Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Κύπρος: Τα Ηνωμένα Έθνη και η συμπεριφορά των Τούρκων στη νεκρή ζώνη

Δημοσιεύτηκε στις

Δεν μπορεί τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίζουν να παίζουν τον “Πόντιο Πιλάτο” στην Κύπρο

 Η Θέση του “Φ”   

ΤΟ τι γίνεται στη νεκρή ζώνη είναι γνωστό σε όλους, όπως και στα Ηνωμένα Έθνη. Τα περιστατικά παραβίασης είναι σχεδόν καθημερινά. Δημοσιοποιούνται όσα θεωρούνται «ακραία». Όπως αυτό που έγινε προ ημερών στην περιοχή της Δένειας, όταν ένοπλοι Αττίλες εισήλθαν στη νεκρή ζώνη και απείλησαν, εκδίωξαν Ελληνοκύπριο γεωργό, που καλλιεργούσε τη γη του. Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν η πρώτη φορά, κατά την οποία σημειώνονται επεισόδια με τις παρεμβάσεις και την παρουσία του κατοχικού στρατού. Πριν μια εβδομάδα τα κατοχικά στρατεύματα έδωσαν κάλυψη και προστασία σε έποικο κτηνοτρόφο, ο οποίος μετέφερε τα ζώα του για να βοσκήσουν μέσα σε καλλιέργειες που ανήκουν σε Ελληνοκύπριο, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν τις χαρουπιές του. Ο έποικος μάλιστα παρουσιάσθηκε να ισχυρίζεται ότι η γη τού ανήκει! Με την ευκαιρία θα θέλαμε να σημειώσουμε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αρμοδιότητες και ευθύνες στη νεκρή ζώνη, τις οποίες πρέπει να υλοποιούν. Για το επεισόδιο με την παρουσία του κατοχικού στρατού η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε πως «το περιστατικό διευθετήθηκε με ειρηνικό τρόπο και θα γίνει σχετική αναφορά στις εκθέσεις για την Αποστολή (των ΗΕ στην Κύπρο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ευθέτω χρόνω». Μια τοποθέτηση χλιαρή, ίσων αποστάσεων.

Οφείλουμε, επίσης, να αναφέρουμε πως η νεκρή ζώνη δεν είναι κατεχόμενη περιοχή. Αποτελεί τμήμα των ελευθέρων περιοχών, που εκχωρήθηκε μετά την εισβολή στα Ηνωμένα Έθνη για εποπτεία και έλεγχο, ώστε να μην είναι κοντά οι εκατέρωθεν στρατιωτικές δυνάμεις. Οι γεωργοί με άδεια του ΟΗΕ μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

ΣΤΗΝ περιοχή της Δένειας τις τελευταίες δέκα μέρες οι προκλήσεις του τουρκικού στρατού στη νεκρή ζώνη είναι συνεχείς. Επιχειρούν συστηματικά να αμφισβητήσουν το καθεστώς της νεκρή ζώνης. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, που όλες οι κινήσεις των Ελληνοκύπριων γεωργών στη νεκρή ζώνη ελέγχονται από κάμερες που τοποθέτησε ο τουρκικός στρατός στις προωθημένες σκοπιές που διαθέτει στην περιοχή. Και δεν είναι μόνο η περιοχή της Δένειας, είναι και αυτής του Λήδρα Πάλας, των Στροβιλιών, της Πύλας. Είναι, συνεπώς, ένα σχέδιο το οποίο υλοποιεί η κατοχική δύναμη. Είναι ένα σχέδιο, το οποίο εφαρμόζει και εντάσσεται στην επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Κι αυτό προφανώς και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα.

ΟΣΟΙ, λοιπόν, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από πλευράς της κατοχικής δύναμης, δεν έχουν καμία αμφιβολία τι γίνεται. Και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη και η παραβίαση, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες της, που εργάζονται εντός της νεκρής ζώνης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενημερώσει τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και να ζητήσει ενεργότερη δράση των Ειρηνευτικών Δυνάμεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Εκτός κι αν η απόφαση είναι πως θα πρέπει να κρατάνε ίσες αποστάσεις. Με τη στάση αυτή, πάντως, των ίσων αποστάσεων εκτίθενται, το γνωρίζουν προφανώς, πλην όμως δεν τους ενδιαφέρει. 

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κινεζική δορυφορική εταιρεία υποστηρίζει τις επιθέσεις των Χούθι κατά των αμερικανικών συμφερόντων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε την Πέμπτη μια κινεζική εταιρεία, την Chang Guang Satellite Technology, ότι υποστηρίζει – άμεσα – επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ από μαχητές Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Νωρίτερα, οι Financial Times επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η δορυφορική εταιρεία, που συνδέεται με τον κινεζικό στρατό, προμήθευε στους αντάρτες Χούθι με εικόνες για να στοχοποιήσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και διεθνή πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την αναφορά ότι η Chang Guang Satellite Technology Company Limited υποστηρίζει άμεσα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους σε τακτική ενημέρωση των συντακτών.

Με πληροφορίες από Reuters

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν από Τραμπ!

«Δεν απέρριψα το ισραηλινό σχέδιο, αλλά δεν βιάζομαι», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για ένα δημοσίευμα των New York Times ότι «απορρίφθηκε» ένα ισραηλινό σχέδιο για χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα,  ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Δεν θα έλεγα ότι απορρίφθηκε».

Και πρόσθεσε: «Δεν βιάζομαι να το κάνω», επιβεβαιώνοντας ως έναν βαθμό το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να προχωρήσει σε μια μεγάλη ισραηλινοαμερικανική επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον επόμενο μήνα, αλλά ο Τραμπ επέλεξε τη διπλωματία.

«Το Ιράν έχει την ευκαιρία να έχει μια σπουδαία χώρα και να ζει ευτυχισμένα χωρίς θάνατο, και θα ήθελα να το δω αυτό», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Αυτή είναι η πρώτη μου επιλογή», συμπλήρωσε.

«Εάν υπάρχει μια δεύτερη επιλογή, νομίζω ότι θα ήταν πολύ κακή για το Ιράν και νομίζω ότι το Ιράν θέλει τις συνομιλίες. Ελπίζω ότι θέλουν να μιλήσουν. Θα είναι πολύ καλό για αυτούς αν το κάνουν. Το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο. Είναι πολύ απλό», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ρωσία αφαιρεί τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επικύρωσε την απόφαση αφαίρεσης των Ταλιμπάν από τον ρωσικό κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ένα συμβολικό μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Καμπούλ.

Αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2021, η χώρα είναι απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα.

«Η απόφαση τίθεται αμέσως σε ισχύ», τόνισε ο δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την υπόθεση, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τη Μόσχα σε αυτό το στάδιο.

Τον Μάρτιο, η ρωσική εισαγγελία ζήτησε να αφαιρεθούν οι Ταλιμπάν από τον κατάλογο των οργανώσεων που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» στη Ρωσία και ως εκ τούτου έχουν τεθεί εκτός νόμου. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στον κατάλογο από το 2003, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, ενώ λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε η πλήρης αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Έκτοτε, η Μόσχα έχει προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη νέα αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν, την οποία βλέπει ως πιθανό οικονομικό εταίρο και εταίρο κατά της τρομοκρατίας.

Εντούτοις, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση Ταλιμπάν δεν έχει αναγνωριστεί επισήμως από καμία χώρα, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, εκτός από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράν και οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ασίας διατηρούν de facto διπλωματικές σχέσεις με τις αφγανικές αρχές.

Προσέγγιση Κρεμλίνου – Καμπούλ

Η Μόσχα έχει δεχθεί απεσταλμένους των Ταλιμπάν στη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία.

Η προσέγγιση μεταξύ του Κρεμλίνου και της Καμπούλ φάνηκε να επιταχύνεται έπειτα από μια επίθεση τον Μάρτιο του 2024 κοντά στη Μόσχα, όταν 145 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αίθουσα συναυλιών από τέσσερις ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν, παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τον Ιούλιο του 2024, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τους Ταλιμπάν «συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Στη συνέχεια, στα τέλη του 2024, υπέγραψε έναν νόμο που επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν μια οργάνωση από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απαγορεύονται επομένως στη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τη Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά του Αφγανιστάν και να αναλάβει «ευθύνη» για την ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε την Καμπούλ στα τέλη Δεκεμβρίου, μια σπάνια επίσκεψη υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου, κατά την οποία δήλωσε την επιθυμία του να ενισχύσει τη «συνεργασία» με το Αφγανιστάν.

Πολλοί ηγέτες των Ταλιμπάν πολέμησαν στον δεκαετή πόλεμο της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Δημοφιλή