Διεθνή
Η τριβή στον σινορωσικό άξονα και η Τουρκία με το βλέμμα στην Ανατολή
Ενισχύθηκε ο άξονας Κίνας – Ρωσίας
Ηλίας Τασόπουλος
Η προσέγγιση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, έπειτα από τη στιβαρή αντιμετώπιση και των δύο από την προεδρία Μπάιντεν αποτέλεσε ένα σημαντικό φόβο για την Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα έπειτα από την εισβολή στην Ουκρανία. Η πρώτη συνάντηση του Κινέζου και του Ρώσου Προέδρου από τότε δείχνει κάτι διαφορετικό, ενώ αρκετοί παίχτες του διεθνούς συστήματος, όπως η Τουρκία του Ερντογάν, διεκδικούν το δικό τους μερίδιο από τις νέες εξελίξεις.
Η σταθερή και ενισχυμένη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία, με την ταυτόχρονη δυναμική εγγύηση ασφάλειας στην Ταϊβάν απέναντι στον κινέζικο επεκτατισμό θεωρήθηκε πως θα ενδυνάμωνε τον άξονα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας. Υπήρχε ο κίνδυνος δηλαδή πως το πάντοτε επίκαιρο ρητό πως ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου θα εφαρμοζόταν, φέρνοντας πιο κοντά Πεκίνο και Μόσχα. Από τη συνάντηση ωστόσο των δύο στη Σαμαρκάνδη φάνηκε πως δεν πρόκειται για μια τόσο απλή εξίσωση.
Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξαν πως ουσιαστικά η Κίνα ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό φαίνεται άλλωστε κι από τις τελευταίες κινήσεις του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας. Παρά την ευμενή αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας, το Πεκίνο έχει αποφύγει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και διατηρεί φαινομενικά την ουδετερότητα, δίχως να παραβιάζει εμφανώς τις κυρώσεις της Δύσης.
Η Ρωσία κάνει πολύ περισσότερο «θόρυβο» στις διεθνείς σχέσεις με τον τυχοδιωκτισμό του Πούτιν, από ό,τι θα επιθυμούσε η Κίνα. Τη στιγμή που το κομμουνιστικό καθεστώς αυξάνει προσεκτικά και σταθερά την οικονομική ισχύ του, δεν επιθυμεί να αναπτύσσει εχθρικές σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις, όπως το ωθεί η Μόσχα.
Οι λειτουργικές σχέσεις του με τα κράτη της Ευρώπης δείχνουν τη μεσομακροπρόθεσμη προσέγγιση του Πεκίνου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την οικονομική του επέκταση. Το αντίθετο δηλαδή από τη ρήξη στην οποία έχει σχεδόν φτάσει το Κρεμλίνο, μετά από τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, που θυμίζε προηγούμενους αιώνες.
Προς το παρόν, η σινορωσική σχέση θα διατηρήσει τη δυναμική της, αλλά είναι σαφές πως έχει τα όρια της. Η Κίνα ακόμα θέλει να κρατήσει τη σχέση της με τη Ρωσία, καθώς αποκομίζει διάφορα οφέλη, με το πλέον εμφανές ότι μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο με σημαντική έκπτωση. Ωστόσο, δεν είναι πρόθυμη να την ακολουθήσει σε κάθε λάθος της και πολύ περισσότερο να την αφήσει εκείνη να ορίζει τον βηματισμό της.
Όσο κι αν η Κίνα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, με την οικονομία της να έχει φτάσει στο νούμερο 2 παγκοσμίως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσει ποτέ να ανέβει στο επίπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλώ δε μάλλον να την ξεπεράσει. Το μοντέλο των BRICS σε οικονομικό επίπεδο ή του Οργανισμού του Συμφώνου της Σαγκάης σε θέματα ασφάλειας δείχνουν πως υπάρχει σαφές ταβάνι στα εναλλακτικά σχήματα περιφερειακής τάξης που προωθεί το Πεκίνο.
Το κάθε κράτος που θέλει να ενταχθεί στις εναλλακτικές προσπάθειες του δυτικού μοντέλου θέλει να προωθήσει τις δικές του στοχεύσεις. Όπως κάνει πλέον τελευταία η Τουρκία, η οποία επιθυμεί να εμπλακεί στο σχήμα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίζει πρόσκληση του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιόγιεφ προκειμένου να συμμετάσχει κι εκείνος στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Η παρουσία του στη Σαμαρκάνδη δείχνει πως η Τουρκία έχει το βλέμμα της στραμμένο και στην Κεντρική Ασία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να διατηρήσει το δικό του διακριτό ρόλο διεθνώς, όπως έδειξε και στη χώρα που έχει ταυτιστεί με τον Τουρκομογγόλο κατακτητή Ταμερλάνο. Ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε το βήμα του Οργανισμού της Σαγκάης για την αναπαραγωγή της προπαγάνδας του περί τρομοκρατίας, την οποία χρησιμοποιεί για την καταπίεση των αντιπάλων του και όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και για τις διαρκείς επιθέσεις του στους Κούρδους.
Ο Ερντογάν ήθελε να στείλει το μήνυμα στο Πεκίνο πως η συμφωνία με τα σιτηρά της Ουκρανίας έχει τη δική του υπογραφή, δεδομένης της ανάγκης της Κίνας για τρόφιμα και να το αξιοποιήσει ως σημάδι της παγκόσμιας – στο τουρκικό φαντασιακό – επιρροής της. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ως σκοπό να αναδείξει τη συμβολή της Τουρκίας στην επισιτιστική κρίση που ουσιαστικά προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να σηματοδοτήσει πως η Κεντρική Ασία και ο περίγυρος της αποτελούν περιοχή ενδιαφέροντος του.
liberal.gr
Διεθνή
Το ΥΠΕΞ της Ελλάδας με τη σωστή πλευρά της ιστορίας κατά Ερντογάν! Χαιρέτησε την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Η Ελλάδα χαιρετίζει την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία τονίζεται ότι θα πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί η ειρήνη στη χώρα και η ομαλή μετάβαση εξουσίας σε μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση, με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
“Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας” σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι “ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει για την προστασία όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών μειονοτήτων καθώς και των θρησκευτικών μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς“.
“Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών από την πολύπαθη χώρα και να ανοίξει το δρόμο για την ασφαλή επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα, από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με τους ισχυρούς δεσμούς που διαθέτει στον αραβικό κόσμο, θα συμβάλλει στην κατά το δυνατόν συντομότερη αποκατάσταση της ειρήνης και της ευημερίας στη Συρία” καταλήγει η ανακοίνωση.
ΣΧΟΛΙΟ GEOPOLITICO.GR: Το Σάββατο 7/12 μέσω της πλατφόρμας Χ, ο Ερντογάν επιχειρώντας να χαράξει τη γραμμή της Τουρκίας στις καταιγιστικές εξελίξεις στη Συρία υπερασπίστηκε τις πολιτικές του στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται ακόμη και τώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. «Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μας όταν ανοίγαμε τις πόρτες μας στους αδελφούς και τις αδελφές μας που έφευγαν από σφαγές και διώξεις και όταν απλώναμε το χέρι μας για την εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση. Αλλά το καθεστώς της Δαμασκού δεν μπόρεσε να συνειδητοποιήσει την αξία του χεριού που άπλωσε η Τουρκία και δεν μπόρεσε να καταλάβει τι σήμαινε. Η Τουρκία βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σήμερα όπως και χθες», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. |
Διεθνή
Στόχους του ISIS στη Συρία βομβάρδισαν οι ΗΠΑ
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία την Κυριακή.
Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν περισσότερους από 75 στόχους του ISIS, πλήττοντας ηγέτες, πράκτορες και στρατόπεδα της οργάνωσης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση πολλαπλών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των B-52, των F-15 και των A-10, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αποστολής για την αποδιοργάνωση, την υποβάθμιση και την ήττα του ISIS, προκειμένου να αποτραπεί η διεξαγωγή εξωτερικών επιχειρήσεων από την τρομοκρατική ομάδα και να διασφαλιστεί ότι ο ISIS δεν θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να ανασυγκροτηθεί στην κεντρική Συρία, αναφέρει η CENTCOM.
Η εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ενδείξεις για απώλειες αμάχων, τονίζει η CENTCOM, η οποία μαζί με συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, θα συνεχίσει να διεξάγει επιχειρήσεις για την υποβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ISIS.
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία – δεν θα επιτρέψουμε στον ISIS να ανασυγκροτηθεί και να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο στρατηγός Michael Erik Kurilla. «Όλες οι οργανώσεις στη Συρία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τους καταστήσουμε υπόλογους εάν συνεργαστούν ή υποστηρίξουν το ISIS με οποιονδήποτε τρόπο» κατέληξε.
𝐔.𝐒. 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐦𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐧𝐝𝐮𝐜𝐭𝐬 𝐃𝐨𝐳𝐞𝐧𝐬 𝐨𝐟 𝐀𝐢𝐫𝐬𝐭𝐫𝐢𝐤𝐞𝐬 𝐭𝐨 𝐄𝐥𝐢𝐦𝐢𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐈𝐒𝐈𝐒 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐬 𝐢𝐧 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐒𝐲𝐫𝐢𝐚
U.S. Central Command (CENTCOM) forces conducted dozens of precision airstrikes targeting known ISIS camps and… pic.twitter.com/E7CUPuPehf
— U.S. Central Command (@CENTCOM) December 8, 2024
Διεθνή
Προτάσεις από ΟΗΕ για την επόμενη μέρα στη Συρία
Ο Geir Otto Pedersen είναι Νορβηγός διπλωμάτης, ο οποίος είναι επί του παρόντος Ειδικός Απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.
Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, επομένως πιστεύετε ότι η συριακή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος πρέπει να συμμετάσχει στη μετάβαση;
κ. Pedersen: Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό που βλέπουμε να βγαίνει από τη Δαμασκό είναι αυτό που θα έλεγα αντιφατικά μηνύματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την αιματοχυσία, ότι υπάρχει διάλογος, ότι υπάρχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μια προετοιμασία για μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τώρα το βασικό μου μήνυμα προς όλους – αποφύγετε την αιματοχυσία, βεβαιωθείτε ότι είναι περιεκτική, ότι περιλαμβάνονται όλες οι κοινότητες στη Συρία και ότι η νευρικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, φοβούνται, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και σταθερότητα. Και όπως είπα, θα μπορούσε να είναι η αρχή πραγματικά για μια νέα Συρία. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε για αυτό, και όπως είπα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε.
Απομαγνητοφώνηση του Τύπου του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία κ. Geir O. Pedersen (8 Δεκεμβρίου 2024)
Προφανώς σήμερα είναι πραγματικά μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία της Συρίας. Είναι ένα έθνος που έχει υπομείνει 14 χρόνια σχεδόν αδυσώπητου πόνου και ανείπωτης απώλειας. Και επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να εκφράσω τη βαθύτατη αλληλεγγύη μου σε όλους όσους έχουν υποστεί το βάρος του θανάτου, της καταστροφής, της κράτησης και των ανείπωτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο έχει αφήσει βαθιά σημάδια, αλλά σήμερα προσβλέπουμε με προσεκτική ελπίδα στο άνοιγμα μιας νέας εποχής – μιας ειρήνης, της συμφιλίωσης, της αξιοπρέπειας και της ένταξης για όλους τους Σύρους.
Για τους εκτοπισμένους, αυτή η στιγμή ανανεώνει το όραμα της επιστροφής στα σπίτια που κάποτε χάθηκαν. Στις οικογένειες που χωρίζει ο πόλεμος, η αρχή των επανασυνδέσεων φέρνει ελπίδα. Σε όσους κρατούνται άδικα, και στις οικογένειες των κρατουμένων και των αγνοουμένων, το άνοιγμα των φυλακών μας θυμίζει την τελική εμβέλεια της δικαιοσύνης.
Αλλά οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας παραμένουν τεράστιες και ακούμε αυτούς που είναι ανήσυχοι και φοβισμένοι. Ωστόσο, αυτή είναι η στιγμή να αγκαλιάσουμε τη δυνατότητα για ανανέωση στη Συρία. Η ανθεκτικότητα του συριακού λαού προσφέρει μια πορεία προς μια ενωμένη και ειρηνική Συρία.
Αλλά για το σκοπό αυτό, επιτρέψτε μου να τονίσω τη σαφή επιθυμία που εκφράστηκε από εκατομμύρια Σύριους να τεθούν σε εφαρμογή σταθερές και χωρίς αποκλεισμούς μεταβατικές ρυθμίσεις επειγόντως, και ότι οι συριακές θεσμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ότι ο συριακός λαός έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να χαράσσει το μονοπάτι να ικανοποιήσει τις νόμιμες φιλοδοξίες του συριακού λαού και να αποκαταστήσει μια ενωμένη Συρία, με την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική της ακεραιότητα, με τρόπο που να μπορεί να λάβει την υποστήριξη και δέσμευση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
Άκουσα τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες ένα μήνυμα από πολλούς Σύρους, συμπεριλαμβανομένων των ένοπλων ομάδων και της κοινωνίας των πολιτών, τόσο γυναικών όσο και ανδρών, και σημείωσα δημόσιες δηλώσεις που υπογραμμίζουν τη βούληση να προστατεύσουν τους συμπολίτες τους Σύρους και τους κρατικούς θεσμούς στο μέλλον ενάντια στην ανταπόδοση και τη ζημιά.
Και αυτό είναι σημαντικό, επιτρέψτε μου επίσης να επαναλάβω αυτές τις δηλώσεις και να απευθύνω μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση αυτή την ώρα ότι όλοι οι ένοπλοι παράγοντες στο έδαφος τηρούν καλή συμπεριφορά, νόμο και τάξη, προστατεύουν τους πολίτες και προστατεύουν τους δημόσιους θεσμούς.
Επιτρέψτε μου να παροτρύνω όλους τους Σύρους να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο, την ενότητα και τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επιδιώκουν να ανοικοδομήσουν την κοινωνία τους. Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για όλους. Και ότι είμαι έτοιμος να υποστηρίξω τον συριακό λαό στο ταξίδι του προς ένα σταθερό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον που αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε από τον ίδιο τον συριακό λαό.
Σήμερα ας τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έχουν υποφέρει για δεκαετίες δεσμευόμενοι να βοηθήσουν τους Σύρους να χτίσουν μια Συρία όπου η δικαιοσύνη, η ελευθερία και η ευημερία είναι κοινές πραγματικότητες. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι με τους Σύρους για να τους βοηθήσουμε να διασφαλίσουν ότι αυτό το νέο κεφάλαιο είναι ένα κεφάλαιο ελπίδας και ευκαιρίας για κάθε Σύριο.
Επιτρέψτε μου τώρα να κάνω μερικές ερωτήσεις.
Ποια μέτρα είναι διατεθειμένα να λάβουν τα Ηνωμένα Έθνη για να υποστηρίξουν μια Συρία μετά τον Άσαντ, και για την επίτευξη δημοκρατικής διακυβέρνησης που διασφαλίζει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και την ανοικοδόμηση της χώρας, αποτρέποντας παράλληλα την περαιτέρω περιφερειακή αστάθεια ;
Όπως ακούσατε στη δήλωσή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι οι Σύροι να ενωθούν τώρα και να θέσουν τα θεμέλια για μια μελλοντική Συρία που μπορεί να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες για τις οποίες αγωνίζονται τα τελευταία 14 χρόνια. Πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα με τη θέσπιση, όπως είπα, μεταβατικών ρυθμίσεων, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα. Και μετά πρέπει να βασιστούμε σε αυτό για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, να αποτρέψουμε τη διαίρεση της Συρίας, και μετά θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις για όλα τα θέματα που αναφέρατε εδώ σήμερα. Σήμερα όμως πρώτα πρώτα.
Πού είναι τώρα ο Πρόεδρος Άσαντ, πού είναι η οικογένειά του, σε τι κατάσταση υγείας βρίσκονται; Και επίσης πιστεύετε ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου;
κ. Pedersen: Καλή ερώτηση. Νομίζω ότι όλοι κάνουμε τις ίδιες ερωτήσεις σήμερα, και ειλικρινά δεν έχω περισσότερες πληροφορίες από εσάς.
(Δεν ακούγονται ερωτήσεις) για τα εγκλήματα πολέμου;
κ. Pedersen: Ακούστε, όλοι γνωρίζουμε ότι τα μακρά χέρια της δικαιοσύνης θα συνεχίσουν να λειτουργούν, και πώς θα εξελιχθεί αυτό, δεν έχω, δεν υπάρχει εύκολη απάντηση σε αυτό. Όπως σωστά είπα δεν έχω ιδέα πού είναι. Λοιπόν, αυτά είναι ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν με πλήρη λεπτομέρεια στη συνέχεια.
Ακούσαμε από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φιντάν εκεί πολύ ξεκάθαρα τόσο την έκκληση για ειρηνική μετάβαση στη Συρία, όσο και μια αρκετά σαφή καταδίκη των SDF. Ήταν πολύ σαφές για εμάς στο Φόρουμ τις τελευταίες δύο ημέρες ότι υπάρχει πραγματική διαφωνία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που κυριαρχούν στη Συρία. Πώς διασφαλίζετε τώρα καθώς προχωράτε με αυτήν τη μετάβαση ότι χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Ρωσία, μπορούν να παίξουν εποικοδομητικούς ρόλους σε αυτό;
κ. Pedersen: Ακούστε, νομίζω ότι δεν αφορά μόνο το Ιράν, την Τουρκία και τη Ρωσία, είναι επίσης προφανώς και για τα αραβικά κράτη, είναι για την Ιορδανία, για τον Λίβανο, και φυσικά επίσης για μια ευρύτερη ομάδα αραβικών κρατών. Και είχα τη χαρά χθες το απόγευμα να συναντηθώ με τους υπουργούς Εξωτερικών προφανώς από το Κατάρ, ως οικοδεσπότη, από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Ιορδανία -μήπως ξέχασα κάποιον- και μετά τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Ιρανούς. Σε εκείνη τη συνάντηση, το μήνυμά μου προς όλους αυτούς ήταν – αυτή είναι η στιγμή να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μεταβατικές ρυθμίσεις χωρίς αποκλεισμούς που θα περιλαμβάνουν όλες τις κοινότητες στη Συρία.
Αυτό είναι φυσικά πρωτίστως ευθύνη των Σύριων, αλλά θα απαιτήσει, όπως είπα χθες, τη βοήθεια όλων σας γύρω από το τραπέζι. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι τουλάχιστον από χθες αυτό ήταν το κοινό μήνυμα που βγήκε από αυτήν την ομάδα και η ισχυρή υποστήριξη για το έργο, τη σκληρή δουλειά που έχουμε μπροστά μας και την υποστήριξη στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών από αυτή την άποψη .
Κάλεσατε για μια συνάντηση νομίζω στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα, ποιος θα προσκληθεί; Όσον αφορά την αντιπολίτευση, το HTS είναι ένας από τους βασικούς παίκτες που βρίσκονται τώρα στο έδαφος στη Συρία, ενώ ο αρχηγός του βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατών. Πώς θα το αντιμετωπίσετε, και ξέρω ότι πρόσφατα ακόμη και η παροχή βοήθειας στην Ιντλίμπ ήταν πρόβλημα, επειδή καθώς οι HTS ήταν στο έδαφος και βρίσκονται στον κατάλογο των τρομοκρατών και τώρα είναι βασικός παράγοντας στη Συρία, πώς θα το αντιμετωπίσετε;
κ. Πέντερσεν: Ας είμαστε ειλικρινείς, η κατάσταση στο έδαφος έχει αλλάξει δραματικά. Προφανώς, το γεγονός ότι το HTS είναι μια εισηγμένη ομάδα δημιουργεί προκλήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε τώρα επί τόπου μια εξέλιξη που αποδεικνύει ότι μπορούμε να επιτύχουμε, ξέρετε, μια μετάβαση σε αυτό που ελπίζω ότι θα είναι ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Συρία.
Και εδώ παρακολουθούμε, φυσικά, εξαιρετικά στενά τι συμβαίνει στο έδαφος με όλες τις ένοπλες φατρίες, και στη συνέχεια υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν – εάν πρόκειται να διαγραφούν. Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν ελέγχω, αλλά προφανώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε, όπως είπα, να βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια όσο το δυνατόν περιεκτική διαδικασία, αλλά επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής ότι αυτό είναι σε εξέλιξη . Γιατί όπως είπα χθες, η πραγματικότητα στο έδαφος αλλάζει συνεχώς, και φυσικά καθώς μιλάμε βλέπουμε κάποιες εξελίξεις στη Δαμασκό που ελπίζω να δούμε ένα τέλος, και ελπίζω ότι δεν θα δούμε συνέχεια συγκρούσεις, αλλά, και αυτή θα είναι η έκκλησή μας, όπως έχω πει στη δήλωσή μου, σε όλες τις ομάδες, και στη συνέχεια εργαζόμαστε για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδικασία.
Βλέπουμε ότι οι ένοπλες ομάδες στη Δαμασκό είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τη συριακή κυβέρνηση, επομένως πιστεύετε ότι η συριακή κυβέρνηση ή οποιοδήποτε μέλος του καθεστώτος πρέπει να συμμετάσχει στη μετάβαση;
κ. Pedersen: Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αυτό που βλέπουμε να βγαίνει από τη Δαμασκό είναι αυτό που θα έλεγα αντιφατικά μηνύματα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αποφεύγουμε την αιματοχυσία, ότι υπάρχει διάλογος, ότι υπάρχει μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς και μια προετοιμασία για μεταβατικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τώρα το βασικό μου μήνυμα προς όλους – αποφύγετε την αιματοχυσία, βεβαιωθείτε ότι είναι περιεκτική, ότι περιλαμβάνονται όλες οι κοινότητες στη Συρία και ότι η νευρικότητα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, φοβούνται, ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε προς την ειρήνη και σταθερότητα. Και όπως είπα, θα μπορούσε να είναι η αρχή πραγματικά για μια νέα Συρία. Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει διάθεση να συνεργαστούμε για αυτό, και όπως είπα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σας βλέπω.
Ντόχα, 8 Δεκεμβρίου 2024
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Video2 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμη η «πρώτη» Belharra