Γενικά θέματα
Στον τέταρτο μήνα εισέρχεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – Οι ημερομηνίες “κλειδιά” ως σήμερα
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στον τέταρτο μήνα της, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στις μάχες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια από τα σπίτια τους και έχουν μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.
Αφού εγκατέλειψε την επίθεσή της στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, η Ρωσία πιέζει στα ανατολικά και τα νότια, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενες κυρώσεις και ουκρανικές αντεπιθέσεις που ενισχύονται από την αποστολή δυτικών όπλων.
Μερικά βασικά γεγονότα της σύγκρουσης μέχρι στιγμής, όπως τα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters:
* 24 Φεβρουαρίου: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από τρία μέτωπα στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες φεύγουν από τα σπίτια τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι ξεκινά μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την αποστρατιωτικοποίηση και την “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τουιτάρει: “Η Ρωσία πορεύεται στον δρόμο του κακού, αλλά η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της”.
* 25 Φεβρουαρίου: Οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται τους Ρώσους εισβολείς στα βόρεια, ανατολικά και νότια. Το πυροβολικό πλήττει το Κίεβο και τα προάστιά του.
* 1 Μαρτίου: Ένας Αμερικανός αξιωματούχος λέει ότι μια ρωσική τεθωρακισμένη φάλαγγα μήκους χιλιομέτρων που κατευθύνεται προς το Κίεβο έχει ”’κολλήσει” λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων.
Η Ρωσία χτυπά έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο και εντείνει τον βομβαρδισμό στα Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και άλλων πόλεων, σε κάτι που θεωρείται αλλαγή στην τακτική της Μόσχας, καθώς οι ελπίδες της για μια γρήγορη επίθεση στην πρωτεύουσα εξασθενούν.
* 2 Μαρτίου: Οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν την πολιορκία του νοτιοανατολικού λιμανιού της Μαριούπολης, που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις ρωσικές προσπάθειες να συνδέσουν την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς με την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Μόσχα το 2014.
Τα ρωσικά στρατεύματα φτάνουν στο κέντρο του λιμανιού της Χερσώνας στη Μαύρη Θάλασσα, το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο που καταλαμβάνεται.
Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
* 4 Μαρτίου: Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την έκκληση της Ουκρανίας για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων, λέγοντας ότι θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
* 8 Μαρτίου: Άμαχοι εγκαταλείπουν τη βορειοανατολική πόλη Σούμι στο πλαίσιο του πρώτου επιτυχημένου ανθρωπιστικού διαδρόμου που συμφωνήθηκε. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
* 9 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, θάβοντας ανθρώπους στα συντρίμμια. Η Ρωσία λέει ότι Ουκρανοί μαχητές είχαν καταλάβει το κτίριο.
* 13 Μαρτίου: Η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της βαθιά στη δυτική Ουκρανία, εκτοξεύοντας πυραύλους σε μια βάση στο Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
* 16 Μαρτίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα θέατρο της Μαριούπολης όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες άμαχοι. Η Μόσχα το αρνείται.
* 25 Μαρτίου: Η Μόσχα σηματοδοτεί ότι μειώνει τις φιλοδοξίες της και θα επικεντρωθεί στην επίτευξη κερδών στα ανατολικά και οι ουκρανικές δυνάμεις περνούν στην επίθεση για την ανακατάληψη πόλεων έξω από το Κίεβο.
* 30 Μαρτίου: Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
* 3/4 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου μετά τον εντοπισμό ομαδικού τάφου και σωμάτων ανθρώπων που πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση στην ανακαταληφθείσα πόλη Μπούτσα. Το Κρεμλίνο αρνείται την ευθύνη και λέει ότι οι εικόνες των πτωμάτων ήταν σκηνοθετημένες.
* 8 Απριλίου: Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 52 άνθρωποι που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη διαφαινόμενη ανατολική επίθεση. Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη.
* 14 Απριλίου: Το κορυφαίο πολεμικό πλοίο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, το Moskva, βυθίζεται μετά από πυραυλική επίθεση, όπως λέει η Ουκρανία. Η Ρωσία κάνει λόγω για βύθιση λόγω έκρηξης πυρομαχικών.
* 18 Απριλίου: Η Ρωσία ξεκινά την ανατολική της επίθεση, στέλνοντας χιλιάδες στρατεύματα σε αυτό που η Ουκρανία ονομάζει ως ”Μάχη του Ντονμπάς”, μια εκστρατεία για την κατάληψη των δύο επαρχιών.
* 21 Απριλίου: Ο Πούτιν κηρύσσει την “απελευθέρωση” της Μαριούπολης μετά από σχεδόν δύο μήνες πολιορκίας. Αλλά εκατοντάδες υπερασπιστές συνεχίζουν την αντίσταση μέσα στην τεράστια χαλυβουργία Azovstal της πόλης.
* 25/26 Απριλίου: Η φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή Υπερδνειστερία της Μολδαβίας αναφέρει ότι οι εκρήξεις έπληξαν ένα υπουργείο και δύο ραδιοφωνικούς ιστούς. Κατηγορεί τη γειτονική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι σκηνοθέτησε τις επιθέσεις για να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση.
* 28 Απριλίου: Η Ρωσία εκτοξεύει δύο πυραύλους στο Κίεβο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λέει η Ουκρανία. Το Κρεμλίνο κατηγορεί την Ουκρανία ότι επιτίθεται σε ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα. Δύο εκρήξεις ακούγονται στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ.
* 1 Μαΐου: Περίπου 100 Ουκρανοί πολίτες απομακρύνονται από την κατεστραμμένη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, σε μια “επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης”, όπως λένε τα Ηνωμένα Έθνη.
* 7 Μαΐου: Φόβος για 60 νεκρούς μετά από βόμβα που έπεσε σε σχολείο του χωριού στη Μπιλοχορίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, λέει ο κυβερνήτης της περιοχής.
* 9 Μαΐου: Ο Πούτιν προτρέπει τους Ρώσους να πολεμήσουν σε μια προκλητική ομιλία για την Ημέρα της Νίκης, αλλά σιωπά για τα σχέδια οποιασδήποτε κλιμάκωσης στην Ουκρανία.
* 10 Μαΐου: Η Ουκρανία λέει ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει χωριά από τη Ρωσία βόρεια και βορειοανατολικά του Χαρκόβου, προωθώντας μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη δυναμική του πολέμου και να θέσει σε κίνδυνο την κύρια προέλαση της Ρωσίας.
* 12 Μαΐου: Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
* 13 Μαΐου: Βίντεο από τον ουκρανικό στρατό φαίνεται να δείχνει τις ουκρανικές δυνάμεις να καταστρέφουν τμήματα μιας ρωσικής τεθωρακισμένης φάλαγγας καθώς προσπαθεί να διασχίσει τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.
* 14 Μαΐου: Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση κοντά στην ανατολική πόλη Ιζιούμ που ελέγχεται από τη Ρωσία, λέει ο τοπικός κυβερνήτης.
* 18 Μαΐου: Η Φινλανδία και η Σουηδία υποβάλλουν επίσημα αίτηση για να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μια κίνηση που θα επιφέρει την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας που ο Πούτιν είχε ως στόχο να αποτρέψει.
* 20 Μαΐου: Ουκρανοί μαχητές που κρατούν αντίσταση στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης παραδίδονται στις ρωσικές δυνάμεις σε διάστημα αρκετών ημερών.
Στις 20 Μαΐου η Ρωσία αναφέρει ότι παραδόθηκαν και οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας είχε πει στους υπερασπιστές ότι μπορούσαν να βγουν έξω και να σώσουν τη ζωή τους.
ΠΗΓΗ: capital.gr
Γενικά θέματα
Το Ισραήλ στέλνει στη Ντόχα επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ! “Ολοκληρώθηκε” η συμφωνία λέει η Χαμάς – Αναμένεται η έγκριση από Νετανιάχου
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι αποφάσισε να στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στο Κατάρ για να ενώσει τις προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ομήρων με την τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς.
Η ομάδα που αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου και περιλαμβάνει τον αρχηγό της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της Shin Bet, Ρον Μπαρ, τον όμηρο του IDF, τον Υποστράτηγο (αναπ.) Νίτζαν Άλον, και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
Η απόφαση λήφθηκε αφού ο Νετανιάχου πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης σχετικά με τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για τους ομήρους. Μαζί του στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ Κατς, οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ και αξιωματούχοι από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ. Συναντήθηκε με τον επερχόμενο απεσταλμένο του Τραμπ στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ στην Ιερουσαλήμ νωρίτερα την ημέρα.
Πηγές της Χαμάς ισχυρίστηκαν το Σάββατο ότι επετεύχθη συμφωνία και περίμενε την τελική έγκριση του Νετανιάχου.
Οι ειδήσεις του Channel 13 επικαλέστηκαν δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις ότι η κίνηση έρχεται εν μέσω «γενικής προσεκτικής προόδου» στις συνομιλίες με τους μεσολαβητές στο Κατάρ.
Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο δίκτυο ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη παράσχει λίστα με ζωντανούς ομήρους στο Ισραήλ.
Συγγενείς ομήρων που κρατούνται στη Γάζα διαδηλώνουν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ, 8 Ιανουαρίου 2025 (Zohar Bar-Yehuda μέσω των ομάδων διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας)
Ανώτατη πηγή στη Χαμάς είπε στο Κατάρ Al-Araby Al-Jadeed το Σάββατο ότι η προτεινόμενη συμφωνία είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, με τους μεσολαβητές να περιμένουν τώρα την έγκριση του Νετανιάχου πριν ανακοινώσουν τη συμφωνία.
Δεν υπήρξε εξωτερική επιβεβαίωση του ισχυρισμού.
Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ δεν θα αποχωρούσε πλήρως από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου μέχρι την τελευταία ημέρα της τελικής φάσης της συμφωνίας, αφού σταδιακά απέσυρε τις δυνάμεις του σε προηγούμενα στάδια.
Η πηγή είπε ότι η Χαμάς συμφώνησε να αναβάλει πολλά ανεπίλυτα σημεία διαμάχης με το Ισραήλ για μια μεταγενέστερη φάση της συμφωνίας, εάν τα επόμενα στάδια εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και όπως απαιτείται.
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι Αιγύπτιοι, Κατάρ και Αμερικανοί μεσολαβητές υποστήριξαν την τελευταία θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, η πηγή είπε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα «στο πιο κοντινό σημείο [ακόμη] για την ολοκλήρωση της συμφωνίας», προσθέτοντας ότι η Χαμάς και οι μεσολαβητές ανέμεναν απάντηση από το Ισραήλ το Σάββατο.
Το Ισραήλ υποστήριξε προηγουμένως ότι δεν θα συμφωνούσε σε οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός που θα το ανάγκαζε να τερματίσει πλήρως τον πόλεμο, όπως φαινομενικά θα απαιτούσε η συμφωνία τριών φάσεων.
Η έκθεση του Κατάρ πρόσθεσε επίσης ότι εάν το Ισραήλ συμφωνήσει με τη συμφωνία, οι μεσολαβούσες χώρες θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας τις λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλά καθώς ακούει ο Steve Witkoff, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Mar-a-Lago, 7 Ιανουαρίου 2025, στο Palm Beach της Φλόριντα. (AP/ Evan Vucci)
Ο Witkoff συναντήθηκε στην Ντόχα την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι αναφορές ήρθαν αφού αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία την Παρασκευή σχετικά με τις προοπτικές να κλείσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ομήρων στη Γάζα πριν από το τέλος της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς εκτίμησε τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ως «αρκετά σοβαρές», ενώ ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι πιστεύει ότι είναι πιθανή μια συμφωνία ομήρων πριν από τις 20 Ιανουαρίου.
Γενικά θέματα
Yedioth Ahonoth: Israel prepares for Trump’s return and for a joint attack on Iran’s nuclear facilities
Γενικά θέματα
Τί είπε ο Φιντάν με τον Γκολάνι;
Ο Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2024
Θέματα Εκπομπής 22ας Δεκεμβρίου 2024
1. Τι είπαν Φιντάν και Γκολάνι στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό
2. Ποιο προβλέπεται να είναι το μέλλον της Συρίας 39:40
3. Οι Χούθι αφήνουν να εννοηθεί ότι η δική τους αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το F/A-18 των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα 48:00
4. ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να πάρει πίσω από τον Παναμά την Διώρυγα 56:20
6. Ρωσία-Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις 01:01:00
-
Γενικά θέματα3 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις3 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Ενδιαφέροντα1 μήνα πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος: Μόνον 12 Έλληνες ευρωβουλευτές υπέγραψαν την δήλωση αιτημάτων προς το Αζερμπαϊτζάν, εν όψει της COP29.
-
Αθλητικά2 μήνες πριν
Πονάει η λέξη ελευθερία! Οι Τούρκοι ζητούν τιμωρία της Ανόρθωσης για πανό με μήνυμα απελευθέρωσης της Κύπρου σε ματς με τη Μπούρσασπορ
-
Ενδιαφέροντα2 μήνες πριν
Σε νέα φάση η εξερεύνηση του Διαστήματος! Οι Ιάπωνες έστειλαν ξύλινο δορυφόρο