Ακολουθήστε μας

Διεθνή

«Ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη και η …τρίτη επιλογή»

Δημοσιεύτηκε στις

Η Λιβύη έζησε πρόσφατα μια επιστροφή στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των εσωτερικών μερών, κάτι που απαιτούσε από την Άγκυρα να λάβει θέση για ό,τι συμβαίνει, καθώς είναι ένας από τους πιο εξέχοντες παράγοντες εκεί, ειδικά επειδή συνδέεται με την Τρίπολη με σημαντικές συμφωνίες όπως η συμφωνία για τον καθορισμό της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Υπό το φως των ένοπλων συγκρούσεων που συνεχίζονταν στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, καθώς και τον ορισθέντα πρωθυπουργό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φατί Μπασάγκα, του οποίου η επίσκεψη δημιούργησε εικασίες και ερωτηματικά, ειδικά τις επόμενες μέρες  των αιματηρών συγκρούσεων στην Τρίπολη μεταξύ στρατιωτικών σχηματισμών που συνδέονται με τον καθένα από αυτούς.

Οι πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης των δύο πλευρών έσπευσαν να μεταδώσουν φωτογραφίες από τις συναντήσεις και ειδήσεις που σχετίζονται με αυτές για να δείξουν τη δύναμη της συμμαχίας τους με την Τουρκία, γεγονός που έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη διαμάχη μεταξύ των συμμάχων του Ντμπέιμπα και του Μπασάγκα, και τη σημασία της ταυτόχρονης παρουσίας των δύο ανδρών στην Κωνσταντινούπολη.

Συναντήσεις με τον αντίκτυπο των συγκρούσεων

Η επίσκεψη του Ντμπέιμπα και του Μπασάγκα στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε ημέρες μετά τις συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που συνδέονται με την κυβέρνηση ενότητας και άλλων πιστών στην κυβέρνηση του Μπασάγκα, που οδήγησαν στο θάνατο 32 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχους, και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων, πριν από την υποχώρηση των πιστών του Μπασάγκα.

Πέρυσι, τα Ηνωμένα Έθνη, σε συνεργασία με τις ενεργές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας – μπόρεσαν να καθιερώσουν έναν διάλογο  ανατολικής και δυτικής Λιβύης, μια πολιτική διαδικασία που υποτίθεται ότι θα κατέληγε σε εκλογές που θα διεξάγονταν τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Έκτοτε, η Βουλή των Αντιπροσώπων, που συνήλθε στο Τομπρούκ και με επικεφαλής τον Ακίλα Σάλεχ, αποφάσισε να απορρίψει την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, η οποία ήταν αντικείμενο συναίνεσης μεταξύ της Λιβυκής Ανατολής και Δύσης, και να αναθέσει στον Φατί Μπασάγκα επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προετοίμαζε τις εκλογές, τις οποίες ο Ντμπέιμπα αρνήθηκε, δεσμευόμενος να παραδώσει την κυβέρνηση μόνο σε εκλεγμένο.

Συζητήσεις στην Τουρκία ξεχωριστά

Ενώ η κυβέρνηση ενότητας στην Τρίπολη δημοσίευσε φωτογραφίες του Ντμπέιμπα και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέσα ενημέρωσης του Φατί Μπασάγκα δημοσίευσαν μόνο την είδηση ​​για επίσημη τουρκική πρόσκληση προς αυτόν ως ορισθέντα πρωθυπουργό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το δίκτυο Al-Jazeera που επικαλέστηκε πηγές μέσων ενημέρωσης από την Άγκυρα ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο αρχηγός πληροφοριών Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν χωριστά με τον Ντμπέιμπα και τον Μπασάγκα.

Οι κύκλοι των μέσων ενημέρωσης στη Λιβύη κυκλοφόρησαν, όπως είπαν, διαρροές σχετικά με τις συνομιλίες Τουρκίας-Λιβύης, ορισμένες από τις οποίες αφορούσαν το ενδεχόμενο διορισμού νέου πρωθυπουργού του Υπουργού Εσωτερικών, υπεύθυνου για την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Μπαντρ αλ-Ντιν αλ Τούμι, ή του υπουργού Υγείας της ίδιας κυβέρνησης, Ραμαντάν Μπου Τζινά, ενώ υπήρχαν αναφορές για ενδεχόμενο να πάει σε τρίτη κυβέρνηση.

Ποιος είναι πιο κοντά στην Τουρκία;

Μια αναφορά του δικτύου Al-Jazeera του Κατάρ επικαλείται πηγές προσκείμενες στον Φατί Μπασάγκα ότι «η Τουρκία τόνισε την ανάγκη να αποκηρύξει τη βία, να αποφύγει την κλιμάκωση, να αποφύγει τις μάχες και να επιλύσει την τρέχουσα πολιτική κρίση και το μπλοκάρισμα που συμβαίνει παρουσία δύο κυβερνήσεων με αντικρουόμενη νομιμότητα».

Οι ίδιες πηγές – που όρισαν την ανωνυμία τους – ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά τόνισε «την ανάγκη ανάπτυξης ενός συναινετικού οδικού χάρτη που να οδηγεί σε εκλογές σε υγιή βάση και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά δεν εξέφρασε υποστήριξη προς τις κυβερνήσεις Μπασάγκα και Ντμπέιμπα και δεν διευκρίνισε τα χαρακτηριστικά του απαιτούμενου χάρτη».

Με τη σειρά του, ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στην Τουρκία, Αμπντέλ Ραζάκ Μοχτάρ, έγραψε μια ανάρτηση στο Facebook, κατηγορώντας τον Ντμπέιμπα ότι «παραποιεί γεγονότα θεωρώντας το τουρκικό κράτος και τον πρόεδρό του ως υποστηρικτές του».

Εν μέσω αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων των μέσων ενημέρωσης της Λιβύης σχετικά με την πραγματική θέση της Άγκυρας σχετικά με τη σύγκρουση Ντμπέιμπα και Μπασάγκα, τίθεται ένα ερώτημα σχετικά με το εάν η τουρκική προσέγγιση στη Λιβύη έχει αλλάξει, ειδικά μετά την υποδοχή του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, του Ακίλα Σάλεχ, και δεν παίρνει θέση στην πρόσφατη σύγκρουση.

Οι πυλώνες της τουρκικής πολιτικής στη Λιβύη

Από την άποψη αυτή, ο Σαΐντ αλ Χάτζι, ερευνητής με ειδίκευση στα τουρκικά θέματα, πιστεύει ότι η τουρκική προσέγγιση στο λιβυκό ζήτημα παραμένει η ίδια, τονίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει ριζικά, αλλά μπορεί να έχει μετακινηθεί πρόσφατα».

Ο αλ Χάτζι πιστεύει ότι η τουρκική προσέγγιση από την αρχή βασίζεται σε δύο πυλώνες:

Ο πρώτος περιλαμβάνει την απόρριψη στρατιωτικών λύσεων σε εσωτερικές διαφορές και την υποστήριξη μιας πολιτικής λύσης.

Ο δεύτερος είναι η σταθερότητα της Λιβύης, η οποία είναι κοινό συμφέρον για τις δύο χώρες, διότι διατηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία με την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με επικεφαλής τον  Φαγιέζ αλ Σάρατζ, όσον αφορά την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων (τουρκο-λιβυκού μνημονίου).

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση έχει αλλάξει πρόσφατα, σύμφωνα με τον ερευνητή των τουρκικών υποθέσεων, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται για ριζική αλλαγή, καθώς «αφορά περισσότερο στυλ και λόγο».

Αυτή η αλλαγή εκδηλώνεται με ειλικρίνεια προς όλα τα μέρη, και σχετικά, ο αλ Χάτζι λέει, «Αν και ο Μπασάγκα περιγράφονταν πάντα ως Τούρκος στη Λιβύη, δεν υπάρχει καμία προκατάληψη υπέρ του».

Επεσήμανε ότι «ένα μέρος των κινήτρων αυτής της αλλαγής σχετίζεται με την πολυπλοκότητα της εσωτερικής σκηνής της Λιβύης, ενώ το άλλο μέρος σχετίζεται με την κατάσταση του περιφερειακού διαλόγου και συντονισμού που βελτίωσε τη σχέση της Τουρκίας με τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη και με επιρροή στη Λιβύη».

Ο αλ Χάτζι πιστεύει ότι «η Τουρκία είναι, φυσικά, πιο κοντά στην κυβέρνηση Ντμπέιμπα, αλλά δεν το δηλώνει ρητά και δεν καταδικάζει άμεσα άλλα κόμματα όπως τον Μπασάγκα, αλλά καλεί σε διάλογο και εκλογές, και αυτό συνεπάγεται υποστήριξη προς την κυβέρνηση Ντμπέιμπα.

Η τρίτη κυβερνητική επιλογή

Σχετικά με το ενδεχόμενο συμφωνίας για νέο πρωθυπουργό, μια πηγή στο Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας – που προτίμησε να μην κατονομαστεί – επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος του συμβουλίου, Χάλεντ αλ Μάσρι, είπε στα μέλη του πριν πάει στο Κάιρο ότι θα συζητούσε τον σχηματισμό τρίτης κυβέρνησης με επικεφαλής τον ίδιο προσωπικά.

Η πηγή εξήγησε -σε συνέντευξή της στο Al-Jazeera Net- ότι το θέμα θα είχε συμφωνηθεί μεταξύ του αλ Μάσρι και του προέδρου του κοινοβουλίου στο Τομπρούκ,  Ακίλα Σάλεχ, υπό αιγυπτιακή χορηγία.

Αυτές οι ειδήσεις συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με δηλώσεις ενός μέλους του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους, Αμπντέλ Καντέρ Χουβάιλι, στις οποίες μίλησε για διαβουλεύσεις μεταξύ του συμβουλίου και της αιγυπτιακής πλευράς σχετικά με την πρόταση σχηματισμού τρίτης κυβέρνησης με επικεφαλής τον προεδρικό υποψήφιο Μοχάμεντ Ελ-Μαζούγκι. .

Δεν υπάρχει ακόμη ανοικτή υποστήριξη της Τουρκίας

Σύμφωνα με τις διαρροές και τις πληροφορίες που ελήφθησαν από την Τουρκία, δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσχώρηση της Τουρκίας σε συγκεκριμένη επιλογή στις μεσολαβητικές της προσπάθειες όσον αφορά την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Μπασάγκα και Ντμπέιμπα.

Ο καθηγητής Αλί Μπακίρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, ειδικός στις τουρκικές υποθέσεις, πιστεύει ότι «η Άγκυρα προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτές τις γραμμές και τις πόρτες της με όλους, γιατί ο ρόλος της διαμεσολάβησης προϋποθέτει και μάλιστα απαιτεί μια σχέση με τα δύο μέρη της σύγκρουσης».

Ο Σαΐντ αλ Χάτζι ισχυρίζεται ότι αυτό που επιδιώκει αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι να κλείσει τελείως την πόρτα σε στρατιωτικές λύσεις και να μεσολαβήσει μεταξύ των μερών, καθώς έχει έγγραφα που δεν κατέχουν άλλοι που βρίσκονται στις πολύ καλές σχέσεις της με τα δύο μέρη, Ντμπέιμπα και Μπασάγκα.

Και θεωρεί ότι «οι επισκέψεις των λιβυκών κομμάτων στην Τουρκία δείχνουν ότι επιδιώκουν τουλάχιστον να καθίσουν μαζί, απόπειρες που μέχρι τώρα δεν έχουν πετύχει». Τόνισε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε όλες τις πολιτικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της κυβέρνησης Ντμπέιμπα ή μιας τρίτης κυβέρνησης ή συμφωνίας σε κάτι άλλο κοινό.

Turk Press

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Είναι ο άγνωστος Χ, αλλά φυσικό πρόσωπο που βοηθάει στην παραγωγή ειδήσεων στο Geopolitico.gr, αλλά και τη δημιουργία βίντεο στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν ως ανθρώπινο αλγόριθμο λόγω του όγκου των δεδομένων και πληροφοριών που αφομοιώνει καθημερινώς. Είναι καταδρομέας με ειδικότητα Χειριστή Ασυρμάτων Μέσων.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Έρχεται συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ! Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Σιδερένιο Τείχος» στη Δυτική Όχθη

Σε συντονισμό τα διπλωματικά επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

– Σε συντονισμό τα διπλωματικά επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ για επικείμενη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου. Ποιες οι παράμετροι που θα καθόρισουν τον χρόνο της πραγματοποίησής της.
– Η ισραηλινή επιχείρηση “Σιδερένιο Τείχος” στην Τζενίν, που άρχισε σήμερα, παίρνει τη σκυτάλη από τις δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, στοχεύοντας να καταπολεμηθούν πυρήνες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ που δρουν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Νετανιάχου-Μπάιντεν, με τις φήμες να φέρουν τον ισραηλινό Πρωθυπουργό να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει, πότε ακριβώς θα γίνει αυτό και όπως μετέδωσε από την Ιερουσαλήμ στο αποψινό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου ο αναλυτής για ζητήματα Μέσης Ανατολή,  τα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών σε Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ έχουν ήδη αρχίσει να συντονίζονται.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν οι εξής σημαντικές παράμετροι. Από τη μια, η εκεχειρία στον Λίβανο πρόκειται να λήξει πολύ σύντομα – και συγκεκριμένα, την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα ήδη τρέχει ο χρόνος μέχρι την λήξη του πρώτου σταδίου της εκεχειρίας στη Γάζα, σε 40 μέρες από σήμερα, ενώ απόψε παραιτήθηκε ο αρχηγός του ισραηλινούς στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι. Με τον χρόνο να πιέζει τις δύο χώρες να λάβουν αποφάσεις και να συντονίσουν τις προτεραιότητές τους, αναμένεται από μέρα σε μέρα να ανακοινωθεί πότε θα οριστεί η ημέρα της μετάβασης του Νετανιάχου στις ΗΠΑ.

Μετάθεση του επίκεντρου των επιχειρήσεων από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη

Το επίκεντρο των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, φαίνεται ότι έχει μετατεθεί από την Γάζα στην Δυτική Όχθη και από σήμερα το μεσημέρι, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Σιδερένιο Τείχος». Μεγάλος όγκος ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, στις οποίες συμμετέχει και η αεροπορία, έχει αναλάβει δράση στο στρατόπεδο προσφύγων της πόλης Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο κ. Χαρίτος, στόχος της επιχείρησης είναι να τεθούν υπό έλεγχο πυρήνες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ και να εντοπισθεί, κατ’ αρχήν, το οπλοστάσιό τους. Η επιχείρηση «Σιδερένιο Τείχος» λέγεται ότι θα διαρκέσει από μία έως περισσότερες εβδομάδες, χωρίς να έχει τεθεί ακόμα ο χρονικός ορίζοντας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαρίτος, ουσιαστικά οι Ισραηλινοί έχουν πάρει από σήμερα τη σκυτάλη που μέχρι τώρα είχαν στα χέρια τους οι δυνάμεις ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, καθότι εδώ και έξι εβδομάδες προσπαθούν να καταστείλουν διαδηλώσεις και ένοπλες επιχειρήσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

OCCRP: Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μυστικό ταμείο για να δωροδοκήσει Ευρωπαίους πολιτικούς

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δύο πρώην Γερμανοί βουλευτές που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων του Μπακού στην PACE δικάστηκαν στο Μόναχο.

Ο Άξελ Φίσερ και ο Έντουαρντ Λίντνερ εμπλέκονται στο λεγόμενο «Αζερμπαϊτζάν Landromat», ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άσκησης πίεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αποκαλύφθηκε από το Κέντρο Έρευνας για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα (OCCRP) το 2017.

Το Μπακού χρησιμοποίησε ένα μυστικό ταμείο δωροδοκίας ύψους 2,9 δισ. δολαρίων για να πλουτίσει την κυβερνώσα ελίτ του και να πληρώσει Ευρωπαίους πολιτικούς για να βελτιώσει την εικόνα του Αζερμπαϊτζάν εν μέσω εκτεταμένων επικρίσεων για το ιστορικό του που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στους πρώην βουλευτές απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον περασμένο Ιανουάριο.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Αναστολή για 75 ημέρες της απαγόρευσης του TikTok από Τραμπ

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί «να σώσει το TikTok», αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει στο αμερικανικό έδαφος τη λειτουργία του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες, Δευτέρα, διάταγμα με το οποίο δίδει εντολή στην κυβέρνησή του να αναστείλει για 75 ημέρες την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη λειτουργία του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης TikTok στις ΗΠΑ.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο πέρυσι και τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή, επιβάλλει στην μητρική εταιρεία της πλατφόρμας, την κινεζική Bytedance, να την πουλήσει υπό την απειλή της απαγόρευσής της στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί «να σώσει το TikTok», αναστέλλοντας την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει στο αμερικανικό έδαφος τη λειτουργία του μέσου αυτού κοινωνικής δικτύωσης.

Ο νόμος προβλέπει πολύ βαριά πρόστιμα για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τα καταστήματα εφαρμογών, έως και 5.000 δολάρια ανά χρήστη για τα τελευταία.

Οι κυρώσεις αυτές θα επιβληθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο ο Τραμπ έδωσε εντολή να μην παρέμβει για δύομιση μήνες, έως ότου “έχει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους” του, σύμφωνα με το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ σκοπεύει επίσης να αξιολογήσει τους κινδύνους που θέτουν το TikTok και η κινεζική μέτοχός του όσον αφορά την ασφάλεια και να “προσδιορίσει αν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από το TikTok είναι επαρκή”.

Οι Αμερικανοί βουλευτές είχαν αιτιολογήσει την ψήφιση του νόμου, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να αποτραπεί η πρόσβαση των κινεζικών αρχών στα δεδομένα Αμερικανών χρηστών ή η χειραγώγηση της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο που ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους κατά την οποία υπέγραψε αυτό το διάταγμα όπως και πολλά άλλα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υποβάθμισε τους κινδύνους που θέτει το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης όσον αφορά την εθνική ασφάλεια.

“Υπάρχουν πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα και το μόνο για το οποίο διαμαρτύρονται είναι το TikTok”, δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στα μέλη του Κογκρέσου.

“Ας είμαστε ειλικρινείς, έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα από το να βλέπουμε την Κίνα να συλλέγει πληροφορίες από μικρά παιδιά”, χρήστες του TikTok, πρόσθεσε.

Αντί να βρει αγοραστή, κάτι το οποίο απορρίπτει η ByteDance, ο νέος πρόεδρος πρότεινε, όπως είχε κάνει και την Κυριακή, ο κινεζικός όμιλος να παραχωρήσει στις ΗΠΑ το 50% του κεφαλαίου του TikTok με αντάλλαγμα να μην εφαρμοστεί ο νόμος στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε στη συνέχεια να κατανείμει τη συμμετοχή αυτή σε αμερικανικά ιδιωτικά συμφέροντα, δήλωσε.

“Θα χρειαστούμε ίσως τη σύμφωνη γνώμη της Κίνας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τη δώσει”, σημείωσε ο Τραμπ. “Το TikTok έχει τεράστια αξία, αλλά αν δεν το εγκρίνουν (αυτό), δεν θα την έχει πια”, τόνισε.

Σε σχετική ερώτηση χθες σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι “σε θέματα λειτουργιών και εξαγορών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αποφασίζουν ανεξάρτητα, σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς”.

Αν η Κίνα αρνηθεί να δώσει το πράσινο φως, “θα τους επιβάλλουμε τελωνειακούς δασμούς”, προειδοποίησε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ άλλαξε ριζικά τη στάση του απέναντι στην εφαρμογή αυτή με τους πάνω από 170 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Το 2020, είχε εκδώσει διάταγμα παρόμοιο σε όλα τα σημεία με τον νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο τέσσερα χρόνια αργότερα, όντας αποφασισμένος να αναγκάσει την ByteDance να πουλήσει.

Ωστόσο η δικαιοσύνη, στην οποία είχε προσφύγει το TikTok, είχε αναστείλει την εφαρμογή του, κρίνοντας υπερβολικούς τους φόβους όσον αφορά την εθνική ασφάλεια και θεωρώντας το διάταγμα αυτό εμπόδιο στην ελευθερία της έκφρασης.

“Έχω μια αδυναμία στο TikTok την οποία δεν είχα στην αρχή”, αναγνώρισε ο Τραμπ, “αλλά πήγα στο TikTok (στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας) και έφερα πίσω τους νέους”.

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμυνα2 ώρες πριν

Η διαφορά ενός στρατιωτικού ηγέτη με έναν πολιτικό!

Ο Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλεβί Αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλε την παραίτηση του αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί για...

Αναλύσεις3 ώρες πριν

Χρίστος Ιακώβου: Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά μιλά για «σημεία διέλευσης» και η τουρκοκυπριακή για «οδοφράγματα»;

Μια απλή επανάληψη του παρελθόντος είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η συζήτηση για τα σημεία διέλευσης, όπως αναλύει από...

Διεθνή3 ώρες πριν

Έρχεται συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ! Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Σιδερένιο Τείχος» στη Δυτική Όχθη

Σε συντονισμό τα διπλωματικά επιτελεία σε Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ

Πολιτική7 ώρες πριν

Παρέμβαση Μαυρίδη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία

Το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεργάστηκε για χρόνια με τζιχαντιστές και με το Ισλαμικό Κράτος, σήμερα συνεχίζει τον επεκτατισμό του...

Διεθνή7 ώρες πριν

OCCRP: Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε μυστικό ταμείο για να δωροδοκήσει Ευρωπαίους πολιτικούς

Δύο πρώην Γερμανοί βουλευτές που κατηγορούνται ότι δωροδοκήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν με αντάλλαγμα την προώθηση των συμφερόντων του Μπακού στην...

Δημοφιλή