Ιστορία - Πολιτισμός
Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος: ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος, ένας άξιος Αυτοκράτορας σε… λάθος εποχή
Ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1392, στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση. Ανήλθε στο θρόνο, ως συμβασιλέας του πατέρα του, ενώ έγινε αίτιος της ρήξης με το σουλτάνο Μουράτ Β΄ και της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης.
Το 1422 πάει στη δύση και ζητάει βοήθεια ενάντια στους Τούρκους. Το τίμημα της δυτικής βοήθειας θα είναι η υποταγή της ανατολικής Εκκλησίας στην Εκκλησία της Ρώμης. Μετά το θάνατο του πατέρα του έμεινε μόνος στο θρόνο και το 1425 συνθηκολόγησε, με δυσμενείς όρους, σύμφωνα με τους οποίους παρέδωσε την Προποντίδα και τον Εύξεινο Πόντο, υποχρεώθηκε να μην ανοικοδομήσει το επί του Ισθμού της Κορίνθου τείχος και να πληρώνει βαρείς φόρους στο Μουράτ Β΄ για να μην ξαναενοχλήσει το Βυζάντιο επί 10 χρόνια ούτε τις άλλες ελληνικές χώρες. Από τότε, επωφελούμενος απ’ αυτή τη συνθήκη, πέρασε όλη του τη ζωή φροντίζοντας να εξασφαλίσει το κράτος από τον κίνδυνο της τουρκικής απειλής.
Επισκεύασε τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, εξομάλυνε τις διαφορές των αδερφών του στη Πελοπόννησο (1427) και ξαναπήρε ορισμένες χώρες από τους Φράγκους. Το 1437 ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Η’ Παλαιολόγος, μαζί με τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ Β’, τον αδελφό του Δημήτριο και μεγάλη αντιπροσωπεία, φεύγει από την Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο της Φεράρας-Φλωρεντίας. Ανάμεσα στους απεσταλμένους της Ανατολικής Εκκλησίας ήταν επίσης και ο επίσκοπος Εφέσου Μάρκος Ευγενικός, ο Πλήθων (Γεώργιος Γεμιστός), ο Γεώργιος (αργότερα Γεννάδιος) Σχολάριος, ο επίσκοπος Νικαίας Βησσαρίων και ο επίσκοπος Κιέβου Ισίδωρος, καθώς και οι πατριάρχες Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.Μετά από μακρές και βασανιστικές διαβουλεύσεις, επιδημίες αλλά και διαμαρτυρίες των Ορθοδόξων, στις 5 Ιουλίου 1439 υπογράφεται η ένωση των Εκκλησιών.
Η σύνοδος κατόρθωσε να συντάξει στα λατινικά και ελληνικά, κείμενο για την ένωση των Εκκλησιών που το υπέγραψαν όλοι, εκτός από το Μάρκο τον Ευγενικό. Όμως συνάντησε δυσκολίες για την εφαρμογή του ενωτικού αυτού όρου από το λαό και τους οργανωμένους ιεράρχες Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, οι οποίοι τον απείλησαν με αφορισμό, αν επέμενε να συντάσσεται με τους Λατίνους.Οι προσπάθειες όμως για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου χάνονται και η τελευταία ήταν στη μάχη της Βάρνας το 1444. Στο μεταξύ ο Μουράτ αντιλαμβανόταν τις προθέσεις του Ιωάννη, που συνεργαζόταν φανερά με την Ουγγαρία, αλλά δεν μπορούσε να αναλάβει επιπλέον πόλεμο προς το Βυζάντιο, γιατί ήταν απασχολημένος με τους Ούγγρους, τους Βοσνίους και τους πολέμους στην Ασία. Όταν μάλιστα στην Πελοπόννησο ο αδελφός του Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ανέλαβε μόνος του επιθετικό πόλεμο κατά της Τουρκίας και του δουκάτου της Αθήνας, από το 1443 έως το 1447 και έμαθε την ήττα των χριστιανικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο (18 Οκτωβρίου 1448), πέθανε από τη λύπη του. Πέθανε χωρίς κληρονόμους στις 31 Οκτωβρίου του 1448 και στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος ΙΑ’, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Υπό διαφορετικές συνθήκες ο Ιωάννης, θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικός ηγέτης. Ήταν πιο δυναμικός και λιγότερο ευέλικτος από τον πατέρα του, αλλά ήταν Πατριώτης. Αν και προσπάθησε σκληρά, δυστυχώς δεν κατάφερε να σταματήσει τους Τούρκους ούτε να βρει βοήθεια από τη Δύση.Έτσι ό,τι έχει απομείνει από την άλλοτε κραταιά Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι η Κωνσταντινούπολη και το Δεσποτάτο του Μορέως. Το Βυζάντιο είναι αβοήθητο και ανίσχυρο και οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση…
Στη φωτογραφία: Αριστερά: Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος σε τοιχογραφία του 1459-1460, από τον ζωγράφο Benozzo Gozzoli. Βρίσκεται στο Παρεκκλήσι των Μάγων, στο Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία.Δεξιά: Λεπτομέρεια από την ίδια τοιχογραφία.
Ένθετο: Μετάλλιο του Ιωάννου Η’ Παλαιολόγου, που φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φλωρεντία, από τον Πιζανέλλο το 1438. Επιγραφή μεταλλίου: ΙΩΑΝΝΗC BACΙΛΕVC ΚΑΙ ΑVΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟC.
Από τη σελίδα Hagia.Sophia

Ιστορία - Πολιτισμός
Παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιακωβίδου “Τη ψης ι-μ’ τα θαλασσάκρια” στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας το Σάββατο 29 Μαρτίου

Το Σάββατο στις 29 Μαρτίου και ώρα 6 μμ. στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας παρουσιάζεται το βιβλίο της κας Σοφίας Ιακωβίδου Τη ψης ι-μ’ τα θαλασσακρια.
Η συγγραφέας επιλέγει να εκφραστεί ποιητικά στη γλώσσα της γιαγιάς της, στην οποία αφιερώνει και το παρόν έργο.
Η γλώσσα της καλομανας είναι η γλώσσα της μνήμης και η Σοφία Ιακωβίδου μας μεταφέρει σε μία πατρίδα που βρίσκεται πλέον στην καρδιά.
Η Σοφία Ιακωβίδου είναι μηχανικός απόφοιτος του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή. Είναι ένα ενεργό μέλος στο ποντιακό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και μητέρα τριών παιδιών.
Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν ο κύριος Κωνσταντίνος Φωτιάδης, συγγραφέας και εκπαιδευτής Ποντιακής Διαλέκτου στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας, η Προκοπίδου Μαρία, δασκάλα -συγγραφεας με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ανθρωπιστικές σπουδές και Νέες Τεχνολογίες.
Στην απαγγελία των ποιημάτων θα είναι ο κύριος Κοσμάς Τσινάλης, δάσκαλος- συγγραφέας και εκπαιδευτής Ποντιακής Διαλέκτου.
Το συντονισμο της οργάνωσης και την παρουσίαση των καλεσμένων αναλαμβάνει η γενική γραμματέας και υπεύθυνη της βιβλιοθήκης της Ευξείνου λέσχης Αλμωπίας, Ελευθεριάδου Παρθένα, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία.
Ιστορία - Πολιτισμός
Φαντασμαγορικό θέαμα από τον Δήμο Βάσης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την 25η Μαρτίου! (BINTEO)
Το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαρτίου στις 20:00, 240 drone πέταξαν πάνω από το Δημαρχείο της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και επί σχεδόν δέκα λεπτά φώτισαν τον ουρανό με εικόνες εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε το βράδυ της Δευτέρας (24.3.2025) ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αφού με τη βοήθεια drones ετοίμασε ένα μοναδικό σόου για τους κατοίκους της περιοχής με αφορμή των εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.
Το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαρτίου στις 20:00, 240 drone πέταξαν πάνω από το Δημαρχείο της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και επί σχεδόν δέκα λεπτά φώτισαν τον ουρανό με εικόνες εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.
Εκατοντάδες θεατές είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του Δημαρχείου να βιώσουν από κοντά την εμπειρία ενώ το θέαμα έγινε ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, και από τις τρεις δημοτικές ενότητες.
Το σόου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό με τα drones να σχηματίζουν σπαθιά, κανόνια, τσαρούχια κτλ.
Την παράσταση έκλεψε η ελληνική σημαία που σχηματίστηκε στον νυχτερινό ουρανό.
Ιστορία - Πολιτισμός
Το 1821 και η Κύπρος μας
Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου του 1821 και όσα ακολούθησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια αποτελούν την έκφραση μιας διαχρονικής αντιμετώπισης των Ρωμιών από τους Οθωμανούς δυνάστες διοικητικούς.

-
Αναλύσεις4 ημέρες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική3 εβδομάδες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική4 εβδομάδες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!