Ακολουθήστε μας

Ιστορία - Πολιτισμός

Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος: ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Δημοσιεύτηκε στις

Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος, ένας άξιος Αυτοκράτορας σε… λάθος εποχή

Ο προτελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η’ Παλαιολόγος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1392, στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση. Ανήλθε στο θρόνο, ως συμβασιλέας του πατέρα του, ενώ έγινε αίτιος της ρήξης με το σουλτάνο Μουράτ Β΄ και της πολιορκίας της Κωνσταντινούπολης.

Το 1422 πάει στη δύση και ζητάει βοήθεια ενάντια στους Τούρκους. Το τίμημα της δυτικής βοήθειας θα είναι η υποταγή της ανατολικής Εκκλησίας στην Εκκλησία της Ρώμης. Μετά το θάνατο του πατέρα του έμεινε μόνος στο θρόνο και το 1425 συνθηκολόγησε, με δυσμενείς όρους, σύμφωνα με τους οποίους παρέδωσε την Προποντίδα και τον Εύξεινο Πόντο, υποχρεώθηκε να μην ανοικοδομήσει το επί του Ισθμού της Κορίνθου τείχος και να πληρώνει βαρείς φόρους στο Μουράτ Β΄ για να μην ξαναενοχλήσει το Βυζάντιο επί 10 χρόνια ούτε τις άλλες ελληνικές χώρες. Από τότε, επωφελούμενος απ’ αυτή τη συνθήκη, πέρασε όλη του τη ζωή φροντίζοντας να εξασφαλίσει το κράτος από τον κίνδυνο της τουρκικής απειλής.

Επισκεύασε τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, εξομάλυνε τις διαφορές των αδερφών του στη Πελοπόννησο (1427) και ξαναπήρε ορισμένες χώρες από τους Φράγκους. Το 1437 ο αυτοκράτορας Ιωάννης ο Η’ Παλαιολόγος, μαζί με τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ Β’, τον αδελφό του Δημήτριο και μεγάλη αντιπροσωπεία, φεύγει από την Κωνσταντινούπολη για τη σύνοδο της Φεράρας-Φλωρεντίας. Ανάμεσα στους απεσταλμένους της Ανατολικής Εκκλησίας ήταν επίσης και ο επίσκοπος Εφέσου Μάρκος Ευγενικός, ο Πλήθων (Γεώργιος Γεμιστός), ο Γεώργιος (αργότερα Γεννάδιος) Σχολάριος, ο επίσκοπος Νικαίας Βησσαρίων και ο επίσκοπος Κιέβου Ισίδωρος, καθώς και οι πατριάρχες Αντιοχείας, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.Μετά από μακρές και βασανιστικές διαβουλεύσεις, επιδημίες αλλά και διαμαρτυρίες των Ορθοδόξων, στις 5 Ιουλίου 1439 υπογράφεται η ένωση των Εκκλησιών.

Η σύνοδος κατόρθωσε να συντάξει στα λατινικά και ελληνικά, κείμενο για την ένωση των Εκκλησιών που το υπέγραψαν όλοι, εκτός από το Μάρκο τον Ευγενικό. Όμως συνάντησε δυσκολίες για την εφαρμογή του ενωτικού αυτού όρου από το λαό και τους οργανωμένους ιεράρχες Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, οι οποίοι τον απείλησαν με αφορισμό, αν επέμενε να συντάσσεται με τους Λατίνους.Οι προσπάθειες όμως για την αντιμετώπιση του τουρκικού κινδύνου χάνονται και η τελευταία ήταν στη μάχη της Βάρνας το 1444. Στο μεταξύ ο Μουράτ αντιλαμβανόταν τις προθέσεις του Ιωάννη, που συνεργαζόταν φανερά με την Ουγγαρία, αλλά δεν μπορούσε να αναλάβει επιπλέον πόλεμο προς το Βυζάντιο, γιατί ήταν απασχολημένος με τους Ούγγρους, τους Βοσνίους και τους πολέμους στην Ασία. Όταν μάλιστα στην Πελοπόννησο ο αδελφός του Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ανέλαβε μόνος του επιθετικό πόλεμο κατά της Τουρκίας και του δουκάτου της Αθήνας, από το 1443 έως το 1447 και έμαθε την ήττα των χριστιανικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο (18 Οκτωβρίου 1448), πέθανε από τη λύπη του. Πέθανε χωρίς κληρονόμους στις 31 Οκτωβρίου του 1448 και στον θρόνο τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Κωνσταντίνος ΙΑ’, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

Υπό διαφορετικές συνθήκες ο Ιωάννης, θα μπορούσε να αποδειχτεί εξαιρετικός ηγέτης. Ήταν πιο δυναμικός και λιγότερο ευέλικτος από τον πατέρα του, αλλά ήταν Πατριώτης. Αν και προσπάθησε σκληρά, δυστυχώς δεν κατάφερε να σταματήσει τους Τούρκους ούτε να βρει βοήθεια από τη Δύση.Έτσι ό,τι έχει απομείνει από την άλλοτε κραταιά Βυζαντινή Αυτοκρατορία είναι η Κωνσταντινούπολη και το Δεσποτάτο του Μορέως. Το Βυζάντιο είναι αβοήθητο και ανίσχυρο και οι Τούρκοι ετοιμάζονται για την τελική επίθεση…

Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα

Στη φωτογραφία: Αριστερά: Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος σε τοιχογραφία του 1459-1460, από τον ζωγράφο Benozzo Gozzoli. Βρίσκεται στο Παρεκκλήσι των Μάγων, στο Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία.Δεξιά: Λεπτομέρεια από την ίδια τοιχογραφία.

Ένθετο: Μετάλλιο του Ιωάννου Η’ Παλαιολόγου, που φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Φλωρεντία, από τον Πιζανέλλο το 1438. Επιγραφή μεταλλίου: ΙΩΑΝΝΗC BACΙΛΕVC ΚΑΙ ΑVΤΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΑΙΩΝ Ο ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟC.

Από τη σελίδα Hagia.Sophia

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Ιακωβίδου “Τη ψης ι-μ’ τα θαλασσάκρια” στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας το Σάββατο 29 Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Σάββατο στις 29 Μαρτίου και ώρα 6 μμ. στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας παρουσιάζεται το βιβλίο της κας Σοφίας Ιακωβίδου Τη ψης ι-μ’ τα θαλασσακρια.

Η συγγραφέας επιλέγει να εκφραστεί ποιητικά στη γλώσσα της γιαγιάς της, στην οποία αφιερώνει και το παρόν έργο.

Η γλώσσα της καλομανας είναι η γλώσσα της μνήμης και η Σοφία Ιακωβίδου μας μεταφέρει σε μία πατρίδα που βρίσκεται πλέον στην καρδιά.

Η Σοφία Ιακωβίδου είναι μηχανικός απόφοιτος του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δημιουργική Γραφή. Είναι ένα ενεργό μέλος στο ποντιακό και πολιτισμικό γίγνεσθαι και μητέρα τριών παιδιών.

Την παρουσίαση θα πλαισιώσουν ο κύριος Κωνσταντίνος Φωτιάδης, συγγραφέας και εκπαιδευτής Ποντιακής Διαλέκτου στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας, η Προκοπίδου Μαρία, δασκάλα -συγγραφεας με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Ανθρωπιστικές σπουδές και Νέες Τεχνολογίες.

Στην απαγγελία των ποιημάτων θα είναι ο κύριος Κοσμάς Τσινάλης, δάσκαλος- συγγραφέας και εκπαιδευτής Ποντιακής Διαλέκτου.

Το συντονισμο της οργάνωσης και την παρουσίαση των καλεσμένων αναλαμβάνει η γενική γραμματέας και υπεύθυνη της βιβλιοθήκης της Ευξείνου λέσχης Αλμωπίας, Ελευθεριάδου Παρθένα, φιλόλογος με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Φαντασμαγορικό θέαμα από τον Δήμο Βάσης-Βούλας-Βουλιαγμένης για την 25η Μαρτίου! (BINTEO)

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαρτίου στις 20:00, 240 drone πέταξαν πάνω από το Δημαρχείο της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και επί σχεδόν δέκα λεπτά φώτισαν τον ουρανό με εικόνες εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου. 

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε το βράδυ της Δευτέρας (24.3.2025) ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αφού με τη βοήθεια drones ετοίμασε ένα μοναδικό σόου για τους κατοίκους της περιοχής με αφορμή των εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου.

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Μαρτίου στις 20:00, 240 drone πέταξαν πάνω από το Δημαρχείο της Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και επί σχεδόν δέκα λεπτά φώτισαν τον ουρανό με εικόνες εμπνευσμένες από την Επανάσταση του 1821, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Εκατοντάδες θεατές είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο του Δημαρχείου να βιώσουν από κοντά την εμπειρία ενώ το θέαμα έγινε ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, και από τις τρεις δημοτικές ενότητες.

Το σόου ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό με τα drones να σχηματίζουν σπαθιά, κανόνια, τσαρούχια κτλ.

Την παράσταση έκλεψε η ελληνική σημαία που σχηματίστηκε στον νυχτερινό ουρανό.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ιστορία - Πολιτισμός

Το 1821 και η Κύπρος μας

Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου του 1821 και όσα ακολούθησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια αποτελούν την έκφραση μιας διαχρονικής αντιμετώπισης των Ρωμιών από τους Οθωμανούς δυνάστες διοικητικούς.

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Οι σφαγές της 9ης Ιουλίου του 1821 και όσα ακολούθησαν στα δύσκολα εκείνα χρόνια αποτελούν την έκφραση μιας διαχρονικής αντιμετώπισης των Ρωμιών από τους Οθωμανούς δυνάστες διοικητικούς. Ο Νεοκλής Σαρρής τα εξήγησε επαρκώς γραπτώς και προφορικώς για δεκαετίες.
Ευτυχώς τα γεγονότα και το ήθος των σφαγέων τα μετέφερε με αριστουργηματικό λόγο ελληνικό ο ποιητής μας Βασίλης Μιχαηλίδης μαζί με την ανδρεία θυσιαστικότητα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού του μάρτυρα που με τη σύνολη πορεία του μέχρι τον θάνατο παρέμεινέ ο μπροστάρης μας στο δύσκολο μας βίο και νοηματοδότησε την αγάπη του απλού Κυπριώτη για την προσωπική και συλλογική ελευθερία…
Η σφαγιαστική εμμονή εναντίον των Χριστιανών και των υποδούλων τους γενικά η παρασιτική πλούσια διαβίωση στη βάση εκμετάλλευσης των αδυνατων η ληστρική διαχείριση ξένων περιουσιών συνεχίστηκέ με ποικίλους τρόπους μέχρι τις μέρες μας.
Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.βΠολεμούν την ελευθερία και τη Δημοκρατία που εμεις αγαπούμε.
Οι κρεμμάλλες του Σεραγίου απαγχονίζαν και τον έρωτα ελευθερίας και πατρίδος του απλού Ρωμιου της Κύπρου.βΜε άλλους είδους αγχόνες μας βασανίζουν ποικιλοτρόπως απο τις 20 Ιουλίου του 1974.
Αλήθεια πικρή.Δεν την αγάπησαν ποτε την ελευθερία μας.
Απλά εμποδίζει τον παρασιτικό αδικό τους βίο.
Ο ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ
ΑΝΔΡΕΙΟΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΑΝΗΡ ΘΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ
Ο Κύπρου Κυπριανος είχε προτάσεις για να σωθει.νΤο ζεμενον αμαξιν,βτα κουσουλατα στη Σκάλαν που είχαν ασυλιαν.Ηταν όμως ανηρ άλλου μεταλλου.
Όσο ήταν στο χεριν του  πασκιζει να σώσει τον λαον του από τη σφαγην.Δεν επέλεξεν το ατομικόν ούτε ο ίδιος,ούτε οι λοιπόν ιερωμενοι και λα ι κοι.Αυτη η επιλογή δεν βολευει πολλούς από τους σημερινους βολεμενους της προαποφασισμενης,ενιοτε προπληρωμενης ποικιλοτροπως ιστοριοαμπελογραφιας της αποδομησης και της αμφισβητησης των παντων πλην των κομμματων η των εμμονων της η των κρυφιων χορηγων τους.Ευτυχως έγραψε δι αυτά εγκαιρως ο σοφός δάσκαλος ημων Σαββας Παυλου.
Το πνεύμα της καταφασης της προσωπικης θυσιας όπως το διασωζει ποιητικα και ευρηματικα ο Βασίλης Μιχαηλίδης είναι όντως ηρωικον και απελευθερωτικον από τον φοβον του θάνατο.Αποτελει δε ορισμον του πεφωτισμενου ηγετου
«Δεν θέλω, Κκιόρ-ογλου, εγιώ να φύω που την Χώραν,
γιατί αν φύω, το κακόν εν’ να γινή περίτου.
Θέλω να μείνω, Κκιόρ-ογλου, τζι ας πα’ να με σκοτώσουν,
ας με σκοτώσουσιν εμέν τζι οι άλλοι να γλυτώσουν.
Δεν φεύκω, Κκιόρ-ογλου, γιατί, αν φύω, ο φευκός μου
εν’ να γενή θανατικόν εις τους Ρωμιούς του τόπου.
Να βάλω την συρτοθηλειάν εις τον λαιμόν του κόσμου;
Παρά το γαίμαν τους πολλούς εν’ κάλλιον του πισκόπου”
Ο Κυπριανος ως ποιμην καλός δεν φυγομαχει ,δεν καταβαλλεται από φοβον.Αγαπα την ελευθερία.Διακινδυνευει δια αυτην και παραμενει αποφασισμενος για την θυσιαν για μιαν πορεία εως της ακραιας οδου που την ορίζει η αγχονη.Συνοπτικα ορίζει την πορεία των γεγονοτων η Μαρία Χριστοδουλου”
Παρόλο που ο ίδιος είχε προσωπική επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, συναντήθηκε με Φιλικούς και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από το 1818 ή το 1819, μυώντας, με τη σειρά του, κι άλλους Κύπριους πρόκριτους, αποφάσισε πως δεν ήταν σοφό να λάβει η Κύπρος ενεργά μέρος στην Επανάσταση. Αντ’ αυτού περιόρισε τη συμβολή του νησιού σε υλική βοήθεια. Αυτό δεν εμπόδισε την Πύλη από το να διατάξει τον Διοικητή της Κύπρου, Κουτσιούκ Μεχμέτ να θανατώσει τον Αρχιεπίσκοπο, μαζί και τους Επισκόπους και άλλους προύχοντες του νησιού.
Την 9η Ιουλίου 1821 οι Πύλες της Λευκωσίας έκλεισαν νωρίτερα. Πρώτοι καρατομήθηκαν οι τρεις Επίσκοποι· o Πάφου Χρύσανθος, o Κιτίου Μελέτιος και ο Κυρηνείας Λαυρέντιος. Το ίδιο απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απαγχονίστηκε σε μία συκαμινιά στο Σεράγιο, αφού πρώτα προσευχήθηκε και ευλόγησε το σχοινί που θα του έπαιρνε τη ζωή. “
Ητο ανηρ ΑΝΔΡΕΙΟΣ,ποιμην θυσιαστικος.
Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή4 ώρες πριν

Ο Ζελένσκι οδηγει την Ευρώπη σε πόλεμο! Σύμβουλός του ζήτησε αξιόμαχους στρατιώτες

Η Ουκρανία χρειάζεται τη «σοβαρή» συμβολή Ευρωπαίων, ετοιμοπόλεμων στρατιωτών, μετά τον πόλεμο με τη Ρωσία και όχι μια ειρηνευτική δύναμη,...

Διεθνή5 ώρες πριν

Μαρκ Ρούτε: Νεκροί οι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες που αγνοούνταν – Συμμετείχαν σε άσκηση στη Λιθουανία

Τέσσερις στρατιώτες του αμερικανικού στρατού έχασαν τη ζωή τους στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του...

Άμυνα5 ώρες πριν

Τουρκία: «Αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση Φιντάν – Ρούμπιο

Για «αξιοσημείωτες διαφορές» στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάρκο Ρούμπιο...

Ενδιαφέροντα6 ώρες πριν

Έντουαρντ Κόρισταϊν: O «Μr Bigballs» του DOGE

Το «παιδί – θαύμα» του Μασκ και οι υπόγειες διασυνδέσεις του με τα κακά παιδιά του σκοτεινού διαδικτύου

Άμυνα6 ώρες πριν

ΗΠΑ: Προς αλλαγή πλεύσης, για Τουρκία και F-35;

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και συνεχίζουμε να αναζητούμε πιθανές ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε μια...

Δημοφιλή