Ενδιαφέροντα
Κ. Φαλτάϊτς: «Πώς Απέθανεν η Μικρά Ασία»

Μια επετειακή έκδοση του Μουσείου Φαλτάϊτς για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
Πώς φτάσαμε από τον ξέφρενο ενθουσιασμό της εκστρατείας για την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών στην Μικρά Ασία και την υλοποίηση της «Μεγάλης Ιδέας», στο θρήνο της καταστροφής της Σμύρνης και της οριστικής απώλειας της Ανατολικής Θράκης; Γιατί τα πάνδεινα που υπέστησαν οι ντόπιοι ελληνικοί πληθυσμοί δεν στάθηκαν ικανά να συγκινήσουν τις ελλαδικές κυβερνήσεις και τους πολίτες;
Τιμώντας τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη σφαγή και την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο «Πώς Απέθανεν η Μικρά Ασία», που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή μέσα από τα δημοσιεύματα και το ημερολόγιο του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς.
Στο βιβλίο αυτό των 500 και πλέον σελίδων, που προλογίζει ο Ιστορικός, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ κ. Βλάσης Αγτζίδης, δημοσιεύονται για πρώτη φορά και με χρονολογική σειρά:
-όλα τα ρεπορτάζ του Κ. Φαλτάϊτς (1891-1944) από την περιοχή της Νικομήδειας, όπου παρακολουθούσε ως πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Εμπρός» τις κινήσεις του Γ’ Σώματος Στρατού (Μάρτιος 1921-Νοέμβριος 1921)
-οι μαρτυρίες που συγκέντρωσε από επιζώντες των σφαγών που συντελέστηκαν στην περιοχή από τους τσέτες του Μουσταφά Κεμάλ, μέρος των οποίων δημοσιεύθηκε το 1921 στο βιβλίο του με τίτλο «Αυτοί είναι οι Τούρκοι – Αφηγήματα των σφαγών της Νικομήδειας»
-το άγνωστο μέχρι σήμερα δημοσιογραφικό και πολιτικό παρασκήνιο για τα όσα συνέβαιναν στο «μέτωπο» της Αθήνας λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο (τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου 1922)
– τα ρεπορτάζ του στην εφημερίδα «Εμπρός» από την ανταλλαγή πληθυσμών και την τελειωτική παράδοση της Ελληνικής Θράκης στην Τουρκία (26 Σεπτεμβρίου-9 Οκτωβρίου 1922)
Ο αναγνώστης του βιβλίου αυτού, παρακολουθώντας την πορεία του Κ. Φαλτάϊτς από την Προύσα τον Μάρτιο του 1921 μέχρι την Θράκη τον Οκτώβριο του 1922, και μέσα από ένα πλήθος πληροφοριών –γνωστών, άγνωστων ή απλά ξεχασμένων- που περιλαμβάνονται στα ρεπορτάζ, τις σημειώσεις και τις ημερολογιακές καταγραφές του, θα μπορέσει να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για την Μικρασιατική Καταστροφή και πώς τελικά «απέθανεν η Μικρά Ασία».
ISBN: 978-618-86182-6-8
Σελίδες: 509
Τιμή: 35€
Το βιβλίο διατίθεται από το Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς (www.faltaits.gr)
Για παραγγελίες:
Email: museum@faltaits.gr και museumfaltaits@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/FaltaitsMuseum
Τηλ: 2222091150 και 2222091232

Ενδιαφέροντα
Η ώρα της κρίσεως για Google και Meta: Πιέσεις για πώληση ενεργητικού – Θα παρέμβει ο Τραμπ;

Μεγαθήρια του διαδικτύου, όπως η Google και η Meta, άνθισαν χάρη σε στρατηγικές εξαγορές, εκρηκτικά διαφημιστικά έσοδα και προϊόντα που άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές περιηγούνται στις σελίδες τους.
Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζουν πρωτοφανή νομική πίεση για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να αναπτυχθούν.
Την Πέμπτη, η Google έχασε τη δεύτερη αντιμονοπωλιακή υπόθεση μέσα σε οκτώ μήνες, καθώς αμερικανικό δικαστήριο έκρινε πως κατέχει παράνομο μονοπώλιο σε τμήματα της διαφημιστικής αγοράς. Την ίδια ώρα, νυν και πρώην στελέχη της Meta κατέθεταν στο δικαστήριο υπερασπιζόμενα τις πρακτικές της εταιρείας στον χώρο των κοινωνικών δικτύων, στο πλαίσιο δίκης που έχει κινήσει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).
Πίεση για αποσχίσεις κρίσιμων μονάδων
Οι υποθέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποχρεωτικές αποσχίσεις σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων. Για τη Google, το ομοσπονδιακό πόρισμα αγγίζει τον πυρήνα του διαφημιστικού της μοντέλου, που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών της εσόδων. Η FTC, από την πλευρά της, επιδιώκει να διαχωριστούν η Instagram και η WhatsApp από τη Meta.
Η κυβέρνηση Τραμπ προς το παρόν δεν δείχνει πρόθυμη να παρέμβει, ενώ η επιβολή αντιμονοπωλιακών κανόνων έχει διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να πείσει στο παρελθόν την Ουάσιγκτον να συναινέσει σε συμβιβασμό, ώστε να αποφευχθεί η δίκη. Σήμερα κάποιοι πιστεύουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να προσφέρει κάποιου είδους στήριξη. Το έχει εξάλλου κάνει για το TikTok.
«Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Microsoft το 1998», σημειώνει στη Wall Street Journal ο Τζον Κουόκα, καθηγητής Οικονομικών στο Northeastern University και πρώην σύμβουλος της FTC. «Οι εταιρείες ξεκίνησαν με μια λαμπρή ιδέα και κατέληξαν να κατηγορούνται γιατί την εκμεταλλεύτηκαν πέρα από τα όρια».
Στο στόχαστρο και Amazon, Apple
Εκτός από τις Google και Meta, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί επίσης η Amazon και η Apple. Η FTC κατηγορεί την Amazon ότι διατηρεί παράνομο μονοπώλιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ετοιμάζεται για δίκη εντός του 2025, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μήνυση στην Apple για περιορισμό της πρόσβασης τρίτων εφαρμογών στις συσκευές της. Η Apple δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί σθεναρά τις πρακτικές της.
Στις περιπτώσεις της Google και της Meta, οι εισαγγελείς υποστηρίζουν πως οι εταιρείες γνώριζαν ότι λειτουργούσαν αντι-ανταγωνιστικά. Στην περίπτωση της Meta, αποκαλυπτικά emails δείχνουν ότι ο Ζούκερμπεργκ από το 2018 σκεφτόταν πως ίσως χρειαστεί να διαχωρίσει την Instagram από το Facebook. «Ίσως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να σπάσουμε την Instagram ως ανεξάρτητη εταιρεία», έγραφε τότε σε στελέχη του.
H απάντηση των κολοσσών
Η FTC κατηγορεί τη Meta για παράνομο μονοπώλιο στον χώρο της προσωπικής κοινωνικής δικτύωσης και για εξαγορά της Instagram με σκοπό την εξουδετέρωση ανταγωνισμού. Ο Ζάκερμπεργκ αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι η στήριξη της Meta βοήθησε την Instagram να αναπτυχθεί περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε μόνη της.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Snapchat, που προσπάθησε να εξαγοράσει δύο φορές, φτάνοντας τη δεύτερη πρόταση στα 6 δισ. δολάρια. Υποστήριξε ότι η εφαρμογή ίσως να είχε πετύχει περισσότερα αν είχε ενταχθεί στη Meta.
Ο πυρήνας της υπεράσπισης του Ζάκερμπεργκ είναι ότι η Meta λειτούργησε ως θερμοκοιτίδα για τα Instagram και WhatsApp, αντί να τα «πνίξει». Τόνισε επίσης ότι η αγορά κοινωνικής δικτύωσης έχει διευρυνθεί σημαντικά, με τους χρήστες να αφιερώνουν όλο και περισσότερο χρόνο στο TikTok και το YouTube – γεγονός που, κατά τον ίδιο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον ορισμό της αγοράς από τη FTC.
Η υπόθεση της Meta εκδικάζεται χωρίς ενόρκους στην Ουάσινγκτον, υπό τον ομοσπονδιακό δικαστή Τζέιμς Μπόαςμπεργκ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν διαθέτει λογαριασμό ούτε στο Facebook ούτε στο Instagram. Κατά στιγμές, πάντως, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως σταθεί υπέρ της Meta.
Η Google, από την άλλη, έχει ήδη ηττηθεί σε δύο υποθέσεις: για την κυριαρχία της στην αναζήτηση και στη διαφήμιση, και σε μια τρίτη που αφορά τη διαχείριση λογισμικού τρίτων σε κινητές συσκευές. Στην υπόθεση της αναζήτησης, το δικαστήριο έκρινε ότι η Google –η οποία τότε κάλυπτε περίπου το 90% των διαδικτυακών αναζητήσεων παγκοσμίως– εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της για να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.
Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι διαφωνεί με τα συμπεράσματα του δικαστηρίου και σκοπεύει να ασκήσει έφεση. Η εταιρεία θεωρεί ότι οι υπηρεσίες της ωφελούν εκδότες, διαφημιζόμενους και καταναλωτές, και επιμένει ότι ο ανταγωνισμός στην ψηφιακή διαφήμιση είναι έντονος και ευρύς.
Η Google έχει υποστηρίξει σε παλαιότερες ανακοινώσεις της ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο προσφέρει αποτελεσματικότητα και διαφάνεια και ότι οι αντιμονοπωλιακές διώξεις θέτουν σε κίνδυνο την ελεύθερη καινοτομία στο διαδίκτυο.
Ενδιαφέροντα
Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος
Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Την έκδοση στη Ρωσία ενός 49χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι τέλεσε απιστία ύψους 50 εκατ. ρουβλιών σε βάρος επιχείρησης για την οποία εργαζόταν κατέχοντας τη θέση του διευθυντή, αποφάσισαν με γνωμοδότησή τους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.
Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης.
Αρνήθηκε τις κατηγορίες
Ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου ο 49χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν αυτός που αποκάλυψε υπεξαίρεση μεγάλης κλίμακας την οποία διέπραξε η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας.
Τόνισε, δε, ότι δεν επιθυμεί την έκδοσή του στη Ρωσία και εξέφρασε ανησυχίες ότι στην πατρίδα του δεν θα τύχει δίκαιης δίκης.
«Δούλευα σκληρά και με τον νόμο στη Ρωσία. Μετέφερα τα χρήματά μου στην Ελλάδα έως το 2022. Ήρθα γιατί είχα βίζα, κι αγόρασα ένα ακίνητο στην Κέρκυρα. Έχω άδεια παραμονής και ζω μόνιμα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενδιαφέροντα
Έρευνα για το πως θα είναι ο κόσμος το 2035! Απαισιόδοξα τα συμπεράσματα

Πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας το 2035; Η ποιότητα των δημοκρατιών μας θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί; Οι κοινωνικές και παγκόσμιες ανισότητες θα αμβλυνθούν ή θα οξυνθούν; Θα επιβιώσουν άραγε οι μορφές παγκόσμιας και πολυμερούς συνεργασίας; Ποιο πολιτικό σύστημα θα είναι κυρίαρχο, η δημοκρατία ή ο αυταρχισμός; Ποιες οι πιθανότητες να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο;
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν συμμετέχοντες (ομιλητές και σύνεδροι) του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, στο πλαίσιο της έρευνας «Ο κόσμος το 2035», που πραγματοποίησε το ίδιο το Φόρουμ, σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών aboutpeople, και με την υποστήριξη της Deep Capital Group. Και ακόμη κλήθηκαν να απαντήσουν: Ποιες είναι οι επικρατέστερες μελλοντικές υπερδυνάμεις στο νέο πολυπολικό σκηνικό που φαίνεται να διαμορφώνεται; Θα συνεχίσει να αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία και ποια θα είναι η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας και το εργασιακό περιβάλλον; Θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πορεία της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια;
Τα συμπεράσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία.
- Το 42,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα ζούμε σε έναν χειρότερο κόσμο, έναντι του 28,9% που εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι καλύτερος, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (24,1%) θεωρεί ότι τα πράγματα θα παραμείνουν περίπου ως έχουν σήμερα.
- Μόλις το 14,7% των ερωτηθέντων εκτιμά το 2035 ότι θα υπάρξει βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, ενώ η μεγάλη πλειονότητα (61,7%) προβλέπει επιδείνωση.
- Όσον αφορά στις κοινωνικές ανισότητες, το 55,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα πάνε προς το χειρότερο, ενώ μόλις το 15,8% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίστοιχα, η ψαλίδα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών θεωρείται πιθανό να διευρυνθεί (42,9%) παρά να μειωθεί (31,2%).
- Το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να αυξηθεί, σύμφωνα με το 74,8% των συμμετεχόντων, όπως και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για το δημόσιο συμφέρον (77,8%).
- Αναφορικά με τον κίνδυνο ενός νέου παγκόσμιου πολέμου, το 35% θεωρεί αυτό το σενάριο αρκετά ή πολύ πιθανό – παραταύτα, παραμένει μειοψηφικό ποσοστό έναντι του 61,6% που θεωρεί ότι ένας νέος παγκόσμιος πόλεμος είναι ένα απίθανο ή σχεδόν απίθανο ενδεχόμενο.
- Σχετικά με τις μορφές διακυβέρνησης, το 2035, η πλειοψηφία (62,8%) εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση θα παραμείνει σχετικά αμετάβλητη, με τα καθεστώτα να παραμένουν ως έχουν. Μόνο το 18,8% θεωρεί ότι η δημοκρατία θα είναι κυρίαρχη, ενώ το 16,2% προβλέπει την άνοδο απολυταρχικών καθεστώτων.
- Ένα 33,5% θεωρεί ότι η Ε.Ε. θα έχει αποδυναμωθεί έως το 2035, ενώ το 32,3% εκτιμά ότι θα έχει ισχυροποιήσει τη θέση της. Το 30,5% προβλέπει στασιμότητα και μόλις το 2,6% πιστεύει ότι θα υπάρξει πλήρης διάλυση. ● Η εικόνα της παγκόσμιας ισχύος την επόμενη δεκαετία φαίνεται να μεταβάλλεται, με το 51,5% να βλέπει έναν πολυπολικό κόσμο. Η Κίνα εμφανίζεται ως η επικρατέστερη μελλοντική υπερδύναμη για το 23,3%, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με ποσοστό 18,8%.
Τεχνολογία και ιατρική
- Το 94% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ιατρική και θα αναπτυχθούν θεραπείες ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.
- Η συντριπτική πλειονότητα (89,1%) θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην καθημερινή ζωή τα επόμενα 10 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκρηκτική ανάπτυξη και ενσωμάτωσή της σε διάφορους τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη διαχείριση δεδομένων και τις υπηρεσίες. Ακολουθεί η βιοτεχνολογία και γενετική μηχανική με 46,6% και οι ρομποτικές τεχνολογίες με 26,7%. ● Αναφορικά με το εργασιακό μέλλον, το 38% πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εργάζονται λιγότερες ώρες το 2035, πιθανώς λόγω της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, το 42,5% θεωρεί ότι οι ώρες εργασίας θα παραμείνουν περίπου οι ίδιες όπως σήμερα, ενώ το 18,8% εκτιμά ότι θα εργάζονται περισσότερες ώρες.
- Το 64,7% πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις το 2035 θα λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα συνεργάζονται. Το 29,7% θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό όπως είναι σήμερα, ενώ μόνο το 3,0% προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
- Όσον αφορά στις μορφές επιχειρηματικότητας, το 36,1% πιστεύει ότι οι ψηφιακές και αποκεντρωμένες επιχειρήσεις θα επικρατήσουν, ακολουθούμενες από τα συνδρομητικά επιχειρηματικά μοντέλα (18%) και την κυκλική οικονομία και βιώσιμες επιχειρήσεις (17,3%).
- Το 15,8% θεωρεί ότι δεν θα επικρατήσουν νέα μοντέλα και ότι οι παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικότητας θα παραμείνουν κυρίαρχες.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
- Η πλειονότητα των συμμετεχόντων πιστεύει ότι στο μέλλον θα είναι δύσκολο να ζήσει κανείς σε κάποια μέρη της Ευρώπης λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, με το 53,8% να απαντά «ναι». Αντίθετα, το 39,8% θεωρεί ότι αυτό δεν θα συμβεί, υποδεικνύοντας μια μικρότερη, αλλά σημαντική, αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον.
ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις4 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 εβδομάδες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις3 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον