Εξωτερική Πολιτική
Κυρώσεις στην Τουρκία και αυτοπροστασία μας τώρα!
Πρέπει να τεθεί επιτακτικά θέμα κυρώσεων στην Τουρκία
Κώστας Μαυρίδης
Το Διεθνές Δίκαιο του ΟΗΕ απαιτεί τον σεβασμό των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών. Για την Κύπρο υπήρξαν πολλές αποφάσεις και ψηφίσματα (OHE, Συμβούλιο Ασφαλείας, Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και ΕΕ), χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό κόστος στην Τουρκία. Για δύο πτυχές υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις και δεσμευτικό πλαίσιο: για την περίκλειστη περιοχή Βαρωσίων, υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και για την ΑΟΖ το Δίκαιο του ΟΗΕ για τη Θάλασσα.
Καθώς η Τουρκία προβαίνει τώρα σε νέο εποικισμό στο Βαρώσι και προαναγγέλλει επάνοδό της στην Κυπριακή ΑΟΖ σε μερικούς μήνες, ποιο το ζητούμενο για εμάς; Άλλο ένα ψήφισμα θα ήταν εμπαιγμός. Πρέπει πρώτα να τεθεί επιτακτικά θέμα κυρώσεων (εάν υπάρχει θέληση) και ταυτοχρόνως, λήψη μέτρων άμεσης αυτοπροστασίας μας. Όποιος πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται ο νεο-οθωμανικός επεκτατισμός και θα αποτρέψουμε τον ολοκληρωτικό αφανισμό μας με ψηφίσματα και εκκλήσεις, ή ότι ξένη δύναμη θα αναλάβει δράση εναντίον της Τουρκίας, είναι αφελής ή… απατεώνας.
Η επιλογή Κύπρου-Ελλάδας να συνταχθούν ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπήρξε ορθή, με αναπόφευκτα σοβαρό οικονομικό κόστος κυρίως. Ενώπιον κινδύνων, διλημμάτων και δυσκολιών που όντως προκύπτουν λόγω συμφερόντων, το θέμα των κυρώσεων απαιτεί μεθόδευση και αποφασιστικότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα κράτος-μέλος «υποχρέωσε» την ΕΕ να προσαρμοστεί στις ενστάσεις του λόγω της αξιοπιστίας και επιμονής του. Οι δικές μας Κυβερνήσεις ενεργούσαν… «περίεργα». Εκ των προτέρων δήλωναν την αταλάντευτη απαίτηση για κυρώσεις κι αφού δεν ελάμβαναν οτιδήποτε, εξέφραζαν την πλήρη ικανοποίησή τους! Απλά, αυτοκαταστροφικό.
Επιμένουμε ότι η επιβολή οικονομικού κόστους στην Τουρκία μπορεί να γίνει από την Επιτροπή, όπως η ίδια προσέφυγε (27/1/2022) κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου λόγω εμπορικών πρακτικών εις βάρος της Λιθουανίας. Η Τουρκία παραβιάζει περιφρονητικά εις βάρος της Κύπρου τους κανόνες εμπορίου που ορίζει η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, αλλά το θέμα ουδέποτε τέθηκε επιτακτικά στην Επιτροπή από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Εν μέσω της Γαλλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο, της βαρυσήμαντης ομιλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον Γερουσίας και Βουλής στις ΗΠΑ, της ευθυγράμμισης Κύπρου-Ελλάδας με ΕΕ στο θέμα της Ουκρανίας και άλλα, ενώ από την άλλη, η στάση της Τουρκίας που κωλυσιεργεί στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας της τουρκικής κοινωνίας, παρέχουν το κατάλληλο περιβάλλον.
Στη νεο-οθωμανική Τουρκία η οικονομία έχει στρατευτεί στους επεκτατικούς στόχους του Ερντογάν με τρόπο που παραπέμπει στο χιτλεροφασιστικό καθεστώς σε πορεία για «ολοκληρωτικό πόλεμο». Η αυτοπροστασία μας επιτυγχάνεται μέσω μεθοδευμένης προετοιμασίας και συνδυασμού της οικονομίας με τον τομέα της ασφάλειας, αξιοποιώντας ιδιαίτερα τα τελευταία προγράμματα για ανάπτυξη τεχνολογίας αφού Κύπρος-Ελλάδα-Γαλλία μπορούν να συνεργαστούν εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Η ΕΕ δυνατόν να παρέχει μια «ανάπαυλα» που αν δεν την αξιοποιήσουμε στο έπακρον, θα είμαστε μοιραίοι… Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του κινδύνου ενώπιόν μας είναι να τον αποτρέψουμε με ισχύ πριν μας αφανίσει και αυτό ξεκινά με την αυτοπροστασία μας.
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο
Εξωτερική Πολιτική
Στο επίκεντρο η ελληνοαμερικανική συνεργασία σε συνάντηση του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές στα Χανιά
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πρωινό εργασίας στην οικία του στα Χανιά με ομάδα Αμερικανών Γερουσιαστών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης.
Στη συνάντηση πήραν μέρος συγκεκριμένα οι Jerry Moran, Susan Collins, John Boozman, John Cornyn, John Hoeven, που συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στις Επιτροπές Κατανομής Πόρων, Πληροφοριών και Ενέργειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης «συζητήθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα και στον ρόλο της στην ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου ενέργειας και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Video
Διχασμός για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 4ης Οκτωβρίου 2024
1. Το δίδυμο Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη επιμένει στο λάθος με την Τουρκία
2. Διχασμένες οι απόψεις για το αν το Ισραήλ θα χτυπήσει τα πυρηνικά του Ιράν 18:25
3. ΗΠΑ: Απανωτά σκάνδαλα του συζύγου της Χάρις ρίχνουν σκιά στον προεκλογικό της αγώνα 45:10
4. Ρωσία-Ουκρανία: Ο Ζελένσκι τα βάζει με τη Δύση 49:00
Ενεργειακά
Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας».
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.
Το δημοσίευμα των Νέων
“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας
• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης
• Ποια είναι η παγίδα
Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.
-
Video2 ημέρες πριν
Ανατριχιαστική ομιλία Μπακασέτα πριν βγει η Εθνική στο Γουέμπλεϊ: “Να θυσιαστούμε για να τιμήσουμε τον Μπάλντοκ”
-
Γαλλία4 ημέρες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra
-
Εθνική Άμυνα4 ημέρες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Ιστορία4 ημέρες πριν
Πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να ανοικτούν τα πρακτικά της Δίκης των Ελλήνων που εκτελέστηκαν στην Αμάσεια το 1921
-
Ιράν5 ημέρες πριν
Κόκκινος συναγερμός στο κεντρικό Ισραήλ! Εκτοξεύτηκε βαλλιστικός πύραυλος από την Υεμένη – Αναχαιτίστηκε με επιτυχία λέει ο IDF
-
Video5 ημέρες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Video5 ημέρες πριν
Ασταμάτητο το Ισραήλ! Βομβάρδισε Ρωσική βάση στην Συρία
-
Αναλύσεις7 ημέρες πριν
Quo vadis κύριε Γεραπετρίτη;