Το τέλος της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία, γεγονός που συνιστά μια τεράστια γεωπολιτική και όχι μόνο αλλαγή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Christian Lindner, ο οποίος υποστήριξε πως αν και η Γερμανία εξακολουθεί να βασίζεται σε εισαγωγές ενέργειες, έχει πλέον βρει νέες ενεργειακές πηγές.
Τέλος εποχής
Αν και η Γερμανία και συνολικά η ΕΕ εδώ και δεκαετίες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο που συνεπαγόταν η σχεδόν μονομερής εξάρτηση τους από την ενέργεια της Ρωσίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν αυτός που επιτάχυνε όσο ποτέ άλλοτε την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γερμανία εισήγαγε πάνω από τις μισές ετήσιες ανάγκες της σε αέριο και πάνω από το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία με τη σειρά της διέκοψε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις αρχές του 2023.
Διαφοροποίηση πηγών
Ο Lindner υποστήριξε πως η Ρωσία έχει διαφοροποιήσει πλήρως την ενεργειακή της υποδομή και έχει βρει νέες πηγές ενέργειας.
Η Γερμανία άνοιξε ξανά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη, αποφάσισε να καθυστερήσει το κλείσιμο των τριών πυρηνικών της εργοστασίων ενώ αύξησε την αποθηκευτική της ικανότητα για υγροποιημένο φυσικό αέριο που εισάγει από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ.
Μάλιστα ο Lindner επισήμανε την ταχύτητα, με την οποία η Γερμανία κατασκεύασε ένα νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, αναφέροντας πως αυτό έγινε μόλις μέσα σε 8 μήνες, ενώ πρόσθεσε πως έχουν προγραμματιστεί περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές.
Αλλαγή πολιτικής
Κατά τον Lindner, όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό παράδειγμα της μεγάλης αλλαγής που έχει συντελεστεί στη γερμανική πολιτική.
«Καταλάβαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας μετά την εποχή της καγκελαρίου Merkel.
Αυτή η εποχή ήταν επικεντρωμένη στις δυνάμεις του παρελθόντος.
Τώρα αναπτύσσουμε τις δυνάμεις του μέλλοντος» υπογράμμισε ο Lindner, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του και για την πορεία του πληθωρισμού στη Γερμανία, τονίζοντας ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν πως η ανοδική πορεία του πληθωρισμού έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της.
«Πιθανώς να υπάρχει ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των ευρωπαϊκών οικονομιών από την αναμενόμενη», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ
Ερωτηθείς για τις τεράστιες επενδύσεις των ΗΠΑ ύψους 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε φιλικές προς το κλίμα τεχνολογίες και οι οποίες έχουν έντονο το αποτύπωμα του «made in America» – π.χ. έκπτωση φόρου για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ – γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη ότι οι μη αμερικανικές εταιρείες θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, ο Lindner είπε ότι δεν θα ήθελε να δει την ΕΕ σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
«Δεν πρέπει να συμβεί» υπογράμμισε ο Lindner, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία, αντί να επιδοθούν σε έναν ανταγωνισμό επιδοτήσεων.
www.bankingnews.gr