Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ο οπλισμός της Ρωσίας για μια εισβολή και πώς η Ουκρανία μπορεί να αντισταθεί

Δημοσιεύτηκε στις

Του David Axe

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει παρατάξει περισσότερες από τις μισές χερσαίες δυνάμεις του ρωσικού στρατού, δηλαδή 150.000 στρατιώτες, κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι περισσότερα από χίλια άρματα μάχης, εκατοντάδες πυροβόλα και δεκάδες επιθετικά αεροπλάνα και ελικόπτερα θα μπορούσαν να συνοδεύουν αυτές τις δυνάμεις.

Ο ουκρανικός στρατός υπερτερεί σε αριθμό έναντι των Ρώσων. Αλλά ο οπλισμός των Ουκρανών – μεγάλο μέρος αυτό έχει απομείνει από τη δεκαετία του 1980, όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης – είναι παλαιότερος, πιο αργός και λιγότερο θανατηφόρος σε σχέση με τον οπλισμό της Ρωσίας.

Η δυνητική δύναμη εισβολής θα μπορούσε να επιτεθεί σε διάφορα μέτωπα: βόρεια από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από τον ουκρανικό έλεγχο το 2014, δυτικά από την περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, όπου αντικυβερνητικοί αυτονομιστές διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον του Κιέβου από λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ή νότια από τη Λευκορωσία και δυτικά από τη ρωσικά ελεγχόμενη περιοχή της Υπερδνειστερίας της Μολδαβίας.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τα φυσικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει κάθε αμυνόμενος απέναντι σε έναν εισβολέα. Εξοικειωμένο έδαφος. Μικρότερες γραμμές ανεφοδιασμού. Την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού. Είναι πιθανό, ωστόσο, κανένα από αυτά τα πλεονεκτήματα να μην έχει σημασία. Ο ρωσικός στρατός μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερη δύναμη πυρός ανά μίλι μετώπου από οποιονδήποτε άλλο στρατό στον κόσμο.

Η τεχνολογία, η τακτική και το δόγμα είναι τα οχήματα για την διεξαγωγή πολέμου. Ακολουθεί μια επισκόπηση των βασικών οπλικών συστημάτων που αναπτύσσουν οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί για μια πιθανή σύγκρουση, των τακτικών που μπορεί να επιχειρήσουν οι χειριστές τους και του σοβιετικού δόγματος που καθοδηγεί τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου και από τις δύο πλευρές.

Tanks

Ο ρωσικός στρατός έχει συγκεντρώσει περίπου 1.200 tanks για μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία. Τα tanks αυτά περιλαμβάνουν τα τελευταία Τ-90 καθώς και τα αναβαθμισμένα Τ-80 και Τ-72.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, ο ουκρανικός στρατός έχει κινητοποιήσει τα δικά του τεθωρακισμένα για μια πιθανή αμυντική εκστρατεία. Η Ουκρανία διαθέτει μερικά από τα ίδια μοντέλα με τη Ρωσία, αλλά το καλύτερο tank του Κιέβου, ένα αναβαθμισμένο T-64, είναι ξεχωριστά ουκρανικό.

Πρόκειται για ένα κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου που σχεδιάστηκε σε ένα εργοστάσιο που κληρονόμησε η Ουκρανία όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Το Κίεβο έχει αναβαθμίσει εκατοντάδες Τ-64 της δεκαετίας του 1980 με καλύτερη θωράκιση, βελτιωμένα σκοπευτικά νυκτός και άλλα χαρακτηριστικά.  

Τα αναβαθμισμένα Τ-64 είναι τεχνολογικά ανώτερα από τα περισσότερα ρωσικά tanks. Αλλά είναι ανώφελο να συγκρίνουμε το ένα tank με το άλλο, όταν τα δύο μπορεί να μην συναντηθούν ποτέ σε μάχη.

Μην περιμένετε πολλές μάχες με tanks μεταξύ των παλαιότερων ουκρανικών T-64 και των νεότερων ρωσικών T-90. Τα tanks  που καταστρέφουν άλλα tanks μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό θέαμα, αλλά στον πραγματικό πόλεμο τα αντίπαλα τεθωρακισμένα σπάνια συγκρούονται. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ουκρανία, όπου και οι δύο πλευρές ακολουθούν το σοβιετικό δόγμα.

Αυτό σημαίνει ότι το πυροβολικό και όχι τα tanks ή το πεζικό είναι η αποφασιστική δύναμη. Τα άλλα όπλα μάχης υπάρχουν για να τοποθετούν το πυροβολικό για τα πιο καταστροφικά πυρά και για να εκμεταλλεύονται τις ζημιές που προκαλούν τα πυροβόλα στην εχθρική άμυνα.

Πυροβολικό

Ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ένας πόλεμος πυροβολικού. Αν ο Πούτιν διατάξει τα στρατεύματά του να διευρύνουν τη σύγκρουση, τα μεγάλα όπλα θα παίξουν πιθανότατα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο.

Για τη συνέχεια Capital

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς», λέει ο Αμερικανός αναλυτής

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου Μάικλ Ρούμπιν για το Πακιστάν και τον ρόλο του στην τρομοκρατική επίθεση στο Παχάλγκαμ — «Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν».

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη Χαμάς».

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Την εξομάλυνση των σχέσεων Συρίας-Ισραήλ «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» επιδιώκει ο νέος πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ αλ-Σαράα, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Αμερικανός Κογκρέσος Κόρι Μιλς μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο στη Συρία την Παρασκευή.

Ο Σαράα μίλησε σχετικά με τις προϋποθέσεις για την άρση των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, καθώς και την ειρήνη με το Ισραήλ, σύμφωνα με την έκθεση.

Ματά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΑΜερικανό πολιτικό Κόρι Μάιλς, ο Σαράα είπε, ότι η Συρία ενδιαφέρεται «υπό τις κατάλληλες συνθήκες» να ενταχθεί στις Συμφωνίες του Αβραάμ – τη σειρά συμφωνιών εξομάλυνσης που διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και άλλων.

Σύμφωνα με τον Μάιλς, ο Σαράα είναι επίσης ανοιχτός στο να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων μαχητών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη Συρία και να προσφέρει εγγυήσεις στο Ισραήλ, το οποίο παραμένει βαθιά δύσπιστο για τον Σύριο ηγέτη και αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χαλάρωση των κυρώσεων.

Η νέα ηγεσία της Συρίας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών πίεσε τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να άρουν πλήρως τις κυρώσεις, ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεκινήσει μια οικονομία αποδεκατισμένη από εμφύλιο πόλεμο πάνω από μια δεκαετία.

Ο Μάιλς, ο οποίος υπηρετεί στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής, και ο Αμερικανός Κογκρέσος Μάρλιν Στούτσμαν από την Ιντιάνα, προσγειώθηκαν στη Δαμασκό την Παρασκευή (18/40 για να συναντήσουν Σύρους αξιωματούχους, στην πρώτη επίσκεψη Αμερικανών βουλευτών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την επίθεση των ανταρτών υπό την ηγεσία των ισλαμιστών τον Δεκέμβριο.

Ο Μάιλς συναντήθηκε με τον Σαράα, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ για τις προηγούμενες σχέσεις του με την Αλ Κάιντα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά την οποία οι δυο τους συζήτησαν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και το Ιράν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης 90 λεπτών.

Ο Μάιλς είπε στο Bloomberg ότι θα φέρει στον Τραμπ μια επιστολή από τον Σαράα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, και ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς μετά το ταξίδι του.

«Είμαι προσεκτικά αισιόδοξος και προσπαθώ να διατηρήσω ανοιχτό διάλογο», είπε ο Μάιλς στο Bloomberg.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Η Ινδία παίρνει μέτρα κατά του Πακιστάν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Κασμίρ

Αναστολή της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού ποταμού και ακύρωση του καθεστώτος βίζας σε πακιστανούς πολίτες και διπλωμάτες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ινδία έχει λάβει μια σειρά από ισχυρά μέτρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Pahalgam, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Συνθήκης για τα ύδατα του Ινδού, το 1960, και του κλεισίματος του Integrated Check Post Attari με άμεση ισχύ. Η Υπουργική Επιτροπή για την Ασφάλεια (CCS) εξέτασε τη συνολική κατάσταση ασφαλείας στη συνεδρίασή της στην κατοικία του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι χθες το απόγευμα και έδωσε εντολή σε όλες τις δυνάμεις να διατηρήσουν υψηλή επαγρύπνηση.

Ενημερώνοντας τα μέσα ενημέρωσης στο Νέο Δελχί χθες το βράδυ, ο γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι είπε ότι οι Πακιστανοί υπήκοοι δεν θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην Ινδία στο πλαίσιο του καθεστώτος εξαίρεσης βίζας SAARC (SVES). Δήλωσε επίσης ότι τυχόν βίζες SVES που εκδόθηκαν στο παρελθόν σε Πακιστανούς υπηκόους θεωρούνται άκυρες. Είπε ότι κάθε Πακιστανός υπήκοος που βρίσκεται επί του παρόντος στην Ινδία με βίζα SVES έχει 48 ώρες για να φύγει από την Ινδία. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ότι οι Σύμβουλοι Άμυνας/Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού και Αεροπορίας στην Πακιστανική Ύπατη Αρμοστεία στο Νέο Δελχί έχουν κηρυχθεί Persona Non Grata. Τόνισε ότι έχουν μια εβδομάδα για να φύγουν από την Ινδία. Η Ινδία θα αποσύρει τους δικούς της Σύμβουλους Άμυνας/Ναυτικού/Αεροπορίας από την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Ισλαμαμπάντ. Ο κ. Misri δήλωσε ότι αυτές οι θέσεις στις αντίστοιχες Ανώτατες Αρμοστείες θεωρούνται άκυρες. Πέντε μέλη του προσωπικού υποστήριξης των Συμβούλων Υπηρεσιών θα αποσυρθούν και από τις δύο Ανώτατες Επιτροπές.

Ο γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η συνολική δύναμη των Ύπατων Αρμοστειών θα μειωθεί σε 30 από τις 55 σήμερα μέσω περαιτέρω μειώσεων έως την 1η Μαΐου. Ο κ. Misri είπε ότι το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Modi, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο Pahalgam. Στην ενημέρωση στο συμβούλιο, αναδείχθηκαν οι διασυνοριακές διασυνδέσεις της τρομοκρατικής επίθεσης. Σημειώθηκε ότι αυτή η επίθεση ήρθε στον απόηχο της επιτυχούς διεξαγωγής των εκλογών στο Τζαμού και Κασμίρ και της σταθερής προόδου της προς την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη. Το συμβούλιο καταδίκασε την επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ελπίζει στην έγκαιρη ανάρρωση των τραυματιών.

Έντονες εκφράσεις υποστήριξης και αλληλεγγύης έχουν ληφθεί από πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν καταδικάσει απερίφραστα αυτήν την τρομοκρατική επίθεση. Το CCS κατέγραψε την εκτίμησή του για τέτοια συναισθήματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν μηδενική ανοχή για την τρομοκρατία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις στην Ινδία

Η Ελληνική κυβέρνηση δια μέσω του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική ενέργεια εναντίον τουριστών στην Παχαλγκάμ, δημοφιλή προορισμό στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ στην Ινδία. “Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο Παχαλγκάμ, Τζαμού και Κασμίρ” επισημαίνει σε ανάρτησή του το Υπ.Εξ. και προσθέτει:

“Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στην Ινδία απέναντι σε αυτή την τραγική απώλεια και στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά της τρομοκρατίας”.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Διαχρονικά επίκαιρος ο Θουκυδίδης στην Ουκρανία

Ο ρεαλισμός διέλυσε για μια ακόμα φορά τις ψευδαισθήσεις που επικρατούν και στη χώρα μας ότι το διεθνές δίκαιο αποτελεί...

Διεθνή6 ώρες πριν

Ρούμπιν: ”Ο αρχηγός του Πακιστανικού Στρατού Ασίμ Μουνίρ, είναι τρομοκράτης σαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν”

«Ειλικρινά, είναι τώρα καθήκον της Ινδίας να κάνει στο Πακιστάν και στην ISI του Πακιστάν ό,τι έκανε το Ισραήλ στη...

Αναλύσεις6 ώρες πριν

Στρατηγική πλήρους τουρκοποίησης-ισλαμοποίησης των Κατεχομένων

Η αλλοίωση του πληθυσμού, η ενίσχυση της θρησκευτικής παρουσίας και τα έργα εξάρτησης συνθέτουν ένα οργανωμένο σχέδιο ενσωμάτωσης.

Διεθνή6 ώρες πριν

Είδηση βόμβα στο Bloomberg! Ο Αλ Σαράα εξέφρασε ενδιαφέρον για την ένταξη της Συρίας στις συμφωνίες του Αβραάμ – Εξομαλύνονται οι σχέσεις με το Ισραήλ;

Επιστολή του Γκολάνι στον Τραμπ μεταφέρει το μέλος των επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Ενόπλων Υπηρεσιών Κόρι Μάιλς

Πολιτική7 ώρες πριν

Συνάντηση με νέους Αρμενικής καταγωγής στο Ευρωκοινοβούλιο

Με αφορμή την 110η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις 24 Απριλίου έγινε συζήτηση για τη σημαντικότητα της διατήρησης της...

Δημοφιλή