Ακολουθήστε μας

Ενεργειακά

EastMed: Έρχεται απευθείας το φυσικό αέριο στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

Πέρα από βασικός κόμβος, η Κρήτη μπορεί δυνητικά να τροφοδοτείται απευθείας με φυσικό αέριο και υδρογόνο και μέσω του κολοσσιαίου αγωγού EastMed

«Η Κρήτη, πέρα από βασικός κόμβος του διακρατικού αγωγού, μπορεί μελλοντικά, χάρη στις προβλεπόμενες υποδομές συμπίεσης του αερίου και εφόσον βεβαίως το ελληνικό κράτος προχωρήσει σε κάποιες αναγκαίες συμπληρωματικές υποδομές, να τροφοδοτείται κανονικά απευθείας με φυσικό αέριο, αλλά και με καθαρό υδρογόνο, μέσω του ΕastΜed».

Μια νέα διάσταση, ως προς το νησί μας και τον πολυσυζητημένο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη ΝΑ Μεσόγειο προς την Ευρώπη, έδωσαν χθες, κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη, στελέχη της εταιρείας IGI Poseidon SA που είναι ο φορέας υλοποίησης του ΕastΜed.

Όπως ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας σε σχετικές ερωτήσεις του αντιπεριφερειάρχη, με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό που προβλέπει προσαιγιάλωση του αγωγού στον Αθερινόλακκο και την κατασκευή των Σταθμών Συμπίεσης και Μέτρησης σε θέση παρακείμενη του υφιστάμενου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, δίνεται θεωρητικά η δυνατότητα για απευθείας τροφοδοσία του νησιού μας με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού.

Βεβαίως, θα απαιτηθούν, από εκεί και πέρα, κάποιες επιπλέον υποδομές στην περιοχή του Αθερινόλακκου και κατασκευή υποδομών δικτύου διανομής του αερίου.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν οι ίδιοι, η πρόβλεψη δυνητικής τροφοδοσίας της Κρήτης δεν περιορίζεται μονάχα σε φυσικό αέριο αλλά και σε καθαρό υδρογόνο, το καύσιμο του μέλλοντος κατά πολλούς, μιας και ο 2ος αγωγός (ουσιαστικά ο ΕastΜed είναι «δίδυμος» αγωγός) θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς και υδρογόνου.

Ο Νίκος Ξυλούρης έθεσε στα στελέχη της εταιρείας IGI Poseidon SA («Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Ιταλίας/ΥΑΦΑ “Ποσειδών Α.Ε.”», στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική εταιρεία Edison) ερωτήματα και σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και τη γενικότερη βούληση ως προς τη δρομολόγηση του κολοσσιαίου έργου που είναι στα σκαριά και στις συζητήσεις εδώ και χρόνια.

Oι απαντήσεις που έλαβε ήταν ότι υπάρχει βούληση να προχωρήσει εμπράκτως το έργο, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και πως, όταν (ή αν) ξεκινήσει, τότε θα χρειαστεί περί τα 4 χρόνια για να υλοποιηθεί.

Στους 36 μήνες είναι το χρονοδιάγραμμα των κατασκευαστικών εργασιών του ΕastΜed, ενώ μετά τη φάση κατασκευής θα ακολουθήσει μια 3μηνη περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας του αγωγού που έχει προβλεπόμενη «διάρκεια ζωής» τα 50 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, παρουσιάστηκαν εκτενώς από τα στελέχη της εταιρείας τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι προδιαγραφές και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία σημειωτέον έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης ως την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Όπως μας σχολίασε ο κ. Ξυλούρης, το εν λόγω έργο δεν έχει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Κρήτη, αφού κατά βάση θα περνά υποθαλάσσια , και σε αρκετό βάθος.

Το μοναδικό χερσαίο κομμάτι χωροθετείται σε μια πολύ περιορισμένη έκταση στην περιοχή του Αθερινόλακκου, όπου χωροθετούνται ειδικότερα η θέση προσαιγιάλωσης του “δίδυμου” αγωγού, οι χώροι εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης και Μέτρησης και δύο “δίδυμοι” αγωγοί μήκους 1 χιλιομέτρου ο καθένας.

ΠΗΓΗ: newkriti.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τί μας είπε ο Πάιατ;

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Τζέφρι Πάιατ: Ενθουσιασμένος με Μητσοτάκη-Γεραπετρίτη όσον αφορά την Τουρκία.

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για όλη τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη είναι εκπληκτική, τονίζει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέφρι Πάιατ σε αποκλειστική συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική και τον Μιχάλη Ψύλο.

Ποιό είναι το όνειρο των ΗΠΑ;
Το μήνυμα στη Ρωσία
Η άποψή του για τον East Med και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
Για ποιον άλλο σκοπό προορίζονται τα ναυπηγεία Ελευσίνας;
Τί μας λέει για Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη για τα ελληνοτουρκικά;
Οι ευχές του για τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Δείτε τη συνέντευξη του Αμερικανού διπλωμάτη:

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Θετικό μήνυμα από ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY! Ξεκινά η 2η φάση των ερευνών για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης

Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10”

Ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης έρευνας για υδρογονάνθρακες που διεξήγαγε η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY στις θαλάσσιες περιοχές του οικοπέδου “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” καθώς και την απόφαση της κοινοπραξίας να προχωρήσει επίσημα στη δεύτερη φάση ερευνών ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

Οι μισθώτριες εταιρείες ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY γνωστοποίησαν στην ΕΔΕΥΕΠ την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για το οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, και υπέβαλαν το αίτημά τους για έναρξη της β’ φάσης του σταδίου ερευνών που θα είναι και το καθοριστικό για την τελική απόφαση διεξαγωγής γεωτρήσεων.

Το πρόγραμμα της πρώτης φάσης περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, την πρόσκτηση και επεξεργασία 3,250 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, και την πραγματοποίηση γεωχημικής έρευνας. Την αρχική φάση των θαλάσσιων γεωφυσικών ερευνών, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023, πραγματοποίησε η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων PGS (πλέον έχει συγχωνευθεί με την εταιρεία TGS), για λογαριασμό των μισθωτριών εταιρειών ExxonMobil και HELLENiQ ENERGY. Η PGS ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εργασιών με απόλυτη επιτυχία, τηρώντας παράλληλα αυστηρότατα περιβαλλοντικά μέτρα, όπως το πρωτόκολλο “ήπιας εκκίνησης” και η “ζώνη αποκλεισμού”. Oι τελικές εργασίες που διενεργήθηκαν υπερκάλυψαν την ελάχιστη δαπάνη που προέβλεπε η σχετική σύμβαση, ύψους 5,000,000 ευρώ, αλλά και το ελάχιστο πρόγραμμα εργασιών, καθώς προσκτήθηκαν συνολικά 7,789 χιλιόμετρα σεισμικών έναντι των 3,250 ελάχιστων απαιτούμενων.

Το χρονοδιάγραμμα της πρώτης φάσης έληξε στις 9 Οκτωβρίου 2024, με το επόμενο στάδιο ερευνών να ξεκινάει επίσημα σήμερα 10 Οκτωβρίου 2024. Η δεύτερη φάση θα έχει διάρκεια 3 έτη και αφορά στην κατ’ ελάχιστο ολοκλήρωση της πρόσκτησης και επεξεργασίας τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία ExxonMobil/HELLENiQ ENERGY έχει ήδη διεξαγάγει προκαταρκτικές τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες στην περιοχή, και πάλι σε συνεργασία με την PGS, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν χαρτογράφηση του πυθμένα και των πιο επιφανειακών στρωμάτων του υπεδάφους, και τα γεωφυσικά δεδομένα που συλλέχθηκαν βρίσκονται ήδη σε στάδιο ερμηνείας και αξιολόγησης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις: “Η απόφαση της κοινοπραξίας να ανακοινώσει και τυπικά την ενεργοποίηση της επόμενης φάσης έρευνας στο οικόπεδο “Νοτιοδυτικά της Κρήτης”, έρχεται ένα χρόνο μετά την απόφαση της HELLENiQ ENERGY να προχωρήσει και εκείνη στη δεύτερη φάση ερευνών στα οικόπεδα “Ιόνιο” και “Μπλοκ 10″. Το γεγονός ότι οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεχίζουν με αδιάκοπο ρυθμό τις ερευνητικές εργασίες τους, μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει δυνητικά, σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Θέλουμε να τονίσουμε την εξαιρετική συνεργασία με τους επενδυτές που έχουν ήδη εκτελέσει μεγάλο μέρος των συμβατικών υποχρεώσεων και της δεύτερης φάσης ερευνών. Το οποίο σημαίνει ότι κινούνται με ρυθμούς ταχύτερους από ό,τι προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τηρώντας σε απόλυτο βαθμό τα αυστηρά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ζωής”.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ενεργειακά

Τα Νέα: Εξελίξεις στο Αιγαίο! Μία ευκαιρία, μία παγίδα και οι χάρτες

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Δημοσίευμα στα Νέα επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη έγινε γνωστό, ότι οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας εδωσαν εντολή «διερεύνησης» για εκκίνηση των συζητήσεων περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στους Υπουργούς Εξωτερικών της κάθε χώρας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας, ότι «είναι αναγκαίο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, όταν βρισκόμαστε σε μια περιοχή, η οποία βάλλεται από διαρκείς γεωπολιτικούς κινδύνους και εν μέσω δύο πολέμων, να υπάρχουν σχέσεις κατανόησης και καλής γειτονίας». 

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα την Ελλάδα, έτσι ώστε να προετοιαστεί το Ανώτατο Συμβούλιο και να συντονιστούν όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Το δημοσίευμα των Νέων

Το Σάββατο σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της που τιτλοφορείται ως “Εξελίξεις στο Αιγαίο” η εφημερίδα “Τα Νέα” επικαλείται πληροφορία, ότι η Τουρκία επιθυμεί να συζητήσει για οριοθέτηση βάσει του δικαίου της Θάλασσας.

“Εναν νέο δρόμο στον ελληνοτουρκικό διάλογο σηματοδοτεί η πληροφορία ότι η Αγκυρα αποδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

• Μετά την Παλαιστίνη και η χώρα μας κινδυνεύει από την ανυπαρξία επαρκούς χαρτογράφησης

• Ποια είναι η παγίδα

Η νέα φάση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα θέτει και νέα ερωτήματα ως προς της διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων! Στο εγγύς ιστορικό παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διεξαχθεί ανάλογες διαπραγματεύσεις, στις οποίες μπορούμε να ανατρέξουμε ως προς το δέον ή το μη δέον γενέσθαι στα καθ΄ημάς κρίσιμα διακυβεύματα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα των Νέων.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Infognomon Logo

Περιηγηθείτε στα κορυφαία βιβλία του βιβλιοπωλείου μας

Προβολή όλων

Δημοφιλή