταση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός αλλά τη Μόσχα να χρονοτριβεί καθώς ούτε αποδέχεται αλλά ούτε και απορρίπτει αυτή την πρόταση, το Κουρσκ φαίνεται ότι αποτελεί ένα «αγκάθι» για την Ουκρανία.

Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις ανακαταναλαμβάνουν πολλές περιοχές τον έλεγχο των οποίων είχαν μέχρι τώρα οι δυνάμεις του Κιέβου, με πιο σημαντική κατάκτηση αυτή της πόλης Σούτζα. Η τελευταία πρόοδος αφορά τα χωριά Ρουμπανσίνα και Ζαολεσένκα, τα οποία ανακατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ειρωνικά, η αναγκαστική αποχώρηση της Ουκρανίας από το Κουρσκ καθιστά πιο πιθανές τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, σχολιάζει η Τelegraph. «Πράγματι, αν ο Πούτιν δεν ήταν σε θέση να διώξει τον ουκρανικό στρατό, θεωρείται απίθανο να σκεφτόταν τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Θα είχε απαιτήσει από το Κίεβο να αποσυρθεί πρώτα από την επικράτειά του, κάτι που θα ήταν τεράστια πολιτική πρόκληση για τον Ζελένσκι», αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Όπως επισημαίνεται, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της επίθεσης στο Κουρσκ –η απόκτηση διαπραγματευτικού χαρτιού για μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις– δεν θα μπορούσε ποτέ ρεαλιστικά να αποδώσει, κάτι που φαίνεται να συνειδητοποιεί πλέον ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκ, που τις τελευταίες ημέρες μιλάει για τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων ζωντανών στρατιωτών αντί να εστιάζει στην διατήρηση των εδαφών που είχαν υπό τον έλεγχό τους στην ρωσική περιφέρεια.

Το Κίεβο ήλπιζε παράλληλα ότι η αιφνιδιαστική αντεπίθεση των Ουκρανών στο ρωσικό έδαφος θα ανάγκαζε τον Πούτιν να αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις για να ανακτήσει τις περιοχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι δυνάμεις της Ουκρανίας, χαλαρώνοντας έτσι την πίεση στις πρώτες γραμμές στην περιοχή του Ντονμπάς. Ωτσόσο, ούτε αυτό λειτούργησε. Κι αυτό γιατί η Ρωσία δέσμευσε για το Κουρσκ λίγες δυνάμεις καθώς κάλεσε τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας να συμπληρώσουν τα απαραίτητα κενά στις δυνάμεις.

Αν και μερικές φορές οι μάχες και οι πόλεμοι κερδίζονται μέσα από τέτοιες τολμηρές κινήσεις, η στρατηγική σοφία της αντεπίθεσης στο Κουρσκ ήταν πάντα αμφισβητήσιμη, σχολιάζει η Τelegraph. Ίσως στην ανώτατη διοίκηση του Κιέβου, οι πολιτικές και όχι οι στρατιωτικές εκτιμήσεις κυριαρχούσαν στη λήψη αποφάσεων. Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, οι εκλογές στις ΗΠΑ πλησίαζαν και υπήρχε η ανάγκη να ενισχυθεί η υποστήριξη τόσο στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών όσο και στην Ευρώπη. «Με αυτήν την τολμηρή νέα επίθεση, ο Ζελένσκι θέλησε να δείξει ξανά στον κόσμο ότι η Ουκρανία ήταν ακόμα μάχιμη και ότι μπορούσε να κερδίσει, αρκεί να διέθετε τα εργαλεία για να το κάνει», λέει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως τότε ήταν πια αργά.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν άλλους δύο οικισμούς στο Κουρσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τα χωριά Ρουμπανσίνα και Ζαολεσένκα στην περιφέρεια του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία έχει εντείνει την προώθησή της για την εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από την περιφέρεια του Κουρσκ, όπου αυτές είχαν καταλάβει περίπου 100 οικισμούς κατά την αιφνίδια διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσαν στο ρωσικό έδαφος τον περασμένο Αύγουστο.

Ζελένσκι: Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να μάχονται στο Κουρσκ εναντίον Ρώσων και Βορειοκορεατών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εξακολουθούν να μάχονται τους Ρώσους και τους Βορειοκορεάτες στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ και ότι δεν κινδυνεύουν με περικύκλωση, ωστόσο ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με μια νέα ρωσική επίθεση στην επαρχία Σούμι.

Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε την Παρασκευή ότι χιλιάδες Ουκρανοί είναι «εντελώς περικυκλωμένοι».

Στην ανάρτησή του σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αφού ενημερώθηκε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι στρατιώτες στο Κουρσκ δεν είναι περικυκλωμένοι. Σημείωσε όμως ότι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα της επαρχίας Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία. «Αυτό δείχνει την πρόθεση (των Ρώσων) να επιτεθούν στην περιοχή του Σούμι. Το γνωρίζουμε, θα το αντιμετωπίσουμε. Θ ήθελα όλοι οι εταίροι μας να καταλάβουν τι ακριβώς σχεδιάζει ο Πούτιν, για ποι πράγματα προετοιμάζεται και τι θα αγνοήσει», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε την Πέμπτη ότι στηρίζει «κατ’ αρχήν», την πρόταση του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για 30 ημέρες, αλλά τόνισε ότι οι μάχες θα συνεχιστούν μέχρι να εκπληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

«Η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων δείχνει ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να αγνοεί τη διπλωματία», είπε ο Ζελένσκι. «Είναι σαφές ότι η Ρωσία παρατείνει τον πόλεμο».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι η κατάσταση κοντά στην πόλη Ποκρόφσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχει «σταθεροποιηθεί» και ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε με επιτυχία στις μάχες έναν νέο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάζεται στην Ουκρανία.

Πηγή: Naftemporiki

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή21 λεπτά πριν

Σχέδια για την ασφάλεια της Ουκρανίας από τη “συμμαχία των προθύμων”

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και θα είμαστε έτοιμοι να αναπτυχθούμε ως συμμαχία των προθύμων,...

Οικονομία52 λεπτά πριν

Πότε θα μπορούσε η αιμορραγία στις αγορές να αναγκάσει τον Τραμπ σε οπισθοχώρηση στον εμπορικό του πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσει μια σειρά δασμών για τις εισαγωγές προϊόντων από πολλές χώρες, ξεκινώντας ένα εμπορικό πόλεμο που...

Διεθνή1 ώρα πριν

Χριστιανοί λένε απεγνωσμένα στον Τραμπ “κάνε κάτι”

Ελληνόφωνο δελτίο ειδήσεων με την υποστήριξη της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας

Διεθνή2 ώρες πριν

Το Κουρσκ αποδεικνύεται μεγάλο στοίχημα των Ουκρανών που αποδείχθηκε επώδυνο λάθος! Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν άλλους δύο οικισμούς – Ο Ζελένσκι λέει ότι η μάχη του Κιέβου συνεχίζεται

Τις τελευταίες μέρες οι ρωσικές δυνάμεις ανακαταναλαμβάνουν πολλές περιοχές τον έλεγχο των οποίων είχαν μέχρι τώρα οι δυνάμεις του Κιέβου,...

Διεθνή2 ώρες πριν

Συνέντευξη Μέρκελ στη Berliner Zeitung! Όταν έρχεται η ώρα της διπλωματίας δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του ο Ζελένσκι

Μιλά για τα ειδικά κονδύλια για την Αμυνα του Μερτς, το επεισόδιο στην Ουάσιγκτον και τη διαφορά μεταξύ όσων καταλαβαίνουν...

Δημοφιλή