Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και το ευρωπαϊκό δίλημμα των κυρώσεων στη Μόσχα

Δημοσιεύτηκε στις

Η Ευρώπη προβληματίζεται 

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr

Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι μεταξύ των 10 πλουσιοτέρων ανθρώπων στη Ρωσία. Με μια περιουσία που φτάνει τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια -κυρίως από εταιρείες φυσικού αερίου- και διατηρώντας στενή φιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο 70χρονος Τιμτσένκο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ισχυρών ανθρώπων στη Ρωσία.

Το 2014 μάλιστα, ο Τιμτσένκο βρέθηκε στο στόχαστρο των κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και έκτοτε έχει συμπεριληφθεί στη λεγόμενη «λίστα των ολιγαρχών». Λόγω των προσωπικών κυρώσεων, ο Τιμτσένκο υποχρεώθηκε μάλιστα να εγκαταλείψει τον όμιλο Gunvor με έδρα την Κύπρο, του οποίου ήταν συνιδρυτής και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Σήμερα, ελέγχει τις εταιρείες πετρελαίου Petromir, Kolmar, Transoil και έχει μετοχές της Sibur και της Stroytransgaz.

Μόνο που ο Τιμτσένκο έχει πολύ μεγάλη επιρροή και στη …Γαλλία. Είναι συμπρόεδρος του Γαλλο-ρωσικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας (CCI France-Russia) μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιανέ. Τιμτσένκο και Πουγιανέ είναι επίσης εξέχοντα μέλη του «Dialogue de Trianon», μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2017 από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει τη συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και  οικονομίας ανάμεσα στις δύο χώρες. των ενεργειών των παραγόντων στον τομέα και από τις δύο χώρες.

Ο Τιμτσένκο, επικεφαλής της εταιρείας Volga, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, διατηρεί στενούς δεσμούς με την Total στον τομέα του φυσικού αερίου. Οι δύο εταιρείες είναι μέτοχοι της ρωσικής Novatek, μαζί με την Gazprom, και επενδύουν μαζί σε έργα στην Αρκτική,στο τεράστιο έργο για το φυσικό αέριο Arctic Lng 2 στη Ρωσία. Αυτός δεν είναι ο μόνος δεσμός του Τιμτσένκο με τη Γαλλία. Εχοντας ιδρύσει το Nova Foundation,ο Ρώσος ολιγάρχης ειδικεύεται στη χορηγία ρωσικών πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Δυτική Ευρώπη και συνεργάζεται με το Μουσείο του Λούβρου.

REUTERS/GLEB GARANICH

Η Ουκρανική ένταση βλάπτει γαλλικά και βρετανικά συμφέροντα

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Δύσης, θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά ,τα γαλλικά συμφέροντα στη Ρωσία, ξεκινώντας από τα πετρελαϊκά. Για αυτό άλλωστε και η συζήτηση του Μακρόν με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο κράτησε σχεδόν έξι ώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν θέλει μόνο να ενισχύσει το προφίλ του ως ηγετική μορφή της ΕΕ -ενόψει και των προεδρικών εκλογών-αλλά να βρει έναν τρόπο να προστατεύσει και τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα- με πρώτο την επένδυση της Total στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, ενώ η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εμφανίζεται σκληρή όταν πρόκειται για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, πολλοί Ρώσοι ολιγάρχες ξεπλένουν τα χρήματά τους στο Λονδίνο. Η γερμανική Tagesschau γράφει χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μαύρο χρήμα, για ξέπλυμα χρήματος από τους Ρώσους ολιγάρχες στο Λονδίνο. Οι κυρώσεις στην Ουκρανία θα είναι  αναποτελεσματικές επειδή τα Ρωσικά χρήματα έχουν φτάσει εδώ και πολύ καιρό στα καλύτερα μέρη του Λονδίνου», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την βρετανική πρωτεύουσα … «Londongrad».

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα καταγγέλλει μάλιστα ότι «το Λονδίνο είναι ο προορισμός που επιλέγουν όλοι οι κλεπτοκράτες», όπως λέει ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι. «Υπάρχουν εταιρείες εδώ που βοηθούν τις διεφθαρμένες ελίτ να κρύψουν τα παράνομα κέρδη τους». Στο Εργατικό Κόμμα, η απροθυμία της κυβέρνησης Τζόνσον να λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που ξεπλένουν μαύρο χρήμα, θεωρείται πρόβλημα για το Συντηρητικό Κόμμα. Οι Τόρις λέγεται ότι έχουν λάβει περίπου έξι εκατομμύρια ευρώ από υποστηρικτές στη Ρωσία, τα τελευταία 10 χρόνια.

Η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας -που πρωτοστατεί στην σκληρή γραμμή των κυρώσεων κατά της Μόσχας- υποσχέθηκε μεν στη Βουλή ότι όσοι έχουν δεσμούς με το Κρεμλίνο δεν θα έχουν πού να κρυφτούν, αλλά προκάλεσε γέλια στους βουλευτές επειδή η «πολεμική» της ανακοίνωση έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα.

Τα γυμνάσια στη Λευκορωσία

Την ίδια ώρα το Λονδίνο καταγγέλλει σε όλους τους τόνους τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας στη Λευκορωσία, που θα διαρκέσουν ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Ο Ουκρανός στρατιωτικός ειδικός Μίκολα Σανχουρόβσκι λέει ότι η χώρα του είναι πλέον περικυκλωμένη σχεδόν από όλες τις πλευρές : «Όχι μόνο από τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ ή στο νότο κοντά στη Μαριούπολη, αλλά τώρα και κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία».

REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Ωστόσο, οι απόψεις των παρατηρητών εξακολουθούν να διίστανται σχετικά με την αξιολόγηση αυτών των γυμνασίων και τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν. Ο Βαλερί Σιράγιεφ , στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στην ανεξάρτητη εφημερίδα “Novaya Gazeta”, κάνει λόγο «κυρίως για ένα μήνυμα προς τη Δύση: Στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση στους στο θέμα της μη επέκτασης του ΝΑΤΟ», υποστηρίζει ο Ρώσος ειδικός.

Επιπλέον, τα γυμνάσια αυτά προετοιμάστηκαν προκλητικά αργά. Οι περισσότεροι από τους στρατιώτες που μετέχουν μεταφέρθηκαν από την ρωσική Άπω Ανατολή, «ώστε οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι του ΝΑΤΟ να μπορούν να δουν τα πάντα και τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν συνεχώς υποθέσεις για το που πηγαίνουν».

Παζάρι για την Κριμαία;

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard δίνει μάλιστα μια άλλη διάσταση: Ότι ο Πούτιν διαπραγματεύεται για να κερδίσει με τη συγκατάθεση της Δύσης την …Κριμαία. «Αυτό που οι περισσότεροι βλέπουν ως απειλή, ή τουλάχιστον ως προειδοποίηση, μπορεί επίσης να είναι μια προσφορά. Και αυτό σημαίνει ότι εάν η Ουκρανία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, πρέπει πρώτα να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κριμαία και να ρυθμίσει τη σχέση της με τη Ρωσία», γράφει η αυστριακή εφημερίδα. «Αν κάποιος ερμηνεύσει τα λόγια του Πούτιν όχι ως απειλή αλλά ως προσφορά, αυτό θα σήμαινε ότι η Μόσχα αρκείται στην Κριμαία ως έπαθλο παρηγοριάς. Αυτό θα ήταν μια σαφής αλλαγή σε σύγκριση με την πρόσφατα εκφρασμένη αξίωση για ηγεσία στον «ρωσικό κόσμο».

VIA REUTERS/SPUTNIK

Σε κάθε περίπτωση, όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι προσπαθούσαν να ξεδιαλύνουν τους γρίφους της Σφίγγας, οι αρχαίοι Έλληνες τους χρησμούς των Δελφών, οι σύγχρονοι αναλυτές θα περνούν όλο και περισσότερο την ώρα τους αποκωδικοποιώντας τις δηλώσεις και τα κίνητρα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτό συμβάλλει και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος ως πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, λατρεύει να φορά τη μάσκα του μυστηρίου…

Ναυτεμπορική

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Άμυνα

GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά

Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική ιρανική πυρηνική εγκατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

στις

Επιμέλεια: Μπάμπης Γ. Πετράκης

ΠΗΓΗ: Le Point

Δεν θα απαιτήσει τίποτα λιγότερο από το να σκίσει ένα βουνό. Κάτι που σπάνια, αν όχι ποτέ, είναι εύκολο έργο. Στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, το Φόρντο, η πιο οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, αποτελεί μείζον ζήτημα.

Όπως και το τέλος της βασιλείας του Ανώτατου Ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, τον οποίο ο Βενιαμίν Νετανιάχου αποκαλεί «σύγχρονο Χίτλερ» και του οποίου τον θάνατο έχει θέσει ως στόχο. Και για τους δύο στόχους, η υποστήριξη ενός όπλου θα είναι πολύ σημαντική : του GBU-57.

Πρόκειται για μια βόμβα-καταστροφέα καταφυγίων αμερικανικού σχεδιασμού. Αυτή η εκρηκτική ύλη ακριβείας, μήκους 6,25 μέτρων και βάρους 13,6 τόνων, μπορεί, σύμφωνα με την Libération, να διεισδύσει 60 μέτρα υπόγεια πριν εκραγεί. Το πολύ παχύτερο ατσάλινο περίβλημά της της επιτρέπει να παραμένει άθικτη όταν διαπερνά το έδαφος πριν εκραγεί.

Αυτές είναι οι ιδιότητες που απαιτούνται για να διεισδύσει κανείς στο βουνό, που βρίσκεται 90 χλμ. νότια της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται κρυμμένη η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Η εγκατάσταση βρίσκεται 80 μέτρα κάτω από το έδαφος και στεγάζει περίπου 1.000 φυγοκεντρητές, με χωρητικότητα έως και 3.000.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη επιχειρήσει να επιτεθεί, προκαλώντας μόνο ελάχιστες ζημιές. Ο Ισραηλινός Στρατός διαθέτει ήδη βόμβες GBU, αλλά όχι την τελευταία – και πιο ισχυρή – έκδοση.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πόλη φάντασμα η Τεχεράνη! Κλειστά καταστήματα μετά την προτροπή εκκένωσης του Ντόναλντ Τραμπ, δείτε βίντεο

Το κύμα φυγής έχει ενταθεί, μετά και το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν την πόλη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Σε πόλη «φάντασμα» έχει μετατραπεί η Τεχεράνη, την ώρα που αναφέρονται αρκετοί νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις.Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σε πολλά σημεία διακρίνεται να υψώνεται καπνός. Το κέντρο της πόλης αδειάζει. Πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά, συμπεριλαμβανομένου και του Μεγάλου Παζαριού της πόλης. Τέτοιες σκηνές είναι ιδιαίτερα σπάνιες, καθώς στο παρελθόν είχαν εμφανιστεί μόνο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ή στο αποκορύφωμα της πανδημίας της Covid-19.

Διαφορετική είναι η εικόνα σε βενζινάδικα και φούρνους, όπου πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά. Ουρές παρατηρούνται και στα βενζινάδικα της ιρανικής πρωτεύουσας. Πυκνή παραμένει η κυκλοφορία και στους δρόμους που οδηγούν από την Τεχεράνη προς τα δυτικά, ενώ κάποιοι φαίνεται να κατευθύνονται και στην περιοχή της Κασπίας. Το κύμα φυγής έχει ενταθεί, μετά και το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν την πόλη. «Όλοι πρέπει να εκκενώσουν αμέσως την Τεχεράνη!» έγραψε στο Truth Social.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Φωτιά σε δυο δεξαμενόπλοια μετά από σύγκρουση κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Τα πλοία Adalynn και Front Eagle συγκρούστηκαν περίπου 24 ναυτικά μίλια ανατολικά του Khor Fakkan, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες μάχες.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δύο δεξαμενόπλοια συγκρούστηκαν στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πήραν φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προκαλώντας αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και ναυτιλίας, οι οποίες παρακολουθούν στενά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις εναντίον του Ιράν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τα πλοία Adalynn και Front Eagle συγκρούστηκαν περίπου 24 ναυτικά μίλια ανατολικά του Khor Fakkan, σε ένα περιστατικό που δεν φαίνεται να σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες μάχες. Σύμφωνα με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την εθνική φρουρά των ΗΑΕ, 24 μέλη του πληρώματος του Adalynn διασώθηκαν. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το άλλο πλοίο.

Η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Vanguard Tech ανέφερε σε μια προειδοποίηση που είδε το Bloomberg ότι «δεν υπάρχει υποψία για δόλο» αυτή τη στιγμή, καθώς οι πυρκαγιές έχουν περιοριστεί και τα πληρώματα είναι ασφαλή.

Η είδηση για πυρκαγιά στην είσοδο των Στενών του Ορμούζ τράβηξε την προσοχή των ναυτιλιακών εταιρειών και των εμπόρων πετρελαίου κατά τις πρωινές συναλλαγές στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, προκαλώντας φόβους για σύνδεση με τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Τα πλοία που διασχίζουν τα ύδατα εντός και γύρω από τα Στενά του Ορμούζ και τον Περσικό Κόλπο βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής λόγω της αύξησης των παρεμβολών, μιας πρακτικής που παρεμβάλλει τα σήματα πλοήγησης που εκπέμπουν εκατοντάδες πλοία.

Έκτοτε, η Vanguard Tech καθώς και η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια στη θάλασσα, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση.

Έκτοτε, η Vanguard Tech καθώς και η Ambrey, μια άλλη εταιρεία ειδικευμένη στην ασφάλεια στη θάλασσα, έχουν δηλώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για σύνδεση.

Το Front Eagle επηρεάστηκε από παρεμβολές σημάτων στις 15 και 16 Ιουνίου καθώς έπλεε κοντά στο Assaluyeh, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, αλλά όχι κοντά στο σημείο της σύγκρουσης.

«Κατά τη στιγμή της σύνταξης του παρόντος, μπορούμε μόνο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας. Συνεχίζουμε να ερευνούμε την αιτία», δήλωσε ο Daniel Smith, αναλυτής της Ambrey, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η Ambrey ειδοποίησε τα πλοία για ένα περιστατικό που κατηγοριοποιήθηκε ως «κίνδυνος πολέμου/θεάση» τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Πάνω από μία ώρα αργότερα, εξέδωσε άλλη μία ειδοποίηση για να ενημερώσει τους μεταφορείς, αυτή τη φορά κατηγοριοποιώντας το περιστατικό ως «ενσυνειδητοποίηση κατάστασης/θεάση», σύμφωνα με άτομα που έλαβαν το μήνυμα.

Η Frontline Plc δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε μια σύγκρουση ανοικτά της Fujairah στην οποία εμπλέκεται το δεξαμενόπλοιο Front Eagle. «Θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα για να προσδιοριστεί η αιτία του ναυτικού συμβάντος. Πρόκειται για ναυτικό συμβάν που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα περιφερειακή σύγκρουση», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση, προσθέτοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή.
Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων που εξέτασε το Bloomberg δείχνουν ότι τα δεξαμενόπλοια παρατηρήθηκαν να πλέουν το ένα κοντά στο άλλο στον Κόλπο του Ομάν, με τις διαδρομές τους να διασταυρώνονται τελικά — ένα μοτίβο που υποδηλώνει σύγκρουση.

Τα ύδατα ανοικτά του Khor Fakkan των ΗΑΕ και τα κοντινά στενά του Ορμούζ είναι από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, καθώς αποτελούν πύλη προς σημαντικούς προμηθευτές αργού πετρελαίου και καυσίμων στον Περσικό Κόλπο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Αμπού Ντάμπι.

Στα μέσα του 2024, σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ ενός πλοίου του «σκοτεινού στόλου» και ενός κανονικού δεξαμενόπλοιου μεταφοράς προϊόντων στα πολυσύχναστα ύδατα ανοικτά της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας. Το παράνομο πλοίο, γνωστό ως Ceres I, τιμωρήθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: Newmoney
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα5 ώρες πριν

Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς, «…ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ»

Σύμβολο για τους κοσμοκαλόγερους των Πολεμικών Μοιρών ένα σημείο στον χάρτη: ΑΚΡΑ ΣΙΑΛΜΑΣ ή αλλιώς Ακρωτήριο Υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, νότιο...

Αναλύσεις5 ώρες πριν

Γιάννης Μπαλτζώης: Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή! Εν αναμονή της εμπλοκής των ΗΠΑ

Το Ισραήλ ανέλαβε την βρώμικη δουλειά όπως χαρακτηριστικά λέει, κανένα Αραβικό κράτος δεν θέλει γύρω του τρομοκρατικές οργανώσεις

Πολιτική6 ώρες πριν

Βόμβες Καραμανλή και Σαμαρά από το Πολεμικό Μουσείο με έμφαση στα ελληνοτουρκικά!

Σκληρά λόγια από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς που κατακεραυνώνουν την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη.

Αναλύσεις10 ώρες πριν

Μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης η Τουρκία

Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Δευτέρας 16 Ιουνίου 2025

Άμυνα10 ώρες πριν

GBU-57: H βόμβα που καταστρέφει βουνά

Αυτό το όπλο κατέχεται προς το παρόν μόνο από τους Αμερικανούς και χρειάζεται το Ισραήλ για να καταστρέψει μια σημαντική...

Δημοφιλή