Γερμανία
Γερμανία-Τουρκία: Πώς χτίστηκε μια ισχυρή διπλωματική σχέση-αγκάθι για την Ελλάδα και την Ε.Ε.;
Πώς η στρατηγική σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία έπληξε και πλήττει τον ελληνισμό
του Γεώργιου Διώτη
Η Διδώ Σωτηρίου σε ένα από τα κορυφαία σύγχρονα ελληνικά μυθιστορήματα “Τα Ματωμένα Χώματα’” έγραφε πως “O Τούρκος δεν ήξερε να πολεμάει. Ο Γερμανός του έμαθε”.
Το άρθρο πραγματεύεται μια ιστορική ανάλυση της γένεσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, λαμβάνοντας υπόψιν απτά στοιχεία μέσω της ιστορικής μελέτης. Ακόμη θα καταγραφούν τεκμήρια που αποδεικνύουν πως η διμερής συνεργασία κάθε άλλο παρά υποβαθμίζεται στη σημερινή εποχή. Πρόκειται για μια μακρόχρονη συνεργασία των δύο πλευρών, η οποία θέτει εμπόδια στα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι σχέσεις των γειτόνων μας με την Γερμανία έχουν τις ρίζες τους στα τέλη του 18ου αιώνα, η (τότε) Πρωσία εκμεταλλευόμενη την μειωμένη επιρροή των Αγγλογάλλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διείσδυσε κυρίως και αμέσως στην οικονομία των Οθωμανών. Οι διορατικοί Bismarck και Wilhelm είδαν την Οθωμανική αυτοκρατορία ως πεδίο ανάπτυξης του δρόμου προς ανατολάς, στα γερμανικά γνωστό και ως “Drang nach Osten”.
Πολλές δράσεις “σφράγισαν” την άτυπη γερμανοτουρκική συμμαχία με τις συνέπειες να είναι εμφανείς μέχρι και σήμερα. Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ιδεών των Bismarck και Wilhelm II, Realpolitik και Weltpolitik αντιστοίχως. Οι Γερμανοί όντας πανίσχυροι στα τέλη του 19ου αιώνα ανέπτυξαν τα αποικιοκρατικά τους σχέδια όπως οι άλλες υπερδυνάμεις π.χ. η Βρετανία και η Γαλλία. Μια χώρα υπό παρακμή αλλά με πολλές δυνατότητες αξιοποίησης των πόρων της από τρίτους, ήταν αυτό που αναζητούσαν οι Πρώσοι για να γίνουν κυρίαρχοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο Βαγδάτης-Βερολίνου. Το παραπάνω χαρακτήριζε πλήρως την Οθωμανική αυτοκρατορία του Αβδούλ Χαμίτ Β’.
Το συνέδριο του Βερολίνου το 1878 (13 Ιουνίου – 13 Ιουλίου 1878, με βάση το νέο ημερολόγιο) ήταν ο τόπος ‘’γένεσης’’ αυτής της σχέσης. Πλέον ήταν δεδομένο πως οι Οθωμανοί θα υιοθετούσαν την γερμανική κρατική λειτουργία στον στρατιωτικό, τον οικονομικό και τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας τους. Δεδομένου των ιστορικών εξελίξεων δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος, ότι η γερμανική τεχνογνωσία έσωσε την Αυτοκρατορία, αλλά και την Κεμαλική Τουρκία από μια ολοκληρωτική καταστροφή του Τουρκικού Έθνους. Το έργο της γερμανικής δράσης στην Οθ. Αυτοκρατορία βασίστηκε στην κάλυψη των αναγκών του αδύναμου (εδώ: οι Τούρκοι) με αντάλλαγμα όμως το πολυτιμότερο γεωπολιτικό ‘’χαρτί’’ των Οθωμανών.
“Ο δρόμος για την Βαγδάτη” άνοιξε το 1888, όταν επί βασιλείας του Γουλιέλμου Β’ ξεκίνησε η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών εντός των οθωμανικών επικρατειών. Ο χρηματοδότης της προσπάθειας ήταν η γνωστή μέχρι και σήμερα, Deutsche Bank. Οι στρατιωτικές συνεργασίες των δύο χωρών δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ρίζες των σημερινών πωλήσεων πολεμικού υλικού στην Τουρκία (βλ. υποβρύχια Τ-214) εντοπίζονται λίγο πριν το τέλος του 19ου αιώνα με την παράδοση εκατοντάδων πυροβόλων για μια ισχυρότερη αποτρεπτική δύναμη εντός των Στενών του Βοσπόρου.
Σε ό,τι αφορά τις προσωπικότητες της εποχής ο Hans von Wagenheim (1859 – 26 Οκτωβρίου 1915) βαρόνος και πρέσβης της Πρωσίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνέβαλε τα μέγιστα στην προάσπιση των πρωσικών συμφερόντων εκεί. Το σημαντικότερο έργο του ήταν η σύνταξη της Τουρκίας με τις δυνάμεις του Άξονα, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Τουρκία τότε βρισκόταν υπό πλήρη αμηχανία. Έχοντας ήδη προβλήματα στο εσωτερικό της, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και οι διώξεις και εκτελέσεις άλλων χριστιανών (κυρίως Ελλήνων) αδυνατούσε να χαράξει ξεκάθαρη γραμμή προ των διαγεγραμμένων εξελίξεων που θα ακολουθούσαν. Άλλωστε, οι Τούρκοι είχαν χάσει στις προηγούμενες πολεμικές αναμετρήσεις τεράστιες εκτάσεις από σκλαβωμένα έθνη εντός της Αυτοκρατορίας. Ενώ ο Καγκελάριος Bismarck είχε κρίνει σωστό να συνταχθεί στον πόλεμο τόσο με την Τουρκία, αλλά και με την Ρουμανία και την Ελλάδα ο Wagenheim κατάφερε να τον πείσει να αποκρούσει τυχούσα συμμαχία με τους δύο βαλκανικούς λαούς. Η Τουρκία για τους Γερμανούς πια ήταν το μεγάλο ‘’asset’’, εάν κέρδιζαν την συμμαχία της Αντάντ ουσιαστικά θα διαχειρίζονταν όλες τις πιο κερδοφόρες περιοχές του ευρωασιατικού κόσμου. Οι εξελίξεις μάλλον έδειξαν ότι το πλάνο απέτυχε, καθώς οι Γερμανοί ηττήθηκαν δις στους ισάριθμους παγκοσμίους πολέμους, στον δεύτερο οι Τούρκοι κράτησαν μια ουδέτερη στάση στα τεκταινόμενα. Παρ ’όλα αυτά μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα οι επαφές δεν βρέθηκαν ποτέ σε ψυχρό επίπεδο ειδικότερα μετά και την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, το 1952.
Με μια σύντομη επισκόπηση αντιλαμβάνεται κανείς, πως σχεδόν έναν αιώνα από τις αρχές των διμερών επαφών τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Ούτε ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων. Μάλιστα, πολλάκις προκαλεί σοβαρά προβλήματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα που απειλούν την κυριαρχία, την αξιοπιστία και την ενότητά της. Η περίφημη διπλωματική σχέση αποτέλεσε μεταξύ άλλων και τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κύπρου. Η Μεγαλόνησος από το 2004 είναι το δεύτερο -έστω και άτυπα- ελληνικό κράτος εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά ταύτα, οι ενταξιακές διαδικασίες ήταν πολύπλοκες εξαιτίας της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές δυνάμεις ενός μεγάλου ποσοστού των εδαφών της χώρας και λόγω της τουρκικής πίεσης προς την Γερμανική πλευρά με δυνατό διπλωματικό χαρτί, όπως σε πολλά ζητήματα, τον τουρκικό πληθυσμό στην Γερμανία. Επιπροσθέτως ένα σοβαρό πλήγμα για τον Ελληνισμό είναι η διαρκώς τροφοδοτούμενη στρατιωτική ισχύς των Τούρκων μέσω γερμανικών εταιριών. Παραδείγματι, τη στιγμή που το άρθρο γράφεται η Τουρκία αναμένει την παράδοση 6 υποβρυχίων κλάσης Τ-214 από τη γερμανική στρατιωτική βιομηχανία, τα οποία ουδείς ξέρει εναντίον ποιας χώρας θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί.
Συμπερασματικά, η σύμπραξη Γερμανίας και Τουρκίας πλήττει τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες είναι μέλη της Ε.Ε. όπως και η ίδια η Γερμανία. Από την στιγμή που απειλούνται τα δύο κράτη της Ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία δεν δύναται να γίνει αποδεκτή η διατάραξη των ισορροπιών στην περιοχή και μάλιστα από το εσωτερικό της Ε.Ε. Απαιτείται ορθολογισμός και διαιτησία των ευρωπαϊκών οργάνων απέναντι σε μεμονωμένες διμερείς σχέσεις κρατιδίων της Ένωσης, εφόσον είναι θεμιτή η διασφάλιση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΗΓΕΣ
-Tέλλογλου Τάσος, “Η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία και οι επιπτώσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο”, Εκδόσεις Στοχαστής, 1995
-Πελαγία Β. Χαραλαμπίδου, “Η πολιτική της Γερμανίας στη Μικρά Ασία (1878-1923)”, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 2010
-Rene Ristelhueber, “Ιστορία των Βαλκανικών Λαών”, Εκδόσεις Παπαδήμα, 2005
Γερμανία
Η Ρωσία απορρίπτει γερμανική πρόταση για διχοτόμηση της Ουκρανίας
Το σενάριο δεν έχει ρεαλιστική βάση λέει ο εξ απορρήτων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ
Οι πολυάριθμες αναφορές των μέσων ενημέρωσης για ένα πιθανό «γερμανικό σενάριο» για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία δεν έχουν καμία ρεαλιστική βάση, δήλωσε ο Peskov εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Putin.
Νωρίτερα, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το λεγόμενο γερμανικό σενάριο για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο θα συνεπαγόταν τη διαίρεση της Ουκρανίας σε δύο μέρη, εκ των οποίων το ένα θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ελέγχεται από τη Δύση.
«Υπάρχουν πολλές δημοσιεύσεις για αυτό το θέμα τώρα, πολλοί διαφορετικοί σχολιασμοί, συλλογισμοί και ούτω καθεξής, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ρεαλιστική βάση για κανένα από αυτά τα σκεπτικά», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Γερμανία
Μπόκο στην Ελβετία! Ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να αγοράσουν όπλα λόγω Ουκρανίας
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες
Η Ευρώπη αρνείται να αγοράσει όπλα από την Ελβετία, η οποία έχει το μονοπώλιο στα αντιαεροπορικά πυροβόλα.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν την αγορά όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες, ενημερώνει η Swissinfo.
Η άρνηση αγοράς όπλων που κατασκευάζονται από ελβετικές εταιρείες βασίζεται κυρίως στην απαγόρευση επανεξαγωγής στην Ουκρανία, η οποία προκαλεί εκνευρισμό σε πολλούς Ευρωπαίους χρήστες ελβετικών όπλων.
Η Γερμανία, η οποία έχει τους στενότερους δεσμούς με την αμυντική βιομηχανία και τα ελβετικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι η πιο απογοητευμένη.
Ως αποτέλεσμα, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να αποκλείσει ελβετικές εταιρείες από ορισμένους αμυντικούς διαγωνισμούς.
Αυτό έχει προκαλέσει οργή στην Ελβετία για αυτό που ορισμένοι θεωρούν έλλειψη σεβασμού για τη νομική απόφαση της χώρας να είναι ουδέτερη.
Επί του παρόντος, η Γερμανία δεν θεωρεί την Ελβετία αξιόπιστο εταίρο, καθώς η χώρα έχει απαγορεύσει την προμήθεια ορισμένων όπλων, φοβούμενη ότι η Γερμανία μπορεί να τα επανεξάγει στην Ουκρανία.
Εκτός από τη Γερμανία, το 2023 η Ολλανδία εγκατέλειψε εντελώς την αγορά ελβετικών όπλων αφού η Ελβετία εμπόδισε την εξαγωγή 96 αρμάτων μάχης Leopard 1 που ήταν αποθηκευμένα στην Ιταλία.
Η Ολλανδία σχεδίαζε να επισκευάσει τα τανκς στη Γερμανία και στη συνέχεια να τα στείλει στην Ουκρανία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά την άρνηση, η Ελβετία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός ευρωπαϊκός εξαγωγέας όπλων, ιδίως αντιαεροπορικών συστημάτων.
Λόγω της επιτυχημένης ανάπτυξης των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων, η Ελβετία μπορεί να θεωρηθεί μονοπώλιο στην Ευρώπη, καθώς τα πυροβόλα της χρησιμοποιούνται στα Gepard, Skyranger 30/35, MANTIS, Skynex και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.
Επιπλέον, αυτά τα όπλα είναι επίσης εγκατεστημένα σε πλοία των ευρωπαϊκών ναυτικών για την παροχή άμεσων αμυντικών συστημάτων έναντι απειλών πυραύλων.
—
Γερμανία
Σολτς και κυβέρνηση σε κρίση
Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
Ο Καγκελάριος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, εντός των σοσιαλιστών, εντός της κυβέρνησης και αυτά εντείνονται από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και του κόσμου. Με αυτές τις συνθήκες ο Σολτς βρίσκεται στα ΄΄σχοινιά΄΄. Το αν μπορέσει να φύγει από αυτά πριν το καμπανάκι το οποίο και θα σημάνει το τέλος του γύρου, με όρους πυγμαχίας, θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.
1. Με μια καυστικότατη επιστολή των μελών του κόμματος του, μέχω της οποίας τον επικρίνουν σφοδρότατα για τις πολιτικές που ακολουθεί.
Ο Όλαφ Σολτς αντιδρά στους διαφωνούντες εντός των σοσιαλιστών και επικρίνει τις αντιδράσεις τους. Οι επικριτές του αντιδρούν.
Σχεδόν 8.000 μέλη του SPD απαιτούν αλλαγή της πολιτικής ασύλου από τον Όλαφ Σολτς. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίας αντιδρά στην εμπρηστική επιστολή των μελών. Κύρια αιτία των αντιδράσεων το μεταναστευτικό και το άσυλο.
Ο καγκελάριος δεν βλέπει καμία αντίφαση στις ενέργειές του στην ανοιχτή επιστολή εκατοντάδων βουλευτών του SPD και μελών του κόμματος, η οποία ζητά τη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στη μεταναστευτική πολιτική. Αντίθετα, ο καγκελάριος αισθάνεται «ενισχυμένος στην πορεία του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο. Επειδή αυτό βασίζεται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και επίσης «προστατεύει σαφώς το θεμελιώδες δικαίωμα στο άσυλο».
Αλλά ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να παραμείνει φιλική προς τη μετανάστευση μόνο εάν καταφέρει να επιστρέψει άτομα χωρίς δικαιώματα διαμονής στις χώρες που είναι υπεύθυνες για αυτούς ή στην πατρίδα τους, είπε ο Hebestreit. Αυτή είναι η «δεύτερη όψη του νομίσματος» στη μεταναστευτική πολιτική.
Το απόγευμα της Τετάρτης, οι συντάκτες της επιστολής επέκριναν δριμύτατα τον Σολτς. Στον λογαριασμό στο Instagram «Stand for Dignity» ανέφερε: «Λόγω των τρεχουσών συνθηκών: Δεν «ενισχύουμε» την πορεία που ακολουθήσαμε». Πρόκειται για «τη συνέχιση της ύπαρξης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας».
Ο συντάκτες της επιστολής ασκούν επίσης κριτική στην υπουργό των εσωτερικών Νάνσι Φείζερ
Στην ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του SPD, της Bundestag και του κρατικού κοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ζήτησαν «υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια». Επικρίνει μια «πορεία αποκλεισμού και στιγματισμού» των προσφύγων, η οποία ενθαρρύνεται επίσης από κορυφαίους σοσιαλδημοκράτες.
Βήματα όπως απορρίψεις στα σύνορα και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων επικρίνονται ως «ψευδείς λύσεις» που νομιμοποιούν «δεξιές λαϊκιστικές και δεξιές εξτρεμιστικές αφηγήσεις κατά των προσφύγων».
Το SPD πρέπει να αλλάξει πορεία, γράφει η Lilly Blaudszun, συντάκτρια της επιστολής, στο X. Σε συνέντευξή της στο Deutschlandfunk, εξήγησε ότι η επιστολή πρέπει να δείξει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο κόμμα που δεν είναι ικανοποιημένοι. Ο Μπλαουντσούν επέκρινε επίσης την υπουργό Εσωτερικών Νάνσι Φέιζερ, η οποία “γιορτάζει τις απελάσεις στο Αφγανιστάν”. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, η επιστολή είχε περισσότερες από 7.700 υπογραφές, περίπου το 2% των μελών του κόμματος.
Καθαρή πλειοψηφία για τον Πιστόριους αντί του Σολτς ως υποψήφιος καγκελάριος του SPD
Ο Όλαφ Σολτς θέλει να είναι ξανά υποψήφιος του SPD για καγκελάριος στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο αρχηγός του κόμματος Λαρς Κλίνγκμπαϊλ. Σύμφωνα με το νέο RTL/ntv «Trend Barometer», η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών είναι υπέρ του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.
Σύμφωνα με έρευνα, περίπου τα δύο τρίτα των Γερμανών πολιτών (67%) είναι υπέρ του να μην είναι ξανά υποψήφιος καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές υπέρ του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους (και οι δύο SPD). Σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική έρευνα του ινστιτούτου ερευνών κοινής γνώμης Forsa για το RTL/ntv «Trend Barometer», μόνο το 21% πιστεύει ότι ο Σολτς θα πρέπει να είναι υποψήφιος ξανά για καγκελάριος.
Στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, το 62% ήταν υπέρ της μη εκ νέου υποψηφιότητας του. Στη Δυτική Γερμανία είναι 68%. Από τους ψηφοφόρους του SPD που ερωτήθηκαν στις προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές, το 63% ήταν υπέρ της παραίτησης του.
Αφού ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς επιβεβαιώθηκε πως θα είναι ο ίδιος υποψήφιος καγκελάριος του CDU και του CSU πριν από μερικές μέρες, το 4% των ψηφοφόρων από άλλα κόμματα θέλει τώρα να δώσει την ψήφο του στην Ένωση. Σύμφωνα με τη Forsa, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιο των ψηφοφόρων της Ένωσης από 32% που είναι σήμερα στο 35% κατ’ ανώτατο όριο.
Λαρς Κλίνγκμπαϊλ: Η ερώτηση για την Καγκελαρία δεν είναι προς συζήτηση
Τη Δευτέρα, ο αρχηγός του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, προσπάθησε να σταματήσεις οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το ζήτημα Κ (σσσ. Δηλαδή την καγκελαρία) στο SPD στο αρχικό στάδιο. «Δεν υπάρχει καθόλου ταλάντευση», τόνισε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του Βερολίνου όταν ρωτήθηκε για την εκ νέου υποψηφιότητα του Σολτς. «Δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό πουθενά», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός του Βραδεμβούργου Dietmar Woidke τόνισε επίσης: «Ο καγκελάριος είναι φυσικά ο επιλεγμένος υποψήφιος του SPD για καγκελάριος.
Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ο Κλίνγκμπαϊλ, οι ομοσπονδιακές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2025 δεν θα είναι σίγουρη επιτυχία. Όμως η εκλογική νίκη του Woidke στο Βραδεμβούργο δείχνει ότι το SPD μπορεί να αλλάξει διαθέσεις και να κερδίσει. Αυτό πετυχαίνει όπου επικεντρώνεται στις θέσεις εργασίας, σε μια ισχυρή βιομηχανία και οικογένειες και όπου αναλαμβάνει τη μάχη με το AfD. «Σαφής στάση, μαχητικό πνεύμα, ενότητα και θάρρος» είναι τα χαρακτηριστικά που θα πάρει μαζί του στην ομοσπονδιακή εκλογική εκστρατεία, είπε.
Η κυβέρνηση οδεύει προς τις πρόωρες εκλογές τον τον Νοέμβριο;
1.001 άτομα στη Γερμανία ερωτήθηκαν για την έρευνα στις 20 και 23 Σεπτεμβρίου. Η Forsa δήλωσε ότι η ανοχή σφάλματος ήταν +/- τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Οι προεκλογικές έρευνες υπόκεινται γενικά σε αβεβαιότητα. Αντικατοπτρίζουν μόνο τη γνώμη τη στιγμή της έρευνας. Δεν είναι προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει χαρακτηριστικά τα άσχημα ποσοστά των κομμάτων της κυβέρνησης:
-
Union: 32%
- AfD: 19% (-1)
- SPD: 15%
- GRÜNE: 11% (+1)
- BSW: 10%
- FDP: 4%
- LINKE: 3% (+1)
- Sonstige: 6% (-1)
2. Μεταναστευτικό και η αναποτελεσματικότητά του
«Οι συλλήψεις μη αιτούντων άσυλο και παράνομα εισερχόμενων στην χώρα είναι σχετικά χαμηλές» Απλώς θα αποφεύγουν τα σύνορα και τους συνοριακούς ελέγχους.
Έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλα τα γερμανικά σύνορα από την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του GdP, Andreas Roßkopf, μέχρι στιγμής όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτό.
Σύμφωνα με την αστυνομική ένωση (GdP), οι νέοι έλεγχοι στα σύνορα μέχρι στιγμής έχουν κάνει ελάχιστα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. «Μένει να φανεί ότι η σύλληψη μη εξουσιοδοτημένων ανθρώπων και διακινητών είναι σχετικά χαμηλή», δήλωσε ο πρόεδρος του GdP Andreas Roßkopf στο «Editorial Network Germany». Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μόνο ένας μικρός αριθμός απορρίψεων στα δυτικά σύνορα.
Από την περασμένη εβδομάδα διενεργούνται έλεγχοι σε όλα τα γερμανικά σύνορα προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα χωρίς άδεια. Νέοι είναι οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα με τη Δανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία (*ο γράφων βρέθηκε στην Ολλανδία την προηγούμενη εβδομάδα και δεν υπήρχαν καθόλου έλεγχοι στα σύνορα Ολλανδίας – Γερμανίας) και το Λουξεμβούργο. Έλεγχοι πραγματοποιούνται στα σύνορα με την Πολωνία, την Τσεχία, την Αυστρία και την Ελβετία εδώ και πολύ καιρό, καθώς και έλεγχοι στα σύνορα με τη Γαλλία λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μέτρο αρχικά περιορίζεται σε έξι μήνες.
«Τα λάθη τα τελευταία χρόνια πέφτουν στα πόδια μας».
Ο Roßkopf είπε ότι τα σημεία ελέγχου και οι κύριοι δρόμοι έχουν απλώς παρακαμφθεί από τότε που ξεκίνησε το μέτρο. Η αστυνομία δεν διαθέτει επίσης τον εξοπλισμό για να μπορέσει να εργαστεί ως σύγχρονη αστυνομία έρευνας. «Οι αποτυχίες σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια πέφτουν τώρα στα πόδια μας». Δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί αποτρεπτικό αποτέλεσμα των μέτρων. «Ο αριθμός των ατόμων που ζητούν προστασία και άσυλο που παραπέμπονται στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας παραμένει υψηλός», δήλωσε ο Roßkopf.
3. Ουκρανία και Nord Stream 1 & 2
Η επιχείρηση Nord Stream ΄΄πιθανών΄΄ εγκρίθηκε από τον διοικητή της Ουκρανίας Βαλερή Ζαλούζνη Valeriy Zalushnyj.
Η ανατίναξη των αγωγών Nord Stream το φθινόπωρο του 2022 δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, λέγεται ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε γενικό διοικητή Valeriy Zalushnyj.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», η δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πριν από δύο χρόνια λέγεται ότι είχε εξουσιοδοτηθεί από τον τότε γενικό διοικητή της Ουκρανίας. Η επιχείρηση στη Βαλτική Θάλασσα κόστισε σχεδόν 300.000 δολάρια και χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, αλλά υποβλήθηκε στον Valery Zalushny για έγκριση, ανέφερε το περιοδικό, επικαλούμενο τη δική του έρευνα. Ωστόσο, ειπώθηκε ότι ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskyj δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων.
Ο Ζελένσκι αρνείται ότι εμπλέκεται σε πράξη δολιοφθοράς
Ο Salushnyj, τώρα πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Μεγάλη Βρετανία, είχε ήδη πει στη Wall Street Journal («WSJ») ότι δεν γνώριζε τίποτα για μια τέτοια επιχείρηση. Η “WSJ” ανέφερε τον Αύγουστο, επικαλούμενη δική της έρευνα, ότι ο Saluschnyj συμμετείχε στην επιχείρηση. Στο παρελθόν, ο Πρόεδρος Ζελένσκι αρνιόταν πάντα την ανάμειξη της κυβέρνησής του στις ενέργειες σαμποτάζ.
«Spiegel»: Ουκρανός πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών ηγήθηκε της επιχείρησης
Το «Spiegel» ανέφερε περαιτέρω ότι η ομάδα δολιοφθοράς αποτελούνταν από αρκετούς Ουκρανούς δύτες, σχεδόν όλοι άμαχοι. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και ηγήθηκε από τον πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Ρομάν Τσερβίνσκι. Ο Τσερβίνσκι είχε ήδη αρνηθεί την ανάμειξή του πέρυσι στην Washington Post και στο Spiegel.
Στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους έγινε γνωστό ότι ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας αναζητούσε έναν Ουκρανό για την υπόθεση, ο οποίος φέρεται να διέφυγε από την Πολωνία στην πατρίδα του.
Η «Die Zeit», η «Süddeutsche Zeitung» και το ARD ανέφεραν ότι ο άνδρας και δύο άλλοι Ουκρανοί υπήκοοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, ήταν ύποπτοι για τη διάπραξη του εγκλήματος.
Κοιτάζοντας πίσω τα λάθη του Βερολίνου στην Ουκρανία “Η γερμανική πολιτική ήταν αντιφατική εδώ και χρόνια, “Καταστροφή του Nord Stream με την ευλογία του Ζελένσκι; Ο Ουκρανός πρόεδρος λέγεται ότι ενέκρινε την επίθεση στον αγωγό στην δεξίωση για τα 70ά γενέθλια της Μέρκελ.
ΠΗΓΗ: E-enimerosi.com
-
Ιράν18 ώρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video22 ώρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video24 ώρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις3 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;
-
Γενικά θέματα3 ημέρες πριν
Μία νέα αρχή για το «Γεωπολιτικό»
-
Video1 ημέρα πριν
Σάββας Καλεντερίδης: Δείτε ποιοι μας κυβέρνησαν και ποιοι μας κυβερνούν!
-
Εξωτερική Πολιτική3 ημέρες πριν
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
-
Εθνική Άμυνα3 ώρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;