Ιστορία - Πολιτισμός
Αντί στεφάνου…

Για τη 19η Μαΐου – ημέρα εθνικής μνήμης
Άρθρο του Λεωνίδα Γαλανόπουλου,
Φαρμακοποιού, Δράμα
Έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την σημαδιακή αυτή μέρα, της
αναγνώρισης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού τόσα
πολλά, για την ιστορία, τα αίτια, τις συνέπειες, που δεν θα αναφερθώ
σε αυτά.
Έξαλλου ο συνεχιζόμενος αγώνας δεν πρέπει να μένει μόνο
για ένα 24ωρο, αλλά να συνεχίζεται όλο τον χρόνο, όλα τα χρόνια,
μέχρι την δικαίωση των άταφων νέκρων μας. Αυτή ειδικά την μέρα
χρειάζεται περισσότερη σιωπή και περίσκεψη και λιγότερος θόρυβος.
Ανατρέχοντας στο προσωπικό αρχείο και συγκεκριμένα σε δυο άρθρα μου που φιλοξένησε η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το πρώτο στις 11-Μαΐου 1992 με τίτλο, «1922-1992 – 70 χρόνια Εθνικής μνήμης, Εθνικής Αναλγησίας, η Εθνικού Μαζοχισμού» και το δεύτερο στις 18-Μαΐου 1993, με τίτλο «Η Κάθοδος των Απάτριδων στην χώρα της Αμνησίας, Ατολμίας και Αμέλειας», ξαναδιαβάζοντας πολλές από εκείνες τις θέσεις και επισημάνσεις, συμπεραίνω ότι μετά από 30 χρόνια, παραμένουν πολλές ίδιες, επίκαιρες, σημαντικές και ανεκπλήρωτες.
Όπως την πολιτική της συνειδητής απόκρυψης των ιστορικών εκείνων γεγονότων, την καθυστέρηση τόσων χρόνων της πολιτείας για την διεθνή αναγνώριση των εγκλημάτων και της καταδίκης της γείτονας, στο όνομα της δήθεν φιλίας των λαών μας, την πολιτική στην Θράκη και την Βόρειο Ελλάδα, την χωρίς σχέδιο, προχειρότητα και ατολμία, αντιμετώπισης των χιλιάδων ομογενών μας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που μέσα στην ψυχή τους πλημυρίζει η Ελλάδα, αισθανόμενοι δυστυχώς σαν ξένοι, χωρίς πατρίδα, οι απάτριδες.
Μια μόνο λέξη ‘‘σφηνώθηκε’’ και ‘‘στριφογυρίζει’’ χρόνια τώρα στο μυαλό μου και φαντάζομαι όχι μόνο στο δικό μου, που είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη στην κρίσιμη συγκυρία, ΕΝΟΤΗΤΑ—ΕΝΟΤΗΤΑ!
Γιατί ενότητα; Δεν υπάρχει;
Πριν 30 χρόνια, 11/5/1992 στην Ελευθεροτυπία σημειώνω. «Είναι πολυτέλεια και ασέβεια προς τις ψυχές των χιλιάδων Χριστομαρτύρων μας, που άφησαν τα κόκκαλα τους εκεί και σε μια συγκυρία τόσο κρίσιμη και επικίνδυνη, με πολλά ανοιχτά μέτωπα, το αυτονόητο (ενότητα του ποντιακού χώρου, κοινή δράση, όχι στα χαρτιά και στη θεωρία αλλά ουσιαστική, έμπρακτη και αποτελεσματική) να είναι δυστυχώς το ζητούμενο. Και οι υπεύθυνοι όλων αυτών, όποιοι κι αν είναι, δεν έχουν το δικαίωμα να περιχαρακώνουν τον χώρο, να τον διαιρούν γιατί ο αγώνας δεν είναι προσωπικός, ατομικός, κομματικός, αλλά Εθνικός.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να δώσουμε πάλι αφορμές στην ιστορία να μας ξανατιμωρήσει. Γιατί όλες οι μεγάλες καταστροφές, έγιναν μετά από περιόδους εθνικού διχασμού.
Γιατί η ενωμένη φωνή ενάντια στο άδικο, στο λάθος, είναι τόσο δυνατή που φθάνει πάντα στα αυτιά του Θεού και του λαού».
Πολλά τα γιατί! Οι απαντήσεις όμως;
Γιατί να υπάρχει στον οργανωμένο ποντιακό χώρο δυο δευτεροβάθμια συλλογικά όργανα;
Γιατί σε μικρές κοινωνίες, χωριά αλλά και πόλεις να βλέπουμε, δυο και τρεις συλλόγους, με τον ίδιο σκοπό; Ο πολυτεχνισμός, εξασθενεί την δυναμική των.
Γιατί να ισχύει σε τέτοιους χώρους πολιτισμού το «διαίρει και βασίλευε»;
Γιατί να τιμάται η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού χρόνια τώρα, σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις; Μήπως δεν είναι ιερός και κοινός ο σκοπός;
Ποιος θα δώσει στης αθώες παιδικές ψυχές που πήγαν να διδαχθούν την παράδοση μας στους συλλόγους, (που πρέπει να έχουν πρωτίστως παιδαγωγικό χαρακτήρα), στις εύλογες απορίες τους, ότι υπάρχουν οι ‘‘καλοί και οι κακοί’’ ή ‘‘οι δικοί μας και οι άλλοι’’, φανατίζοντας τα, αφού η διαίρεση μεταφέρεται φυσιολογικά από τα πάνω προς τα κάτω και το αντίθετο πολλές φορές.
Δεν μπορούμε και να μη τονίσουμε ότι όλοι σε κάθε επίπεδο έχουν προσφέρει, χρόνια τώρα στην παράδοση μας, αλλά αυτό το σαράκι της φυλής μας να συνεχίζεται σε όποιον βαθμό ο καθένας το τοποθετεί, είναι ασέβεια και το πιο μελανό μας σημείο.
Είναι τώρα ποιο επιτακτική η ανάγκη, όλες οι δυνάμεις του χώρου, που είναι πολλές και αξιόλογες, να δραστηριοποιηθούν, μακριά από εξαρτήσεις, δεσμεύσεις, υποχρεώσεις. Να κινηθούν και να πάρουν θέση, για τον τρόπο θετικού αποτελέσματος της πολυπόθητης από την πλειοψηφία, ενότητας και της κοινής πορείας.
Και είναι πολλοί που πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, προσωπικότητες με διεθνή επιρροή, καθηγητές Πανεπιστήμιων, ερευνητές, λόγιοι και συγγράφεις, καθηγητές εκμάθησης της ποντιακής γλώσσας, ποιητές, καλλιτέχνες, λυράρηδες, τραγουδιστές, ηθοποιοί, ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, χορευτές, χοροδιδάσκαλοι, εκδότες και δημοσιογράφοι ποντιακών εντύπων και εφημερίδων, ομάδες προβληματισμού για την διατήρηση της παράδοσης μας, μέλη σωματείων, ο απόδημος ελληνισμός που έχει πάντα αυξημένη την διάθεση για ενότητα, η νεολαία μας με τους φοιτητικούς συλλόγους, και πολλοί άλλοι, «Ων ουκ έστιν αριθμός».
Η ξαφνική και αναπάντεχος εκδημία του Σεβαστού Μητροπολίτη μας Κυρού Παύλου, που τον διέκρινε μια βαθιά, έντονη ευαισθησία και αγάπη για την ποντιακή ιστορία και παράδοση, μας στέρησε την πολύτιμη βοήθεια και συμβολή του προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αν γυρίσουμε για λίγο τον χρόνο πίσω στο παρελθόν, σαν ένας «χρονοταξιδευτής» και περνώντας από ψηλά στην πατρίδα, τον Πόντο, βλέπουμε τις ακμάζουσες πόλεις, τα σχολεία,
τις εκκλησίες, τα χώματα που μπορούν να μας διηγηθούν χιλιάδες ιστορίες ηρώων που έπεσαν εκεί, τον ρόγχο των απαγχονισμένων πατριωτών μας και τις ψυχές να περιφέρονται στα όμορφα καταπράσινα παρχάρια και με δυνατές κραυγές, να μας προτρέπουν, να μην σταματήσουμε τον αγώνα, να μην ξεχάσουμε, να ενωθούμε!
Προσδοκούμε την Ανάσταση αυτών των φωνών για ενότητα για συνοχή, κοινή δράση, συλλογικότητα και προ πάντων αδελφοσύνη. «Ενωμένοι θα προχωρήσουμε, χωρισμένοι θα χαθούμε».
Και όλες αυτές οι αναφορές, η αγωνία για την επίτευξη αυτού του κοινού σκοπού, είναι υπέρτατο καθήκον, χρέος και υποχρέωση όλων μας, στην μνήμη αυτών που βίωσαν την τραγικότητα της σύγχρονης ιστορίας μας.
Οι σκέψεις αυτές, που είναι διάχυτες, και εκφράζουν πολλούς, αποτελούν, συμβολίζουν, το στεφάνι, με το ταπεινό κεράκι στο μνημόσυνο της 19ης Μαΐου, στην ιερή μνήμη των απόντων, των απελθόντων πατέρων και αδελφών μας, σαν την μικρή, την ελάχιστη προσφορά στη μνήμη τους, αλλά με μεγάλη ευλάβεια και σεβασμό αφιερωμένο.
Εικόνα 1 Δράμα, μνημείο για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τον εξαίρετο καλλιτέχνη – Γλύπτη και πατριώτη μας Γιώργο Κικώτη, που υπάρχουν παρόμοια έργα του σε όλη την χώρα. Συμβολίζει, σηματοδοτεί και εκφράζει, την ύψιστη τιμή, τον σεβασμό στη μνήμη τ τους, αλλά και την συνέχεια και ελπίδα για ενότητα!

Ιστορία - Πολιτισμός
Γενοκτονία των Αρμενίων: Η φριχτή αλήθεια πίσω από τα «τατουάζ» των γυναικών
Ένα ντοκιμαντέρ και ένα άρθρο συνοψίζουν το τραγικό πεπρωμένο των Αρμένιων γυναικών εκείνης της περιόδου

Ένας αιώνας και μία δεκαετία συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, 110 χρόνια στα οποία η Τουρκία αρνείται να παραδεχτεί τις ειδεχθείς πράξεις της – όπως άλλωστε και με τη Γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
Στο πέρασμα του χρόνου έχουν έρθει στο φως χιλιάδες ντοκουμέντα που αποδεικνύουν το έγκλημα – έγραφα, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ κ.ά.
Ανάμεσα στις φωτογραφίες ξεχωρίζουν αυτές των γυναικών που φέρουν στο πρόσωπο και τα χέρια τους κάποια σχέδια ζωγραφισμένα με ανεξίτηλο μελάνι – τατουάζ που δεν επέλεξαν εκείνες, αλλά οι διώκτες / βιαστές / σφαγείς τους.
Το 2011 η δημοσιογράφος και σκηνοθέτρια Σουζάν Χαρνταλιάν, εγγονή μιας από αυτές τις γυναίκες, της «Χανούμ» (όπως την είχαν ονομάσει), κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Grandma’s Τattoos (Τα τατουάζ της γιαγιάς) στο οποίο καταγράφει την ιστορία αυτών των γυναικών, αλλά και τα προσωπικά της βιώματα από μια γιαγιά «σημαδεμένη» και απρόσιτη, μια γιαγιά που πάντα φορούσε άσπρα γάντια για να καλύπτει τις δικές της μνήμες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PONTOSNEWS.GR
Ιστορία - Πολιτισμός
Το ιστορικότερο ΟΧΙ του Ελληνισμού! Όταν οι Κύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν
Στις 24 Απριλίου του 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό

Συμπληρώνονται σήμερα 21 χρόνια από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, κατά το οποίο το 76% των Ελληνοκυπρίων τάχθηκε κατά της προτεινόμενης από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ λύσης για το Κυπριακό.
Σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε στη συντριπτική της πλειοψηφία το προτεινόμενο σχέδιο για συνολική λύση στο Κυπριακό, έναντι 24,17% που ψήφισε υπέρ του σχεδίου. Η τουρκοκυπριακή πλευρά ψήφισε στην πλειοψηφία της υπέρ του σχεδίου, σε ποσοστό 64,91%, ενόψει και της επικείμενης ένταξης του νησιού στην ΕΕ, ενώ το σχέδιο απέρριψε το 35,01%.
Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αντιταχθεί στο σχέδιο Ανάν που τέθηκε σε δημοψήφισμα και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στις 7 Απριλίου 2004, είχε καλέσει τους Ε/κ να ταχθούν υπέρ του «Όχι».

Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου αναλογεί και που μου έχετε αναθέσει, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέδιο Ανάν όπως, τελικά, διαμορφώθηκε. Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα» είχε αναφέρει στο διάγγελμά του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκλεισε το διάγγελμά του, λέγοντας «Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, στη ζυγαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία σου».
Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, Εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν είχε δηλώσει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες της Κύπρου, προσθέτοντας πως θα σκεφτεί με προσοχή τις επιπτώσεις του αποτελέσματος. Σε δήλωση, την οποία ανέγνωσε στη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ανάν ανέφερε ότι «αφού το σχέδιο έγινε αποδεκτό στο τ/κ δημοψήφισμα και απορρίφθηκε στο ε/κ δημοψήφισμα, τότε η θεμελιώδης συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ».
Η Αθήνα, δια του τότε Κυβερνητικού Εκπρόσώπου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, ανέφερε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος πως ο κυπριακός λαός αποφάσισε και το αποτέλεσμα είναι σεβαστό από όλους. «Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου προσφέροντας της στήριξη και σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση θα επιδιώξει να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» είχε πει ο κ. Ρουσόπουλος.

Το δημοψήφισμα κεφαλαιοποιήθηκε πολιτικά από Τούρκους αξιωματούχους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ποια πλευρά δεν επιθυμεί λύση. Ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε αναφέρει εξάλλου ότι η Άγκυρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της πολιτικής και οικονομικής «απομόνωσης» του ψευδοκράτους.

Λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα του 2004, την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέστη πλήρες μέλος της ΕΕ στο σύνολο της επικράτειά της, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές που βρίσκονται υπό κατοχή.
ΠΗΓΗ: ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Ιστορία - Πολιτισμός
Η Γιορτή των Νεκρών! (BINTEO)
Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα είναι και παρόντα σαν τα άστρα πού εμείς βλέπουμε το παρελθόν τους, πώς έχει η ζωή αρχές και λεβεντιά, ότι η μνήμη των τεθνεώτων παράγει νόημα…

Ήταν δύο ξαδέλφια, απόγονοι του αρχιμεταλλουργού της Κορόξενας στήν Αργυρούπολη του Ευξείνου Πόντου, το όνομα του Αβραμίδης Εξάκουστος. Στο μικρό οδοιπορικό της ζωής τους, κοίταξαν με προσοχή τον Ταφικό τρόπο των προγόνων τους στη πατρίδα, ίσως, σπρωγμένα από το κοινό ψυχικό τραύμα: Αυτό του ξεριζωμού.
Εκείνη, παιδί απαξιωμένων “αούτηδων”, δημιούργησε με συνεργάτες ένα φιλμ ¨αριστούργημα¨ για την Γιορτή των Νεκρών στο Καύκασο και την εγκατάσταση των απογόνων τους στον Ασπρόπυργο την δεκαετία του ’90.
(https://vkonsta.blogspot.com/2017/05/blog–post_70.html)
Εκείνος, παιδί “ρωσοποντίων” ερεύνησε την καταγωγή των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα και περιέγραψε το ίδιο βίωμα της τελετής σε ένα ποντιακό χωριό: Τον Καταχά Πιερίας, ενώ αργότερα μίλησε για τον πολιτισμό τους σε μαθητές του Γυμνασίου Ασπροπύργου, χάρις σε πρόγραμμα καταγραφής της γενεαλογίας των μαθητών που εκπόνησε η φιλόλογος Ντιάνα Καλαϊτζίδου.
Για ότι συμβαίνει πάντα υπάρχει μία εξήγηση.
(http://vkonsta.blogspot.com/2017/05/blog-post.html)
Όταν επιτέλους, γνωρίζονται τα ξαδέλφια, μιλούν για την οδοιπορία τους, ερευνούν τις ρίζες τους και τις θέλουν οδηγό τους. Εκείνη, είναι κοινωνικός επιστήμονας και ερευνητής της εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα και εκείνος, θετικός επιστήμονας και ερευνητής του Ποντιακού Πολιτισμού. Τόσο τα κείμενα του όσο και το φιλμ της αποτελούν μία ενιαία τριλογία.
Αρχαιότητα- Καύκασος- Ελλάδα
Η «ελεγεία «φανερώνει ότι ο πλούτος δεν είναι η συγκέντρωση υλικών αγαθών, είναι η γενεαλογία της αγάπης, ότι τα έσχατα είναι και παρόντα σαν τα άστρα πού εμείς βλέπουμε το παρελθόν τους, πώς έχει η ζωή αρχές και λεβεντιά, ότι η μνήμη των τεθνεώτων παράγει νόημα…
Χους ην και εις χουν απελεύσει…
Φάρμακο, στη πληγή της ψυχής αυτών των απλοϊκών και άδολων Ποντίων της Σταυρωμένης Ράτσας, ήταν ο ερχομός τους στη Γη των Αργοναυτών, όποιες ταλαιπωρίες και εάν υπέστησαν όταν πάτησαν το πόδι τους σε αυτήν. Βάλσαμο, στις πληγές του Ελληνισμού είναι ο τρόπος που μιλάει το παιδί του Προμηθέα με ορίζοντα το βουνό του: Τον Καύκασο!!!
-“Αγωνίζομαι να παραμείνω Ρωμαίος, να είμαι Πόντιος, να είμαι Έλληνας. Λελεύω εκείνο τον Αλέξανδρο, εκείνο τον Αχιλλέα, εκείνο τον Ηρακλή, που όλα τα έκανε για το καλό”.
Εάν θεωρεί κάποιος, ότι είναι υπερβολική η έκφραση αριστούργημα για τη ταινία ”Η Γιορτή των Νεκρών”, ας γνωρίζει, ότι η ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.
Η λαχτάρα τους να συνθέσουν όσα είδαν και άκουσαν στην γιορτή των νεκρών στον Καύκασο, οδήγησε τον σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο να συνδέσει ¨Τά Ταφεία¨, μία μικρού μήκους ταινία με την Νέκυϊα, την Ραψωδία Λ΄ τού Ομήρου την χώρα των νεκρών, η οποία περιγράφει το ταξίδι του Οδυσσέα για την χώρα του Άδη .
Τότε ο Οδυσσέας πήγε στην χώρα των νεκρών, τώρα εμείς στα ταφεία, στην γιορτή των νεκρών.
Καλή αντάμωση στην ουράνια πατρίδα…
Η Γιορτή των Νεκρών…
Σενάριο, διεύθυνση παραγωγής: Δέσποινα Εξακουστίδου.
Σκηνοθεσία: Γιούρι Αβέρωφ, Δέσποινα Εξακουστίδου.
Ταφεία……
Σκηνοθεσία: Γιώργος Πανουσόπουλος.
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις1 μήνα πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”